|
|
#4861 |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Mamusie LIPCOWE 2015 cz.1
U mnie niestety nic nie pomoglo na rozstepy-taka juz moja uroda. Mam i na piersiach i troche na dole brzucha a najwiecej na boczkach...
Co do ksiazek to tak jak dziewczyny pisza Searsow polecam i w oczekiwaniu na dziecko. Ale tak najbardziej to polecam ksiazki tylko dla siebie,przy ktorych mozna sie zrelaksowac i odpczac. Potem bedzie trudniej,choc ja akurat z Mala Hania przez pierwsze pol roku czytalam ksiazki podczas karmienia-potem Hania sie usmiechala,glaskala i w ogole...no i czytanie zostawalo na wieczory,ale o 5min odplywalam. |
|
|
|
#4862 |
|
Raczkowanie
|
Ja pomimo że jestem pierwszy raz w ciąży do smarowania używam Bio-Oil. Szwagierka smarowala się nim w ciąży i ani jednego rozstępu nie miała. Zobaczymy jak będzie ze mną :-P
Ale dużo słyszałam o takich przypadkach ze babki się smarowały całą ciążę a i tak im rozstępy powychodzily i na odwrót, niektóre się nie smarowały niczym i nic im nie powychodzilo. |
|
|
|
#4863 |
|
Zadomowienie
|
No wlasnie u mnie mimo regularnego smarowania wyskoczyly jak brzuch opadl... a na piersiach to jeszcze wczesniej
|
|
|
|
#4864 |
|
Raczkowanie
|
Jeśli chodzi o książki, ja mam taki zestaw:
http://allegro.pl/ciaza-instrukcja-o...015723820.html "Instrukcję obsługi" przeczytałam chwila moment, bardzo zabawnie napisana. "W oczekiwaniu na dziecko" jest gruba, z rozpisaniem kolejnych miesięcy ciąży, osobnym rozdziałem o ciąży bliźniaczej itp. i jak zaczynam kolejny miesiąc to czytam sobie następny rozdział
|
|
|
|
#4865 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
bo jestem na etapie ciąży w tej książce i to co piszą bardzo mi pomogło i rozwiało wiele wątpliwości. O kolejnych tytułach wypowiedzieć się nie mogę, po prostu wydawało mi się, że coś co jest kontynuacją porządnej książki też będzie dobre, tak założyłam z góry może niesłusznie, ale ja jednak skuszę się na "Pierwszy rok dziecka". Na resztę przypuszczam czasu nie wystarczy![]() A jeśli chodzi o kolagen, to wiem że na każdym preparacie który był w aptece pisało albo "przed użyciem skonsultuj się z lekarzem" albo "niewskazany w ciąży". Tak na "chłopski rozum" wydaje mi się, że kolagen jako główny budulec tkanki łącznej i oka mógłby rzutować na rozwój nowego organizmu u którego właśnie wszystko się wykształca, więc ja osobiście (mimo zaczynających się rozstępów ) stosować go doustnie nie będę. Nie chcę ryzykować. Ale może skonsultuj się z DOBRYM lekarzem, skoro zależy Ci na tym? Chętnie też poznam jego opinię na ten temat, mimo że pewnie i tak swojego zdania nie zmienię![]() Ja stosuję krem na rozstępy Mustela. Niby "podwójnie działający" a jakoś nie pomaga Ale może gdybym go nie stosowała byłoby jeszcze gorzej? Nie wiem... ale nie będę ryzykować. Może jak się skończy (a jest bardzo wydajny, więc to jeszcze potrwa ) zmienię na ten Elancyl, bo też słyszałam dużo dobrego o nim. Zobaczymy.
|
|
|
|
|
#4866 | ||||||||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Dziękuje Wam za tak liczne odpowiedzi. Chętnie poszukam i przeczytam polecane przez Was pozycje .
Moje 2900 g i 49 cm szczęścia. 04.07.2015 http://fajnamama.pl/suwaczki/4qwdu63.png Edytowane przez Aviskowa Czas edycji: 2015-01-26 o 18:37 |
||||||||
|
|
|
#4867 |
|
Raczkowanie
|
Jak dla mnie może być pierwsza opcja
|
|
|
|
#4868 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Podobno też w ciąży należy unikać oleju sojowego, ze względu na hormony w nim zawarte- a jest to składnik wielu preparatów dla kobiet w ciąży, nie rozumiem jak można produkować takie rzeczy
|
|
|
|
|
#4869 |
|
Raczkowanie
|
Hej Mamusie!
Czy mozna do Was dolaczyc? Od jakiegos czasu Was czytam i co chwila chce cos napisac, ale nie moglam sie zalogowac... bo zapomnialam i login i haslo... Ale juz poszperalam w starej poczcie i sie udalo ![]() Termin porodu mam na 15 lipca. To moja druga ciaza. Mam coreczke z wrzesnia 2013 ( i tak sie zastanawialam czy nie ma tu kogos z formum mamus wrzesniowych 2013?)'... N razie nie wiemy czy chlopczyk czy dziewczynka, choc na usg genetycznym pani dr, z reszta ta sama, ktora robila mi w pierwszej ciazy i wtedy sie nie pomilila, powiedziala,mze jej wyglada na druga dziewczynke ale zobaczymy.Aktualnie jestem w Meksyku od polowy grudnia, bo moj maz jest Meksykaninem i przyjechalismy na Swieta, a potem sie powakacjowac. Jeszcze troche tu posiedzimy. W pierwszej ciazy pierwsza polowe tez tu spedzilam, wiec i tu i w Warszawie mam swoich ginekologow ![]() Na razie te ciaze znosze calkiem przyzwoicie, tfu, tfu, tfu! Tzn jestem zmeczona i upal znosze gorzej niz w pierwszej ciazy ( ale tu naprawde goraco, tak ok 30 st, a w pierwszej ciazy bylam przyzwyczajona). I glowa mnie co jakis czas boli, a czasami mam i mroczki przed oczami... Ale tak to sie czuje ok. W tej ciazy tez troche szybciej zaczelam tyc, choc teraz nie wiem ile do przodu, bo nie mam wagi, ale na ostatniej wizycie 3 tyg temu bylo juz prawie 3 kg do przodu. Ńo i brzuch mi duzo szybciej wywalilo i juz nie da sie ukryc, ze jestem w ciazy! W nastepnych postach, powoli bede Wam pisac to co chcialam na biezaco Wam dopisywac, ale nie bed cytowac, przepraszam, ale musialabym wszystkie posty przegrzebac. A tak bede isac z pamieci No i gratuluje udanych wizyt, poznania plci i trzymam kciuki za nas wszystkie, zeby ńic zlego sie nie dzialo! |
|
|
|
#4870 |
|
Zadomowienie
|
Witam i Gratuluję.
|
#4871 |
|
Raczkowanie
|
A teraz to co mi przyjdzie do glowy, co chcialam Wam odpisac, napisac...
Co do hybryd, to z tego co wiem, to sama hybryda nie jest przeciwskazaniem, ale aceton, ktorym sie ja zmywa. A pozbywanie sie jej pilnikiem, czy szlifierka nie sluzy paznokciom... Co do rozstepow, w pierwszej ciazy smarowalam sie najpierw Mustella, a potem olejkiem migdalowym i nie wiem, czy przez to, ale nie wyskoczyl mi ani jeden rozstep! Co do wozkow, to my przy naszej corci, mielismy X-Lander i gondola sprawdzala sie wysmienicie do 6 miesiaca. Potem sie przerzucilismy na spacerowke, ale w spacerowce X-landera nie chciala jezdzic, poza tym to ciezki wozek, wiec kupilismy szybko lekka spacerowke Peg Perego i jest super! Przemierzyla juz z nami kawalek swiata i sprawdza sie ekstra! Teraz nie mamy w planie nowego wozka, bo gondolke bedziemy uzywac te sama. A co bedzie w zimie to zobaczymy. Z ciekawostek tu w Meksyku sie dowiedzialam, ze cynamon nie jest wskazany dla kobiet w ciazy, bo np herbatka z cynamonu dziala poronnie. To mi powiedziala moja meksykanska p dr, a i w rodzinie potwierdzone zostalo, ze tradycyjnie herbatki cynamonowej uzywano wlasnie w celach poronnych... Wiec ja cynamonu i w pierwszej i drugiej ciazy unikam jak ognia Nie pije tez ani herbaty ani kawy, ale jakos nawet daje rade. Juz w poerwszej ciazy odrzucilam tez wszelkiego rodzaju napoje gazowane, w tym na pierwszym miejscu Coca Cole! I ńie wrocilam juz do tego czasami mam ochote, ale daje rade!Ale wode gazowana od czasu do czasu chetnie pije! N razie tyle mi sie przypomnialo, ale jak bedzie mi cis wpadac do glowy, to bede pisac! Pozdrawiam |
|
|
|
#4872 |
|
Zadomowienie
|
Napisz proszę, jakiej wielkości jest gondola x-landera.
|
#4873 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4874 | |||
|
Zadomowienie
|
Narobiłaś mi apetytu na pierogi. Nie ma wyjścia, trzeba zrobić. Na jutro mam zaplanowany barszcz ukraiński to może pojutrze
))Cytat:
a ja nie piję kawy a ciśnienie mam 120/70 przeważnie, czasem niższe. Nie doskwierają mi bóle głowy raczej Cytat:
kupiłam stetoskop i nie wiem czy ja sobie nie radziłam z nim czy był wadliwy ale nic nie było przez niego słychać. Przykładając ucho tż słyszał serce wyraźnie a tym cudem nie... oczywiście już na późniejszym etapie ciąży tak słuchał... Cytat:
|
|
#4875 |
|
Raczkowanie
|
Nie jest za duza, teraz nie pamietam ile ma cm i nie moge zmierzyc, ale faktycznie jest z tych mniejszych. Corcia urodzila sie 56 cm i jezdzila mniej wiecej do marca czy kwietnia, czyli do chyba siodmego miesiaca. Byla juz na styk, ale przerzucilismy sie z nij glowni, bo zaczynala juz siadac i sie podnosic sama.
|
|
|
|
#4876 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4877 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4878 |
|
Zadomowienie
|
Kindo witaj
![]() Ktoras tu dzis o chipsach pisala...no i ja od razu nabralam ochoty na takie pilantniejsze...dobrze,ze Maz wlasnie z pracy wracal,to nie musialam wychodzic |
|
|
|
#4879 |
|
Zakorzenienie
|
Moj mi chipsow nie chce kupowac
ani razu jeszcze nie jadlam a smaka tyle razy mialam
|
|
#4880 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4881 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Witaj! My z mężem właśnie rozważamy ostatnie wakacje we troje i jednym z pomysłów jest Meksyk ![]() Co do cynamonu, to w pierwszej ciąży się obżerałam migdałami w cynamonie. Mmmmm! |
|
|
|
|
#4882 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
|
||
|
|
|
#4883 |
|
Raczkowanie
|
Harrods dzieki za informacje, nawet nie wiedziałam że skład jest jakiś nie taki, sugerowalam się doświadczeniami szwagierki. :-\ Chyba musze zmienić na coś innego ;-)
|
|
|
|
#4884 |
|
Wtajemniczenie
|
Ja się cały czas smaruję tą oliwką z Babydream z Rossmanna - jak na razie jest ok
Już opakowanie jest na wyczerpaniu, ale ja się smaruję od stóp do głów No i niestety - tak średnio co drugi dzień się smaruję, bo oczywiście brak mi systematyczności... ![]() Co do składów kosmetyków na rozstępy to tu jest niezła analiza biochemiczna (już się ten link na wątku pojawił) http://www.srokao.pl/2011/03/analiza.html |
|
|
|
#4885 |
|
Raczkowanie
|
http://www.srokao.pl
Dla wnikliwych : pod tym adresem znajdziecie analizy składu wielu kosmetyków w tym dla mam i dzieci ![]() Edit: powtórka - można usunąć ;-) Edytowane przez sagarmathaa Czas edycji: 2015-01-26 o 20:05 |
|
|
|
#4886 |
|
Zakorzenienie
|
Dziewczyny które robią usg 4d idziecie na zwykłe usg tylko 4d czy jakieś specjalne?
Bo ja znalazłam 2 rodzaje, oczywiście cena też różna i się zastanawiam :*Drugi trymestr + USG "genetyczne" płodu - 3D/4D HDlive™ z oceną ryzyka wystąpienia wad genetycznych (FMF, Sonomedica rekomendacja PTU, PTG) *Drugi trymestr do 24. tygodnia - 3D/4D HDlive™
|
#4887 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
http://www.srokao.pl/2014/03/jesli-p...-w-ciazy.html# tutaj również ostrzegają przed olejem sojowym: http://canpolbabies.com/pl/porady/po...others/15/2599 http://www.wysokieobcasy.pl/wysokie-...pecjalnym.html nie brzmi to za dobrze, ja bym się bała tego stosować
|
|
|
|
|
#4888 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
o jaaa... nawet nie wiedziałąm, że są jakieś rodzaje tego usg.. mój gin pewnie oferuje takie zwykłe.... a jaka jest różnica w cenie?
|
|
|
#4889 |
|
Zadomowienie
|
Ja wybieram się na 3d prenatalne, tak to określiłi w 1ciąży w tej przychodni i robią je 18-20 tc potem za duże. Potem drugie 3d z filmem miałam oferowane w jakimś późniejszym terminie ale niezbyt późno by dziecko było na tyle małe by je uchwycić w całości. Pytałam przy pierwszym badaniu czy to drugie usg wnosi coś istotnego diagmostycznie czy raczej jest takie snobistyczne i przyznał, że snobistyczne...
Kindo7, coTy mówisz o cybamonie.... mój przysmak ciążowy to makaron/ryż/kasza z masłem, cukem i CYNAMONEM.... jestem zdruzgotana... koniec z tym
|
#4890 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
w pierwszej ciazy tez przytylam 23 kg i tez mam kolejna wizyte 4. 02 ![]() ---------- Dopisano o 21:24 ---------- Poprzedni post napisano o 21:17 ---------- Cytat:
|
||
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:54.

Mam wiele smarowideł na rozstępy (babydream, palmers, tołpa), ale tylko po Elancylu czuję, że skóra jest naprawdę nawilżona i nie piecze! W poprzedniej ciąży uratował mi brzuch - mam tylko kilka malutkich, które na koniec wyskoczyły. Cycki niestety mam zmasakrowane nawałem, bo wtedy nie smarowałam niczym (nie byłam w stanie przy noworodku jeszcze czymś się smarować...).
może niesłusznie, ale ja jednak skuszę się na "Pierwszy rok dziecka". Na resztę przypuszczam czasu nie wystarczy
) stosować go doustnie nie będę. Nie chcę ryzykować. Ale może skonsultuj się z DOBRYM lekarzem, skoro zależy Ci na tym? Chętnie też poznam jego opinię na ten temat, mimo że pewnie i tak swojego zdania nie zmienię
Ale może gdybym go nie stosowała byłoby jeszcze gorzej? Nie wiem... ale nie będę ryzykować. Może jak się skończy (a jest bardzo wydajny, więc to jeszcze potrwa

bo zapomnialam i login i haslo... Ale juz poszperalam w starej poczcie i sie udalo 

ale kupiłam sobie peeling mechaniczny Caudalie i jest skuteczny, a zarazem delikatny, ponieważ jest na bazie składników roślinnych, mogę szczerze polecić