Oszczędzanie niejedno imię ma - i nie będąc żyłą z klasą żyć się da! cz II - Strona 28 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe > Wizażowe Społeczności

Notka

Wizażowe Społeczności Wizażowe społeczności to forum, na którym poznasz osoby w swoim wieku, spod tego samego znaku zodiaku, szkoły. Dołącz do nas i daj się poznać.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2015-01-14, 19:41   #811
ineska86
Rozeznanie

Dot.: Oszczędzanie niejedno imię ma - i nie będąc żyłą z klasą żyć się da! cz II

Cytat:
Napisane przez Alillah Pokaż wiadomość
Włosy mam za to bardzo mocne i myję byle czym, a na to maska z Hebe 1000ml za 14,99
Aż weszłam do Hebe po pracy - możesz napisać której maski używasz? Znalazłam te puchy 1000 ml po 14,99 - na serio takie dobre? Bo cena świetna. W ogóle omijałam to Hebe bo odnosiłam wrażenie że jest tam drogo, tylko Rossmann w kółko, dziś stwierdzam, że Hebe ma niezły wybór i ceny całkiem przyzwoite

---------- Dopisano o 19:21 ---------- Poprzedni post napisano o 19:17 ----------

Cytat:
Napisane przez Ilsa Lund Pokaż wiadomość
scarlett26, wydaje mi się że nie da się zdenkować cieni do powiek ja raz doszłam do denka jednego cienia ze Sleek ale nie zużyłam całości i chyba przekroczyłam te magiczne 2 lata
Moim zdaniem daty ważności nie są granicami dla kosmetyków, choć może i tak wytwarzają się jakieś bakterie po pewnym czasie... Sama nie wiem, paletkę ze Sleeka mam od roku i tylko 1 cień zdenkowałam, reszta prawie pełna....

---------- Dopisano o 19:22 ---------- Poprzedni post napisano o 19:21 ----------

A czy któreś z Was noszą soczewki kontaktowe? Gdzie je kupujecie? Dziś widziałam w Hebe 6 sztuk za 79,99...

---------- Dopisano o 19:41 ---------- Poprzedni post napisano o 19:22 ----------

I jeszcze jedno pytanie - korzysta któraś z Was z lokaty happy w Idea Banku - daje 4,5% w ciągu 3 miesięcy... Ja nigdy nie miałam żadnej lokaty, mam trochę oszczędności ale nie wiem czy faktycznie to działa? Jest takie proste np wpłacam np. 7 tys. i po trzech mies. narasta np 315 zł???

Edytowane przez ineska86
Czas edycji: 2015-01-14 o 19:19
ineska86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-01-14, 19:52   #812
scarlett26
Zakorzenienie

Dot.: Oszczędzanie niejedno imię ma - i nie będąc żyłą z klasą żyć się da! cz II

Cytat:
Napisane przez Lavi92 Pokaż wiadomość
Ja mam dość dużą alergię (wziewną, pokarmową, skórną) więc siłą rzeczy musiałam znaleźć "swoje" kosmetyki bo szeroko pojęte testowanie nie wychodzi mi na dobre. Ale polecam mieć taki "sprawdzony zestaw"

Też słyszałam o tej książce i wiem co będzie moim prezentem na urodziny
Ha! Chcialabym ococzywisce mieć takowy - ale jeszcze ideałów nie znalazlam..

Cytat:
Napisane przez GrumpyCat Pokaż wiadomość
Ja mam duuuuużo kolorówki, nie muszę zapisywać ;P Widzę po konsystencji i po zapachu czy mogę używać czy już lepiej wyrzucić Niektóre cienie z inglota mam od 4-5 lat i nic im nie jest, oczu nie podrażniają więc sobie leżą
Nie wszystko mi się pocytowalo. Jak wywalam wszystko w dzień przeterminowania ze spozywki, kosmetyków, leków, chemii - jak cos się zepsuje wczesniej to oczywiście tez. Co do inglota zaplataly mi się jakieś cienie, musiałem przeoczyć przy porządkach - właśnie ze 3-4 lata maja, nazywają się integra i xs integralne dosłownie. Tak twarde, ze nie sposób ich żadnym pędzlem nabrać. Te freedom to sa teraz to zupełnie inna konsystencja.

- 100/2017 (28304 strony)
- 143/2018 (35435 strony)
- 45/2019 (9833 strony)
scarlett26 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-01-14, 19:54   #813
DobraDusza88
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ineska86 Pokaż wiadomość
[/COLOR]I jeszcze jedno pytanie - korzysta któraś z Was z lokaty happy w Idea Banku - daje 4,5% w ciągu 3 miesięcy... Ja nigdy nie miałam żadnej lokaty, mam trochę oszczędności ale nie wiem czy faktycznie to działa? Jest takie proste np wpłacam np. 7 tys. i po trzech mies. narasta np 315 zł???
To 4,5% to jest oprocentowanie w skali roku... czyli te 315zł musisz podzielić na 4 i od tej kwoty odjąć podatek 19%. Czyli dostaniesz ok 64zł.
Stary 2015-01-14, 19:55   #814
scarlett26
Zakorzenienie

Cytat:
Aż weszłam do Hebe po pracy - możesz napisać której maski używasz? Znalazłam te puchy 1000 ml po 14,99 - na serio takie dobre? Bo cena świetna. W ogóle omijałam to Hebe bo odnosiłam wrażenie że jest tam drogo, tylko Rossmann w kółko, dziś stwierdzam, że Hebe ma niezły wybór i ceny całkiem przyzwoite

---------- Dopisano o 19:21 ---------- Poprzedni post napisano o 19:17 ----------

Moim zdaniem daty ważności nie są granicami dla kosmetyków, choć może i tak wytwarzają się jakieś bakterie po pewnym czasie... Sama nie wiem, paletkę ze Sleeka mam od roku i tylko 1 cień zdenkowałam, reszta prawie pełna....

---------- Dopisano o 19:22 ---------- Poprzedni post napisano o 19:21 ----------

A czy któreś z Was noszą soczewki kontaktowe? Gdzie je kupujecie? Dziś widziałam w Hebe 6 sztuk za 79,99...

---------- Dopisano o 19:41 ---------- Poprzedni post napisano o 19:22 ----------

I jeszcze jedno pytanie - korzysta któraś z Was z lokaty happy w Idea Banku - daje 4,5% w ciągu 3 miesięcy... Ja nigdy nie miałam żadnej lokaty, mam trochę oszczędności ale nie wiem czy faktycznie to działa? Jest takie proste np wpłacam np. 7 tys. i po trzech mies. narasta np 315 zł???
Nie nosze soczewek i zawsze mnie zdumiewa, ze dużo ludzi jest w stanie wsadzic sobie cos do oka - tak po prostu.... 😀 ja nie jestem w stanie nawet pomalowac sobie linii wodnej...

- 45/2019 (9833 strony)
Stary 2015-01-14, 19:58   #815
ineska86
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez DobraDusza88 Pokaż wiadomość
To 4,5% to jest oprocentowanie w skali roku... czyli te 315zł musisz podzielić na 4 i od tej kwoty odjąć podatek 19%. Czyli dostaniesz ok 64zł.

Dziękuję, wiedziałam że musi być jakiś kruczek

---------- Dopisano o 19:58 ---------- Poprzedni post napisano o 19:55 ----------

Cytat:
Napisane przez scarlett26 Pokaż wiadomość
Nie nosze soczewek i zawsze mnie zdumiewa, ze dużo ludzi jest w stanie wsadzic sobie cos do oka - tak po prostu.... 😀 ja nie jestem w stanie nawet pomalowac sobie linii wodnej...

Ja noszę soczewki od paru lat, ale linii wodnej nigdy bym nie pomalowała A soczewki to kwestia przyzwyczajenia, nie zawsze mam ochotę na swoją twarz w okularach
Stary 2015-01-14, 20:13   #816
Lynn
Zakorzenienie

Cytat:

Ja kupuję na allegro od lat. Raz kupiłam w sklepie okooko czy coś takiego, ale obsługa tam jakaś niekumata
Lynn jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-01-14, 20:29   #817
Antii89
Zakorzenienie

Soczewki kupuję przez internet. W SuperPharm raz na jakiś czas są obniżki -40% na soczewki.
Stary 2015-01-14, 20:32   #818
yankosia
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Antii89 Pokaż wiadomość
Soczewki kupuję przez internet. W SuperPharm raz na jakiś czas są obniżki -40% na soczewki.
:Hi: tez kupuje w superpharmie na promo -40 czy nawet -50 % takiej ceny to nawet w internecie nie spotkalam nigdy
yankosia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-01-14, 20:59   #819
MariaFrancesca
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez pannaatopowa Pokaż wiadomość
Nie maluję się wcale. Za tu używam środków czystości z apteki. Koszt żelu do mycia to 35-60 zł. Podobnie z balsamami i kremami. Ostatnio odkryłam serie, gdzie balsam kosztuje mniej niż 2 dychy, ale i tak wspomagam się takim z mocznikiem (około 50 zł). Kiedy było zaostrzenie AZS to potrafiłam tygodniowo zostawić a aptece 50-200 zł. Na tym się niestety nie a oszczędzać. Mydło w kostce użyłam ostatnio 3 lata temu, potem miałam całą twarz piekącą i czerwona (a podobno tak nie uczulają). W przypadkach wrażliwej cery polecam robienie kremów samemu. Kiedyś obliczyłam, że krem z mocznikiem (100 ml) wydaję około 10 zł . to i tak taniej wychodzi niż w aptece. No i nie śmierdzę wazeliną, ale masłem shea i olejami.
Mogłabyś jakieś szczegóły podrzucić, bo ja to tylko serum z witaminą C z BU robiłam, ale jakoś wydaje mi się, że kremy to trudne, ale może się mylę?

W avatarze Andie MacDowell.
MariaFrancesca jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-01-14, 21:05   #820
201708160922
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez pannaatopowa Pokaż wiadomość
Ja też jestem zafiksowana. Wszelkie leki, jedzenie a nawet środki czystości wywalam jeśli minie choć jeden dzień od końca daty ważności.

Nie maluję się wcale. Za tu używam środków czystości z apteki. Koszt żelu do mycia to 35-60 zł. Podobnie z balsamami i kremami. Ostatnio odkryłam serie, gdzie balsam kosztuje mniej niż 2 dychy, ale i tak wspomagam się takim z mocznikiem (około 50 zł). Kiedy było zaostrzenie AZS to potrafiłam tygodniowo zostawić a aptece 50-200 zł. Na tym się niestety nie a oszczędzać. Mydło w kostce użyłam ostatnio 3 lata temu, potem miałam całą twarz piekącą i czerwona (a podobno tak nie uczulają). W przypadkach wrażliwej cery polecam robienie kremów samemu. Kiedyś obliczyłam, że krem z mocznikiem (100 ml) wydaję około 10 zł . to i tak taniej wychodzi niż w aptece. No i nie śmierdzę wazeliną, ale masłem shea i olejami.
Nie mam aż takich problemów, ale na pielęgnację twarzy wydaję dużo w porównaniu do kolorówki czy pielęgnacji ciała. 10 zł za 100 ml to dobra cena
201708160922 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-01-15, 00:18   #821
MariaFrancesca
Zakorzenienie

A tak dziewczyny jeszcze w temacie tych dat ważności (pytam z ciekawości)- czego się boicie wyrzucając przeterminowane o dzień środki czystości? Jedzenie, leki, kosmetyki - ok, rozumiem, ale chemię?

W avatarze Andie MacDowell.
MariaFrancesca jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-01-15, 07:31   #822
scarlett26
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez MariaFrancesca Pokaż wiadomość
A tak dziewczyny jeszcze w temacie tych dat ważności (pytam z ciekawości)- czego się boicie wyrzucając przeterminowane o dzień środki czystości? Jedzenie, leki, kosmetyki - ok, rozumiem, ale chemię?
Jakoś reakcji substancji wchodzacych w skład które mogą byc niestabilne, zareagowac ze sobą, stać się toksyczne - generalnie nie wiadomo co tam jest w środku. Nie znam się na tym, ale wychodzenia z założenia, ze gdyby wszystko było ok i można by było tych produktów używać do oporu to nie miałyby wcale daty przydatności, bo po co?

- 45/2019 (9833 strony)
Stary 2015-01-15, 08:37   #823
Alillah
Raczkowanie

Cytat:
Aż weszłam do Hebe po pracy - możesz napisać której maski używasz? Znalazłam te puchy 1000 ml po 14,99 - na serio takie dobre? Bo cena świetna. W ogóle omijałam to Hebe bo odnosiłam wrażenie że jest tam drogo, tylko Rossmann w kółko, dziś stwierdzam, że Hebe ma niezły wybór i ceny całkiem przyzwoite [COLOR="Silver"]?
To ta maska https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,6...szczonych.html
Mi się podoba, szczególnie ta objętość za tę cenę. Mam bardzo długie włosy (najwyższy czas podciąć ) i byle jakąs odżywkę 200ml zużyję w tydzień. Ta maska mam nadzieję starczy na dłużej
Alillah jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-01-15, 08:48   #824
Ilsa Lund
Zakorzenienie

Cytat:
Wiesz co ostatnio Mąż chciał sobie zrobić mały pedicure, wziął krem, który miałam od roku żeby nakremować stopy i w środku usłyszeliśmy chlupot Wydaje mi się, że lepiej nie igrać z chemią

---------- Dopisano o 08:48 ---------- Poprzedni post napisano o 08:47 ----------

Cytat:
Mi się podoba, szczególnie ta objętość za tę cenę. Mam bardzo długie włosy (najwyższy czas podciąć ) i byle jakąs odżywkę 200ml zużyję w tydzień. Ta maska mam nadzieję starczy na dłużej
Też ją mam, bardzo fajna Tylko wydaje mi się że ja mam jakieś orzeszki na opakowaniu a nie miód

Ilsa Lund jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-01-15, 08:55   #825
Antii89
Zakorzenienie

Cytat:
Z tych dużych polecam też Kallosa mlecznego (niebieski). Super jest i bardzo tani.
Stary 2015-01-15, 09:09   #826
Miss Saeki
Zakorzenienie

Cytat:
Moim zdaniem nie ma co popadać w paranoję. I w każdym przypadku trzeba dokładnie czytać etykiety.
Bardzo często napisane jest "najlepiej spożyć/zużyć przed" albo "termin minimalnej trwałości". Nie oznacza to, ze dzień po tym terminie rzecz należy wywalić niezależnie czy to jedzenie czy kosmetyk. Aktualnie wykanczam szampon przy którym było takie "najlepiej zużyć przed" i grudniowa (2014) data. Nic się z nim nie dzieje, nadal jest dobry.

Tak samo nie mam problemów z "przeterminowaną" mąką/kaszą czy makaronem. Tam też jest zazwyczaj podawana minimalna data trwałości.
Koleżanki rodzina prowadzi firmę produkującą makarony. Jedyne makarony jakie jadają (i to w sporych ilosciach) to te które nie zostały sprzedane przez terminem "najlepiej spożyć przed". Nic im się nie dzieje, żadnych zatruć nic.

Tam gdzie jest "należy spożyć do" traktuję zgodnie z datą. Dzień po wywalam. Ale tam gdzie "najlepiej spożyć do" jestem elastyczna. Makaron przeterminowany rok wywalę, ale makaron przeterminowany dwa miesiące zjem.

---------- Dopisano o 09:09 ---------- Poprzedni post napisano o 09:09 ----------

Cytat:
Napisane przez Antii89 Pokaż wiadomość
Z tych dużych polecam też Kallosa mlecznego (niebieski). Super jest i bardzo tani.
Też polecam. 1litr kosztuje teraz chyba jakoś 12 zł jak sie nie mylę.
Miss Saeki jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-01-15, 10:12   #827
Personal_Jesus
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Miss Saeki Pokaż wiadomość
Moim zdaniem nie ma co popadać w paranoję. I w każdym przypadku trzeba dokładnie czytać etykiety.
Bardzo często napisane jest "najlepiej spożyć/zużyć przed" albo "termin minimalnej trwałości". Nie oznacza to, ze dzień po tym terminie rzecz należy wywalić niezależnie czy to jedzenie czy kosmetyk. Aktualnie wykanczam szampon przy którym było takie "najlepiej zużyć przed" i grudniowa (2014) data. Nic się z nim nie dzieje, nadal jest dobry.

Tak samo nie mam problemów z "przeterminowaną" mąką/kaszą czy makaronem. Tam też jest zazwyczaj podawana minimalna data trwałości.
Koleżanki rodzina prowadzi firmę produkującą makarony. Jedyne makarony jakie jadają (i to w sporych ilosciach) to te które nie zostały sprzedane przez terminem "najlepiej spożyć przed". Nic im się nie dzieje, żadnych zatruć nic.

Tam gdzie jest "należy spożyć do" traktuję zgodnie z datą. Dzień po wywalam. Ale tam gdzie "najlepiej spożyć do" jestem elastyczna. Makaron przeterminowany rok wywalę, ale makaron przeterminowany dwa miesiące zjem.[
Jogurty, twarogi, mięso wyrzucę, już dzień przed nawet. Ale mące nie zaszkodzi jak zjem miesiąc po terminie, tak samo suchy makaron bez jajek, kasza, ryż, herbata. Tutaj nie patrzę sztywno. Co trzy miesiące robię przegląd w szafce i wyrzucam to co przeterminowane.
Every siren often my lullaby Every heartbeat functioning thrown to the night I'm quenched in your light And see the floor rising through a dream Forgotten thoughts lost in a memorable theme And soaked to the skin

Mój kulinarny kącik
Personal_Jesus jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-01-15, 10:22   #828
ZamyslonaRoztargniona
Zakorzenienie

Moi rodzice mieli gigantyczne zapasy z czasów PRLu szamponów i mydeł. Używaliśmy tego ok. 10 lat po zakupie, jak mama dokopała się do zapasów i nic nam nie było.

Sporo przeterminowana chemia ma słabsze działanie. Zauważyłam to w odkamieniaczu do łazienek i płynie do paneli.
ZamyslonaRoztargniona jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-01-15, 10:28   #829
Miss Saeki
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Personal_Jesus Pokaż wiadomość
Jogurty, twarogi, mięso wyrzucę, już dzień przed nawet. Ale mące nie zaszkodzi jak zjem miesiąc po terminie, tak samo suchy makaron bez jajek, kasza, ryż, herbata. Tutaj nie patrzę sztywno. Co trzy miesiące robię przegląd w szafce i wyrzucam to co przeterminowane.
Czemu wyrzucasz dzień przed? Ja zawsze wącham, jak pachnie ok to znaczy, że mogę zjeść ostatniego dnia. Dwa razy trafiło mi się, że kurczak się zepsuł przed końcem terminu i dwa razy były to piersi na tacce z Netto - już tam nie robię zakupów...
Stary 2015-01-15, 10:38   #830
201604250957
Konto usunięte

Dziewczyny pomijając kwestię wyrzucania przed terminem/ po terminie, serio wyrzucacie tyle jedzenia i innych rzeczy? jestem w szoku jak czytam Wasze posty, ja nie znoszę marnowania jedzenia nie kupuję na zapas (chyba ze cos jest naprawdę w super promocji ale to też rozsądne ilości) i nie pamiętam kiedy ostatnio coś wyrzuciłam, może z pół roku temu (i to nie wiem jeden wyschnięty plasterek żółtego sera a nie całą paczkę czegoś)? wolę nie kupować na zapas a nie musieć wyrzucać bo mnie to strasznie deprymuje
201604250957 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-01-15, 10:51   #831
Miss Saeki
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kashmirka Pokaż wiadomość
Dziewczyny pomijając kwestię wyrzucania przed terminem/ po terminie, serio wyrzucacie tyle jedzenia i innych rzeczy? jestem w szoku jak czytam Wasze posty, ja nie znoszę marnowania jedzenia nie kupuję na zapas (chyba ze cos jest naprawdę w super promocji ale to też rozsądne ilości) i nie pamiętam kiedy ostatnio coś wyrzuciłam, może z pół roku temu (i to nie wiem jeden wyschnięty plasterek żółtego sera a nie całą paczkę czegoś)? wolę nie kupować na zapas a nie musieć wyrzucać bo mnie to strasznie deprymuje
Mi się czasem zdarzy wywalić jakiś jogurt, śmietanę (nie mogę nauczyć TŻa kupować małych, sama kupuję zawsze małe a on zawsze kupi duże, a dużo śmietany nie używamy i się psuje) i jakieś resztki typu dwa plasterki zaschniętego sera, czasem jakąś resztkę obślizgłej wędliny.

Za to mama TŻa jest królem niewywalania. Ona zbierze ze śmietany pleśń i twierdzi, ze jest dobrze. Albo obkroi ser zółty z wykwitów i dla niej wszystko jest ok... masakra.

Swoją drogą uważajcie na to ile wam babki ładują wędlin w marketach. Jakiś czas temu robię zakupy i akurat na stanowisku z wędlinami "20 dag tej" babka nałożyła 25. Przymykam ok, TŻ codziennie kanapki do pracy to zje. Potem mówię "i jeszcze 20 dag tamtej" ta chwyta łapą, widzę na wadze 35 dag i ona to pakuje. Ja do niej "ale ja nie prosiłam o tyle tylko mniej" to zabrała dwa plasterki i pakuje a jak. W końcu trochę mnie poniosło i zapytałam czego nie rozumie w wyrażeniu "20 dag"...

Muszę chyba się nauczyć prosić o plasterki...

Edytowane przez Miss Saeki
Czas edycji: 2015-01-15 o 10:52
Stary 2015-01-15, 10:57   #832
201801191006
Konto usunięte

wędliny - miałam tak samo. proszę o 20, dostaję 25. i tak zawsze. więc teraz mówię "poproszę 10 plasterków"
201801191006 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-01-15, 11:01   #833
Miss Saeki
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez loloo Pokaż wiadomość
wędliny - miałam tak samo. proszę o 20, dostaję 25. i tak zawsze. więc teraz mówię "poproszę 10 plasterków"
Ja rozumiem, że nie zawsze da się na oko stwierdzić "to jest 20 dag" po to mają wagi. Często w sklepach bywa, że kobieta weźmie np. 23 i pyta "może być czy zabrać?". A ta nawet nie zapytała. I to nie była różnica 3 dag tylko ponad 15...
Stary 2015-01-15, 11:12   #834
201604250957
Konto usunięte

też kupuję wędlinę na plasterki, tak jest mi łatwiej określić ile jej potrzebuję no na deka to nigdy nie wiem ile kupić
201604250957 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-01-15, 11:52   #835
scarlett26
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kashmirka Pokaż wiadomość
ja raczej pilnuję dat - i staram się zużywać jakieś produkty co się kończą - nawet bywa, że sobie na blat wystawiam, żeby nie zapomnieć...
no ae trochę wyrzucam, najczęściej śmietanę, jakiś skitrany z tyłu lodówki jogurt, czasem właśnie kawałek sera czy wędliny, albo rzeczy rzadko używane - jakieś kakao, czy przyprawę.... śmiech zawsze budzi przy sprzątaniu szafek taka mikra buteleczka rumu, bo TŻ kiedyś kupił, bo były 2 łyżki w przepisie do jakiegoś ciasta - jakiego nie pamiętamy, żeby to zużyć, a co z tym zrobić??? my w ogóle nietrunkowi oboje, rum się przeterminowuje, bo daty nie ma?

Cytat:
Za to mama TŻa jest królem niewywalania. Ona zbierze ze śmietany pleśń i twierdzi, ze jest dobrze. Albo obkroi ser zółty z wykwitów i dla niej wszystko jest ok... masakra.
Rajuuuuu, nie o to nawet chodzi, że bym się brzydziła - ale jak pleśń jest na czymś to jest w całej objętości tego żarcia, zarodniki są wszędzie, a spleśniałe żarcie jest po prostu rakotwórcze, wydrukuj jej jakiś artykuł i zanieś....

- 45/2019 (9833 strony)
Stary 2015-01-15, 11:58   #836
201708160922
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Personal_Jesus Pokaż wiadomość
Nigdy nie zrozumiem wyrzucania jedzenia dzień przed. Nabiał zjem po terminie.

Cytat:
Muszę chyba się nauczyć prosić o plasterki...
Nie pamiętam, w którym sklepie babka strasznie wywalała oczami na prośbę o plasterki.
201708160922 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-01-15, 12:01   #837
Ilsa Lund
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez scarlett26 Pokaż wiadomość
jśmiech zawsze budzi przy sprzątaniu szafek taka mikra buteleczka rumu, bo TŻ kiedyś kupił, bo były 2 łyżki w przepisie do jakiegoś ciasta - jakiego nie pamiętamy, żeby to zużyć, a co z tym zrobić??? my w ogóle nietrunkowi oboje, rum się przeterminowuje, bo daty nie ma?
Wydaje mi się że się nie przeterminowuje skoro alkohol konserwuje

Ilsa Lund jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-01-15, 12:21   #838
xxxescapismxxx
Pani Pech

Cytat:
Napisane przez Ilsa Lund Pokaż wiadomość
Wydaje mi się że się nie przeterminowuje skoro alkohol konserwuje
Alkohol im starszy tym lepszy
Stary 2015-01-15, 12:24   #839
Personal_Jesus
Zakorzenienie

U nas mało się w sumie wyrzuca, ale często tak jest,że coś otworzę. O, takie suszone tortellini, zjadłam ja, potem nikt, stało to pół roku i data się skończyła. niestety, u mnie w domu jest 5 osób, i jedna lubi to, druga tamto. Naraz otwarte są dwa serki, a potem zawsze coś zostanie, ale już niesmaczne.
Czemu wyrzucam dzień przed? Rzadko to robię, bo raczej kupuję z dnia na dzień- wędlinę kupuję codziennie, mięso też, jogurty kupuję pojedynczo a nie masowo. Jak mięso się kończy z marketu to wyrzucam do zamrażarki, a np jogurty wyrzucam-chociaż ostatnio zrobiłam to pół roku temu. Raz zjadłam taki jogurt, i wolę wyrzucić. Chociaż od tamtego czasu kupuję jogurty właśnie dzień w dzień, a nie na zapas i prawie nie wyrzucam.
Every siren often my lullaby Every heartbeat functioning thrown to the night I'm quenched in your light And see the floor rising through a dream Forgotten thoughts lost in a memorable theme And soaked to the skin

Mój kulinarny kącik
Personal_Jesus jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-01-15, 12:27   #840
Haggat
Zakorzenienie

Cytat:
Jeżeli chodzi o żywność to nawet jak mi się coś przeterminuje to sprawdzam przed wyrzuceniem. A nóż się jeszcze nada. Jak np. ser jest obeschnięty po bokach to albo można obkroić albo zrobić grzanki. Co do wędlin, one szybko lubią się ślimaczyć ale zawsze można je umyć pod bieżącą wodą i np. dać psu. Co do chemii to raczej nie ma co się przejmować bo przeterminowanym płynem do mycia podług można np. wylać ubikację. Przy chemii bym nie panikowała.
Cytat:
Mi się czasem zdarzy wywalić jakiś jogurt, śmietanę (nie mogę nauczyć TŻa kupować małych, sama kupuję zawsze małe a on zawsze kupi duże, a dużo śmietany nie używamy i się psuje) i jakieś resztki typu dwa plasterki zaschniętego sera, czasem jakąś resztkę obślizgłej wędliny.
Swoją drogą uważajcie na to ile wam babki ładują wędlin w marketach. Jakiś czas temu robię zakupy i akurat na stanowisku z wędlinami "20 dag tej" babka nałożyła 25. Przymykam ok, TŻ codziennie kanapki do pracy to zje. Potem mówię "i jeszcze 20 dag tamtej" ta chwyta łapą, widzę na wadze 35 dag i ona to pakuje. Ja do niej "ale ja nie prosiłam o tyle tylko mniej" to zabrała dwa plasterki i pakuje a jak. W końcu trochę mnie poniosło i zapytałam czego nie rozumie w wyrażeniu "20 dag"...Muszę chyba się nauczyć prosić o plasterki...
Mi też zdarza się wyrzucić kefir albo śmietanę ale to jak zapomnę. Co do kupowania na wagę to najbardziej trzeba uważać na bazarze i targowiskach, tam zawsze dowalają.
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Wizażowe Społeczności

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości