Czy szkoda wam frankowiczów? - Strona 6 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2015-01-24, 22:29   #151
Kle_oo
Zadomowienie

Dot.: Czy szkoda wam frankowiczów?

Problem polega na tym, że frankowcy się nie uczą..niestety. Teraz chcą przejść na złotówki gdy WIBOR osiąga rekordowo niską wartość, ale wystarczy popatrzeć jak zmieniał się na przestrzeni lat, żeby wiedzieć , że w końcu wzrośnie -koniec końców za kilka lat to "złotówkowicze" mogą też płakać w telewizji, że nie przewidzieli - i jeśli np. farnek będzie po 2 zł to co powiedzą? Ze oczywiście i Państwo i banki wiedziały -oczywiście, jak zawsze spisek
Kle_oo jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-01-24, 22:41   #152
dfdce9ad473ee3ba4bd9426289ac63cb58eb8552
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez moee Pokaż wiadomość
Tu nie w większości banki winne tylko kupowanie na siłę mieszkań po zawrotnych cenach i branie wtedy kredytu we frankach bo tylko w takiej walucie było stać na zakup mieszkania w tych "śmiesznych" cenach wtedy
Pamiętam to szaleństwo wtedy...ludzie wpadli w jakiś amok. Kupowali jakieś klity w 50cio letnich mrówkowcach, albo z kolei wielkie chawiry (koniecznie z aneksem kuchennym - taka moda była ) od deweloperów upychających maksymalną ilość domów na możliwie jak najmniejszej przestrzeni, dzięki czemu można sąsiadowi z bloku naprzeciwko podać rękę z balkonu. I wszystko przepłacone.
dfdce9ad473ee3ba4bd9426289ac63cb58eb8552 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-01-25, 00:45   #153
Tutli
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez cottan Pokaż wiadomość
Jak przeczytałam o biednej pani, która ma czternaście kafli miesięcznie, i a to musi mieć na niańkę, a to na to i siamto, to nie wiem - z której strony ona taka biedna? Bo odejdzie 5,5 tys. na ratę, ok, 2 tys (!) na opłaty, ok, 2 tys. na nianię - zostaje 4,5 tys. na 4 osoby na jedzenie i przyjemności tylko o wyłącznie. Ja mam na wszystko 1100, z czego 600 odjąć na pokój. Tak więc serdecznie, ale to serdecznie jej współczuję.
Artykuł w Wyborczej taki piękny Mnie najbardziej ujął pan Rysiek, który w wieku 53 lat połakomił się na kredyt 150 000 CHF. I teraz, jak mu rata wzrosła, to (UWAGA!!!) nie może teraz już "żyć jak człowiek": narty, urlop w Toskanii, obiad w restauracji. Serio, powala mnie, jak ci ludzie są oderwani od rzeczywistości...

Kobiety
-statystyka spojrzenie na makijaż, kuchnię i co-do-głowy-przyjdzie.

Obiecuję, że nie będzie statystyki.
Tutli jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-01-25, 00:56   #154
Cytrynowe_Marzenie
Zakorzenienie

kredyt w wysokości kilkuset tysięcy złotych to nie jest zakup rzędu idę do sklepu po chleb a przychodzę z chlebem i masłem bo była promocja.
Takie kredyty to przemyślany krok. Jak ktoś myślał że frank będzie przez 30 lat stał w miejscu no to cóż... Za głupotę trzeba płacić

Cytrynowe_Marzenie jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-01-25, 01:05   #155
Imperialista
BAN stały

Cytat:
Napisane przez Cytrynowe_Marzenie Pokaż wiadomość
kredyt w wysokości kilkuset tysięcy złotych to nie jest zakup rzędu idę do sklepu po chleb a przychodzę z chlebem i masłem bo była promocja.
Takie kredyty to przemyślany krok. Jak ktoś myślał że frank będzie przez 30 lat stał w miejscu no to cóż... Za głupotę trzeba płacić
Ja rozumiem gdyby wzięli kredyt w jakiejś walucie upadającego kraju, w którym grozi dewaluacja. Przecież wszyscy wiedzą, że Szwajcarii to nie grozi.
Imperialista jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-01-25, 01:50   #156
michal100
Zadomowienie

Cytat:
Zapewne sądzili,że SNB będzie bronił kursu franka dużo dłużej. I to na tym się towarzystwo także przejechało. Gdzieś czytałem,że SNB przestawia się po prostu na trzymanie kursu franka do dolara i kurs franka do euro dlatego sobie odpuścili.
Stary 2015-01-25, 09:34   #157
201607121236
Konto usunięte

Cytat:
No dokładnie, nie trzeba być wielkim analitykiem by to przewidzieć
201607121236 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-01-25, 11:28   #158
201803290936
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Tutli Pokaż wiadomość
Artykuł w Wyborczej taki piękny Mnie najbardziej ujął pan Rysiek, który w wieku 53 lat połakomił się na kredyt 150 000 CHF. I teraz, jak mu rata wzrosła, to (UWAGA!!!) nie może teraz już "żyć jak człowiek": narty, urlop w Toskanii, obiad w restauracji. Serio, powala mnie, jak ci ludzie są oderwani od rzeczywistości...
Cytat:
Nic tylko się podpisać. Generalnie w wielu przypadkach było branie więcej, niż potrzeba, bo jeszcze na to, czy na tamto starczy. A potem zonk.
201803290936 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-01-25, 14:19   #159
ViLLeMkA
Zakorzenienie

Ktoś zastanawiał się, czy banki finansują kredyty w CHF depozytami w PLN.
Nie. Banki finansują kredyty w CHF depozytami/obligacjami w CHF. Np PKO BP emituje obligacje w CHF i tym finansuje te kredyty. mBank z kolei pożycza CHF od spółki matki. Plus do tego dochodzą transakcje zabezpieczające (hedgingowe). Więc bank nie zarabia na aprecjacji CHF.
Jeśli zmusiliby bank do niższego kursu franka dla kredytobiorców, bank spłacałby swoje własne zobowiązania po wyższym kursie, plus straciłby też na hedgingu.

Do tego już w dzień ostatniego wzrostu CHF akcje banków mocno spadły. Wzrost franka wcale nie jest dla nich korzystny. Część może być zmuszone do wypłaty niższej dywidendy. I nie - ta dywidenda nie idzie tylko za granicę. W części tak. Ale dywidenda PKO idzie w dużej części do Skarbu Państwa. Plus akcje banków ma dużo ofe/tfi i prywatni inwestorzy. I oni stracą na pomaganiu "frankowiczym" przez banki. Zawsze ktoś musi stracić, żeby ktoś mógł zyskać.

Edytowane przez ViLLeMkA
Czas edycji: 2015-01-25 o 14:20
ViLLeMkA jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-01-25, 16:18   #160
201607061212
Konto usunięte

W Krakowie już był protest na Rynku Głównym:
http://lovekrakow.pl/galerie/zdjecie/id/37328
http://lovekrakow.pl/galerie/zdjecie/id/37329#photo
http://lovekrakow.pl/galerie/zdjecie/id/37334#photo
201607061212 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-01-25, 16:31   #161
201607111040
Konto usunięte

Taaak bo to bankow komercyjnych wina
201607111040 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-01-25, 18:43   #162
dfdce9ad473ee3ba4bd9426289ac63cb58eb8552
Konto usunięte

Myk jest jeszcze taki, że jakiś znaczny odsetek tych mieszkań w kredycie jest wynajmowanych.
dfdce9ad473ee3ba4bd9426289ac63cb58eb8552 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-01-25, 18:56   #163
maacieek
Zakorzenienie

Szczerze nie szkoda mi frankowiczów, nikt z pistoletem nie stał koło głowy i kazał podpisać umowę na kredyt w CHF, chyba zdawali sobie sprawę, że prędzej czy później będzie spadek lub wzrost kursu. A nie, przepraszam jak był po 2-2,2 to było okej i się śmiali z tych co mają w złotówkach, bo "przepłacają". Teraz się pewnie ciut odmieniło.

Jedynie co mnie smuci, to to, że Polacy musieli (lub chcieli jeżeli chcieli mieć własny kąt) zaciągać kredyty na takie kwoty, bo i ceny poszybowały mieszkań i z takimi minimalnymi pensjami nie daliby nawet swoim wnukom wkładu na 1/5 mieszkania. I nie twierdzę, że za granicą jest kraina miodem i mlekiem płynąca, po prostu tam jak się słyszy jest to jakoś wszystko bardziej przemyślane
And had a really, really, really good time
Take my hand, let's have a blast
And remember this moment for the rest of our lives
maacieek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-01-25, 19:11   #164
Imperialista
BAN stały

Zresztą wbrew pozorom najbardziej poważne banki nie są krwiopijcami i podobno (nie znam relacji bezpośredniej dlatego nie daję 100%) często rozkładają kredyt dla frankowiczów na mniejsze raty, ale których jest więcej (co naturalnie kosztuje w formie odsetek).
Imperialista jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-01-25, 20:10   #165
tiramisu_
Wtajemniczenie

Chcieli byc chytrzy niech placa, kazdy wiedzial ze waluta to ryzyko. Tak samo nie rozumiem rabanu o to, ze na kredyt hipoteczny beda wymagac najpierw 5% a potem min 10% wkladu. Przeciez jak ktos nie jest w stanie uzbierac te marne 10%, to nie stac go w ogole zeby brac kredyt. Potem mamy takich frankowiczow co to sie oszukani czuja, ojejku.
tiramisu_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-01-25, 20:37   #166
Michalina83
Zakorzenienie

My z mężem wzięliśmy w PLN i jest dobrze. Po 2 latach regularnego spłacania nawet oprocentowanie spadło i rata nie jest taka bolesna. Dla mnie to za duże ryzyko brać kredyt w walucie. Wystarczy się przyjrzeć jak to się wahało na przestrzeni ostatnich 10 lat a co dopiero mysleć o 30 latach. Mój niedoszły szwagier wziął w Euro kilka lat temu i od tamtego czasu z tego co wiem to już wzrosło może nie x2 ale x1,5 na pewno więc też to tak kolorowo nie wyszło. Chyba trafił najgorzej jak mógł bo wtedy pamiętam że euro spadało (chociaż jeszcze gorzej mógł wziąć we frankach). A Euro też przecież nie maleje.
Michalina83 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-01-25, 20:42   #167
Kle_oo
Zadomowienie

Pisałam stronę wcześniej - mam wielu znajomych z kredytami frankowymi -jakoś pomimo wzrostu kursu franka nie wychodzą na ulice, ba -większość nie chce by państwo mieszało się do kredytu - po prostu teraz jest drożej, ale za parę lat znów będzie taniej. Przypuszczam, że a)telewizja trochę to nakręca, b) walczą głównie Ci, którzy wzięli dużo..dużo za dużo.

Zresztą przecież w tamtych czasach wielu ludzi najpierw znajdowało nieruchomość, którą chcą kupić, często dogadywało się z właścicielem/deweloperem , a potem w panice ganiało bo bankach - bo terminy gonią, czasu mało, a kasa potrzebna. I potem wielkie krzyki, że umowa nie taka, że nie nie przeczytali/nie wiedzieli/nie pomyśleli/musieli itd. Jeśli państwo by im pomogło - to pomóc powinno też klientom Amber Gold, plus wszystkim , którzy decydując się na produkty strukturyzowane/polisy inwestycyjne wtopili. Przecież oni też nie wiedzieli co podpisują...bo nie czytali umów? Do tego grający na giełdzie - przecież chcieli zarobić -też mają rodzinę/psa/kota itd.

Oczywiście zdaje sobie sprawę, że puszczenie frankowiczów z przysłowiowymi torbami jest też nie na rękę bankom. W ostateczności delikwenci ogłoszą upadłość - a bank zostanie z nieruchomością, która nawet w połowie nie pokryje kredytu. No i kwestia komu ją sprzeda - jeśli jeszcze zaostrzą się przepisy odnośnie kredytów... to cienko to widzę. Nagle na rynek wpada ogromna porcja mieszkań, przecież ceny poleca w dół itd. itp.

Edytowane przez Kle_oo
Czas edycji: 2015-01-25 o 20:45
Kle_oo jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-01-25, 21:54   #168
suszarka
Buc

zapewn tylko einstein mogl wpasc na to ze waluta zmienna jest
Stary 2015-01-25, 22:33   #169
KOOL SHEN
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez suszarka Pokaż wiadomość
Popłakałem się ze śmiechu czytając to
Stary 2015-01-26, 19:07   #170
Leseratte93
Zadomowienie

Cytat:
Padłam xD
Leseratte93 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-01-26, 19:28   #171
201801191006
Konto usunięte

Cytat:

nie, w ogóle mi ich nie jest szkoda.
201801191006 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-01-26, 22:55   #172
Shiruvii
Zakorzenienie

GG do Shiruvii Send a message via Skype™ to Shiruvii

Cytat:
Napisane przez karolaine Pokaż wiadomość
nie, nie przystawiali.
ale moim zdaniem bank jest instytucja zaufania publicznego i jak ide oddać pieniądze do banku to nie z myślą, że mnie okradną i tak samo jak idę wziąć kredyt to wierzę, że będę w stanie go spłacić. mówimy o ludziach, którzy wzieli te kredyty w dobrej wierze, chcieli je uczciwie spłacić, a teraz część z nich zwyczajnie nie jest w stanie.

serio, nie każdy musi być po bankowości, nie każdy musi rozumieć jak to wszystko działa. ja nie mówię, że ci ludzie byli super mądrzy biorąc te kredyty, ale nikt się nie spodziewał takiego kursu jaki jest po 15 stycznia.
chociaż wcale się nie zdziwię jak się okaże, że to był zwykły wałek banków.
mnie zwyczajnie denerwuje, że żyjemy w czasach, gdzie trzeba być ekspertem od wszystkiego, żeby wykonać jakikolwiek ruch. idziesz do lekarza i się zastanawiasz czy przepisał ci dobre lekarstwa, bo być może koncern farmaceutyczny sponsoruje mu wakacje. chodzisz do sklepu z lupą, czytasz składy, żeby sprawdzić, że jedzenie to na pewno jedzenie, a nie kupa chemii. niedługo, żeby podpisać umowę o abonament telefoniczny będzie trzeba przychodzić z prawnikiem.
o ile się orientuje, to w ogóle, te umowy kredytowe również miały kilka klauzul niezgodnych z prawem.
i serio, chyba po to jest rząd, prawo konsumenckie, te wszystkie urzędy, żeby chronić zwykłych ludzi. koncerny, banki - oni wszyscy sobie poradzą.
moim zdaniem te kredyty nie powinny w ogóle zostać większości tych ludzi udzielane, jeśli mimo spłacania rat stoją na skraju bankructwa, bo bank im wyliczył zdolność kredytową we frankach większą niż tak naprawdę mieli.

Nie no, pewnie, że tak - idę sobie ulicą, patrzę "BANK" i reklama, że pieniądze dają. Myślę sobie wezmę, bo jak piszą, że dają to dają na pewno, bo to przecież bank i ufać trzeba

Niestety, ale bycie doradcą w banku to nic innego jak bycie sprzedawcą. Masz plany (zwykle dużo za duże), prowizje i trenera nad sobą, który uczy technik sprzedaży i jazda. Jak nie nasprzedajesz pożyczek to nie masz premii (a zarobki to niestety mała podstawa i premia).

Ja nie mogę uwierzyć, ze dorosli ludzie takie rzeczy piszą. Trzeba mieć głowę na karku, a nie wierzyć wszystkim jak leci. Każdy dba o siebie i chce sobie zarobić, a jak doradca widział głupiego co jak zobaczył mieszkanie i zdolnośc na kredyt we frankach to trzeba mu było chusteczkę podawać, bo tak ślinił to niestety... To samo z lekarzami, którym koncerny sponsorują wakacje na Ibizie, farmaceuci, którzy za lek 'promowany' mają +5 do doświadczenia i student w KFC, który za zdobycie 10 powiększonych zestawów dostaje bon do kina (a sa tacy co nabijaja z automatu, jak sie nie zorientujesz to twoja strata).

Życie to nie jest bajka...

Cinderella is a proof that a new pair of shoes can change your life
Shiruvii jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-01-27, 11:01   #173
DELL
Zakorzenienie

współczuję ludziom, którzy wzięli kredyt we frankach, ale nie jest mi ich szkoda. Niestety.
Sama brałam kredyt na przełomie 2007/2008 roku, i poszłam po rozum do głowy i wzięłam go w złotówkach. Wtedy Ci co brali we frankach pukali się w głowę, jaka to ja naiwna jestem i przepłacam. Może i tak.... ale nie chciałam brac ryzyka na siebie i bliskich własnie z powodu ryzyka kursu walut!

a teraz Ci co mają kredyt we frankch mają pretensje do banków i do państwa, że pozwololi na taki skok ich rat, i że im nie pomagają. Ludzie opamiętajcie się - to było Wasze ryzyko!

za tych co mieli i mają kredyt w złotówkach nikt im go nie spłacał, ani im nie dopłacał do niego. Więc czemu teraz miałoby Panstwo czy bank robić to tym co mają kredyt we frankach !
DELL jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-01-27, 12:53   #174
kennedy
Zakorzenienie

Wspolczuje bo to duza zmiana.

I uwazam ze banki powinny pomoc w splacie: wydluzajac np czas na splate itd.

Natomiast jak ktos mowi : wzielam bo mowili ze bezpiecznie to sorry ale nie szkoda mi takiej osoby.
kennedy jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-01-27, 14:27   #175
sylvi_86
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez DELL Pokaż wiadomość
współczuję ludziom, którzy wzięli kredyt we frankach, ale nie jest mi ich szkoda. Niestety.
Sama brałam kredyt na przełomie 2007/2008 roku, i poszłam po rozum do głowy i wzięłam go w złotówkach. Wtedy Ci co brali we frankach pukali się w głowę, jaka to ja naiwna jestem i przepłacam. Może i tak.... ale nie chciałam brac ryzyka na siebie i bliskich własnie z powodu ryzyka kursu walut!

a teraz Ci co mają kredyt we frankch mają pretensje do banków i do państwa, że pozwololi na taki skok ich rat, i że im nie pomagają. Ludzie opamiętajcie się - to było Wasze ryzyko!

za tych co mieli i mają kredyt w złotówkach nikt im go nie spłacał, ani im nie dopłacał do niego. Więc czemu teraz miałoby Panstwo czy bank robić to tym co mają kredyt we frankach !
otóż to. niestety Ci ludzie tego nie rozumieją. z resztą najłatwiej zrzucić odpowiedzialność na kogoś innego
sylvi_86 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-01-27, 15:10   #176
Michalina83
Zakorzenienie

Jak braliśmy z mężem kredyt to nam też przedstawiciel banku proponował walutę i też ośmielał się napomknąć o tym przy każdej okazji, nawet jak już wszystko było przygotowane. Jak mąż zaczął z nim dyskutować o frankowiczach to facet powiedział że no ale przecież to się patrzy na przestrzeń 30 lat a nie tego co jest teraz na rynku i że za 2, 3 lata sytuacja znów się może odwrócić. Minęło 4 lata a Frank znów złotówkę wyżej, chociaż już nawet słyszałam że do 5 zł dochodził ale nie wiem bo nie sledze tego na bieżąco.

Jeszcze jak zaczęliśmy chodzić po bankach i szukać ofert kredytu to wszędzie ale to wszędzie mnie usilnie przekonywali że odsetki stałe są bardziej korzystne niż odsetki malejące. Gdzie ja czarno na białym widzę że przy stałych mam więcej do spłaty i najpierw spłacam odsetki a nie kapitał. Dla kogo korzystniejsze. Chyba dla banku. Trzeba się pilnować na każdym kroku i oceniać ryzyko i nie dać się zrobić w balona zwłaszcza że nie mówimy tu o naciągnięciu na jakąś promocję tylko o kredycie na lata.
Michalina83 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości