wieczny bałagan w domu - Strona 88 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2015-01-21, 11:47   #2611
201701121500
Konto usunięte

Dot.: wieczny bałagan w domu

Ja za to dostałam w sobotę takiego kopa energetycznego - słoneczko na niebie, prawie 20* ciepła, zapach wiosny.

Wysprzątaliśmy mieszkanie na błysk, wiosenne porządki normalnie.
201701121500 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-01-21, 13:04   #2612
jaksy
Zasiedzenie

A my wreszcie wybraliśmy się do Ikei i kupiliśmy segregatory i pudła (akurat była promocja). Do pudeł pochowaliśmy wszelkie mniejsze pudełka i rzeczy, których nie możemy wyrzucić, a po które sięga się raz na jakiś czas. Stoją teraz na półkach i wygląda to zacnie. Do segregatorów powrzucałam papiery, dzieląc wstępnie na kategorie, ale muszę jeszcze przysiąść i je dokładnie przejrzeć. Swoją drogą to straszne ile papierów człowiek musi katalogować przez lata, a niektóre do emerytury (zbieracie paski wypłaty? ja zbieram).
Niestety nie było zestawu pojemników na żywność, wykupili bałagan w lodówce będzie musiał poczekać.
Wpadłam też na pomysł jak zastąpić deskę do prasowania. Jako że nie mamy deski, byliśmy bliscy kupienia mini wersji na stół (swoją drogą super), ale ponieważ na każdy dodatkowy przedmiot patrzę pod kątem przeprowadzek, o czym już pisałam, postanowiłam kupić z metra bawełniane płótno. Muszę jeszcze dokupić gąbkę jako wkład i uszyję podkład do prasowania na stół. Jak nie będzie potrzebny, zwinie się go w rulon i do szafy. Przy przeprowadzce lekki jak piórko.
Edit: swoją drogą niedawno wypaliłam dziurę w kocu, gdy na nim prasowałam

Edytowane przez jaksy
Czas edycji: 2015-01-21 o 13:08
jaksy jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-01-21, 19:26   #2613
_Aneta
Zakorzenienie

Mieszkanie mi już zarasta. A ja siedzę i tylko się na to patrzę. Nawet śmieci mi się nie chce wynieść, co smieszniejsze mamy zsyp. Pranie już wychodzi z kosza. Nie pamiętam kiedy zmywalam ostatnio. Jutro mam wolne, muszę coś ogarnąć bo już nie mogę na to patrzeć oglądam perfekcyjną panią domu dla motywacji.
Stary 2015-01-21, 20:15   #2614
mabi27
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez _Aneta Pokaż wiadomość
Mieszkanie mi już zarasta. A ja siedzę i tylko się na to patrzę. Nawet śmieci mi się nie chce wynieść, co smieszniejsze mamy zsyp. Pranie już wychodzi z kosza. Nie pamiętam kiedy zmywalam ostatnio. Jutro mam wolne, muszę coś ogarnąć bo już nie mogę na to patrzeć oglądam perfekcyjną panią domu dla motywacji.
Też kiedys oglądałam dla motywacji abo wchodziłam na różne blogi o sprzątaniu, ale jakoś mi przeszło, ostatnio nie mam weny do sprzątania w ogóle.
mabi27 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-01-21, 23:08   #2615
Ilsa Lund
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez jaksy Pokaż wiadomość
Wpadłam też na pomysł jak zastąpić deskę do prasowania. Jako że nie mamy deski, byliśmy bliscy kupienia mini wersji na stół (swoją drogą super), ale ponieważ na każdy dodatkowy przedmiot patrzę pod kątem przeprowadzek, o czym już pisałam, postanowiłam kupić z metra bawełniane płótno. Muszę jeszcze dokupić gąbkę jako wkład i uszyję podkład do prasowania na stół. Jak nie będzie potrzebny, zwinie się go w rulon i do szafy. Przy przeprowadzce lekki jak piórko.
U moich Rodziców nigdy nie było deski do prasowania i Mama składała kilka razy bawełniany obrus, kładła na stole i tak prasowała

Ilsa Lund jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-01-22, 09:37   #2616
kalincia
BAN stały

Cytat:
A my wreszcie wybraliśmy się do Ikei i kupiliśmy segregatory i pudła (akurat była promocja). Do pudeł pochowaliśmy wszelkie mniejsze pudełka i rzeczy, których nie możemy wyrzucić, a po które sięga się raz na jakiś czas. Stoją teraz na półkach i wygląda to zacnie. Do segregatorów powrzucałam papiery, dzieląc wstępnie na kategorie, ale muszę jeszcze przysiąść i je dokładnie przejrzeć. Swoją drogą to straszne ile papierów człowiek musi katalogować przez lata, a niektóre do emerytury (zbieracie paski wypłaty? ja zbieram).
Niestety nie było zestawu pojemników na żywność, wykupili bałagan w lodówce będzie musiał poczekać.
W życiu nie zbierałam i nie będę pasków z wypłatą. Zwykle od razu wyrzucam.
Niestety podkład do prasowania na stół ma jedną wadę zasadniczą - nie naciągniesz na to spódnicy, czy bluzki przez głowę. A to znaczne uproszczenie prasowania.
kalincia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-01-22, 11:05   #2617
favianna
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kalincia Pokaż wiadomość
Niestety podkład do prasowania na stół ma jedną wadę zasadniczą - nie naciągniesz na to spódnicy, czy bluzki przez głowę. A to znaczne uproszczenie prasowania.
A wiesz ze jeśli firma wraz z aktami zniknie w jakiś sposób, to paski są jedynym sposobem na dogadanie się z ZUS odnośnie składek i emerytury?
favianna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-01-22, 11:16   #2618
kalincia
BAN stały

Cytat:
Napisane przez favianna Pokaż wiadomość
A wiesz ze jeśli firma wraz z aktami zniknie w jakiś sposób, to paski są jedynym sposobem na dogadanie się z ZUS odnośnie składek i emerytury?
Nie interesuje mnie to. Moja nie zniknie wraz z aktami.
Stary 2015-01-22, 12:11   #2619
jaksy
Zasiedzenie

Cytat:
Napisane przez Ilsa Lund Pokaż wiadomość
U moich Rodziców nigdy nie było deski do prasowania i Mama składała kilka razy bawełniany obrus, kładła na stole i tak prasowała
Obrus też musiałabym kupić, bo nie mam ani jednego

Cytat:
Napisane przez kalincia Pokaż wiadomość
Tak to prawda, na dłuższą metę nie wytrzymałabym raczej bez deski.

A co do pasków, to własnie słyszałam, że są pomocne gdy źle wyliczą nam emeryturę. Jaką emeryturę? można tylko spytać
Stary 2015-01-22, 12:45   #2620
spaghettii
Wtajemniczenie

Ja rachunki itp wyrzucam tak po 2-3 latach, a takie wazne dokumenty tez trzymam..

Moj blog
_________________________ ___

ZAPUSZCZAM WLOSY

pije pokrzywe-12.08.2012
lotion seboradin-25.08.2012
drozdze w tabletkach-28.08.2012
Cel I - do ramion

cwicze:
6.01.2013
spaghettii jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-01-22, 12:48   #2621
nunny
Wtajemniczenie

A jak ktoś nie dostaje pasków ?
nunny jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-01-22, 13:12   #2622
favianna
Zakorzenienie

Zawsze możesz na koniec współpracy iść do hr lub księgowości i poprosić o wydrukowanie wszystkiego na raz.

---------- Dopisano o 14:12 ---------- Poprzedni post napisano o 14:11 ----------

Nie mają prawa odmówić
favianna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-01-22, 13:57   #2623
cava
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez _Aneta Pokaż wiadomość
oglądam perfekcyjną panią domu dla motywacji.

Jakby było coś takiego, ze albo sprzątam albo oglądam perfekcyjną czy coś w tym stylu, to bym miała w domu błysk i wszytko w kosteczkę poskładane

Nie ma opcji, żebym takie rzeczy oglądała z własnej woli, mnie trzącha na samą myśl.

Z salamandrą w dłoni szedłem przez powierzchnię komety.
Liz Williams
cava jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-01-22, 14:46   #2624
Dociakowa
Zadomowienie

Dwa dni temu kuchnia sprzątnięta na błysk, dzisiaj- syf
W sypialni wszędzie walają się rzeczy, a koło łóżka z kosza na śmieci wysypują chusteczki, dosłownie wysypują. Mamy za mało szaf, na razie niczego nie kupimy bo po co skoro na wiosnę przeprowadzka do domu.. No i kasy nie ma..
jestem załamana

->
76,6....30.07->72,7......65,5kg.. .60
Dociakowa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-01-22, 15:14   #2625
Lexie
Przyjaciel wizaz.pl

Mnie oglądanie takich programów też motywuje, jakoś nabieram od nich ochoty na sprzątanie
Lexie jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-01-22, 15:24   #2626
spaghettii
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez lexie Pokaż wiadomość
Mnie oglądanie takich programów też motywuje, jakoś nabieram od nich ochoty na sprzątanie

Ja tak samo tylko nie wiem gdzie znalezc Perfekcyjna

Moj blog

ZAPUSZCZAM WLOSY

pije pokrzywe-12.08.2012
Cel I - do ramion

cwicze:
6.01.2013
Stary 2015-01-22, 15:26   #2627
Lexie
Przyjaciel wizaz.pl

Na stronie tvnu nie da się oglądać? http://perfekcyjna.tvn.pl/odcinki-online,5
Lexie jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-01-22, 15:44   #2628
spaghettii
Wtajemniczenie

Cytat:
Na stronie tvnu nie da się oglądać? http://perfekcyjna.tvn.pl/odcinki-online,5

Za granica sie nie da wlasnie..

Moj blog

ZAPUSZCZAM WLOSY

pije pokrzywe-12.08.2012
Cel I - do ramion

cwicze:
6.01.2013
Stary 2015-01-22, 16:25   #2629
jaksy
Zasiedzenie

Zrobiłam planner sprzątania na miesiąc, tak, żeby się żadnego dnia nie przemęczać Zobaczymy jeszcze jak długo będziemy się go trzymać Na razie dzisiejszy dzień odhaczony.
Stary 2015-01-22, 17:09   #2630
cava
Zakorzenienie

Cytat:
Myslenie nad oglądnieciem na zachętę jakiejś Perfekcyjnej zaowocowało myslą, zże lepiej sobie oglądnę odcinek "Penny Dreadful".
Nie bedzie czyściej, ale będzie milej

Nieee, to na mnie nie działa.

W poprzedni weekend nie sprzątałąm, bo oglądaliśmy z mężem ciurkiem odcinki True Detective
dawno nie widziałąm tak klimatycznego serialu. takie troche Twin Peaks, choc wiadomo że do TP nic do piet nie dorasta.

Z salamandrą w dłoni szedłem przez powierzchnię komety.
Liz Williams

Edytowane przez cava
Czas edycji: 2015-01-22 o 17:12
cava jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-01-22, 17:17   #2631
jaksy
Zasiedzenie

Cytat:
Napisane przez cava Pokaż wiadomość
W poprzedni weekend nie sprzątałąm, bo oglądaliśmy z mężem ciurkiem odcinki True Detective
dawno nie widziałąm tak klimatycznego serialu. takie troche Twin Peaks, choc wiadomo że do TP nic do piet nie dorasta.
Ooo sprawdzę, bo TP uwielbiam.

Ja do sprzątania zawsze puszczam sobie coś nad czym nie muszę się specjalnie skupiać.
Stary 2015-01-22, 18:33   #2632
Konwalia11
Zadomowienie

O, poprawilyscie mi humor - widze, ze nie tylko u mnie zjazd. Robota lezy i kwiczy. W zlewie stoi wielki gar, w ktorym przypalila sie grochowka i nie ma komu go wyszorowac. Panuje ogolny chaos, ale nie mam sil i motywacji, zeby sie za to wziac. Sprobuje choc ogarnac goscinny/salon/duzy pokoj, jak zwal tak zwal. To jest dla mnie takie serce domu, tu spedzamy wiekszosc czasu i nienawidze, kiedy panuje tu balagan.
Cytat:
Zrobiłam planner sprzątania na miesiąc, tak, żeby się żadnego dnia nie przemęczać Zobaczymy jeszcze jak długo będziemy się go trzymać Na razie dzisiejszy dzień odhaczony.
Tez przez to przechodzilam. Mialam zeszyt podzielony na 30 dni i byly tam zadania na kazdy dzien. Sprawdzalo sie w miare, jak nie pracowalam... Teraz staram sie poswiecic kwadrans dziennie na jedno pomieszczenie. Najczesciej to, ktore najbardziej kluje mnie w oczy. Raz w tygodniu Wielkie Sprzatanie i raz w tygodniu Wielkie Prasowanie. Wielkie Prasowanie odbywa sie zawsze w towarzystwie filmow albo youtuba, bo inaczej nie znioslabym tego.

Be the change you want to see in the world!
Konwalia11 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-01-22, 18:49   #2633
mabi27
Wtajemniczenie

Postanowiłam dziś posprzątać, żeby mieć ogarnięte na piątek i sobotę i mieć luz ze sprzątaniem, głównie chodzi mi o łazienkę. Ale zaraz 19, a nadal sprzątać nie idę. Najbardziej lubię sprzątać w domu gdy jestem sama - wtedy robię wszystko na błysk, a jak mi się kręcą, denerwuje mnie to i rozprasza, tez tak macie?
mabi27 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-01-22, 18:53   #2634
Kolor Bzu
Zakorzenienie

Niedługo TŻ wraca z pracy. On zabiera się za serwis nart i potem naukę na wejściówkę w weekend a ja ogarnę kuchnię, pozmywam i zrobię kopytka na jutro.
Kolor Bzu jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-01-22, 19:01   #2635
jaksy
Zasiedzenie

Cytat:
Napisane przez Konwalia11 Pokaż wiadomość
Tez przez to przechodzilam. Mialam zeszyt podzielony na 30 dni i byly tam zadania na kazdy dzien. Sprawdzalo sie w miare, jak nie pracowalam... Teraz staram sie poswiecic kwadrans dziennie na jedno pomieszczenie. Najczesciej to, ktore najbardziej kluje mnie w oczy. Raz w tygodniu Wielkie Sprzatanie i raz w tygodniu Wielkie Prasowanie. Wielkie Prasowanie odbywa sie zawsze w towarzystwie filmow albo youtuba, bo inaczej nie znioslabym tego.
Też właśnie tak to rozpisałam, żeby nie poświęcać więcej niż ten kwadrans. Zwykle jest to jedna rzecz, albo dwie, jeśli ta druga jest błyskawiczna (podlewanie kwiatków). Nie wliczyłam tylko tych które trzeba robić codziennie, czyli zmywania i rzeczy które się robi w miarę potrzeb, czyli prania (jak się uzbiera) i wyrzucania śmieci. Mam nadzieję, że wypali.
Stary 2015-01-22, 19:08   #2636
71253839b04673f7804766e160d807ea33c37805_6578f4849ccb9
Konto usunięte

Cytat:
Swoją drogą to straszne ile papierów człowiek musi katalogować przez lata, a niektóre do emerytury (zbieracie paski wypłaty? ja zbieram).
ale to Ci się raczej nie przyda do naliczenia emerytury.
Mam pusta szafe ubraniowa od soboty i tak ciągle dumam nad sprzątnieciem pudeleczek i pierdółeczke z podlogi z drugiego pokoju do niej, może jutro mnie w końcu znudzi samo myślenie
taki organizer do szafy na drązek jak np. ten http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/60290290/
mozna gdzies kupic poza ikeą? bo daleko do niej mam
przedwczoraj czyścilam biale fugi na podlodze i je impregnowałam, mam dosyć do dziś, a jeszcze myślę czy impregnować Delfinem fugi w kuchni, tam jakos częściej mi sie brudzi ta podloga i w okolicach zlewu juz jakos ściemniały (takie bezowe dla odmiany)
71253839b04673f7804766e160d807ea33c37805_6578f4849ccb9 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-01-22, 19:47   #2637
Hibiku
Zakorzenienie

To ja dla odmiany sprzątam posprzątane;D
Ostatnio udaje nam się regularnie utrzymywać w miarę uporządkowany dom, aż jestem zdziwiona... jednak jest jedno ale. Któreś z moich futer gdzieś upchnęło coś co zaczęło śmierdzieć, więc właśnie bawię się w odsuwanie wszystkich szafek i innych pierdół... pokarało mnie za to sprzątanie;p
Hibiku jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-01-22, 21:27   #2638
jaksy
Zasiedzenie

[1=71253839b04673f7804766e 160d807ea33c37805_6578f48 49ccb9;49882258]ale to Ci się raczej nie przyda do naliczenia emerytury.
Mam pusta szafe ubraniowa od soboty i tak ciągle dumam nad sprzątnieciem pudeleczek i pierdółeczke z podlogi z drugiego pokoju do niej, może jutro mnie w końcu znudzi samo myślenie
taki organizer do szafy na drązek jak np. ten http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/60290290/
mozna gdzies kupic poza ikeą? bo daleko do niej mam
przedwczoraj czyścilam biale fugi na podlodze i je impregnowałam, mam dosyć do dziś, a jeszcze myślę czy impregnować Delfinem fugi w kuchni, tam jakos częściej mi sie brudzi ta podloga i w okolicach zlewu juz jakos ściemniały (takie bezowe dla odmiany)[/QUOTE]

To nawet w tym wątku są rozbieżne opinie, przechowywać czy nie? A nie jest tak, że jak czegoś nie policzą, to po stronie emeryta leży udowodnienie, że była odprowadzona składka za jakiś tam okres? Nie wiem nie znam się, jeszcze nie zgłębiam tematu, piszę co słyszałam

w każdym większym markecie powinien być
Stary 2015-01-22, 23:04   #2639
201708160922
Konto usunięte

Ja nie mogę normalnie drzwi od sypialni otworzyć. Jest tam taki sajgon, że nie wiadomo, gdzie nogę postawić.
201708160922 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-01-23, 06:58   #2640
kalincia
BAN stały

Cytat:
A mnie - przeciwnie. Ponieważ pogardzam osobami, dla których test białej rękawiczki jest testem na wartość jako kobiety, a porządek w domu jest kwestią życiowych ambicji - mam ochotę, śmiejąc się w kułak z powagi tematu, na złość nic nie robić. Więc nie oglądam, żeby jednak nie ulegać tej dziecinnej części swojej natury, że "na złość babci, niech mi uszy zmarzną".
Ale kiedyś widziałam, jak prowadząca uczyła panią, jak mężowi koszule ma prasować, bo ciągle robiła to źle, wg. niego. Nie potrafię zrozumieć, czemu nie tłumaczyła panu, jak wyprasować dobrze sukienkę żony.
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Intymnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości