okulary przeszkadzają szukać pracy? - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2015-01-14, 12:01   #1
bezgrochu
Przyczajenie

okulary przeszkadzają szukać pracy?

witam.
skończyłam studia, humanistyczne( archiwistyka) i szukam pracy. byłam nie dawno na stażu z pup( staż w urzędzie miejskim) . prawie bym na tym stażu nie byłam, bo okulistka podczas badań wstępnych napisała " praca przy komputerze do 4 godzin"( w skierowaniu było powyżej). wyprosiłam jakoś lekarkę od medycyny pracy i ona zadzwoniła do pracodawcy( do kadr), gdzie powiedzieli, że to na moim stanowisku mało istotne. boję się jednak, że nie każdy tak postąpi. nie chce robić z ludzi idiotów. nie chce by wyszła taka sytuacja, że przechodzę cały proces rekrutacji i nie mogę podjąć tej pracy bo mi napiszą " nie zdolna do pracy na tym stanowisku" . a chce pracować w biurze.
moja wada to - 8,5 w obu oczach. wada ta stoi od wielu lat. nie dawno zmieniałam okulary( po tych badaniach w medycynie pracy, powód zmiany: popsuły się oprawki) i moje obecne szkła są identyczne jak w poprzednich okularach, a poprzednie miałam ponad 5 lat( ile nie pamiętam dokładnie).
tak więc boję się powyższej sytuacji, co mnie blokuje w poszukiwaniach.
a może są tu osoby z sporą wadą wzroku pracujące przy kompie powyżej czterech godzin? czy to naprawdę taka wielka przeszkoda w znalezieniu pracy? ta od medycyny sugerowała nawet bym się starała o stopień niepełnosprawności z tego powodu.
dziękuję za wszelkie komentarze
pozdrawiam
bezgrochu
bezgrochu jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-01-14, 12:03   #2
kennedy
Zakorzenienie

Dot.: okulary przeszkadzają szukać pracy?

Ja. Mam tez zajecia z dala od kompa ale to glownie przy komputerze pracuje. Mam taka wade jak ty. po 1,5 roku pracy czuje ze wzrok mi lekko oslabl.
kennedy jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-01-14, 12:04   #3
kalincia
BAN stały

Cytat:
Napisane przez bezgrochu Pokaż wiadomość
witam.
skończyłam studia, humanistyczne( archiwistyka) i szukam pracy. byłam nie dawno na stażu z pup( staż w urzędzie miejskim) . prawie bym na tym stażu nie byłam, bo okulistka podczas badań wstępnych napisała " praca przy komputerze do 4 godzin"( w skierowaniu było powyżej). wyprosiłam jakoś lekarkę od medycyny pracy i ona zadzwoniła do pracodawcy( do kadr), gdzie powiedzieli, że to na moim stanowisku mało istotne. boję się jednak, że nie każdy tak postąpi. nie chce robić z ludzi idiotów. nie chce by wyszła taka sytuacja, że przechodzę cały proces rekrutacji i nie mogę podjąć tej pracy bo mi napiszą " nie zdolna do pracy na tym stanowisku" . a chce pracować w biurze.
moja wada to - 8,5 w obu oczach. wada ta stoi od wielu lat. nie dawno zmieniałam okulary( po tych badaniach w medycynie pracy, powód zmiany: popsuły się oprawki) i moje obecne szkła są identyczne jak w poprzednich okularach, a poprzednie miałam ponad 5 lat( ile nie pamiętam dokładnie).
tak więc boję się powyższej sytuacji, co mnie blokuje w poszukiwaniach.
a może są tu osoby z sporą wadą wzroku pracujące przy kompie powyżej czterech godzin? czy to naprawdę taka wielka przeszkoda w znalezieniu pracy? ta od medycyny sugerowała nawet bym się starała o stopień niepełnosprawności z tego powodu.
dziękuję za wszelkie komentarze
pozdrawiam
bezgrochu
To nie jest żadna przeszkoda. Mam na jedno oko minus 13, praktycznie nie widzę na nie. Tylko po co to podawać?
kalincia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-01-14, 12:04   #4
migotka_m
Rozeznanie

Nie myślałaś o laserowej korekcji wady? -8,5 to sporo, i słusznie myślisz, że mogą być problemy w medycynie pracy.
migotka_m jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-01-14, 12:21   #5
skazana_na_bluesa
.

takie ograniczenie może być przeszkodą w innej pracy, ale będziesz musiała jeszcze raz iść do lekarza medycyny pracy. ja bym na czas badania (następnego) zainwestowała w soczewki. i szczerze bym pomyślała o laserowej korekcji wzroku.

skazana_na_bluesa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-01-14, 12:28   #6
kennedy
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez migotka_m Pokaż wiadomość
Nie myślałaś o laserowej korekcji wady? -8,5 to sporo, i słusznie myślisz, że mogą być problemy w medycynie pracy.
duzo osob nie moze. np ja.
kennedy jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-01-14, 13:06   #7
kalincia
BAN stały

A ja bym się bala. I dlatego nie chcę.
kalincia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2015-01-14, 14:32   #8
Millygirl
Zadomowienie

Cytat:
Cytat:
Napisane przez skazana_na_bluesa Pokaż wiadomość
takie ograniczenie może być przeszkodą w innej pracy, ale będziesz musiała jeszcze raz iść do lekarza medycyny pracy. ja bym na czas badania (następnego) zainwestowała w soczewki. i szczerze bym pomyślała o laserowej korekcji wzroku.
Laserowa korekcja wzroku niestety nie nalezy do tanich i ma pewne ograniczenia medyczne... np nie poleca sie kobietom ktore planuja dzieci - po ciazy wzrok sie moze ponownie pogorszyc.
Stary 2015-01-14, 16:41   #9
Ilsa Lund
Zakorzenienie

Cytat:
To wciąż nowe metody i po latach ludziom wracają wady wzroku. Co prawda minimalnie, np. 1 dioptria ale nie po to się płaci grube tysiące żeby znowu musieć nosić okulary

Ilsa Lund jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-01-14, 17:38   #10
201605061000
Konto usunięte

krótkowzroczność, nawet wysoka nie jest powodem do uzyskania stopnia niepełnosprawności, więc nawet nie masz co składać, bo i tak nie przyznają
201605061000 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-01-14, 17:46   #11
_chocolate
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Ilsa Lund Pokaż wiadomość
To wciąż nowe metody i po latach ludziom wracają wady wzroku. Co prawda minimalnie, np. 1 dioptria ale nie po to się płaci grube tysiące żeby znowu musieć nosić okulary
Wada wraca, a podobno nie można już wtedy nosić soczewek. Ja też bym się bała, mimo że mam dużą wadę.

_chocolate jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Intymnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości