![]() |
#151 |
Zadomowienie
|
Dot.: Czy w PL da się normalnie żyć?
Dla mnie też. Laptopy( w liczbie mnogiej), iphony jako standard?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#152 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Tak, doskonale zdaję sobie sprawę z kosztów i niedogodności. Ale stagnacja w małym mieście nie brzmi weselej. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#153 |
Zakorzenienie
|
Odpowiadając na pytanie zawarte w tytule. Da się. Ja po śmiesznych studiach, będąc o dwa lata starszą od Ciebie, żyje normalnie i bardzo dobrze zarabiam.
![]() |
![]() |
#154 |
Konto usunięte
|
Zgadzam sie, w ich przypadkach jednak roznica placowa byla i stanowiska z mozliwoscia awansu. Ale nie, bo do pracy sie dojdzie na nogach, zamiast jezdzic metrem. Dziwi mnie, ze ktos wyjezdza do Londynu i szuka pracy, zeby dojsc na nogach. To tak gigantyczne miasto, ze trzeba sie liczyc z dojazdami tak czy siak.
Edytowane przez b82ed09e83d6cc96f3cec4b39c6008ed9e8c5acd_5dd330825eb9e Czas edycji: 2015-01-17 o 16:38 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#155 |
BAN stały
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#156 |
Zakorzenienie
|
Zależy jak chcesz żyć
Wysłane przez tapatalk |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#157 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#158 | |
Rozeznanie
|
Dla mnie nie jest, ale dla większości chyba tak. Cofnij sie o kilka stron konwersacji i zobacz jak laski wyliczaly autorowi wątku wyjścia do kina, kupno gazet i papierosów. A to przecież najnormalniejsze rzeczy pod słońcem! Wiec chyba jednak durny iPhone, kino i karnet na siłownie uznawany jest za high life przez większość społeczeństwa. Smutne. Cytat:
Wlasnie o tym mowilam, w Polsce takie rzeczy to ciagle luksusy.... ![]()
![]() |
![]() |
#159 |
Zadomowienie
|
Masz racje autorze.Nie byloby mnie tu od wielu lat gdyby nie male dzieci. Jeszcze troche wytrzymuje i wyjade.Chyba ze w pracy pojdzie po mojej mysli.Tu sie zyje bardzo ciezko. Na Twoim miejscu wyjechalabym,jesli dziewczyna nie chce,jej wybor,tu sobie zycie zmarnujesz,bo ciezka walka o finanse i tak popsuje zwiazek.
Edytowane przez _Supernova_ Czas edycji: 2015-01-17 o 18:45 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#160 |
Konto usunięte
|
Ktoś mi kiedyś powiedział, że życie w Polsce jest jak pływanie w kisielu. Uznałam za trafne.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#161 | ||
Konto usunięte
|
Cytat:
ja nie bardzo ogarniam sytuacje dziewczyny autora. że studia to był dla niej taki pikuś, praca z wyróżnieniem, wiedza tak łatwo przychodziła i teraz co? taka osoba pracuje w fabryce? dla mnie to jest jakieś niepojęte i jakoś winy tego naszego strasznego i niedobrego kraju nie widzę. a co do wyliczeń. nie moa spraw w sumie na co kto wydaje, ale autor sam wylicza, że: Cytat:
800zł na jedzenie na jedną osobę jak się mieszka z rodzicami, którzy też pewnie jakieś zakupy robią to trochę dziwne dla mnie. autor sam pisał, że nie odkładał, bo nie chciał. więc cóż. poza tym myślę, że jego głównym problemem teraz nie jest wypłata, a brak jakiegoś ogarnięcia sensownego planowania wydatków i wiedzy o tym co i jak. widziałam jego wyliczenia, że przy dwóch osobach zakłada 300zł tygodniowo na jedzenie. ok, tylko wtedy by chyba jedli jakieś kawiory na obiad ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#162 |
Zakorzenienie
|
[1=dfdce9ad473ee3ba4bd9426 289ac63cb58eb8552;4980700 0]A twój kochaś płaci ZUS i podatek dochodowy, czy też ten jego dobry start bierze się z tego, że jest rolnikiem, czyli pieszczochem wiecznie rządzącego PSLu?
![]() Ulala, argumentów tak mało, że błoto w garść i rzucamy? ![]() Cóż, jak wszyscy wiemy, rolnicy to najbogatsza i jedyna zarabiająca kokosy klasa społeczna. Jak prawnicy, tylko bogatsi. Wszystko dzięki KRUSowi ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#163 |
Raczkowanie
|
Miło na ustach się robi, że jednak większość ludzi wypowiadających się w tym temacie to nie lemingi, które mają klapki na oczach, a porządni, znający realia ludzie
![]() Do tego, co nie każdy z Was wie, ale od tego roku, żeby w ogóle zacząć myśleć o własnym mieszkaniu (na kredyt), należy najpierw uzbierać 10% wkładu własnego (za 2 lata będzie to 20%). Wkład własny będzie obejmował nie tylko suchą kasę, ale także jakieś inne rzeczy, już nie pamiętam jakie, więc nie będzie tak łatwo :P W dodatku przyjmijmy, że ktoś chce starać się o dajmy na to 50 metrowe mieszkanie w tej Warszawce to będzie musiał wystarać się o kredyt na ok. 360 000 zł, do tego doliczmy 10% wkładu własnego (osobna suma). Powodzenia w staraniu się o te pieniądze, ilość wkładu własnego będzie rosła i rosła, a w Polsce nie tak łatwo będzie go uzbierać. A, i widzę, że wyżej była dyskusja o tym, co kto uważa za "high life". Wtrącę, że w moim regionie nie jest to iPhone czy jakaś inna wypasiona elektronika, tylko zamówienie sobie pizzy raz na kilka miesięcy, czy zrobienie przynajmniej 4 mięsnych obiadów w tygodniu.
![]() |
![]() |
#164 |
Konto usunięte
|
jak czytałam jakiś wątek o Anglii to dziewczyna pisała że dobrze zarabia ale nie stać jej żeby kupić tam mieszkanie. Tylko żeby wynająć.
Też są bardzo drogie. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#165 |
Raczkowanie
|
Ale skoro dobrze zarabia (a na brytyjskie warunki to jakieś 2500-3000 funtów, to chyba nie powinno być większego problemu z wzięciem kredytu i kupieniem go
![]()
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#166 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
TAK. Na zachodzie jest łatwiej obrotnemu Polakowi zarobić. Problem w tym, że obrotny Polak poradzi sobie też w Polsce. Bez problemu. Ale miło widzieć krzykaczy, że nie, że kraj ten ściekiem jest ![]() Albo że tylko po znajomościach pracę można dostać. Prawdopodobnie mieszkam w innej Polsce. I dziękuję za to, bo nie spotkałem takich ludzi (tych na "nie") jak w tym wątku.
Widziane okiem faceta. Drukuję w czy de! Projekt: FoldaRap. http://szczecin.tvp.pl/23874420/030216 24:20 http://szczecin.tvp.pl/23995784/120216 29:30 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#167 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#168 |
Raczkowanie
|
Zastanawiam sie wlasnie czy sie da. Rok pracowalam jako kelnerka. Dwa miesiace szukalam pracy i znalazlam jako osoba pracujaca w administracji dwoch knajpek. W praktyce to bycie menadzerem i kupa obowiazkow ale menadzerowi trzeba zaplacic wiecej wiec jestem osoba zajmujaca sie sprawami administracyjnymi i organizacyjnymi. Pensja? 1400zl pelen etat w Krakowie. Z krzesla malo nie spadlam jak to uslyszalam. No ale prace biore bo to jedyne stanowisko gdzie mnie przyjma z moim doswiadczeniem i studiami w toku i gdzie moje obowiazki to cos wiecej niz parzenie kawy, podawanie obiadu,stanie za kasa czy ewentualnie odbieranie telefonu w hotelu. Tylko rozwala mnie to ze zarobie mniej niz kiedy pracowalam jako kelnerka!! Place 400zl co miesiac na szkole 1250 wynajem kawalerki(35m^ wlasciciel zna moja mame i nam stowke opuscil z czynszu ). Dorabiam 300zl miesiecznie dajac korepetycje. Czyli z 1700zl zarobkow zostaje mi na zycie uwaga uwaga....50zl
![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#169 |
Konto usunięte
|
Niawka, czemu mieszkasz sama w kawalerce? nie lepiej coś wyjąć z innymi studentami za połowę mniej kasy?
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#170 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
A cena samodzielnego pokoju w Krakowie to srednio 700zl za 4-6 m^ i 900-1000zl za ok 10m^(bo 12to juz dwojki-.-). Tak, ogladalam pokoje w ktorych zmiescilo by sie tylko pojedyncze lozko i krzeslo(przerobiony skladzik?szafa?) za ktore ludzie chcieli 600zl +media.. Sent from my GT-P1000 using Wizaz Forum mobile app Edytowane przez Niawka Czas edycji: 2015-01-17 o 20:34 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#171 |
Konto usunięte
|
A kiedy ich w ogóle brak, silimy się na cienką ironię. Łatwo piać o zaradności, sukcesie i dobrych warunkach startowych kiedy się jest z grupy zawodowej traktowanej na lepszych warunkach niż reszta. Jest takich świętych krów więcej, pora to zmienić żeby wszystkim poprawiły się warunki.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#172 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
---------- Dopisano o 20:39 ---------- Poprzedni post napisano o 20:35 ---------- Dokladnie. Niektorych zadowoli 1600 funtow i niby na wszystko wystarczy, ale dobrymi zarobkami tego nazwać nie mozna. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#173 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#174 |
Konto usunięte
|
[1=b82ed09e83d6cc96f3cec4b 39c6008ed9e8c5acd_5dd3308 25eb9e;49808950]To widocznie te jej zarobki nie są aż tak dobre.
---------- Dopisano o 20:39 ---------- Poprzedni post napisano o 20:35 ---------- Dokladnie. Niektorych zadowoli 1600 funtow i niby na wszystko wystarczy, ale dobrymi zarobkami tego nazwać nie mozna.[/QUOTE] pewnie masz rację, bo pisała że z tymi zarobkami w Polsce bez problemu kupiłaby mieszkanie, a w Anglii ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#175 |
Raczkowanie
|
Chętnie bym go zobaczyła... Potrafiłam szukać całe wakacje i na 10 obejrzanych nadawały się 1 max 2 z reguły. Teraz mieszkam w nowym bloku w niezłym standardzie za te 1200zł 15-20 minut autobusem od centrum. 5-10 minut od centrum mieszkania kosztują tyle samo ale są to stare kamienice, stare bloki, syf, wilgoć i bida. W Krakowie w ciągu paru lat bardzo mieszkania podrożały. 4 lata temu standardem był pokój jednoosobowy za 500zł(sama taki wynajmowałam) a dwuosobowy za jakieś 350. Teraz 500zł to dwuosobowy, jak się samemu chce mieszkać to tak naprawdę już lepiej wychodzi dołożyć te 300zł i wynająć całą kawalerkę.. Wystarczy wejść na choćby gumtree i zobaczyć jak wyglądają ceny. Znajoma chce komuś wynająć pokój w swoim mieszkaniu. Szuka pary, opłaty za pokój to 1000zl, mieszkanie dzielone z dwiema innymi osobami. My płacimy 1200 za mieszkanie i mamy je całe dla siebie..
Edytowane przez Niawka Czas edycji: 2015-01-17 o 20:49 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#176 |
Konto usunięte
|
Zapewne tak bylo. Tez znam dziewczyne, ktora wrocila z mezem do Polski, bo kupno domu w Anglii to tyyyle pieniedzy. No jasne, ze w Polsce taniej jak sie przeliczy funty na złotówki. Ale w Anglii to też nie jest rzecz niemożliwa, Polacy kupują nieruchomości normalnie. Przeciez nie trzeba kupowac domu za milion funtow.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#177 |
Konto usunięte
|
moja kuzynka wynajmuje pokój 1osobowy w całkiem fajnym mieszkaniu, nie wiem jak się to osiedle nazywa, ale autobus pod blokiem i autobusem na rynek jechałam 15min. 500zł + rachunki. no ale domyślam się, że teraz ceny poszły w górę i ciężko coś takiego znaleźć.
sama jak jeszcze wynajmowałam pokój i znalazłam 1osobowy za 450zł, to podpisałam umowę w dniu oglądania, bo jakbym się chociaż dzień zastanawiała, to byłoby za późno. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#178 |
Konto usunięte
|
.
Edytowane przez 201604140952 Czas edycji: 2016-02-05 o 13:00 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#179 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
+media ok 150 + internet 20 + raz na trzy miesiace cos tam ![]() ![]() Ale fakt czasem sie uda cos znalezc. Mnie sie udalo na wakacje wynajac pokoj za ok 550zl samodzielny(9m^) ale mialam naprawde farta wtedy. Jakbym nie zamieszkala z tzem to bym tego pokoju nigdy nie opuscila ![]() Sent from my GT-P1000 using Wizaz Forum mobile app |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#180 |
Konto usunięte
|
nie, rachunki w jakiejś normalnej kwocie mają, chyba max. 100zł na osobę.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:46.