|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#2491 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Wszystko, co chcecie wiedzieć, a nie macie kogo zapytać cz. 28
Cytat:
![]() |
#2492 |
Strzelaj lub emigruj!
|
[1=019cbfde5cc6e455fa19b01 1903180c9b735c7f6;4993414 9]
Teraz jak tak patrzę to dieslek spali niewiele więcej na trasie niż moje dawne auto w gazie. A komfort jazdy zupełnie inny. [/QUOTE] Owszem, ale nie ma się co upierać na tego diesla, bo tak jak naisała Dotka90, diesel to strzal w kolano dla osób, które maja małe odległosci do pokonania.
#2493 | ||
Konto usunięte
|
Cytat:
Dlatego trzeba uważać, laik nie ma w komisie czego szukać. Cytat:
Trzeba być bardzo naiwnym żeby uwierzyć że passat z 99roku ma 200 tyś przebiegu a czasem nawe i dużo mniej. Babcia nim jeździła do kościoła? To są auta które pracują a nie stoją. Książki serwisowe się podrabia. Zreszta wystarczy podjechać bliżej niemiec ile tam jest zakładów naprawiających liczniki. Nie mówię, że wcale nie trafiają się samochody niezmienianym licznikiem, ale to rzadkość. Nigdy nie widziałam komisowego auta z przebiegiem w który mogłabym uwierzyć. |
||
![]() ![]() |
![]() |
#2494 |
Copyraptor
|
Czy w budowaniu zdolności kredytowej w przyszłości pomoże mi branie drobnych rzeczy na raty?
Muszę kupić kilka rzeczy do mieszkania, drobnych, typu mikrofalówka, no i mogę je kupić normalnie "od kopa", ale mogę też wziąć na raty - może tak będzie lepiej? |
![]() ![]() |
![]() |
#2495 |
Zakorzenienie
|
Trzeba się na stronie rejestrować. Więc pewnie masz jakieś wytyczne. Swoją drogą ja się chyba skuszę. Lubię te jogurty a w pracy mam do nich dostęp
|
![]() ![]() |
![]() |
#2496 | |
Dolce vita
|
Cytat:
![]() z tym, że w ratach płacisz więcej za sprzęt niż za gotówkę niestety |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2497 | |
Copyraptor
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#2498 |
Dolce vita
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#2499 | |
mOLDerator
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2500 | |
Zakorzenienie
|
![]() Cytat:
Raty 0% i tak oznaczają że zaplacisz wiecej. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2501 |
Zakorzenienie
|
Ja też nie miałam kompletnie żadnej historii kredytowej, a z kredytem hipotecznym nie było większego problemu
|
![]() ![]() |
![]() |
#2502 | |
Copyraptor
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2503 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ogólnie to jak ktoś na słabą zdolność Ale dobra historię kredytową to mu łatwiej i dostanie więcej niż wynika ze zdolności ---------- Dopisano o 11:02 ---------- Poprzedni post napisano o 10:59 ---------- Bo oprócz prowizji trzeba zapłacić np. za otwarcie kredytu, ubezpieczenie przymusowe z którego możesz zrezygnować dopiero po 3 miesiącach i jakieś inne durne opłaty. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2504 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#2505 |
mOLDerator
|
[QUOTE=dacn;49934829]Nie ma reguły. Nie mialam historii kredytowej poza karta kredytowa uzywana sporadycznie a kredyt na mieszkanie dostałam ze spokojem.
Raty 0% i tak oznaczają że zaplacisz wiecej.[/QUOTE] Niekoniecznie. Ja kiedyś brałam coś w taki sposób w Ikei i było rzeczywiście 0%. |
![]() ![]() |
![]() |
#2506 |
Rozeznanie
|
przemnóż sobie ilość rat przez wysokość raty, wyjdzie na pewno więcej niż jakbyś kupowała za gotówkę
Tż zastanawiał sie nad wzięciem telefonu na raty z takich samych powodów jak Ty, telefon na raty okazał się droższy o jakieś 200 zł ---------- Dopisano o 10:18 ---------- Poprzedni post napisano o 10:12 ---------- Nie działa mi aplikacja mobilna Wizażu. Przed aktualizacją nie chciała się połączyć z serwerem, po odinstalowaniu i ponownej instalacji nie włącza się w ogóle, tzn. niby się włącza, bo zablokowany jest ekran, a w procesach wtedy widnieje jako aktywna, więc jakby się włącza, ale nic nie widać, widzę wtedy normalnie menu telefonu. Więc zastanawiam się, czy to wina aplikacji czy mojego telefonu? mam na telefonie nowe gry i inne aplikacje typu instagram i z nimi problemu nie ma, pamięć nie jest zapchana a telefon zawiesza się tylko na Wizażu z aplikacji. Macie może jakieś pomysły co z tym fantem można zrobić? |
![]() ![]() |
![]() |
#2507 |
Copyraptor
|
Ok, dziękuję za odpowiedzi
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2508 |
Zakorzenienie
|
Z tym ubezpieczeniem przy ratach to radzę zawsze przedzwonic do banku zapytać czy jest ono rzeczywiście obowiązkowe. Tż miał taką sytuację, że w sklepie nie chcieli nawet słyszeć o braku ubezpieczenia bo trzeba i już, nie ma innej opcji. Zadzwonił przy pracowniku na infolinię do banku i miła pani mu powiedziała, że jest to całkowicie dobrowolna opcja. I nagle jednak się dało...
#2509 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
#2510 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]()
![]() |
#2511 | |
Zakorzenienie
|
[1=019cbfde5cc6e455fa19b01 1903180c9b735c7f6;4993446 3]Są komisy i komisy.[/QUOTE]
Dlatego trzeba uważać, laik nie ma w komisie czego szukać. Wiesz, umówmy się - laik sam nie kupuje auta, bo czy to komis, czy osoba prywatna, to jak się nie zna, to się natnie. [1=019cbfde5cc6e455fa19b01 1903180c9b735c7f6;4993446 3]Nigdy nie widziałam komisowego auta z przebiegiem w który mogłabym uwierzyć.[/QUOTE] No a ja widziałam. Ba, stoi w moim garażu ![]() Cytat:
My wzięliśmy na raty sprzęt do kuchni, mimo że mieliśmy na niego gotówkę, ale właśnie też chcemy zbudować historię kredytową, bo na kredyt to tylko TŻ miał swoje auto, ale to było parę lat temu, więc ponoć się już nie liczy. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2512 |
Zakorzenienie
|
Z tymi ratami to trzeba tylko przeliczyć czy nie jest dużo drożej. I faktycznie taka historia będzie na zas lepsza.
A wiecie może czy telefon na abonament też się w to liczy? Bądź co bądź to miesięczne zobowiązanie... |
![]() ![]() |
![]() |
#2513 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Czytaj dużo, to naprawdę pomaga. Ja się max cieszę, że jako dziecko dużo czytałam, bo dzięki temu nigdy nie uczyłam się ortografii, a nie robię błędów - po prostu kwestia "opatrzenia". Twoje 'tesz' to pewnie również kwestia opatrzenia - czytasz dużo internetów, a ludzie piszą, jak piszą - specjalnie lub nie, ale jednak ![]() Cytat:
![]() Słoiczek + lodówka ![]() [1=019cbfde5cc6e455fa19b01 1903180c9b735c7f6;4993414 9] Ja miałam samochód w gazie i więcej nie chce. Raz że ciągle musiałam go regulować. Dwa że ciężko go było sprzedać własnie przez ten gaz, a spodziewałam się, że pójdzie od razu, bo przecież jest ekonomiczny.[/QUOTE] No ale to jesteś Ty, a znam kupę ludzi, którzy takich problemów nie mają. Tak, jak mówiłam - TŻ miał auto w gazie i był zadowolony. Ja też miałam (choć instalkę nie ja zakładałam, a poprzedni właściciel) i też zero problemów. Jak musiałaś ciągle regulować, to instalka była do tyłka. A kwestia sprzedaży? Nie wiem, ale ja jak swoje sprzedawałam + TŻ swoje, to info o gazie było mega zachęcające dla dzwoniących. Także może nie w instalce był problem, a w aucie. [1=019cbfde5cc6e455fa19b01 1903180c9b735c7f6;4993414 9]Dużo zależy właśnie od samej instalacji, znajomi mówią, że STAG jest bezawaryjna. [/QUOTE] To prawda, STAG ma dobre instalki. TŻ miał STAGa + wtryski Hana i naprawdę hulało ładnie. Ale instalacja STAGa nie kosztuje 500zł i nie jest TANIA. A niestety, mnóstwo osób zakłada gaz, bo chce TANIO, więc zakłada TANIĄ instalkę u pana Mietka w garażu, a potem płacz, bo 'gaz to zuo, bo silnik zniszczony, bo trzeba regulować'. No cóż, albo się od początku inwestuje w auto, albo się robi po kosztach i taki ma się efekt końcowy. [1=019cbfde5cc6e455fa19b01 1903180c9b735c7f6;4993414 9]Teraz jak tak patrzę to dieslek spali niewiele więcej na trasie niż moje dawne auto w gazie. A komfort jazdy zupełnie inny. [/QUOTE] Ale upierasz się jak osioł przy tym dieslu, zamiast pojąć, że nie dla każdej osoby diesel może być dobry. Kupi sobie laska diesla i zajeździ go pierwszej zimy, ale nie no, niech kupuje, bo DIESEL NAJLEPSZY. No klapki na oczach. Na małych odległościach i tylko w mieście, diesel się nie sprawdzi. Ja teraz bym mogła mieć diesla, bo mam 30km do pracy, więc spoko. Ale przy mieszkaniu w mieście - bez szans. TŻ ma służbowe auto w dieslu, ale jeździ po parę tys. km miesięcznie, a nie do galerii na zakupy. Cytat:
[1=019cbfde5cc6e455fa19b01 1903180c9b735c7f6;4993414 9]Teraz kupując auto zwrócę też najpierw uwagę jak łatwo będzie go sprzedać czyli tylko passat, golf, polo, u nas takie auta sprzedają się błyskawicznie.[/QUOTE] Cóż, ja kupując auto, sugerowałam się tym, żeby było dobre, żeby mi się podobało, dobry silnik, moc, wygląd, awaryjność. A nie tym, żeby się dobrze sprzedało ![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#2514 |
Wtajemniczenie
|
nam powiedział doradca, że na "punktualnie" opłacany abonament mało który analityk kredytowy patrzy. Zwraca na niego jednak uwagę, jesli są opóźnienia,przypomnienia o płatnościach itp - to znaczaco obniża wiarygodność
#2515 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#2516 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Skoro ktoś zastanawia się nad autem pod gaz to raczej będzie jeździł na dalekie trasy, dlatego mówię że dobry oszczędny diesel wcale nie musi być droższy w eksploatacji. Ja wcale nie patrzę czy auto mi się podoba, aby miało wspomaganie elektryczne szyby i klimę (bez tego potem nikt auta nie odkupi, a ludzie są wybredni jak nie wiem co. Jak sprzedawaliśmy forda sporo kupujących oglądało i rezygnowało bo szkoda, że to nie passat, ręce opadają) . Dla mnie auto musi być funkcjonalne- mało palić, mam nie martwić się że coś się zepsuje, mieć moc, (a 1,2 w gazie to popierdułka) mieć duży bagażnik, dużo miejsca z tyłu. A wygląd to sprawa drugorzedna. Teraz marzy mi se stara korolka w benzynie ale ciężko ją kupić Licznik można cofnąć w taki sposób, że się tego nie sprawdzi, no chyba że w mieście w którym serwisowano samochód. Wtedy tak. Niemca nie sprawdzisz. Edytowane przez 019cbfde5cc6e455fa19b011903180c9b735c7f6 Czas edycji: 2015-01-26 o 11:14 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2517 |
Zakorzenienie
|
[1=019cbfde5cc6e455fa19b01 1903180c9b735c7f6;4993737 2]
Skoro ktoś zastanawia się nad autem pod gaz to raczej będzie jeździł na dalekie trasy[/QUOTE] A niby skąd takie stwierdzenie? Gaz to gaz, ma być oszczędny. My oboje mieliśmy auta w gazie, a jeździliśmy właśnie po mieście i dlatego u nas była to oszczędność, zwłaszcza na TŻtowym, które benzyny paliło, ile się wlało, średnio ok. 10-11l. [1=019cbfde5cc6e455fa19b01 1903180c9b735c7f6;4993737 2]Jak sprzedawaliśmy forda sporo kupujących oglądało i rezygnowało bo szkoda, że to nie passat, ręce opadają) .[/QUOTE] No cóż, na dziwnych ludzi trafiliście. Ogłoszenie to ogłoszenie, przecież jest napisane, że sprzedaję Forda, Opla, czy cokolwiek innego. My sprzedawaliśmy dwa Fiaty i nikt się nie pluł, że to nie passat, no błagam, wiedzą co chca obejrzeć/kupić. TŻta auto sprzedało się w 5 dni. [1=019cbfde5cc6e455fa19b01 1903180c9b735c7f6;4993737 2]Niemca nie sprawdzisz.[/QUOTE] Niemca nie mam zamiaru kupować, więc nie bardzo mnie to interesuje ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2518 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#2519 |
Wtajemniczenie
|
[1=019cbfde5cc6e455fa19b01 1903180c9b735c7f6;4993737 2]Może taka specyfika mojego regionu. U nas gaz nie zachęca.
Skoro ktoś zastanawia się nad autem pod gaz to raczej będzie jeździł na dalekie trasy, dlatego mówię że dobry oszczędny diesel wcale nie musi być droższy w eksploatacji. Ja wcale nie patrzę czy auto mi się podoba, aby miało wspomaganie elektryczne szyby i klimę (bez tego potem nikt auta nie odkupi, a ludzie są wybredni jak nie wiem co. Jak sprzedawaliśmy forda sporo kupujących oglądało i rezygnowało bo szkoda, że to nie passat, ręce opadają) . Dla mnie auto musi być funkcjonalne- mało palić, mam nie martwić się że coś się zepsuje, mieć moc, (a 1,2 w gazie to popierdułka) mieć duży bagażnik, dużo miejsca z tyłu. A wygląd to sprawa drugorzedna. Teraz marzy mi se stara korolka w benzynie ale ciężko ją kupić Licznik można cofnąć w taki sposób, że się tego nie sprawdzi, no chyba że w mieście w którym serwisowano samochód. Wtedy tak. Niemca nie sprawdzisz.[/QUOTE] Nie wiem skąd jesteś ale strasznie dziwne jest to co piszesz. U nas się zabijali o seicento w biedawersji i ludzie chcieli po nie przyjeżdżać o 23 i płacić gotówką. wysłane z telefonu |
![]() ![]() |
![]() |
#2520 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Mam pytanie odnośnie rekrutacji na studia: "ekonomia, finanse i rachunkowość, logistyka, zarządzanie – wyniki są sumą punktów SGGW z wagami z 3 przedmiotów: 1.matematyki z uwzględnieniem wagi – 0,6 dla punktów SGGW z matematyki, 2. z języka obcego nowożytnego z uwzględnieniem wagi 0,2 dla punktów SGGW z języka obcego oraz 3. jednego przedmiotu spośród: język polski albo geografia albo wiedza o społeczeństwie albo historia z uwzględnieniem wagi 0,2 dla punktów SGGW z tego przedmiotu (max. możliwy do uzyskania wynik to 100 pkt SGGW)." Język polski musi być rozszerzony tak?
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:20.