Marcowe Mamy 2015 cz. VI - Strona 79 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2015-01-17, 16:18   #2341
martunka88
Rozeznanie

Dot.: Marcowe Mamy 2015 cz. VI

Ostatnio się wgłębiłam w temat kp i to wielki obowiązek. Zastanawiam się jak go ułatwić, bo nie podoba mi się opcja zapisywania w zeszyciku godzin karmienia. Widziałyście takie specjalne opaski? Korzystała któraś z Was? Wydaje się wygodne, ale może to tylko zbędny bajer?
http://www.opaskidlamam.pl/

Cytat:
Napisane przez aaakarolina Pokaż wiadomość
co do butelek, dziewczyny, które zamierzają KP- kupujecie już jakieś całe zestawy butelek? ja mam jedną i szczerze to nie chciałam na ten moment więcej kupować...[COLOR="Silver"]

---------- Dopisano o 15:17 ---------- Poprzedni post napisano o 15:16 ----------
Chciałabym utrzymać kp przez pół roku. Butelki nie kupiłam żadnej ale dostałam na warsztatach 1 na pierwsze miesiące życia i 2 na kolejne. Nie zamierzam dokupować. Jak okażą się niezbędne, to kupię więcej by nie latać non stop do zlewu:P

Cytat:
Napisane przez Tepsa Pokaż wiadomość
Oj tak stojak wazna sprawa. My kupilismy taki stojak z ikei za 79 zl moze sluzyc tez jako przewijak, nie wiem tylko jak dziecko podrosnie co zrobimy, mamy prysznic i srednio widzi mi sie kapanie malucha w wanience na kolanach
Szwagier przetestował- córkę dość szybko zaczął kąpać normalnie w prysznicu, bez wanienki. Nie ma wysokiego brodzika, ale mała mogła usiąść. Na początku często korzystali z takiego jakby krzesełka. Zamierzamy zrobić tak samo
o taki: http://img.bazarek.pl/39572/6090/198...14544e2b88.jpg
martunka88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-01-17, 16:22   #2342
anka_1984
Raczkowanie

Hej,

ja bym nie kupowała butelek - jeśli planuje się karminie piersią. Przy synku miałam jedną, ale wcale nie była potrzebna z tym najmniejszym smoczkiem.
Teraz nie będę kupować żadnej, jak coś, to zawsze istnieje możliwość kupienia.

W ogóle ja to minimalistka jestem/ byłam. Żadnych maści/ lekarstw/ witamin nie kupowałam przed porodem i teraz też nie będę.
Przy synku dopiero po wyjściu ze szpitala/ konsultacji z położną środowiskową wysłałam męża do apteki po potrzebne rzeczy.

Położna wychodziła z założenia że im dziecko ma mniej kosmetyków tym lepiej, wiec o żadnych oliwkach/ talkach nie było mowy.
Mój mały miał trądzik niemowlęcy, to do kąpieli poleciła dodawać rozpuszczoną sodę oczyszczoną. Jako zasypkę - mąka ziemniaczana.
Po jakimś miesiącu zaczęliśmy używać płynu z oliwką Ziajka chyba i było ok.

Ja ze szpitala wyszłam po 48 godz. od porodu.

---------- Dopisano o 16:22 ---------- Poprzedni post napisano o 16:19 ----------

Ja synka kąpałam w wanience na ławie w pokoju, bo nie musiałam się schylać tak bardzo i nie był narażony na zmianę temperatury pomiędzy łazienką, korytarzem/ pokojem. Dopiero jak podrósł i zaczął chlapać wodą to się przenieśliśmy z wanienką do dużej wanny w łazience.
anka_1984 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-01-17, 16:23   #2343
crystal25
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez luzna25 Pokaż wiadomość
ja też nie wiem jak to liczą wezmę tyle ciuszków co piszę z listy szpitalnej a najwyżej TŻ mi dowiezie

nie dziwię mu się przed nami jeszcze zakup łóżeczka a reszta to już drobiazgi
Musze zdobyc ta moja liste z kliniki bo juz zglupialam
te drobiazgi jak sie kupi to kwota ladna wychodzi
crystal25 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-01-17, 16:24   #2344
emily863
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez crystal25 Pokaż wiadomość
Bo mi sie tak pomyslalo, ze jak 3 dni w szpitalu i 2 noce, to chyba wiecej wyjdzie tych ubran, sama nie wiem [COLOR="Silver"]
Ja wezmę trzy zestawy np. body+ pajacyk. Jak będzie trzeba więcej to mąż doniesie, a tak w ogóle to myślę że dopóki dziecko nie zabrudzi, nie zasika ubranek to wcale nie będę chciała go przebierać ze względu na porę dnia, bo będę się bać
emily863 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-01-17, 16:25   #2345
crystal25
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ojustyna Pokaż wiadomość
ja się uparłam na minimalną kwotę i tak na olxie szukam czegoś ładnego, lekkiego, kompletnego, nie zniszczonego i dupa dupa, jak coś już jest to nie ten kolor, a ja nie luuubie takich łączonych kolorów abo wzorków na wózkach więc póki mam czas to sobie przeglądam, a skończy się pewnie tym, że TŻ się zdenerwuje i przywiezie mi już kupiony, bo wózek to jakaś moja obsesja już
a to sie nie spieszy napewno cos znajdziesz pieknego tez mialam obsesje kazdego dnia ogladalam milion stron z wozkami nowymi i uzywanymi, w koncu trafilam, na ten jedyny, i TZ bardzo sie spodobal ( kto wie czy nie to ze mi sie cokolwiek spodobalo nareszcie ) wiec szybko zlapal za telefon i dzwonil sie pytac
Stary 2015-01-17, 16:25   #2346
anka_1984
Raczkowanie

Novellu-

Wszystkiego Najlepszego na Nowej Drodze Życia
Stary 2015-01-17, 16:25   #2347
crystal25
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez lesyeux Pokaż wiadomość
nusiekowa i co tam na IP?
oby wszystko dobrze
Stary 2015-01-17, 16:26   #2348
aaakarolina
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez martunka88 Pokaż wiadomość
Ostatnio się wgłębiłam w temat kp i to wielki obowiązek. Zastanawiam się jak go ułatwić, bo nie podoba mi się opcja zapisywania w zeszyciku godzin karmienia. Widziałyście takie specjalne opaski? Korzystała któraś z Was? Wydaje się wygodne, ale może to tylko zbędny bajer?
http://www.opaskidlamam.pl/

Chciałabym utrzymać kp przez pół roku. Butelki nie kupiłam żadnej ale dostałam na warsztatach 1 na pierwsze miesiące życia i 2 na kolejne. Nie zamierzam dokupować. Jak okażą się niezbędne, to kupię więcej by nie latać non stop do zlewu:P

Szwagier przetestował- córkę dość szybko zaczął kąpać normalnie w prysznicu, bez wanienki. Nie ma wysokiego brodzika, ale mała mogła usiąść. Na początku często korzystali z takiego jakby krzesełka. Zamierzamy zrobić tak samo
co do opaski, dla mnie raczej zbędny gadżet i nie zamierzam takiej kupować. Położna podpowiedziała, że można zakładać np gumkę do włosów na rękę, żeby pamiętać, z której piersi się karmiło, a godziny będę sobie klikać w telefonie w aplikacji
Stary 2015-01-17, 16:27   #2349
anka_1984
Raczkowanie

Dla dziewczyn, które zamierzają rodzić w Poznaniu na Polnej (jeśli takowe są) w szpitalu tym nie trzeba mieć dla dzieci nic poza chusteczkami nawilżonymi i ubrankami na wyjście.
Stary 2015-01-17, 16:28   #2350
crystal25
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez emily863 Pokaż wiadomość
Ja wezmę trzy zestawy np. body+ pajacyk. Jak będzie trzeba więcej to mąż doniesie, a tak w ogóle to myślę że dopóki dziecko nie zabrudzi, nie zasika ubranek to wcale nie będę chciała go przebierać ze względu na porę dnia, bo będę się bać
czyli dwa zestawy na dzien i jeden na wieczor u mnie TZ doniesie mi napewno kombinezon na wyjscie ze szpitala i moje ubrania wyjsciowe, nie bede pakowac tego do torby a jak jest u was z pampersami u nas daja jedna paczke mala pampersow, ale czy to starczy na te dwa trzy dni jak myslicie
Stary 2015-01-17, 16:30   #2351
Alunia79
Wtajemniczenie

Crystal, jestem musiałam was podczytać, bo obiadek robiłam a Wy tu już 2 strony naprodukowałyście.:brzyda l:
Ja mam na liście ze szpitala 3 komplety odzieży dla dzidziusia na 3 dni. Czyli po kompieli się ubiera i do następnej kąpieli się nie zmienia ubranka. Rożko-kocyk daje szpital a do osuszania po kompieli chcą żeby wziąć pieluchy tetrowe. Tylko ja jeszcze nie wiem gdzie będę rodzić. W środę jadę z mężem na konsultacje z anestezjologiem w szpitalu do którego mam kawałek ale jest luksus i zzo a nie ta wylęgarnia u mnie.

Z butelek mam jedna z medeli tą z tym smokiem calma ale one drogie.

Co do tych szczepień, to też chcę szczepić ale chciałabym wiedzieć że to co podają to na pewno jest to, co być powinno i że bezpieczne.
Alunia79 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-01-17, 16:31   #2352
anka_1984
Raczkowanie

Cytat:
czyli dwa zestawy na dzien i jeden na wieczor u mnie TZ doniesie mi napewno kombinezon na wyjscie ze szpitala i moje ubrania wyjsciowe, nie bede pakowac tego do torby a jak jest u was z pampersami u nas daja jedna paczke mala pampersow, ale czy to starczy na te dwa trzy dni jak myslicie
A ile sztuk pampersów jest w paczce? W pierwszej dobie, jak dziecko wydala smółkę, to może pójść dużo szt. - myślę że do 10 nawet.
Stary 2015-01-17, 16:31   #2353
aaakarolina
Wtajemniczenie

Cytat:
co do pieluszek to trzeba liczyć ok 10 sztuk dziennie, ja biorę jedną paczkę, TŻ w razie czego doniesie
Stary 2015-01-17, 16:35   #2354
nusiekowa
Wtajemniczenie

dziewczyny zostawili mnie na oddziale. Porobili badania i teraz tylko czekanie zostało myślałam ze na ip mi krew pobiorą , sprawdza wyniki i tyle. A oni na izbie juz mi mówią że zostaje. Oczywiście bez torby jestem.dostałam sexi białą koszulę i leze dzieki za kciuki dziewczyny

Edytowane przez nusiekowa
Czas edycji: 2015-01-17 o 16:42
nusiekowa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-01-17, 16:36   #2355
aneta_s13
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez debraM Pokaż wiadomość
Nasza dzidzia na początku będzie spała na mini materacyku przy naszym łóżku - coconababy (całą sypialnię mamy na podeście, w którym znajduje się nasz materac, więc nie będzie on leżał na podłodze a na wysokości moich oczu). Dopiero później będzie spała w osobnym pokoju, ale w dzień już będziemy ją odkładać do zwykłego łóżeczka, a do tego ten przenośny monitor można zabrać w podróż, na spacer, założyć gdy dziecko zaśnie w leżaczku, w salonie, w wózku. No praktyczniejsze mi się wydaje.
ciągle się zastanawiam nad tym materacem, wydaje mi się super sprawą tylko ta cena...

Coraz mniej mam sił do chodzenia, robię to coraz wolniej i ciężko mi się oddycha. Ale dziś pochodziłam chwile po smyku i kupiłam kocyk na wyprzedaży
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg cool-club-kocyk-chlopiecy-rozmiar-uniwersalny-m-iext27363465.jpg (39,7 KB, 15 załadowań)
aneta_s13 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-01-17, 16:40   #2356
aaakarolina
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez nusiekowa Pokaż wiadomość
dziewczyny zostawili mnie na oddziale. Porobili badania i teraz tylko czekanie zostało
to trzymaj się kochana daj znać po badaniach!

Cytat:
Napisane przez aneta_s13 Pokaż wiadomość
ciągle się zastanawiam nad tym materacem, wydaje mi się super sprawą tylko ta cena...

Coraz mniej mam sił do chodzenia, robię to coraz wolniej i ciężko mi się oddycha. Ale dziś pochodziłam chwile po smyku i kupiłam kocyk na wyprzedaży
bardzo ładny!
Stary 2015-01-17, 16:45   #2357
emily863
Zadomowienie

Cytat:
Tak jak Alunia79 napisała od kąpieli do kąpieli chyba jest rozsądnie. Ja do szpitala nie biorę rzeczy typu jeansy dla dziecka tylko body i pajacyki, więc nie ma opcji że będzie mu niewygodnie i te rzeczy trzeba będzie zmieniać ze względu na porę dnia. Myślę że lepiej zmieniać w razie potrzeby albo od kąpieli do kąpieli, a przynajmniej ja wiem że się będę bała to robić na początku jak położne mi dziecko zostawią i każą sobie radzić. Przynajmniej ja to tak sobie wyobrażam. Jeśli chodzi o pampersy to wezmę z 20 szt, a jak będą szybciej szły to mąż doniesie.

Edytowane przez emily863
Czas edycji: 2015-01-17 o 16:53
Stary 2015-01-17, 17:09   #2358
anyolek
Zadomowienie

Cytat:
porzadne zakupy a ja swoja wyprawke wlasciwie moge powiedziec ze skonczylam juz tylko czekac az przyjda zamowienia, mama przywiezie lozeczko i to wszystko

---------- Dopisano o 15:59 ---------- Poprzedni post napisano o 15:57 ----------

aneta_s13, emilia1987, tout-petit-fille, rosiek, ojustyna, Alunia79, Magnifica, martunka88, mkluke, mama_kasia88, anyolek, luzna25, Tepsa, kasia_adm
widze was
hahaha, jestem i podglądam forum od rana w przerwach pomiędzy wyszukiwaniem wyprawki Pochwalę się, że kupiłam dziś kilka'pozycji' z listy Sterylizator (mikrofalowy), wanienkę, termometr do wody i temperatury pokojowej, i zestaw higieniczny (szczotka do włosków, grzebyk, cążki, gruszka (kupię też aspirator Marimer lub Katarek), poza tym dokupiłam słodkiego pajaca, rajstopki i dwie koszule do szpitala
Wczoraj też kupiłam torbę do wózka, jestem zadowolona
Wysłałam siostrze zamówienie na wyprawkę kosmetyczną dla maluszka i wybrałam też materacyk do kosza mojżeszowego i zaraz zamówię I w międzyczasie obżarłam się pierogami z truskawkami- nie jadłam ich od lat!!!
Także dość produktywnie spędziłam dziś dzień w internecie
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg m&p pajacyk.jpg (65,0 KB, 19 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg m&p torba.jpg (87,6 KB, 20 załadowań)
Stary 2015-01-17, 17:11   #2359
emily863
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez anyolek Pokaż wiadomość
hahaha, jestem i podglądam forum od rana w przerwach pomiędzy wyszukiwaniem wyprawki Pochwalę się, że kupiłam dziś kilka'pozycji' z listy Sterylizator (mikrofalowy), wanienkę, termometr do wody i temperatury pokojowej, i zestaw higieniczny (szczotka do włosków, grzebyk, cążki, gruszka (kupię też aspirator Marimer lub Katarek), poza tym dokupiłam słodkiego pajaca, rajstopki i dwie koszule do szpitala
Wysłałam siostrze zamówienie na wyprawkę kosmetyczną dla maluszka i wybrałam też materacyk do kosza mojżeszowego i zaraz zamówię I w międzyczasie obżarłam się pierogami z truskawkami- nie jadłam ich od lat!!!
Bardzo produktywny dzień Super torba.
Stary 2015-01-17, 17:20   #2360
aaakarolina
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez anyolek Pokaż wiadomość
śliczne rzeczy
ja właśnie siedzę na allegro i wyszukuję brakujących rzeczy

aleee się najadłam aż się ruszyć nie mogę
Stary 2015-01-17, 17:21   #2361
Tepsa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez martunka88 Pokaż wiadomość

no własnie u nas tez lipa z brodzikiem raptem 8 cm:/ średnio to widzę, ale mam nadzieję, że jakoś sobie poradzimy.
nusiekowa za pobyt w szpitalu, mam nadzieję, że wszytsko będzie git!
mam w końcu laktator teraz tylko, żeby po porodzie udało się wywołać KP
Stary 2015-01-17, 17:27   #2362
ojustyna
Zadomowienie

Cytat:
dziewczyny zostawili mnie na oddziale. Porobili badania i teraz tylko czekanie zostało myślałam ze na ip mi krew pobiorą , sprawdza wyniki i tyle. A oni na izbie juz mi mówią że zostaje. Oczywiście bez torby jestem.dostałam sexi białą koszulę i leze dzieki za kciuki dziewczyny
trzymamy kciuki oby nic złego
Stary 2015-01-17, 17:32   #2363
Alunia79
Wtajemniczenie

Mój mąż skończył dziś tapetować pokój dziewczynek ale jeszcze tyle przed nami kaski brak a i miejsca też brak więc wymyśliliśmy, że z wnęk drzwiowych, które łączą pokoje, a które i tak zasłanialiśmy maskownicami, zrobimy regał i szafę, bo ta jedna jest z drzwiami. I tak zrobił. Kupiliśmy w castoramie końcówki płyt po 3 zł za szt. i są półki teraz będzie gdzie wszystko pomieścić

Wymyślił jeszcze półeczki dla kotów na przedpokoju, żeby mogły sobie chodzić no i mam cały przedpokój w półeczkach kocich.
Stary 2015-01-17, 17:32   #2364
nusiekowa
Wtajemniczenie

z ciekawostek szpitalnych : O 16.30 przynieśli juz kolacjetrzy kromki chleba maslo i pasztet
Stary 2015-01-17, 17:32   #2365
smv
Zakorzenienie

Nusiekowa powodzenia Na oddziale! Nie daj się im!
Stary 2015-01-17, 17:33   #2366
ojustyna
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Alunia79 Pokaż wiadomość
Z butelek mam jedna z medeli tą z tym smokiem calma ale one drogie.
i możesz coś o niej powiedzieć? bo na tych forach to różne opinie, począwszy od tego że normalnie się z nich leje, przeciekają po krótkim czasie i mają twardego smoka
Stary 2015-01-17, 17:37   #2367
Alunia79
Wtajemniczenie

Nusienkowa trzymaj się tam kochana. Na pewno szybko Cię wypuszczą.

Co do kp, to właśnie żeby ta laktacja była, bo ta jedna mamusia lutowa wyszła już do domu z maleństwem i pokarmu 0 więc same chęci nie wystarczą.
Stary 2015-01-17, 17:38   #2368
Tepsa
Zakorzenienie

Cytat:
z ciekawostek szpitalnych : O 16.30 przynieśli juz kolacjetrzy kromki chleba maslo i pasztet
eee no to na bogatochociaz ja bym się nie najadła
Stary 2015-01-17, 17:40   #2369
Magnifica
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ojustyna Pokaż wiadomość
magnifica właśnie o aventa czytałam ale chyba wybiorę lovi, bo słyszałam że ogólnie te zwykłe smoki mają fajne, a cenowo też są chyba najfajniejsze. a ta medela calma trach troche żeby nie wtopić, niby przecieka się leje itp podobnie piszą o tych pozostałych dwóch, ale jak za 10 zł to nie szkoda a ponad 50 to już tak mniej fajnie
No cena jest fajna, a że zamawiałam przez allegro to wzięłam więcej, żeby za wysyłkę nie płacić 50 zł wywalić w błoto to już trochę szkoda...

Cytat:
Napisane przez aaakarolina Pokaż wiadomość
u mnie wychodzi się w 3 dobie, dzień , w którym urodzisz to 1 doba. Najlepiej urodzić wieczorem, ale przed północą, bo to już pierwsza doba. Jak urodzisz np o 1 w nocy to jesteś dłużej
Dobrze wiedzieć, bo naprawdę nie miałam pojęcia jak to jest. Dzięki

Cytat:
milych zakupow
Ja juz mam kupione wszystko, i z tej okazji ze juz nic nie musze kupowac, przynajmniej nie do porodu, to bardzo mnie to cieszy, i nie moge doczekac sie synka na swiecie
Mnie jeszcze trochę brakuje, ale zdałam sobie sprawę, że większość sklepów w moim mieście już znam... Może jutro wybiorę się do większej galerii do nowych sklepów. Może "zwiedzę" Smyka i 5 10 15.

Cytat:
Mnie się zdaje, że starczy. Ja kupiłam właśnie jedną małą "Newborn" do szpitala, bo u nas niestety nie dają. Jak zbraknie to ktoś nam dowiezie.

A tak a propo's pieluch to jakie kupujecie? Ja kupiłam na razie małą paczkę Babydream i zamierzam popróbować jak się sprawią.
Stary 2015-01-17, 17:41   #2370
Alunia79
Wtajemniczenie

Justyna ona jeszcze zapakowana także zdam relację jak odpakuję, bo nwet nie wiem.
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości