![]() |
#61 |
Raczkowanie
|
Dot.: Cena wesela
iwa_iwa_iwa vbmenu_register("postmenu _4712048", true); czyli pisze o sali w ktorej bedzi eodbywalo sie wesele.
![]() |
#62 |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Koszt wesela!
Ja mieszkam na samym koncu Polski, i w moim malym miasteczku restauracja bierze 120-150 zlotych za osobe (BEZ POPRAWIN), ale sa w tym juz ciasta. Ja licze ze koszt wesela zamknie sie w okolicy 30-35 tysiecy, mimo ze staram sie oszczedzac. Nie wynajmuje samochodu, nie mam kamerzysty, kupilam tania suknie itd... Tragedia...
![]() |
#63 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#64 |
Zakorzenienie
|
Rav, jaka tragedia?
Myśmy w zeszłym roku w Poznaniu zapłacili 120 zł za osobę, więc ceny podobne, jak u Ciebie jak mówisz na samym końcu Polski. Ja też nie wynajmowałam samochodu (wiózł nas kuzyn), ani kamerzysty, bo po co rozdmuchiwać wydatki. I było i pięknie i z klasą. Niczego nie żałuję. Będzie dobrze, sama zobaczysz. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#65 |
Raczkowanie
|
Ja jestem z Radomia i place 130/os, a wesele mam na 150 osob,wiec wyjdzie prawie 20 tyś, a trzeba jeszcze doliczyc wlasna wodke, napoje, stroje, kamerzysta, orkiestra, kosciol, i jeszcze mnostwo wszystkich pozostalych rzeczy, niby mniej waznych ale zawsze koszta.Szczerze mowiac jestem troszke przerazona ta kwota!
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#66 |
Raczkowanie
|
ja płace 145 zł za os. (bez ciasta i alkoholu). to jest za jeden dzień (bez poprawin) i powiem wam, że w mojej okolicy to jet TANIO
![]()
![]() |
#67 |
Raczkowanie
|
Ja slubu jeszcze nie planuje, za pare lat moze, ale jak sobie pomysle....oboje jestesmy jednynakami, ale jego mojciec ma 11 rodzenstwa;O i wszystkich trzeba by bylo zaprosic plus inni czyli jego strona na wesechal w rodzinie to ok 250osob...a najogrsze jest to ze my NIENAWIDZIMY wesel, migamy sie od chodzenia na nie jak tylko sie da;( i jak pomysle ze tyle kasy trzeba bedzie wydac na cos, od czego na sama mysl robi sie nam niedobrze i to na rodzine, ktroej sie nie zna to juz calkiem dol;( oboje kochamy podroze, jak pomyslimy gdzie i za ile za taka kase moglibysmy pojechac to.,..ech, szkoda gadac
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#68 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#69 |
Wtajemniczenie
|
Bo mimo oszczednosci w podsumowaniu i tak uzbiera sie pokazna sumka
![]() Mimo wszystko slub i wesele ma sie raz w zyciu, chocbym wiec miala jeszcze przez kilka miesiecy je odpracowywac, mysle ze bedzie warto ![]()
![]() |
#70 |
Zakorzenienie
|
Też tak myślę, ale i tak próbujemy oszczędzać gdzie się da. Naprawdę niektóre rzeczy są zbędne.
![]() |
#71 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#72 |
Raczkowanie
|
gdy szukaliśmy sali problemem okazały się terminy...szukaliśmy 10 mc-y wcześniej, niestety za późno. Ale... prawie wszędzie chcieli 120- 130 bez poprawin ( z poprawinami po 30-40 dodatkowo)...a że ja sobie bez poprawin nie wyobrażam więc zdecydowałam się na sale, kucharki i kelnerki...ustaliliśmy menu- dostaliśmy listę zakupów i kupujemy wszystko sami. Fakt, biegania jest, ale wyszło mi 70 zł za os. Więc różnica jest.
Auto pożyczone od znajomych, kamerzysty nie będzie bo nie lubię ![]() ![]()
![]() |
#73 |
Zakorzenienie
|
My płacimy 120zł za osobę, w tym sa napoje i ciasto( bez tortu). Ogólnie będziemy mieć ok 85 osób. Nie chcielismy kamerzysty ani wynajetęgo samochodu więc koszty sie troszke zmniejszyły. Chyba największy koszt to alkohol. Nasza orkiestra tez nie jest droga. bo to nowy zespól i jeszcze nie maja takiej renomy- 1200zl.
Fotograf-800zł. Moja sukni + welon+ buty- 1030. Obrączki-ok.600zł. Garnitur+buty dla Tż- jeszcze nie wiemy. No i kosmetyczka, fryzjerka- pewnie ok 100zł. Kwiaty na samochód, bukiet i wianek- nie mam pojęcia. Ale za te ,rzeczy płacimy sobie sami. Podobnie jak za kościół, USC, fotografa, naklejki. Moi rodzice powiedzieli, że daja mi 10 tyś, mam nadzieje, że rodzice Tż też, bo koszty dzielimy na pół. + |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#74 |
Raczkowanie
|
A co myslicie o planowaniu wesela z takimi wielkimi wyprzedzeniami??Moim zdaniem to jest tragedia ze trzeba je planowac tyle czasu przed!Upatrzylam sobie taka fajna sale, bylam tam w maju tego roku i najblizszy termin byl na wrzesien 2008 ale malo tego,babka mi powiedziala ze ma juz rezerwcaje na 2009!!Przeciez to jest paranoja!
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#75 |
Raczkowanie
|
no wlasnie paranoja z tymi terminami
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#76 |
Zakorzenienie
|
Cena wesela
Dziewczyny mam pytanie czy któraś z WAs urządzała przyjęcie weselne na ok 30 osób? Chciałąbym wiedzieć jakie są koszty takiego przyjęcia
![]() |
#77 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Przyjęcie weselne na 30 osób-ceny
To wszystko zależy od ceny menu w danym lokalu. Tak małe przyjęcie opłaca się tylko restauratorom w mniejszych lokalach. Niektórzy wolą przynajmniej na ok. 100 osób. Musiałabyś popytać w swoim mieście.
![]() |
#78 |
Zakorzenienie
|
Kasia był juz taki watek o przyjęciach weselnych- a wydaje mi się ze nawet dwa
![]()
![]() |
#79 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#80 |
BAN stały
|
Dot.: cena wesela
Moje drogie
![]() Koszt wesela zalezy od naszych wyborow. Składa się na to wiele elementów. Moi klienci wydają nawet i 90 tys na wszytsko, a nawet i więcej. Standardowo wesele na 100 osób to koszt 40 000zł w mniejszym mieście a 70 000zł w Warszawie, tu juz z kosztami wynajęcia wedding plannera. Postaram sie wymienić jak najwięcej elementów składających sie na ten Dzień: - menu od 150zł/os do 300zł/os - wynajęcie miejsca ( zamek,dworek,pałac etc... ) od 0zł do 20 000zł - obsługa wesela 10% z budżetu - jedzenie dla obsługi typu fotograf, kamerzysta, zespół itd - połowa menu - DJ z karaoke do 2500zł - zespół ( od 3500zł do 20 000zł ) - dekoracje kościoła, sali, wejścia, samochodu, wiązanki i wszytsko wszytsko co dotyczy kwiatów w tym dniu to koszt od 2500zł do 15000zł ( wszytsko zalezy od ilości kwiatów, wielkości tych dekoracji, wyboru kwiatów ) - fotograf od 2000zł do 6000zł ( naprawdę sa fantastyczni ) - kamerzysta od 1500zł do 2500zł ( doskonała pamiątka dla całej rodziny, pół godzinny teledysk + surówka ) - suknia,garnitur,buty,doda tki od 4000zł do 20 000zł razem - makijaż, fryzura, wszelkie zabiegi kosmetyczne tygodniami przezd i w dzies ślubu od 500zł do ... nie da się chyba podac maksymalnej kwoty ![]() - zaproszenia ok 5zł/szt - winietki ok 3zł/szt - karty menu, karty drinków, tablice z rozsadzeniem gości i inne drukowane materiały ok 500zł - alkohol 4500zł ( każda rodzina pije inaczej i co innego, zauwazyłam że coraz częsciej pije sie wino i drinki, wódki zostaje bardzo dużo ) - noclegi dla gości, od 50zł/os do 200zł/os - wynajęcie samochodu,limuzyny,bryczk i etc... od 800zł do 2000zł ( i więcej tez, zależy od samochodu, ilości koni etc..) - transport dla gości(busy,autobusy ) ok 300zł - 700zł - oprawa muzyczna mszy od 300zł do 5000zł - obrączki,biżuteria od 2000zł do 8000zł ( i więcej ) .....opłaty kościelne, urzędowe ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#81 |
Wtajemniczenie
|
W grudniu robilam tylko cywilny dla 14 osob (nasi rodzice + rodzenstwo i babcie). Po ceremoni mielismy uroczysta kolacje w restauracji, bez tancow, bylo kilka buteleczek alkoholu, winko, malenki torcik itd. Koszt calkowity za restauracje to tylko 900 pln.
![]() |
#82 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#83 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
My bedziemy mieli około 70 osób i musimy zrezygnować z wykwintnych restauracji, która może pomieścić nawet 100-150 osób z prostej przyczyny. Wlaściciele lokalu powiedzieli nam, że jesli gości jest mniej niź 100 trzeba zapłacić za "nieobecne dusze" połowe ceny za 1 os. Czyli w naszym przypadku za 30 brakujących osób ![]() Zawsze możesz popytać w mniejszych restauracjach, kawiarniach, salach przy ogródkach działkowych itp. ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#84 |
Zakorzenienie
|
ja juz mam upatrzony lokal
![]() ![]()
![]() |
#85 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Masz racje m.a.r.t.o , za te pieniazki to masz sliczna nowiutka suknie, ba nawet cala mozesz sie wystroic (fryzura, makijaz, bielizna, bukiet, buty) za te pieniadze.
Czemu ty się zła godzino z niepotrzebnym mieszasz lękiem? Jesteś? A więc musisz minąć. Miniesz? A więc to jest piękne. "Inaczej serce żąda, inaczej myśl sądzi, inaczej świat spogląda, inaczej los rządzi" Jak zrozumieć sens słów, które nie padły, ze strachu, że mogą coś zepsuć...?
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#86 |
Raczkowanie
|
jak dla mnie podane tutaj niektore ceny sa z kosmosu
![]() |
#87 |
BAN stały
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#88 |
Raczkowanie
|
mnie też niektóre zaskoczyły - np. zespół mam taki jaki chce, a kosztował 1200zł, albo fotograf - zdjęcia genialne a koszt 800zł, za suknie z dodatkami mam zamiar dać nie więcej niż 2tys. i wiem że to wykonalne (nowe przepiekne suknie u mnie w salonie za 1000zł są), za zaproszenia w życiu 5 zł bym nie dała - są dużo tańsze i też ładne, albo zrobie ręcznie,a winietki to już na pewno sama zrobie. Alkohol też wyjdzie mnie taniej, a nie będę na nim oszczędzać bo wszyscy lubią. A cena obrączek to już mnie powaliła - mój TŻ stwierdziłby że chyba mi coś zaszkodziło gdybym chciała mieć obrączki za 2tys. o 8tys. już nie wspominając. Jeśli kogoś na to stać to niech szaleje
![]() ![]()
http://suwaczki.waszslub.pl/img-2008041901301330.png Edytowane przez nysiunia Czas edycji: 2007-08-08 o 20:13 Powód: literówka |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#89 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Na szczęście udało nam sie po wielu trudach znaleźć odpowiednią sale na max 80 osób bez żadnych cenowych niespodzianek ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#90 |
Zakorzenienie
|
Masz rację nysiunia! I nie sądzę, żeby droższa suknia czy obrączki były gwarancją udanego małżeństwa, więc po co wydawać tyle, jak można zaoszczędzić tu i ówdzie?
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:21.