![]() |
#151 |
Rozeznanie
|
Dot.: Wrześniowe mamusie 2015
a kiedy chcesz wybrac sie do gina ?
kurcze macie jakis pomysl co zrobic ze slubem ? chcialabym max do 16TC miec to za soba(jestem z natury szczupla i wysportowana wiec ludze sie ze brzuszek szybko sie nie ujawni z terminem pojawiaja sie schody - bo jakby nie bylo bedzie to okres wielkiego postu a z tym bywa różnie u księży impreze chcemy jak normalne wesele. czyt.impreza na 80 osob nei cchce odpuscic bo suknia slubna juz wisi ( jak to dobrze ze sa na swiecie krawcowe ) a z drugiej strony -organizowac wesele na szybko ?w ciagu miesiaca czy 1.5? kurcze, poradźcie mi ...
#152 |
Raczkowanie
|
Musisz sama zdecydować. Na mnie na pewno będą naciskać, aby brać ślub przed porodem. Już mi niedobrze na samą myśl...
|
![]() ![]() |
![]() |
#153 |
Rozeznanie
|
singularity- rozumiem ze niekoniecznie planowaliscie ciążę z Twoim partnerem, wiesz dla mnie slub z koniecznosci to nie rozwiazanie ale kazdy z nas sam dobrze wie czego chce,i chyba nie ma co ulegac presji otoczenia .
mam troche wrazenie ze chyba nie do konca jestes zadowolona z tego fakty,chyba ze mylnie odbieram ?
#154 |
Raczkowanie
|
Trudno, abym była zadowolona, teściowa od x lat ględzi, że żyjemy bez ślubu, #coludziepowiedzą. Jak się dowie o ciąży, to będą dopiero przejścia...
|
![]() ![]() |
![]() |
#155 |
Rozeznanie
|
aaaaa...
no tak, kurde ja sama z glupot pomyslalam ze beda glupie dogadywania mimo ze mamy slub planowany na 06.2015 ale stwierdzam ze suma sumarum nic im do tego ![]() to moze nie spieszcie sie z tym, chyba ze faktycznie sama bierzesz pod uwage slub?
#156 |
Zakorzenienie
|
Co innego jak uz mieliscie w planach slub a co innego jak nie. Moi znajomi wpadli i na razie beda czekac ze slubem no chyba ze przez swieta sie cos zmienilo Jak dla mnie nic na sile
![]() |
#157 |
Rozeznanie
|
to chyba zalezy od tego kto ma jakie podejscie,ja wiem ze po narodzinach nie bedzie na to czasu
![]() tylko jak tu pogodzic wielki post ,moj rosnacy brzuszek i przygotowania ktoego kosciół wymaga od młodych ?dla mnie paranoja.. przy okazji jeszcze Wam pokażę suknię slubną , glupia ludzilam sie ze moze jeszcze schudnę w talii ale obawiam sie ze niekoniecznie :P no nic,bedziemy z krawcową kombinować ![]()
![]() |
#158 |
Rozeznanie
|
przy okazji stwierdzam ze w tej pozie mam biceps jak Gołota
![]() ![]()
#159 |
Raczkowanie
|
Ślub mamy wstępnie zaplanowany na połowę 2016 roku.[COLOR="Silver"]
|
![]() ![]() |
![]() |
#160 |
Zakorzenienie
|
Singularity- ja sobie myślę, że to tylko i wyłącznie Wasza decyzja. Teściowa to sobie może ględzić jak radio.
Monic- no tak w czerwcu to już ciąża będzie dość zaawansowana. No to trzeba przesunąć albo w jedną albo w drugą. A suknia bardzo ładna ![]()
#161 |
Zakorzenienie
|
Zrobilam dzisiaj test juz ostatni i widac juz elegancko a to 25tka
![]() ![]()
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#162 |
Raczkowanie
|
Witam nową mamusię
![]() Bianeczkaa zdrówka dla malutkiej ![]() Byłam z rańca na becie ![]() ![]() Miluśkiego dnia ![]()
#163 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Mnie dziś od rana katar nawiedził ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#164 |
Raczkowanie
|
Ja dzisiaj pakuję się na wyjazd. Wychodzi na to, że wydam majątek na taksówki na miejscu...
|
![]() ![]() |
![]() |
#165 | |||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Co do pracy to spróbuj pociągnąć jak się będziesz dobrze czuła. Bo z kontrolą z ZUS trzeba się liczyć, a potem mogą ci cofnąć zwolnienie i kary są straszne (bo doliczają odsetki). I musisz siedzieć w domu, żadnych spacerów ani załatwiania prywatnych spraw, siedzisz jak na chorobowym nieważne co lekarz na zwolnieniu napisze. A z tym stresem to wiadomo że lepiej by było bez, ale zdania są podzielone na temat jego wpływu na groszka. Cytat:
Ja bym sobie darowała przed porodem bo ciężko będzie to załatwić. W 16 tc i tak już możesz mieć widoczny brzuszek. Ale moja rodzina ma totalnie wylane na mój status małżeński więc sobie tak mogę mówić... |
|||||
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#166 |
Zakorzenienie
|
Dziewczyny- spokojnie ZUS nie wpada bez zapowiedzi do domu. A kontrole w większości przypadków dotyczą dokumentacji i to lekarz ją wysyła. Pacjent rzadko jest wzywany do ZUSu żeby się dać badać orzecznikom. Także spokojnie.
Wysłane z mojego iPhone przez Tapatalk
#167 | ||
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ze slubem zaczynam myslec co i jak- stwierdzam ze pełniejszy bist ktory teraz mam zdecydowanie lepiej wyglada w sukni slubnej ![]() ![]() my nie mozemy czekac ze slubem po porodzie bo mamy na głowie wykanczanie domu ,przeprowadzke i cala reszte wiec wylacznie wczesniej ![]() ---------- Dopisano o 15:09 ---------- Poprzedni post napisano o 15:05 ---------- Cytat:
![]() w domu pzez cale 7czy 8 mcy chyba był dostała fioła...
![]() |
#168 |
Zakorzenienie
|
Monic- przez pierwsz 30 dni L4 pieniążki wypłaca pracodawca i on może wysłać kontrole żeby zobaczyć czy jesteś w domu jeśli na zwolnieniu masz napisany kod 1 czyli musi leżeć. Jeśli masz 2 czyli może chodzić masz milion rożnych tłumaczeń byłaś u lekarza itp. Poza tym prawo nakazuje żeby kontrola została zapowiedziana. Po 30 dniach zasiłek chorobowy zaczyna wypłacać ZUS. I jeśli masz na zwolnieniu kod 1 to kontrola może przyjść do Ciebie do domu ale też po listownej zapowiedzi. Jeśli masz kod 2 to Cię wezwą do siebie w określonym dniu z dokumentacja. To sie wszystko odbywa w świetle prawa. Nie może być inaczej.
Wysłane z mojego iPhone przez Tapatalk
#169 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
U nas też się szykuje przeprowadzka ale nie wiem, czy zdążymy przed porodem z remontem od stanu deweloperskiego. No cóż, zobaczymy. Ja też mam do skończenia drugie studia i też pracuję i cieszy mnie to bo chyba też bym fioła na kanapie dostała bleh. |
||
![]() ![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#170 |
Zakorzenienie
|
Owieczko- to ja na taką kontrolę napisałabym skargę. Muszą osobę powiadomić o tym że przyjdą. A gdyby poszła do lekarza lub apteki to też zabiorą świadczenie?? Najcześciej kontrole dotyczą jednak dokumentacji medycznej. A to leży w gestii lekarza.
![]() Wysłane z mojego iPhone przez Tapatalk
#171 | |||
Rozeznanie
|
Cytat:
lubię być dobrze doinformowana ![]() ja raczej w pracy nie bede dlugo ze wzgledu na jej charakter, zreszta przygotowania do slubu tez pewnie mocno nas pochłoną ---------- Dopisano o 16:06 ---------- Poprzedni post napisano o 16:03 ---------- Cytat:
![]() ![]() widze ze nei tylko ja na nowe miejsce zamieszkania bede miala małego domownika ![]() juz zaczylam wypytywac uslugodawcow o inne terminy jeszcze nie przyznajac sie do niczego bo wiecie,dmucham na zimne , ale na Usg i tak pewnie najwczesniej za 3tyg?? myslicie zeby pojsc na betę ? nie wiem czy to koneiczne czy jak ? czy ginekolg i tak sam mi to zleci ? ---------- Dopisano o 16:07 ---------- Poprzedni post napisano o 16:06 ---------- Cytat:
widze ze jestes w temacie takze prosze o doinformowanie ![]() na szczescie umowe mam juz dlugo takze jakichs cudacznych powodow ontroli raczej sie nie spodziewam ![]()
![]() |
#172 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Na USG można pójść już w 4-5 tygodniu ale jedyne na co możesz liczyć to widoczny pęcherzyk czyli potwierdzenie samej ciąży i tego, że ciąża rozwija się w prawidłowym miejscu. Na bijące serce trzeba zaczekać minimum do końcówki 6 tygodnia. Na betę można pójść zawsze ale bez zlecenia od ginekologa z NFZ będziesz musiała zapłacić sama. Ginekolog zleca betę wtedy kiedy nie widać pęcherzyka. Ja melduję się w 6 tygodniu, w poniedziałek idę na prywatną betę i TSH. |
||
![]() ![]() |
![]() |
#173 |
Rozeznanie
|
kurcze zadzwonie do mojego lekarza i zapytam kiedy w sumie powinnam podejsc, nie chce biegac tam i spowrotem,ale zalezy mi zeby wszystko bylo pod kontrolą
![]() a co do kolezanki, jesli zapytasz to bede wdzieczna ![]()
#174 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja też nie chcę latać w tę i z powrotem, szczególnie że jestem raczej zajęta i wysiadywanie pod gabinetami mi się nie uśmiecha. Mam pytanie do doświadczonych mam - jak to jest z kartą ciąży? Planuję chodzić na NFZ i czasem wpaść na dodatkową wizytę prywatną w najważniejszych momentach dla spokoju ducha. Jak to będzie wtedy z tą kartą? |
|
![]() ![]() |
![]() |
#175 | ||
Zakorzenienie
|
![]() Cytat:
![]() Dzisiaj impreza tż-ta a mnie już się nie chce na niej siedzieć ![]() ![]() ---------- Dopisano o 16:51 ---------- Poprzedni post napisano o 16:49 ---------- Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
#176 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Z tymi kontrolami z ZUS to zapytałam teściowej która zajmuje się obecnie księgowością i ona twierdzi (ale nie na 100%) że zapowiadane są kontrole u pracodawców i lekarzy bo muszą oni przygotować dokumenty. W domach są niezapowiedziane bo musisz pokazać szanowną twarz i w sumie wystarcza. Mi też się nic nie chce dzisiaj ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#177 |
Zakorzenienie
|
To ja dopytałam koleżankę, która się tym zajmuje i wygląda to tak:
do domu może przyjść kontrola z ZUS ale kontroluje wtedy czy na L4 nie wykonuje się innej pracy (nie kontroluje zasadności medycznej zwolnienia). Kontrola jest niezapowiedziana a jeśli nie ma Cię w domu to zostawiają pismo i wtedy umawiają na inny termin jeśli ZUS chce skontrolować medyczną zasadność zwolnienia to wtedy albo wysyła pismo do lekarza i on wysyła dokumentację albo wzywa pacjenta z dokumentacją do siebie w wyznaczonym terminie albo jeśli pacjent ma wpisany kod "musi leżeć" przychodzi do domu w zapowiedzianym terminie.
#178 |
Zadomowienie
|
hej,
ja w prawdzie jestem mamą lutową 2015, ale lubię podczytywać świeże ciężaróweczki. Piszecie o ZUSie, ja jestem na etapie walki z nimi, gdyż stwierdzili pozorną umowę o pracę. Ja nie dostałam żadnego listu, zawiadomienia, kontroli też nie miałam. wezwali natomiast pracodawcę z dokumentami na 07.01. i o tym, że mam wszystko wstrzymane dowiedziałam się od szefowej. Szkoda tylko, że nikogo to nie interesuje, że nie dostałam od nich ani grosza od 17.11. Polityka prorodzinna to się nazywa ![]() wiem, że z dziewczynami które idą szybko na zwolnienie np. w 2-3 m-cu sprawa jest prosta, bo lekarz może położyć Was do szpitala na 3 dni i wpisać, że ciąża zagrożona. Ja natomiast pracowałam do 7 m-ca, a mimo to te pipy i tak się doczepiły ![]() i dziewczyny pilnujcie dokumentów typu szkolenia bhp, badania lekarskie uprawniające do pracy na określonym stanowisku itp., bo bez tego ZUS od razu stwierdza pozorność i zostajecie z niczym. |
![]() ![]() |
![]() |
#179 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja w ogóle na macierzyński nie mam co liczyć bo pracuję u siebie i od razu by mi powiedzieli że firma jest założona tylko po to. Cóż. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#180 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 19:54 ---------- Poprzedni post napisano o 19:50 ---------- Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 19:55 ---------- Poprzedni post napisano o 19:54 ---------- Wiecie co, zaprosiliśmy gości na 18 a połowy jeszcze nie ma :/ No rozumiem jak ktoś jedzie z daleka czy zadwoni, że się spóźni bo ma też inną okoliczność, ale jak ktos mieszka prawie za płotem to chyba można przyjść o czasie :/ I grzej żarcie co chwila dla kogoś innego ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 02:47.