|
|
#4741 | |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Mamusie LIPCOWE 2015 cz.1
Cytat:
jedna rzecz mnie martwi - babcie i sprawa czapeczek w lipcu i sierpniu ![]() I tak jak gkatarzyna polecam tescowe ciuszki, można tam okresowo trafić na bardzo okazyjne ceny np, 5-7szt bodziaków za 30-40zł
Kobieta i facet w jednej gotowali kuchni Dwóch ziarnek pieprzu brakuje do kłótni ![]() Edytowane przez natetitka Czas edycji: 2015-01-25 o 22:24 |
|
|
|
|
#4742 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
w ogóle mają tam listę, co matka powinna zabrać dla siebie, a co dla dziecka. Tylko nie wiem, czy każdy szpital ma coś takiego, czy mój coś takiego stworzył dla ułatwienia
|
|
|
|
|
#4743 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
rozjaśniłaś mi trochę sytuację. Czyli generalnie lekkie ciuchy ok ale trochę trzeba mieć. No nic, będę kompletować pewnie głównie 62 ale kilka mniejszych też ..Cytat:
tylko ja jeszcze nie wiem gdzie chcę rodzić będę się orientować, dzięki
|
|
#4744 |
|
Zadomowienie
|
Dziewczynki, tak z innej beczki. Czy w ciąży można robić sobie hybrydy ?
Czytałam różne opinie. Może któraś z Was ma sprawdzone informacje.
|
#4745 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4746 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Tylko z hybrydami jest taki problem, że np. do porodu powinno mieć się zmyty lakier (ponoć po zielonkawych paznokciach można poznać, że się coś dzieje niedobrego)no a wiadomo - hybrydy sama sobie nie zmyjesz ot tak A ja mam jeszcze pytanko - kiedy mozna bedzie wyjść na pierwszy spacer? I w ogóle - planujecie wpierw werandować? W necie piszą, ze w lato werandować nie trzeba, bo temperatura w mieszkaniu podobna jak na dworzu i jeśli ładna pogoda to można nawet na 4ty dizeń po porodzie na krótki spacerek się wybrać. ![]() Bo wczoraj jak teściówka do mnie zadzwoniła to powiedziała coś takiego "no bo wózek to i tak pewnie kupicie jak już maleństwo się urodzi". ![]() Nooo chyba raczej nie! Jak się czasem czeka podczas zamówień z internetu i 2 tygodnie.... no nie wiem o co jej chodziło, nie dopytałam Nie ukrywam, że jeśli pogoda będzie to chciałabym wyjść szybko na spacerek
|
|
|
|
|
#4747 |
|
Raczkowanie
|
Kiedys to ludzie czekali z wozkami do porodu "w razie co" :P
z resztą znam kilka osób którzy kupowali wózek po porodzie - ze względu na to, że brakowało kasy, albo chcieli wybrać kolor odpowiedni do płci a nie znali, ale...ja bym nie umiała tak po porodzie kupować nic, dla mnie problemem było iść do apteki na dół po coś tam...w 1 tygodniu po porodzie a co dopiero wybierać wózek.Ogólnie bardzo źle zniosłam nacięcie i 3tyg nie mogłam dojść do siebie, ciągle mnie bolało i ciągnęło jak chodziłam - poza tym syn mocno zimowy, spadły śniegi akurat więc się werandowaliśmy. Teraz bedzie lato to werandowanie w sumie nic nie da...tu i tu temperatura taka sama, w sumie w mieszkaniu i chłodniej bywa , chyba, że pogoda nie dopisze to wiadomo - bez sensu na ulewę wychodzić. No a poza tym zależy od samopoczucia mamy, wiadomo, że po cesarce np ciężko będzie iść od razu na spacer z dzieckiem. Co do ubranek - każdy szpital ma swoje wytyczne. U nas np ja zabrałam małemu ubranka, kilka bodziaków, pajacyków, swój rożek. Ale w szpitalu bardzo im się to nie podobało i jak brali malca na badania - to ściągali mu ubranie moje i zakładali to szpitalne. Z 1 strony to jest na plus - nie robisz sobie większego bagażu, nie robisz sobie zbędnego prania na pierwsze dni Z 2 strony jakoś mi smutno było, bo te ciuszki to były straszne...jakiś podarty czy poplamiony kaftanik ... pożółkły sprany becik, ale to tylko kilka dni i fotoreporterów tam nie ma, ale wiadomo że to jednak matki po porodzie nie podbudowuje :P---------- Dopisano o 08:25 ---------- Poprzedni post napisano o 08:15 ---------- Mi jakoś łatwiej ubrać noworodka zimą...latem można ogłupieć W zasadzie w parku widzę 2 tendencje: rozebrany noworodek z gęsią skórką albo...ubrany w coś na długi rękaw + sweter + koc i niezbyt zadowolony... |
|
|
|
#4748 |
|
Rozeznanie
|
Siorka rodziła końcem kwietnia i były upały mała była w pampersie i bodach z krótkim rękawkiem i zawsze miała cienki kocyk ze sobą gdyby np zaczęło mocno wiać.
|
#4749 |
|
Zadomowienie
|
Ja zrobiłam coś na kształt werandowania. Otworzyłam drzwi korytarza i tak mały leżał. Ale to tylko ze względu na rodzicow upierdliwych bo z tż werandować nie zamierzaliśmy ani trzymać w niewietrzonych pokojach w 25st ani kisić pod grubymi kocami i w domu w czapeczce. Ale to czasem bardzo trudno coś przetłumaczyć rodzicom naszym, bo oni swoje już odchowali i tak robili. Raz werandowałam i na drugi dzień siup na spacer. To był luty ale była super pogoda, żadnego śniegu, temperatura na plusie.
Ubranka szpital dawał nam swoje ale pytali przy przyjęciu czy chcę. Wzięłam ze względów praktycznych ich, były w opłakanym stanie... byliśmy długo w szpitalu, już się łamałam psychicznie, zadzwoniłam po tż i przywiózł mi nasze, od razu się zrobiło domowo. Tak mi się przypomniało, wiem, że to jeszcze wcześnie by o tym myśleć ale potem zapomne. W szpitalu te lampy są strasznie ostre, często takich małych lampek nie ma. Ja nie umiał nic zrobić po ciemku przy dziecku wtedy, bałam się w ogóle ciemności przy nim :p tż przywiózl nam taką małą lampeczkę. W nocy było przyjemniej, jedna pielęgniarka stwierdziła, że domowo właśnie teraz pewnie też wezmę.A kupno wózka jeszcze-jak podczytywałam wątek przy poprzedniej ciąży to niektóre dziewqczyny pisały, że ich nowe wózki strasznie śmierdziały i długo je wietrzyły.
|
#4750 |
|
Raczkowanie
|
Kiedys byly jakies badania nt wozkow:
http://www.babyboom.pl/niemowleta/zd...ace_wozki.html ale nie wiem jak z aktualnoscia wiadomosci roznych |
|
|
|
#4751 |
|
Zadomowienie
|
Dzień Dobry.
Dzisiaj muszę kupić nową wagę, bo stara się popsuła. Pokazuje, że w ciągu 3 dni przytyłam 4 kg.
|
#4752 |
|
Raczkowanie
|
Moja tez cos nie halo..i nie wiem o co chodzi ale zwaze sie u lekarza.
2 dni temu pokazywala mi inna wage, wczoraj pokazywala ze schudlam 4kg...a 10 min pozniej ze 2 przytylam |
|
|
|
#4753 |
|
Zadomowienie
|
Ja bez wagi od świąt
niby bateria, potem nową włożyliśmy i się nie włączyła i tak stoi.... lepiej mi z tym
|
#4754 | ||||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
zdecydowanie krótkie bodziaki/rampersy jak pogoda odpowiednia, przy wiekszych upałach bede nakrywać pieluszką tetrową, ewentualnie jakis bardzo cienki kocyk... gdy chłodniejto jakis bawełniany pajac lub cieniutkie spodenki... zgadzam się ze koszulki dla takich maluszków, choc piekne, mało praktyczne, ale co kto woli... co do strojenia... miałam koleżankę która na każde wyjscie tak odpicowywała córeczkę że szok... wielokrotnie było mi małej żal, bo widac ze jej nie pasowało no ale trzeba się pokazać na mieście :P u mnie w szpitalu mozna było dać swoje, ale pomimo iż szpitalne szałowe nie są wiedziałam że są na bank dobrze wyprane i jakos tak wyszło że mała miała tamte... jak okazało się ze mamy zostać dłużej to wtedy swoje przyniosłam... a zakupy... mysle ze ilosc stacjonarnych sklepow z ciuszkami jest tak ogromna, że spokojnie jak mieszkasz w wiekszym miescie czy masz blisko to podskoczysz Cytat:
ja aż do porodu nosze żele, wczesniej też nosiłam i nic mi nie było... na poród kazali zdjąć ![]() Cytat:
co do spaceru mam dylemat bo moja córa z listopada ale ja mysle ze z maluszkiem letnim w sumie po paru dniach już.... odczekałabym jedynie by się przyzwyczaił do nowego otoczenia i w droge jak bedzie ładnie to aż szkoda w domu siedzieć ![]() ps. co do wózków widziałam modele z fajnymi podstawkami dla starszaków i na taki poluje...
|
||||
|
|
|
#4755 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4756 |
|
Rozeznanie
|
a ja nie mam wagi u siebie i dobrze^^ waze sie u lekarza na kazdej wizycie wiec jako musze przetrawic szok kiedy widze ze przytylam;p od poczatku do teraz 17t6d przytylam juz 3,5k tak wiec no..^^ ale dla dziecka wszystko
|
|
|
|
#4757 |
|
Raczkowanie
|
Dzień dobry wszystkim
![]() U nas 18 tydzień i muszę się pochwalić czuję ruchy maleństwa i to bardzo wyraźnie Witajcie nowe mamuśki widać sporo Was przez weekend przybyło Co do ubranek też zamierzam kupować w większośći rozmiar 62, oboje z tż jesteśy wysocy ja 172 a tż 179 także podejrzewam że dziecko urodzi się też długie
|
|
|
|
#4758 | |
|
Rozeznanie
|
Ja się ważę codziennie rano, po toalecie i jak na razie przytyłam 2,5 kg, myślę, że nie jest to dużo. W końcu piersi urosły itd.
Jestem w 16 tc![]() ---------- Dopisano o 12:17 ---------- Poprzedni post napisano o 12:16 ---------- Cytat:
Ja chyba też zaopatrzę się w dłuższe ubranka, bo ja mam 177 cm, a mąż ok. 183 cm
|
|
|
|
|
#4759 |
|
Raczkowanie
|
Ja mam różnie z kilogramami, bo męczą mnie zatwardzenia:-\ raz waga wskazuje że przytyłam 3.5kg a za dwa dni ze jednak tylko 2.5 kg
A tak co do zatwardzenia. Macie na nie jakiś magiczny sposób? Bo juz próbowałam chyba wszystkiego i nic :-( Codziennie z rana pije 400ml kefiru z platkami, jem suszone morele, śliwki, rodzynki. Jem jabłka i pije dużo wody... Juz sama nie wiem co jeszcze robić :-( |
|
|
|
#4760 |
|
Zadomowienie
|
Wiecie, mam koleżankę taką drobniutką, niezbyt wysoką, pewnie sto sześćdziesiąt parę cm ma a mąż dość wysoki i urodziła chłopca 60cm więc reguły nie ma. Ja 171cm i 56cm
|
#4761 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
2,5 kg to nie faktycznie nie dużo. Ja nie mam wagi w domu i u lekarza zawsze z wielką chęcią staję na wagę Od samego początku przytyłam jakieś 3,5 kg no może 4kg.
|
|
|
|
|
#4762 |
|
Rozeznanie
|
Jak odczuwasz ruchy malucha? Możesz to opisać?
|
|
|
|
#4763 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Ja nie miałam nigdy problemu z zatwardzeniem czy innymi przykrymi dolegliwościami, ale mam nawyk picia wody mineralnej przynajmniej 1,5l dziennie, myślę że to dzięki temu takie problemy mnie omijają. Co do długości dziecka i wzrostu rodziców na pewno nie jest to regułą, ale skoro dzieciaczki szybko rosną to myślę że lepiej zaopatrzeć się w większe ciuszki ![]() Truskawka: takie delikatne rozpychanie się, i czasem takie puknięcia w ścianę brzucha dość nisko mniej więcej na wys bioder ;-) najbardziej czuję je wieczorem jak leżę na plecach juz w łóżku, ale i w dzień się zdarzy mały kopniaczek ;-) Edytowane przez ciezka_sytuacja Czas edycji: 2015-01-26 o 12:31 |
|
|
|
|
#4764 | ||||
|
Zakorzenienie
|
piękne ubrnka!
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
witajcie Cytat:
![]() ![]() ale naskrobałyscie! ![]() podczytałam Was z grubsza, ale nie dam rady odnieść sie do wszystkich wypowiedzi, do których chciałam, za dużo tego Chwalę sie tylko, że w końcu dostaliśmy nasz teledysk ślubny i jestem nim zajarana. Jest taki, o jakim zawsze marzyłam
|
|
|
#4765 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4766 |
|
Raczkowanie
|
Od zawsze pije dużo wody, bo kiedyś miałam problem z nerkami i nawyk został mi do teraz. Dziennie wypiłam 1,5l wody mineralnej i do tego herbata, soki, kompot z jabłek (bo uwielbiam).
|
|
|
|
#4767 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
mysle ze takie kopniaki i ruchy malca poczujemy pozniej bo teraz to czuc takie przemieszczanie sie malucha a nie kopniaki
|
|
|
|
|
#4768 |
|
Raczkowanie
|
Dziewczynki a jak myślicie w ciąży można brać Colon C- zdrowe jelita?
|
|
|
|
#4769 |
|
Zakorzenienie
|
A teraz prosze mi powiedziec jak dodac zdjecie do klubu :p
|
|
#4770 |
|
Zakorzenienie
|
musisz wrzucic zdjecie na jakąś stronkę (fb, fotosik itp.), skopiować link i i klubie tam gdzie piszesz odp klikasz na żółtą ikonke z krajobrazem i tam wstawiasz link do fotki
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:44.

czy te rampersy (dobrze pamiętam, że to takie z krótkimi rękawkami/nogawkami?)

będę się orientować, dzięki
Tylko z hybrydami jest taki problem, że np. do porodu powinno mieć się zmyty lakier (ponoć po zielonkawych paznokciach można poznać, że się coś dzieje niedobrego)no a wiadomo - hybrydy sama sobie nie zmyjesz ot tak 

niby bateria, potem nową włożyliśmy i się nie włączyła i tak stoi.... lepiej mi z tym