Oszczędzanie niejedno imię ma - i nie będąc żyłą z klasą żyć się da! cz II - Strona 35 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe > Wizażowe Społeczności

Notka

Wizażowe Społeczności Wizażowe społeczności to forum, na którym poznasz osoby w swoim wieku, spod tego samego znaku zodiaku, szkoły. Dołącz do nas i daj się poznać.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2015-01-19, 20:45   #1021
tassia
Zakorzenienie

Dot.: Oszczędzanie niejedno imię ma - i nie będąc żyłą z klasą żyć się da! cz II

Cytat:
Napisane przez ineska86 Pokaż wiadomość
Mogłabyś polecić jakieś fajne gry? Ja mam tylko Rummikub, bardzo ją lubię i gramy z TŻ, ale chętnie bym się rozwinęła jeśli chodzi o planszówki
Ja polecam Carcassonne

A dla mniej zaawansowanych kolejka, jungle speed

[/RIGHT]
tassia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-01-19, 21:53   #1022
bivalvia
Raczkowanie

Dot.: Oszczędzanie niejedno imię ma - i nie będąc żyłą z klasą żyć się da! cz II

Cytat:
Napisane przez tassia Pokaż wiadomość
Ja polecam Carcassonne

A dla mniej zaawansowanych kolejka, jungle speed
Uwielbiam Carcassone!

Mój Tż jest planszówkowym maniakiem i też miał taki okres, że kupował co chwilę jakąś grę. Na szczęście mu przeszło, jak nie mógł znaleźć miejsca na kolejną

Z mojej strony mogę polecić Osadników z Catanu, I know, Potwory w Tokio i wspomniane już wyżej Carcassone.
bivalvia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-01-19, 21:58   #1023
Antii89
Zakorzenienie

Musimy w końcu sobie sprawić jakąś grę. Jak dotąd gramy tylko w eurobusiness i wiedźmina.

Muszę się pochwalić, że szynka wyszła pyszna. Nie jest może taka "mokra" jak kupna, ale mi smakuje. Następnym razem tylko dam więcej soli.
Stary 2015-01-19, 22:30   #1024
Ilsa Lund
Zakorzenienie

Cytat:
Mogłabyś polecić jakieś fajne gry? Ja mam tylko Rummikub, bardzo ją lubię i gramy z TŻ, ale chętnie bym się rozwinęła jeśli chodzi o planszówki
Bardzo dużo gramy ze znajomymi we "Wsiąść do pociągu", na kości "Potwory w Tokio", jeżeli grasz z samym TŻ to we dwójkę super jest karcianka "Na grzyby", "Hanabi", na imprezę np. "Dixit" Nie wiem co lubisz, Mąż jeszcze podpowiada Qwirkle jeśli lubicie Rummikub

Z może mniej znanych lubimy "Ognisty podmuch" i "Pandemię" - są kooperacyjne, tak jak "Hanabi"

Edytowane przez Ilsa Lund
Czas edycji: 2015-01-19 o 22:42
Ilsa Lund jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-01-19, 22:43   #1025
kjd3
only smart shopping

Tez polecam Carcassonne. Jest genialna w swej prostocie, a kazda rozgrywka inna. Mozna dokupic tez rozne rozszerzenia, by ja urozmaicic.

Edytowane przez kjd3
Czas edycji: 2015-01-20 o 00:00
kjd3 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-01-19, 22:54   #1026
emmmm
Rozeznanie

ja szczerze polecam - choć to nie planszówka - grę Prawo Dżungli. Nam towarzyszy od kilku lat praktycznie na każdej imprezie czy wyjeździe. Gra robi się ciekawsza zwłaszcza po %

emmmm jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-01-20, 09:05   #1027
Ojoanna29
Zakorzenienie

Z gier to ja uznaję tylko Monopol - moja miłość z dzieciństwa, nic innego nie ogarniałam

Zapisałam sobie w kalendarzyku kilka postanowień
- wszystkie dodatkowe pieniądze dzielić 40%/40%/20% - dodatkowe środki na kredytówkę/oszczędności/na przyjemności (czyli pewnie na książkę )
- zapisywać każdy wydany grosz - dobrze, że mam mały kalendarzyk, może będzie mnie odciągać od zakupów brak miejsca tak samo pilnować tż
- przejrzeć wszystkie nasze rzeczy, co niepotrzebne wystawić na allegro
- rozejrzeć się za lepiej płatną pracą..

Od małego byłam strasznie rozrzutna Jak tylko dostawałam jakies pieniądze to zastanawiałam się, gdzie wydać, na co.. Skarbonki świeciły pustkami, byłam dzieckiem które wydawało ostatnie pieniądze na ładną skarbonkę Niestety do dziś mam takie odruchy, jak tylko przyjdzie wypłata to zastanawiam się co jest mi potrzebne, jakiś nowy ciuch, a może znajdzie się jakaś promocja w internecie.. Tż ma podobnie - nie zastanawia się nad zakupami, jak wpadnie mu coś do głowy to od razu kupuje, a potem zdziwienie, że wypłata tak szybko się rozeszła..
Czytacie jakieś blogi o finansach/oszczędzaniu? Chętnie bym coś poczytała, a wszystko na co trafiam sama jet jakieś nie dla mnie
Ojoanna29 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-01-20, 09:19   #1028
Suivi
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Ojoanna29 Pokaż wiadomość
Czytacie jakieś blogi o finansach/oszczędzaniu? Chętnie bym coś poczytała, a wszystko na co trafiam sama jet jakieś nie dla mnie
Co do bloga to wiele razy już polecany http://jakoszczedzacpieniadze.pl/ razem z mężem czytamy namiętnie
Dzięki niemu mamy tablet za darmo, mąż zarobił około 700 zł za założenie konta

Suivi jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-01-20, 09:31   #1029
Antii89
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Ojoanna29 Pokaż wiadomość
Z gier to ja uznaję tylko Monopol - moja miłość z dzieciństwa, nic innego nie ogarniałam

Zapisałam sobie w kalendarzyku kilka postanowień
- wszystkie dodatkowe pieniądze dzielić 40%/40%/20% - dodatkowe środki na kredytówkę/oszczędności/na przyjemności (czyli pewnie na książkę )
- zapisywać każdy wydany grosz - dobrze, że mam mały kalendarzyk, może będzie mnie odciągać od zakupów brak miejsca tak samo pilnować tż
- przejrzeć wszystkie nasze rzeczy, co niepotrzebne wystawić na allegro
- rozejrzeć się za lepiej płatną pracą..

Od małego byłam strasznie rozrzutna Jak tylko dostawałam jakies pieniądze to zastanawiałam się, gdzie wydać, na co.. Skarbonki świeciły pustkami, byłam dzieckiem które wydawało ostatnie pieniądze na ładną skarbonkę Niestety do dziś mam takie odruchy, jak tylko przyjdzie wypłata to zastanawiam się co jest mi potrzebne, jakiś nowy ciuch, a może znajdzie się jakaś promocja w internecie.. Tż ma podobnie - nie zastanawia się nad zakupami, jak wpadnie mu coś do głowy to od razu kupuje, a potem zdziwienie, że wypłata tak szybko się rozeszła..
Moje ulubione blogi:
http://zorganizowanydom.blogspot.pl
http://marciniwuc.com/
http://gosiaoszczedza.blogspot.pl
http://www.wolnymbyc.pl/
http://jakoszczedzacpieniadze.pl/
http://godnezycie.blogspot.pl
Stary 2015-01-20, 09:44   #1030
Alillah
Raczkowanie

Ja bardzo lubię blog Wolnego - wydaje mi się, że jest mi najbliższy jeśli chodzi o filozofię życiową.
Ostatnimi miesiącami np. odkrywam, jak fajnie jest nie kupować nic w ciągu tygodnia, zużywać rzeczy, które już posiadam. Jest taka hmmm satysfakcja, że produkuje się o wiele mniej śmieci, zużywa produkty, które się kupiło.

Wracając jeszcze do tematu kosmetyków – ostatnio zrobiłam zwrot w stronę tańszych produktów. Okazało się, że żel z Rosmana (Synergen? Taki różowy) jest dla mnie bardzo wydajny – wystarczy kropelka na całą twarz i jest tak samo dobry jak używany przeze mnie wcześniej La Roche-Posay albo Uriage (używany przez koleżanki). Tak samo mydło – mi kostka Dove w zupełności wystarcza i to na długo. Denkuje wytrwale też pozostałe kosmetyki i nic nie dokupuję. Regularnie schodził u mnie tylko tusz do rzęs i eyeliner, ale to i tak grosze. Szukam teraz dobrego kremu do twarzy, na razie uzywałam Ziaji z seri Med dla skóry naczynkowej. Może jest coś lepszego, zobaczymy 

Wczoraj spędziłam wieczór lepiąc pierogi z pieczarkami i grzybami. Mam 100 pierogów (czyli ok.10 obiadów) za łączny koszt 8 zł 
Alillah jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-01-20, 09:55   #1031
juli_jka
now or never

lipa
wyświetla mi się to:
Cytat:
Chętnie poznamy Twoje oczekiwania co do serwisu Blogspot.pl. Jakie powinien spełniać warunki, żeby dobrze Ci się blogowało? Każda opinia jest dla nas cenna i pomoże nam dostosować Serwis do Twoich wymagań.
Stary 2015-01-20, 09:59   #1032
Antii89
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez juli_jka Pokaż wiadomość
lipa
wyświetla mi się to:
A jak zmienisz z pl na com?
Np.
http://zorganizowanydom.blogspot.com/

Piszę z pracy i tu w ogóle mi wyświetla wszystkie końcówki z .de ze względu na niemieckie serwery.

Edytowane przez Antii89
Czas edycji: 2015-01-20 o 10:00
Antii89 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-01-20, 10:04   #1033
juli_jka
now or never

Cytat:
Napisane przez Antii89 Pokaż wiadomość
A jak zmienisz z pl na com?
Np.
http://zorganizowanydom.blogspot.com/

Piszę z pracy i tu w ogóle mi wyświetla wszystkie końcówki z .de ze względu na niemieckie serwery.
działa
Stary 2015-01-20, 10:14   #1034
Ojoanna29
Zakorzenienie

Dziękuję! Biorę się za czytanie

A może jakieś książki Was natchnęły? Mam możliwość wypożyczenia sobie za darmo książek z pracy, chętnie bym coś poczytała
Ojoanna29 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-01-20, 17:40   #1035
maaddzziiaa
Zakorzenienie

Dziewczyny, dołączam się!
Ostatnio wiele czasu rozmyślałam o oszczędzaniu i o tym, że pieniądze po prostu rozpływają mi się w zastraszającym tempie...
Poczyniłam kilka "oszczędnych kroków":
- W KOŃCU założyłam konto oszczędnościowe,
- korzystam z darmowego internetu,
- kupiłam dzbanek filtrujący (nie kupuję już wody w butelkach),
- nie mam TV,
- gdy tylko pogoda dopisuje- staram się chodzić do pracy, a nie wozić się miejskim

Mam nadzieję, że ten wątek będzie dla mnie inspiracją do mądrego oszczędzania, bo jak tak dalej pójdzie, niczego się w tym życiu nie dorobię
maaddzziiaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-01-20, 17:55   #1036
201607111632
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez maaddzziiaa Pokaż wiadomość
Dziewczyny, dołączam się!
Ostatnio wiele czasu rozmyślałam o oszczędzaniu i o tym, że pieniądze po prostu rozpływają mi się w zastraszającym tempie...
Poczyniłam kilka "oszczędnych kroków":
- W KOŃCU założyłam konto oszczędnościowe,
- korzystam z darmowego internetu,
- kupiłam dzbanek filtrujący (nie kupuję już wody w butelkach),
- nie mam TV,
- gdy tylko pogoda dopisuje- staram się chodzić do pracy, a nie wozić się miejskim

Mam nadzieję, że ten wątek będzie dla mnie inspiracją do mądrego oszczędzania, bo jak tak dalej pójdzie, niczego się w tym życiu nie dorobię
Witamy
Ja teraz staram się maksymalnie oszczędzać, stosuję minimalizm ubraniowo- kosmetykowy i na razie dobrze mi to idzie.
201607111632 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-01-20, 18:07   #1037
sylvi_86
Zakorzenienie

Ja w ramach oszczędności wykańczam właśnie zapasy kosmetyków. pracując w drogerii nie łatwo oprzeć się pokusie kupowania dobrze być na macierzyńskim :P
sylvi_86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-01-20, 18:18   #1038
maaddzziiaa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez sylvi_86 Pokaż wiadomość
Ja w ramach oszczędności wykańczam właśnie zapasy kosmetyków. pracując w drogerii nie łatwo oprzeć się pokusie kupowania dobrze być na macierzyńskim :P
Witaj w klubie pracujących w drogerii. Racja, że często ciężko się oprzeć drogeryjnym pokusom... tym bardziej, gdy z koleżankami nawzajem się nakręcamy, mamy- jako pierwsze- dostęp do promocji i przecen... i to mnie niszczy Ale walczę z tym!
Stary 2015-01-20, 18:34   #1039
sylvi_86
Zakorzenienie

Cytat:
Witaj w klubie pracujących w drogerii. Racja, że często ciężko się oprzeć drogeryjnym pokusom... tym bardziej, gdy z koleżankami nawzajem się nakręcamy, mamy- jako pierwsze- dostęp do promocji i przecen... i to mnie niszczy Ale walczę z tym!
nakręcanie sie typu "zobacz jak to super pachnie" "jaka fajna cena" "super skład" a później po 1o szamponów, żeli pod prysznic, kremów, balsamów itede
Stary 2015-01-20, 18:42   #1040
maaddzziiaa
Zakorzenienie

Cytat:
nakręcanie sie typu "zobacz jak to super pachnie" "jaka fajna cena" "super skład" a później po 1o szamponów, żeli pod prysznic, kremów, balsamów itede
hahaha, DOKŁADNIE tak jest
Albo "Magda, patrz! Ten krem wskakuje na kasie za 20zł zamiast 50zł Pewnie jakaś pomyłka! Bierzemy!".

Dobrze, że chociaż zdajemy sobie z tego sprawę, że to jest poniekąd chore i staramy się to zwalczyć. Przynajmniej ja... ;-)
Stary 2015-01-20, 18:56   #1041
sylvi_86
Zakorzenienie

Cytat:
hahaha, DOKŁADNIE tak jest
Albo "Magda, patrz! Ten krem wskakuje na kasie za 20zł zamiast 50zł Pewnie jakaś pomyłka! Bierzemy!".

Dobrze, że chociaż zdajemy sobie z tego sprawę, że to jest poniekąd chore i staramy się to zwalczyć. Przynajmniej ja... ;-)
o nie tak nie wolno haha
ciekawe jak będzie mi szło jak wrócę do pracy ale mam nadzieję, że już wtedy będziemy z mężem "na swoim" i nie będzie aż tyle kasy w zanadrzu
Stary 2015-01-20, 19:03   #1042
maaddzziiaa
Zakorzenienie

A ile Ci jeszcze zostało macierzyńskiego?
Mój problem polega na tym, że od kilku miesięcy właśnie jestem "na swoim". Wynajmuję mieszkanie wraz z TŻ, który jest w trakcie zmiany pracy... luty będzie ciężki, bo wypłata styczniowa TŻta będzie lipna :-(
Stary 2015-01-20, 19:13   #1043
Futbolowa
Zakorzenienie

GG do Futbolowa

Założyłam dziś Zońce konto oszczędnościowe, na które zamierzamy co miesiąc przelewać min. 100zł. Mam nadzieję, że będziemy w tym konsekwentni

A na swoim koncie przywróciłam Smart Saver, które musiałam zamknąć na koniec grudnia, jak nam do samochodu brakowało

Szukam teraz jakieś niedrogiego prezentu dla ojca, ale kompletnie nie mam pomysłu. Najbardziej chciałabym kupić jakiś koncert na DVD, ale to akurat niezbyt dania sprawa
Futbolowa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-01-20, 19:37   #1044
sylvi_86
Zakorzenienie

Cytat:
A ile Ci jeszcze zostało macierzyńskiego?
Mój problem polega na tym, że od kilku miesięcy właśnie jestem "na swoim". Wynajmuję mieszkanie wraz z TŻ, który jest w trakcie zmiany pracy... luty będzie ciężki, bo wypłata styczniowa TŻta będzie lipna :-(
do listopada... całe szczęście mam umowe na czas nieokreslony a mąż stałą pracę ze stałą pensją, także sobie poradzimy... mam nadzieję z kredytem będzie ciężej ale damy radę

---------- Dopisano o 19:37 ---------- Poprzedni post napisano o 19:35 ----------

Cytat:
Napisane przez Futbolowa Pokaż wiadomość
Założyłam dziś Zońce konto oszczędnościowe, na które zamierzamy co miesiąc przelewać min. 100zł. Mam nadzieję, że będziemy w tym konsekwentni
ja z mężem mamy 3 oszczędnościówki, jedna na moją emeryturę (odkładam po 100zł miesięcznie ale muszę to zwiększyć do 200zł), jedną na dziecko a jedną gdzie mamy kasę na dom
Stary 2015-01-20, 20:59   #1045
Shiruvii
Zakorzenienie

GG do Shiruvii Send a message via Skype™ to Shiruvii

Cytat:
do listopada... całe szczęście mam umowe na czas nieokreslony a mąż stałą pracę ze stałą pensją, także sobie poradzimy... mam nadzieję z kredytem będzie ciężej ale damy radę

---------- Dopisano o 19:37 ---------- Poprzedni post napisano o 19:35 ----------

ja z mężem mamy 3 oszczędnościówki, jedna na moją emeryturę (odkładam po 100zł miesięcznie ale muszę to zwiększyć do 200zł), jedną na dziecko a jedną gdzie mamy kasę na dom
Ja na razie odkladalam tylko na jedno konto oszczędnościowe. Konsekwentnie 100zł w każdym miesiącu od kiedy pracuję na umowę o pracę. Chociaż w sumie z tym przelewaniem miesięcznym się nie bawię, kiedyś robiłam przelew raz na kwartał, później raz na pół roku, a teraz w styczniu od razu zrobiłam na cały rok (oczywiście wszystko płatne z góry).

A ponieważ u nas w 'gospodarstwie' każdy trzyma swoją kasę to w sposoby na oszczędności drugiej strony nie wnikam.

Cinderella is a proof that a new pair of shoes can change your life

Edytowane przez Shiruvii
Czas edycji: 2015-01-20 o 21:00
Shiruvii jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-01-20, 21:50   #1046
DobraDusza88
Zakorzenienie

Cytat:
ja też co miesiąc odkładam 100zł na "emeryturę" zapoczątkował to mój mąż, kiedy pracowałam na umowę zlecenie i nie wiadomo było kiedy dostanę umowę o pracę. Jednak po jej otrzymaniu postanowiliśmy to kontynuować, bo stwierdziliśmy, że to niezła opcja. Może nie jest to wiele, ale zawsze więcej niż nic...
Stary 2015-01-20, 23:03   #1047
ineska86
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez DobraDusza88 Pokaż wiadomość
ja też co miesiąc odkładam 100zł na "emeryturę" zapoczątkował to mój mąż, kiedy pracowałam na umowę zlecenie i nie wiadomo było kiedy dostanę umowę o pracę. Jednak po jej otrzymaniu postanowiliśmy to kontynuować, bo stwierdziliśmy, że to niezła opcja. Może nie jest to wiele, ale zawsze więcej niż nic...
Mnie chyba by zbyt kusiło gdybym miała oszczędności "na emeryturę", może jestem jeszcze naiwna, mam 28 lat i póki co długa droga do własnego mieszkanka, ale jak już się z tym uporam za ileś lat to kolejny etap - zabezpieczenie emerytury
Stary 2015-01-20, 23:13   #1048
DobraDusza88
Zakorzenienie

Cytat:
Mnie chyba by zbyt kusiło gdybym miała oszczędności "na emeryturę", może jestem jeszcze naiwna, mam 28 lat i póki co długa droga do własnego mieszkanka, ale jak już się z tym uporam za ileś lat to kolejny etap - zabezpieczenie emerytury
Jestem równo 2 lata młodsza też myślałam, że mnie będą kusić, ale nawet o nich nie myślę. Czasem tylko męża pytam ile tam jest. Tych 100zł nie odczuwam w ogóle w budżecie domowym.
Stary 2015-01-21, 08:00   #1049
KaasiaJot
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Futbolowa Pokaż wiadomość

A na swoim koncie przywróciłam Smart Saver, które musiałam zamknąć na koniec grudnia, jak nam do samochodu brakowało

Szukam teraz jakieś niedrogiego prezentu dla ojca, ale kompletnie nie mam pomysłu. Najbardziej chciałabym kupić jakiś koncert na DVD, ale to akurat niezbyt dania sprawa
Uwielbiam ING za te wszystkie Dream / Smart Savery też otworzyliśmy jeden rok temu jak się córa urodziła i co miesiąc przelewamy 100 zł plus to co dostała na Chrzcinach. Wczoraj otworzyłam kolejny, gdzie będę przelewać pieniądze na nadpłatę kredytu hipotecznego- mamy taki niefajny zapis w umowie, że nadpłata nie może być niższa niż 5-krotność raty, którą normalnie płacimy i zanim mi się uzbiera ta kwota, to zawsze zdążę już jakąś lokatę założyć, a potem mi szkoda likwidować...teraz już nie będzie wymówki!

Nie wiem, czy też tak macie, ale mnie bardzo motywuje właśnie kwestia celu. Szybko porzucam ogólne postanowienia o oszczędzaniu, ale jak mam subkonto z jakimś szczególnym przeznaczeniem, to odczuwam wręcz niezdrową ekscytację każdą złotówką, którą uda mi się tam przelać
KaasiaJot jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-01-21, 08:44   #1050
Alillah
Raczkowanie

Cytat:
Jeśli nie ma się własnego mieszkania tylko się wynajmuje, to jest to coś w rodzaju "zobowiązania" czy też nawet "kredytu". Jest taka teoria, która mówi, że najpierw powinniśmy spłacić zobowiązania a potem oszczędzać. Bo jeśli mamy zobowiązania i ich nie spłacamy (lub moglibyśmy znacznie bardziej nadpłacać gdyby nie odkładanie na coś innego), to nasz dług będzie dłużej trwał, czyli więcej w niego kasy włożymy w sumie.

Dlatego teraz nie odkładam w ogóle na emeryturę tylko na razie wszystkie zaoszczędzone pieniądze gromadzę z myślą o kupnie mieszkania. Jak będę mieć swoje mieszkanie, to równie dobrze to, co płaciłam za wynajem (w moim przypadku jest to 650 zł bez rachunków) mogę odkładać na emeryturę.
Alillah jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Wizażowe Społeczności

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości