Mamusie LIPCOWE 2015 cz.1 - Strona 156 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2015-01-24, 19:25   #4651
madz10
Raczkowanie

Dot.: Mamusie LIPCOWE 2015 cz.1

Cytat:
Napisane przez Stysia11 Pokaż wiadomość
,, witam wszystkie mamuśki lipcowe . Mam na imię Justyna i tak jak wy mam termin na lipiec, Chciałabym do was dolaczyc. to jest moja pierwsza ciąża, przez co mam więc pytań, ale widząc tak wiele "zaawansowanych" mamusiek jestem spokojniejsza, bo na pewno udzielicie odpowiedzi i doradźcie w wielu sprawach takiemu świezakowi jak ja ;-)
Mam termin z om na 23, ale z usg wychodzi ze maleństwo jest starsze i lekarz ustalił teoretyczny tp na 18.
Poki co ruchów jeszcze nie czuje, mam nadzieję że niedługo się zaczną i będę spokojniejsza o dzidzie, bo nie widziałam jej od początku stycznia.
Cześć
Stary 2015-01-24, 19:26   #4652
elinka21
Zakorzenienie

Madz jak dzis brzuszek?

Co serce pokochało, rozum nigdy nie wymaże ...
25.03.14
elinka21 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-01-24, 19:29   #4653
madz10
Raczkowanie

Hej a w porządku dziś nic nie pobolewa więc chyba ok
Stary 2015-01-24, 19:36   #4654
elinka21
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez madz10 Pokaż wiadomość
Hej a w porządku dziś nic nie pobolewa więc chyba ok
Za to mnie rano i popoludniu troszki pobolewal teraz przeszlo

25.03.14
Stary 2015-01-24, 19:45   #4655
madz10
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez elinka21 Pokaż wiadomość
Za to mnie rano i popoludniu troszki pobolewal teraz przeszlo
o masz, to pewnie to rozciąganie
Stary 2015-01-24, 20:08   #4656
natetitka
Zadomowienie

Sarrai, fajny ten wózek jedo, nie znałam go. Chyba stelaż aluminiowy? ja lubię chromowane.

Wiecie co, przemyślcie dobrze te wózki, zwłaszcza rozmiar gondolki. Mam tu taką na wsi z takim wózkien, którego nie znam bo to zupełnie nie mój styl. Ma 3duże, pompowane koła i maluśką gondolkę. Dziecko urodziła w październiku. Co ja patrze ostatnio? Popyla ta panna na spacerach z fotelikiem na stelażu. Wraca po 3!!! godzinach. A taki dzieciaczki nie powinny tyle w fotelikach siedzieć. Obstawiam, że dziecko przestało się jej mieścić w gondoli a jeszcze za małe jest do spacerówki, może nie ma rozkładanej na płasko. ;/

Patiko,zrobiłam dziś jednak te rogaliki, oj się pojadło...

FB

_________________________ ___

moje nowe uzależnienie surówka

Edytowane przez natetitka
Czas edycji: 2015-01-24 o 20:10
natetitka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-01-24, 20:22   #4657
Sikorka0204
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez natetitka Pokaż wiadomość
Wraca po 3!!! godzinach. A taki dzieciaczki nie powinny tyle w fotelikach siedzieć.
Serio? Nie wiedziałam
No ale przecież czasem zabiera się dziecko w dłuższe trasy...
Stary 2015-01-24, 20:31   #4658
natetitka
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Sikorka0204 Pokaż wiadomość
Serio? Nie wiedziałam
No ale przecież czasem zabiera się dziecko w dłuższe trasy...
Pewnie tak, wyjątkowo. Ale jak tak to jakieś przystanki trzeba zrobić. Tak kojarzę, że chyba do dwóch godzin dziennie zalecają

FB

_________________________ ___

moje nowe uzależnienie surówka
natetitka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-01-24, 21:20   #4659
Patiko82
Raczkowanie

Ja też pojadłam, choć najwięcej wysunął oczywiście synek .
A na kolacyjke upieklam domowe bułeczki, ostatnio w ogóle złapałam bakcyla na wszelakie wypieki drożdżowe . Zobaczymy czy Dzidzia będzie rosnąć jak na drożdżach .
Patiko82 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-01-24, 21:23   #4660
jesuismagnifique
Raczkowanie

Cytat:
Pewnie tak, wyjątkowo. Ale jak tak to jakieś przystanki trzeba zrobić. Tak kojarzę, że chyba do dwóch godzin dziennie zalecają
tak racja 2h max dziennie - ale to jest takie MAXIMUM podobno,
może i mozna ciut dłużej ale przy długich przystankach co godzinę...
nigdy nie wgłębiałam się bo nie woziłam dziecka na spacery w foteliku, a jedynie na 15min do auta jak jechałam gdzieś do lekarza
jesuismagnifique jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-01-24, 21:25   #4661
Sikorka0204
Zakorzenienie

Cytat:
doczytałam
"Najczęściej to fizjologia niemowlęcia reguluje nam to dokładniej i lepiej, a co ważniejsze - mądrzej niż zegarek. Wpisanie przerw w podróży w rytm karmienia i czas potrzebny na zmianę pieluszki, i wykorzystywanie snu dziecka na kolejny etap przejazdu jest najlepszym wyjściem. U mojego dziecka było to według schematu 2,5 h - 25 min, u innych bywa to 2h - 20 min. I fizjoterapeuci i my biomechanicy zderzeń nie zalecamy dłuższej niż 2h jazdy z niemowlakiem, ale...

... jeśli jest noc i dziecko śpi, to wybudzanie go nie ma żadnego sensu i można jechać w jednym kawałku nieco dłużej."

Przede wszystkim ważne jest, aby zachować prawidłowy rytm snu dziecka. Jeśli mijają 2 godziny, a niemowlę śpi, to nie budźmy go. Warto poczekać, aż samo zdecyduje o tym, kiedy rozpoczniemy postój. "
ogólnie jak trzeba to można byleby robić przerwy
Zainteresowało mnie to bo jak urodzę to możliwe, że się przeniesiemy do zupełnie innego miasta sporo oddalonego więc niestety możliwe, że długie podróże czekają
Stary 2015-01-24, 21:48   #4662
jesuismagnifique
Raczkowanie

ja pociągami z dzieckiem głównie jeżdżę, może i syn lubi auto ale ja wolę mieć więcej luzu...pochodzić itp
no i nie ma problemu z postojami/fotelikami

chociaż do auta łatwiej zapakować wszystko i ma się możliwość podjechania gdzieś
Stary 2015-01-24, 22:03   #4663
Stysia11
Raczkowanie

Ostatnio rozglądalam się w sklepie za foteliki samochodowymi i chłop w sklepie poleci mi fotelik cybex aton 3. Powiedział ze testy bezpieczeństwa ma bardziej aktualne niż maxi cosi, a na dodatek ma fajną wkładkę dla niemowlaka, która można tak złożyć żeby dziecko leżało na płasko a nie tak jak w innych fotelikach z wygietymi pleckami. A wy patrzyłyscie juz jakieś foteliki samochodowe?
Stysia11 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-01-24, 22:21   #4664
elinka21
Zakorzenienie

Moja szwagierka 2 lata temu z chłopakiem i z synkiem 4 miesiecznym przyjechali do Polski z Angli autem

25.03.14
Stary 2015-01-24, 22:50   #4665
Sarrai
Wtajemniczenie

Wydaje mi się, że co innego podróż nawet i kilku godzinna raz na jakiś czas, a co innego spacery 3 godzinne dzień w dzień w foteliku o jakich pisała natetitka
Apropo... tżtowi mojemu bardzo się xlandery podobają ale wg mnie właśnie ta gondolka w xlanderach (chyba wszystkie modele mają ten sam model gondoli) jakaś taka mała mi się wydaje... A ja tak kombinuję, że przecież jak się zima zacznie to nasze maleństwa będą miały po kilka miesięcy, siedzieć jeszcze nie będą siedziały a już spore dzieciaki będą A weź tu jeszcze śpiworki jakieś, kocyki... Ale no zobaczymy w praktyce
Co do fotelika... to ja zielona w tym temacie jestem... Jako, że ja jestem kierowcą jedynym to podoba mi się opcja fotelik z bazą isofix... nie trzeba się z pasami motać.. ale z drugiej strony - czemu to jest takie drogie??? nawet używane???
Ahhh i jeszcze mam pytanie laika - większość tych fotelików pierwszych jest od 0 do 9 kilo albo do 13stu kilo... Tzn - jak to tak mniej więcej wiekowo u dziecka wygląda? Ile ma miesięcy takie standardowe 9 kilowe dziecko?

Z innych rzeczy - pogadaliśmy z tż o imionach. No i wstępnie ustaliliśmy, że dziewczynka Karolina a chłopiec Bartuś Te dwa imiona to są typy na które zarówno ja jak i on możemy się zgodzić. No ale jak mówię - to są dopiero wstępne ustalenia
Sarrai jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-01-24, 22:57   #4666
Stysia11
Raczkowanie

Bazy do fotelików są bardzo drogie. Dość ze potrzeba do nich mieć specjalne bolce zamontowane w tylnej kanapie samochodu, to jeszcze mało która baza nadaje się do zamontowania fotelika dla starszego dziecka-czyli takiego które waży ponad 13kg.
Jedyne co korzystne, to to, że można później sprzedać i odzyskać cześć kasy ;-)
Stary 2015-01-24, 23:00   #4667
Sarrai
Wtajemniczenie

Cytat:
Bazy do fotelików są bardzo drogie. Dość ze potrzeba do nich mieć specjalne bolce zamontowane w tylnej kanapie samochodu, to jeszcze mało która baza nadaje się do zamontowania fotelika dla starszego dziecka-czyli takiego które waży ponad 13kg. Jedyne co korzystne, to to, że można później sprzedać i odzyskać cześć kasy ;-)
O.. to nie wiedziałam o tych bolcach to już wiem, że ta opcja z bazą nie dla mnie - za dużo zachodu. No i kasy
Stary 2015-01-24, 23:03   #4668
fuertka88
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Sarrai Pokaż wiadomość
Ahhh i jeszcze mam pytanie laika - większość tych fotelików pierwszych jest od 0 do 9 kilo albo do 13stu kilo... Tzn - jak to tak mniej więcej wiekowo u dziecka wygląda? Ile ma miesięcy takie standardowe 9 kilowe dziecko?
Sarrai mój synek za kilka dni kończy 20 m-cy i waży 11 kg ale np. 2 synowie koleżanek z poprzedniego wątku są w tym samym wieku co mój i mają ponad 16 kg Mój teoretycznie wagowo mógłby jeździć jeszcze w nosidełko, ale wystaje mu już głowa.

Jeśli chodzi o ten pierwszy fotelik-nosidełko (0-9/10kg lub 0-13kg) to zmieniamy go gdy:
1) Dziecko samodzielnie siedzi i przekroczyło wagę
2) Wystaje dziecku głowa z fotelika

Przeważnie ok 9-12 m-cy jeździ dziecko w tym pierwszym foteliku.
28.01 - Pierwsze ruchy

16.05 - 32t1d/40
Nasze 1860g i 1810g szczęścia

fuertka88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-01-24, 23:04   #4669
Stysia11
Raczkowanie

Co do imion to póki co sama wymyślam, bo mąż stwierdził że poczeka aż dowiemy się płeć maluszka
Moje typy to: Adaś, Dawid- dla chłopca, Maja, Lena, Nadia, Zuzia-dla dziewczynki
Stary 2015-01-24, 23:09   #4670
fuertka88
Rozeznanie

Cytat:
Co do fotelika... to ja zielona w tym temacie jestem... Jako, że ja jestem kierowcą jedynym to podoba mi się opcja fotelik z bazą isofix... nie trzeba się z pasami motać.. ale z drugiej strony - czemu to jest takie drogie??? nawet używane???
Jeśli w samochodzie macie iso-fix (bolce) to możesz zamontować na stałe bazę i potem tylko przychodzisz do auta zapinasz na klik fotelik i gotowe

Dlaczego jest to drogie ? Nie wiem, ale dla mnie bardzo wygodne

Mimo, że mamy iso-fix w aucie to kolejny fotelik (9-25kg) zamontowaliśmy na pasy, bo:
1) przy zamontowaniu na iso-fix fotelik odstawał kilka cm
2) dzięki zamontowaniu na pasy dziecko dłużej może jeździć tyłem do kierunku jazdy (na pasy do 25kg, na iso-fix do 18kg - tak jest w naszym modelu fotelika); a na tym zależy mi najbardziej

---------- Dopisano o 23:09 ---------- Poprzedni post napisano o 23:06 ----------

Cytat:
Bazy do fotelików są bardzo drogie. Dość ze potrzeba do nich mieć specjalne bolce zamontowane w tylnej kanapie samochodu, to jeszcze mało która baza nadaje się do zamontowania fotelika dla starszego dziecka-czyli takiego które waży ponad 13kg.
Nie spotkałam się z fotelikiem następnym, który będzie można zamontować na bazę z fotelika-nosidełka. Fotelik-nosidełko (0-13kg), a fotelik następny (9-18kg, 9-25kg, 9-36kg) to dwa znacząco różniące się foteliki, chociażby gabarytowo, więc nawet sobie nie wyobrażam takiej sytuacji...

---------- Dopisano o 23:09 ---------- Poprzedni post napisano o 23:09 ----------

Cytat:
O.. to nie wiedziałam o tych bolcach to już wiem, że ta opcja z bazą nie dla mnie - za dużo zachodu. No i kasy
Dlaczego ? Bazę w samochodzie masz na stałe, wpinasz tylko w kilka sekund fotelik.
28.01 - Pierwsze ruchy

16.05 - 32t1d/40

Stary 2015-01-24, 23:17   #4671
Stysia11
Raczkowanie

Taka informacje dostałam od sprzedawcy w Entliczku, nie pamiętam o którym modelu mi mówił, ale stwierdził że kolejne foteliki które można wpiąć w ta samą bazę były pod jakimś względem gorsze od innych.
Ogólnie wydaje mi się ze baza to fajna sprawa, bo zapięcie fotelika trwa moment(w fotelikach bez bazy musimy męczyć się z pasami-co oczywiście jest do opanowania) i jesteśmy pewni że fotelik jest na pewno dobrze zamontowany. Tylko ta cena trochę odstrasza ;-)
Stary 2015-01-24, 23:22   #4672
Sarrai
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez fuertka88 Pokaż wiadomość

Dlaczego ? Bazę w samochodzie masz na stałe, wpinasz tylko w kilka sekund fotelik.
Chodziło mi o to, że za dużo zachodu bo by trzeba było te bolce montować, bo w samochodzie ich nie ma na pewno :P no a na pewno sama opcja wpinania fotelika do bazy jest mega wygodna - w to nie wątpię Chyba, że zamontowanie tych bolców to nie jest jakiś duży koszt i filozofia? No nie wiem, nie wiem sama - widać trzeba się podszkolić i zorientować bardziej w tym temacie.
Stary 2015-01-24, 23:34   #4673
fuertka88
Rozeznanie

Cytat:
Chodziło mi o to, że za dużo zachodu bo by trzeba było te bolce montować, bo w samochodzie ich nie ma na pewno :P no a na pewno sama opcja wpinania fotelika do bazy jest mega wygodna - w to nie wątpię Chyba, że zamontowanie tych bolców to nie jest jakiś duży koszt i filozofia? No nie wiem, nie wiem sama - widać trzeba się podszkolić i zorientować bardziej w tym temacie.
Iso-fixa nie można kupić

Iso-fix jest montowany przez producenta danego samochodu; albo go mamy albo nie.

---------- Dopisano o 23:34 ---------- Poprzedni post napisano o 23:30 ----------

Cytat:
Taka informacje dostałam od sprzedawcy w Entliczku, nie pamiętam o którym modelu mi mówił, ale stwierdził że kolejne foteliki które można wpiąć w ta samą bazę były pod jakimś względem gorsze od innych.
Ogólnie wydaje mi się ze baza to fajna sprawa, bo zapięcie fotelika trwa moment(w fotelikach bez bazy musimy męczyć się z pasami-co oczywiście jest do opanowania) i jesteśmy pewni że fotelik jest na pewno dobrze zamontowany. Tylko ta cena trochę odstrasza ;-)
Wybacz

Teraz coś mi świta w głowie, że może mogło mu chodzić o foteliki firmy Maxi Cosi; ale ja się nie znam; bo nie mam od nich żadnego fotelika.
28.01 - Pierwsze ruchy

16.05 - 32t1d/40

Stary 2015-01-24, 23:56   #4674
Stysia11
Raczkowanie

Możliwe, ja w tym temacie jestem świeżakiem, także bazuje na informacjach innych
Dziewczyny a wy też macie problem ze spaniem na lewym boku? Bo u mnie jest to prawie niewykonalne, śpię 2-3h na lewym boku z jednym jaskiem pod nogami a drugim pomiędzy kolanami i dalej już nie mogę bo mnie wszystko boli i musze przerzucić się na plecy albo drugi bok. Nie wiem jak ja w późniejszym czasie będę mogła przespać całą noc spiac tylko na lewym boku :-/
Stary 2015-01-25, 08:05   #4675
jesuismagnifique
Raczkowanie

Cytat:
Wydaje mi się, że co innego podróż nawet i kilku godzinna raz na jakiś czas, a co innego spacery 3 godzinne dzień w dzień w foteliku o jakich pisała natetitka
Apropo... tżtowi mojemu bardzo się xlandery podobają ale wg mnie właśnie ta gondolka w xlanderach (chyba wszystkie modele mają ten sam model gondoli) jakaś taka mała mi się wydaje... A ja tak kombinuję, że przecież jak się zima zacznie to nasze maleństwa będą miały po kilka miesięcy, siedzieć jeszcze nie będą siedziały a już spore dzieciaki będą A weź tu jeszcze śpiworki jakieś, kocyki... Ale no zobaczymy w praktyce

Z innych rzeczy - pogadaliśmy z tż o imionach. No i wstępnie ustaliliśmy, że dziewczynka Karolina a chłopiec Bartuś Te dwa imiona to są typy na które zarówno ja jak i on możemy się zgodzić. No ale jak mówię - to są dopiero wstępne ustalenia
Ja powiem odnośnie podróży tak - myślę, że może nic się nie stać jak są to właśnie jednorazowe takie podróże, gorzej jak codziennie ktoś wychodzi na spacer 2-3h z dzieckiem w foteliku.
Ale wiem, że ile matek tyle opinii i z żadną nigdy nie będę się spierać bo każdy ma swoje zdanie - i nikogo nie przekonam. Wiem to z doświadczenia, że jak ja uważam coś za niedobre dla dziecka to inna kobieta uważa to za dobre.
Ja chyba nie zdecydowałabym się z małym dzieckiem na daleką podróż - chyba, że nie miałabym wyjścia.
Jednak przyznam, że znalazłam wygodną opcję na podróże dla dzieci - jeśli ktoś ma zamiar podróżować duuużo z maluchem to spójrzcie na to:

http://www.britax-roemer.pl/foteliki...y-safe-sleeper

A co do wagi dziecka - to już dziewczyny mówily, każde dziecko ma swoje tempo więc nie można określić do kiedy będzie w tym 0-9/0-13, osobiście wybrałabym 0-13
Nasz syn miał chyba 10kg kiedy wyrósł wzrostowo z fotelika i to dość mocno...i miałam dylemat z fotelikiem. Kupiliśmy 9-18 ale i tak producent zastrzegał, żeby jednak dziecko nie miało mniej niż ileś tam wiekowo.

Cytat:
Napisane przez fuertka88 Pokaż wiadomość
Iso-fixa nie można kupić

Iso-fix jest montowany przez producenta danego samochodu; albo go mamy albo nie.

---------- Dopisano o 23:34 ---------- Poprzedni post napisano o 23:30 ----------

Wybacz

Teraz coś mi świta w głowie, że może mogło mu chodzić o foteliki firmy Maxi Cosi; ale ja się nie znam; bo nie mam od nich żadnego fotelika.
Też słyszałam, że na bazie maxi cosi można zamontować jakiś fotelik z 2 grupy - ale to wybrane modele

co do isofix - słyszałam, że można zamontować na specjalne życzenie klienta na tylne fotele, wymienia się fotele na takie z wmontowanymi isofixami. W dzisiejszych czasach wszystko można

---------- Dopisano o 08:04 ---------- Poprzedni post napisano o 08:03 ----------

Cytat:
Możliwe, ja w tym temacie jestem świeżakiem, także bazuje na informacjach innych
Dziewczyny a wy też macie problem ze spaniem na lewym boku? Bo u mnie jest to prawie niewykonalne, śpię 2-3h na lewym boku z jednym jaskiem pod nogami a drugim pomiędzy kolanami i dalej już nie mogę bo mnie wszystko boli i musze przerzucić się na plecy albo drugi bok. Nie wiem jak ja w późniejszym czasie będę mogła przespać całą noc spiac tylko na lewym boku :-/
Mi na obydwu bokach źle ale ja przyzwyczajona do spania na brzuchu
Pamiętam że jak wróciłam ze szpitala to od razu na brzuch...i zasnęłam jak dziecko

---------- Dopisano o 08:05 ---------- Poprzedni post napisano o 08:04 ----------

A przypomniało mi się co ostatnio czytałam -
wspominałyście coś o Jedo bartatina, jest podobny do Roan Marity, niby mają podobne gondole ale trzeba pamiętać, że Jedo ma WĘŻSZĄ gondolkę
Stary 2015-01-25, 08:24   #4676
Patiko82
Raczkowanie

Cytat:

Dziecko które waży 9 kg może mieć ok. 9- 10 m-cy wiec te pierwsze foteliki na tyle starczają.....
Patiko82 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-01-25, 09:45   #4677
Stysia11
Raczkowanie

Przed ciążą tez spałam praktycznie tylko na brzuchu, a teraz na brzuchu, na plecach i na prawym boku jest nie wskazane spać :-/ i jak tu spać żeby było wygodnie? :-P
Stary 2015-01-25, 09:51   #4678
Sarrai
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez jesuismagnifique Pokaż wiadomość

---------- Dopisano o 08:05 ---------- Poprzedni post napisano o 08:04 ---------
A przypomniało mi się co ostatnio czytałam -
wspominałyście coś o Jedo bartatina, jest podobny do Roan Marity, niby mają podobne gondole ale trzeba pamiętać, że Jedo ma WĘŻSZĄ gondolkę
Hmm tak mi się też na oko zdawało ta bartatina taka mi się zgrabniejsza wydawała generalnie...

A tak w ogóle to dzień dobry )
Nie wiem jak u Was ale u mnie za oknem piękne widoki, napadało tyle śniegu, że chyba jeszcze tej zimy tyle nie było :P Do tego cały czas pruszy Trochę ogarnę mieszkanie i spadam na spacer z psem
Stary 2015-01-25, 09:52   #4679
jesuismagnifique
Raczkowanie

Cytat:
Przed ciążą tez spałam praktycznie tylko na brzuchu, a teraz na brzuchu, na plecach i na prawym boku jest nie wskazane spać :-/ i jak tu spać żeby było wygodnie? :-P
Ale nie katuj się tak na lewym boku
Lekarz mówił mi kiedyś że na lewym boku spać - wskazane jak jest już duże dziecko, bo na prawym uciska czy coś tam - ale póki dziecko malutkie to myślę że mu nie robi to różnicy
Stary 2015-01-25, 09:52   #4680
Sarrai
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Patiko82 Pokaż wiadomość
Dziecko które waży 9 kg może mieć ok. 9- 10 m-cy wiec te pierwsze foteliki na tyle starczają.....
ok - dziękuję za odpowiedź

Cytat:
ja to też tylko na prawym boku sypiam :/
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości