Planowanie ciąży cz. 2 - Strona 107 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Ginekologia

Notka

Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2015-01-10, 10:37   #3181
dziadzia237
Raczkowanie

Dot.: Planowanie ciąży cz. 2

Cytat:
Napisane przez nanka30 Pokaż wiadomość
U mnie leczenie okazało sie ze mam za wysoki cukier i musze gzbic leki +dieta
Mam nadzieje ze to było powodem niepowodzeń , tez jestm przed @ i jak zwykle moge sobie czekać jak mam takie nieregularne , jakbym miała test to bym zrobiła to zawsze u mnie skutecznie wywołuje @
Nanka a ten cukier to prywatnie sobie zdiagnozowałaś czy trafiłaś do nowego lekarza? jakieś inne badania jeszcze robiłaś? pytam, bo ja mam liste badan, które robie na własną reke po kilka na miesiac ( całosci nie dam rady bo za duzy koszt na jeden raz) i szukam sobie sama powodu zanim przystapie do programu rzadowego. I może coś dorzuce dzięki Tobie do listy? Trzymam mocno kciuki aby to cukier okazał się problemem i w koncu Ci się uda!
dziadzia237 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-01-10, 10:55   #3182
paulinkaprzemek
Przyczajenie

Waga 109 ! Nie martw sie ja mam tak samo tez mam co miesiac nadzieje a tu przychodzi... wiec sama nie jestes.,,Ja poprostu juz sobie powiedzialam bedzie jak bedzie juz nie bede o tym myslec bo im bardziej chcesz to nie ma...
paulinkaprzemek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-01-10, 12:33   #3183
nanka30
Rozeznanie

Planowanie ciąży cz. 2

Dziadzia237 sama poprosiłam o skierowanie bo musisz miec niestety bez tego nie zrobią
Robiłam glukozę na czczo +insulinę oraz po obciążeniu 75 ( sama kupujesz glukozę w aptece) i pózniej godzinę po podaniu znowu insulina +glukoza i pózniej po 2 h
Jest trochę siedzenia w labie ale uważam ze to badanie warto robić mam ogrom koleżanek którym to pomogło jak unormowaly cukier, do tego jeszcze robiłam hormony tarczycy , pełna morfologię ,lekarze generalnie tego nie chcą ale ja szukałam powodu niepowodzenia i stad te badania , toksoplazmoza i wirusowe typu HIV, hbc total
Ale jak będziesz przystępować do rzadowego to wirusowe badania będziesz miała za darmo
Jak jeszcze chcesz o cos dopytać to śmiało , powoli staje sie ekspertem niestety

Edytowane przez nanka30
Czas edycji: 2015-01-10 o 12:35
nanka30 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-01-10, 13:40   #3184
dziadzia237
Raczkowanie

Cytat:
Dziadzia237 sama poprosiłam o skierowanie bo musisz miec niestety bez tego nie zrobią
Robiłam glukozę na czczo +insulinę oraz po obciążeniu 75 ( sama kupujesz glukozę w aptece) i pózniej godzinę po podaniu znowu insulina +glukoza i pózniej po 2 h
Jest trochę siedzenia w labie ale uważam ze to badanie warto robić mam ogrom koleżanek którym to pomogło jak unormowaly cukier, do tego jeszcze robiłam hormony tarczycy , pełna morfologię ,lekarze generalnie tego nie chcą ale ja szukałam powodu niepowodzenia i stad te badania , toksoplazmoza i wirusowe typu HIV, hbc total
Ale jak będziesz przystępować do rzadowego to wirusowe badania będziesz miała za darmo
Jak jeszcze chcesz o cos dopytać to śmiało , powoli staje sie ekspertem niestety
To się teraz zaskoczyłam, bo byłam na wizycie w klinice niepłodności we wrocku i pan dr na skierowaniu wypisał mi właśnie wszystkie te wirusowe badania HIV, tokso , cmv , różyczke itd oraz hormony typu testosteron czy DHEA itp i powiedział, że jak to wszystko zrobie to się kwlifikujemy do rządowego. Chamstwo! nie dość, że nie idzie to z ich kieszeni to jeszcze kazał to zrobić przed kwalifikacją, a Ty piszesz, że to za darmo. Zdzierusy
A jeśli chodzi o cukier i insuline to pani w labie jak pytałam nic nie mówiła o skierowaniu na badanie:/ jeszcze pytałam czy glukoze dostane w aptece bez skierowania to powiedziała, że tak... muszę dopytac zanim się wybiore, bo się tylko zdenerwuje jak się okaże, że rzeczywiście muszę mieć skierowanie. A dostałaś skierowanie od gina czy od internisty? mam zaplanowane krzywe cukrowe i insulinowe wiec moze w lutym juz je zrobie. Bo teraz póki co mam doła i osłabienie psychiczne
Stary 2015-01-10, 15:55   #3185
nanka30
Rozeznanie

Postawa do kwalifikacji jest wysokość AMH musi byc powyżej 0,5 i fsh ponizej 15 miedzy 2-3 dc.
Stary 2015-01-10, 17:05   #3186
dziadzia237
Raczkowanie

Nanka dziękuje, utwierdziłaś mnie w przekonaniu, że wszędzie próbują nas nabić na kasiore. I tak bym tych badań nie robiła w klinice tylko w swoim labo, bo jest taniej, no ale cóż, nie mają skrupułów nawet w tak powaznym dla nas problemie...
Stary 2015-01-10, 23:52   #3187
Siva5
Zadomowienie

Wszedzie tylko kasa i kasa...

---------- Dopisano o 00:50 ---------- Poprzedni post napisano o 00:34 ----------

Ostatnio myslalam ze tez by mi sie przydalo zrobic jakies badania znowu,ale wszystkich na raz tez nie zrobie bo za duzo tego chyba na razi nie wiem od czego zaczac
W ogole jestem ciekawa jak ten moj cykl bedzie wygladal (11dc sie rozpoczal ) czy znowu tak jak w tamtym od owulacji bede non stop zdychac na bol brzucha oby nie. Zobaczymy

Waga trzymaj sie my tez jestesmy w trakcie "przerwy"od lekarza. Nie wiem czy w tym miesiacu sie wybierzemy czy w nastepnym. Z jednej strony bez spiny bo probuje nie myslec o problemie. Ale cholera ciezko:/
Takze wszystkie sie rozumiemy najlepiej..

---------- Dopisano o 00:52 ---------- Poprzedni post napisano o 00:50 ----------

Nanka rowniez trzymam kciuki

Aniołek[*] 7tc, 07.2016
Siva5 jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2015-01-11, 00:06   #3188
marti020
Raczkowanie

Dziewczyny powtórzyłam dzisiaj test i od razu 2 kreski po minucie! Myślicie, że moge isc do lekarza już po niedzieli w tygodniu?
marti020 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-01-11, 09:56   #3189
malosympatyczna
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez marti020 Pokaż wiadomość
Dziewczyny powtórzyłam dzisiaj test i od razu 2 kreski po minucie! Myślicie, że moge isc do lekarza już po niedzieli w tygodniu?
gratulacje. długo się staraliście? jak długie masz cykle? do lekarza możesz iść, może przepisze Ci np luteinę, ale na usg raczej nic jeszcze nie zobaczysz.

nanka a co Ci lekarz przepisał?
malosympatyczna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-01-11, 10:24   #3190
nanka30
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez malosympatyczna Pokaż wiadomość

nanka a co Ci lekarz przepisał?

Poki co dieta i glugohgage
Stary 2015-01-11, 10:40   #3191
cicci
Rozeznanie

Cytat:
glugohgage
cicci jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-01-11, 10:40   #3192
dziadzia237
Raczkowanie

Cytat:
Gratulacje! ja bym poleciała do lekarza odrazu mimo, ze na usg jeszcze nic nie będzie widac:p

Siva to jestesmy w tym samym miejscu cyklu, ja tez dzisiaj 11dzien. Planowo kolejna inseminacja wtorek lub środa. Kolejny cykl przerwa od lekarza.
Stary 2015-01-11, 11:18   #3193
astoriaa
Przyczajenie

Hej, witam się,
piszę w tym wątku pierwszy raz.
Dziewczyny, nie wiem co myśleć o wynikach testów ciążowych - pomóżcie...

Wczoraj, 24 dc, test wyszedł raczej pozytywny - blada druga kreska, jak na foto, ale na żywo jest trochę wyraźniejsza.
Drugi test dzisiaj - 25 dc - negatywny...
Oba mają taką samą czułość.
Jak to interpretować?
Robić kolejny?
Dodam od razu, że nie chcę iść na ten moment na badanie krwi
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg 10913719_10205853166596423_837037830_n.jpg (35,7 KB, 38 załadowań)
astoriaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-01-11, 11:55   #3194
marti020
Raczkowanie

Umowie się jutro do lekarza moze na czwartek uda mi się wcisnąć. Cykle mam średnio 35 dni, ale np jeden miałam 32, drugi 34, trzeci 38, ostatni 35 dni. Staraliśmy się jeden cykl... Dziękuje za gratulacje...

---------- Dopisano o 12:55 ---------- Poprzedni post napisano o 12:53 ----------

Cytat:
Napisane przez astoriaa Pokaż wiadomość
Hej, witam się,
piszę w tym wątku pierwszy raz.
Dziewczyny, nie wiem co myśleć o wynikach testów ciążowych - pomóżcie...

Wczoraj, 24 dc, test wyszedł raczej pozytywny - blada druga kreska, jak na foto, ale na żywo jest trochę wyraźniejsza.
Drugi test dzisiaj - 25 dc - negatywny...
Oba mają taką samą czułość.
Jak to interpretować?
Robić kolejny?
Dodam od razu, że nie chcę iść na ten moment na badanie krwi
Kochana a ilu dniowe masz cykle? Poczekaj z dwa dni i wtedy zrób z rannego moczu test.
Stary 2015-01-11, 11:59   #3195
astoriaa
Przyczajenie

Mam cykle 30-dniowe, ale zdarzają się 29, 26 dni.
Zrobiłam test wcześnie, bo męczyły mnie okropne nudności ostatnio...

Zrobię za kilka dni jeszcze raz, ale już się kurcze wczoraj z mężem nastawiliśmy na dziecko... :/

Gratulacje dla Ciebie!
astoriaa jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2015-01-11, 12:04   #3196
Siva5
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez dziadzia237 Pokaż wiadomość
Gratulacje! ja bym poleciała do lekarza odrazu mimo, ze na usg jeszcze nic nie będzie widac:p

Siva to jestesmy w tym samym miejscu cyklu, ja tez dzisiaj 11dzien. Planowo kolejna inseminacja wtorek lub środa. Kolejny cykl przerwa od lekarza.
Nom ostatnio idziemy podobnie
Trzymam za ciebie kciuki :thumbup:

---------- Dopisano o 13:01 ---------- Poprzedni post napisano o 13:00 ----------

Cytat:
Jejj.. Ale superszczerze gratuluje!!
Lec do lekarza lec

---------- Dopisano o 13:04 ---------- Poprzedni post napisano o 13:01 ----------

Cytat:
Napisane przez astoriaa Pokaż wiadomość
Mam cykle 30-dniowe, ale zdarzają się 29, 26 dni.
Zrobiłam test wcześnie, bo męczyły mnie okropne nudności ostatnio...

Zrobię za kilka dni jeszcze raz, ale już się kurcze wczoraj z mężem nastawiliśmy na dziecko... :/

Gratulacje dla Ciebie!
Tak tak,zrob za pare dni. Bo to jeszcze za wczesnie

Aniołek[*] 7tc, 07.2016
Stary 2015-01-11, 12:47   #3197
marti020
Raczkowanie

Dziękuje dziewczyny! A wam życzę powodzenia!!!
Astoria zrobiłaś bardzo wcześnie test potwórz go na spokojnie za 2-3 dni ja zrobiłam dzień po spodziewanej miesiączce i druga kreska wyszła dopiero po 15 minutach i była baaardzo słaba, a na drugi dzień po 24 h wyszła już lepsza, dużo bardziej widoczna, więc nie martw się skoro jesteś jeszcze przed okresem, to nawet jeśli test jest negatywny, to nie wierz mu do końca
Stary 2015-01-11, 20:02   #3198
cicci
Rozeznanie

Cytat:
No to weźcie się ogarnijcie i niech ktoraś w końcu zajdzie w ciąże bo tu od prawie roku nic się nie dzieje
Dziewczyny, które pozachodziły już urodziły a my co?
cicci jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-01-11, 20:22   #3199
dziadzia237
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez cicci Pokaż wiadomość
No to weźcie się ogarnijcie i niech ktoraś w końcu zajdzie w ciąże bo tu od prawie roku nic się nie dzieje
okej to zaczynam się ogarniać i zachodze w ciąże
która do mnie dołączy ?? zawsze raźniej
Stary 2015-01-11, 20:38   #3200
figa84
Zakorzenienie

Cytat:
okej to zaczynam się ogarniać i zachodze w ciąże
mnie właśnie tż ogarnął, ale końcówka cyklu więc nici z tego

marti spokojnej ciąży
figa84 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-01-11, 20:47   #3201
Siva5
Zadomowienie

Cytat:
Hehe tp do roboty! No ja nie wiem,obijamy sie cos

Aniołek[*] 7tc, 07.2016
Stary 2015-01-12, 09:16   #3202
wild_girl1
Rozeznanie

GG do wild_girl1

Hej dziewczyny jestem tu nowa, mam 25 lat i razem z mężem od 3 miesięcy staramy się o dzidziusia. Niestety jak narazie sie nie udaję i zaczynam łapać doła,... od poczatku wiedziałam, że to nie takie proste ale nie sądziłam, że starania będą aż tak frustrujące. Niby staram sie nie myśleć o tym ale samo wychodzi...

W tym miesiacu okres powinnam dostać 9.01 i wtedy też zrobiłam test niestety był negatywny, okres dalej nie przychodzi... czuje tylko cały czas od paru dni przelewanie sie w brzuchu. Poczekam chyba do piątku i znów zrobie test, no chyba że @ przyjdzie.

Pozdrawiam wszystkie starające się kobitki
wild_girl1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-01-12, 09:41   #3203
afrodyta77
Raczkowanie

wild_girl1, ja też tak miałam, narobiłam sobie nadziei mimo, że testy wychodziły negatywne, pobiegłam do dr, na usg nic nie było widać, to był piątek, na pon miałam iść na bete a w niedzielę pojawiła się @
Teraz staramy się 2 cykl po HSG, więc mam nadzieję że się w końcu nam uda, dr powiedział że widzi duże szanse w tym cyklu, że po HSG często kobiety zachodzą w ciąże, więc liczę na to że i nas dopadnie to szczęście

Wild_girl1 życzę Tobie 2 kreseczek na teście, jesteś jeszcze młoda, więc szanse ogromne :-*

afrodyta77 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-01-12, 10:54   #3204
agu88sia
Przyczajenie

Hej dziewczyny od kilku dni obserwuję wątek kiedyś w nim pisałam ale przestałam bo zaszłam w ciążę, niestety poroniłam w 4 tygodniu. Teraz znowu miałam napisać czekałam tylko na jakiś ruch mojego ciała albo @ albo II. I niestety dziś się pojawiła @ Mam 26 lat, od 3 miesięcy znowu staramy się z mężem o dzidziusia. Ale niestety teraz zajść nie mogę L nie wiem czy to ze stresu i z tego że za bardzo chcę czy dlatego że byłam trochę przeziębiona Poradźcie coś
agu88sia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-01-12, 11:10   #3205
afrodyta77
Raczkowanie

agu88sia, przykro mi z powodu poronienia. 3 miesiące to znowu nie taka tragedia, tutaj są dziewczyny które latami czekają na II. Co poradzić, do lekarza, zdiagnozować, ew.leczyć no i najważniejsze działać jak to mówi mój dr i to nie tylko w dni płodne, bo zawsze może się coś przestawić.
My staramy się już od ponad roku, ale nie tracę nadziei i Tobie też życzę upragnionego dzidziusia.

Stary 2015-01-12, 11:24   #3206
wild_girl1
Rozeznanie

GG do wild_girl1

Afrodyta77 nie dziękuję żeby nie zapeszyć i Tobie też zyczę 2 kreseczek zdaję sobie sprawę, że niektórzy latami sie starają i nic, poprostu boję się żeby i u nas tak nie było. Ogólnie mieliśmy zacząć starania w połowie 2015 roku ale powiedziałam mężowi, że to nie takie proste i żebyśmy już się zaczęli starać i przystał na to. Po tym jak 2 razy juz dostałam @ sam stwierdził, ze to nie takie proste i cieszy się że zaczęliśmy starania wcześniej.

A powiedzcie mi dziewczyny jak wyglądają Wasze starania? Czy już po @ zaczynacie współżycie czy czekacie na dni płodne? Używacie testów owulacyjnych?

Agu88sia współczuję poronidnia mam nadzieje, że już niebawem i u Ciebie pojawia się 2 kreski
Stary 2015-01-12, 11:34   #3207
afrodyta77
Raczkowanie

wild_girl1 ja kiedyś stosowałam testy owulacyjne i mogę stwierdzić,że nie kłamią, przynajmniej te które ja stosowałam, pewnego razu rano zrobiłam test i wyszedł pozytywny, akurat tego samego dnia byłam u dr i na usg potwierdził mi owulację, jednak mimo naszych starań nic nie wyszło. Mój lekarz mówi, że mogę sobie robić te testy, ale mamy działać cały miesiąc regularnie.
Pytasz czy już po@ zaczynamy, otóż tak. Jestem tak zdeterminowana, że od tego cyklu współżyjemy po @. Dziś mam 9dc więc staranek przed nami jeszcze wiele

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2015-01-12, 11:59   #3208
wild_girl1
Rozeznanie

GG do wild_girl1

Zastanawiałam się właśnie nad tymi testami dlatego pytam bo zastanawiałam sie czy dają wiarygodny wynik. My również od zakończenia @ współżyjemy co 2 dni a Wy?
Stary 2015-01-12, 12:52   #3209
Kayira
Zakorzenienie

Waga, nie poddawaj sie
Marti gratuluje

Maz pojechal w delegacje.. dzialalismy... i teraz czekam na @ lub brak

Wysłane z malego pożeracza czasu

Nasz mały cud 22-04-2016
Kayira jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-01-12, 14:25   #3210
malosympatyczna
Raczkowanie

Cytat:

czuję się ochrzaniona obiecuję się ogarnąć
Cytat:
najlepiej wszystkie ja jestem chętna, a co wyjdzie...
Cytat:
Napisane przez figa84 Pokaż wiadomość
mnie właśnie tż ogarnął

musiałam wytrzeć monitor w pracy, tak mnie rozśmieszyłaś
Cytat:
Napisane przez wild_girl1 Pokaż wiadomość
Hej dziewczyny jestem tu nowa, mam 25 lat i razem z mężem od 3 miesięcy staramy się o dzidziusia. Niestety jak narazie sie nie udaję i zaczynam łapać doła,... od poczatku wiedziałam, że to nie takie proste ale nie sądziłam, że starania będą aż tak frustrujące. Niby staram sie nie myśleć o tym ale samo wychodzi...

W tym miesiacu okres powinnam dostać 9.01 i wtedy też zrobiłam test niestety był negatywny, okres dalej nie przychodzi... czuje tylko cały czas od paru dni przelewanie sie w brzuchu. Poczekam chyba do piątku i znów zrobie test, no chyba że @ przyjdzie.

Pozdrawiam wszystkie starające się kobitki
witaj.
ja proponuję powtórzyć test, zwłaszcza, że @ się spóźnia (chyba, że masz nieregularne miesiączki). i nie przejmuj się, 3 miesiące to na prawdę niewiele. jeśli chcesz wybierz się do ginekologa na kontrolne badanie.
Cytat:
Napisane przez agu88sia Pokaż wiadomość
Hej dziewczyny od kilku dni obserwuję wątek kiedyś w nim pisałam ale przestałam bo zaszłam w ciążę, niestety poroniłam w 4 tygodniu. Teraz znowu miałam napisać czekałam tylko na jakiś ruch mojego ciała albo @ albo II. I niestety dziś się pojawiła @ Mam 26 lat, od 3 miesięcy znowu staramy się z mężem o dzidziusia. Ale niestety teraz zajść nie mogę L nie wiem czy to ze stresu i z tego że za bardzo chcę czy dlatego że byłam trochę przeziębiona Poradźcie coś
przykro mi, że Cię to spotkało może warto skontrolować hormony?
Cytat:
Napisane przez wild_girl1 Pokaż wiadomość
Zastanawiałam się właśnie nad tymi testami dlatego pytam bo zastanawiałam sie czy dają wiarygodny wynik. My również od zakończenia @ współżyjemy co 2 dni a Wy?
ja stosowałam testy owulacyjne. różnych firm. zawsze miałam wynik negatywny mimo to monitoring cyklu i badania progesteronu poświadczały, że owulacja występowała

nanka, sprawdziłam skład, będziesz brała to samo co ja, tylko ,że moje nazywa się metformax. moje wyniki faktycznie się po nim poprawiły. ja z kolei cukier miałam niski, nie drgnął nawet po glukozie, za to insulina mi szalała. mam nadzieję, że przyniesie Ci ten lek upragniony cud

a ja odebrałam dzisiaj wreszcie wyniki histopatologiczne. polip okazał się niegroźny (uff!). wszystkie przeszkody u siebie chyba juz wyeliminowałam. to nasz ost cykl bez niczego, w przyszłym chcemy juz podejść do inseminacji.

Edytowane przez malosympatyczna
Czas edycji: 2015-01-12 o 14:40
malosympatyczna jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Ginekologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości