![]() |
#91 | ||
Zakorzenienie
|
Dot.: Czy w PL da się normalnie żyć?
Cytat:
Cytat:
Olaboga ema taka bogata. Olaboga ema ma dom, chłopa z pewną robotą. Olaboga ema IT, pewnie rodzice opłacili prywatne studia. [wiem, ironizuję, ale mam dzisiaj dobry humor ![]() Ja nie wiem, gdzie Ty widzisz tych 'ludzi, którym los dał znacznie lepszy start'. Kojarzę dosłwnie 1 użytkowniczkę, która wprost przyznaje, że ma dzianych rodziców. Reszta to ludzie jak wszyscy inni, jak autor również. Hiltonowie na wizaż raczej jeszcze nie zawitali. ps. jak ktoś chce żeby mu los zeslał tyle łatwych startów co u mnie, to znam kilku bardzo ogarniętych kawalerów z własną 'firmą' ![]() Edytowane przez _ema_ Czas edycji: 2015-01-17 o 19:09 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#92 |
Rozeznanie
|
Za granicą mam kuzyna i kuzynkę - rodzeństwo.
Ona w Polsce pracowała w sklepach spożywczych, w nieruchomościach i sprzątała. Sporo ode mnie starsza, nigdy się nie wyprowadziła od rodziców, mimo że miała faceta, więc koszta by się dzieliły na pół. Teraz jest w niemczech, po 2 latach ma własną firmę sprzątającą, zatrudnia 2 dziewczyny - żyje jej się dobrze. Kuzyn po studiach dietetycznych, starał się znaleźć pracę w zawodzie, ale lipa była. Pracował byle gdzie, próbował nawet z własną firmą. Teraz jest w UK, zrobił prawo jazdy na autobusy i jest mega zadowolony z komfortu życia. Mam też za granicą multum znajomych i dalszą rodzinę w Kanadzie, USA i Australii. Nikt nie żałuje, że wyjechał i wszyscy mówią, że jest im tam łatwiej ruszyć i żyć. Raczej zbiorowo nie kłamią. Nikt nie mówi, że w Polsce się nie da, ale jest trudniej. Trzeba albo mieć pożądany zawód (a jak będą go mieć wszyscy to już nie będzie pożądany), albo dużo szczęścia i znajomości. Trzeba się więcej naharować, a nie każdy musi chcieć i mieć siłę. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#93 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
ps. polecam samochód w gazie. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#94 |
zuy mod
|
Ema - tylko widzisz, lepsze możliwości =/= bogaci rodzice.
I wiem, ze nie pijesz do mnie - ale dla porządku dodam ze nie zamieszkam z rodzicami nie dlatego, ze nie chce tylko dlatego, ze w tym momencie mieszkaja w zniszczonej kryzysem Italii a po powrocie beda szukac mieszkac mieszkania do wynajęcia ![]()
![]() |
![]() |
#95 |
Zakorzenienie
|
Więc równa się co?
Oczywiście czego nie ma autor - leb na karku, inteligencja? - chyba ma i on i dziewczyna, skoro studia pokonczyli. Zdrowie? - no nie wyczytałam, żeby coś im szwankowało. Pochodzenie? - Wszyscy -mamy takie sama prawa jako obywatele Polski. Czym się różnimy? Co mają jedni a inni nie? Poza chęciami. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#96 |
zuy mod
|
Ema - chocby to, ze Twoj maz ma pewną pracę bo jest rolnikiem. Bo masz mozliwosc zamieszkania z tesciami.
Jasne, faceta mozna sobie wybrać ale ja z tych romantycznych co nie patrza na zasobnosc portfela, moze tu leży problem ![]() Co do praw jako obywatele Polski - prosze Cie. Sytuacja ludzi z Warszawy jest lepsza niz ludzi z Poznania, a ludzi z Poznania - lepsza niz tych z Pcimia Dolnego na szkieletczyznie jak to mawia moj ojciec. A na wyprowadzke trzeba miec srodki. A jak trzeba zajac sie chorymi rodzicami?
![]() |
![]() |
#97 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Jeden rodzi się z lotnym umysłem, nawet nie wie kiedy zostaje wziętym programistą i niespecjalnie go bolą lata nauki bo wchodzi mu łatwo, a inny się będzie męczył żeby skończyć liceum. Jeden mieszka w centrum Warszawy i chodzi na uniwersytet, który ma 2 ulice od domu, drugi nie może wyjechać na studia bo musi się opiekować chorymi rodzicami. Jeden się rodzi w dwujęzycznej rodzinie i na starcie zna perfect 2 języki, douczy się jeszcze 2 i żyje jak pączek w maśle, inny po 10 latach z trudem osiągnie B2 w angielskim. Już nie mówiąc o tym że rodzimy się w rodzinach o różnym stopniu majętności. To chyba rzecz kluczowa i oczywista. Zakładanie że każdy zawsze i wszędzie ma takie same możliwości rozwoju jest błędem. Edytowane przez GgochaA Czas edycji: 2015-01-17 o 11:52 |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#98 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
I porównania, bo we Francji/Niemczech/UK to i tamto. Super, ale nie jesteśmy ani Zachodem ani tzw. "krajem wysoko rozwiniętym". Ludzie w Kenii też mogą mieć pretensje, że nie jest tak, w Stanach, tylko czy to jest uzasadnione? Ludzie w latach 80 też mogliby walić fochy, że nie jest tak, jak u wujka Józka w Czikago. Dajmy spokój mrzonkom o Zachodzie, bo żyjemy w kraju, który najpierw został wyrżnięty i zniszczony a potem był częścią bloku wschodniego a my mamy pretensje, że nie jest jak, jak w krajach, które od niepamiętnych czasów są demokracjami z gospodarką rynkową. Może jednak trochę refleksji nad rzeczywistością...
![]() |
![]() |
#99 |
Raczkowanie
|
Ema, masz rację. Są to wydatki raz na jakiś czas. Ale takie wydatki zdarzają się często. W tym miechu okulary i ubezpieczenie. W przyszlym spieprzy się TV. Potem opony do wymiany, bo z tamtego sezonu już się nie nadają. Kumasz czaczę? Życie sklada się z nieoczekiwanych . Wypadałoby też odkladać na urlop? I jeszcze jedno. Możesz skończyć z tym,mże twierdzę jak mi ciężko, źle i że płaczę w poduszkę? Bo nie odnosi się to do meritum zupełnie. Chciałem zobaczyć jak żyje się innym, a wysłuchuję często, jak to narzekam na życie. Kuriozalna sytuacja. Żałuję, że nie napisałem tylko: Ludzie! Luuuuudzie! Czy dajecie radę w tym kraju i da się?!
![]() |
![]() |
#100 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 13:05 ---------- Poprzedni post napisano o 13:04 ---------- Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#101 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Każdy na starcie ma pewne plusy i minusy. To tak symbolicznie można opisać jako - sąsiad to dostał na start wszystko, bo same urodzajne ziemie, a ja całe życie pod górę, bo tylko rzeki i lasy moje. Tak, jakby na tym nie dało się już nic 'zbudować'. |
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#102 |
Raczkowanie
|
Tutli
Porównywanie Kenii do Stanów to jednak już abstrakcja. Inne uwarunkowania geograficzne, demokratyczne, kulturowe. My zaś, możemy porównywać się do Europy. Zawsze osłabia mnie twierdzenie, że już tak musi być, więc nic nie zrobimy. I dlatego w tym kraju jest, jak jest. Czy rząd nie może pobudzić gospodarki poprzez reformę finasów? Ulatwienia dla pracodawców, zmniejszenie obciążeń, wyższa kwota wolna od podatku. Wchodzimy na tematy polityczne, ale tak jest. Obecnie ratują nas dwie rzeczy: emigracja oraz kasa z UE. Dlaczego Cameron może obniżyć podatek korporacyjny, zwiększyć kwotę wolną od podatku, a u nas od nowego roku wprowadzone zostaje kolejne obciążenie - opłata zapasowa? Marazm u Polakow mnie miażdży. W USA bezrobocie już spadło do bodaj 7%, gospodarka ruszyła, a Obama i Demokraci są i tak krytykowani przez wyborców. To samo zresztą w UK, bezrobocie chyba poniżej 7%, a Konserwatyści ciągle pod obstrzałem.
![]() |
![]() |
#103 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#104 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Autor natomiast z pewnością jest upośledzonym inwalidą z przytułku i o nim tu własnie rozmawiamy ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#105 |
Raczkowanie
|
''(...)On haruje na to, dosłownie. Poświęcił temu znacznie więcej, niż inny czlowiek swojej pracy, więc ma. Nie spada z nieba. Gdyby autor włożył tyle pracy - fizycznej, psychicznej i tyle poświęcił w imię swojego zawodu to dzisiaj byśmy w tym wątku nie dyskutowały.(...)"
Wow. Chyba czas zamknąć temat, bo tylko jedna osoba tu ciężko pracowała, a ja jaja chuśtałem przez osiem godzin. Wyobraź sobie, że dużo włożyłem w swój zawód. Szkolenia, poszerzanie wiedzy, testy kompetencji. I jeśli widzę ogloszenie ''przyjmę operatora'' z wymaganiami: doświadczenie min. 1 rok, uprawnienia na żurawie i suwnice, znajomość SAP - a potem oferują 1800 netto, to nie ze mną jest coś nie tak.
![]() |
![]() |
#106 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#107 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Skoro to tak nieopłacalne, to czemu nie zmienisz branży? Czemu nie szukasz czegoś nowego? Poszerzałeś wiedzą na oślep, wiedząc, że nie ma na to popytu? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#108 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Nie ma chyba kraju, w ktorym można nic potrafić, nie miec żadnego talentu, żadnych umiejętności i dobrze zyc... ![]() Czyli co teraz, pretensje do Matki Natury, ze niektórzy rodzą sie zdolniejsi od innych? A inni mają możliwości intelektualne, które nigdy ich poza ciężką fizyczna pracę nie wyniosą? No kurde, takie życie. Serio, minimum jest zapewnione- w tym kraju z głodu nikt nie umiera, nikt bezdomny być nie musi i nikt nie zostaje bez opieki lekarskiej. A że zdarzają sie ludzie pracujący na taśmie czy w warsztacie placzacy, ze ich nie stać na wczasy w egipcie to jakieś kuriozum... Aha. Jestem ogromną przeciwniczka rozdmuchanego socjalu w Europie Zachodniej. Juz im się ten "dobrobyt dla każdego" zaczyna czkawką odbijać, a będzie jeszcze gorzej. Edytowane przez 201609102148 Czas edycji: 2015-01-17 o 12:36 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#109 |
zuy mod
|
Jakby mój facet miał zamieszkać sam to by mu nie starczyło. No ale przecież można mieszkać po studencku
![]() Farma - niestety, ale w krajach za Odrą to jest standard że zwykłego człowieka stać na wczasy raz do roku. U nas to symbol luksusu.
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#110 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#111 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Aha, ale za to mamy darmową edukację. I Polacy mogą się dowolnie za darmo edukować i potem wyjechać do UK - to też jest zupełnie nieadekwatne porównanie do standardu życia Brytyjczyków, którzy na edukację zadłużają się na długie lata: "Niezależna komisja (Higher Education Commission) złożona z posłów Izby Gmin z różnych partii w opublikowanym we wtorek raporcie oszacowała, że trzy czwarte studentów nie spłaci pożyczek zaciągniętych na studia, ponieważ nie będzie ich na to stać, i rząd będzie musiał spisać ich długi na straty. Oznacza to subsydiowanie szkolnictwa wyższego „tylnymi drzwiami”. Według komisji zadłużenie studentów (opłata za studia wynosi 9 tys. funtów rocznie) jest tak wysokie w stosunku do średniej zarobków, że 73 proc. dłużników, zwłaszcza pracujących w sektorze publicznym, nie zdoła go spłacić w przewidzianym terminie 30 lat. (Dług zaczynają spłacać z chwilą, gdy ich zarobki sięgną 21 tys. funtów rocznie, a po 30 latach niespłacona część jest umarzana)." No ja bym tej sytuacji takim dobrobytem nie nazwała, więc też nie ma co opowiadać, że Polak, który przyjeżdża do UK "na czysto" ma takie świetne warunki - większość Brytyjczyków ma gorsze.
http://oleosa.blogspot.com Kobiety-statystyka spojrzenie na makijaż, kuchnię i co-do-głowy-przyjdzie. Obiecuję, że nie będzie statystyki. Edytowane przez Tutli Czas edycji: 2015-01-17 o 12:47 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#112 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
I żeby było jasne: mówię o normalnym, przeciętnym życiu, nie o żadnym "dobrobycie". Edytowane przez GgochaA Czas edycji: 2015-01-17 o 12:45 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#113 |
Zakorzenienie
|
Bo 'zagranica' ma inną historię? Buduje swój dobrobyt nieporównywalnie dłużej i w innych warunkach? Bo 'zagranico' ustrój nie zmienił się 30lat temu?
Edytowane przez _ema_ Czas edycji: 2015-01-17 o 12:48 |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#114 |
Zadomowienie
|
Bo żaden człowiek nie będzie myslał o tym że musi biedować bo kraj na dorobku, jeżeli może bez najmniejszego problemu wyjechać do innego kraju i tam żyć bez większych stresów.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#115 |
Zakorzenienie
|
I to również państwo mu gwarantuje - możliwośc wyjazdu. Po co zatem siedzieć i narzekać 'jak żyć'?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#116 |
Zadomowienie
|
No wiadomo że tak. To oczywiste. Ale patrz to co napisałam wyżej: nikt normalny nie poświęci własnego szczęścia, możliwości posiadania rodziny itd w imię tego że "kraj z taką historią". Po prostu wyjedzie do kraju z inną historią i tyle.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#117 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jak komuś się nie podoba, niech otworzy halę produkcyjną i płaci tak jak na zachodzie ![]()
Widziane okiem faceta. Drukuję w czy de! Projekt: FoldaRap. http://szczecin.tvp.pl/23874420/030216 24:20 http://szczecin.tvp.pl/23995784/120216 29:30 |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#118 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 13:53 ---------- Poprzedni post napisano o 13:51 ---------- Nie każdy nadaje się do prowadzenia firmy. Zwykle ludzie w takich firmach produkcyjnych pracują i nie stać ich na życie, wyjeżdzają i w podobnych zarabiają godziwie. Tak, wiem, kraj z taką historią... |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#119 |
Zadomowienie
|
Znowu: jednak nie wiadomo, bo jak widać w tym wątku są pretensje, że "Polska taka, nie inna" a to jest po prostu naturalna konsekwencja. Oczywiście, że można wyjechać i super, tylko właśnie te pretensje "że u nas nie jak zagranico" są śmieszne i wynikają z braku refleksji nad historią. Tak, żyjąc w Polsce trzeba się liczyć z dużo niższym poziomem życia, niż w zachodniej Europie i trochę absurdalnie mieć pretensje "pozwalam sobie na to, na co bym sobie pozwolił mieszkając w UK - dlaczego wypłata taka krótka a miesiąc taki długi?".
![]() |
#120 | |
BAN stały
|
Cytat:
No sorry ale prawda jest taka, że od kilku lat systematycznie spada siła nabywcza przeciętnego polaka. I tak, tylko reformy tu pomogą bo system WB też ma swoje wady i skoro zrujnowane Niemcy z kupą długów do spłacenia na połowie terytorium z odpowiednimi reformami prześcigneli w 10 lat WB to widocznie chodzi tylko o reformy. I kiedy bardziej opłaca się zamykać kopalnie niż wydobywać węgiel to coś jest nie tak skoro inne funkcjonują a w projektach jest otwarcie nowych kopalń. To tak jak ten żart "Czemu w Polsce nie ma kopalni złota ? Bo rządu nie stać by dokładać do każdej wydobytej uncji". Smutne ale teraz okazuje się prawdziwe a te szuje wciskają nam kit, że kopalnie się nie opłacają ponieważ górnicy mają 13 i 14 kiedy o miliard wzrosły koszty tych na górze a prezesem kopalni zostaje trener jakiegoś klubu piłki nożnej.... A co do wczesniejszych postów (nie pamiętam kogo). Ja też bym narzekał gdyby o 30 procent podniesiono mi składkę na ubezpieczenie zdrowotne tylko po to by banda leniwych kolorowych mogła się darmo leczyć i wyłazić na ulicę bo zastrzelono czarnucha który okradł sklep i napadł policjanta. Oraz rząd który kupuje ropę od Isis i napędza przemysł terrorystyczny w Europie. Co zrobiono z Nowym Yorkiem ? Okropna poprawność polityczna w Europie dociera również do Stanów. Edytowane przez DopplegangerEddarda Czas edycji: 2015-01-17 o 13:02 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:48.