|
|||||||
| Notka |
|
| Wizażowe Społeczności Wizażowe społeczności to forum, na którym poznasz osoby w swoim wieku, spod tego samego znaku zodiaku, szkoły. Dołącz do nas i daj się poznać. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#301 | |
|
Konto usunięte
|
Dot.: Oszczędzanie niejedno imię ma - i nie będąc żyłą z klasą żyć się da! cz II
Cytat:
dzięki bo już myślałam, że wszyscy w tym kraju zarabiają po 10tyś miesięcznie a tylko ja taka nieogarnięta
|
|
|
|
|
#302 | ||
|
Konto usunięte
|
Dot.: Oszczędzanie niejedno imię ma - i nie będąc żyłą z klasą żyć się da! cz II
Cytat:
Ja chcę w sumie zostać w obecnej, bo u mnie większe zarobki to kwestia awansów. Myślałam, żeby zająć się czymś trochę innym w obrębie branży, ale to zwykle oznacza jednorazowy skok finansowy teraz, a potem długo długo nic ![]() Dorabianie sobie to też dobry pomysł jeśli ktoś ma na to czas ![]() ---------- Dopisano o 18:47 ---------- Poprzedni post napisano o 18:46 ---------- Cytat:
|
||
|
|
|
#303 |
|
Zadomowienie
|
Zmienie trochę temat :P. Czy robicie obiady w domu i zabieracie do pracy czy kupujecie coś u tzw. pana kanapki lub chodzicie na stołówki/kantyny (nie lubie tego slowa :P). Postanowiłam, że od nowego roku częściej będę robiła obiady w domu, ale zastanawiam się czy faktycznie jest to taka oszczędność jeśli u faceta z kanapkami jestem w stanie kupić coś dobrego w przedziale cenowym 6-12 zł i się tym najeść...a przecież to co robię w domu też nie jest za darmo, a dochodzi do tego gaz czy tam prąd i mój czas...Ciekawa jestem Waszych obserwacji
. Jesli to juz było (a pewnie tak :P) to sorry
|
|
|
|
#304 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Natomiast śniadanie biorę z domu, sporadycznie kupuję bułki, bo zupełnie nie opłaca mi się kupić bułki za ok. 4 zł, gdzie w domu przygotuję coś smaczniejszego. Zależy co jesz i ile wydajesz na składniki na obiad. No i przede wszystkim jak wyceniasz swój czas. Chociaż dla mnie np. przygotowanie makaronu z dodatkami to kwestia 20 min. ![]() W ogóle nie wiem czy znacie, ale polecam blog na temat oszczędzania czasu, jedzenia, pieniędzy i organizacji życia domowego: http://zorganizowanydom.blogspot.com/
"Najfajniej jest, gdy stoisz przed lustrem susząc włosy i szczerzysz zęby w uśmiechu na wspomnienie o wczorajszym wieczorze." Edytowane przez Antii89 Czas edycji: 2015-01-06 o 19:04 |
|
|
|
|
#305 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#306 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#307 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
)
|
|
|
|
|
#308 |
|
Zakorzenienie
|
Mam nadzieję, że autorka mimo wszystko powróci do tworzenia bloga. Ma naprawdę świetne pomysły.
|
#309 |
|
Zadomowienie
|
Dzięki za bloga. Mam nadzieję, że wpadnie trochę inspiracji
.
|
|
|
|
#310 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#311 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jakbym zarabiała tyle co piszesz to też bym zaoszczędziła na mieszkanie.Cytat:
![]() Cytat:
|
|||
|
|
|
#312 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 19:31 ---------- Poprzedni post napisano o 19:28 ---------- Cytat:
|
||
|
|
|
#313 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
U mnie w pracy nie zje się w miarę normalnego obiadu za mniej niż 10zł, więc myślę, że noszenie jedzenia ze sobą jest dla mnie bardziej opłacalne
|
|
#314 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#315 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Every siren often my lullaby Every heartbeat functioning thrown to the night I'm quenched in your light And see the floor rising through a dream Forgotten thoughts lost in a memorable theme And soaked to the skin Mój kulinarny kącik |
|
|
|
|
#316 |
|
Zakorzenienie
|
Właśnie opisałyście domy starości a jakoś mało osób chce tam przebywać
|
|
|
|
#317 |
|
now or never
|
ja różnie - jem w pracy, ale tez przynoszę
jedzenie w pracy raz, że drugie danie jest drogie, zupy sa tok., to jest bardzo monotonne i baaardzo kaloryczne. a no i ja nie jem miesa, a wegetariańskiego nie ma - no chyba ze ktos lubi codziennie jeść racuchy... więc często wolę coś sama przygotować, mnie nie przeszkadza jedzenie dwa dni po rząd tego samego.
|
#318 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Zresztą takie placówki nie są wcale tanie. Chociaż mnie szczerze mówiąc podoba się taki zachodni model domów starości. Że mieszkania albo domki, tylko mniejsze, jedzenie Ci uszykują na stołówce, na wycieczkę zabiorą, to jest emerytura na wypasie
|
|
|
|
|
#319 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ja biorę z domu. Zawsze na II śniadanie mam serek wiejski + owoc (czasami jakiś budyń jaglany, ryż na mleku z jakimś musem owocowym), a potem kanapki (bardzo rzadko jakaś sałatka, kiedyś trafiły się naleśniki, a ostatnio były makówki). U mnie obiady są od 10 zł w górę, więc mi się nie opłaca. Przez trzy lata pracy tylko raz tam jadłam obiad. Natomiast zdarza mi się kupić tam bułkę przed pracą (jeśli nie wzięłam kanapek z domu), a to wydatek od 2,80 w górę, co też się nie opłaca, bo najczęściej wywalam z tego ser lub majonez. Dodatkowo mam do pochrupania słonecznik/orzechy/daktyle lub coś takiego, gdyby mnie naszła jakaś ochota.
Zdognie z perzporawdzomyni baniadmai nie ma zenacznia kojnolesc ltier przy zpiasie dengao solwa. Nwajzanszyeim jest, aby prieszwa i otatsnia lteria byla na siwom mijsecu, ptzosałoe mgoą być w niaedziłe i w dszalym cąigu nie pwinono to sawrztać polbemórw ze zozumierniem tksetu. Narysuj mi coś 23/6 |
|
|
|
|
#320 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#321 | |
|
now or never
|
Cytat:
ja tam jakoś wybitnie rodzinna nie jestem nie wyobrażam sobie rodzica tak zamknąć, albo gorzej, zeby mnie tak dzieci potraktowały
|
|
#322 |
|
Zakorzenienie
|
Ja jak pracowalam to robilam bardzo często jedzenie.
Cenowo wychodzi taniej tylko jak się robi większe ilości bo jedna porcja rzadko kiedy się opłaca. Ale na pewno zdrowiej! Poza tym warto robić więcej i pomrozic itp.
|
|
#323 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Nie rozumiem aż tak negatywnego wizerunku tego typu placówek. Owszem przewijają się czasem w mediach różne negatywne przypadki, ale wierzyć mi się nie chce że to reguła. Szczerze mówiąc nie wiem jakie dokładnie poglądy moi rodzice na ten temat, więc za nich się nie wypowiem; a sama wypowiadam się z perspektywy osoby niebędącej w związku, a więc bez perspektyw na dzieci w najbliższym czasie: nie wykluczam, że będę wolała "samotność" wśród rówieśników i z całodobową opieką od samotności we własnym domu. Wszystko zależy od kondycji danej osoby i na co może sobie pozwolić. Nie chciałabym na pewno, żeby ewentualne dzieci decydowały za mnie, a do tego jest potrzebna jakaś niezależność finansowa. |
|
|
|
|
#324 |
|
Zakorzenienie
|
Od razu dom starców, ot dwie, czy trzy koleżanki się skrzykną, jak każda ma po trzy pokoje i narzeka na za duży czynsz to czemu nie mogą w jednym zamieszkać we trzy, dwa wynająć i żyć bardzo wygodnie?
Every siren often my lullaby Every heartbeat functioning thrown to the night I'm quenched in your light And see the floor rising through a dream Forgotten thoughts lost in a memorable theme And soaked to the skin Mój kulinarny kącik |
|
|
|
#325 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Mój pradziadek odżył w domu spokojnej starości tak ze mibsie wierzyć nie chciało. Ogród, koleżanki, podryw granie w karty, lekarz na miejscu , wspólne spacery itp.
|
|
|
#326 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
. Akurat u mnie w budynku w ogóle nie ma żadnej hmm jadłodajni :P, a "Pan Kanapka" czasem coś fajnego wegetariańskiego podrzuci. No właśnie ja mam trochę problem z weną kulinarną i wtedy takie dania są super. Do tego różnie z czasem, bo często po powrocie z jednej pracy zabieram się za wykonywanie drugiej w domu, więc normalnie się nie wyrabiam. Jeśli znacie jakieś fajne blogi z różnymi nieskomplikowanymi i niedrogimi potrawami, które można zabierać do pracy (niekoniecznie wegetariańskie, odfiltruję co trzeba :P) to chętnie przejrzę. A no i jeszcze muszę sie zaopatrzyć w jakieś porządne pudełka. Miałam kilka standardowych (chyba tych najtańszych) curverów, ale część mi w akcji zaginęła albo się rozkompletowała :/. Polecacie jakieś?
|
|
|
|
|
#327 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#328 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Poza tym pojemnik ma uszczelkę.Mniej skomplikowane rzeczy, np. warzywa, owoce, płatki śniadaniowe, sery wkładam do zwykłych pojemników. |
|
|
|
|
#329 |
|
Zakorzenienie
|
Ja jak pracowałam to też często korzystałam z usług Pana "Kapanki" i stołówki w pracy, ale raczej chodziłam tam tylko na zupy. Prawdę mówiąc nie kalkulowało się to wcale, bo 2 kanapki to koszt około 6zł a zupa 3zł. Ja uwielbiam zupy, te w pracy były też dobre ale bardzo że tak powiem ubogie i wodniste, więc po godzinie się już jeść chciało. Dość często piłam kawy z automatu
![]() Korzystałam z tych dobrodziejstw z czystego lenistwa
|
|
|
|
#330 |
|
Konto usunięte
|
Ja generalnie nie lubię wesel, nie lubię tańczyć nie lubię być w centrum uwagi, a w sukni ślubnej czułam się jak na balu przebierańców... Poza tym było 35 stopni wtedy, a ja byłam w 7 miesiącu ciąży...
![]() Cieszę się że mam to już za sobą i nie będę musiała nigdy tego powtarzać. |
|
![]() |
Nowe wątki na forum Wizażowe Społeczności
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:40.

załóżmy, że jesteśmy w stanie realnie odłożyć 3 tyś miesięcznie, a potrzebujemy ich w sumie jakieś 350 tyś (przy założeniu, ze mieszkanie ma 50 m2, koszt 1m2 to 6 tyś, a stan surowy trzeba jeszcze wyremontować i umeblowac + miejsce parkingowe czy komórka lokatorska). Toż to wychodzi 10 lat oszczędzania...:/ Gdybym chciała się sprężyć i zawęzić ten okres do 2-3 lat to daje nam kwotę 10 tyś miesięcznie, a tyle przy najszczerszych checiach nie jesteśmy w stanie odkładać, bo po prostu przekracza to nasze miesięczne dochody. Reasumując przyłącze się do zwolenników kredytu
od kilku lat takowy posiadam i nie narzekam
dzięki bo już myślałam, że wszyscy w tym kraju zarabiają po 10tyś miesięcznie a tylko ja taka nieogarnięta

1.09.2012

zachodni sąsiedzi są mądrzejsi.
A jednak kończy się 20-parę lat i zaczyna zbierać na wkład własny. I tak koło się kręci.
13.03.2008
Zresztą takie placówki nie są wcale tanie. 
[/RIGHT]