Postinor, Escapelle, Ellaone, metoda Yuzpe, tabletka "po" - wątek zbiorczy! - Strona 85 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Ginekologia

Notka

Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji.

Pokaż wyniki sondy: postinor
zażywałam i zadziałał 26 50,98%
zażywałam i nie zadziałał 2 3,92%
nie zażywałam 23 45,10%
Głosujący: 51. Nie możesz głosować w tej sondzie

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2015-01-14, 12:34   #2521
justynka333
Wtajemniczenie

GG do justynka333
Dot.: Postinor, Escapelle, Ellaone, metoda Yuzpe - wątek zbiorczy!

Czytam i oczom nie wierzę http://wyborcza.pl/1,75478,17252887,...azeta_Wyborcza
Wreszcie coś się zmienia na lepsze
06.06.2015 II kreski
06.02.2016 Jakub Andrzej syn Justyny i Michała
14.12.2016 II kreski
16.08.2017 Barbara Maria córka Justyny i Michała
justynka333 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-01-14, 13:09   #2522
deepsoulgate
Przyczajenie

Tabletka dzien "po" bez recepty

Co o tym sądzicie? Mi osobiście to w ogóle nie przeszkadza, nawet lepiej - bo to my kobiety powinnyśmy decydować odnośnie naszego ciała ale skoro bez recepty to czy czasami nie będzie teraz tak, że te tabletki będą spożywane notorycznie jako środek antykoncepcji (szczególnie wśród młodych osób które nie znają środków ubocznych)?
deepsoulgate jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-01-14, 15:45   #2523
Chatul
ma zielone pojęcie

Dot.: Tabletka dzien "po" bez recepty

Cytat:
Napisane przez deepsoulgate Pokaż wiadomość
Co o tym sądzicie? Mi osobiście to w ogóle nie przeszkadza, nawet lepiej - bo to my kobiety powinnyśmy decydować odnośnie naszego ciała ale skoro bez recepty to czy czasami nie będzie teraz tak, że te tabletki będą spożywane notorycznie jako środek antykoncepcji (szczególnie wśród młodych osób które nie znają środków ubocznych)?
Według mnie jest realne ryzyko, że część osób będzie stosowało tabletkę nieodpowiedzialnie. Zwłaszcza, że tabletka PO będzie łatwiej dostępna niż standardowe tabletki antykoncepcyjne.

Ciekawi mnie, czy tabletka będzie wydawana bez recepty osobom niepełnoletnim.
Stary 2015-01-14, 16:18   #2524
phideaux
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Chatul Pokaż wiadomość
Ciekawi mnie, czy tabletka będzie wydawana bez recepty osobom niepełnoletnim.
Też mnie to ciekawi. Niby seks można uprawiać na legalu od 15 r życia, no ale ....

Mam mieszane uczucia. Z jednej strony cieszę się, że zostało to wprowadzone, bo nieraz jak czytałam, jakie dziewczyny mają przeboje z przepisaniem tej tabletki, że się można nasłuchać tekstów typu ''trzeba było uważać'' czy wręcz ''trzeba się było nie puszczać'', to nóż się w kieszeni otwierał. Maraton po przychodniach, a tu czas goni i każda godzina jest ważna, ale oczywiście wszędzie wszyscy bardziej święci od papieża. Dobrze wiedzieć, że teraz w razie czego można się udać kulturalnie do apteki i bez problemu dostać tabletkę (no, pomijając przypadki odmowy z powodu sumienia, tak jak czasem jest z wydaniem tabletek anty).

Z drugiej strony myślę o tych wszystkich głupich nastolatkach, które ''zachodzą w ciążę'' od dotyku przez majtki/spodnie/deskę klozetową. Tego typu wątki pojawiają się codziennie na forum, wystarczy przejrzeć wątek ''czy mogę być w ciąży''. Niejednokrotnie jakaś nastolatka opisując swój przypadek, gdzie nie ma żadnych realnych szans na ciążę zadawała pytanie ''czy powinnam wziąć tabletkę PO?''. Teraz, przy łatwej dostępności, może nawet nie spyta, tylko od razu poleci do apteki.

Edytowane przez phideaux
Czas edycji: 2015-01-14 o 16:21
phideaux jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-01-14, 19:20   #2525
Frezja__
Zakorzenienie

Przydatna informacja i dobrze wiedzieć.
Chociaż dla mnie określenie "dzień po" taka myląca, bo kojarzy mi się do 24h. Na stronie apteki przeczytałam "Antykoncepcja w przypadkach nagłych do stosowania w ciągu 120 godzin (5 dni) od stosunku płciowego bez zabezpieczenia lub w przypadku, gdy zastosowana metoda antykoncepcji zawiodła." - czyli coś innego niż np escapelle, które nadal będą na receptę?
Frezja__ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-01-14, 19:23   #2526
Chatul
ma zielone pojęcie

Cytat:
Napisane przez Frezja__ Pokaż wiadomość
Przydatna informacja i dobrze wiedzieć.
Chociaż dla mnie określenie "dzień po" taka myląca, bo kojarzy mi się do 24h. Na stronie apteki przeczytałam "Antykoncepcja w przypadkach nagłych do stosowania w ciągu 120 godzin (5 dni) od stosunku płciowego bez zabezpieczenia lub w przypadku, gdy zastosowana metoda antykoncepcji zawiodła." - czyli coś innego niż np escapelle, które nadal będą na receptę?
Tak, to opis nie Escapelle, ale ellaOne.

A co do nazwy „dzień po”, to faktycznie jest trochę myląca, bo tabletka nadal może działaś skutecznie ponad dobę po stosunku, choć wówczas jej skuteczność spada.
Stary 2015-01-15, 00:53   #2527
MascarpOOne
BAN stały

GG do MascarpOOne

Cytat:
Napisane przez phideaux Pokaż wiadomość
Też mnie to ciekawi. Niby seks można uprawiać na legalu od 15 r życia, no ale ....

Mam mieszane uczucia. Z jednej strony cieszę się, że zostało to wprowadzone, bo nieraz jak czytałam, jakie dziewczyny mają przeboje z przepisaniem tej tabletki, że się można nasłuchać tekstów typu ''trzeba było uważać'' czy wręcz ''trzeba się było nie puszczać'', to nóż się w kieszeni otwierał. Maraton po przychodniach, a tu czas goni i każda godzina jest ważna, ale oczywiście wszędzie wszyscy bardziej święci od papieża. Dobrze wiedzieć, że teraz w razie czego można się udać kulturalnie do apteki i bez problemu dostać tabletkę (no, pomijając przypadki odmowy z powodu sumienia, tak jak czasem jest z wydaniem tabletek anty).

Z drugiej strony myślę o tych wszystkich głupich nastolatkach, które ''zachodzą w ciążę'' od dotyku przez majtki/spodnie/deskę klozetową. Tego typu wątki pojawiają się codziennie na forum, wystarczy przejrzeć wątek ''czy mogę być w ciąży''. Niejednokrotnie jakaś nastolatka opisując swój przypadek, gdzie nie ma żadnych realnych szans na ciążę zadawała pytanie ''czy powinnam wziąć tabletkę PO?''. Teraz, przy łatwej dostępności, może nawet nie spyta, tylko od razu poleci do apteki.
Na głupotę się nic nie poradzi ale to jednak oszczędność, pamiętam kiedy się nią ratowałam musiałam zapłacić 100 zł za 3 min wizyty u ginekologa a później jeszcze 60 za escapelle no a jednak 100 zł to odczuwalna różnica.

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.

Edytowane przez MascarpOOne
Czas edycji: 2015-01-15 o 00:55
MascarpOOne jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-01-15, 20:10   #2528
1Patty
Raczkowanie

Moja klauzula sumienia zakazuje mi słuchać ludzi bardziej świętych niż papież Franciszek :P

Wielki sukces, że bez recepty. Ale jest jedno małe ale: to od producenta będzie zależało kiedy tabletki będą dostępne bez recepty.

Powrót na forum.
1Patty jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-01-15, 21:29   #2529
201708160922
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez 1Patty Pokaż wiadomość
Moja klauzula sumienia zakazuje mi słuchać ludzi bardziej świętych niż papież Franciszek :P

Wielki sukces, że bez recepty. Ale jest jedno małe ale: to od producenta będzie zależało kiedy tabletki będą dostępne bez recepty.
Gdybym była producentem, od jutra moje tabletki byłyby w każdej aptece

---------- Dopisano o 21:29 ---------- Poprzedni post napisano o 21:13 ----------

Cytat:
Napisane przez phideaux Pokaż wiadomość

A z trzeciej strony - mam nadzieję, że cena tabletek "po" nie spadnie znacząco
201708160922 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-01-15, 21:32   #2530
1Patty
Raczkowanie

Owszem ale to nie takie banalne jak myślimy

Powrót na forum.
Stary 2015-01-15, 21:39   #2531
201708160922
Konto usunięte

Cytat:
Owszem ale to nie takie banalne jak myślimy
Nie?
Stary 2015-01-15, 21:45   #2532
1Patty
Raczkowanie

To nie jest tak że prezes koncernu powie sobie jedziemy z tym koksem. Jest jeszcze po.... platane prawo procedury itp kary umowne, negocjacje... i niestety nie zawsze jest to opłacalne dla producenta. Tak jest u nas w PL. Ale mam nadzieje że nie będzie to długo trwało

Powrót na forum.
Stary 2015-01-15, 21:58   #2533
201708160922
Konto usunięte

Cytat:
To nie jest tak że prezes koncernu powie sobie jedziemy z tym koksem. Jest jeszcze po.... platane prawo procedury itp kary umowne, negocjacje... i niestety nie zawsze jest to opłacalne dla producenta. Tak jest u nas w PL. Ale mam nadzieje że nie będzie to długo trwało
Nic z tego nie rozumiem, ale niech i tak będzie
Stary 2015-01-15, 23:28   #2534
MascarpOOne
BAN stały

GG do MascarpOOne

Cytat:
Napisane przez CzasKomety Pokaż wiadomość

A z trzeciej strony - mam nadzieję, że cena tabletek "po" nie spadnie znacząco
Ja i tak coś czuje że dla panien od dziecka z palca to w częstych przypadkach będzie bezmyślnie wzięta albo jeszcze przed stosunkiem dla 100% pewności : D Selekcja naturalna i tak by je dopadła.

Ja się mega cieszę, że nie będzie trzeba do lekarza z tym biegać choć mój obecny ginekolog nie ma sumienia więc tym się martwić nie muszę ale tak jak pisałam 160zł na wczoraj załatwić to nie takie proste

Stary 2015-01-16, 00:31   #2535
poshh
Zadomowienie

Po co się martwicie o te osoby, które będą głupio postępować?To one sobie rozregulują organizm i poniosą konsekwencje, dodatkowo wydadzą na to trochę kasy, bo pigułki po nie kosztują 5zł. Może jak już do tego dojdzie,to zaczną się w końcu interesować antykoncepcją, a nie tylko samą przyjemnością z seksu.
Ja się osobiście cieszę z takiego stanu rzeczy. Pewnie,że minusem jest ich nieodpowiedzialne wykupywanie, ale plusy znacznie to przewyższają.

Cytat:
Napisane przez MascarpOOne Pokaż wiadomość
Selekcja naturalna i tak by je dopadła.
Otóż to.
poshh jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-01-16, 00:59   #2536
alfa82
Raczkowanie

Ja tylko nie rozumiem jednego, skoro tabletka po, która jest bombą hormonów w swojej dawce jest na rp, to dlaczego słabsze zwykłe tabsy pozostają na receptę ?
alfa82 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-01-16, 05:34   #2537
1Patty
Raczkowanie

Z alkoholu powodującego choroby wzroku i układu nerwowego a także rozpad rodzin i przemoc a także z papierosów powodujących raka i inne świństwa państwo od dawna czerpie zysk a tabletki PO to po prostu czyste zło bo powodują przerwanie ciąży (niedouki) i b rzadko rozlegulowanie gospodarki hormonalnwj przy nadużywaniu (?). To dopiero fałszywa moralność

Powrót na forum.
Stary 2015-01-16, 07:21   #2538
MascarpOOne
BAN stały

GG do MascarpOOne

Wiesz dla niektórych sam plemnik w komórce jajowej to już ciąża... Bo o tym, że musi się zagnieździć i macica musi się z nim zamknąć już nie wiedzą... To w takim razie ciąży pozamacicznej też nie powinno się usuwać bo przecie to i tak ciąża xD

Stary 2015-01-20, 13:35   #2539
blotowlosa
summerlover

Nie mieszkam w Polsce tylko na Słowacji i tutaj tabletka dostepna jest bez recepty. W końcu nazywa się to sytuacją awaryjną a wtedy chyba nikt nie ma czasu na szukanie lekarza i wypisywanie recept. Z resztą w większości krajów europejskich tak to wygląda.
Niestety właśnie teraz muszę z tej "sytuacji" skorzystać. Nie jestem z siebie dumna. Od trzech lat regularnie stosuję antykoncepcję hormonalną jednak ze względu na inne problemy zdrowotne pani ginekolog zaleciła mi na 2 miesiące zaprzestać brania normalnych tabletek. No i niechcący (zawsze jest to niechcący ) stało się... akurat w dni płodne. Stres zjada mnie od wczoraj, a dzisiaj postanowiłam kupić tabletkę Escapelle (cena 20e więc jeszcze gorzej się czuję wiedząc co moglabym za to kupić :/)...
Trochę się boję skutków ubocznych (chociaż i tak każdy będzie lepszy od niechcianej ciąży). Czy któraś z Was ma z tym doświadczenia? Jakieś niepożądane reakcje?
blotowlosa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-01-20, 16:39   #2540
MascarpOOne
BAN stały

GG do MascarpOOne

Cytat:
Napisane przez blotowlosa Pokaż wiadomość
Nie mieszkam w Polsce tylko na Słowacji i tutaj tabletka dostepna jest bez recepty. W końcu nazywa się to sytuacją awaryjną a wtedy chyba nikt nie ma czasu na szukanie lekarza i wypisywanie recept. Z resztą w większości krajów europejskich tak to wygląda.
Niestety właśnie teraz muszę z tej "sytuacji" skorzystać. Nie jestem z siebie dumna. Od trzech lat regularnie stosuję antykoncepcję hormonalną jednak ze względu na inne problemy zdrowotne pani ginekolog zaleciła mi na 2 miesiące zaprzestać brania normalnych tabletek. No i niechcący (zawsze jest to niechcący ) stało się... akurat w dni płodne. Stres zjada mnie od wczoraj, a dzisiaj postanowiłam kupić tabletkę Escapelle (cena 20e więc jeszcze gorzej się czuję wiedząc co moglabym za to kupić :/)...
Trochę się boję skutków ubocznych (chociaż i tak każdy będzie lepszy od niechcianej ciąży). Czy któraś z Was ma z tym doświadczenia? Jakieś niepożądane reakcje?
Przeszukaj wątek i przeczytaj ulotkę.

Stary 2015-01-20, 20:25   #2541
blotowlosa
summerlover

Cytat:
Napisane przez MascarpOOne Pokaż wiadomość
Przeszukaj wątek i przeczytaj ulotkę.

Od przeczytania ulotki zaczęłam, ale bardziej od możliwych reakcji interesują mnie te realne, jak często się zdarzają dziewczynom.
Trochę ciężko przebrnąć przez 80 stron komentarzy i pocieszań, interesują mnie stricte niepożądane działania. Ale po 3 godzinach czytania co nieco z tego wyciągnęłam.
Po zjedzeniu tabletki (dzisiaj o 14:15 ) przez pół godziny miałam bardzo niepokojące objawy - kołatanie serca, uderzenia gorąca, drgawki i okropne pocenie. Nie znalazłam na forum informacji, żeby ktoś również miał podobną reakcję, więc trochę się postresowałam. Na szczęście po ok 45 minutach ten stan przeszedł, a teraz po kilku godzinach czuję się zupełnie normalnie. Biorę to za niegroźny szok organizmu, ale i tak czułabym się pewniej wiedząc, że to normalne.
Stary 2015-01-20, 22:01   #2542
MascarpOOne
BAN stały

GG do MascarpOOne

Cytat:
Napisane przez blotowlosa Pokaż wiadomość
Od przeczytania ulotki zaczęłam, ale bardziej od możliwych reakcji interesują mnie te realne, jak często się zdarzają dziewczynom.
Trochę ciężko przebrnąć przez 80 stron komentarzy i pocieszań, interesują mnie stricte niepożądane działania. Ale po 3 godzinach czytania co nieco z tego wyciągnęłam.
Po zjedzeniu tabletki (dzisiaj o 14:15 ) przez pół godziny miałam bardzo niepokojące objawy - kołatanie serca, uderzenia gorąca, drgawki i okropne pocenie. Nie znalazłam na forum informacji, żeby ktoś również miał podobną reakcję, więc trochę się postresowałam. Na szczęście po ok 45 minutach ten stan przeszedł, a teraz po kilku godzinach czuję się zupełnie normalnie. Biorę to za niegroźny szok organizmu, ale i tak czułabym się pewniej wiedząc, że to normalne.
Ja miałam zimne poty, zawroty głowy, omdlenie i mdłości.
Jeśli będziesz się bardzo źle czuła wezwij pogotowie.
Jeżeli chodzi o dalsze konsekwencje to zablokowała mi się miesiączka na 3 miesiące po 2 miesiącach od zażycia escapelle. Dalsze problemy to częste uderzenia gorąca, zawroty głowy i omdlenia ale po 6 miesiącach wszystko ustąpiło.
Pamiętaj też, że reakcja organizmu na taką dawkę hormonów to sprawa bardzo indywidualna.

Stary 2015-01-21, 18:14   #2543
blotowlosa
summerlover

Dzięki MascarpOOne, uspokoiłaś mnie. Przy okazji wczoraj jeszcze wieczorem miałam powtórkę zawrotów głowy, dzisiaj już wszystko okej. Mimo to odwiedzę moją ginekolożkę choć pewnie mnie zbeszta za tą całą akcję z escapelle... (i słusznie). Mam nadzieję, że cykl szybko wróci do normy.
Stary 2015-01-24, 20:21   #2544
emileczka1
Przyczajenie

Wiecie może gdzie w Warszawie lub okolicach dostanę tabletkę bez recepty?
emileczka1 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-01-26, 12:35   #2545
blotowlosa
summerlover

Cytat:
Napisane przez emileczka1 Pokaż wiadomość
Wiecie może gdzie w Warszawie lub okolicach dostanę tabletkę bez recepty?
Z tego co się orientuję czytając obecne newsy w Polsce, to rząd zgodził się na wprowadzenie tabletki bez recepty, ale wejdzie to w życie dopiero po wydaniu przez ministra zdrowia rozporządzenia, co ma nastąpić w krótkim czasie (pytanie: kiedy?) Także wydaje mi się, że ciągle wymagana jest recepta (jak ktoś wie lepiej niech mnie poprawi)... Łatwiej Ci będzie udać się do lekarza po receptę, lub wsiąść w najbliższy pociąg na granicę z krajami UE - Niemcy, Czechy, Słowacja... tam tabletki są w sprzedaży w każdej aptece bez recepty Pozdrawiam
Stary 2015-01-27, 11:21   #2546
1Patty
Raczkowanie

Cytat:
po wydaniu przez ministra zdrowia rozporządzenia, co ma nastąpić w krótkim czasie (pytanie: kiedy?)
Tak jak przewidziałam zaczynają się schody . Poza tym tabletka PO ma być nwet 3 x droższa...

Powrót na forum.
Stary 2015-01-27, 11:25   #2547
201708160922
Konto usunięte

No i w aptekach są tabletki z oznaczeniem Rp, a nie OTC. Jeśli EllaOne kosztuje teraz ponad 100, to nie chcę myśleć o trzykrotności...
Stary 2015-01-27, 13:57   #2548
MascarpOOne
BAN stały

GG do MascarpOOne

To akurat było do przewidzenia, ważne, że jest w końcu dostępna "bez łaski lekarza z olbrzymim sumieniem".
Escapelle rok temu kupowałam za 60 zł więc w sumie może kosztować 180, razem z wizytą u lekarza zapłaciłam 160 więc różnica nie tak duża.
Stary 2015-01-27, 16:34   #2549
harvvey
Zadomowienie

Escapelle a Nuvaring

Cześć dziewczny,
w niedzielę (18.01) po niefortunnym wypadku zażyłam tabletkę Escapelle. W piątek (23.01) dostałam okres i w tym samym dniu założyłam pierścień (pierwsze opakowanie). Okres w pierwszym dniu był dosyć obfity, jednak już w niedzielę był bardzo skąpy, a dzisiaj (wtorek) właściwie go nie ma. I teraz moje pytanie: czy mam pewność, że to był okres i jestem zabezpieczona? Co jeżeli to krwawienie po Escapelle i czy da się to odróżnić? Zastanawiam się, czy dodatkowo zabezpieczać się prezerwatywą (jeżeli tak to przez jak długi okres?), czy przyjąć, że wszystko przebiegło tak jak w ulotce i jestem zabezpieczona?
Stary 2015-01-27, 17:55   #2550
MascarpOOne
BAN stały

GG do MascarpOOne
Dot.: Escapelle a Nuvaring

Cytat:
Napisane przez harvvey Pokaż wiadomość
Cześć dziewczny,
w niedzielę (18.01) po niefortunnym wypadku zażyłam tabletkę Escapelle. W piątek (23.01) dostałam okres i w tym samym dniu założyłam pierścień (pierwsze opakowanie). Okres w pierwszym dniu był dosyć obfity, jednak już w niedzielę był bardzo skąpy, a dzisiaj (wtorek) właściwie go nie ma. I teraz moje pytanie: czy mam pewność, że to był okres i jestem zabezpieczona? Co jeżeli to krwawienie po Escapelle i czy da się to odróżnić? Zastanawiam się, czy dodatkowo zabezpieczać się prezerwatywą (jeżeli tak to przez jak długi okres?), czy przyjąć, że wszystko przebiegło tak jak w ulotce i jestem zabezpieczona?
Escapelle przyspiesza wystąpienie miesiączki.

Odpowiedz

Nowe wątki na forum Ginekologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości