Jak wygląda rzeczywistość rynku pracy dla osób młodych - Strona 8 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2015-01-01, 21:36   #211
patrzacwniebo
Rozeznanie

Dot.: Jak wygląda rzeczywistość rynku pracy dla osób młodych

Cytat:
Napisane przez GhostInTheFog Pokaż wiadomość
Ja od początku głupio pokierowałam ścieżką swojej 'kariery'. Mam tego świadomość i robię wszystko, żeby się jakoś poskładac do kupy.
Majac 19 lat nie dostałam się na wymarzone studia i wiedziałam, że nie mam już na nie szans.
Poszłam wtedy do pierwszej pracy. Salonik prasowy-koszmar, który wspominam do dziś. Umowa zlecenie, godzinowo jak pełny etat, 800 zł na rekę (2009 rok to był). Wytrzymałąm trochę ponad pół roku. Umiejętności zbyt wielkich nie zdobyłam, ale zrobiłam się twardsza, pewniejsza siebie i od tamtej pory nikomu nie pozwalam po sobie jeżdzić. Szefowa nie była normalną osobą. Na początku średnio co drugi dzień wracałam do domu z płaczem.
Potem poszłam socjologię. I to był mój największy błąd. Nie podobało mi się, ale do licencjatu dociągnęłam. Wygrałam nawet konkurs na prace licencjacką, promotorka namawiała mnie do pozostania, bo ponoć 'nadaję się', ale ja tego nie czułam. Poczucie traconego czasu było zbyt silne.
W międzyczasie łapałam sie takich zajec jak wykładanie towaru, na wakacje jezdziłam za granicę i pracowałam w gastronomii.
W miedzyczasie popracowałam trochę w sklepie z bielizną. Nauczyłam się dobierać staniki i bardzo to sobie cenię
Mam 24 lata, jestem na drugim roku szkoły, która najprawdopodobniej jest tym, co chciałabym robić. Mam ogromną nadzieje, że po dypomie (czyli już po wakacjach) znajdę pracę. A właściwie na początek staż, żeby zdobyć doświadczenie i poczuć pewniej.
Od powrotu zza granicy, czyli od września szukam bezskutecznie pracy.
Mogę sobie pozwolić na maks 3/4 etatu ze względu na szkołę.
Co mi się trafiało?
-sklep z butami, weekendy, ok 90 godzin miesiecznie, za, uwaga 450 zł. Podziękowałam.
-praca w gastronomii, jednak na cały etat, więc wiedziałąm, że nie będe w stanie.
- był jeszcze jeden sklep z butami z bardzo przyzwoitą stawką, 10 zł na rekę. Zaprosili mnie nawet na rozmowę. Starałam się, kierowniczka powiedziała, że ją przekonałam, wypadło super, ale konkurencja duża, wiec da znać. (rozmowa dość długa, od od częsci praktycznej sprzedażowej, przez doswiadczenie, zainteresowania i plany na przyszłość)
Potem dowiedziałam się, że się zaliła, że nikogo nie znaleźli sensownego. Kpina. Widziałam tę sterte cv. Zakładając, że ja byłam beznadziejna (chociaż wiem, ze tak nie było), nie wierzę, że sposród tylu cv nie znaleźli nikogo.

Troche mnie juz frustracja dopada, bo nie jestem roszczeniowa, doswiadczenie i obycie klientem mam, a nic z tego nie wychodzi. Gdyby nie fakt, że potrzebuje pieniędzy, to bym teraz sobie dała spokój, tylko poczekała do dyplomu. Wtedy mam w planie zrobienie sobie porządnego CV juz pod kątem mojego zawodu. Zobaczymy, co z tego będzie.
Żenująca sytuacja, to przykre, że we własnym kraju jesteśmy traktowani gorzej niż psy.
Słyszałam ostatnio o tym, że w pewnej firmie kandydaci płacą łapówki, żeby tylko dostać posadę. Nie, nie jest to posada prezesa ani nawet biurowa lecz... zwykłego robotnika na budowie
Na takiej samej zasadzie niekiedy trzeba mieć znajomości, żeby dostać pracę kelnerki. Sama słyszałam o takich sytuacjach od pewnych znajomych.

Chore
Stary 2015-01-02, 04:33   #212
cranberry juice
ctrl alt delete

Cytat:
Napisane przez patrzacwniebo Pokaż wiadomość

Na takiej samej zasadzie niekiedy trzeba mieć znajomości, żeby dostać pracę kelnerki. Sama słyszałam o takich sytuacjach od pewnych znajomych.
no pewnie, że po znajomosci łatwiej dostać pracę kelnerki niż analityka finansowego. Nawet bym nie pomyślała, że to dziwne.
cranberry juice jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-01-02, 09:27   #213
najfajniejsza
Zakorzenienie

ja mam wykształcenie humanistyczne, jeszcze niepełne, bo mimo ukończenia studiów x lat temu wisi nade mną magisterka. moja znajomość angielskiego jest żenująca - w zasadzie wszystko rozumiem, ale mówić, reeeeeety, nie ma szans. o innych językach nie wspomnę. od połowy studiów (dziennych) pracuję w zawodzie. osiągnęłam tam już wszystko i w końcu udało mi się zmienić pracę na inną, też w zawodzie, i też w moim mieście (średniej wielkości na Śląsku).
co do zarobków to jest nieźle, ale zależy oczywiście, co kto przez to rozumie. Średniej krajowej nie mam, ale wiele nie odbiegam. Nie zarabiam więc może tyle ile znajomi na działalności, ale też nie muszę nic sprzedawać, gonić klientów, zajmuję się tym, co lubię i co mi wychodzi i liczę, że zaprocentuje to w przyszłości, no kurde, musi!

z mojego doświadczenia z typowo humanistycznym wykształceniem bez języków (kulturoznawstwo, polonistyka, europeistyka itp.), trzeba mieć po pierwsze duuuużo szczęścia, a po drugie - wyróżniające się CV.

gdy szukałam obecnej pracy, podrasowałam CV i nagle oświecenie - 5 wysłanych otrzymałam 3 odpowiedzi (a nie jak dotąd: 30 wysłanych, 1 odpowiedź). Byłam na rozmowach w 2 firmach, z jednej sama zrezygnowałam (na dzień dobry kręcili i nie chciałam się w to pakować), a w drugiej, cóż... pracuję wyróżniające się nieco wizualnie CV zwiększa szansę na zaproszenie na rozmowę, zwłaszcza gdy doświadczenie nie jest bogate i nie broni się samo. a jak się człowiek przygotuje do rozmowy kwalifikacyjnej, to pójdzie z górki. Ja sobie dobrze radzę na rozmowach kwalifikacyjnych, dla mnie najtrudniejsze dotąd było to, by mnie na nie zaproszono.
najfajniejsza jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-01-02, 21:16   #214
khloe
Strzelaj lub emigruj!

Cytat:
Napisane przez najfajniejsza Pokaż wiadomość
ja mam wykształcenie humanistyczne, jeszcze niepełne, bo mimo ukończenia studiów x lat temu wisi nade mną magisterka. moja znajomość angielskiego jest żenująca - w zasadzie wszystko rozumiem, ale mówić, reeeeeety, nie ma szans. o innych językach nie wspomnę. od połowy studiów (dziennych) pracuję w zawodzie. osiągnęłam tam już wszystko i w końcu udało mi się zmienić pracę na inną, też w zawodzie, i też w moim mieście (średniej wielkości na Śląsku).
co do zarobków to jest nieźle, ale zależy oczywiście, co kto przez to rozumie. Średniej krajowej nie mam, ale wiele nie odbiegam. Nie zarabiam więc może tyle ile znajomi na działalności, ale też nie muszę nic sprzedawać, gonić klientów, zajmuję się tym, co lubię i co mi wychodzi i liczę, że zaprocentuje to w przyszłości, no kurde, musi!

z mojego doświadczenia z typowo humanistycznym wykształceniem bez języków (kulturoznawstwo, polonistyka, europeistyka itp.), trzeba mieć po pierwsze duuuużo szczęścia, a po drugie - wyróżniające się CV.

gdy szukałam obecnej pracy, podrasowałam CV i nagle oświecenie - 5 wysłanych otrzymałam 3 odpowiedzi (a nie jak dotąd: 30 wysłanych, 1 odpowiedź). Byłam na rozmowach w 2 firmach, z jednej sama zrezygnowałam (na dzień dobry kręcili i nie chciałam się w to pakować), a w drugiej, cóż... pracuję wyróżniające się nieco wizualnie CV zwiększa szansę na zaproszenie na rozmowę, zwłaszcza gdy doświadczenie nie jest bogate i nie broni się samo. a jak się człowiek przygotuje do rozmowy kwalifikacyjnej, to pójdzie z górki. Ja sobie dobrze radzę na rozmowach kwalifikacyjnych, dla mnie najtrudniejsze dotąd było to, by mnie na nie zaproszono.
Ciekawe to co mowisz... mozesz wkleic wzor tego cv? Oczywiscie bez danych itp.. moze byc na PW 😊

Przejechane na rowerze w 2019: 2 762
km

mój INSTA
(napisz pw kim jesteś wizażanko
khloe jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-01-02, 21:18   #215
201801191006
Konto usunięte

to z cv prawda, jak nie miałam żadnego doświadczenia, a po prostu kolorowe wyróżniające się cv to znalazłam szybko pracę. potem jak szukałam nowej, to też się każdy odzywał. kilka razy nawet słyszałam, że fajne mam cv pod względem graficznym
teraz w pracy mi się przewalają tony aplikacji i najpierw oddzwaniam tam gdzie mi sie cv spodoba, a jak do tego kwalifikacje odpowiednie to już w ogóle bajka.
201801191006 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-01-02, 23:20   #216
najfajniejsza
Zakorzenienie

Wkleje jak bede na kompie przykladowy wzor, bo mojego juz nie mam :/
To tez nie jest tak, ze ja mialam puste cv. Mialam doswiadczenie i w sprzedazy, i w zawodzie. Ba, ja myslalam, ze 5 lat w zawodzie otworzy mi drzwi wszedzie, ale okazalo sie inaczej. Duza korpo to za malo, gdy rokrocznie kilka tysiecy osob konczy jak ja polonistyke, a przyszly pracodawca czy kadry maja sie przedrzec przez setki CV. Wtedy wiadomo, ze czesto przeczytaja tylko czesc z nich. Wiem tez, ze z CV nie ma co wydziwiac w druga strone, czyli kolory teczy, pietnascie rodzajow czcionek itp., ale latwo mozna zrobic schludne cv, ktore moze sprawic, ze pracodawca rzuci na nie okiem i sie zainteresuje. U mnie zadzialalo teraz pracuje w moim wymarzonym zawodzie, w ktorym moge wiele osiagnac i jestem pewna, ze choc na to zapracowalam na wszystkich etapach rozmow kwalifikacyjnych, to gdyby nie podrasowany wizualnie zyciorys, pewnie moja kandydatura przeszlaby niezauwazona.
Stary 2015-01-03, 09:12   #217
najfajniejsza
Zakorzenienie

ja robiłam coś w tym stylu

tylko dane osobiste i zdjęcie miałam na (w moim przypadku niebieskim) pasku z lewej, u góry napis Curriculum Vitae. za to dokument podpisany CV_Imię_Nazwisko, więc i tak było czytelnie dla odbierającego. CV zajęło mi dwie strony i myślę, że to optymalna długość.
Stary 2015-01-03, 11:13   #218
Zorzoli
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez cranberry juice Pokaż wiadomość
No dokładnie to miałam na myśli, szukanie taniej siły roboczej na mało rozwojowe stanowiska.
Mieszkam teraz za granicą swoją drogą i tutaj też wiele razy słyszałam od znajomych, że np. ich podróże służbowe są rozliczane w Polsce itp.
A ci znajomi, też młodzi ludzie, robią w międzyczasie jakąś karierę. Smutne to, z perspektywy polskiej.
Ja nie uwazam, ze szukaja taniej sily rboce bo warunki jaki oferuja na polska rzeczywstosc sa bardzo dobre a co najwazniejsze daja umowe o prace.
Uwazam, ze dla mlodych osob jest to bardzo atrakcyjna praca na start poniewaz ma sie doswiadczenie w wielkiej firmie, mozliwosc szkolen podnoszacych kwalifikacje oraz mozliwosc awansu czy przeniesienia za granice (no to zalezy od kilku czynnikow czy jest taka mozliwosc).
Ja studiowalam za granica i tam tez szukalam pracy ale prawda jest taka, ze lepsze warunki mi zaproponowano w Polsce i przez to wrocilam a co bedzie za rok to sie zobaczy.
Jak narazie w planach mam kolejne szkolenia i podnoszenie moich kwalifikacji aby w przyszlosci dostac awans.

Edytowane przez Zorzoli
Czas edycji: 2015-01-03 o 11:14
Zorzoli jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-01-05, 09:59   #219
cranberry juice
ctrl alt delete

Cytat:
Napisane przez Zorzoli Pokaż wiadomość
Ja nie uwazam, ze szukaja taniej sily rboce bo warunki jaki oferuja na polska rzeczywstosc sa bardzo dobre a co najwazniejsze daja umowe o prace.
To jest właśnie dramat młodych na rynku pracy, jeżeli umowa o pracę to już są bardzo dobre warunki.

A co do szukania taniej siły roboczej, to sama napisałaś przecież:
Cytat:
Bardzo duzo, teraz wiele firm otwiera biura w Polsce bo taniej dac polakowi 3000zl na reke niz np za granica 1500€.
Warunki są może są i dobre jak na polską rzeczywistość, ale nie jak na rzeczywistość, w której te firmy prowadzą prawdziwą działalność i zarabiają pieniądze. Bo umówmy się, te elementy działalności, które trafaiają do Polski, to administracja i support, a nie faktyczny biznes. Gdyby nie daj borze pensje w Polsce wzrosły, to support przeniesie się do Rumunii albo Indii.

Oczywiście co innego jeżeli firma faktycznie otwiera oddział w Polsce i prowadzi to prawdziwą działność. Ale offshoring moim zdaniem jest szkodliwy praktycznie dla wszytskich z wyjątkiem właścicieli koncernów.
Stary 2015-01-06, 20:39   #220
patrzacwniebo
Rozeznanie

Cytat:
no pewnie, że po znajomosci łatwiej dostać pracę kelnerki niż analityka finansowego. Nawet bym nie pomyślała, że to dziwne.
Nie wiem czy czytałaś cały mój post czy tylko wyciągasz fragment, do którego można by się przyczepić.
Nie chodzi mi o to, na jakie stanowisko łatwiej się dostać po znajomości... tylko o to, że jeśli na stanowisko kelnerki nie da się dostać normalnie, tylko trzeba po znajomości to jest to według mnie żenujące, gdyż jest to zwykła praca fizyczna. A płacenie łapówek żeby zostać byle robolem na budowie to moim zdaniem wyższy stopień upodlenia.
Stary 2015-01-06, 20:54   #221
laila2
Przyczajenie

Może wniosę trochę burzy...

Jest bardzo dużo młodych ludzi, którzy szukają pracy, rzeczywiście (czasem rekrutuję ludzi do swojego team'u).
Przykład rozmowy rekrutacyjnej:

- Czy możemy porozmawiać w języku angielskim?
- A czy to konieczne?

-Czy zorientowała się Pani/Pan czym zajmuje się nasza firma?
- yyyy

Ostatnio jedna Pani po długiej rozmowie telefonicznej w ogóle nie przyszła na rozmowę [sic!]. Lat 24, bez doświadczenia, z mgr na karku.

I tak dalej.... Oczywiście nie wszyscy tacy są. Generalnie mało osób umie mówić naprawdę w obcych językach. Angielski na poziomie 'easy english', o niemieckim w ogóle nie wspomnę...
laila2 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-01-07, 17:20   #222
cranberry juice
ctrl alt delete

Cytat:
Napisane przez patrzacwniebo Pokaż wiadomość
Nie wiem czy czytałaś cały mój post czy tylko wyciągasz fragment, do którego można by się przyczepić.

Nie chodzi mi o to, na jakie stanowisko łatwiej się dostać po znajomości... tylko o to, że jeśli na stanowisko kelnerki nie da się dostać normalnie, tylko trzeba po znajomości to jest to według mnie żenujące, gdyż jest to zwykła praca fizyczna.
Dokładnie - to jest zwykła praca fizyczna, która po odrobinie przyuczenia może wykonywać praktycznie każda sprawna osoba - więc dla mnie to jest zupełnie normalne, że ktoś woli zatrudnić po znajomości niż kogoś przypadkowego. Bo co jest największą zaletą pracownika wykonującego prace proste? No cóż, powiedzmy szczerze: uczciwość, to, że nie kradnie i że można liczyć, że kolejnego dnia pojawi sie w pracy. Zatrudnienie krewnego królika albo znajomego znajomego daje jednak większe prawdopodobieństwo trafienia na osobę uczciwą.

Jak ja szukałam pani do sprzątania, to też wolałam kuzynkę koleżanki niż kogoś z ogłoszenia. Taki przykład mikro. Gdybym miała firmę, to też na prostym stanowisku wolałabym zatrudnić kogoś z polecenia. Oczywiście w administracji publicznej to co innego, ale jak mowa o kelnerkach, to jednak czyjś prywatny biznes.

O łapówkach sie nie wypowiem, bo sie nie spotkałam. Zawsze mi sie wydawało, że przepływ forsy na linii pracownik-pracodawca jest w drugą stronę.
Stary 2015-01-07, 19:32   #223
1999a18a2ffdaccef542471663304a63305f1c5c
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez laila2 Pokaż wiadomość

Jest bardzo dużo młodych ludzi, którzy szukają pracy, rzeczywiście (czasem rekrutuję ludzi do swojego team'u).

- A czy to konieczne?

- yyyy

Ostatnio jedna Pani po długiej rozmowie telefonicznej w ogóle nie przyszła na rozmowę [sic!]. Lat 24, bez doświadczenia, z mgr na karku.

I tak dalej.... Oczywiście nie wszyscy tacy są. Generalnie mało osób umie mówić naprawdę w obcych językach. Angielski na poziomie 'easy english', o niemieckim w ogóle nie wspomnę...
Jaka jest branża/stanowisko, na które rekrutowałaś?
1999a18a2ffdaccef542471663304a63305f1c5c jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-01-07, 19:59   #224
migotka_m
Rozeznanie

[1=1999a18a2ffdaccef542471 663304a63305f1c5c;4964506 4]Jaka jest branża/stanowisko, na które rekrutowałaś?[/QUOTE]

Pytanie nie do mnie, ale odpowiem ze swojej perspektywy.
Rekrutowałam na zc-ę kierownika sklepu należącego do dużej sieci.

Po ogromnej selekcji z prawie 250 cv zostało mi 15. I nie byłam "mega wymagająca". Lubię dawać szansę ludziom ambitnym i dobrze się zapowiadającym.

Nie zatrudniłam nikogo. Poziom przygotowania do rozmowy żenujący. Rozumiem, że można się zestresować, ale nie przygotować sobie ANI SŁOWA o tym czym firma się zajmuje i co w ogóle o tej firmie wiem? Tego stresem nie można tłumaczyć.

Pomijając CV w których są powklejane zdjęcia wycięte z jakiejś imprezy, albo foty w drapieżnym stylu "dzisiaj będę Twoją kicią". Przez najczęstszy błąd w CV taki jak.... bardzo luźny adres e-mail. To naprawdę nietrudne założyć sobie oficjalną pocztę na takie potrzeby. Nie trzeba podawać e-maila w stylu : kiciaxx@amorki.pl , albo fankabiebera .... . To mocno razi po oczach.

Masówka w cv z błędami w dacie (stara seria), błędy w formatowaniu (po prostu spacja do "przesuwania", ale w umiejętnościach oczywiście obsługa MS office. Mnóstwo jest takich kwiatków i większość CV, które mi dane było zobaczyć na oczy nadaje się do kosza.

Więc to jest prawda, że podstawa to dobrze przygotowane CV. A druga podstawa to przygotowanie się do rozmowy (i wizualne i merytoryczne).
migotka_m jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-01-07, 20:34   #225
Heledore
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez laila2 Pokaż wiadomość

- A czy to konieczne?

- yyyy

z językami to prawda. jest masakra z poziomem znajomosci. Wiadomo jakies bledy sie zawsze robi bo zazwyczaj mówimy szybciej niż myślimy No a przymajmniej ja nie analizuje calej gramy zanim powiem zdanie. czasem się cos powie z rozpędu, przezwyczajenia, roztargnienia (ja w pracy czesto mowie jedno pisze drugie i przekazuje na migi trzecie - zdarza mi się błąd. Jak każdemu) ale... mieliśmy ostatnio dziewczynę po filologii. Standardem było :the lower option, you can choses, he don't itd. W zasadzie to znam 4 babeczki po tym ang na tischnera w krakowie. Ponoc niezly poziom a one wszystkie tak mowily, więc w sumie jestem uprzedzona co do tej uczelni.
Z niemieckim ponoc jeszcze gorzej. Ja kiepsko znam ten jezyk ale z opowiesci kolezanki to aż wlos sie jezy jaki poziom maja ludzie po germanistyce czasem. Ostatnio przyszla na rozmowe dziewczyna po germanistyce która ponoć mówiła mniej wiecej jak ja w tej chwili ... a ja jestem na A2 i nie uzywalam jezyka ~7lat
A francuski... osoby które znaja francuski u mnie w firmie to wylacznie osoby ktore kiedys mieszkaly we francji bo wśród absolwentów nie są w stanie nikogo znaleźć.

A jedynym wymogiem jest język. Język i chęc nauki systemu komputerowego.

Edytowane przez Heledore
Czas edycji: 2015-01-07 o 20:36
Heledore jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-01-07, 20:39   #226
ganesha
Raczkowanie

Cytat:
To jest właśnie dramat młodych na rynku pracy, jeżeli umowa o pracę to już są bardzo dobre warunki.

Warunki są może są i dobre jak na polską rzeczywistość, ale nie jak na rzeczywistość, w której te firmy prowadzą prawdziwą działalność i zarabiają pieniądze. Bo umówmy się, te elementy działalności, które trafaiają do Polski, to administracja i support, a nie faktyczny biznes. Gdyby nie daj borze pensje w Polsce wzrosły, to support przeniesie się do Rumunii albo Indii.

Oczywiście co innego jeżeli firma faktycznie otwiera oddział w Polsce i prowadzi to prawdziwą działność. Ale offshoring moim zdaniem jest szkodliwy praktycznie dla wszytskich z wyjątkiem właścicieli koncernów.
Świetny post! Powiem Ci szczerze że nigdy nie spoglądałam na to w ten sposób ale masz rację. Sama jestem w oddziale supportującym biznes z UK i myślałam że offshoring to świetny sposób dla firmy na cięcie kosztów a dla nas szansa na ciekawe miejsca pracy ale chyba teraz bliżej się przyjrze tematowi i zastanowie troche bardziej...
Zgodzę się z poziomem angielskiego. pomimo że to "taki popularny jezyk, który każdy zna" to bardzo ciężko czasem znalezc kogos kto choc w miare komunikatywnie sie nim posluguje...
ganesha jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-01-07, 21:13   #227
Zorzoli
Zakorzenienie

Cytat:

Nie chce sie wdawac w szczegoly na temat wynagrodzenia i oraz warunkow pracy ale jak ju mowilam, szukalam glownie pracy za granica, we wloszech gdzie studiowalam oraz w innych krajach ale ostatecznie najlepsze warunki oferowala mi wlasnie frma z Polski. I tak umowa o prace jest dla mnie bardzo wazna. Nie widze rowniez nic zlego, ze wiele miejsc pracy w Polsce jest w administracji i supporcie. Kazdy rynek ma swoja charakterystyke.

We Wloszech dla porownania (wiem, ze to malo ciekawy przyklad w zwiazku z krzysem no ale coz) wiekszosc ofert dla osob zaraz po studiach to staze np. na 6 miesiecy za 300€ w Mediolanie (gdzie wynajem pokoju to okolo 600€) a po stazu nie ma prawie zadnej pewnosci, ze prace sie dostanie. Do tego czesto wymagane na staz jest dwu letnie doswadczenie
A co do normalnych ofet pracy w sektorze administracyjno-biurowym to bardzo czesto wymagane jest zaswiadczenie o niepelnosprawnosci.
Zorzoli jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-01-07, 21:27   #228
201801191006
Konto usunięte

w mojej skrzynce mailowej dziś wiadomość o takiej treści "Witam, w odpowiedzi na ogłoszenie zgłaszam swoją kandydaturę i załanczam cv".
no to niech załancza dalej
Stary 2015-01-07, 21:30   #229
ytaaa
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez loloo Pokaż wiadomość
w mojej skrzynce mailowej dziś wiadomość o takiej treści "Witam, w odpowiedzi na ogłoszenie zgłaszam swoją kandydaturę i załanczam cv".
Przecież już chyba wszędzie podkreśla błędy
ytaaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-01-07, 21:37   #230
201801191006
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez ytaaa Pokaż wiadomość
Przecież już chyba wszędzie podkreśla błędy
chyba się po prostu niektórzy nadal nie dorobili odpowiedniej wtyczki do przeglądarki
Stary 2015-01-08, 07:22   #231
ganesha
Raczkowanie

Cytat:
A na jakie stanowiska prowadzisz rekrutacje?
ganesha jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-01-08, 09:59   #232
cranberry juice
ctrl alt delete

Cytat:
Napisane przez ganesha Pokaż wiadomość
Świetny post! Powiem Ci szczerze że nigdy nie spoglądałam na to w ten sposób ale masz rację. Sama jestem w oddziale supportującym biznes z UK i myślałam że offshoring to świetny sposób dla firmy na cięcie kosztów a dla nas szansa na ciekawe miejsca pracy ale chyba teraz bliżej się przyjrze tematowi i zastanowie troche bardziej...
Dzięki
Cytat:
We Wloszech dla porownania (wiem, ze to malo ciekawy przyklad w zwiazku z krzysem no ale coz) wiekszosc ofert dla osob zaraz po studiach to staze np. na 6 miesiecy za 300€ w Mediolanie (gdzie wynajem pokoju to okolo 600€) a po stazu nie ma prawie zadnej pewnosci, ze prace sie dostanie. Do tego czesto wymagane na staz jest dwu letnie doswadczenie
A co do normalnych ofet pracy w sektorze administracyjno-biurowym to bardzo czesto wymagane jest zaswiadczenie o niepelnosprawnosci.
Ale nie przyszło Ci do głowy, że syutacja we Włoszech wygląda tak częściowo właśnie dlatego, że administrację biurową wyousourcowano do Polski (a produkcję do Chin swoją drogą)?

Piszesz, że szukałaś pracy za granicą, ale z tego co rozumiem koniec końców trafiłaś do outsourcingu w Polsce. W bardzo ogromnym uprszczeniu ja to widzę tak:

Twoje miejsce pracy przeniesiono z Włoch do Polski, żeby ciąć koszty.
Ponieważ miejsca pracy we Włoszech już nie było, to tam pracy nie znalazłaś. Ale znalazłaś to przeniesione miejsce pracy w Polsce.
W Polsce zarabiasz mniej więcej trzy razy mniej niż zarabiałabyś na tym samym miejscu pracy we Włoszech. Ale i tak "jak na polską rzeczywistość" to nieźle, więc na co narzekać, prawda?

Dla uprszczenia załóżmy, że na mieszkanie tu i tu wydasz połowę pensji. Na życie w Polsce zostanie trzy razy mniej niż we Włoszech.
Idziesz kupić sobie bluzkę do H&M-u - we Włoszech kosztuje 20 euro, w Polsce 80 złotych.
Chcesz sobie kupić robot kuchenny - we Włoszech kosztuje 300 euro, w Polsce 1200 złotych.
Chcesz jechać na wycieczkę w tropiki - nie wiedzieć czemu Lufthansa sprzedaje bilety w jednej cenie niezaleznie od tego, czy zarabiasz na Ukrainie, w Polsce, Niemczech czy we Włoszech.
Chcesz zwiedzieć Casa Baio w Barcelonie - wszyscy płacą po równo 35 euro, nikt nie pyta, gdzie zarabiasz.

I tak dalej, i tak dalej.

Ostatecznie okazuje się, że gdyby to stanowisko pracy dalej było we Włoszech, to ogólnie żyłabyś na dużo wyższym poziomie niż w Polsce.

Ja nie mówię absolutnie, żeby w outsourcingu nie pracować - umówmy się, z czegoś rachunki trzeba zapłacić, więc z dwojga złego lepiej już być tanią siłą roboczą u Włocha czy Francuza zamiast u Polaka.

Tylko jednocześnie dobrze sobie zdawać sprawę, że w związku z outsourcingiem globalizacja i wspólny rynek robią nas Polaków w jajo. I swoją drogą - kiedy korporacje płacą podatki na Kajmanach, to od razu słychać głosy oburzenia, że jak tak można. A jak przenosza księgowość i call centre do Polski, to już jest cacy. A to koniec końców ten sam proces, przenoszenie kosztów tam, gdzie są najniższe.
Stary 2015-01-08, 10:32   #233
201801191006
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez ganesha Pokaż wiadomość
A na jakie stanowiska prowadzisz rekrutacje?
lektorzy języków obcych, więc oczekuję wykształcenia i znajomości poprawnej polszczyzny jak ktoś nie ma doświadczenia, a cv wizualnie jest ładne to daję szansę. jak w cv chaos to ani mi się nie chce wczytywać dokładnie w to doświadczenie.
Stary 2015-01-08, 10:37   #234
invisible_01
Zakorzeniona

Cytat:
Chyba w wieku 18 lat obowiązkowo powinno się przechodzić kurs tego, jak pisać oficjalne maile (bo w liście nikt chyba jednak "witam" nie napisze). Ludzie chyba zapominają, że maile to również oficjalna forma korespondencji. Jak widzę to "witam", to na poważnie się zastanawiam, gdzie taka osoba ma głowę. Oczywiście na końcu obowiązkowe "pozdrawiam".
invisible_01 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-01-08, 10:50   #235
201801191006
Konto usunięte

"witam, bla bla bla. pozdrawiam" moje ulubione <3
Stary 2015-01-08, 12:38   #236
migotka_m
Rozeznanie

Moim hitem była aplikacja gdzie plik z CV nosił nazwe: pier.... CV a list motywacyjny: chce dostać te robote.

Pisownia oryginalna :P

Jakoś nie wpasował się ten "styl" w mój gust.

A..... I dziewczyna, która na rozmowę o pracę przyszła w ciuchach sportowych i z torbą na siłownię bo akurat wracała i nie zdążyła się przebrać
Stary 2015-01-08, 12:41   #237
201801191006
Konto usunięte

moim hitem była panna, o której już kiedyś gdzieś na wizażu pisałam.
przyszła na rozmowę dwa tygodnie po terminie i mi powiedziała, że wtedy nie mogła, ale teraz już jest gotowa do pracy i może zaczynać
jakbym tego nie przeżyła face to face z nią, to bym nie uwierzyła
Stary 2015-01-08, 12:46   #238
invisible_01
Zakorzeniona

Cytat:
przyszła na rozmowę dwa tygodnie po terminie i mi powiedziała, że wtedy nie mogła, ale teraz już jest gotowa do pracy i może zaczynać
invisible_01 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-01-08, 13:12   #239
migotka_m
Rozeznanie

Cytat:

No nie wierzę

A i dla osób szukających pracy: nie róbcie tego sposobem "na mamusię".

Kiedyś, na początku mej drogi zawodowej, przyjmowałam CV w sklepie (drogerii swoją drogą). Chętni mogli przynosić. I z CV przyszła 25 letnia dziewczyna... z mamą. I CV wręczała mama a rozmowa przy tym wyglądała tak, że córka nie powiedziała ani słowa a mama hasła: No moja Ania to się świetnie zna na kosmetykach, idealnie by wam tutaj pasowała, a jest taka wesoła i sympatyczna, że wszyscy ją lubią itd.

Trwało to z dobre 10 minut

Nie róbcie tego też na "ja tu jestem protegowana". W mojej poprzedniej pracy zasadą było, że cały zespół kierowników (2 - zców i kiero) wybierali pracownika. CV w większości z aplikacji internetowej, ale można było osobiście. Przyszła kobieta i hasło: ona chce rozmawiać z X (ani dzień dobry, ani w jakiej sprawie, ona chce rozmawiać i już. X był kierownikiem właśnie). Akurat go nie było. Pytanie: A kiedy będzie? Ja: jutro. Odp: to ja przyjdę jutro. (bez do widzenia czy czegokolwiek poszła)

Okazało się, że chodziło tylko o zostawienie CV, a była to znajoma, znajomego, znajomej kierownika, któremu ktoś miał wspomnieć, że ona CV przyniesie i że jakby się akurat nadawała... No każdy kto ma znajomych a przeprowadzał rozmowy wie, że potem ludzie, których ledwo znasz, albo w ogóle nie kojarzysz walą drzwiami i oknami bo liczą na protekcję... I to była taka sytuacja.

Wnioski? Nigdy nie wiesz czy przynosząc CV nie rozmawiasz akurat ze swoim potencjalnym przełożonym, więc pewne zachowania są niemile widziane i z góry Cię skreślają.

Źle też wygląda w wielu firmach (szczególnie opartych na pracy zespołowej) jeśli przychodzi się z CV i mimo wszystko żąda obecności kierownika, że tylko do rąk własnych. Takie zachowanie w stosunku do potencjalnej koleżanki z pracy pt. : Tobie nie dam, bo pewnie wyrzucisz do kosza, ja tu muszę z kierownikiem rozmawiać, jest bardzo słabe. A kierownik odrywany od papierów przez takie "głupoty" jak osobiste wręczenie mu CV (gdzie normą i tak jest aplikacja on-line) dostaje przy którymś takim petencie autentycznej nerwicy.

Przynajmniej tak to wygląda z mojej perspektywy

Edytowane przez migotka_m
Czas edycji: 2015-01-08 o 13:15
Stary 2015-01-08, 20:39   #240
laila2
Przyczajenie

[1=1999a18a2ffdaccef542471 663304a63305f1c5c;4964506 4]Jaka jest branża/stanowisko, na które rekrutowałaś?[/QUOTE]

To jest branża usługowa (usługi inżynierskie) na Asystentkę ds. administracyjnych. Szczerze mówiąc samo CV już bardzo wiele powie... Od Pani Asystentki wymaga się by ogarniała WORD, ale wiele Pań zamiast coś porządnie w tabelce wstawić robi te straszne spacje ! Pomijam rozpoczęcie maila od "Witam" (mam kryzys jak to widzę) i inne takie drobiazgi.
Naprawdę ciekawie robi się później, jak dajesz do rozwiązania zadania spotykające osobę codzienne w pracy. ..
laila2 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Intymnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości