Marcowe Mamy 2015 cz. VI - Strona 84 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2015-01-18, 11:23   #2491
anka_1984
Raczkowanie

Dot.: Marcowe Mamy 2015 cz. VI

Cytat:
Napisane przez martunka88 Pokaż wiadomość

mama_kasia88, Uliczkaz, Magiusa i inne mamy z doświadczeniem mogłybyście coś jeszcze napisać o swoich doświadczeniach z kp? Myślę, że każda rada będzie na wagę złota
Mnie bardzo zależało na karmieniu piersią, chociaż początki były bardzo trudne. Miałam chyba mało pokarmu, mały przez pierwszy tydzień prawie cały czas na piersiach wisiał. Dodatkowo chyba negatywnie wpłynął na mnie fakt, że przez pierwsze dwa tygodnie zamiast męża byli ze mną dziadkowie męża.
Dla babci i dziadka był to pierwszy prawnuk, ciągle chcieli pomagać, dopytywali czy mi w czymś pomóc - po prostu nie miałam takiego "luzu/spokoju" psychicznego. Wiem, że chcieli dobrze, wszystko robili w trosce o nas.

Po ich wyjeździe znacznie się sytuacja poprawiła, z małym poznaliśmy się i gdyby nie poranione baaardzo i krwawiące brodawki wszystko byłoby bardzo dobrze.
Po ok. m-cu wszystko się ustabilizowało - włącznie z moimi hormonami- i wtedy na prawdę cieszyłam się kp. Dla mnie największym wsparciem była moja mama, która kilka razy mi powiedziała trochę ostrzej, że mam się nie użalać nad bólem i przetrwać i kp albo podać mm i nie stresować siebie/ dziecka.
Mój mały bardzo odczuwał moje nastroje.

Karmiłam 8 m-cy, do 5 m-ca tylko kp, później po powrocie do pracy karmiłam wieczorem, w nocy i rano a w ciągu dnia mm.
W 8 m-cu dostałam zapalenia piersi z wysoką temperaturą, lekarz przepisał antybiotyk i kp zakończyłam. Bardzo się zdziwiłam że zapalenie może wystąpić tak późno - lekarz wytłumaczył, że pewnie przyczynił się do tego duży stres w pracy, permanentne niewyspanie, zmęczenie.

Po zaprzestaniu kp po około 2 m-cach dostałam okres i zrzuciłam dodatkowe kg nic nie robiąc, wiec ja się nie do końca zgadzam z teorią, że przy kp się chudnie.

Teraz również nastawiam się na kp, myślę że będzie łatwiej bo już wiem jak moja nastawienie psychiczne ma duży wpływ.

Cytat:
Napisane przez mama_kasia88 Pokaż wiadomość
Serio z obserwacji po znajomych widzę, że "nastawienie" bardzooo dużo daje. Tzn sporo osób nastawia się na kp (wiadomo zdrowe, dwa ze wielki nacisk jest..) i z jednej strony fajnie, ale z drugiej jak później idzie coś nie tak to część kobiet łapie depresje, że nie sprawdzają się jako matki i itp....
Tak nie może być!
Wydaje mi się ze połowa sukcesu to po prostu szczęśliwa mama
Podpisuję się pod tym.

Cytat:
Napisane przez nusiekowa Pokaż wiadomość
jestem po obchodzie. Bede w szpitalu min tydzien lekarka powiedziała ze dobre próby wątrobowe to nie wszystko - musza sprawdzić tez żółć. Jutro z rana będę miec pobraną krew i na wyniki czeka sie tydzień -dlatego nie mogą mnie wypuścić z lekka sie dobiłam - ale lekarka powiedziała ze to dla naszego dobra. Bo cholestaza moze doprowadzić do odklejenia lozyska lub wczesnego porodu a tak jestem pod stalą kontrolą
Najważniejsze, żebyście byli bezpieczni.

Cytat:
Napisane przez rosiek Pokaż wiadomość
Hej, hej!
Czytam Was w miarę na bieżąco ale mało mam czasu żeby posiedzieć przy komputerze i poodpowiadać W ogóle ostatnio chodzę wkurzona bo na studiach zaczyna mi się sesja, wisi widmo remontu, wszystko jest na szybko, na chwilę i jestem już zmęczona całą sytuacją w której się znajduję Chciałabym w końcu poodpoczywać i mieć czas dla siebie, pocieszyć się ciążą zamiast zamawiać resztę wyprawki między zajęciami na uczelni a robieniem szybkiego obiadu kusi mnie coraz bardziej wizja rocznej dziekanki ale po niej nie będę mogła kontynuować studiów na moim kierunku i takie do to.

Przepraszam, że wpadłam i od razu narzekam ale kurczę, nie mam komu o tym poodpowiadać... Bo wszystkie bliższe koleżanki są jeszcze w niedzieciowym wieku no i patrzą na wszystko z innej perspektywy.

:
Trzymaj się dzielnie. Ja nie studiuję ale również mam obecnie tyle spraw, że nie zajmuje się kompletowaniem wyprawki.

Mój synek, ciągle jakiś katar, kaszel w styczniu nie był jeszcze w przedszkolu, więc z nim spędzam czas Wieczorami, po 21 próbuję pracować (miałam wszystko pokończyć, jak synek będzie w przedszkolu a że nie chodzi, to nie mam czasu).
Dodatkowo od maja/ czerwca planujemy generalny remont domu, więc latam po urzędach/ starostwach/ spotykam się z architektami/ geodetami/ konstruktorami itp. po czym padam na twarz i stresuje się że nie mam siły pracować.
A i modlę się żeby nie urodzić przed terminem bo wtedy zostawię wszystko nie pokończone i z nerwów pewnie o kp będę musiała zapomnieć.

Ten weekend nadrabiam prace, bo mąż zabrał synka i pojechał do swoich rodziców i dziadków z życzeniami z okazji Dnia Babci i Dziadka.

Miłej niedzieli dziewczęta - wracam do pracy.
anka_1984 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-01-18, 11:25   #2492
aaakarolina
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez szkrabeniek Pokaż wiadomość
Też próbowałam zrobić zakupy u jednego sprzedawcy przez mobilne allegro ale niestety nie dało rady - wychodzi na to że można kupować tylko pojedyncze rzeczy
da się, da się ja wszystkie kupony tak wykorzystałam, które były wcześniej i teraz też tak zrobię

Cytat:
Napisane przez emily863 Pokaż wiadomość
Ja zawsze interesujące mnie rzeczy daję na kompie do obserwowanych. Potem w aplikacji klikam kup teraz i nie daję "zapłać" tylko przycisk "później" i robię zakupy dalej od tego samego czy innego sprzedawcy klikając na te rzeczy dodane do obserwowanych. Dopiero potem wchodzę w "Kupione" i zaznaczam jakąś rzecz do zapłaty i dodaję kolejne do łącznej wpłaty (allegro samo podpowiada żeby tak zrobić.)
no właśnie dokładnie tak aplikacja sama podpowiada co zrobić. Ważne tylko żeby kliknąć, że chcemy zapłacić później
Stary 2015-01-18, 11:26   #2493
anka_1984
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez luzna25 Pokaż wiadomość
a wiecie, że mój TŻ rozróżnia pajacyki, kaftaniki, body, śpiochy i pół śpiochy byłam w szoku, ale bez szkolenia ma tą wiedzę trafił mi się niezły egzemplarz
Dla mojego magią było rozróżnienie rampersa od pajaca
Pozostałe rzeczy po wielu nauczył się rozróżniać.
anka_1984 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-01-18, 11:26   #2494
emily863
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez kruszynkaa88 Pokaż wiadomość
Ja płacę 5 zł jeżeli płatność przy odbiorze, a jak płatność za opłatą na konto wcześniej to ponoć nic
Ja praktycznie za wszystko płacę z góry. Mam już to z głowy i znając życie kurier by mnie zaskakiwał jak nie miałabym odpowiedniej kwoty w domu. Ja w ogóle mało gotówki przy sobie noszę, bo płacę dużo kartą.
emily863 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-01-18, 11:38   #2495
anyolek
Zadomowienie

Dziewczyny, któraś z Was pisała o kp przy większym biuście- nie mogę znaleźć tego posta
Powiedzcie proszę, czy taka poduszka do karmienia jak np kura La Millou jest ułatwieniem w tym wypadku, czy to się zupełnie nie sprawdzi w mojej sytuacji?
Stary 2015-01-18, 11:39   #2496
olajakzam
Raczkowanie

poprane pierwsze ciuszki ciekawe jak nasza PM ? dziś przebieram kolejne ubranka i wypoczywam...co by znów w szpitalu nie wylądować a Wy jaki plany?
co do zamówienia na gemini to mi doszło po ponad tyg, ale nawet żadnych gratisów nie ma;/ a zawsze jak zamawiałam w innej aptece to jakieś próbki dorzucili, a tu ni... więc to chyba ostatnie moje zamówienie u nich
Stary 2015-01-18, 11:42   #2497
aaakarolina
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez anyolek Pokaż wiadomość
Dziewczyny, któraś z Was pisała o kp przy większym biuście- nie mogę znaleźć tego posta
Powiedzcie proszę, czy taka poduszka do karmienia jak np kura La Millou jest ułatwieniem w tym wypadku, czy to się zupełnie nie sprawdzi w mojej sytuacji?
ja mam duży biust i mam zamiar kupić poduszkę do karmienia, podobno bardzo ułatwia karmienie, ale pewnie jak wszystko zależy od osoby, a nie chyba od rozmiaru piersi

Cytat:
Napisane przez olajakzam Pokaż wiadomość
poprane pierwsze ciuszki ciekawe jak nasza PM ? dziś przebieram kolejne ubranka i wypoczywam...co by znów w szpitalu nie wylądować a Wy jaki plany?
co do zamówienia na gemini to mi doszło po ponad tyg, ale nawet żadnych gratisów nie ma;/ a zawsze jak zamawiałam w innej aptece to jakieś próbki dorzucili, a tu ni... więc to chyba ostatnie moje zamówienie u nich
ja dostałam trochę próbek i przesyłka przyszła szybko, po paru dniach...może teraz jakiś okres taki mają...nie wiem
Stary 2015-01-18, 11:46   #2498
olajakzam
Raczkowanie

http://olx.pl/oferta/kolyska-z-wypos...tml#632118f38d

wczoraj odebraliśmy od dziewczyny taką kołyskę więc kolejny zakup poczyniony!
Stary 2015-01-18, 11:51   #2499
emily863
Zadomowienie

Cytat:

Bardzo ładna
Stary 2015-01-18, 11:53   #2500
aaakarolina
Wtajemniczenie

Cytat:

'

śliczna!
Stary 2015-01-18, 11:57   #2501
201711130954
Konto usunięte

Mam 21 lat, za miesiąc 22 i studiuję dziennie. Zdarzało mi się słyszeć że zmarnowałam sobie życie ciążą, bo za młoda jestem. NO JA P...LE!!!
Po pierwsze, to moje życie i nikt go za mnie nie przeżyje.
Po drugie, jak zechcę pracować to mam większe szanse że szef wybierze mnie spośród "niedzieciatych" bo nie ucieknę mu na macierzyński.
Po trzecie, na Dniu Matki w przedszkolu będę wyglądać jak matka a nie babcia. O.
A jeszcze niektóre komentarze na forach:
"Dziecko, mały potwór co rujnuje życie, sukcesy i figurę"
"Skrobankę było trzeba zrobić ty idiotko!"
"Poród, że rozrywa całe ciało, a później zatapiacie się w zafajdanych pieluchach"

A kto na starość szklankę wody poda ja się pytam???!!!
Wychodzę z założenia, że zajście w ciążę w młodym wieku UTRUDNIA trochę życie, ale NIE NISZCZY.

Uch, musiałam gdzieś się wykrzyczeć

rosiek, ja też zaczynam wkrótce sesję, studia dzienne w dodatku, i wciąż obawa że urodzę na egzaminie - to póki co najbardziej mnie martwi. I jeśli cię to pocieszy, jestem w czarnej d.., bo uaktywnia się właśnie mój wrodzony leniwiec wewnętrzny ;/
201711130954 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-01-18, 11:59   #2502
crystal25
Zakorzenienie

olajakzam Piekna, bardzo mi sie one podobaja

smv Jak ladnie dobry pomysl na TZ niewiedze

luzna25 Moj to tylko wie ze do spania daje sie body i pajacyk, tyle wie

bozena_87 super wozek

Magnifica My jestesmy najlepsze Chyba bede musiala pomyslec nad spisaniem tego kontraktu a swoja droga, to powiedzialam mu zeby uwazal jak tam bedzie, bo kobiety to pewnie potrafia owinac sobie mezczyzne, zwlaszcza z innego kraju, zeby zdobyc papiery do innego kraju

nusiekowa ojej wytrzymasz tydzien, przynajmniej porobia ci jakies badania i jestes pod dobra opieka albo chca zarobic na tym ze bedziesz w szpitalu, albo bardzo dobrze dbaja o przyszle mamusie, wiec nie stresuj sie kochana oby sniadanko dobre bylo

rosiek Dasz rade kochana Wierze ze ci sie nie chce, ale latwo wszystko rzucic, a z drugiej strony, to twoja przyszlosc, i wlasnie na nia pracujesz bardzo ciezko nam zawsze mozesz ponarzekac,

mama_kasia88 bardzo ladnie napisalas na temat kp

ojustyna Ja tez z tych nerwowych, ale czesto slysze ze kobieta po porodzie, robi sie bardzo spokojna, cierpliwa

anyolek Konkretnych nie mam, czesc dostalam, czesc dokupilam, nie czytalam opinii ani o smoczkach ani o butelkach, wiec to sie okaze czy sie sprawdza
crystal25 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-01-18, 12:00   #2503
mama_kasia88
Raczkowanie

SMV nie wiem czy przypadkiem o śpiochy Ci nie chodzi ? (ze stópkami na szelkach bez rękawków ?)
Nusiekowa- aż tydzień się czeka na wyniki? A na cito nie mogliby tego zrobić? Eh no cóż mniejmy nadzieje że tydzień szybko zleci a wyniki będą ksiazkowe! Dla Waszego dobra- to najwazniejsze Ale słuchaj dobra strona jest taka ze poznasz personel, zrobisz sobie „plecy” i poród będzie bajką
Rosiek kurcze duużo masz na głowię... a może jakąs rodzinkę masz w pobliżu?Może mama chociazby obiadki pogotowała? Albo rób że tak powiem na „dwa dni”... Wiem, że masz chwile załamania bo wszystko na Twojej głowie a doba za krótka... będzie lepiej .
Mam koleżankę, która... ma córeczkę 2,5 latka, jast w 6 mcy ciązy i w tą środę doktorat obroniła... Ale to jakiś kosmos dla mnie !

Heh a z tym podpisywaniem ubranek to jest niezły numer Myteż tak robilismy :P a teraz mamy np 3”kupki” spodni z podpisami –po domu, do przedszkola, do wyjścia :P takze u nas karteckzi zagościły na dłużej, ale dzieki temu nie wkurzam się:P bo tż to obojętnie co młody ma ubrane :P

Marcia45- ogromne kciukasy za dorwanie joolza! A racja u ans to samo- same xlandery albo jedo fyn..
Anyolek- karmienie z big cyca to min u nas :P i owszem korzystaliśmy z rogala do karmienia, a ta kura to chyba coś podobnego . Choć np do spzitala nie brałam rogala (ogólnei ograniczyłam się do min ze względu ze potem trzeba wszystko porządnie wyprac i itp) i zwykła poduszka też się świetnie sprawdziła

kurczaki starszak całą noc kaszlał a rano jak nowo narodozny lata i cisza kaszlowa, bądź tu człowieku mądry....

Ogólnie to nie sądziłam że jako matka będe się musiała "wyspecjalizować" w tylu dziedzinach Kucharka, kreatorka mody, lekarka, przedszkolanka, i jeszcze milion innych :P baaa zapewne w okresie dojrzewania dzieci jeszcze z resocjalizacja będa mieć coś wspólnego

Skończony 40 tc- czekamy córeczko
mama_kasia88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-01-18, 12:06   #2504
smv
Zakorzenienie

Panna mimbla a ja bym tam chciała w twoim wieku być w ciąży chociaż czuje się dalej jak nastolatka a mam 28 i dowód do dziś musze pokazywać i mój TŻ tak samo to jednak żałuję że tak późno się zdecydowaliśmy i na ślub i dzieciaczka ;( ale widocznie wtedy nie byłam gotowa.
Kochana nie przejmuj się opiniami innych. Skończysz studia w swoim czasie i właśnie jak pójdziesz do pracy w wieku 24-25lat czy nawet wcześniej to prędzej się zalapiesz niż kobiety które okaże się że są w ciąży. Najważniejsze wsparcie TŻ i rodziny no jak tego nie ma to aż serce boli ze człowiek sam.. Także ciesz się ciążą!

Mama Kasia tak chodziło mi o spiochy - ja myślałam że spiochy to to samo co pajac heheh
Stary 2015-01-18, 12:10   #2505
201711130954
Konto usunięte

smv, dziękuję za miłe słowa, na ciebie można liczyć nie żałuj że późno zaszłaś w ciążę, tylko ciesz się że się udało, przecież tyle par nie może mieć dzieci a i najważniejsze żeby było zdrowe
Stary 2015-01-18, 12:16   #2506
crystal25
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez panna mimbla Pokaż wiadomość
Mam 21 lat, za miesiąc 22 i studiuję dziennie. Zdarzało mi się słyszeć że zmarnowałam sobie życie ciążą, bo za młoda jestem. NO JA P...LE!!!
Po drugie, jak zechcę pracować to mam większe szanse że szef wybierze mnie spośród "niedzieciatych" bo nie ucieknę mu na macierzyński.
Po trzecie, na Dniu Matki w przedszkolu będę wyglądać jak matka a nie babcia. O.
"Poród, że rozrywa całe ciało, a później zatapiacie się w zafajdanych pieluchach"

Wychodzę z założenia, że zajście w ciążę w młodym wieku UTRUDNIA trochę życie, ale NIE NISZCZY.

rosiek, ja też zaczynam wkrótce sesję, studia dzienne w dodatku, i wciąż obawa że urodzę na egzaminie - to póki co najbardziej mnie martwi. I jeśli cię to pocieszy, jestem w czarnej d.., bo uaktywnia się właśnie mój wrodzony leniwiec wewnętrzny ;/
Tez slyszalam kilka podobnych tekstow dosc nie milych, tyle ze to moje zycie a nie czyjes, i to ja jestem gotowa do macierzynstwa i zalozenia rodziny, a nie ktos. I wg mnie to jest dobry wiek, jesli wierzysz ze sobie poradzisz z nauka i rodzina w domu , mam znajome ktore maja juz rodzine dwojke dzieci i zdecydowaly sie isc dopiero na studia. kazdy robi co chce, i kiedy chce, wiec najlepiej miec gdzies co mysla o tym inni....
Wazne zebys ty byla szczesliwa, i dawala sobie rade z tym wszystkim.... Przeciez sama z tym nie jestes, jest TZ obok

---------- Dopisano o 12:16 ---------- Poprzedni post napisano o 12:11 ----------

Cytat:
Nasza PM pewnie spi po wczorajszej imprezie w ramionach swojego meza
odpoczywaj duzo a ja siedze w koszuli jeszcze nie ogarnieta pije herbatke ;p ale mam w planie dzis posprzatac mieszkanie, zaczac prasowac, wrzucic kolejne pranie, ale to dopiero jak TZ pojedzie odwiezc corke do domu to bede miec pol dnia dla siebie

a co do szkoly, kto wie czy ja w przyszlosci do niej nie pojde, majac dzieci w domu.. wiec wszystko mozna jak sie chce.... a nie jak sie slyszy najpierw studia praca mieszkanie maz, a na koncu dzieci

Edytowane przez crystal25
Czas edycji: 2015-01-18 o 12:18
Stary 2015-01-18, 12:16   #2507
smv
Zakorzenienie

Crystal podpisuje się pod twoim postem.
Moje koleżanki juz w większości mają nawet dwójkę dzieci - niektóre nawet już w 4klasie i mimo że społeczeństwo od razu je skreslilo bo zaszły w ciążę w liceum poradziły sobie-pracują, mają mężów i w ogóle..
Stary 2015-01-18, 12:21   #2508
martunka88
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez mordka_1985 Pokaż wiadomość
Ja ubranka na kupki układam: newborn, 0-3, 3-6, 6-9 i większe.
Na wierzch wyciągnę newborn i powiem tż żeby w razie potrzeby z tej kupki mi przywiózł (to takie na 3,5-4,5 kg). Do szpitala raczej szykuję body+pajac bo ciepło jest, ewentualnie w kocyk czy becik zawinę.
też chcę tak ułożyć, ale często na metce jest np. 62, 68- jaki to odpowiednik do rozmiarów 0-3, 3-6, 6-9 ?

Cytat:
Napisane przez nusiekowa Pokaż wiadomość
jestem po obchodzie. Bede w szpitalu min tydzien lekarka powiedziała ze dobre próby wątrobowe to nie wszystko - musza sprawdzić tez żółć. Jutro z rana będę miec pobraną krew i na wyniki czeka sie tydzień -dlatego nie mogą mnie wypuścić z lekka sie dobiłam - ale lekarka powiedziała ze to dla naszego dobra. Bo cholestaza moze doprowadzić do odklejenia lozyska lub wczesnego porodu a tak jestem pod stalą kontrolą
Nie znam osoby, która cieszyłaby się z pobytu w szpitalu ważne, że będziesz pod kontrolą, zawsze to szybciej można zareagować gdyby coś złego się działo (tfu, tfu). Może niech ktoś Ci przywiezie laptop z dostępem do internetu? To ogromny pożeracz czasu

Cytat:
Napisane przez luzna25 Pokaż wiadomość
a wiecie, że mój TŻ rozróżnia pajacyki, kaftaniki, body, śpiochy i pół śpiochy byłam w szoku, ale bez szkolenia ma tą wiedzę trafił mi się niezły egzemplarz
biały kruk Ci się trafił, pozazdrościć ja swojemu już wydrukowałam kartkę z podpisanymi zdjęciami i przykleiłam na szafie

Cytat:
Napisane przez marcia45 Pokaż wiadomość

Dziewczyny gratuluje wózków. Ja wciąż nie mam Już załamuje się z tego powodu. Wczoraj oglądaliśmy jakieś tanie nowe wózki. Stwierdziliśmy, że jak nie upoluje joolza to kupimy jedo fyn w ostatnim momencie. Dziwne, że u nas żadna tego wózka nie kupiła, bo co ja chodzę po sklepach to dużo sprzedawców go chwali i na spacerze to co drugi mijany to albo xlander albo jedo fyn. Nie do konca w moim guście, ale wszyscy zachwalają stosunek ceny do jakości. Choć jednak mam nadzieje, że dorwę jakiegoś joolza jednak
Też chciałam Joolza, ale zdecydowałam się na Sola City- nowa w cenie używanego Joolza. Opinie ma świetne. Wcześniej też myślałam o Jedo Fyn jako tańszej opcji, ale trochę zraziły mnie opinie- piszą, że gondolę ma świetną, ale już spacerówka tak dobrze się nie sprawdza i przydaje się chociaż dodatkowa parasolka później.

anka_1984 To miałaś długą drogę do radości z kp, ale świetnie, że się nie poddałaś i wszystko się fajnie skończyło. Trzymam kciuki by tym razem było już łatwo
nie przepracowuj się, znajdź pomocników do wykonania niektórych spraw
martunka88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-01-18, 12:22   #2509
201711130954
Konto usunięte

Ja znam bardzo mało takich przypadków, i szczerze mówiąc czuję się póki co trochę obco, bo moje koleżanki nie mają jeszcze dzieci, za to mają pstro w głowach (bo może mi się wydaje, ale ciąża sprawia chyba że kobieta dorośleje), więc trudno z nimi rozmawiać o macierzyństwie w młodym wieku. Co innego gdyby była to ciąża planowana. Na wpadki patrzy się chyba jeszcze wciąż mało przychylnie.
Stary 2015-01-18, 12:23   #2510
smv
Zakorzenienie

Mamusie a może wiecie jak wyczyścić zażolcone elementy laktatora? Mam używany po szwagiwrce ale niestety te silikony mega zazolkly ;/
Stary 2015-01-18, 12:24   #2511
emily863
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez smv Pokaż wiadomość
Panna mimbla a ja bym tam chciała w twoim wieku być w ciąży chociaż czuje się dalej jak nastolatka a mam 28 i dowód do dziś musze pokazywać i mój TŻ tak samo to jednak żałuję że tak późno się zdecydowaliśmy i na ślub i dzieciaczka ;( ale widocznie wtedy nie byłam gotowa.
Ja tam nie uważam, że 28 to jakoś dużo. Babciami jeszcze nie jesteśmy W zeszłym roku moje koleżanki 34- latki rodziły pierwsze dzieci, więc ja jestem i tak parę lat do przodu.
Teraz myślę, że gdyby nasza sytuacja finansowa i mieszkaniowa 3 lata temu wyglądała tak jak teraz to dobrze by było zajść w ciąże w wieku 25 lat, ale jako że tak nie było wtedy to nawet taki pomysł do głowy nie przychodził żeby się starać o dziecko nie mając swojego kąta.
Każde z marcowych dzieci i tak ma dobrze, bo bez względu na wiek mam, kasę mają mamy które na nie czekają, interesują się, dbają o nie. A nie wszystkie dzieci tak mają.

Edytowane przez emily863
Czas edycji: 2015-01-18 o 12:32
Stary 2015-01-18, 12:26   #2512
crystal25
Zakorzenienie

Cytat:
Crystal podpisuje się pod twoim postem.
Moje koleżanki juz w większości mają nawet dwójkę dzieci - niektóre nawet już w 4klasie i mimo że społeczeństwo od razu je skreslilo bo zaszły w ciążę w liceum poradziły sobie-pracują, mają mężów i w ogóle..
Ja znam wiele kobiet ktore maja wiecej niz 30 lat, i juz dzieci miec nie chca, bo praca, bo pieniadze.... a kiedys mowily co innego, ze chca, ale ten nacisk ze nauka najwazniejsza, pozniej zarabiac na swoja przyszlosc, ale co to za przyszlosc jest jak sie nie ma dzieci.... jedna z nich jest moja przyjaciolka, albo siostra a znam wlasnie wiele mlodych mam, i co.... szkoly porobily pozniej, albo robia teraz majac maluchy w domu, wszystko mozna,
Stary 2015-01-18, 12:26   #2513
201711130954
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez emily863 Pokaż wiadomość
Ja tam nie uważam, że 28 to jakoś dużo. Babciami jeszcze nie jesteśmy W zeszłym roku moje koleżanki 34- latki rodziły pierwsze dzieci, więc ja jestem i tak parę lat do przodu.
Teraz myślę, że gdyby nasza sytuacja finansowa i mieszkaniowa 3 lata temu wyglądała tak jak teraz to dobrze by było zajść w ciąże w wieku 25 lat, ale jako że tak nie było wtedy to nawet taki pomysł do głowy nie przychodził żeby się starać o dziecko nie mając swojego kąta.
Każde z marcowych dzieci i tak ma dobrze, bo bez względu na wiek mam, kasę ma mamy które na nie czekają, interesują się, dbają o nie. A nie wszystkie dzieci tak mają.
Otóż to.
Stary 2015-01-18, 12:32   #2514
crystal25
Zakorzenienie

Cytat:
Ja znam bardzo mało takich przypadków, i szczerze mówiąc czuję się póki co trochę obco, bo moje koleżanki nie mają jeszcze dzieci, za to mają pstro w głowach (bo może mi się wydaje, ale ciąża sprawia chyba że kobieta dorośleje), więc trudno z nimi rozmawiać o macierzyństwie w młodym wieku. Co innego gdyby była to ciąża planowana. Na wpadki patrzy się chyba jeszcze wciąż mało przychylnie.
A ty bedziesz miala dobra prace za kilka lat, kiedy skonczysz nauke, odchowane troche dziecko, a twoje kolezanki zaczna bawic sie w pampersy dopiero, wiec niczym sie nie przejmuj
A co kogo i interesuje czyjas wpadka najwazniejsze, to zeby rodzice pokochali swojego maluszka i chcieli dla niego jak najlepiej. reszta jest bez znaczenia.

---------- Dopisano o 12:32 ---------- Poprzedni post napisano o 12:31 ----------

Cytat:
Mamusie a może wiecie jak wyczyścić zażolcone elementy laktatora? Mam używany po szwagiwrce ale niestety te silikony mega zazolkly ;/
Chyba sie nie da a nowe czesci drogie sa, te z silikonu
Stary 2015-01-18, 12:33   #2515
nusiekowa
Wtajemniczenie

Cytat:

śliczna
Stary 2015-01-18, 12:35   #2516
mama_kasia88
Raczkowanie

Panna mimbla- u nas starszak też był czystą wpadką planowaliśmy rok później :P Na świecie pojawił się jak miałam 24 lata. Teraz rocznikowo mam 27 i drugie w drodze, i nic nie zmieniłabym!!

Zresztą zobaczysz za parę lat.. Wy będziecie rozwijac karierę zawodową, a inni siedzieć w pieluchach :P

A tak serio na niektóre rzeczy po prostu przychodzi czas, dla jednych w wieku 20 lat innych w wieku 40 lat Taki świat. Najważniejsze tak jak pisałyście że o dzieciaczki się troszczymy.

Skończony 40 tc- czekamy córeczko
mama_kasia88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-01-18, 12:39   #2517
kruszynkaa88
Rozeznanie

Cytat:

Cudna
kruszynkaa88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-01-18, 12:43   #2518
smv
Zakorzenienie

Ja np współżycie z TŻ zaczęłam dopiero po 5 latach od naszego chodzenia - stresowalo mnie to i w ogóle ja taka wstydliwa byłam. Miałam 22 lata i zwyczajnie nie czułam się gotowa.. A później w wieku 26lat tak sobie myślałam że fajna byłaby wpadka ale TŻ zawsze uważał kurde heheh..
Nie ma co gdybać kochane. Będziemy zaj%%%%%ymi hot mamuskami ;D
Stary 2015-01-18, 12:47   #2519
kruszynkaa88
Rozeznanie

Cytat:

Rozumiem jak ktoś takie teksty mówi 14-15 latce która zaszła na imprezie i nie wie z kim... ale dorosłej kobiecie, dbającej o swoją edukację to już przesada... Mam wrażenie, że czasami ludzie mówią tak z zazdrości, że Ona dała radę, a ja nie... Fakt, jest parę kilo do przodu, są rozstępy, są obowiązki, brak czasu dla znajomych, ale to najpiękniejszy okres w życiu każdej kobiety
kruszynkaa88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-01-18, 12:51   #2520
Tepsa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez crystal25 Pokaż wiadomość
Ja znam wiele kobiet ktore maja wiecej niz 30 lat, i juz dzieci miec nie chca, bo praca, bo pieniadze.... a kiedys mowily co innego, ze chca, ale ten nacisk ze nauka najwazniejsza, pozniej zarabiac na swoja przyszlosc, ale co to za przyszlosc jest jak sie nie ma dzieci.... jedna z nich jest moja przyjaciolka, albo siostra a znam wlasnie wiele mlodych mam, i co.... szkoly porobily pozniej, albo robia teraz majac maluchy w domu, wszystko mozna,
W sumie to ja jestem takim rocznikiem najpierw studia no to wiadomo do 24 roki zycia nauka później praca, aby byla stabilma i pewna no tak kolo 4 lat zeszlo, no i jestem kolo 30-tki i dopiero pierwsze dziecko pozno? Możliwe ale zanim Slub, podroze, kariera to tak widocznie mialo być część znajomych ze studiów jeszcze nie ma w planach dzieci

---------- Dopisano o 12:51 ---------- Poprzedni post napisano o 12:49 ----------

Cytat:
Ja np współżycie z TŻ zaczęłam dopiero po 5 latach od naszego chodzenia - stresowalo mnie to i w ogóle ja taka wstydliwa byłam. Miałam 22 lata i zwyczajnie nie czułam się gotowa.. A później w wieku 26lat tak sobie myślałam że fajna byłaby wpadka ale TŻ zawsze uważał kurde heheh..
Nie ma co gdybać kochane. Będziemy zaj%%%%%ymi hot mamuskami ;D
Haha moj też zawsze uważał wpadka nie wchodzila w gre

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości