Mamusie LIPCOWE 2015 cz.1 - Strona 165 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2015-01-27, 12:09   #4921
Stysia11
Raczkowanie

Dot.: Mamusie LIPCOWE 2015 cz.1

Co do wózków tako, to byłam ostatnio w Entliczku i podpytalam sprzedawcę o wózki tej firmy. Ja akurat oglądałam tako City move . Powiedział ze wózek jest bardzo dobry, ma wentylowana gondole, podnoszone plecy w gondoli (sprytny mechanizm z tyłu budki - łatwy do podnoszenia), spacerówka montowana przodem i tyłem z możliwością opuszczenia pleców na płasko, 2 funkcyjny amortyzacja kół. Ogólnie dla mnie fajny ten wozeczek i chyba się na niego zdecyduje
Stysia11 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-01-27, 12:22   #4922
gkatarzynka
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez agunineczka Pokaż wiadomość
kurcze wizualnie wpadł mi w oko, Twoja opinia też jest na tak, ale wrzuciałam sobie w google i już tak fajnie o tym wózku nie piszą...
często powtarza sie opinia, że spacerówka jest do bani bo dziecko sie, zsuwa? prawda to?
chyba musiałabym sobie go na żywo zobaczyć
Hmm... nigdy mi się nie zdarzyło, żeby Młoda się wysunęła... Hanka to generalnie dziecko, które nie znosiło czapek (na szczęście ostatnio przeszło o ile sama wybierze i Jej czapka pasuje) i nie dawało się zapinać pasami w wózku czy krzesełku do karmienia (pasy jedynie w aucie toleruje, ale nie jest szczęśliwa) -ale nigdy mi się nie zsunęła, choć do tych bardziej ruchliwych należy. W sumie nigdy do końca tych pasów w spacerówce nie sprawdziłam, ale nie wyglądają na kiepskie - choć pewnie trzeba by je dobrze dopasować. No i nie sądzę, żeby dziecko się wysuwało jak tam jest taki fajny podnóżek wyłożony folią, którą łatwo domyć i wszystkie okruszki wytrzepać.
A u Was w sklepach nie sprzedają tutków? Bo ja na żywo to się w nim totalnie zakochałam. Jeszcze mój fantastyczny kolorek beżowy...
Jedyny minus, to fotelik samochodowy w wersji 3 w 1 i tu bym zdecydowanie doradzała jakiś inny.
Cytat:
Napisane przez niezalogowana Pokaż wiadomość
jakiego kupiłaś? masz już go, zadowolona jesteś?

Ja właśnie wizualnie bardzo jestem przekonana do wózków Tako, ale nie wiem jak z ich jakością, wytrzymałością itp. także również proszę bardziej doświadczone o rady

Spodobały mi się wersje Baby Heaven i Alive, czy ktoś się może wypowiedzieć?

http://allegro.pl/wozek-tako-baby-he...994437717.html
http://allegro.pl/3w1-wozek-wielofun...000447073.html
Ja kupiłam ten droższy firmy na m... Dziś powinien przyjść więc jeszcze się nie podzielę opinią, ale kilka koleżanek bardzo sobie chwaliło i jak leżałam na patologii w ciąży z Hanią, to też tam dziewczyny miały i chwaliły szczególnie przy tych szpitalnych łózkach
gkatarzynka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-01-27, 12:29   #4923
agunineczka
Zakorzenienie

u mnie w sklepie to sam syf sprzedają... ale ja mieszkam w małej miejscowości wiec nic dziwnego.. na szczęscie do gda mam blisko to pojadę kiedyś obadać na żywo różne wozy a póki co zbieram opinie na które wózki warto zwrócić uwagę
Stary 2015-01-27, 12:31   #4924
Strobiluska
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez gkatarzynka Pokaż wiadomość
Jedyny minus, to fotelik samochodowy w wersji 3 w 1 i tu bym zdecydowanie doradzała jakiś inny.

Ja kupiłam ten droższy firmy na m... Dziś powinien przyjść więc jeszcze się nie podzielę opinią, ale kilka koleżanek bardzo sobie chwaliło i jak leżałam na patologii w ciąży z Hanią, to też tam dziewczyny miały i chwaliły szczególnie przy tych szpitalnych łózkach
a co jest nie tak z fotelikiem?
też mam te na M super sprawdza się do odpoczynku podczas dnia na kanapie. Na razie w nocy mi się nie sprawdza, bo ja jestem zmarzluch i jestem przykryta po uszy kołdrą...a tak wielka poduszka pod kołdrą po prostu jest uciążliwa (dla mnie). Ale w dzień, sprawdza się rewelacyjnie przy mojej rwie kulszowej... za to latem, kiedy będę spać bez kołdry, przypuszczam, że będzie idealna

---------- Dopisano o 12:31 ---------- Poprzedni post napisano o 12:30 ----------

Cytat:
u mnie w sklepie to sam syf sprzedają... ale ja mieszkam w małej miejscowości wiec nic dziwnego.. na szczęscie do gda mam blisko to pojadę kiedyś obadać na żywo różne wozy a póki co zbieram opinie na które wózki warto zwrócić uwagę
ja wczoraj byłam w skarbówce i zusie, a obok mamy sklep z brykami dla maluchów, to zaszłam póki co, też zbieram informacje i szczerze powiedziawszy... wiem mniej, niż na początku poszukiwań

I proszę Cię Aniele Stróżu mój, nie mrugaj, bo wtedy sypie mi się życie...
Strobiluska jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-01-27, 12:37   #4925
gkatarzynka
Zadomowienie

Tak sobie teraz jeszcze myślę.... i do minusów tutka bym dodała w wersji spacerowej ten ochraniacz jest jakiś dziwny i ciężko go założyć - tak jakby nie był dopasowany. My używaliśmy spacerówki dopiero wiosną więc nie było nam to potrzebne i jakoś o tym nie myślałam...
Co do gondoli, to jest tam coś takiego, że mozna dziecko trochę podnieść do pozycji półsiedzącej - ja na początku jak Młoda chciała się rozglądać podkładałam mały wałeczek pod ten mechanizm, bo pierwszy stopień uniesienia był sporo za wysoki.. Jak mi się coś jeszcze przypomni, to napiszę.
Stary 2015-01-27, 12:49   #4926
fuertka88
Rozeznanie

Cześć

---------- Dopisano o 12:49 ---------- Poprzedni post napisano o 12:48 ----------

Widziałyście... Na kwietniówkach urodziły się kilka dni temu bliźniaki !!
28.01 - Pierwsze ruchy

16.05 - 32t1d/40
Nasze 1860g i 1810g szczęścia

fuertka88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-01-27, 12:52   #4927
gkatarzynka
Zadomowienie

Fotelik w tutku jak dla mnie jest źle wyprofilowany. Niby ma wkładkę dla noworodka, ale Młoda się w nim bardzo zapadała i jakoś tak leżała w dziwnej pozycji... no i generalnie nie znosiła jazdy samochodem. Choć muszę przyznać, że ostatnio pożyczali go od nas znajomi i nie narzekają - mówią, że jest OK. Może to zależy od wielkości dziecka... Nasza Hania była długa ale drobna...No i teraz chcemy kupić fotelik z wyższej półki lepiej profilowany i mający testy...Często jeździmy do dziadków a to ponad dwie godziny jazdy i widzę jak Młodej zmieniliśmy fotelik, to od razu skończyły się płacze...
w sumie to są moje subiektywne wrażenia - zarówno plusy i minusy. Każda z nas ma inne oczekiwania i potrzeby a po pojawieniu się dziecka to wszystko i tak zostanie zweryfikowane... więc warto znać opinie innych, ale najlepiej zapytać siebie czego się potrzebuje i co musi taki wózek mieć. Ja pamiętam robiłam taki rozkminki w ciąży z Hanią z wózkiem, z łóżeczkiem turystycznym, z pieluchami wielorazowymi, potem z krzesełkiem do karmienia, z leżaczkiem... chustą, nosidłem, itd....
Stary 2015-01-27, 12:56   #4928
niezalogowana
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Strobiluska Pokaż wiadomość
Alive to był mój faworyt od samego początku, niestety nie ma rączki przy gondoli, więc u mnie odpada, ponieważ noszenie gondoli "pod pachą" z 3 piętra odpada.....
Baby Heaven na żywo nie widziałam, bo akurat nie było tego modelu w sklepie
Tylko z tego powodu odpada u Ciebie? Czy zauważyłaś w nim jeszcze jakieś wady?
U mnie tylko jedno piętro do pokonania, także mogłabym na to przymknąć oko
A masz teraz jeszcze jakiegoś faworyta?

Cytat:
Napisane przez fuertka88 Pokaż wiadomość
Cześć
No to fuertka, szykuj się bo może i Ciebie niedługo dopadnie
A tak na poważnie to mam nadzieję, że wszystko u nich w porządku? Bo nie śledzę wątku kwietniowego...

Będę Mamą
niezalogowana jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-01-27, 12:57   #4929
Fischerka
Raczkowanie

Ja również się witam

Jestem zmasakrowana po nocy. Zasnęłam na plecach i obudził mnie taki ból, że miałam łzy w oczach. Pewnie mnie teście na dole słyszeli nawet :/ tak okropnie bolała mnie kość ogonowa, że nie mogłam się ruszyć. Musiałam tak długo spać, że mi macica zaczęła uciskać wszystko w dół. Masakra! Najlepsze, że przed ciążą nie zasnęłabym na plecach, a teraz na bokach mi niewygodnie. Wszystko się poprzestawiało

Poza tym od rana znowu mi niedobrze... ledwo utrzymałam śniadanie. Spróbuję jeszcze wcisnąć pączka z inką i zmykam do łóżka. Podczytam Was wieczorem :P
Fischerka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-01-27, 13:08   #4930
agunineczka
Zakorzenienie

Cytat:
Cześć

---------- Dopisano o 12:49 ---------- Poprzedni post napisano o 12:48 ----------

tak szybkooo?
Stary 2015-01-27, 13:10   #4931
Strobiluska
Zadomowienie

Cytat:
w sumie to są moje subiektywne wrażenia - zarówno plusy i minusy. Każda z nas ma inne oczekiwania i potrzeby a po pojawieniu się dziecka to wszystko i tak zostanie zweryfikowane... więc warto znać opinie innych, ale najlepiej zapytać siebie czego się potrzebuje i co musi taki wózek mieć. Ja pamiętam robiłam taki rozkminki w ciąży z Hanią z wózkiem, z łóżeczkiem turystycznym, z pieluchami wielorazowymi, potem z krzesełkiem do karmienia, z leżaczkiem... chustą, nosidłem, itd....
jasne, że tak, każdy ma swój rozum i każdy sam zdecyduje, ale warto poznać opinie innych, bo czasami szczegół, który przeszkadza komuś, będzie zupełnie niezauważalny przez Ciebie i odwrotnie prosty przykład mamy z wakacjami.... leciałam na Majorkę, koleżanka poleciła mi jakąś miejscowość, zachwalała itp. Sprawdziłam jednak w necie i okazało się, że tam jest plaża tylko kamienista. Jej to nie przeszkadzało, a mnie i owszem, bo kocham ten moment, kiedy mogę się położyć na gorącym piasku. I wybrałam inne miejsce. Jej z kolei "moje" nie pasowało, bo nienawidzi piasku w oczach co kobieta, to inne zdanie

Cytat:
Tylko z tego powodu odpada u Ciebie? Czy zauważyłaś w nim jeszcze jakieś wady?
U mnie tylko jedno piętro do pokonania, także mogłabym na to przymknąć oko
A masz teraz jeszcze jakiegoś faworyta?
tylko z tego powodu odpadł, bo dla mnie to dość istotna rzecz - 3 piętro i moje 163 cm wzrostu nie sprzyjają noszenia gondoli pod pachą. Gdybym mieszkała niżej, to pewnie bym się zastanowiła. Niestety dopiero się wprowadziliśmy, więc nie planujemy zmieniać znowu mieszkania ah teraz mi kumpela podpowiedziała, że jeśli chodzi o Tako, warto na żywo sprawdzić, czy daszek od gondoli nie składa się zbyt głośno, bo maleństwo się wybudza oraz czy pasy w spacerówce dobrze trzymają, bo mówi, ze miała z tym problem przy swoim. Ale nigdzie więcej nie widziałam takich opinii (ona miała TAKO City Move).
Co do innych wózków, pomysłu nie mam, bo chciałabym kupić nowy i zamknąć się w kwocie 1800 zł. Jak coś znajdę, dam znać

I proszę Cię Aniele Stróżu mój, nie mrugaj, bo wtedy sypie mi się życie...
Strobiluska jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-01-27, 13:20   #4932
fuertka88
Rozeznanie

Cytat:
No to fuertka, szykuj się bo może i Ciebie niedługo dopadnie
A tak na poważnie to mam nadzieję, że wszystko u nich w porządku? Bo nie śledzę wątku kwietniowego...
Oby nie!

Ja czasami zaglądam, bo mam znajomą na kwietniówkach.

---------- Dopisano o 13:20 ---------- Poprzedni post napisano o 13:19 ----------

Cytat:
tak szybkooo?
No

Chłopcy urodzili się po ok 1500g, kurczaczki małe Trzymam za nich mocno kciuki
28.01 - Pierwsze ruchy

16.05 - 32t1d/40

Stary 2015-01-27, 13:21   #4933
niezalogowana
Rozeznanie

Cytat:
Oby nie!

Ja czasami zaglądam, bo mam znajomą na kwietniówkach.
Na pewno będzie wszystko dobrze i w terminie
A te kwietniowe dzieciaczki to w inkubatorze pewnie, co? stan dobry?
Jak to w ogóle jest, kiedy można w miarę bezpiecznie urodzić? Tak, żeby podtrzymali dziecko w inkubatorze? Kompletnie jestem nie w temacie... takie uroki pierwszej ciąży

Będę Mamą
niezalogowana jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-01-27, 13:28   #4934
jesuismagnifique
Raczkowanie

Cytat:
Cześć

wiesz na marcowych też się dzidzia już urodziła w listopadzie czy grudniu - jak zerknełam z ciekawości bo patrzyłam jaka jest przewaga płciowa
jesuismagnifique jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-01-27, 13:34   #4935
fuertka88
Rozeznanie

Cytat:
Na pewno będzie wszystko dobrze i w terminie
A te kwietniowe dzieciaczki to w inkubatorze pewnie, co? stan dobry?
Jak to w ogóle jest, kiedy można w miarę bezpiecznie urodzić? Tak, żeby podtrzymali dziecko w inkubatorze? Kompletnie jestem nie w temacie... takie uroki pierwszej ciąży
Moja znajoma bliźniaczki urodziła w 28 tc i teraz mają już po 2 latka i wszystko jest ok

Jeśli chodzi o granicę przeżywalności maluszków to na BBF znalazłam takie info:

Dziecko urodzone w 24 tygodniu ciąży (24t1d) ma ok 50% szans na przeżycie (przy użyciu zaawansowanego sprzętu medycznego).

Każdy kolejny tydzień to mniej więcej o 10% więcej szans na przeżycie. Około 29 tygodnia ciąży (28t1d) szanse na przeżycie są bliskie 100% (zakładając odpowiednią zaawansowaną opiekę neonatologiczną).

Moje dziewczyny niech siedzą przynajmniej do 32 tc , bo wtedy będę mogła rodzić w tym szpitalu co synka

---------- Dopisano o 13:34 ---------- Poprzedni post napisano o 13:34 ----------

Cytat:
Napisane przez jesuismagnifique Pokaż wiadomość
wiesz na marcowych też się dzidzia już urodziła w listopadzie czy grudniu - jak zerknełam z ciekawości bo patrzyłam jaka jest przewaga płciowa
Widziałam, ona chyba jeszcze mniejsza
28.01 - Pierwsze ruchy

16.05 - 32t1d/40

Stary 2015-01-27, 13:35   #4936
elinka21
Zakorzenienie

Fuertka a synka w ktorym tyg urodzilas?

Co serce pokochało, rozum nigdy nie wymaże ...
25.03.14
elinka21 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-01-27, 13:38   #4937
fuertka88
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez elinka21 Pokaż wiadomość
Fuertka a synka w ktorym tyg urodzilas?
38t6d
28.01 - Pierwsze ruchy

16.05 - 32t1d/40

Stary 2015-01-27, 13:43   #4938
jesuismagnifique
Raczkowanie

Będzie dobrze, na dobrą sprawę każdemu może się zdarzyć, posiedzą posiedzą i będzie dobrze
jesuismagnifique jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-01-27, 13:53   #4939
agunineczka
Zakorzenienie

Dziewczyny a czy to prawada, że np lepiej urodzić dziecko w 7mies niż w 8?
Koleżanka mi ostatnio mówiła, że niby ma to zwiazek z płucami dziecka czy coś..
Stary 2015-01-27, 14:12   #4940
cicha1990
Rozeznanie

dobrze bedzie ja 24 lata temu urodzilam sie jakos 1600 i 40cm i wytrwalam a wiadomo wtedy czasy i medycyna duzo gorsze niz teraz wiec dobrze bedzie
cicha1990 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-01-27, 14:37   #4941
kindo7
Raczkowanie

Dzien Dobry!
U mnie wczesny ranek dopiero, ale moje dziecko budzi sie tak miedzy 6 a 7 i tyle ze spania! Czasami tak ok 9 czy 10 zasypia jeszcze i ja sie wtedy staram dospac
Wczoraj polozylam sie z bolem glowy i niestety troche mnie jeszcze trzyma
I bylismy wczoraj na urodzinach miejsca, w ktorym sie praktycznie poznalismy z moim mezem praktycznie taki klub/bar na plazy byl koncert i moje dziecko bylo zachwycone. Uwielbia muzyke i uwielbia tanczyc. Tak do 9 az posiedzielismy i mala zasnela w taksowce do domu.

A co do porodow naturalnych, to wiem, ze w Warszawie na pewno jest taka mozliwosc, ale ja bym sie chyba nie zdecydowala, bo przeciez przy porodzie zawsze moze byc nieprzewidziany scenariusz, a ten czas dojechania w razie czego do szpitala, to cenne czasem mińuty.
Ja wiem, ze kidys rodzily kobiety glownie w domu, ale tez inna byla umieralnosc noworodkow.
kindo7 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-01-27, 15:55   #4942
fuertka88
Rozeznanie

Koniec wątku lada moment a tu taka cisza
28.01 - Pierwsze ruchy

16.05 - 32t1d/40

Stary 2015-01-27, 16:17   #4943
gkatarzynka
Zadomowienie

przyszedl mi rogal...dolozyli jeszcze kocyk dla maluszka. No i zaraz po rozpakowaniu,moja cora stwierdzila,ze bardzo,bardzo jej sie podoba i ona bedzie dzisiaj spala na tej podusi i przykryje sie kocykiem
Stary 2015-01-27, 16:20   #4944
Stysia11
Raczkowanie

O jaki fajny ten Rogalski. Ile za niego zaplacilas?
P. S
Masz świetną córeczkę
Stysia11 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-01-27, 16:28   #4945
Aviskowa
Zadomowienie

Gkatarzynka masz piękną córkę.

http://fajnamama.pl/suwaczki/4qwdu63.png
Aviskowa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-01-27, 16:30   #4946
natetitka
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Sikorka0204 Pokaż wiadomość
No właśnie dlatego nie wiem czy jest sens płacić 300zł...
Tym bardziej, że ja w dalszym ciągu chodzę do dwóch lekarzy i u obu będę miała połówkowe...chyba niema sensu iść na 3 po zdjęcie czy filmik (chociaż kusi)
Ja bym go nie robiła, ale lekarka moja mi radziła zrobić. Ona wydaję mi się, że ma mniej dokładny aparat usg, nie robi też takich połówkowych jak wasi lekarze

Cytat:
Napisane przez Strobiluska Pokaż wiadomość
hej

powiedzcie mi proszę, bo jestem kompletnym laikiem i do tej pory wózek dziecięcy kojarzył mi się z dzieciństwem i lalką mieszkam na 3 piętrze i czeka mnie wnoszenie gondoli (stelaż będę zostawiać w wózkowni), więc chciałabym, żeby była w miarę lekka. Oglądałam na żywo kilka wózków w sklepie i taki wpadł mi w oko. Na necie, jak to na necie, opinie są podzielone, ale nie znalazłam żadnego wózka, który miałby tylko pozytywne opinie prośba więc do bardziej doświadczonych - co sądzicie o wózku Tako Laret?
link przykładowy z allegro (nie jest to kryptoreklama, podałam pierwszą lepszą aukcję). Będę wdzięczna za sugestie, ponieważ zupełnie nie wiem, na co powinnam zwrócić uwagę (oprócz pompowanych kół i wagi )
http://allegro.pl/3w1-wozki-tako-woz...000447118.html

i z tego miejsca bardzo chciałam podziękować za doradzenie mi kurczaka w miodzie na "imprezę" - 1.5 roczne dziecko wpałaszowało całą pałeczkę!!

chciałam pisać Ci,że czarno widzę to wnoszenie ale widziałam dalej, że o gondoli z uchwytem myślisz. Ja sama nie dałabym sobie rady z wnoszeniem. Pewnie nosiłabym samo dziecko

Cytat:
przyszedl mi rogal...dolozyli jeszcze kocyk dla maluszka. No i zaraz po rozpakowaniu,moja cora stwierdzila,ze bardzo,bardzo jej sie podoba i ona bedzie dzisiaj spala na tej podusi i przykryje sie kocykiem
Córcia pozuje jak modelka. Bardzo ładny wzór na poszewce. Ja też mam z motherhood rogala

FB

_________________________ ___

moje nowe uzależnienie surówka
natetitka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-01-27, 16:35   #4947
gkatarzynka
Zadomowienie

Dalam 149zl,ale jak tak sobie teraz leze,to warto bylo...Rogal byl zapakowany w taki okragly pokrowiec-do tego pudlo potezne az sie zdziwilam...zamowilam w sobote wieczorem i dzis jest
Dziekuje za mile slowa odnosnie Hani. Jest naprawde fantastyczna...chyba,ze obie mamy gorszy dzien,to mam ochote ja na balkon wystawic...ale chyba mi cora dojrzewa,bo takich dni jest ostatnio mniej.
Stary 2015-01-27, 16:39   #4948
elinka21
Zakorzenienie

Gkatarzynka a przez jaka strone zamawialas?

25.03.14
Stary 2015-01-27, 16:47   #4949
gkatarzynka
Zadomowienie

Na allegro zamawialam...sklep e-mama bodajze

---------- Dopisano o 16:47 ---------- Poprzedni post napisano o 16:42 ----------

Strobiluska,co do wozka tako,to my go bralismy pod uwage,ale odpadl ze wzgledu na wage-ja mam 160cm wzrostu i mialam 50kg wiec jakos nie widzialam taszczenia wozka,codziennie... jeszcze po cesarce...
Stary 2015-01-27, 16:48   #4950
elinka21
Zakorzenienie

Gkatarzynka napewno e-mama bo chce tez taka a nie moge znalezc

25.03.14
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości