Dieta dopasowana do DNA - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dietetyka

Notka

Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2015-01-08, 09:51   #1
xiuxiunat
Raczkowanie

Nutrigenomika - dieta na podstawie DNA

Co sądzicie o tej dosyć nowej dziedzinie nauki? Ja osobiście jestem pod wrażeniem, że teraz badania genetyczne sa tak dostępne i właściwie dla każdego, co przy okazji znacząco może zmienić nasze podejście do żywienia, ponieważ własnie nutrigenomika zajmuje się wpływem jedzenia na nasze geny. chyba nie ma nic bardziej osobistego niż nasze dna, a teraz mamy możliwość odczytania go i dopasowania do niego idealnie naszego trybu życia
Tutaj artykuł, żeby zapoznać się z tematem vimed.info/download/zwierciadlo-geny.pdf
xiuxiunat jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-01-08, 20:42   #2
Dorotii83
BAN stały

Dieta dopasowana do DNA

Dziewczyny, czy słyszałyście o czymś podobnym?

Słyszałam o diecie właściwej dla danej grupy krwi a nawet danego znaku zodiaku hehe
Zastanawiam się nad sensem takiego badania i konsultacji z dietetykiem wyników. Czy ktoś na forum ma nieco więcej wiadomości na ten temat?
Dorotii83 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-01-09, 10:44   #3
xiuxiunat
Raczkowanie

Dot.: Dieta dopasowana do DNA

hmm, nie wiem czy porównywałabym to do diety zgodnej z badaniem krwi ale własnie dlatego założyłam ten wątek, bo chciałabym się dowiedzieć czegoś więcej. na stronie klinik oferujących takie badania brzmi to bardzo sensownie, ale czy to nie tylko chwyt marketingowy?
Stary 2015-01-09, 12:50   #4
Dorotii83
BAN stały

O masz to się zgrałyśmy, bo ja tez założyłam wątek o tym, ale admini widzę to scalili w jedną dyskusję.

Ja znalazłam tylko jedną firmę w warszawie (tutaj mieszkam), która się tym zajmuje. Początkowo sądziłam, że to takie podejście jak jak by wyjechać z czołgiem do walki z muchą… niewspółmierne nakłady do celu, ale po dłuższej chwili myślę, że może mieć to sens zwłaszcza jeśli ktoś jest dziedzicznie obciążony predyspozycją do otyłości, nadciśnienia i innych chorób które można zniwelować dietą.

Pytanie, czy jest tu ktoś kto już skorzystał z takiej porady dietetycznej i może się podzielić wrażeniami?
Stary 2015-01-09, 17:52   #5
krystyna77
Rozeznanie

to bardzo ciekawe. wczęsniej mówiło się o diecie zgodnej z grupą krwi.
krystyna77 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-01-09, 21:10   #6
Dorotii83
BAN stały

Mnie też to porównanie przyszło do głowy ale badanie DNA jest chyba jednak nieporównywalnie dokładniejsze. Grupy krwi są tylko cztery.
Stary 2015-01-09, 21:34   #7
201605161006
Konto usunięte

Nutrigenomika to dziedzina badająca wpływ pożywienia na genom, czyli np. czy jakiś spożyty związek (lub jego metabolit) na przykład zmniejszy czy zwiększy ekspresję danego genu. Przykład to kapsaicyna zwiększająca ekspresję enzymów lipolitycznych, a hamująca ekspresję eznymów lipogenetycznych.
201605161006 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2015-01-10, 09:00   #8
Kuningatar
Raczkowanie

Te wątki nie powinny być scalone

Dieta D'Adamo opiera się na błędnym podobno założeniu, że grupa krwi 0 jest najstarsza. No i jakby nie było, to tylko cztery różne warianty. Większy wybór znajdziemy w kolorowych fitnessowych gazetkach Nie przekonuje mnie.

Dieta dopasowana do DNA jest chyba najbardziej indywidualną i prozdrowotną dietą jaką mogę sobie wyobrazić. W teorii przynajmniej. W praktyce raczej trudna do zrealizowania. Ale pewnie bym się zgłosiła do testów medycznych
Stary 2015-01-10, 21:09   #9
Dorotii83
BAN stały

Ponieważ nie mogę skopiować treści tekstu wklejam obrazek
(źródło: geosfera)
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg Zrzut ekranu 2015-01-10 o 22.08.42.jpg (65,4 KB, 14 załadowań)
Stary 2015-01-13, 10:23   #10
xiuxiunat
Raczkowanie

czyli pewnie pomyliłam nutrigenomikę z nutrigenetyką tak czy siak dziedziny się łączą.

ja też jestem z warszawy i właśnie trafiłam na ofertę takich badań w jednej z klinik. sama nie jestem otyłą osobą, ale interesuje mnie zadbanie o siebie i swoje geny przez diete. Niestety, u mnie w rodzinie praktycznie każdy choruje na serce i nadcisnienie, pomimo, że otyłość nie jest problemem. widziałam, że można się przebadać pod kątem własnie róznych chorób i dopasować dietę, tylko jak wcześniej napisałam. hasła reklamowe, czy prawdA?
Stary 2015-01-13, 20:35   #11
Dorotii83
BAN stały

Samo badanie jest prawdą. Sądzę, że kluczem do sukcesu jest właściwa interpretacja badań i zalecenia dietetyka. Czyli najważniejsze są jego kompetencje. Najlepiej sprawdzać po nazwisku a nie po klinice w której pracuje.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2015-01-14, 09:54   #12
xiuxiunat
Raczkowanie

ok, czyli badania się sprawdzają, ale bez konsultacji dietetycznej nie ma sensu robić? no to chyba trzeba odłożyć większą sumę pieniędzy na tę przyjemność a Ty sama robiłaś takie badania?
Stary 2015-01-14, 17:45   #13
Dorotii83
BAN stały

No właśnie nie robiłam ale się zastanawiam i szukam opinii. Same wyniki bez właściwej interpretacji Ci niewiele dadzą. Ktoś musi to dokładnie przeanalizować i przygotować zalecenia.
Stary 2015-01-15, 09:24   #14
xiuxiunat
Raczkowanie

okej, dzięki z info. Może dołączy ktoś do wątku, kto robił takie testy a masz konkretnie upatrzone jakieś miejsce, gdzie chcesz zrobić?
Stary 2015-01-16, 15:42   #15
Dorotii83
BAN stały

Temat zaczęłam zgłębiać ponieważ koleżanka współpracuje z firmą genosfera. Ale w zupełnie innym zakresie. I oni w ramach współpracy przedstawili jej ofertę i tak to trafiło do mnie, taki news pocztą pantoflową przekazany A że jestem na macierzyńskim i chcę ten czas maksymalnie wykorzystać dla siebie, dziecka, rodziny to zaczęłam się interesować zdrowym odżywianiem. I tak po nitce do kłębka

Zapytam o zniżki heheh

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2015-01-19, 10:59   #16
xiuxiunat
Raczkowanie

o, to później porównam. ja trafiłam na testy genetyczne w vimedzie i teraz własnie są jakieś promocje w związku, że to nowa usługa. Ale dobrze porównać z innymi placówkami

Ale, muszę powiedzieć, że im więcej o tym czytam i czegoś sobie szukam w necie, to coraz bardziej jestem tymi testami zainteresowana!
Stary 2015-01-19, 15:01   #17
nosferatku
Zadomowienie

Dot.: Nutrigenomika - dieta na podstawie DNA

Cytat:
Napisane przez xiuxiunat Pokaż wiadomość
Co sądzicie o tej dosyć nowej dziedzinie nauki? Ja osobiście jestem pod wrażeniem, że teraz badania genetyczne sa tak dostępne i właściwie dla każdego, co przy okazji znacząco może zmienić nasze podejście do żywienia, ponieważ własnie nutrigenomika zajmuje się wpływem jedzenia na nasze geny. chyba nie ma nic bardziej osobistego niż nasze dna, a teraz mamy możliwość odczytania go i dopasowania do niego idealnie naszego trybu życia
Tutaj artykuł, żeby zapoznać się z tematem vimed.info/download/zwierciadlo-geny.pdf
Ja nie mam nic przeciwko diecie do dna. Byle nie stosować jej zbyt często.
Na ogół w diecie do dna stosuję tequilę.

Zamknij ktoś ten wątek, bo śmierdzi piekielnym copywritingiem z Mszany Dolnej na kilometr.
nosferatku jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-01-19, 21:16   #18
Dorotii83
BAN stały

Ej kurde! to trochę słabe! najpierw ktoś bez sensu zupełnie łączy dwa wątki (w tym mój) a teraz jeszcze chcą go zamykać… trochę słabe podejście na ogólnodostępnym forum.
Stary 2015-01-21, 09:52   #19
xiuxiunat
Raczkowanie

no comon! nie rozumiem, o co chodzi. Czytamy różne rzeczy w internecie i wymieniamy się spostrzeżeniami. Nie wiem, jedynie wypisywanie w wątku odchudzanie, że zrzuciło się 3 kg w tydzień nie śmierdzi copywritingiem?

Ludzie, ogarnijcie się, jeśli każdy tak bedzie podchodził do tego, to człowiek niczego ciekawego się nie dowie. Normalnie dyskutujemy i wymieniamy się opiniami. bez przesady...

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2015-01-21, 10:11   #20
201605161006
Konto usunięte

Ja chętnie się dowiem czy znacie jakieś uniwersyteckie podręczniki w j. polskim o nutrigenomice.
Stary 2015-01-22, 09:41   #21
xiuxiunat
Raczkowanie

nie chodzi o to czy znamy, czy nie znamy, bo nie jesteśmy badaczami tej dziedziny. Robi się o tym temacie coraz głośniej i jest on nagłasniany dla zwykłego człowieka, nawet w listopadzie odbyła konferencja na awf-ie temu tematowi poświęcona. Jeśli Ty natomiast znasz, to bardzo chętnie poczytałabym materiały, którymi dysponujesz
Stary 2015-01-23, 14:09   #22
Dorotii83
BAN stały

Ej, serio??? ktoś będzie wypytywał o podręczniki akademickie? (akademickie chyba a nie uniwersyteckie...). Bzdura jakaś.

Swoją drogą, dla chcących zgłębić temat polecam taką prezentację umieszczoną w necie. Ogólnie i łopatologicznie wyjaśnia o co cho

-> http://www.biotech.umk.pl/uploads/do...rigenomika.pdf
Stary 2015-01-23, 15:20   #23
201605161006
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Dorotii83 Pokaż wiadomość
Ej, serio??? ktoś będzie wypytywał o podręczniki akademickie? (akademickie chyba a nie uniwersyteckie...). Bzdura jakaś.
Niby czemu bzdura?

REKLAMA
Stary 2015-01-29, 21:05   #24
Dorotii83
BAN stały

No bo co to ma do rzeczy? Co próbujesz udowodnić i komu takim pytaniem? Zaśmiecasz wątek tylko i prowokujesz do zmiany tematu co już jest niezgodne w sumie z zasadami netykiety.

Wracając do głównego wątku wybieram się na wykład (grzecznościowo, jako słuchacz) do koleżanki na uczelnię, więc postaram się w niedługim czasie wnieść nieco rewelacji merytorycznych tutaj
Stary 2015-01-30, 09:44   #25
xiuxiunat
Raczkowanie

super! Jak tylko coś się dowiesz, to od razu pisz

Edytowane przez xiuxiunat
Czas edycji: 2015-02-02 o 09:43
Stary 2015-02-11, 21:15   #26
Dorotii83
BAN stały

Obiecałam, więc wracam ale nie mam za bardzo z czym… Nie dowiedziałam się zbyt wielu rzeczy prócz tego, że takie badania bardzo dobrze jest robić dzieciom, nawet niemowlakom przed rozszezeniem diety (koło 5-6 m-ca).

Dlaczego warto robić to badanie? Otóż, warto, bo lokalizuje się geny lub mutacje odpowiadające za skłonności do tycia, można zweryfikować nietolerancje laktozy i innych substancji (ważne w prewencji celiaki). Z takim bagażem wiedzy możemy u dziecka wykształcić zdrowe nawyki żywieniowe procentujące w dorosłym życiu.
Stary 2015-02-12, 10:00   #27
xiuxiunat
Raczkowanie

ciekawe, nie wiedziałam, że małym dzieciom mozna robic takie testy a nie wiesz, jak wygląda to pod kątem odchudzania? czy rzeczywiście warto?

REKLAMA
Stary 2015-02-12, 21:09   #28
Dorotii83
BAN stały

No u dzieci robi się to tak samo jak u dorosłych -> wymaz z policzka. Może nie każdy rodzic powinien się nad tym pochylić ale z pewnością Ci, których dzieci są alergikami lub mają problemy zdrowotne, bo często źródło problemów odnajduje się w jedzeniu.

Co do odchudzania, to oprócz tego, że firmy zajmujące się tymi badaniami deklarują, że skuteczność diety ułożonej na podstawie wyników badania DNA jest o 30% wyższa niż takich diet standardowych, ogólnych.
Stary 2015-02-13, 11:48   #29
xiuxiunat
Raczkowanie

30% to brzmi nieźle. szkoda, że nie ma w wątku osoby, ktora przetestowała to na właśnej skórze
Stary 2015-02-16, 20:42   #30
Dorotii83
BAN stały

I sądzę, że bardzo długo jeszcze nie będzie, bo niewiele osób mimo wszystko stać na taką wizytę i badanie. To wciąż będą ludzie dobrze zarabiający i raczej nie udzielający się na forach.

Trochę o tej diecie -> http://www.sophisti.pl/dobra-forma/k...i-moda-na-dna/
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Dietetyka

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości