|
|
#4501 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Mamusie LIPCOWE 2015 cz.1
Nie wiem czy dobre...ale mnie ciągnie
do wszystkiego ... ale oczywiście oprócz mięsa.Dziecko będzie chyba jakim wegetarianinem? Już zjadłam 3 miski zupy ogórkowej, do tego placki z jogurtem... a dalej jestem głodna, TŻ mnie kusi jakimiś fastfoodami ![]() ![]() Przede mną urodziny syna...jakoś w tym roku nie mam spiny na dodatki, ozdoby itp i mam przez to ciągle wrażenie że o czymś zapomniałam. Najlepsze, że co roku robię synkowi sama tort - obłożony masą cukrową. W tym roku jest na tyle świadomy, że stwierdził, że mam zrobić to co sobie zażyczy - ok, zgodziłam się. Wymyślił, że mam zrobić mu remizę strażacką albo coś w tym stylu...2 piętra (żeby nie było zbyt prosto). Do tego samochód i ludziki. |
|
|
|
#4502 |
|
Zakorzenienie
|
Ja tez dzis jakas niedojedzona nie wiemco co chodzi
|
|
#4503 |
|
Raczkowanie
|
Dziwny dzień, a od 2 dni nie miałam na nic ochoty...a dziś jak szalona.
Jem, jem, jem, idę zaraz paprykę sobie pokroić i jakiegoś ogórka może bo zwariuję
|
|
|
|
#4504 |
|
Rozeznanie
|
Za mną ciężka noc, córka spała w miarę dobrze ale za to ja nie mogłam zasnąć,złapał mnie tak okropny ból głowy w okolicy brwi i na dodatek reaguje na zmianę pogody i niestety czuję to w "kościach" a dokładniej w stawach i nogach,muszę wtedy chodzić, ruszać nimi.To jest chyba ten sławny Zespół niespokojnych nóg
![]() A ja wczoraj zrobiłam sobie rosołek,pierwszy raz tak po dłuugiej przerwie nie gotowania, niestety mdłości i wymioty nie ustępują;/ Lekarz przepisał mi lek Ondansetron ( w Polsce Zofran) ale wzięłam dwie tabletki i więcej nie chce bo przeczytałam na internecie że ten lek jest bardzo silny,podawany po chemii itp. i że do końca nie jest sprawdzony czy jest bezpieczny w ciąży wtf? także nie biorę, niby ufam lekarzowi bo nie dał by mi złego leku a tutaj biorą bo jest bardzo popularny ale ja boję się historii z lat 60 kiedy to w Niemczech i Szwecji kobiety ciężarne na wymioty/nudności brały Talidomid i o zgrozo zrobiło się mnóstwo tragedii,dzieci urodzonych bez rączek,nóżek,zdeformowany ch itp bo tez nie był do końca sprawdzony. Ja wiem, to były lata 60 ale wolę się przemęczyć niż potem żałować.
"Pokochać to największe ryzyko ze wszystkich, to oddanie swojej przyszłości i swojego szczęścia w ręce drugiego człowieka, to zaufanie bez reszty, to odsłonięcie swoich słabości..."Zapuszczam paznokcie dzień:2
|
|
|
|
#4505 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ale dopiero slodkie jadlam
|
|
|
#4506 |
|
Raczkowanie
|
ja ostatnio zajadłam rybę po grecku czekoladą mleczną, smakowało nieźle
|
|
|
|
#4507 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
oj jak bym zjadla rybke po grecku mniaaaaam
|
|
|
#4508 | |
|
Zadomowienie
|
Bardzo apetycznie brzmi Twoje dzisiejsze menu. Jeszcze lepsza ryba i czekolada. u mnie dziś
zupa fasolowa, focaccia cebulowa i ciasto jogurtowe z owocami i kruszonką. Niestety zakalec ale i tak smakuje wybornie :p Cytat:
i cały dzień by jadł, po tatusiu głodomor. Co do tych leków to ja Cię rozumiem. Nie to żebym była jakaś anty w stosunku do medycyny ale jakoś w ciąży wolę się obyć bez nich, jeżeli nie potrzebuję naprawdę. na szczęścię nie potrzebuję raczej
|
|
#4509 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
#4510 |
|
Zakorzenienie
|
Ja robilam we wtorek, kolezanka mi tak smaka narobila ze gotuje zw myslalam ze oszaleje
|
|
#4511 |
|
Raczkowanie
|
Ja wczoraj cały dzień wymiotowałam, a dzisiaj jest dobrze i nadrabiam. Rano zrobiłam sobie wiosenne kanapeczki, z sałatą, rzodkiewką... mniam... w południe jadłam jakąś kwaśną zupę, która teściowej została, później monte i pół litra mleka :P na obiad kluski parowane z białym sosem, a teraz wcinam arbuza
a przed spaniem dokończę sałatkę warzywną hihi no w końcu nie wiadomo, co jutro się będzie działo, a nie odzyskałam jeszcze straty kg z I trymestru. Głowa mnie w ciąży bolała jak na razie 2 razy, ale to tak, że przeleżałam cały dzień ze łzami w oczach i nawet apapu nie wzięłam. Doskonale Was rozumiem w kwestii tych leków. Biorę tylko Prenatal przy śniadaniu dla bobasa, z resztą muszę sobie radzić bez medykamentów
|
|
|
|
#4512 |
|
Konto usunięte
|
Ja ostatnio czuję się fatalnie, słabo, prawie cały czas mnie mdli. Dzisiaj już nie wytrzymałam i poszłam do apteki po takie mleczko, które hamuje mdłości a mogą go używać kobiety w ciąży. Nazywa się Gaviscon.
Jeszcze się pochwalę, że wczoraj sprzedałam mieszkanie, co odbiło się na mnie strasznym zmęczeniem i sennością, no ale to krok bliżej własnego domku Kolejną wizytę u gin mam w następny piątek, a połówkowe 14 lutego, mam nadzieję że za tydzień już poznam płeć. Poza tym ze smaczków to ostatnio przebiłam samą siebie - maślanka jagodowa i śledz
|
|
|
|
#4513 |
|
Raczkowanie
|
Hej, melduję się po wizycie
. Mój gin potwierdził płeć i będzie Laurka .Krew się polepszyła, dupka mogę odstawic .Następna wizyta 19.02, a tydzień później wybiorę się na polowkowe .Kruszynka była dziś bardzo ruchliwa podczas usg, mogłabym mieć tam na stałe zainstalowaną kamerkę i Ją podglądać .
|
|
|
|
#4514 |
|
Zakorzenienie
|
Hej!
Mnie dziś naszło na jarzynówkę i właśnie gotuję, odstawiłam tym samym TŻta od garów .. (zwykle on obiadokolacje serwuje). Co do wózków - ja będę potrzebowała pomocy bo jako, że to będzie moje pierwsze dziecko to jestem zielona w temacie .. jedyne co zdążyłam się zorientować to że chyba wolę najpierw taki typowy wózek dla niemowlaka a potem spacerówkę, nie jakieś x w jednym.Co do warunków - mieszkam w bloku ale mam windę, do zniesienia tylko z parteru (kilka schodków) więc nie tak źle. Nie musi się mega kompresować bo mam komórkę przy mieszkaniu i tam będę pewnie go trzymać. Mieszkam w mieście więc raczej chodniki są ale zamierzam też wozić młode na działkę, czyli wózek musi dawać radę po trawiastych ścieżkach. Po jakimś mega błocie raczej nie będę musiała jeździć. Nie musi być piękny, ważne, żeby był wytrzymały i wygodny. Czy któraś może mi coś polecić? Jakąś firmę, typ?
|
#4515 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Gratuluję udanej wizyty!
|
|
|
|
|
#4516 |
|
Raczkowanie
|
Jeśli chodzi o wózki to ja mam X landera po synku, jest w bardzo dobrym stanie i świetnie mi się wtedy sprawdził i jako głęboki j później jako spacerówka. Fotelik mam Maxi Cosi od koleżanki wiec dokupienia sobie tylko adaptery żeby w razie potrzeby przypinac fotelik do stelaża. W ogóle to chyba będę mieć też drugi fotelik firmy Jane z bazą, który bardzo sobie chwalą moje koleżanki i tez w spadku dostanę
. Ostatnio sporo dzieciatek się porodzilo wśród przyjaciół i rodzinki wiec na tym skorzystam .
|
|
|
|
#4517 |
|
Wtajemniczenie
|
ciężarne powinny brac tylko zwykłą... to wg mojej lekarki i pani w aptece
|
|
|
|
#4518 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Ja mam takie same nastawienie do tych wszystkich leków co Wy. Nawet jak coś boli to nie wezmę i już jakiegoś stracha mam, ostatnio cala moc bolał mnie strasznie ząb, a do stomatologa miałam kilka dni i nie wzięłam nic chociaż się ucierpiałam. Wiem, że to jakaś paranoja, ale nie wezmę żadnego proszka póki jestem w ciąży. Do tego często mam zgagę, na razie jest w miarę do zniesienia i pomaga zwykła mięta, ale jak przestanie działać, a zgaga się nasili to nie wiem co zrobię ![]() ---------- Dopisano o 22:06 ---------- Poprzedni post napisano o 22:05 ---------- U mnie ogórkowa musi być raz w tygodniu obowiązkowo, bo inaczej nie przeboleję ![]()
|
|
|
|
|
#4519 |
|
Zakorzenienie
|
No ja nospy to wzielam troche ale bole mialam mocne, odpukac teraz spokojniej. Plus mi ta zwykla wogole nie pomaga, wiec tylko forte. Naczytalam sie na necie o obnizonym napięciu miesniowym po nospie ale bol brzucha mocny to tez nic dobrego
|
|
#4520 | ||||||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 22:32 ---------- Poprzedni post napisano o 22:28 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 22:34 ---------- Poprzedni post napisano o 22:32 ---------- Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 22:39 ---------- Poprzedni post napisano o 22:34 ---------- Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 22:41 ---------- Poprzedni post napisano o 22:39 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 22:42 ---------- Poprzedni post napisano o 22:41 ---------- ---------- Dopisano o 22:45 ---------- Poprzedni post napisano o 22:42 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 22:47 ---------- Poprzedni post napisano o 22:45 ---------- w II trymestrze wróciłam do starych nawyków i nie umiem pójść prędko spać |
||||||
|
|
|
#4521 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() |
|
|
|
|
#4522 | |
|
Raczkowanie
|
---------- Dopisano o 23:15 ---------- Poprzedni post napisano o 23:01 ------- Można dołączyć? Mam termin porodu na 5.07.15., podczytuję Was od jakiegoś czasu, ale jakoś nie miałam okazji nic napisać ![]() Tak jak u madz10 ciąża to dla mnie mega zaskoczenie, bo mimo, 5letniego stażu małżeńskiego raczej nie planowaliśmy dzieci (w ogóle). Jednak jak to zwykle bywa zdecydował los No to fajnie, że się sama tu nie dołkuje no my planowalismy ale za kilka lat![]() P.S. sorki, nie za bardzo umiem sie poslugiwac cytatami, hihi ---------- Dopisano o 23:21 ---------- Poprzedni post napisano o 23:15 ---------- Cytat:
albo Dżustyna Edytowane przez madz10 Czas edycji: 2015-01-22 o 23:16 |
|
|
|
|
#4523 |
|
Rozeznanie
|
Na zgagę mozna rennie brać bez problemu
w pierwszej ciazy brałam zawsze wieczorem bo inaczej nie mogłam spac...
|
#4524 | |||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
|
|||||
|
|
|
#4525 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Dziewczynki z dzieciaczkami, potrzebuje pomocy! W weekend wpadną do nas znajomi z 1,5 rocznym synkiem na obiadokolacje. I teraz pytanie, czym przyprawić nóżki (takie pałeczki) kurczaka - bedą pieczone w worku - żeby Maluszek tez zjadł? Pytam, bo dookoła nie mam takich maluchów, a dzieci chyba nie lubią przypraw, nie?
|
|
#4526 |
|
Wtajemniczenie
|
Ja wczoraj kupiłam sobie spodnie ciążowe - jeansy. Zaplaciłam 60 złotych tak więc jestem zadowolona
Pan sprzedawca miły i dał mi gratisa - skarpetki. Tylko nie wiedziałam jakie wziąć - różowe czy niebieskie Pooglądałam sobie też wózki. Mi wbrew pozorom podobają się własnie wózki retro i moim faworytem jak na razie jest roan marita w szarym kolorze tylko te mniejsze koła (12 calowe). Planuję dziecko znosić w gondolii na początku a stelaż trzymać albo na klatce, albo w aucie albo w piwnicy (mieszkam na 2gim piętrze bez windy). No ale jak już młode będzie na tyle stabilnie siedziało to się przesiądziemy do spacerówki-parasolki. W ogóle to mam ambicje coraz większe żeby nosić w chuście i coraz więcej o tym czytam i oglądam sposoby wiązania. Ja wczoraj robiłam lazanię.. Masakra - narobiłam się przez półtorej godziny A ja jak gotuję to maxymalnie mogę stać przy garach pół godziny, bo potem już mnie ta czynność zbyt mocno irytuje. No ale miałam smaka zjeść kawałek na kolację No i co... wyciągnęłam z pieca i całkiem mi ochota przeszła ech :/W ogóle mięso mi w dalszym ciągu nie podchodzi. Szczególnie mięso z kurczaka - a wcześniej to właśnie takie jadłam przeważnie. Teraz też o wiele bardziej preferuję zupy. Edytowane przez Sarrai Czas edycji: 2015-01-23 o 08:54 |
|
|
|
#4527 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Mój Michał nie je jeszcze zawrotnych ilości (8 msc) ale generalnie dajemy mu od siebie sporo z talerza (ostatnio jadł gulasz wołowy ze mną), normalnie przyprawione. Więc jeśli rodzice karmią normalnym jedzeniem to przypraw normalnie, ale niektórzy nie dają dzieciom przypraw, więc wtedy nie wiem. Chociaż ogólnie wydaje mi się, że takie 1,5 roczne dziecko jest już na tyle duże, że może jeść normalnie
|
|
|
|
|
#4528 | |||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Bumbleride są śliczne <3 mnie kusi spacerówka jak już młode podrośnie ---------- Dopisano o 09:32 ---------- Poprzedni post napisano o 09:30 ---------- Cytat:
![]() Ja mojemu 1,5 roczniakowi nie dodawałam zbytnio pieprzu i soli, za to trochę bazylii, cebulki i pietruszki. Może zrób pałeczki w miodzie? Myślę, że dzieciom pasują takie dania. Mój syn lubi np w sosie ananasowym mięsko, czy właśnie w miodzie. ---------- Dopisano o 09:35 ---------- Poprzedni post napisano o 09:32 ---------- Cytat:
Mam to samo z mięsem chociaż jeszcze schab zjem...ale mielone czy kurczak nie bardzo, kocham zupy - ale za to innym to nie podchodzi .Chociaż mój syn ma też preferencje jak ja...zupa pomidorowa/ogórkowa/rosół/warzywna + jakieś placuszki itp, mięso jak mamy jeść to długie zęby |
|||
|
|
|
#4529 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Muszę jednak niedługo skończyć z tą pracą, bo coraz więcej jest sytuacji stresujących, a ja jako ciężarna nie ma żadnych forów. Często dzieje się tak pod wpływem kierowniczek, które kiedyś już rodziły, ale chyba już szybko zapomniały...
|
|
|
|
|
#4530 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
albo będę w aucie stelaż trzymać.... albo nie wiem, zamieszkam pod mostem, przynajmniej schodów nie ma, a i w lipcu/sierpniu to już ciepło będzie Pałeczki w miodzie to jest chyba to! że też sama na to nie wpadłam - dzięki ![]() a co do spania, zauważyłam coś dziwnego, jeśli zasnę w dzień (bez względu na to, czy to jest 15 min czy 2 godz), wstaję z bólem głowy i dodatkowo jest mi niedobrze i potem te mdłości trzymają mnie przez kilka godzin.... unikam więc spania w dzień, ale dziwna jestem, co nie?
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:18.

do wszystkiego ... ale oczywiście oprócz mięsa.

oj jak bym zjadla rybke po grecku mniaaaaam

i cały dzień by jadł, po tatusiu głodomor. 

i potem te mdłości trzymają mnie przez kilka godzin.... unikam więc spania w dzień, ale dziwna jestem, co nie?