|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
Brak pasji = pustka
Witam , mam 16 lat i męczy mnie pewien problem.
Poszłam do nowej szkoły i jak to zwykle w nowej szkole każdy przedstawiał siebie i swoje zainteresowania . Wtedy doszło do mnie że nie mam żadnej pasji ( nie licząc książek oraz filmów ale to takie pospolite ) . Rok temu zaczęłam chodzić na zajęcia tańca towarzyskiego , trwało to może z 8 miesięcy. Po tym czasie stwierdziłam że to nie dla mnie , przeraziła mnie myśl że nigdy nie będę tak dobra jak ludzie zaczynający w wieku 5 lat. Moja mama nie pomyślała wcześniej o żadnych zajęciach dodatkowych typu język obcy , zajęcia sportowe czy gra na instrumencie . Męczy mnie myśl że jedyne co moge robić to uczyć się , oglądać telewizor i sprzątać . Chciałam bym nauczyć się grać na jakimś instrumencie , ale nie wiem czy z moim słomianym zapałem to wyjdzie.. Proszę o pomoc |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
Zadomowienie
|
Dot.: Brak pasji = pustka
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
właśnie problemem jest to że ja nie wiem co lubie robić , bo prócz nauki sprzątania , telewizji , czytania książek i różnych rutynowych czynności życia odziennego NIC NIE ROBIE Edytowane przez blackleviathan Czas edycji: 2015-01-04 o 23:12 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zadomowienie
|
Jak chcesz to robić tylko w wolnych chwilach i dla przyjemności to możesz zacząć w każdym wieku, przecież to oczywiste.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Przyczajenie
|
Ale to wiąże się z kosztami takimi jak np. zakupienie gitary. Boję się że jeśli sama zaczne się uczyć i mi nie wyjdzie , znowu się zdemotywuję , a moi rodziece przypomna mi o moi słomianym zapale z tańcem .
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
BAN stały
|
ja myślę że mogłabyś się zająć czymś co ma związek z twoim podejściem do rzeczy, czyli z góry siebie skreślasz. Bez sensu, jakbyś chciała jeszcze raz zacząć życie na nowo...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zadomowienie
|
To poszukaj ogniska muzycznego w jakiejś szkole albo domu kultury (darmowe), albo sama zarób na gitarę. Jak masz 16 lat to możesz roznosic ulotki i wykonywać inne tego typu prace...
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#8 | ||
Przyczajenie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 00:35 ---------- Poprzedni post napisano o 00:31 ---------- Cytat:
W moim mieście nie ma ogniska muzycznego , ani domu kultury . Jest szkoła muzyczna gdzie początkujący zaczynają w wieku 6-10 lat Edytowane przez blackleviathan Czas edycji: 2015-01-04 o 23:35 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
Rodzice nie powinni wypominać Ci słomianego zapału w związku z tańcem bo to normalne, że poszukujesz tego, co da Ci satysfakcję, najbardziej podpasuje. Pogadaj z nimi koniecznie, na pewno sfinansują zajęcia dodatkowe
![]() ![]() Może potrafisz coś sama zrobić, biżuterię czy decoupage? Fajny efekt niewielkim kosztem ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zadomowienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Zadomowienie
|
Nie wiem czy Cię to pocieszy, ale Eric Clapton nauczył się grać na gitarze w twoim wieku, po czym został uznany za drugiego najlepszego gitarzystę w historii, a Ty chyba nie masz aż takich ambicji. Ja zacząłem jeszcze później, też sam, też z tendencją do słomianego zapału, ale udało się i nie żałuję.
Poza tym, po pierwsze, pasja to nie jest przecież coś co wybierasz sobie z dostępnych opcji - o, od dzisiaj to będzie moją pasją, a po drugie, naprawdę nigdy nie jest za późno żeby znaleźć w czymś przyjemność, bo chyba o to przede wszystkim chodzi. Próbuj różnych rzeczy i w końcu trafisz na coś dla siebie.
![]() |
#12 | |
Biała Dama
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Zakorzenienie
|
Ja uważam, że czytanie książek może być pasją jesli się to na prawdę lubi. Pasją za to nie będzie coś co nie sprawi Ci przyjemności. Nic na siłę.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Zakorzenienie
|
A w szkołach muzycznych nie ma możliwości wypożyczenia sprzętu? Nie wiem jak w innych, ale u nas były to groszowe kwoty w porównaniu z nowym instrumentem.
Jest wiele opcji: wolontariat, harcerstwo, gdzie zapewne się nauczysz grać na gitarze, jakiś język obcy. Cokolwiek, będzie lepsze niż siedzenie przed TV czy pisanie na forum i użalanie się. Wystarczy tylko ruszyć głową i tyłek.
![]() |
#15 |
Wtajemniczenie
|
Właśnie - wolontariat to ciekawe rozwiązanie. Poszukaj u siebie w mieście, możesz nawet zapytać w szkole - u mnie takimi sprawami zajmowała się pani psycholog. Podawała nam dalsze namiary i można było dołączyć do grupy działającej pod okiem kilku pań, które organizowały różne akcje. Jakieś spotkania w domach pomocy społecznej, czasem w przedszkolach
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Zadomowienie
|
Nie możesz zamykać się na jedną określoną pasję -człowiek z wiekiem się zmienia i często (choć nie zawsze) zmieniają się jego zainteresowania. Ja osobiście uważam, że zapisywanie dziecka na siłę na jakieś kursy typu jezyk obcy czy szkoła baletowa jak ktoś nie chce, albo nie wykazuje zainteresowań w tym kierunku mija się z celem. Zwłaszcza, że pasje mogą być różne ja interesowałam się w Twoim wieku modelarstwem czyli malowałam figurki, robiłam plansze i ze znajomymi graliśmy w różne gry właśnie z udziałem figurek. Robiłam biżuterię i szydełkowałam, wyszywałam i szyłam. Dziś już mnie to nie interesuje jak kiedyś, ale zdolności manualne zostały -nie muszę ganiać z każdą poprawką do krawcowej
![]() ![]() ![]() ![]() Edytowane przez Kle_oo Czas edycji: 2015-01-05 o 16:45 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Zakorzenienie
|
Nigdy nie jest za późno na zdobywanie i rozwijanie zainteresowań
![]() ![]() ![]() Także próbuj różnych rzeczy, patrz co Cię inspiruje. Pasja potrafi zrodzić się niespodziewanie ![]() Wysyłane z mojego GT-S5570 za pomocą Tapatalk 2
![]() |
#18 | |
Zadomowienie
|
Ja co pół roku mam inną pasję, tylko dwóch trzymam się już od dziecka. Raz mam fazę na jakiś język obcy, raz na gitarę, innym razem na filmy czy książki.
Zacząć można zawsze. Nie chodzi w tym o to, żebyś była mistrzem świata w każdej kategorii ![]() Jeśli kręci cię gitara spróbuj - poszukaj np. używanych, jak się nie wkręcisz to sprzedasz dalej ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Zakorzenienie
|
Twoim prawdziwym problemem , jest gigantomnia a nie brak pasji.
Tak pospolicie czytam SF od ... ponad 30 lat. Przeczytałam KAŻDY numer Fantastyki, teraz->Nowej Fantastyki od pierwszego wydania. Tak, czytanie jest pospolite ![]() Mam ponad 40 lat i nie boję się próbować nowych rzeczy.Nigdy nie będę w nich tak dobra jak osoby które mają 10 lat i już to robia od lat 5. ![]() Ale ja sie nie wybieram na mistrzostwa świata w tym czymś, tylko robię co lubię. Jeśli lubiłaś tańczyć, sprawiało Ci to przyjmnośc, frajdę, chciało Ci się, to bardzo niedobrze że to rzuciłaś tylko dlatego że "nie będziesz najlepsza" Jeśli to lubiłaś- wróć do tego nawet teraz. Chcesz spróbowac gry na gitarze - gitare mozna kupić na All za nieduże pieniądze, nie potrzebujesz markowej extra klasy, tylko jakiś seryjny podstawowy model- zresztą, to tak popularny instrument że jak popytasz to pozyczysz. A jak Ci sie nie spodoba, to co z tego, spróbujesz cos innego. Pasje nie sa od tego, zeby być najlepszym w całej wsi, tylko żeby mieć dla siebie samego, frajdę z robienia tego czegoś. Niektórzy nawet nie wiedzą że maja pasje, bo nie rozkminiaja tego. Po prostu robią co lubią i tyle. Jaby moją mamę zapytac jaką ma pasję to by 5 godzin myslała i nie wymyśliła. A mimo to ma pasję- jej ogródek to najpiekniej, najgęściej i najkolorowiej ukwiecony kawałek ziemi w całej okolicy. Jej po prostu wszytko rośnie 3 rzy większe i gęstsze niz innym. Rosliny chyba czują że je kocha, bo żdnych tajnych nawozów i metod nie stosuje, a sadzonki kupuje te same co wszyscy, na pobliskim targu. po prostu lubi koło tego chodzić więc to robi... z pasją. ![]()
![]() |
#20 | ||
Zadomowienie
|
Niektórym się wydaje, że pasja to musi być coś spektakularnego i w dodatku wykonywanego na niesamowitym poziomie. A tak naprawdę to nawet te rzekomo pospolite czytanie książek czy oglądania filmów może być bardzo wartościowe.
Mój kolega przeczytał tyle książek historycznych, że zaginał każdego nauczyciela historii. Moja koleżanka uwielbia czytać o chemii kosmetyków i można ją zapytać o każdy skład i właściwości. A jak ktoś pyta o zainteresowania to tylko coś tam skromie mruknie pod nosem o muzyce czy filmach. ---------- Dopisano o 19:06 ---------- Poprzedni post napisano o 19:05 ---------- Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Konto usunięte
|
Nigdy nie jest za późno, ja zaczęłam grac na gitarze właśnie jak miałam 16 lat. Już wcześniej o tym marzyłam, zbierałam kasę na gitarę, no ale jak przyszło co do czego to kupiłam jedną z tańszych, bo kasa się jakoś rozeszła
![]() Wielu moich kolegów zaczynało w liceum czy nawet na studiach, a teraz grają w jakichś swoich niedużych zespołach także da się. Wiek tutaj nie gra żadnej roli, poza tym w posiadaniu pasji nie chodzi tylko o to żeby być w czymś najlepszym, ale żeby miło i ciekawie spędzać czas. I to może być zarówno poprzez czytanie jak i skoki na bandżi. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ucz się po prostu bo na tym lepiej wyjdziesz niż na wymyślaniu sobie zainteresowań, bo z takiego szukania na siłe i tak nic nie wyjdzie. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Zadomowienie
|
No właśnie też zastanawiam czy jesteś muzykalna i to Cię interesuje czy po prostu chcesz pokazać znajomym, że masz "za☠☠☠iaszczą pasje". Jesli to drugie nie narażaj rodziców na koszta. jeśli to pierwsze to warto najpierw rozpytać wśród znajomych czy ktoś ma gitarę -może ma może będzie chciał pokazać Ci kilka chwytów itd. lepiej najpierw spróbować poćwiczyć, a dopiero potem ewentualnie kupić.
Piszesz, że nic nie robisz i że oglądasz telewizje -jakie programy -może popatrz pod tym kątem - co Cię interesuje firmy historyczne, kostiumowe itd.? |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#24 |
Przyczajenie
|
bardzo polecam wolontariat - zaangażowałam się mając niecałe 17 lat i super wspominam ten czas
języki obce też super sprawa, kurs, jeśli masz pieniądze, albo samodzielna nauka, o ile starczy motywacji filmy, książki - fakt, oklepane, ale obecne jednak w życiu większości z nas i... wcale nie warto z tego rezygnować ![]() kolejna rzecz, którą baaardzo rekomenduję, to TEATR! ![]() co do instrumentów, to klasyczny wiek na rozpoczęcie - mam znajomych, którzy w takim zaczynali i niektórzy kontynuują, inni zarzucili...ale mnóstwo wśród nich było samouków (przyznam, że też próbowałam, ale niestety - brak talentu oraz samodyscypliny mnie zgubił ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Zadomowienie
|
Dwa lata temu mialam ten sam problem
![]() ![]() ![]() Sprobuj z tancem. Jesli nie bedzie Ci sie podobalo, sprobuj z gitara. Jesli bedzie Ci to sprawialo frajde i bedziesz zadowolona z efektow to bedze fajnie ![]() *pisze z urzadzenia mobilnego. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Wtajemniczenie
|
Jej, nad czym ty się w ogóle zastanawiasz. Idź, próbuj, graj. Znudzi się? Trudno, wymyślisz coś następnego.
Piszesz, że lubisz się uczyć. Może nauka może stać się Twoją pasją? O ile gra na gitarze nie da ci nic poza przyjemnością (nie mówię broń boże, że to mało istotne!) to nauka jest też inwestycją, więc skoro to lubisz to może warto rozejrzeć się za czymś dla młodych naukowców?
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:00.