![]() |
#31 | ||
Przyjaciel wizaz.pl
|
Dot.: Jak żyć? - 1-osobowa (po)studencka szkoła przetrwania bez mieszkania
Cytat:
![]() Nawet tu jest tabelka: http://kmkrakow.pl/bilety/uprawnienia-do-ulg.html Cytat:
![]() Edytowane przez Lexie Czas edycji: 2015-01-01 o 16:18 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#32 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Z ciekawości - powiesz w jakim mieście studenckim jest tak tanio? ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#33 |
Konto usunięte
|
My w trojmiescie kupilismy w podobnej cenie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#34 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#35 |
Konto usunięte
|
dubel, wizaż mi świruje
dziękuję dziewczyny za odpowiedzi ![]() Edytowane przez 201605061000 Czas edycji: 2015-01-01 o 17:07 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#36 |
Zakorzenienie
|
Wiesz co, nie chcę cię straszyć, ale z tą zdolnością może być różnie. Skąd w ogóle wiesz, że ją masz? Bo kurcze, pracujesz dopiero od pół roku, umowę masz na 2 lata, zarobki też jakieś niekoniecznie fantastyczne... chyba że branża zaufana. No i scoring też ważny, jak Drabina zauważyła.
Często zdarza się tak, że wstępnie bank ci powie, że zdolność masz, ale potem, jak zaczynasz się starać o kredyt i wyliczają ci dokładnie, to okazuje się że jednak tej zdolności nie masz. Dlatego zanim zaczniesz cokolwiek planować znajdź dobrego doradcę i skonsultuj się z nim. Wtedy mniej więcej będziesz wiedzieć na czym stoisz (chociaż to także nie da ci 100% pewności, że kredyt dostaniesz). Jeśli okaże się, że faktycznie ta zdolność jest i masz szansę na kredyt, weź się za to szybko, bo jak już inni pisali, w 2015 roku wkład własny wynosi 10%, w 2016 będzie to 15%, a w 2017 i potem 20%, a takie pieniądze trudno odłożyć płacąc za wynajem. Poza tym koszta okołokredytowe to drugie tyle. Prowizja dla banku to ok. 1,2 - 2% kwoty, zależy ile wytargujesz. Notariusz - różnie, może być kilka tysięcy, może być mniej, zależy ile wytargujesz, zwykle ok. 2% . Dodatkowe rzeczy, drobne, ale konieczne to wycena banku, księga wieczysta, jeśli mieszkanie jest nowe - to jest kolejne kilkaset złotych. Jeśli mieszkanie kupisz z rynku wtórnego to niestety, jest do zapłacenia podatek 2%. Mieszkanie za 150 tysięcy to: 15 tysięcy wkładu własnego. 3 tysiące prowizji dla banku 3 tysiące dla notariusza 3 tysiące podatku powiedzmy tysiąc dodatkowych opłat. 25 tysięcy złotych, które musisz mieć w gotówce. A warto mieć więcej, bo zawsze pojawiają się jakieś dodatkowe koszta. Przemyśl to dobrze. Jeśli dasz radę finansowo, to nawet się nie wahaj.
![]() |
![]() |
#37 |
Zakorzenienie
|
Autorko, skad wiesz ze masz zdolnosc? Bo jakos mi sie nie chce wierzyc
![]() |
#38 | ||
Konto usunięte
|
Cytat:
Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#39 |
Konto usunięte
|
raczej... tak
![]() ---------- Dopisano o 20:15 ---------- Poprzedni post napisano o 20:14 ---------- to teraz dlaczego -pierwsze i podstawowe: ILE JUŻ pracujesz i na ILE masz umowę. mozesz zarabiać 10000 zł na własnej działalności, ale jak ma ona dopiero pół roku to zapomnij. -jaki masz rodzaj umowy -czy masz inne zobowiązania finansowe bieżące -twoja przeszłość finansowa i historia kredytowa bla, bla, bla sama kwota którą zarabiasz to pikuś w morzu "ale" które może mieć bank |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#40 |
Life is a drink ...
|
Wyliczona zdolność a to czy faktycznie dostaniesz kredyt od banku to loteria.
Ktoś może mieć zdolność bo myśli, że zarabia i będzie mógł spłacać kredyt ale jak nie brałaś nigdy nic na raty ani nic to nie masz historii kredytowej...
![]() |
#41 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#42 | ||
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() - Czas określony Historii kredytowej brak, a pod przeszłość finansową co się kryje? Taka drobnica jak np. telefon by się liczyła? Telefon też oczywiście do tej pory nie był na mnie tylko na rodzica, niedługo kończy się umowa i następna będzie na mnie dopiero ![]() ---------- Dopisano o 20:29 ---------- Poprzedni post napisano o 20:27 ---------- A mogę wziąć kredyt z rodzicem i to poprawi moją wiarygodność? ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#43 |
Przyjaciel wizaz.pl
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#44 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
ale nic nie zaszkodzi jak pójdziesz do doradcy, on ci wszystko wytłumaczy i powie, co robić, żeby jak najszybciej tę zdolność zdobyć ![]() ---------- Dopisano o 20:41 ---------- Poprzedni post napisano o 20:36 ---------- Cytat:
ale nic nie zaszkodzi jak pójdziesz do doradcy, on ci wszystko wytłumaczy i powie, co robić, żeby jak najszybciej tę zdolność zdobyć ![]() ---------- Dopisano o 20:44 ---------- Poprzedni post napisano o 20:41 ---------- Cytat:
Kup sobie coś na raty i ładnie spłacaj, zapunktujesz za parę lat ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#45 |
Konto usunięte
|
Jak najbardziej mozesz z rodzicem. I narrihen ma racje. Wez cos na raty nie wiem laptopa (my wzielismy bzdury typu tv czy cos takiego) i splac w 6-10 ratach. Kredyt w 2015 w twoim przypadku nie jest nierealny jesli masz mozliwosc wziecia z rodzicem
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#46 |
Konto usunięte
|
Tylko niech pamięta, że rodzice planuję sobie kupić drugie mieszkanie na kredyt, więc żeby im wzięcie kredytu z nią nie weszło w paradę.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#47 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#48 |
Raczkowanie
|
Ja byłam w podobnej sytuacji. Też świeżak po studiach, płaciłam połowę swojej śmieciowej pensji na mieszkanie, byłam bez oszczędności, chłopaka z którym się mieszka w pokoju i jest taniej
![]() Ale przede wszystkim się nie zrażałam. Ciężko pracowałam na swoje pieniądze, które teraz zarabiam. Oszczędzałam, nie szastałam, nie żyłam ponad stan. Jedyna na co szło mi najwięcej kasy to własny rozwój. Akurat jestem z branży IT - więc nie ma łatwo... Musisz być ciągle na bieżąco, a bez backgroundu informatycznego jest ciężko. Ale okazuje się, że jak bardzo chcesz i dużo robisz wokół tego to się da to zrobić ![]() Pomagają jeszcze dobre kontakty i wyjazd za granice... W Polsce jest ciężko czasami się wybić, ale myślę, że większe miasta dają dobre możliwości. Jedyne, co jest tutaj wielką przeszkodą to bardzo wysokie koszty życia, w porównaniu do płac. Ale nie wiem, czy wiecie płaca minimalna znowu wzrosła: http://www.gardepro☠☠☠☠☠☠☠/wyzsze-mi...w-2015,71.html
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:10.