![]() |
#1 | |
Zakorzenienie
|
![]() ICE = in case of emergency
Hej
![]() natknęłam się na ciekawe artykuły, a w nich ciekawy pomysł włoskich ratowników i chciałam się z Wami podzielić ![]() Cytat:
drugi artykuł Ja już wpisałam ICE do swojej komórki. Uważam, że to dobry pomysł ![]() co o tym sądzicie? dobrej niedzieli! ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Raczkowanie
|
Dot.: ICE = in case of emergency
mowili o tym w telewizji i moze to i dobry pomysl ale malo ludzi chyba to wpisze do swoich telefonow a pozatym ja np nie zawsze mam komorke przy sobie, pomysl nawet dobry ale jak ma sie wpisane mama tata czy dom to chyba tez wiadomo ze to nr na ktory trzeba zadzwnonic w naglym przypadku
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
Też o tym słyszałam, ale ze w Polsce trzeba wpisać SOS
![]()
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
Niedawno dostałam link do tego artykułu. Pomysł jest dobry
![]() Ja już od dawna noszę w dowodzie kartkę z telefonem osoby, do której powinni zadzwonić w razie wypadku. Mam też zgodę na pobranie moich narządów (jeśli się coś nada w ogóle ![]() ![]()
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
Mysle ze to bardzo dobry pomysl i mam tak zapisane w telefonie dwa numery
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
Pomysł świetny.
Tylko pytam,czy nie ma jakiegoś odpowiednika w języku polskim ![]() Jeśli już,to bardziej odpowiednie byłoby SOS ,bo ICE z lodami się kojarzy ![]() Na przykład w razie wypadku drogowego nasz telefon komórkowy znajdzie postronna/starsza osoba . Wątpię,żeby wiedziała,że ICE znaczy tyle,że należy zadzwonić pod ten numer i powiadomić wyznaczoną osobę ,że posiadacz telefonu uległ wypadkowi. Natomiast SOS od zawsze kojarzy się z sygnałem awaryjnym.
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
Moim zdaniem najlepsza jest wersja międzynarodowa, ale z drugiej strony doskonale wiadomo, że nie wszyscy [ratownicy także] muszą znać tę międzynarodową wersję
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
To właściwie producenci komórek powinni wpaść na ten pomysł i każdy model telefonu powinien mić na przykład trzy klawisze w różnych kolorach-czerwony,niebieski,zielon y-pod który wpisałoby się numer do powiadomienia w razie awaryjnym i wybierałoby się go to tylko jednym kliknięciem,a nie żadną kombinacją klawiszy. Wtedy jest szansa,że praktycznie każdy by wiedzaił,do czego służą te kolorowe klawisze. Sama wymyśliłam ![]() Proste,a jakie mądre ![]() A jak to jest z tym numerem 112? Działa on,czy nie ?
![]() |
![]() |
#11 |
Zakorzenienie
|
jestem jakas dziwna, ale nie rozumiem tego?
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Zakorzenienie
|
![]() |
#13 |
Zakorzenienie
|
mam wpisac do telefonu ICE i co dalej? jakis specjalny numer czy co?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Zakorzenienie
|
No właśnie
![]() Ghana, uprzedzilas mnie, odpowiadajac wczesniej. Pod ICE masz wpisac numer do osoby, ktora ma byc powiadomiona np. jak Ci sie cos stanie. Tak jak wpisujesz w telefonie nazwa "mama" i numer 06...etc. tak tu wpisujesz ICE i numer...wlasnie osoby, ktora w razie wypadku ma byc powiadomiona/potrzebna w razie indentyfikacji etc. (moze to byc mama/ojciec, ktos z rodziny, chlopak...osoba, ktora chcesz, zeby powiadomiona byla).
Gdy już posmakowałeś lotu, zawsze będziesz chodzić po ziemi z oczami utkwionymi w niebo, bo tam właśnie byłeś i tam zawsze będziesz pragnął powrócić. Chciałbym poznać człowieka, który wymyślił seks, żeby zobaczyć nad czym teraz pracuje ![]() Edytowane przez layla_lbn Czas edycji: 2007-08-12 o 12:36 Powód: sprostowanie |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Zakorzenienie
|
aaa.
dziekuje za wytlumaczenie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Zakorzenienie
|
Layla_lbn mnie trochę uprzedziła ![]() Wpisujesz na przykład : 1ICE mama 2ICE tata 3ICE brat Lub zamiast podać "mama" piszesz numer.
![]() |
#17 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() szczerze mówiąc nie miałam okazji sprawdzić, ale z tego co słyszałam, to jakieś problemy z nim są ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Wtajemniczenie
|
Dobry pomysł i tez zastosuje u siebie
![]()
![]() |
#19 |
Zadomowienie
|
mam wpisany juz od jakiegos czasu
![]() przydalaby sie jakas wieksza akcja informacyjna w kraju (ot chocby plakaty na miescie, citylighty, czy krotkie spoty w mediach), bo jak do tej pory spotkalam sie z tym tylko na forach wlasnie.
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#20 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Też właśnie słyszałam,że zx komórek ponoć nie można na niegov dzwonić,bo nie działa.Tylko ze stacjonarnego. Ale nie wiem,czy to prawda. Cytat:
A niedawno mówili o tym w Faktach TVN ![]()
![]() |
![]() |
#21 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
z komorki mozna tez dzwonic na 911 (pogotowie policji).
![]() |
![]() |
#22 |
Zakorzenienie
|
ja mam rowniez wpisane w telefon od jakiegos czasu, dodatkowo w portfelu nosze oswiadczenie woli.
![]()
![]() |
![]() |
#23 |
Zakorzenienie
|
AKCJA "ICE" - wejdź i przeczytaj!
Siedzę na innym forum (związanym z fretkami) i tam znalazłam dzisiaj taki oto temat. Akcja uważam jest sensowna i warto się z nią zapoznać.
"Ratownicy medyczni, policjanci, strażacy i wszyscy inni, którzy interweniują na miejscu wypadków, wielokrotnie napotykają na trudności, kiedy muszą skontaktować się z krewnymi lub bliskimi poszkodowanych. Włoskie media, po przeprowadzonych rozmowach z pracownikami służb ratowniczych - zaproponowały, abyśmy w specjalny sposób oznakowali w swojej komórce numer - pod którym to w nagłych wpadkach można byłoby skontaktować się z bliskimi poszkodowanych. Bardzo często telefon komórkowy jest jedynym przedmiotem, który można przy nich znaleźć. Szybki kontakt pozwoliłby na uzyskanie takich informacji jak grupa krwi, jakie przyjmują leki, czy cierpią na jakieś choroby, czy są alergikami... Ratownicy zaproponowali, aby każdy w swoim telefonie umieścił na liście kontaktów - osobę, z którą trzeba się skontaktować w nagłych wypadkach. Lista kontaktów w naszych telefonach zwykle jest bardzo długa i nie wiadomo kogo w pierwszej kolejności powinniśmy powiadomić. Według włoskich ratowników, międzynarodowy skrót pod którym można byłoby umieścić taki numer to: ICE (=in Case of Emergency) tzn. w nagłym wypadku. Takie oznakowanie uprościłoby pracę wszystkim służbom ratowniczym. Gdyby ktoś chciał umieścić więcej osób w swoim telefonie mógłby je oznaczyć w następujący sposób: ICE1, ICE2,ICE3, itd. Pomysł jest łatwy w realizacji, nic nie kosztuje - a może być bardzo użyteczny. Przecież dzisiaj prawie każdy dysponuje telefonem komórkowym. Aktualnie podobna akcja jest rozwijana w innych krajach Europy (i nie tylko). W Polsce włączyło się m.in . forum Subaru , streetracing.pl. i STK Ponieważ szczególnie w Polsce, gdzie ginie o wiele za dużo osób w ruchu drogowym (ale dotyczy to przecież nie tylko takich sytuacji !) proszę Państwa o wprowadzenie pod hasłem ICE "namiarów" Waszych najbliższych. Jednocześnie proszę o popularyzację tej idei: Nie kosztuje nic, a może pomóc ocalić życie." Aszka
Jak kocha, to jest naiwna, a jak nie kocha, to jest zimna. Jeśli jest sama, to znaczy, że nikt jej nie chciał, a jeśli jest z kimś, to znaczy, że cwana. A gdy dostaje furii to jej się tylko tak zdaje... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Zakorzenienie
|
Dot.: AKCJA "ICE" - wejdź i przeczytaj!
Było niedawno
![]() Sam pomysł uważam za trafny,swoje ICE już mam wpisane,ale oby nie było potrzeby z niego korzystać. ![]()
![]() |
#25 |
Zakorzenienie
|
Judka
![]() ![]() Założyła dwa dni temu Mary poziomkowa ![]() http://www.wizaz.pl/forum/showthread.php?t=203638
![]() |
#26 |
Zakorzenienie
|
kolega mi mówił,juz zapisałam
![]() |
#27 |
Zakorzenienie
|
Jestem taka roztrzepana...
![]() Proszę o połączenie wątku ![]()
Jak kocha, to jest naiwna, a jak nie kocha, to jest zimna. Jeśli jest sama, to znaczy, że nikt jej nie chciał, a jeśli jest z kimś, to znaczy, że cwana. A gdy dostaje furii to jej się tylko tak zdaje... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
Zakorzenienie
|
Ależ proszę
![]() ![]() Jak zwykle Fresa mnie ubiegła, można się przyzwyczaić ![]() ![]() ![]() Słyszałam, od kogoś zanim przeczytałam na forum i zapisałam sobie taki numer ![]()
![]() |
![]() |
#29 |
Raczkowanie
|
Ja słyszałam tez o wpisywaniu w telefon swojej grupy krwi. Niedawno wyrobiłam sobie taka specjalną krew karte i nosze przy dokumentach
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Zakorzenienie
|
Eliza ale powiedz o tym więcej
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 07:59.