|
|||||||
| Notka |
|
| Być rodzicem Forum dla osób, które starają się o dziecko, czekają na poród lub już posiadają potomstwo. Rozmawiamy o blaskach i cieniach macierzyństwa. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#2971 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Wspieramy się, gadulimy o różnościach... perypetie Aniołkowych Mam - cz. XXV
Cytat:
Życie jest po to aby walczyć. Gdy upadniemy trzeba powstać z honorem i nie poddawać się,chociaż zabrakłoby sił na dalszą walkę. Zawsze istnieje inne rozwiązanie, nadzieja która trwa zawsze. Domiś-30.12.13 godz 11:05 Dnia 25.04.12 - 8 tydzień Aniołek |
|
|
|
|
#2972 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Wspieramy się, gadulimy o różnościach... perypetie Aniołkowych Mam - cz. XXV
Edytko trzymaj się. Jesteś dzielną silną kobietką
![]() Kucyk, ja do tej pory takie teksty słyszę od teściowej, że przecież trochę mu nie zaszkodzi mleka. Teraz jak bylismy na obiedzie świątecznym, to podała kaczkę, pyzy (które zawierają mleko) i kapustę z grzybami. Olek mięsa nie lubi, więc nic nie mógł zjeść. Dobrze, że przewidziałam, że o nim nie pomyśli i wzięłam mu coś do jedzenia
|
#2973 |
|
Zakorzenienie
|
Monika Kamil też tak ma, jakieś zmiany różne w różnych miejscach. Ostatnie dwa dni suche czerwone placki na policzkach chyba przez nowy krem bd. Zawsze wszystko znika zanim w ogóle spróbuje dowiedzieć się przez co wyszło
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
|
|
#2974 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
mi się wydaje, że teraz już nie dojdę od czego, w kwestii jedzenia np. bo J. je tyle rzeczy, że ciężko wyczuć co mogłoby to być. dziś wzgardził tartym jabłkiem na deser i wysępił trochę gofra, także takie to moje "zdrowe" żywienie. z drugiej strony wszyscy jedliśmy, to trudno się dziwić że chciał. przynajmniej domowe były ![]() _________ możecie polecić jakiś krem do twarzy dla dziecka? ale nie taki na mróz, tylko do codziennego stosowania, np. na wieczór. ciało posmaruję mu balsamem, a twarz czym? zwłaszcza pod kątem suchych policzków. |
||
|
|
|
#2975 |
|
Wtajemniczenie
|
Jeju! To brzmi jak sen! Cudownie. Zaraz połowa!!!!!!!!!!!!!!!
O matko! Kiedy to zleciało!!! No i mamy 2 stycznia. Dziś wzięłam wolne w pracy, właśnie wstałam i zavieram się za porządki posylwestrowe
|
|
#2976 |
|
Zakorzenienie
|
WitaM
Dziś na 14 do pracy tak mi się nie chce.A jutro tak samo
Życie jest po to aby walczyć. Gdy upadniemy trzeba powstać z honorem i nie poddawać się,chociaż zabrakłoby sił na dalszą walkę. Zawsze istnieje inne rozwiązanie, nadzieja która trwa zawsze. Domiś-30.12.13 godz 11:05 Dnia 25.04.12 - 8 tydzień Aniołek |
|
|
|
#2977 | |||
|
Zakorzenienie
|
, bo J. nie da Ci odpocząć???Cytat:
![]() mnie w ciąży z Michasiem walnął w łeb poród jednej z marcówek (Agnjeski)... uzmysłowiłam sobie, że życzeniowe jest myślenie, że ciąża trwa 40 tygodni i nie znasz dnia ani godziny. wstrząs mentalny ![]() Cytat:
kiepskie to jest. moja matka jakoś przewiduje, że dziecko je teściowa nie bardzo. i nie mówię o spĘcjalnym gotowaniu, bo od tego ja jestem. ale o pomyślunku (odlać chochlę zupy przed doprawieniem, nie posmarowanie czekoladą wszystkich ciasteczek, nie posłodzenie całego kompotu itp)Cytat:
na mróz stosujemy wazelinę z wiesiołkiem.
|
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
|
|
#2978 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
jak powiem, że zmęczona jestem czy coś to gada, że przecież jest mnie 2 to mam 2 razy więcej siły, że on przecież też zmęczony itp. także wiem jak będzie wyglądać moje L4, on już nic w domu nie tknie. jeszcze jedna ważna kwestia, czuję się dobrze, tzn. zmęczona ciążowo w sensie szybszego męczenia się, częstszych odpoczynków itp. do tego zajmowanie się J. i ogarnianie wszystkiego, ale kiepski to powód do L4. póki mogę, mam siłę i ochotę chcę korzystać i móc bez zastanawiania się wyskoczyć na zakupy, basen czy do lekarza z dzieckiem, nie obawiając się spotkania kogokolwiek/tłumaczenia się/kontroli/itp. też pamiętam ten poród, wszystkie 3 miałyśmy ten sam termin, a dzieci od lutego do końca marca. miałam już jakiś czas temu pytać, ale mi wyleciało, podczytujesz marcowy wątek? jak to maleństwo, które jakiś czas temu się urodziło w 20-którymś tygodniu? dzięki za info o kremach. |
|
|
|
|
#2979 |
|
Konto usunięte
|
Proszę o kciuki, zaraz jedziemy do chirurga..
|
|
|
|
#2980 |
|
Zakorzenienie
|
Monika Fajny jest krem rokitodermi tani
Edytowane przez fiolusiek Czas edycji: 2015-01-02 o 09:57 |
|
|
|
#2981 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
uwielbiam takie kfiatki.mój chłop też mniej przejęty mną w tej ciąży jakby wyszło, że jednak umiem, że jednak się da że lekarz trochę przesadza. tyle, że on faktycznie ma dużo więcej obowiązków związanych z moim stanem (np. nagle trzeba pamiętać, że nasza lodówka nie ma funkcji: "lodówko napełnij się"). i wierzę, że zmęczony. ale oczywiście mu nic a nic nie odpuszczam :P Cytat:
Cytat:
[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;49556278]Proszę o kciuki, zaraz jedziemy do chirurga..[/QUOTE]
|
|
|
#2982 |
|
Zakorzenienie
|
ja też nigdy nie byłam, weźcie i mnie
![]() wiadomo, ale trzeba się cieszyć, że jest praca. [1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;49556278]Proszę o kciuki, zaraz jedziemy do chirurga..[/QUOTE] ![]() ja dziś połamana. Krzyś chciał się całą noc przytulać, więc ani odmówić ani gniewać się na niego nie mogę. jego poranny dwuzębny uśmiech rano wynagradza wszystko. teraz moje szczęście śpi a jak wstanie to pójdziemy na basen. dziewczyny jak ja wam zazdroszczę drugich zdrowych ciąż... ostatnio non stop myślę o drugim dziecku i wyliczam kiedy to będziemy mogli się starać, a to tak odległe....
|
#2983 |
|
Zakorzenienie
|
Barbie Porozmawiaj z ginem o staraniach kiedy możecie..
|
|
|
|
#2984 |
|
Zakorzenienie
|
na pewno chcę zachować odstępu 2 lata od porodu do porodu. do tego dochodzi kwestia pracy... muszę przepracować pełny rok bez dłuższego zwolnienia...
|
#2985 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() aleeee Wam faaajnie ![]() [1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;49556278]Proszę o kciuki, zaraz jedziemy do chirurga..[/QUOTE] a dlaczego musisz rok przepracować??
|
|
#2986 |
|
Zakorzenienie
|
[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;49556278]Proszę o kciuki, zaraz jedziemy do chirurga..[/QUOTE]
Mocne kciuki
|
|
|
#2987 | |
|
Zakorzenienie
|
masz fotę zębulki? Cytat:
![]() T. w Boże Narodzenie miał najgorszą noc w życiu (my przy okazji też ). Coś jak stany lękowe o których pisała kiedyś Flow - budził się z 5 razy z dzikim rykiem, sztywny, tłukący nogami, uderzający głową w ścianę. masakra. wzięliśmy go do łóżka i odtąd mam współspacza budzi się w nocy i przełazi do mnie (czasem o 24 czesem o 5ej)... 22 miesiące spał sam a przez jedną noc zmieniło się wszystko. on jest jak owsik i ciut się boję o Olkę. dobrze, że mam anakondę (czyt. rogal) to mam złudzenie bufora bezpieczeństwa...
|
|
|
#2988 |
|
Zakorzenienie
|
Barbie Kiedy planujesz powrót do pracy
Gryzie jeszcze Cię po sutkach?Panika moja T. pewnie poradziłaby Ci przelanie wosku nad głową Torresa Bo pewnie jest przestraszony.. ![]() U nas te lekki osłabły lekko, lepiej wtedy nie ruszać, bo gorzej płacze i jest przestraszony jak go rozbudzisz. Teraz jak się budzi to pokazuje, na rękę, bo śpi strasznie powyginany i mu ręce drętwieją Dziś TŻ uśpił F. na pierwszą drzemkę na rękach bez cyca.. Cud Mnie takie cuś w życiu by się nie udało
|
|
|
|
#2989 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() a propos - jakiego rogala masz/macie/miałyście??? właśnie jakiegoś szukam muszę (bo się uduszę ) coś ciążowego kupić
"Prawdziwa wiara to nie modlitwa bez końca. To ufność, że Bóg usłyszał Cię za pierwszym razem." Mateuszek Edytowane przez rena5 Czas edycji: 2015-01-02 o 12:33 |
|
|
|
|
#2990 |
|
Zakorzenienie
|
Pani odkąd Kamil nie ma wszystkich szczebelków w łóżeczku to też wędruje
czasami są to okolice 2 lub 5 gdy jest jeszcze za wczesnie by wstawać. Popycha TŻ i karze sobie zrobić miejsce.To jest fajne rano bo sam wychodzi i albo przychodzi do nas doleżeć albo bawi się w swoim pokoju (a my tylko kukamy co tam wyprawia)Tylko przez to jego przychodzenie mam czasami schizy. Ostatnio spał ze mną od ściany a mi się śniło że spadał z łóżka (brak możliwości) i z całej siły walnęłam ręką o ścianę bo chciałam go złapać. Kostki mi tak trzasnęły że i Kamil i TŻ się obudzili myślałam że połamałam sobie palce.Noc później 3 razy wołałam że Kamil jest w kablach (mamy szufladę z ładowarkami itp.) aż TŻ musiał mnie budzić i uspokajać ![]() ![]() Monika też myślałam że może policzki z mrozu, ale w tamtym roku były większe mrozy i wychodziliśmy a nic takiego nie miał. narazie przeszło, dziś znów użyłam kremu bd to zobaczymy czy coś mu wyjdzie. Z jedzenia tak jak Ty nie mam szans wywnioskować, bo ciągle czegoś próbuje i to nie zawsze w domu a u babcix2, cioci itd. Kucyk ja miałam z Kamilem ten problem że on od urodzenia wystawiał języczek. 80% zdjęc ma z językiem na wierzchu, do dziś tak robi ale odkąd mu wyszły zęby to tylko w stanach głębokiego skupienia ![]() Do logopedy poszliśmy jak miał 11 miesięcy, bo nie gaworzył. Czasami tylko a,o i tyle. Gurzył jak był malutki ooooo, ale też niewiele. Do tego na 11 miesięcy prawie się nie uśmiechał, więc było czym się niepokoić. Logopeda wysłała nas do chirurga z tym językiem i więzadełkiem, ale było ok (ostatnio znów kontrola i ok), diagnoza taka że język za duży. Fajnie, bo niewiele mi i komukolwiek to mówi. U logopedy siedziałam z nim żeby patrzeć bo w domu mieliśmy robić to samo. Ćwiczenia to: -BAM rzucanie piłką i krzyczenie BAM. Ale to nie zwykłe bam, to głośne donośne (upierdliwe) B A M ! do dziś mi zostało, aż czasem wstyd jak u znajomych tak wrzeszcze. O tak jakby był przygłuchawy musisz mówić ![]() -puszczenie baniek mydlanych. swoim palcem później jego rozbijanie ich krzycząc B A M (to samo budując wierzę i rozwalając ją). Bam to bardzo dobre słowo, po pierwszej wizycie Kamil zaczął mówić BA i gaworzenie już ruszyło *bardzo ważny jest ruch przy mówieniu (jakies półkule się wtedy łączą i daje dużo większy efekt) -jedziesz autkiem, pociągiem i wołasz ooOOO Maksiu, (takie od ciszej do coraz głośniej wyraźniej ale nie piskliwie tylko grubym głosem a Maksiu normalnym) , ooOOOO Maksiu pociąg itp. -rozwijasz taśme klejącą (może pokolorować w kolorowe kwadraty) i jedziesz po niej paluszkiem wołając oooOOOO *dobrze jest jak Maksiu na Ciebie patrzy (K. rzadko chciał) i wtedy robisz ooooOOOO dotykając swoim palcem naokoło buzi jak masz otwartą rzeby zwrócić jego uwagę -aaaAAAA ciągniesz się za brodę --iiIIIII robisz taki szeroki uśmiech i ciągniesz się za policzki -e nie pamiętam ale sama możesz wymyślić i coś na buzi zrobić chodźby to samo co przy O-przy U dawaj dłonie po bokach twarzy -Yyyy to taki okrzyk i ręce w górę, jak przy hura coś w tym stylu Możesz modifikować, turlać piłeczką i wołać oooOOO albo eeeEEE bez znaczenia, tak naprawdę ważne żeby połączyć to z ruchem. Dobrze jest się skupić na BAM i Oo bo dają najlepszy efekt. Oprócz tego kazała zakupić zaszyt Cieszyńskiej "samogłoski", nie wiem czy Kamil ją kumał ale coś tam próbowaliśmy. Byliśmy na dwóch wizytach bo na drugiej było to samo, co na pierwszej i to samo co robiłam w domu więc troche bez sensu, a chodziłam prywanie i nie mieliśmy wtedy kompletnie pieniędzy. Gdyby nie ruszyło to pożyczałabym kase i chodziła, ale że ruszył i jednak rozwijał się dalej to zrezygnowaliśmy. Logopeda chciała żeby do roku mówił dźwięki zwierząt i pojedyncze słówka, a ja wiedziałam że Kamilowi potrzebny czas i nie chciałam go tak naciskać. |
|
|
|
#2991 | ||
|
Zakorzenienie
|
bo jak mi wyliczą 80% z 80% to przy dwójce dzieci będzie stawka głodowa. już teraz jestem kilka setek stratna bo miałam dużą podwyżkę przed zajściem w ciążę i mi się ona nie wlicza do macierzyńskiego. żeby się wliczała muszę przeoracować rok na takiej stawce.
Cytat:
![]() Cytat:
gryzie tobie się nie udaje uspać bo mleczko od ciebie czuje. jak zazdrość Stasia?
|
|
#2992 |
|
Zakorzenienie
|
Barbie Nadal zazdrosny
Marzą mi się zakupy
|
|
|
|
#2993 | ||
|
Konto usunięte
|
Dziękujemy za kciuki
![]() Więc tak: podejrzenie łagodnej zmiany, torbieli wypełnionej płynem (dokładnie torbiel Bakera). Do potwierdzenia na USG. Termin USG szpitalnego: 16.02 Nic więcej nie wiem, bo lekarz gbur, ale ani się nie pocieszyłam ani bardziej nie zmartwiłam, bo już czytałam o tej torbieli (wolicie nie wiedzieć, co jeszcze czytałam i zalewałam się łzami, ale mniejsza z tym). W każdym razie ciekawe, skąd się to wzięło. No ale moje dziecko to kaskader jak wiadomo, więc może sobie coś uszkodził w czasie brojenia. Niestety nie wiem też, jaki to będzie miało wpływ na późniejsze funkcjonowanie kolanka, ale mam zamiar spisać pytania na wizytę prywatną. Ale bardzo dzielny był, płakał tylko, jak go ten gbur lekarz badał. Tak to szalał po szpitalu. Oczywiście najbardziej upodobał sobie śmietnik Cytat:
Cytat:
Natomiast słodycze to u nas temat hmm otwarty ![]() Przepraszam, ale Chyba pierwszy raz spotykam się z takim myśleniem
|
||
|
|
|
#2994 |
|
Zakorzenienie
|
Pani - J. spi ze mna od poczatku tej ciazy, wczesiej sam w lozeczku. Wierci sie i rzuca wiec nie wiem co dalej bedzie. Dzis nad ranem spal tylko trzymajac mnie za palec, inaczej sie wiercil i szukal mnie, nawet siku nie bylo jak pojsc bo nie chcialam zeby juz wstal.
A tz ma odpowiedz na wszystko. Zasugerowalam ze zostawie go z J. na caly dzien, bedzie ich 2 to szybciej posprzataja, latwiej bedzie i w ogole to stwierdzil ze brzuch nie balagani w przeciwienstwie do J. Ciezko przetlumaczyc cokolwiek. Dobrze ze chociaz zakupy robi bo mi sie juz nie chce z wozkiem latac, znosic, wnosic, pchac po sniegu, lodzie. |
|
|
|
#2995 |
|
Zadomowienie
|
![]() My po spacerku, sanki chyba jednak zbędne bo już śniegu nie ma E. skrzęci okrutnie - chyba chce jej wyjść górna jedynka bo coś tam widać, ale póki nie wyjdzie to czarno widzę naszą przyszłość, oj czarno Jojla Rena kup obie coś ciążowego albo dzieciowego! No kiedy jak nie teraz - w ciąży co do rogala to jest ich na allegro pełno, jak kupiłam w komplecie: duży rogal + mały do karmienia i to był bardzo udany i przydatny zakup, więc polecam. Do dziś używamy obu.Barbi mi jakoś już przeszła faza na kolejne dziecko.. Na wiosne też wracam do pracy, więc jakoś mi się nie śpieszy do starań. Ale trzymam kciuki aby u Was się jak najszybciej "dało"radę starać ![]() Monika przykro mi, że tż tak Cię traktuje A w ogóle to pięknie dziewczyny te wasze ciążowe tygodnie lecą!!! ja życzę każdej z Was aby doczekać 40tygodnia!!! A jak wygląda teraz lista mamusiek w kolejne na porodówkę? teraz kolej na Mlebidakin, potem Hope? i jak dalej?? przyznawać się tu proszę ![]() Kochana znam ten przeszywający ból aż za dobrze.. współczuję. U nas troche już E. spuściła z tonu i rzadziej się jej zdarza. Ale kilka tygodni miała mega fazę na gryzienie (). Jak ugryzła to wyjmowałam pierś i mówiłam, że nie wolno i tak w koło. Chyba mało to do niej przemawiało. Jak się jej znudziła nowa umiejętność to dała sobie spokój. Końcem stycznie lecimy z E. do londynu, pasowałoby mi się po mału ogarniać w tym temacie, a na samą myśl mi słabo. Dziewczyny co na taki wyjazd z dzieckiem jest must have? doradźcie
|
|
|
|
#2996 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#2997 |
|
Zadomowienie
|
Perse oby dalsza diagnoza była dla was pomyslna!!!
Monika, Pani a ja tam lubie jak nam ''ciotkujecie i matkujecie"
|
|
|
|
#2998 |
|
Zadomowienie
|
Perse oby dalsza diagnostyka i leczenie było mało inwazyjne i pomyślne.
|
|
|
|
#2999 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
motherhood ![]() T. sprawdza listę obecności: mama, tata, Ti (Michał), Oła. [1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;49560720] Ale bardzo dzielny był, płakał tylko, jak go ten gbur lekarz badał. Tak to szalał po szpitalu. Oczywiście najbardziej upodobał sobie śmietnik [/QUOTE]hehe, zdrowy chłopak ![]() [1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;49560720]Natomiast słodycze to u nas temat hmm otwarty ![]() [/QUOTE]hehe, a co t. podaje?! moja zbastowała ( ) i jestem w szoku, bo nic nie zapowiadało, że pojmie tą kwestię (chyba, że karmi po kątach ).Cytat:
![]() podziwiam Cię ![]() aaaa, jaką porodówkę? jaki poród? WYPIERAM ![]() ![]() hehe, kochana jesteś
|
|
|
#3000 |
|
Zakorzenienie
|
Hmm to ja mamkochanego tż (jak jest w domu a nie gdzies w delegacji czy tfu tfu w Afganistanie czy Afrykach)
zakupy robi, gotuje, młodego ogarnie noo sprzata srednio raczej, ale przycinnych jego zaletach to nie moge narzekac ![]() No i najwazniejsze jest super ojcem a Wiki tak słodko za nim biega i powtarza "tatusiu cio lobisz"
Nowe wątki na forum Być rodzicem
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:02.

, bo J. nie da Ci odpocząć???
(odlać chochlę zupy przed doprawieniem, nie posmarowanie czekoladą wszystkich ciasteczek, nie posłodzenie całego kompotu itp)

ale sama możesz wymyślić i coś na buzi zrobić chodźby to samo co przy O

) i jestem w szoku, bo nic nie zapowiadało, że pojmie tą kwestię (chyba, że karmi po kątach