Mamusie LIPCOWE 2015 cz.1 - Strona 157 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2015-01-25, 09:59   #4681
Stysia11
Raczkowanie

Dot.: Mamusie LIPCOWE 2015 cz.1

Uff to mnie trochę uspokoiłas, bo gdzieś na internecie wyczytałam ze juz od 2 trymestr trzeba zacząć spać na lewym boku, pewnie po to żeby się przyzwyczajać ;-)
Dzisiejszej nocy co prawda spałam większość na lewym boku, ale i tak przekrecalam się a to na plecy, a to na drugi bok i póki co dobrze się czuje, tylko chyba trochę więzadła ponaciagalam leżąc na plecach bo miałam problem ze wstawaniem i trochę bolą ;-)
Stysia11 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-01-25, 10:04   #4682
Anex
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Sarrai Pokaż wiadomość
(...)
Co do wózków - niektóre tutaj pisały właśnie o tej roan maricie i właśnie mi też ta spacerówka się średnio podoba w niej... Ale jak się komuś ta marita podoba to może też się spodobać wózek Jedo Bartatina. Bardzo podobna wizualnie i podobnież podobnie się ten wózek prowadzi. Tylko jest wersja tej Bartatiny albo na wahaczach albo na pasach, a Marita jest tylko na wahaczach. No i mi się generalnie mimo wszystko wizualnie ta Bartatina bardziej podoba, jakaś taka zgrabniejsza jest - szczególnie spacerówka. No ale jest trochę droższa i jakoś zdaje mi się gorzej dostępna...
No nic.. na pewno będę chciała obejrzeć sobie oba wózki na żywo jeśli uda mi się gdzieś je dorwać
Nie wiem jak Jedo bartatina ale oglądałam w sklepie Roan Marita i nie ma skrętnych przednich kółek, prowadzi się ją bardzo ciężko ( na zakrętach).

Cytat:
Napisane przez natetitka Pokaż wiadomość
Sarrai, fajny ten wózek jedo, nie znałam go. Chyba stelaż aluminiowy? ja lubię chromowane.

Wiecie co, przemyślcie dobrze te wózki, zwłaszcza rozmiar gondolki. Mam tu taką na wsi z takim wózkien, którego nie znam bo to zupełnie nie mój styl. Ma 3duże, pompowane koła i maluśką gondolkę. Dziecko urodziła w październiku. Co ja patrze ostatnio? Popyla ta panna na spacerach z fotelikiem na stelażu. Wraca po 3!!! godzinach. A taki dzieciaczki nie powinny tyle w fotelikach siedzieć. Obstawiam, że dziecko przestało się jej mieścić w gondoli a jeszcze za małe jest do spacerówki, może nie ma rozkładanej na płasko. ;/

Patiko,zrobiłam dziś jednak te rogaliki, oj się pojadło...
Cytat:
O.. to nie wiedziałam o tych bolcach to już wiem, że ta opcja z bazą nie dla mnie - za dużo zachodu. No i kasy
Cytat:
Napisane przez fuertka88 Pokaż wiadomość
Iso-fixa nie można kupić

Iso-fix jest montowany przez producenta danego samochodu; albo go mamy albo nie.

---------- Dopisano o 23:34 ---------- Poprzedni post napisano o 23:30 ----------

Wybacz

Teraz coś mi świta w głowie, że może mogło mu chodzić o foteliki firmy Maxi Cosi; ale ja się nie znam; bo nie mam od nich żadnego fotelika.
Skoro nie mieści się do gondoli to myślę, że fotelik też ma za mały, tzn. na pewno dziecku wystają z niego i nogi i główka. Później będzie się dziewcze dziwić dlaczego dziecko ma problemy z kręgosłupem
Dużą gondolę ma Jane Muum, no i Maxi Cosi Mura ma całkiem sporą.
Z tego co czytałam wszystkie samochody wyprodukowane po 2006 mają Isofix.

Edytowane przez Anex
Czas edycji: 2015-01-25 o 10:05
Anex jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-01-25, 10:18   #4683
Sikorka0204
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Anex Pokaż wiadomość
Dużą gondolę ma Jane Muum, no i Maxi Cosi Mura ma całkiem sporą.
Z tego co czytałam wszystkie samochody wyprodukowane po 2006 mają Isofix.
Mura ma dużą gondolę
Z isofix'ami jest tak jak piszesz, wszystkie po 2006 mają zamontowane
My mamy rocznik 2004 i jest zamontowany więc raczej to już standard

Co do spania to mi też lekarz powiedział, że mogę jak chce tym bardziej, że jakby się coś działo to organizm da znać, żeby zmienić pozycję

Wczoraj bobas takie wygibasy odstawiał, że TZ 4 kopniaki poczuł
Ja nie wiem co to będzie z czasem...
Stary 2015-01-25, 10:24   #4684
MarudexuS
Zakorzenienie

GG do MarudexuS

Hej!
Pokazałam wczoraj TŻtowi tą Maritę i nie podoba mu się no więc szukam dalej ..
Spojrzę jeszcze na te Jane Muum i Maxi Cosi Mura, chcę dużą gondolę bo raczej się nastawiam na duże dziecko no i jak któraś tu pisała, ta zima ..
Na razie uzgodniliśmy tylko, że koła mają być pompowane
Co do spania - myślę, że same zaczniecie spać na lewym boku bo czytałam, że w pewnym momencie inne pozycje stają się niewygodne. Ja śpię różnie, na brzuchu też ale z podciągniętą nogą bo tak normalnie to już jednak ten brzuch uciska. Budzę się i na lewym boku i na plecach, nie przejmuję się na razie.
Chociaż dziś śniło mi się, że mam problemy z oddychaniem, być może coś było nie tak albo to od kataru po prostu ..
Stary 2015-01-25, 10:28   #4685
Sikorka0204
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez MarudexuS Pokaż wiadomość
Hej!
Pokazałam wczoraj TŻtowi tą Maritę i nie podoba mu się no więc szukam dalej ..
Spojrzę jeszcze na te Jane Muum i Maxi Cosi Mura, chcę dużą gondolę bo raczej się nastawiam na duże dziecko no i jak któraś tu pisała, ta zima ..
Na razie uzgodniliśmy tylko, że koła mają być pompowane
Co do spania - myślę, że same zaczniecie spać na lewym boku bo czytałam, że w pewnym momencie inne pozycje stają się niewygodne. Ja śpię różnie, na brzuchu też ale z podciągniętą nogą bo tak normalnie to już jednak ten brzuch uciska. Budzę się i na lewym boku i na plecach, nie przejmuję się na razie.
Chociaż dziś śniło mi się, że mam problemy z oddychaniem, być może coś było nie tak albo to od kataru po prostu ..
To zerknij sobie właśnie na Mure, koła duże pompowane a ze śniegiem z pewnością nie będzie miała problemów
Stary 2015-01-25, 10:30   #4686
natetitka
Zadomowienie

Cytat:
Wydaje mi się, że co innego podróż nawet i kilku godzinna raz na jakiś czas, a co innego spacery 3 godzinne dzień w dzień w foteliku o jakich pisała natetitka
Apropo... tżtowi mojemu bardzo się xlandery podobają ale wg mnie właśnie ta gondolka w xlanderach (chyba wszystkie modele mają ten sam model gondoli) jakaś taka mała mi się wydaje... A ja tak kombinuję, że przecież jak się zima zacznie to nasze maleństwa będą miały po kilka miesięcy, siedzieć jeszcze nie będą siedziały a już spore dzieciaki będą A weź tu jeszcze śpiworki jakieś, kocyki... Ale no zobaczymy w praktyce
Co do fotelika... to ja zielona w tym temacie jestem... Jako, że ja jestem kierowcą jedynym to podoba mi się opcja fotelik z bazą isofix... nie trzeba się z pasami motać.. ale z drugiej strony - czemu to jest takie drogie??? nawet używane???
Ahhh i jeszcze mam pytanie laika - większość tych fotelików pierwszych jest od 0 do 9 kilo albo do 13stu kilo... Tzn - jak to tak mniej więcej wiekowo u dziecka wygląda? Ile ma miesięcy takie standardowe 9 kilowe dziecko?

Z innych rzeczy - pogadaliśmy z tż o imionach. No i wstępnie ustaliliśmy, że dziewczynka Karolina a chłopiec Bartuś Te dwa imiona to są typy na które zarówno ja jak i on możemy się zgodzić. No ale jak mówię - to są dopiero wstępne ustalenia
pięknie Karolina, moja córka będzie Karoliną. Bartuś też bardzo ładnie, u nas nie bierzemy pod uwagę bo jest w rodzinie. Jakoś tak z bliskiej rodziny imiona dla nas nie istnieją. Za to Karoliny mam w rodzinie już dwie, ale u kuzynek z którymi nie utrzymuję zbyt kontaktu a poza tym wymarzyłam sobie córkę Karolinę tak dawno, że kuzynki jeszcze swoich nie miały a to już duże panny, dlatego daję sobie dyspensę.

Waga dziecka - syn ma niedługo rok. Wagę miał około 9,teraz ma pewnie więcej ale waga nam się popsuła. W fotwliku 0-9na pewno już by bardzo dawno nie jeździł bo wy wystawał. Te 0-9 są naprawdę tyci tyci. Na badaniu usgbioderek w 3 tygodniu jego życia widziałam dzieci Trochę starsze w takich to opatulone w kombinezon już wyglądało, że mieszczą się na styk. Nasz zaczyna być za dlugi, jeszcze ten pałąk można swobodnie składać ale planuję w lutym zakupić większy.

My isofix nie mamy, mamy na pasy i muszę wam napisać, że zapięcie i odpięcie zajmuje nam również kilka sekund. Kiedy się interesowałam tym to wyczytałam, że zapięcie na pasy jest bezpieczniejsze niż isofix a już najlepiej mieć podwójnie zabezpieczony czyli baza+pasy. W większych w testach widzę,ze isofix wygrywa w testach.

Cytat:
Napisane przez Stysia11 Pokaż wiadomość
Uff to mnie trochę uspokoiłas, bo gdzieś na internecie wyczytałam ze juz od 2 trymestr trzeba zacząć spać na lewym boku, pewnie po to żeby się przyzwyczajać ;-)
Dzisiejszej nocy co prawda spałam większość na lewym boku, ale i tak przekrecalam się a to na plecy, a to na drugi bok i póki co dobrze się czuje, tylko chyba trochę więzadła ponaciagalam leżąc na plecach bo miałam problem ze wstawaniem i trochę bolą ;-)
Jak brzuszek będzie wielki to inaczej będzie Ci trudno spać. Ja w pierwszej ciąży miałam prEboje. Zawsze spałam na plecach jeszcze ręce do góry Zarzucone. Naczytaliśmy się, że tak nie wolno bo uciski, bo mięśnie macicy itp. TZ robił w nocy inspekcję jak śpie i kulał mnie na lewy bok

ja dziś jadę na nieprzyzwoite obżarstwo bo moi dziadkowie wyprawiają dzień babci i dziadka. aaale się objem (mam nadzieję). Pozdrawiam miłe Panie, miłej niedzieli

FB

_________________________ ___

moje nowe uzależnienie surówka
natetitka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-01-25, 10:31   #4687
Truskawka31
Rozeznanie

Ja o tej zasadzie nie wiedziałam i już od jakiegoś czasu zorientowałam się, że lepiej spać mi na lewym boku Zdarza mi się też spać na brzuchu, ale chyba trzeba się odzwyczajać
Truskawka31 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-01-25, 10:34   #4688
ja_dalia
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez natetitka Pokaż wiadomość
Sarrai, fajny ten wózek jedo, nie znałam go. Chyba stelaż aluminiowy? ja lubię chromowane.

Wiecie co, przemyślcie dobrze te wózki, zwłaszcza rozmiar gondolki. Mam tu taką na wsi z takim wózkien, którego nie znam bo to zupełnie nie mój styl. Ma 3duże, pompowane koła i maluśką gondolkę. Dziecko urodziła w październiku. Co ja patrze ostatnio? Popyla ta panna na spacerach z fotelikiem na stelażu. Wraca po 3!!! godzinach. A taki dzieciaczki nie powinny tyle w fotelikach siedzieć. Obstawiam, że dziecko przestało się jej mieścić w gondoli a jeszcze za małe jest do spacerówki, może nie ma rozkładanej na płasko. ;/

ojjj niestety u mnie to standard wielkie centra handlowe i mamusie z tymi stelarzami i fotelikami po pare h łażą i spacerują i zakupy robią... tragedia... ale co zrobić, nie uchronisz wszystkich

Cytat:
Wydaje mi się, że co innego podróż nawet i kilku godzinna raz na jakiś czas, a co innego spacery 3 godzinne dzień w dzień w foteliku o jakich pisała natetitka
Apropo... tżtowi mojemu bardzo się xlandery podobają ale wg mnie właśnie ta gondolka w xlanderach (chyba wszystkie modele mają ten sam model gondoli) jakaś taka mała mi się wydaje... A ja tak kombinuję, że przecież jak się zima zacznie to nasze maleństwa będą miały po kilka miesięcy, siedzieć jeszcze nie będą siedziały a już spore dzieciaki będą A weź tu jeszcze śpiworki jakieś, kocyki... Ale no zobaczymy w praktyce
Co do fotelika... to ja zielona w tym temacie jestem... Jako, że ja jestem kierowcą jedynym to podoba mi się opcja fotelik z bazą isofix... nie trzeba się z pasami motać.. ale z drugiej strony - czemu to jest takie drogie??? nawet używane???
Ahhh i jeszcze mam pytanie laika - większość tych fotelików pierwszych jest od 0 do 9 kilo albo do 13stu kilo... Tzn - jak to tak mniej więcej wiekowo u dziecka wygląda? Ile ma miesięcy takie standardowe 9 kilowe dziecko?

Z innych rzeczy - pogadaliśmy z tż o imionach. No i wstępnie ustaliliśmy, że dziewczynka Karolina a chłopiec Bartuś Te dwa imiona to są typy na które zarówno ja jak i on możemy się zgodzić. No ale jak mówię - to są dopiero wstępne ustalenia

dokładnie tak... na chwile do 2h dobra opcja, ale potem... ale cóż są mamy co przegrzewają dzieciaczki i np w 20 st na plusie dziecko ubrane jak na 0 st :/ nic nie poradzisz ....

co do wagi dziecka... moja córa ma skończone 3 lata i waży 15 kg ale np wzrostowo nadal jezdzi w foteliku 9-15, niemniej bede jej zmieniac do wakacji

Cytat:
Przed ciążą tez spałam praktycznie tylko na brzuchu, a teraz na brzuchu, na plecach i na prawym boku jest nie wskazane spać :-/ i jak tu spać żeby było wygodnie? :-P

poki brzuch mały to mozesz spokojnie spac jak Ci wygodnie, najlepiej jak najmniej na brzuchu a potem sama zobaczysz ze tak naturalnie przestaniesz tak spać.... ja w 1c przerzucilam sie na plecy, ale mnie tak bolały że potem z automatu spalam tylko na boku, co potem przy kp się przydało, bo w nocy jak mała się budziła to cyc w buzie i obie zadowolone

a ja mam dzis straszny dzien... w pracy okazało się że wspołpracownicy celowo nie dopilnowali moich rzeczy przez co straciłam ok 1500 zł napisałam już w tej sprawie do nadrzednej kierowniczki i ma jutro wyjasnic sprawe... ale powiem Wam, że okazuje sie ze jak człowiek pomaga (a niektórym baaaaaardzo pomogłam w zdobyciu dodatkowych premii) to niestety nie zawsze to wraca :/ do tego mam dziewczynę z którą myślałam że jakoś jestesmy blisko, a ona dołączyła do reszty i tez mnie nie powiadomiła

Daniel Fasolek w drodze

Edytowane przez ja_dalia
Czas edycji: 2015-01-25 o 10:36
ja_dalia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-01-25, 10:35   #4689
aknaa
Raczkowanie

Pytanko do zagłębionych w temat wózków- czy ma któraś z was doświadczenie lub coś słyszała o wózku bebetto Silvia? http://allegro.pl/wozek-bebetto-3w1-...986832086.html
Zastanawiał się między tym modelem, a Mutsy 4rider używanym po jednym dziecku. Różnicy cenowej nie ma zbyt wielkiej bo za mutsy cenią sobie 1700 zł. Lepiej nowy z gwarancją czy jednak używany ale znanej firmy? Co myślicie dziewczyny?
aknaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-01-25, 10:39   #4690
anuszka88
Raczkowanie

Hej
Z tą wagą u dziecka to roznie bywa, bo np. mojego kuzyna syn mając 6 miesiecy wazyl juz 10 kg
Co do imion to corcia wybiera dla rodzenstwa jak bedzie dziewczynka to Maja, a jak chlopczyk to chcialaby Piotrusia ale nie wiem jak to bedzie
Ja spie na lewym boku ale tez za dlugo w takiej pozycji nie wytrzymuje.. A czy mozna spac na brzuchu jezeli nie przeszkadza?
anuszka88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-01-25, 10:40   #4691
aknaa
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Truskawka31 Pokaż wiadomość
Ja o tej zasadzie nie wiedziałam i już od jakiegoś czasu zorientowałam się, że lepiej spać mi na lewym boku Zdarza mi się też spać na brzuchu, ale chyba trzeba się odzwyczajać
Co do spania, zaczynam się zastanawiać nad poduszką typu kojec, ponieważ strasznie boli mnie kręgosłup w dolnym odcinku. Tylko mam dylemat czy kupić ten z motherhood, czy firmy noname z allegro. Ponoć te pierwsze flaczeją i ciężko pokrowiec założyć, nie wiem jak te drugie.
Stary 2015-01-25, 10:41   #4692
Stysia11
Raczkowanie

Dziewczyny a co do wózków to ja zastanawiałam się nad wózkiem Tako City move. Może i nie ma mega dużej gondoli, ale można w niej podnieść plecki, tak ze troszke większe dziecko też się zmieści. A jakby gondolka była naprawdę mała to w spacerówce można plecy rozłożyć na płasko a podnóżek ustawić pionowo, także robi na się a'la gondola. Spacerówkę można ustawić w 2-ch kierunkach do jazdy i ma pompowane i skrętne koła ( z możliwością blokady)
tako city move.jpg
Stary 2015-01-25, 10:55   #4693
Stysia11
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez aknaa Pokaż wiadomość
Co do spania, zaczynam się zastanawiać nad poduszką typu kojec, ponieważ strasznie boli mnie kręgosłup w dolnym odcinku. Tylko mam dylemat czy kupić ten z motherhood, czy firmy noname z allegro. Ponoć te pierwsze flaczeją i ciężko pokrowiec założyć, nie wiem jak te drugie.
Ja mam na oku poduszkę (kojec) z allegro:
http://allegro.pl/kojec-rogal-do-kar...009123237.html

i do tego można jeszcze dokupić poszewkę:
http://allegro.pl/poszewka-170-cm-na...015755428.html

Tylko jeszcze muszę napisać do gościa czy można poduszkę prać w pralce.
Stary 2015-01-25, 10:57   #4694
anuszka88
Raczkowanie

Wam tez jest tak slabo jak sie podnosicie z pozycji lezacej/półlezacej? Za kazdym razem co chcę wstac, to mam zawroty glowy
anuszka88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-01-25, 11:11   #4695
gkatarzynka
Zadomowienie

Ja tez mam zawroty glowy... a dzis w kosciele myslalam,ze zemdleje... czyli mdlosci przeszly w ogolna slabosc i duszno mi strasznie... a co bedzie pod koniec ciazy? Z Hania bylo lepiej,bo te dusznosci i goraco bylo akurat w zimie i poczatkiem wiosny...
U nas dzis na obiad pizza,bo nie chce mi ssie nic robic...
gkatarzynka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-01-25, 11:22   #4696
Stysia11
Raczkowanie

Ja jak byłam ostatnio w kościele to też mi się zrobiło duszno, aż musiałam się rozebrać z kurtki, czapki i szalika, zostałam w samej cieniutkiej bluzeczce ;-) Wszyscy na mnie patrzyli jak na wariatkę, na szczęście brzuch mi już widać, to może nie wzięli mnie aż za taką dużą wariatkę ;-P
Stary 2015-01-25, 11:31   #4697
jesuismagnifique
Raczkowanie

Roan Marita bardziej na nierówności wiejskie itp...
ale po mieście nie wiem czy bym chciała nim jeździć, dużo zakrętów, krawężników, schodów itp

A mi wpadł w oko Gesslein F6 - zupełnie zapomniałam o tej firmie. A to bardzo dobra i solidna firma. Zobaczcie sobie jaką ma fajną spacerówkę - można daszek mocno naciągnąć w lato...i dodatkowo ma siateczkę przepuszczającą powietrze.
No i zwrotny bardzo jest, mozna dobrać różne gondole - co pozwala zaoszczędzić na wadze. Fajny wózek. Aż myślę, czy nie skusiłabym się na niego gdyby nie to ze mam już swój
jesuismagnifique jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-01-25, 12:04   #4698
aknaa
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez anuszka88 Pokaż wiadomość
Wam tez jest tak slabo jak sie podnosicie z pozycji lezacej/półlezacej? Za kazdym razem co chcę wstac, to mam zawroty glowy
Mi też jest często słabo i ostatnio nawet mroczki przed oczami miałam chociaż akurat wtedy na mdlenie mi się nie miało Ogólnie to mam niskie ciśnienie śr. 50/100 więc może to przez to.
Stary 2015-01-25, 12:06   #4699
Harrods
Zadomowienie

Mój synek ze dwa miesiące bedzie miał 4 latka. Wazy moze 16 kg. Jeździ w foteliku Maxi Cosi Tobi (9-18kg). I jeszcze sie spokojnie mieści do niego. A fotelik jest fajny, bo ma kilka pozycji na nachylenia, wiec mniejsze dziecko moze miesc pozycje bardziej lezaca. Fajne to jest tez przy starszym dziecku, ktore zaśnie w czasie jazdy.

---------- Dopisano o 12:06 ---------- Poprzedni post napisano o 12:05 ----------

Mnie dzisiaj tez jakoś słabo. Dwa razy musiałam usiąść, bo Zrobiło mi sie baaaardzo słabo
Harrods jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-01-25, 12:15   #4700
jesuismagnifique
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Harrods Pokaż wiadomość
Mój synek ze dwa miesiące bedzie miał 4 latka. Wazy moze 16 kg. Jeździ w foteliku Maxi Cosi Tobi (9-18kg). I jeszcze sie spokojnie mieści do niego. A fotelik jest fajny, bo ma kilka pozycji na nachylenia, wiec mniejsze dziecko moze miesc pozycje bardziej lezaca. Fajne to jest tez przy starszym dziecku, ktore zaśnie w czasie jazdy.

---------- Dopisano o 12:06 ---------- Poprzedni post napisano o 12:05 ----------

Mnie dzisiaj tez jakoś słabo. Dwa razy musiałam usiąść, bo Zrobiło mi sie baaaardzo słabo
Ja miałam romera safefix plus 9-18 no i młody marudził że mu niewygodnie, w sumie wyrósł też wzrostowo już z niego i od wiosny jeździmy 15-36 (waży 17kg chociaż wygląda jak szczypiorek )
I tu już niestety nie ma komfortu spania jak w tym 9-18, ale my bardzo malutko jeździmy, jedynie na zakupy gdzieś na drugi koniec miasta
jesuismagnifique jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-01-25, 12:17   #4701
Sikorka0204
Zakorzenienie

Dziewczyny postarajcie się mieć coś przy sobie do zjedzenia jak Wam się słabo zaczyna robić +wstawajcie bardzo wolno->najpierw nogi np z łóżka a po chwili reszta
Nie zawsze pomaga ale często
Zobaczcie czy zjedzenie czegoś Wam pomaga bo mi np bardzo pytałam lekarkę ostatnio bo miałam sytuację, że 2/3h po śniadaniu mi się słabo samej na mieście zrobiło...zjadłam drożdżowkę kupioną na szybko i jak ręką odjął. Okazało się, że ze względu na to, iż śniadanie było trochę słodkie (owsianka na mleku z rodzynkami) to po 2/3h miałam spadek cukru i dlatego tak - podobno to się często zdarza - nie mówię, że wszystkim pomoże ale warto przyuważyć czy to nie przez to
Stary 2015-01-25, 12:33   #4702
Fischerka
Raczkowanie

Cześć wszystkim
Ja dzisiaj spałam, jak niedźwiedź o 4.30 ostatni raz wstawałam do toalety, a obudziłam się o 10.00 jak wstaję z łóżka/krzesła też mam zawroty, więc robię to etapami. Najpierw siadam, później wstaję i przytrzymuję się ściany, a jak mroczki znikną - ruszam :P hihi

U mnie też od rana śnieg za oknem, ale mąż był w kościele i mówił, że nie jest zimno, więc pewnie będzie chciał mnie wyciągnąć na spacer po obiadku

Ja tych fotelików do samochodu na razie nie ogarniam ogólnie czekam do kolejnej wizyty 17.02. i jak wszystko będzie ok to zacznę kupować jakieś ciuszki. Z tym końcem ciąży to jednak różnie bywa, więc nie chcę zostawiać wszystkiego na koniec. O ile łóżeczko i wózek może mąż by sam kupił, o tyle z ubrankami bym na to nie liczyła

A właśnie? W kwestii ubranek... jakiego rozmiaru ubranka kupujecie na "po porodzie"? Moja mama mówi, że miałam 52cm, teściowa nie pamięta, ile miał mąż, jak się urodził. Myślałam o tym, żeby kupić 2 komplety na 52cm, a trochę więcej na 56cm. No, ale koleżanka urodziła w czwartek syna i ma 58cm!, a zarówno ona, jak i mąż nie są jakimiś wielkoludami. Z kolei, jak jednak będzie mniejsze to w 62 się utopi haha Jakieś pomysły?
Fischerka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-01-25, 12:37   #4703
Sikorka0204
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Fischerka Pokaż wiadomość
A właśnie? W kwestii ubranek... jakiego rozmiaru ubranka kupujecie na "po porodzie"? Moja mama mówi, że miałam 52cm, teściowa nie pamięta, ile miał mąż, jak się urodził. Myślałam o tym, żeby kupić 2 komplety na 52cm, a trochę więcej na 56cm. No, ale koleżanka urodziła w czwartek syna i ma 58cm!, a zarówno ona, jak i mąż nie są jakimiś wielkoludami. Z kolei, jak jednak będzie mniejsze to w 62 się utopi haha Jakieś pomysły?
Właśnie też się zastanawiałam ale chyba większość kupię 56 (spodziewam się raczej małego dziecka), 52 to starczy na krótko - gdzieś oglądałam filmik, że takie bobaska można ubrać w większe czyt.56
Stary 2015-01-25, 12:59   #4704
aknaa
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Sikorka0204 Pokaż wiadomość
Dziewczyny postarajcie się mieć coś przy sobie do zjedzenia jak Wam się słabo zaczyna robić +wstawajcie bardzo wolno->najpierw nogi np z łóżka a po chwili reszta
Nie zawsze pomaga ale często
Zobaczcie czy zjedzenie czegoś Wam pomaga bo mi np bardzo pytałam lekarkę ostatnio bo miałam sytuację, że 2/3h po śniadaniu mi się słabo samej na mieście zrobiło...zjadłam drożdżowkę kupioną na szybko i jak ręką odjął. Okazało się, że ze względu na to, iż śniadanie było trochę słodkie (owsianka na mleku z rodzynkami) to po 2/3h miałam spadek cukru i dlatego tak - podobno to się często zdarza - nie mówię, że wszystkim pomoże ale warto przyuważyć czy to nie przez to
Popieram, ja zawsze mam przy sobie owocowe mentosy i zawsze pomagają w kryzysowych sytuacjach
Stary 2015-01-25, 13:59   #4705
Aviskowa
Zadomowienie

Dzień Dobry,
spałam dzisiaj 13 godzin.
Co do spania to śpię na lewym boku.

Cytat:
Napisane przez Fischerka Pokaż wiadomość
My zaczęliśmy kompletować ubranka od rozmiaru 56, ale to dosłownie tylko kilka sztuk.

http://fajnamama.pl/suwaczki/4qwdu63.png
Aviskowa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-01-25, 14:24   #4706
elinka21
Zakorzenienie

Hejka
Ja tez dzis pospalam obudzilam sie kilka razy na siku i tyle a spalam do 11

Co serce pokochało, rozum nigdy nie wymaże ...
25.03.14
elinka21 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-01-25, 14:46   #4707
Patiko82
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Aviskowa Pokaż wiadomość
Dzień Dobry,
spałam dzisiaj 13 godzin.
Co do spania to śpię na lewym boku.

My zaczęliśmy kompletować ubranka od rozmiaru 56, ale to dosłownie tylko kilka sztuk.
Ja planuję zakupić kilka na start 56 a więcej 62 bo podejrzewam ze Dzidzia może być podobnego wzrostu jak synek, który miał 57 cm.
Patiko82 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-01-25, 15:30   #4708
ewelina1988_20
Rozeznanie

Ja musze kupic fotelik synkowi przed wyjazdem do pl myśle nad caretero turbo sport 9-25kg bo znajomi maja i sobie chwala. Ważne tez ze mozna odchylic fotelik gdy malec zaśnie a przez Niemcy będziemy w nocy jechać wiec bedzie spał maluszek. Teraz ma britax 9-18kg tez mozna odchylic ale juz trochę mało miejsca w nim. Dla noworodka mam nosidełko do samochodu. Wozek chce podwójny z możliwością dołożenia gondoli do tylnego siedziska bo tez przeraża mnie jak wszędzie widzę takie maluchy w nosidelkach... Pewnie zamowie ten z bobowozki co pisałam wcześniej bo mozna dokupić gondolę a to ważne.
Zaraz jadę do sklepu pomoc przy dostawie przyda mi sie trochę ruchu
ewelina1988_20 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-01-25, 15:41   #4709
Stysia11
Raczkowanie

Ja ubranka zamierzam kupić parę w rozmiarze 56 (dosłownie po 2szt. Bodziaka z krótkim rękawem i długim rękawem) i resztę w róż. 62. Lekarz mi powiedział ze raczej będzie duże dziecko wiec nawet jakbym rozmiar 62 był trochę duży to i tak szybciutko maleństwo urośnie :-P
Stary 2015-01-25, 15:47   #4710
Harrods
Zadomowienie

Cytat:
Ja ubranka zamierzam kupić parę w rozmiarze 56 (dosłownie po 2szt. Bodziaka z krótkim rękawem i długim rękawem) i resztę w róż. 62. Lekarz mi powiedział ze raczej będzie duże dziecko wiec nawet jakbym rozmiar 62 był trochę duży to i tak szybciutko maleństwo urośnie :-P
Mnie w pierwszej ciazy, w badaniu USG w 37 tygodniu wyszło, ze mały wazy 3600. Zapowiadał sie na duże dziecko. Tymczasem urodził sie w 38 tygodniu z waga 3240 i miał 50 cm. Dobrze, ze miałam ubranka w rozmiarze 56, bo byłoby kiepsko.
Harrods jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości