Mamusie LIPCOWE 2015 cz.1 - Strona 126 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2015-01-11, 10:03   #3751
ewelina1988_20
Rozeznanie

Dot.: Mamusie LIPCOWE 2015 cz.1

Ja mam dość duże mieszkanko 2 pokoje, salon, duża kuchnia wiec nie najgorzej choć przydałby sie jeszcze jeden pokój i jest mały ogródek z przodu wiec grila mozna robić
ewelina1988_20 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-01-11, 10:05   #3752
cicha1990
Rozeznanie

elinka powiem Ci ze ja jestem teraz w 15t5d i jakos macica musiala sie chyba podniesc bo juz tak nie szaleje z tym sikaniem w nocy moze z 1 raz wstaje wiec powoli moze i u Ciebie to minie. tylko niestety pozniej znowu wraca;/
cicha1990 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-01-11, 10:07   #3753
elinka21
Zakorzenienie

U nnie dzis 14t1d wiec tydzien jeszcze wytrzymam hehe

Co serce pokochało, rozum nigdy nie wymaże ...
25.03.14
elinka21 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-01-11, 10:10   #3754
201608010929
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Patiko82 Pokaż wiadomość
Ja będę rodzić w Zeromskim bo stamtąd mam gina i tam rodziłam za pierwszym razem, wtedy oddział był w remoncie, ale sama "bocianówka" była już odnowiona i pod kątem warunków bardzo fajnie. U mnie wtedy skończyło się cc, ale pamiętam bardzo fachową i miłą opiekę położnych, choć nic miałam swojej. Potem już na oddziale polozniczym było średnio, no warunki dramat, mam nadzieję że po 7 latach będzie na miarę XXI wieku. Gdyby nie to że tam pracuje mój lekarz to pewnie rozwazalabym Siemiradzkiego, ostatnio rodziły tam 2 moje koleżanki i były bardzo zadowolone.
Ja też będę tam rodzić

Cytat:
Napisane przez Truskawka31 Pokaż wiadomość
Wiesz, my też myśleliśmy nad domem, właściwie to nasze marzenie, ogródek - szaleństwo Problem polega na tym, że mieszkamy właściwie w Centrum Warszawy, mamy wszędzie blisko, wszystko mamy pod ręką. Dom to luksus, ale już napewno bez takich wygód, połączeń, komunikacji... Marzę o tym, żeby trafiła nam się okazja i moglibyśmy sprzedać swoje mieszkanie plus własny wkład, a wówczas kupilibyśmy dom...Wooow... Byłoby świetnie, domy w Warszawie są absurdalnie kosztowne...
My nie mieszkamy w centrum miasta, tylko po drugiej stronie Krakowa biorąc pod uwagę miejsce pracy, więc i tak trzeba poświęcić te 45-60 minut (korki) na dojazdy codziennie, dlatego planujemy kupić jakiś dom na obrzeżach Krakowa w tej części, gdzie pracujemy - czasowo w kwestii dojazdów wyjdzie na to samo.
Ceny w Warszawie są ogromne, wprawdzie w Krakowie niewiele niższe. Przemyśleliśmy sprawę i jak mamy kupować większe mieszkanie (tak 60-70m2) za 400 tys to wolimy dołożyć te 300 i mieć 2x większą powierzchnię i do tego kawałek ogródka.
201608010929 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-01-11, 10:11   #3755
cicha1990
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez elinka21 Pokaż wiadomość
U nnie dzis 14t1d wiec tydzien jeszcze wytrzymam hehe
zycze Ci aby sie troche uspokoilo bo sama wiem jakie to meczace;/
Stary 2015-01-11, 10:15   #3756
elinka21
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez cicha1990 Pokaż wiadomość
zycze Ci aby sie troche uspokoilo bo sama wiem jakie to meczace;/
Oj bardzo

25.03.14
Stary 2015-01-11, 10:20   #3757
Truskawka31
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez MistrzyniSprzecznosci Pokaż wiadomość
Ja też będę tam rodzić

My nie mieszkamy w centrum miasta, tylko po drugiej stronie Krakowa biorąc pod uwagę miejsce pracy, więc i tak trzeba poświęcić te 45-60 minut (korki) na dojazdy codziennie, dlatego planujemy kupić jakiś dom na obrzeżach Krakowa w tej części, gdzie pracujemy - czasowo w kwestii dojazdów wyjdzie na to samo.
Ceny w Warszawie są ogromne, wprawdzie w Krakowie niewiele niższe. Przemyśleliśmy sprawę i jak mamy kupować większe mieszkanie (tak 60-70m2) za 400 tys to wolimy dołożyć te 300 i mieć 2x większą powierzchnię i do tego kawałek ogródka.
Nam pewnie wystarczyłby dom ok. 100 m2. Do pracy mamy tak blisko, że ja najczęściej chodzę na piechotę (mostem prze Wisłę) - ok. 2 km. Mój mąż często jeździ na rowerze, bo ma pewnie ok. 4 km... Dom to już dojazdy właśnie ok. 40-60 minut... Różnica jednak jest. Metr mieszkania w Warszawie to ok. 7500 zł, dlatego też wiele osób decyduje się na wyprowadzkę pod Warszawę lub osiedlić się na obrzeżach...Dom wychodzi korzystniej...
Truskawka31 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-01-11, 10:40   #3758
ewelina1988_20
Rozeznanie

Dużo dziewczyn bedzie mieć cc ja pewnie drugie sn. Bede rodzic w tym samym szpitalu tylko chciałabym w wodzie tym razem moze mi sie uda:/ a jak nie to moze znieczulenie wezmę... Ciekawa jestem jak reszta dziewczyn chciałaby rodzic...
Stary 2015-01-11, 10:40   #3759
Patiko82
Raczkowanie

Cytat:
Ja też będę tam rodzić

Polecam dom, my wprowadziliśmy się do naszego w czerwcu i nie ma nic lepszego choć ja się wychowałam w centrum Krk i nie wyobrażałam sobie zęby się wyprowadzić poza miasto, teraz nie chciałabym juz mieszkać w mieście, a mam niedaleko bo tylko 10 km wiec 15-20 min i jestem kiedy odczuwam taka potrzebę. Sama zajmuje się sprzedażą mieszkań ale dla mnie jednak dom to dom.
Patiko82 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-01-11, 11:08   #3760
Sikorka0204
Zakorzenienie

Cytat:
My też mieszkamy w takiej kliteczce 34m2 z tym, że mamy tylko jeden pokój i dużą kuchnię. Ale do końca czerwca chcemy kupić dom tak max. 150m2.
Chcecie kupić gotowy?
Ja teraz śledzę rynek nieruchomości ale ceny kosmiczne a nie chcemy brać kredytu

Cytat:
W dobrej lokalizacji w KRK to i 400tys mało
Cytat:
Napisane przez Patiko82 Pokaż wiadomość
Polecam dom, my wprowadziliśmy się do naszego w czerwcu i nie ma nic lepszego choć ja się wychowałam w centrum Krk i nie wyobrażałam sobie zęby się wyprowadzić poza miasto, teraz nie chciałabym juz mieszkać w mieście, a mam niedaleko bo tylko 10 km wiec 15-20 min i jestem kiedy odczuwam taka potrzebę. Sama zajmuje się sprzedażą mieszkań ale dla mnie jednak dom to dom.
Wiesz co wszystko zależy od sytuacji...ja mam działkę 30km od krk więc teoretycznie ok 100tys jak nie lepiej w kieszeni ALE budowa tutaj nie bardzo ma sens. Miejsce cudowne, lasy, park krajobrazowy i tyle dobrego, 1 sklep, szkoły oddalone, do pracy minimum 30km w jedną stronę, dojazd tylko busem i tak można wymieniać niestety.
My chcielibyśmy dom ale doszliśmy do wniosku, że pomimo, że w tej cenie kupimy 55-60m2 to jednak jest to lepsze rozwiązanie. Choć przyznam, że do mieszkania nie jestem przekonana ale widzę więcej plusów. Chcemy 3 pokojowe, stety/niestety jedno pomieszczenie musi być biurowe bo tz pracuje z domu, obawiam się, że 60m2 to niewiele biorąc pod uwagę, że w planach będzie drugie dziecko ale innego pomysłu nie mam (działki sprzedać nie mogę)

Dziewczyny czy w ciąży można usuwać kamień nazębny? Dentysta mi powiedział, że nie a na necie piszą, że można Zrobił mi się taki kamień pod jednym zębem, że czuje że mi dziąsło odrobinę napuchło i zaczynają mi krwawić podczas szczotkowania Nie wiem co robić
Oczywiście zapytam gina podczas wizyty ale jeśli można to się zarejestruje szybciej
Stary 2015-01-11, 11:08   #3761
aknaa
Raczkowanie

Hej dziewczyny, na forum udzielam się co prawda rzadko ale od samego początku czytam wszystkie wpisy.
Jestem w 13 tyg. ciąży i od piątku zmieniłam witaminy na Femibion 2, od 8 tyg. dręczą mnie poranne mdłości, ale od piątku strasznie wymiotuje wieczorami. Czy to możliwe że dolegliwości zwiększyły się po witaminach? Wcześniej brałam femibion 1 i czułam się w miarę ok.
A propos 13 tyg. Jestem po badaniu genetycznym, z dzieckiem wszystko ok, lekarz stwierdził, że będzie chyba chłopak-)
Termin porodu wyznaczył na 12 lipca.
aknaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-01-11, 11:17   #3762
elinka21
Zakorzenienie

Sikorka ja wizyte u dentysty mialam ee wtorek i wlasnie sciagnela mi kamien. Wczoraj dodatkowo kupilam M jak Mama i tam napisali ze kobiecie w ciazy sciagniecie kamienia przysluguje raz na 6 miesiecy

My niestety mamy kredyt na mieszkanie, moj maz ma dzialke, duzo sliczna wkolo las, maly wawoz ale jest 70 km naszego obecnego miejsca zamieszkania wiec kawalek

25.03.14
Stary 2015-01-11, 11:25   #3763
Sikorka0204
Zakorzenienie

Cytat:
Sikorka ja wizyte u dentysty mialam ee wtorek i wlasnie sciagnela mi kamien. Wczoraj dodatkowo kupilam M jak Mama i tam napisali ze kobiecie w ciazy sciagniecie kamienia przysluguje raz na 6 miesiecy

My niestety mamy kredyt na mieszkanie, moj maz ma dzialke, duzo sliczna wkolo las, maly wawoz ale jest 70 km naszego obecnego miejsca zamieszkania wiec kawalek
To nie wiem co ten mój dentysta leń go chyba dopadł wtedy

No właśnie odległość to jest problem duży bo jak dzieci będą większe to w takim miejscu są ograniczone Sama mieszkałam w tej miejscowości, mało rówieśników, na basen jeździliśmy ze szkoły rok bo w drugim roku już część rodziców nie chciała płacić więc Ci co chcieli nie mogli bo za mała grupa. Inne zajęcia też były chwilowe bo dzieci się wykruszały i efekt taki sam. Do liceum musiałam jeździć te 30km niby niewiele ale na busa po szkole w zimie potrafiłam czekać godzinę a rano w szkole byłam czasem 1h przed zajęciami bo później bus był tak, że bym się spóźniła
Dlatego teraz rozważam mieszkanie...
Stary 2015-01-11, 11:32   #3764
Harrods
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez PalinKa_88 Pokaż wiadomość
Niestety powtórka z rozrywki :'( :'( :'(
Znowu krwawie i znowu szpital ehhhhhh :'( :'( :'(
I znowu nie wiedzą dlaczego,skąd to wszystko. Z dzieckiem Ok. Ze mną coraz gorzej po prostu już nie mam sił :'( :'( :'(
Ojej trzymaj sie mocno!
Harrods jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-01-11, 11:49   #3765
Sikorka0204
Zakorzenienie

Palinka przeoczyłam Twojego posta - trzymajcie się tam, ważne, że z dzieckiem wszystko ok
Ostatnio czytałam o dziewczynie która miała bardzo ciężką ciążę też często lądowała w szpitalu a pomimo to urodziła zdrową dziewczynkę! Więc głowa do góry, będzie dobrze - musi być
Stary 2015-01-11, 11:57   #3766
niezalogowana
Rozeznanie

Hej

Oj dziewczyny, panikujecie z tymi mieszkaniami, a najgorzej chyba mam ja- bo wynajmuję co prawda mieszkanie jest w apartamentowcu, 2 pokoje, 80m i dość wysoki standart, bo jesteśmy pierwszymi mieszkańcami, wszystko urządziliśmy po swojemu, ale jednak nie jest nasze
Cały czas zbieramy pieniążki, bo 4 lata temu kupiliśmy sobie działkę w pięknym miejscu, lasy, pola, rzeczki, wiocha- lubimy takie klimaty a jednocześnie tylko 15km od dużego miasta i jak uzbieramy większą część, to potem jakiś mały kredyt i budujemy ale to nastąpi może za jakieś 10 lat, więc na razie cieszymy się z tego co jest. A mieszkamy teraz w centrum, więc jest to baaaardzo wygodne- do pracy oboje chodzimy pieszo, mimo że mamy 2 auta

Cytat:
3 razy w nocy budze sie ba siku maaasakra meczace to jak nie wiem co
ja się budzę 4 razy okropne to
a w ciągu dnia (wczoraj liczyłam specjalnie) idę 9 razy na siku, kosmos

Cytat:
elinka powiem Ci ze ja jestem teraz w 15t5d i jakos macica musiala sie chyba podniesc bo juz tak nie szaleje z tym sikaniem w nocy moze z 1 raz wstaje wiec powoli moze i u Ciebie to minie. tylko niestety pozniej znowu wraca;/
to ja jeszcze trochę się pomęczę, bo na razie mam 11t3d
ale czego się nie robi dla ukochanej Kruszyny

Palinka, trzymajcie się! wszystko będzie dobrze, MUSI BYĆ!

Będę Mamą
niezalogowana jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-01-11, 11:59   #3767
elinka21
Zakorzenienie

Niezalogowana ja jeszcze nie liczylam, dzis bylam 3 razy chyba juz wiec zobaczymy jak sie skonczy

25.03.14
Stary 2015-01-11, 12:00   #3768
MarudexuS
Zakorzenienie

GG do MarudexuS

Cytat:
Ja też na początku głupio się czułam i w sumie do tej pory mam jakieś wyrzuty sumienia, tym bardziej, że dzwonią do mnie z pracy i pytają o jakieś rzeczy, które są do zrobienia od początku roku ale przecież ktoś mnie zastępuje i bierze za to pieniądze, więc nie mam zamiaru jezdzić do pracy i robić za kogoś.
W końcu doszłam do wniosku, że mam poczucie obowiązku, ale w stosunku do własnego dziecka.
Cytat:
Napisane przez Truskawka31 Pokaż wiadomość
Myślę,że koniec końców nikt nie doceni zaangażowania ciężarnej w wykonywanie obowiązków do końca ciąży... Ja już czuję,że myślami odfruwam, myślę o dziecku, o przyszłości. Odpocznę sobie chyba w trzecim trymestrze, czyli około Wielkanocy. To będzie dobry przełomowy moment. Chętnie zajmę się zakupami, planami...Martwię się trochę, bo mieszkamy w mieszkaniu chyba ciut za małym. Mieliśmy je zamienić na większe w tym samym bloku, ale nic z tego nie wyszło. Kiedyś to musi nastąpić...
W sumie obie macie rację ... muszę to przemyśleć i w końcu zaplanować odpoczynek ... tym bardziej, że trzeba przygotować mieszkanie na malucha.

Apropo mieszkania - u nas nie ma dramatu, mamy małe bo małe ale 3 pokoje (48m2 więc wszystko klitusie) i to w kredycie ale ostatnio znalazłam taki malutki domeczek, w sumie w dobrej lokalizacji w Łodzi z mikro ogródkiem .. taka namiastka. Nie byłby to dom z prawdziwego zdarzenia ale coś pomiędzy mieszkaniem a domem a właśnie lokalizacja jest dla nas ważna. Koszt domku i remontu wyniósłby pewnie mniej więcej tyle ile mieszkanie o podobnym metrażu (70m) więc chyba warto .. ale nie mogę pana od domku dorwać, ciągle choruje i nie ma jak obejrzeć go ..
Jakby się okazało, że warto to wzięlibyśmy drugi kredyt (zdolność jest) a moje mieszkanie do wynajmu.
Kocham Łódź za ceny nieruchomości nie wiem jak by to było w Krakowie czy Wawie ..

Palinka kciuki trzymam żeby wszystko było ok!!!

A i co do płci - koleżanki wróżą mi dziewuchę oglądając filmik z usg, ja tam nic nie widzę ale one coś tam wiedzą co i gdzie szukać (mają córy więc pewnie lekarz pokazywał co i jak)
Cieszyłabym się bardzo

Edytowane przez MarudexuS
Czas edycji: 2015-01-11 o 12:01
MarudexuS jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-01-11, 12:00   #3769
fuertka88
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez PalinKa_88 Pokaż wiadomość
Niestety powtórka z rozrywki :'( :'( :'(
Znowu krwawie i znowu szpital ehhhhhh :'( :'( :'(
I znowu nie wiedzą dlaczego,skąd to wszystko. Z dzieckiem Ok. Ze mną coraz gorzej po prostu już nie mam sił :'( :'( :'(
Trzymam kciuki i przytulam mocno
28.01 - Pierwsze ruchy

16.05 - 32t1d/40
Nasze 1860g i 1810g szczęścia

fuertka88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-01-11, 12:20   #3770
Sikorka0204
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez niezalogowana Pokaż wiadomość
Oj dziewczyny, panikujecie z tymi mieszkaniami, a najgorzej chyba mam ja- bo wynajmuję
Hehe zależy jak patrzeć bo ja u mamy mieszkam więc nie wiem czy masz tak najgorzej
A tak serio to takie decyzje zawsze są trudne
My nie chcieliśmy wynajmować bo mamy dom spory (ok 150m2) a mama mieszka w nim sama więc miejsca jest na tyle, że czasem się praktycznie nie widujemy także pozwala nam to sporo zaoszczędzić choć wiadomo minusy też są
Cytat:
Napisane przez MarudexuS Pokaż wiadomość
Jakby się okazało, że warto to wzięlibyśmy drugi kredyt (zdolność jest) a moje mieszkanie do wynajmu.
My też zdolność mamy ale jakoś mam stracha przed kredytami
Przeraża mnie, że musisz spłacać drugie tyle
I a nóż coś się stanie (takie bojące jajo ze mnie pod tym względem)
Stary 2015-01-11, 12:24   #3771
cicha1990
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez ewelina1988_20 Pokaż wiadomość
Dużo dziewczyn bedzie mieć cc ja pewnie drugie sn. Bede rodzic w tym samym szpitalu tylko chciałabym w wodzie tym razem moze mi sie uda:/ a jak nie to moze znieczulenie wezmę... Ciekawa jestem jak reszta dziewczyn chciałaby rodzic...
co do porodu to ja chce rodzic sn.. to moja pierwsza ciaza i mimo ze sie boje porodu to wole sn niz pozniej dochodzic do siebie po cc.. ale pozyjemy zobaczymy
Stary 2015-01-11, 12:31   #3772
niezalogowana
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Sikorka0204 Pokaż wiadomość
Hehe zależy jak patrzeć bo ja u mamy mieszkam więc nie wiem czy masz tak najgorzej
A tak serio to takie decyzje zawsze są trudne
My nie chcieliśmy wynajmować bo mamy dom spory (ok 150m2) a mama mieszka w nim sama więc miejsca jest na tyle, że czasem się praktycznie nie widujemy także pozwala nam to sporo zaoszczędzić choć wiadomo minusy też są

No właśnie- są plusy i minusy takiego życia. Każdy musi wybrać tak, żeby mu się dobrze żyło My z mężem dostaliśmy propozycje z obu stron żeby z rodzicami zamieszkać, ale chcieliśmy od początku być sami i mimo kosztów postawiliśmy na swoim i teraz cieszymy się z naszej decyzji. To też zależy wiele od rodziców- moi na pewno by się wtrącali, wiem jacy są- już z nimi pół życia mieszkałam, więc dziękuję a z obcymi ludźmi dla mnie nie chciałam mieszkać. Więc u nas była opcja albo mega kredyt na dom (a kredytów się boję strasznie, nie jesteś w tym sama) albo wynajem i jak na razie żyje się nam dobrze. Tylko to poczucie "nie mieszkamy na swoim" jest dołujące, ale tylko czasem mi to przeszkadza, z reguły widzę plusy takiego mieszkania.
A jak Ci dobrze z mamą to nie widzę przeszkód wszystko zależy od ludzi z którymi się mieszka

Cytat:
co do porodu to ja chce rodzic sn.. to moja pierwsza ciaza i mimo ze sie boje porodu to wole sn niz pozniej dochodzic do siebie po cc.. ale pozyjemy zobaczymy
ja też chciałabym sn, też jestem w pierwszej ciąży i mimo że panicznie się tego boję, to wiadomo że czasem nie da się tej opcji wybrać, bo los zam zdecyduje także nie nastawiam się specjalnie, co będzie to będzie

Będę Mamą
niezalogowana jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-01-11, 12:54   #3773
Aviskowa
Zadomowienie

Cytat:
Hej

Oj dziewczyny, panikujecie z tymi mieszkaniami, a najgorzej chyba mam ja- bo wynajmuję co prawda mieszkanie jest w apartamentowcu, 2 pokoje, 80m i dość wysoki standart, bo jesteśmy pierwszymi mieszkańcami, wszystko urządziliśmy po swojemu, ale jednak nie jest nasze
My również wynajmujemy mieszkanie. Mieszkamy w wieżowcu, mamy 3 pokoje łącznie 46 m2.

http://fajnamama.pl/suwaczki/4qwdu63.png
Aviskowa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-01-11, 13:07   #3774
fuertka88
Rozeznanie

Witam w 15 tc i życzę Wam miłej niedzieli
28.01 - Pierwsze ruchy

16.05 - 32t1d/40
Nasze 1860g i 1810g szczęścia

fuertka88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-01-11, 13:07   #3775
ewelina1988_20
Rozeznanie

Znalazłam fajna stronkę z wózkami w pl bobo wózki. Moze zamowie od nich tandem deluxe Wozek rok po roku. Dużo taniej niż w uk.
Stary 2015-01-11, 13:10   #3776
201608010929
Konto usunięte

Cytat:
Chcecie kupić gotowy?
Ja teraz śledzę rynek nieruchomości ale ceny kosmiczne a nie chcemy brać kredytu
Na poczatku myśleliśmy o budowie i ta opcja jeszcze nie jest w 100% wykluczona ale jakby tak dobrze policzyć to za samą działkę trzeba około 200 tys. dać, zostaje 500 tys na budowę i urządzenie domu. Nie chcemy jednak czekać tych minimum 3 lat, poza tym budowę takiego domu trzeba nadzorować, ja za rok planuję wrócić do pracy, Tż też pracuje a niemal każdy weekend ma zajęty bo studiuje, poza tym planujemy drugie dziecko niedługo po tym pierwszym.
Ceny kosmiczne, dlatego chcemy kupić dom z rynku wtórnego, do małego remontu lub wprowadzenia, ew. od dewelopera pół bliźniaka do wykończenia. Już od dłuższego czasu rozglądam się na rynku nieruchomości i pojawiają się oferty, które nas interesują, teraz tylko kwestia podzwonienia i oglądania, zaczniemy od lutego.

Cytat:
My też się boimy brać kredyt ale w sumie byłam już w banku i robiłam analizę, wychodzi na to, że w 10 lat go spłacimy a poza tym mamy jeszcze w "zapasie" nieruchomości, które możemy sprzedać w razie kłopotów finansowych a na razie wolimy je zostawić i wynajmować, żeby kredyt sam się spłacał poza tym kredyt nie wychodzi drugie tyle, u nas to będzie 1/6 w sumie do spłaty a wcale nie jest powiedziane, że nie uda się go spłacić wcześniej. Każdy się boi kredytu, wiadomo, ale z drugiej strony nic z nieba nie spada samo i czasem trzeba zaryzykować.
Stary 2015-01-11, 13:55   #3777
MarudexuS
Zakorzenienie

GG do MarudexuS

Cytat:
Też się bałam, tym bardziej, że ten pierwszy brałam sama .. ale miałam 2 wyjścia - bulić ciągle komuś obcemu za wynajem albo bulić bankowi odsetki. W sumie bardziej się opłaca opcja nr 2. Ty jeśli możesz mieszkać z mamą to masz też wybór nr 3 i wiadomo, że w porównaniu do kredytu czy wynajmu to duża oszczędność.
Tłumaczyłam sobie też to tak, że przecież jest coś takiego jak inflacja, owszem, oddam 2x tyle ale już widzę, że w ciągu 4 lat spłacania kredytu moja rata jest coraz mniejszą częścią mojej wypłaty. Kiedyś to była prawie połowa, teraz mniej jak 1/4 (fakt, na to wpływ miały też spadki stóp procentowych ale nawet gdyby oprocentowanie się nie zmieniło to i tak rata jest dla mnie coraz mniejszym obciążeniem). No i planowałam nadpłacać kredyt żeby szybciej go spłacić. W sumie jakbym spięła mocno poślady to w 10 lat zamiast 30 by się dało. Ale jeśli zdecydujemy się na ten domek to całe oszczędności pójdą no ale wtedy mieszkanie zostanie wynajęte i będzie się spłacało pomału samo.
Wiadomo, zawsze jest ryzyko że się straci pracę itp ale wtedy tak czy inaczej miałabym problem .. z rodzicami raczej nie mogę zamieszkać, TŻ też więc tak czy inaczej trzeba by było za coś płacić albo pod most
Stary 2015-01-11, 14:06   #3778
elinka21
Zakorzenienie

Tez sie balismy kredytu, ale wole placic sobie za swoje niz wynajmowac, trafilismy jeszcze na takie mieszkanie wynajmiwalismy je ze non stop cos sie dzialo, trzabylo sie prosic o naprawe, tu mam swoje jak sie popsuje jak kolor scian przestanie odpowiadac moge zmienin naprawic.
Gdy by nam sie noga podwinela, mozemy przeprowadzic sie do mojej mamy mieszkanie wynajac

25.03.14
Stary 2015-01-11, 14:12   #3779
Sikorka0204
Zakorzenienie

Cytat:
A jak Ci dobrze z mamą to nie widzę przeszkód wszystko zależy od ludzi z którymi się mieszka
No tutaj wiadome nie zawsze Mamy zupełnie inny styl gotowania a niestety kuchnię wspólną Drażni mnie bo wiecznie przy gotowaniu mi marudzi bo 'ona robi inaczej' i w trakcie jej nie smakuje a później je, że aż jej się uszy trzęsą no ale już przywykłam do tego
Cytat:
Napisane przez fuertka88 Pokaż wiadomość
Witam w 15 tc i życzę Wam miłej niedzieli
A ja dziś 17
Cytat:
wykończenia. Już od dłuższego czasu rozglądam się na rynku nieruchomości i pojawiają się oferty, które nas interesują, teraz tylko kwestia podzwonienia i oglądania, zaczniemy od lutego.

My też się boimy brać kredyt ale w sumie byłam już w banku i robiłam analizę, wychodzi na to, że w 10 lat go spłacimy a poza tym mamy jeszcze w "zapasie" nieruchomości, które możemy sprzedać w razie kłopotów finansowych a na razie wolimy je zostawić i wynajmować, żeby kredyt sam się spłacał poza tym kredyt nie wychodzi drugie tyle, u nas to będzie 1/6 w sumie do spłaty a wcale nie jest powiedziane, że nie uda się go spłacić wcześniej. Każdy się boi kredytu, wiadomo, ale z drugiej strony nic z nieba nie spada samo i czasem trzeba zaryzykować.
Ja szukam ale pewnie przez ograniczony budżet jest ciężko
Wiesz co ja niby nie mamy sytuacji by się jakoś bać bo wiem, że byłoby nas stać spłacać kredyt, tym bardziej, że dużą część mamy tylko tak jakoś jak sobie pomyślę, że później kredyt będzie +dwójka dzieci to już gorzej
Wy macie fajną sytuację, że macie nieruchomości i się samo spłaci
Mniej stresu będzie
Cytat:
Napisane przez MarudexuS Pokaż wiadomość
Też się bałam, tym bardziej, że ten pierwszy brałam sama .. ale miałam 2 wyjścia - bulić ciągle komuś obcemu za wynajem albo bulić bankowi odsetki. W sumie bardziej się opłaca opcja nr 2. Ty jeśli możesz mieszkać z mamą to masz też wybór nr 3
Tzn sprawa wygląda tak, że stać nas na mieszkanie z rynku wtórnego do 60m2 i zamierzamy takie kupić, tylko trochę jeszcze odłożyć musimy stąd decyzja o zamieszkaniu z mamą. Zresztą innej opcji nie było bo po powrocie z Azji nie mieliśmy możliwości szukać mieszkania i tak zostało
Teoretycznie możemy wziąć kredyt na 100tys i kupić większy metraż ale jakoś ta myśl, że damy radę bez kredytu mi siedzi w głowie.
Sama nie wiem czy lepiej mniejsze czy większe z kredytem.
Z drugiej strony myślałam jeszcze, że możemy kupić mniejsze mieszkanie i powoli odkładać kasę na dom na tej działce co mam może za x lat się to rozwinie
Co do kredytów to pewnie różnie jest, ja ostatnio czytałam artykuł w którym robili wyliczenia i za 50tys kredyt (przy 10 letniej spłacie) spłacało się 79tys zł
Stary 2015-01-11, 14:22   #3780
201608010929
Konto usunięte

Cytat:
Z drugiej strony myślałam jeszcze, że możemy kupić mniejsze mieszkanie i powoli odkładać kasę na dom na tej działce co mam może za x lat się to rozwinie

Co do kredytów to pewnie różnie jest, ja ostatnio czytałam artykuł w którym robili wyliczenia i za 50tys kredyt (przy 10 letniej spłacie) spłacało się 79tys zł
Ja też kiedyś myślałam o tym, żeby mieszkać w mieszkaniu i nie brac kredytu a powoli, z pensji, budować dom. A pózniej sobie pomyślałam, że chcę troszkę pożyć i pomieszkać w tym domu, a nie wprowadzić się po 40.

A ten kredyt o którym piszesz to jakaś masakra, nie wiem na jakich zasadach był brany ale totalne nieporozumienie. Może we frankach? Albo nie hipoteczny, wtedy oprocentowanie jest większe. Najlepiej pójść do banku i dowiedzieć się bezpośrednio

Dzisiaj jeszcze z piżamy nie wyszłam własnie gotuję gulasz wołowy, będzie z kaszą gryczana i ogórkiem kiszonym mniam
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości