|
|
#4621 | |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Grudniowe Mamusie cz. V
Cytat:
. Na kolanie się bardzo złości na ramieniu z kolei ok 15 min jednorazowo ale powtarzam to kilkakrotnie bez rezultatów. Przez to nie odbicie mała ulewa duże jak dla mnie ilości pokarmu :-( spróbuję na brzuszek tylko w jakim czasie po jedzeniu?
|
|
#4622 |
|
Rozeznanie
|
Marta mnie uczyli, ze 30 minut. Czesto jednak kładłam szybciej po 10/15 minutach. Leżenie na brzuszku z nogami "na żabę" dobrze tez robi na bioderka. U nas nawet jedna drzemka w ciagu dnia była na brzuszku w pierwszych tygodniach (minus, ze trzeba wtedy siedzieć przy dziecku).
Kładłam na brzuchol, podwijalam nóżki, przykrywalam pieluszka i klepalam w pupala...tak zasypiał Od razu mowię, że nie każde dziecko lubi taką pozycje - wtedy nic na siłę na wszystko przyjdzie czas.
|
|
|
|
#4623 |
|
Zadomowienie
|
dziękujemy doświadczonej mamie za miłe słowa
![]() z tym leżeniem na brzuchu to wiem że pomaga... ja swojego kładę godzinę po jedzeniu czasami później to zależy kiedy śpi. a śpi coraz mniej... i widzę efekty bo jak poleży to od razu idą bąki a jak spionizuję to kupa. |
|
|
|
#4624 |
|
Wtajemniczenie
|
dziewczyny bardzo proszę żeby każda wyslala mi pw w celu zaktualizowania listy :d bo serio nie pamiętam kiedy ktora urodziła i ile miały wasze maleństwa
z góry bardzo dziękuję
|
#4625 |
|
Zakorzenienie
|
My już w domu :-D Mała leży przy mnie a ja nie umiem się od Niej odkleic
|
|
#4626 |
|
Rozeznanie
|
Witam i znów mam pytanie.
Moje plamienie ma dziwny zapach...po porodzie wiadomo był taki inny zapach specyficzny tj zapach połogu to norma ok i z czasme on zanika no i zanikł - też ok...ale czemu znów pachnie?? mam leciutkie plamienie ale takie rozmyte jakby ktoś malował farbą akwarelową i wlansie też zapach...przepraszam za opis ale juz nie wiem co jest grane i kogo spytać... w ogole juz mam dośc wszystkiego. Napiszice prosze czy wam tez ten zapach wrócił ![]() lolcia- mnie p opierwszej cc brzuch bolał ciagle niemlaże i pare lat, jeździłam po róznych lekarzach i jak na wariatke patrzyli i nic nie wymyslili, przeszlo w drugiej ciazy... |
|
|
|
#4627 | |||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Cytat:
co do nasiadówek to mi już chyba tylko chirurg pomoże... Cytat:
dziewczyny jak poradzić sobie ztym wybudzaniem sie małej w nocy? ona mi zasypia przy cycu po kilku minutach i nie dziwie się że budzi sie co poł godz - godz bo głodna jest... wybudzam jak sie da, przebieram, smyram ale to nic nie pomaga. przez to własnie cała noc nie spimy bo je na raty |
|||
|
|
|
#4628 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
|
|
#4629 |
|
Rozeznanie
|
Mysza, np wczoraj, Janek zasnął po kąpieli przed północą dopiero i spał do 2.30. Tu była pauza do 4, bo a to jedzenie, a to siku, a to upragniona kupa a na końcu czkawka. Potem to juz spał do 7, nakarmiłam go u mnie w łóżku i jeszcze pospaliśmy ze 2h. Generalnie nie narzekam, on śpi dużo w dzień, ja też się kimnę, żeby mieć siłę na noc, ale mam nadzieję, że ten zegar biologiczny mu sie przestawi...
|
#4630 | ||
|
Wtajemniczenie
|
hej dziewczyny, nie jestem w stanie nadrobić wątku, więc tylko napiszę ogólnie, gratuluję wszystkim nowym mamom
Cytat:
Już mam dosyć tego połogu, mógłby już się skończyć, a tu jeszcze minimum 2 tygodnie. I dzisiaj mam kryzys, nie wiem jak się nazywam, Wojtuś nie przespał ani jednej godziny w nocy, zasnął dopiero o 9 rano. To jest przygnębiające, że ma czystą pieluchę, jest najedzony, a płacze i nie wiadomo, dlaczego płacze. Już nawet chciałam płakać z nim... ---------- Dopisano o 13:29 ---------- Poprzedni post napisano o 13:24 ---------- Cytat:
|
||
|
|
|
#4631 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Co do odbijania to na początku to mojej Oli odbijało się po 40 minutach noszenia. Jednak jak regularnie się dziecko bieże do odbijania to znacznie szybciej się odbije. U mnie pomogło to, że jak nosiłam to po pleckach tak szurałam ręką góra dół i za niedługo odbijała. Teraz jak tylko biorę do góry to od razu odbija. Cytat:
Smoczek nie jest wrogiem, smoczek jest dobry, ale czasem problem z oduczeniem. I masz racje Inka, że ułatwia życie. Tylko u mnie Basia ssała pięknie i smoczek i cyca, a jak skończyła pół roku nagle zaczęła odrzucać cyca. Trzy miesiące walki i coraz mniej jadła a jak skończyła 9 m-cy to odrzuciła całkiem i od tamtej pory zero mleka. Ani mieszanki ani krowiego nic, dopiero teraz pije pod postacią kakao i ja się martwię, że Ola mi zacznie to samo wywijać. Chciała bym karmić z rok Dziewczyny, która zna niemiecki ? Potrzebuje, żeby mi przetłumaczyć formularz z niemieckiego na polski. Tż będzie wypełniał o prace. Tam takie, krótkie wyrazy typu: imię, nazwisko itp żebyśmy wiedzieli co gdzie wpisać.
|
|
|
#4632 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
zadne pobudzanie nie daje skutku jak stwierdzi ze nie bedzie juz jadl to w zaden sposob go nie zmusze zeby sie obudzil i dojadl. Jak zje 10 min to potem budzi sie po godzinie. Tragedia.
|
|
#4633 |
|
Wtajemniczenie
|
Inka - mała nie ulewa mi jakoś bardzo, niewiele, ale głównie po nocy, bo też w nocy nie odbijam. Na ulewanie za dużo się nie poradzi, tylko nie kłaść na wznak bo dziecko może się zakrztusić.
Marta - moja ostatnio też gorzej odbija i przez to bardziej się prezy i stęka jak pryka. Muszę bardziej popracować nad jej odbijaniem, może to pomoże. Bo to stekanie sprawia, że nie śpi dobrze :/ Suqub - obetnij małej paznokcie i nie zakładaj tych niedrapek, dziecko uczy sie świata przez dotyk ![]() Nie pamiętam komu miałam jeszcze odpisać... ---------- Dopisano o 16:19 ---------- Poprzedni post napisano o 16:15 ---------- jak macie rozterki ile czasu, kiedy i dlaczego dziecko powinno być przy cycu to polecam poczytac http://dziecisawazne.pl/zasypianie-d...iersi-jest-ok/
|
#4634 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
pocieszę Cię, że ja zaczęłam mieć skurcze o 2 w nocy przy pierwszej córce, urodziłam dopiero o 19:10, bez znieczulenia, i też nacięta byłam. Choć i tak uważam, że sn przy cc lepsze i wolałabym się męczyć ze skurczami, niż mieć cc. mnie nacięcie sciągło, a że jeszcze niska jestem, a z łóżek nogi mi zwisały, to problem miałam żeby schodzić :/ jechałam na paracetamolu non stop, przynajmniej mnie nie ciągnęła tak to nacięcie i mogłam bardziej funkcjonować. Mam nadzieję, że szybko upora się mała z tym problemem z jedzeniem. Niestety też przez to przechodziłam, mała nic nie chciała jeść, a że miałam ją przy sobie, to tylko z☠☠☠y dostawałam, że nie je :/ Głowa do góry, połowa sukcesu to nastawienie, bądź dobrej myśli, a mała potem na pewno ładnie kp złapie
|
|
#4635 |
|
Zakorzenienie
|
Moje dziecko domaga się cyca co pół godziny
|
|
#4636 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4637 |
|
Raczkowanie
|
Wiem, że Wy już na innym etapie macierzyństwa, ale może kogoś jeszcze interesuje co u nas
![]() Przed chwilą wróciliśmy z wizyty. Mały ok, wszystkie pomiary, tętno prawidłowe, głową w dół, jednak już trochę mało wód płodowych. Szyjki już praktycznie nie mam, ale nie mam rozwarcia. Na niedzielę (pojutrze) mam skierowanie do szpitala na wywołanie (to będzie 8doba po terminie). Jestem mega podjarana tym, że jutro ostatni dzień beztroski ![]() Teraz byłam siku i odszedł mi czop. Sporo galaterki z dużym skrzepem. Nie wiem, czy to po gmeraniu przez gina, ale może coś się zacznie. Już się nie mogę doczekać ![]() Buziaki dla wszystkich Mamusiek. |
|
|
|
#4638 |
|
Zakorzenienie
|
Ufff Julek od soboty przybrał 300g! Moj wysilek nie poszedł na darmo!
chcieć to móc! dziewczyny nie dajcie się złamać z kp a uwierzcie mi ze wygracie ![]() ---------- Dopisano o 18:06 ---------- Poprzedni post napisano o 18:03 ---------- Karooka ja po badaniu u gina miałam tak samo oby u Ciebie się zaczęło samo ;-) tak czy tak już niedługo Maluszek będzie z Tobą
|
#4639 |
|
Raczkowanie
|
dziewczyny!
czy wasze maluchy po karmieniu kaszlą? raz dziennie zdarza sie że mała odrywa się od piersi lub ssie nadal, ma odruch wymiotny jakby i zakaszle raz-dwa razy... martwię się! Poza tym mała nadal żółta... 2 dni temu miała 10,5 bilirubiny któraś ma taki problem??
Laura Edytowane przez sofia_the_first Czas edycji: 2015-01-02 o 18:10 |
|
|
|
#4640 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#4641 |
|
Zadomowienie
|
Basiabasia mnie nacięte krocze najbardziej bolało w pierwszym tygodniu. W drugim z każdym dniem czułam się coraz lepiej. Po dwóch tygodniach czułam się jak bym rodziła dawno temu. Ciężko jest, ale minie. Ja tak myślałam i przeszłam ten czas. Z karmieniem też się nie poddawaj. Ten czas po porodzie jest najgorszy niestety. Krocze boli, kp idzie z trudem, poranione brodawki, ale to wszystko przejdzie i będzie lepiej- zobaczysz
Twoje rozgoryczenie to hormony, baby blues. Masz ochotę płakać to płacz. Najlepiej tż w ramię to pomaga i to bardzo. Nie duś niczego w sobie. Mi na oddziele po sn nie dawali nawet paracetamolu,ale dawałam radę, a po cc bez ketonalu ani rusz czyli boli mocniej. Karooka obyś nie doczekała niedzieli ![]() Trusia super nic tylko się radować. Podziwiam to, że ani przez chwilę się nie poddałaś
|
|
#4642 |
|
Rozeznanie
|
mam doła, moja laktacja zanika ;( nie wiem jak to możlie przecież karmie małego codziennie ;( On chce jeśc przystawiam go i ciagnie ciagnie, wkurza sie pręzy, okazuje sie ze mu nie leci
tzn poleci troszke i nic więcej i tak od wczoraj wieczora..cala noc przepłakana i dzisiejszy dzien też, a okazalo sie ze on głodny jest po prostu ;( dalam mu mm teraz i ciagnie jak szalony a na cycu był co pół h...co ja znow robie źle??? mam dosyc!pije, jem, uzywam laktatora, teraz te zioła pije i chu..ja z tego mam!! urodzić nie umiem, nakarmić nie umiem.. matka roku nie ma co.. a juz nie wspomne że na męza to nawet patzrec nie moge tak mnie wkur...
|
|
|
|
#4643 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#4644 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Może się samo ruszy skoro czop odszedł ! Trzymam kciuki
|
|
#4645 |
|
Zakorzenienie
|
Sofia a na żółtaczke to się nie martw tylko przystawiaj jak najwięcej do piersi i tyle
|
#4646 |
|
Zadomowienie
|
Karo89 ja mam 165 cm,ale łóżka szpitalne tak wysokie, że wszystkim nogi wisiały w powietrzu. Do tego łóżka stare i normalnie się zapadałam. Leżałam tak jak w hamaku, ale najgorsze było z tego łóżka się wygramolić czy to po cc czy po sn...
|
|
#4647 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Odnośnie czkawki mam ten sam problem, mały cały czas ją ma, nie chce też odbijać, potrafię go godzinę nosić i nie odbije mu się. A czkawka podobno sama zniknie ok 3 miesiąca i dziecku nie przeszkadza tak mi położna powiedziała. Ja dziś miałam kryzys, mąż poszedł dziś do pracy na szkolenie, mały w nocy spał ładnie co 3 godziny karmienie ale od 10 do 15 rozbudzony, pręży się i krzyczy, nic nie pomagało mu. Usypiał już a tu znowu się preżył, cyc, zmiana pieluchy, cyc znowu pielucha i tak cały czas. Nie mogłam się doczekać powrotu męża bo ja już padałam. A jak już usnął to 30 minut i pobudka, cyc i pielucha i znowu drzemka, teraz śpi już godzinę, zobaczymy jak jeszcze długo. Ja bez śniadania jestem i dopiero obiad będę jadła |
|
|
|
|
#4648 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Moja to chyba podżółcona, albo taką karnację będzie mieć. Dużo picia i do słońca ją jak najwięcej. Ponoć zimą żółtaczka utrzymuje się dłużej przez brak światła. Nawet na tej grupie o kp czytałam, że lampką zwykłą naświetlać. Jeśli nie jest ospała to nic jej nie będzie
|
|
|
#4649 |
|
Zakorzenienie
|
Roksi dzięki! No ja nie przyjmowalam możliwości że przejdę tylko na mm także wyjścia nie było! Strasznie się cieszę! ;-)
|
#4650 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Dzięki za miłe słowa Pokrzepiają Wiem że początki są ciężkie ale jak sytuacja się powtarza albo widzi się że maluszek się męczy a ty nic nie możesz zrobić to człowiek się załamuje Wierzę że będzie lepiej i tego będę się trzymać
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:09.

mam leciutkie plamienie ale takie rozmyte jakby ktoś malował farbą akwarelową i wlansie też zapach...przepraszam za opis ale juz nie wiem co jest grane i kogo spytać... w ogole juz mam dośc wszystkiego. Napiszice prosze czy wam tez ten zapach wrócił 

(tylko troche słonia mi ucieło)