|
|
#61 |
|
Rozeznanie
|
Dot.: Problemowe teściowe ... wątek wsparcia :)
Hmm...dobre pytanie
Równie dobrze mogłabyś zapytać po co jej kilka mp3 i sterty rzeczy, których nie używa bo np. są ''na wyjątkowe okazje''. W czasie Wigilii jedliśmy potrawy widelczykami do deserów bo takich zwykłych albo nie ma albo właśnie czekają na lepszą okazję ... Moja teściowa jest mistrzynią w gromadzeniu niepotrzebnych rzeczy. Ostatnio zapowiedziała nam, że w ramach prezentu na nowe mieszkanie podaruje nam nieodpakowane ręczniki, które kupiła parę lat temu ... Jej mieszkanie ma raptem 40 metrów, ale jest potwornie zagracone. Wszędzie figurki i tysiące rzeczy, które mają kupę lat bo moja teściowa mentalnie zatrzymała się na jej najlepszych latach czyli może lata 90? *** Wiem, że często ogniskiem sporów między teściową, a synową jest wnuk/wnuczka. W naszym przypadku wiadomość o pojawieniu się dziecka byłaby przyjęta z ogromną radością, ale wiem, że nie powierzyłabym jej swojego dziecka. Pomimo zapewnień nas, że zajęłaby się maluchem, przestałam już jej wierzyć bo malutkie dziecko wymaga zaangażowania, a jej się już po prostu nie chce...Moja teściowa ma 9 letniego wnuka. Najlepszy sposób spędzania ich czasu razem? Ona w swoim pokoju siedzi i ogląda tv, a wnuk gra na komputerze. Edytowane przez lasubmersion Czas edycji: 2015-01-28 o 00:27 |
|
|
|
|
#62 |
|
Zakorzenienie
|
dobre
U mojej tesciowej jak otworzysz szuflade w kuchni, mozesz znalezc... wszystko... od zapalek, gwoździ, po stare katalogi z avonu, karty do gry itd ![]() zawsze mowi, ze na prezent dla wnuczki nie ma, ale piwko i papierosy zawsze sa
Edytowane przez Amelie04 Czas edycji: 2015-01-28 o 00:59 |
|
|
|
|
#63 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Ja swojej teściowej szuflad nie otwieram, więc nie wiem co one zawierają. Myślę jednak, że gdy przyjdzie kiedyś moment zrobienia porządku z wszystkimi rzeczami należącymi do niej, to mój Tż i jego siostra będą mieli kawał roboty do wykonania. Co do prezentów, to moja teściowa jest typem osoby, która prezenty uwielbia dostawać, sama natomiast kupuje takie, które są tanie. Na ostatnie urodziny Tż dostał od niej mp3. Jeszcze pochwaliła się, że z okazji Dnia Dziecka była promocja i 2 kupiła w cenie 1. |
|
|
|
|
|
#64 | |||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
pozdrawiam ![]() ---------- Dopisano o 00:54 ---------- Poprzedni post napisano o 00:52 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 00:56 ---------- Poprzedni post napisano o 00:54 ---------- Cytat:
to jest sinusoida raz jest w miarę okej a potem poniżej wszelkich słów jakie zdołałabym wypowiedzieć
|
|||
|
|
|
|
#65 |
|
Zakorzenienie
|
ja tez z reguły nie otwieram nikomu szuflad, ale chcialam nozyczki, więc powiedziala mi "poszukaj sobie w szufladzie".
![]() ten drugi mp3 zostawila dla siebie czy na drugą okazję? |
|
|
|
|
#66 |
|
Konto usunięte
|
jesu połowę z tego znam
<3 https://wizaz.pl/forum/showpost.php?...6&postcount=55 ---------- Dopisano o 01:01 ---------- Poprzedni post napisano o 00:59 ---------- w ogóle dodam że moi teściowie to najmniej słowni ludzie świata jak boga kocham, typowy wujek z hameryki co ci przyjedzie i naopowiada bajek, za pierwszym razem uwierzysz i zajarasz się jak dziecko ("wow no jasne że wam pomożemy super jacie nie mogę wyciągaj flachę" a ty siedzisz i ojej jak miło) ale potem to już się w łeb stukasz jak słuchasz tych wynurzeń w ogóle przestałam polegać na nich już dawno temu, szkoda mi mojego faceta bo on jeszcze ma nadzieje i mimo ze jest dorosły to czuje się czasem oszukany, ja tam zawsze z góry zakładam najgorsze :P ---------- Dopisano o 01:02 ---------- Poprzedni post napisano o 01:01 ---------- po prostu wykreśliłam ich ze spisu osób które proszę o pomoc w istotnych sprawach, w sumie w większości spraw. no, czasem się zdarzy że podejdą np na pocztę jak mój facet poprosi ale to w sumie na palcach jednej ręki zliczę
|
|
|
|
|
#67 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
|
#68 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
dokładnie. ja po prostu już przestałam wierzyć w jakiekolwiek sprawy. serio. czasem mnie miło zaskoczy, tak raz na 1000 przypadków, ale w większości to słomiany zapał, gadanie i na gadaniu się kończy. i też jest "a jak będziecie mieli dziecko to" i juz mam w głowie koniec zdania "jak będziemy mieli dziecko to przyjdziesz może raz na 6 lat bo odkąd mieszkamy razem nie byłaś ani razu a mogę również zapomnieć że kiedykolwiek się dzieckiem zajmiesz" ale ona dalej ciągnie "a to przed pracą je wam zaprowadzę tu o do przedszkola"taaa ![]() ---------- Dopisano o 01:05 ---------- Poprzedni post napisano o 01:05 ---------- nom (naprawdę. nie żartuję.) |
|
|
|
|
|
#69 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
nie daj Boże o coś ją poprosić, to wtedy powie" ojej to sobie nie radzicie.. my z ojcem w waszym wieku dawalismy rade i nikt nam nie pomagal" bla bla ![]() ---------- Dopisano o 01:07 ---------- Poprzedni post napisano o 01:06 ---------- o szok... |
|
|
|
|
|
#70 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 01:09 ---------- Poprzedni post napisano o 01:07 ---------- no wiem że szok. ale ja naprawdę już dawno biorę na to poprawkę, tak jak się jeszcze kilka lat temu ekscytowałam tym i denerwowałam, tak już teraz w zasadzie na to leje tylko szkoda mi mojego faceta bo jemu czasem jest wstyd. niedawno się nawet popłakał bo jego rodzice znowu odwalili cyrk - naobiecywali, zapewniali że pomogą zainteresują się wesprzą ble ble ble uwierzył a potem akcje typu nie odbieranie telefonów. ja to już nauczyłam się po prostu ignorować |
|
|
|
|
|
#71 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
"kup mi 5 kg miesa i przyjedz to zwroce ci pieniadze" jechac po nia to jest 15km, pozniej do miasta 15 km, odwiezc 15 km i wrocic do domu kolejne 15. razem 60. kiedys bylam glupia, teraz juz nie. |
|
|
|
|
|
#72 |
|
Konto usunięte
|
no ja tak samo :P kiedyś się chciałam wkupiać w łaski i w ogóle. teraz po prostu nauczyłam się szanować mój czas, po kilku akcjach pt "przyjedź i zawieź coś tam ze mną jedź gdzieś tam" gdzie np sam dojazd 15 minut, potem 15 minut czekania bo nie mogła się zdecydować co ubrać, nie wspominając o załatwieniu sprawy i powrocie do domu
ymmmhmm. |
|
|
|
|
#73 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#74 |
|
Konto usunięte
|
wiesz, ja już przestałam liczyć na finansowe wsparcie. chodziło o coś innego. o zainteresowanie, czy minimalne poświęcenie się. powiedzmy że chodziło o wyjazd, bardzo ważny wyjazd, nie mogliśmy jechać bo... bo powiedzmy że mieliśmy psa. naobiecywali ze mamy jechać jasne zajmiemy sie te kilka dni. a potem olali i zaczęli się wykręcać idiotycznymi powodami.
to przykład z tym psem, ale tak mniej więcej wygląda ta relacja i to obiecywanie i deklarowanie się. w chwili emocji jest och tak oczywiście jasne no pewnie to taka szansa błagam jedźcie zajmiemy się tym.a potem jest nieodbieranie telefonów i wymówki głupsze niż czasem słyszę od małych dzieci. |
|
|
|
|
#75 |
|
Zakorzenienie
|
ja za jej prośbą pojechalam po psa, bo tak bardzo chciala pieska, glupia jechalam jeszcze krążąc i nie znając drogi , a ta mi mowi teraz " to Ty nam tego psa przywiozłas, to Twoja wina, ze mamy psa"...
|
|
|
|
|
#76 |
|
Konto usunięte
|
współczuje ci, musiało ci być przykro. ale pomyśl, twojemu facetowi tak samo. podejrzewam że twój facet czuje się głupio tak samo jak mój czasem.
i zaraz ktoś powie po co ja kontakty utrzymuje :P no ja nie utrzymuje. facetowi nie zabronię, przecież to jego rodzice. to że sam czasem zachowuje się jak dziecko bo chce wierzyć że dobra mamusia naprawdę tym razem się zmieni i dotrzyma słowa, to nie moja wina. szkoda mi go, bo ja tych ludzi ledwo znam więc olanie tego i przystosowanie się do sytuacji że mówią a na mówieniu się kończy, przyszło mi łatwo. jemu nie. |
|
|
|
|
#77 |
|
Zakorzenienie
|
cóż.. ja juz przestalam liczyc na cokolwiek. moja córka nie dostaje wcale od nich prezentow. wiadomo, ze tu nie chodzi o prezent, tylko o gest. pozostale wnuczki są wychwalane i zagłaskiwane , a mi mowi " jak ona sie zachowuje"?? niestety, ale 2 letnie dziecko nie usiądzie na kanapie i nie bedzie siedzialo 2 godziny...
|
|
|
|
|
#78 | |
|
Konto usunięte
|
po prostu tego nie słuchaj :P ja nie słucham, olewam, trudno, w ogóle mnie to nie obchodzi a przynajmniej się staram. ja już nie mam zamiaru od bardzo długiego czasu zabiegać witać przymilać się nie wiem. no mówię, jak u jednej wizażanki czasem zdarzy się moment zaskoczenia że jest miło, np zdarzyły się takie święta czy okazje rodzinne gdzie po prostu była miła atmosfera. ale potem wszystko wraca do normalności :P
---------- Dopisano o 01:22 ---------- Poprzedni post napisano o 01:21 ---------- Cytat:
nie chodź tam z dzieckiem. albo niech twój facet sam chodzi. im dłużej będzie sam słuchał tego ględzenia tym bardziej mu się odwidzi łażenie i kawkowanie. ja tam od świąt się nie pokazuję i podejrzewam że najszybciej zawitam na wielkanoc albo na lato :P a daleko nie mam. serio, innej rady nei ma ---------- Dopisano o 01:23 ---------- Poprzedni post napisano o 01:22 ---------- ja wiem ze ci przykro ale ile lat jesteście razem że jeszcze nie przełknęłaś tego jaka ona jest? |
|
|
|
|
|
#79 |
|
Zakorzenienie
|
moj tż jak sie zdenerwuje i huknie na matke to na troche jest spokoj. tez nie utrzymuje kontaktow, jezdzilam tam , bo tż chcial, jest zwiazany z ojcem, chce pogadac, no ok jedziemy, niech zobacza sie z wnuczką. ale po ostatnich akcjach ze smoczkiem (pisalam na pierwszej stronie) to nie wiem kiedy teraz pojade, tż powiedzial, ze ma wywalone na matke, za to jak zaczęla sie do mnie czepiać o wszystko.
---------- Dopisano o 01:25 ---------- Poprzedni post napisano o 01:24 ---------- 4 lata, ponad 2 po slubie. cyrki zaczęły sie od jakiegos roku, wczesniej bylo w miare ok. |
|
|
|
|
#80 |
|
Konto usunięte
|
no to niech on jeździ sam do ojca a po co ma cię ciągać? nie muszą wnuczki co tydzień oglądać, a jak chcą to niech zadzwonią i umówią się z wami na waszych warunkach. ja tam podejrzewam że u nas będzie bez szału z wnukiem, jeździć tam nie lubię i będzie tragiczny foch że wnuka przed nimi ukrywam - tylko że z ręką na sercu ani razu nas nie odwiedzieli
|
|
|
|
|
#81 |
|
Rozeznanie
|
Amelie04
Drugą MP3 albo wzięła dla siebie albo pewnie wnukowi (który już ma) podrzuci na jakąś okazję ... drabineczka Moja teściowa uwielbia mnie zapewniać jak to ona zajmie się naszym maluszkiem jak wrócę do pracy. Nigdy nie miałam zapędów po tytułem bowiązkiem babci jest zajmowanie się wnuczkiem, więc jej słowa traktowałam pobłażliwie. Szczerze mówiąc to ja nie widzę jej z malutkim dzieckiem i mam tylko nadzieję, że nie będzie robić cyrków, gdy zdecydujemy się na nianią czy żłobek.Ah..jeszcze co do finansów... Nas też wielokrotnie teściowa zapewniła czego to na nam nie podaruje. Niestety moja teściowa ma pewną specyficzną wadę-póki daleko, to da ci wszystko. Kiedy zmarł ojciec Tż, teściowa obiecała, że zarówno Tż jak i jego siostra dostaną część pieniędzy z ubezpieczenia. Minęły cztery lata, nie zobaczyli ani złotówki. O pieniądze się nie upominali, ale kiedyś sprawa wypłynęła w jakiejś rozmowie, to stwierdziła, że ''przecież pogrzeb tyle kosztował ...''. A przyczyna była bardziej prozaiczna-reszta pieniędzy powędrowała na jej osobiste konto. |
|
|
|
|
#82 |
|
Zakorzenienie
|
my mamy 15km, ale bywalismy tam w kazda niedziele. tz wtedy siedzial przy piwku z bratem i ojcem, rozumiem , pracuje cięzko, wiec jakis relaks mu sie nalezy. ja wtedy kieruje. sam nie bedzie taki chętny jechac
o ile w ogole pojedzie.
|
|
|
|
|
#83 | |||
|
Konto usunięte
|
aaa no to ja jestem dużo dłużej
wcześniej byłam niegroźną drabiną która gdzieś tam orbitowała a nawet zabiegała o dobre kontakty, potem się ewidentnie popsuło i od kilku lat tak sobie jest. nie wiem z czego to wynika. moze po prostu spadły ci troche klapki z oczu jak mi w stosunku do tej relacji, zaczęłaś stawiać jakies sensowne wymagania (wiadomo jak jest na początku staje się na rzęskach żeby się pokazać z dobrej strony, ale raz czy dwa dostanie się policzek to ci to przechodzi) no i się kiełbasi ---------- Dopisano o 01:30 ---------- Poprzedni post napisano o 01:27 ---------- Cytat:
![]() Cytat:
więc to dziecko to już w ogóle ![]() Cytat:
a że to w dwie strony nie działa bo jak widzisz w wątku jak teściowie mają przyjechać to zdarza się to raz na rok albo wcale, to problem masz z głowy :Ppo prostu przygotuj się na to że już nie będzie wyjaździków i piweczek i tyle. święty spokój jest bezcenny. a relacje ojciec syn to niech załatwiają sobie sami bez twojego udziału bo w tej chwili szarpiesz sobie bez sensu nerwy. |
|||
|
|
|
|
#84 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#85 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
ja się nawet nigdy specjalnie nie pokłóciłam, po prostu, każde poważne rozczarowanie coraz bardziej utwierdza mnie w przekonaniu że tak jest tak było tak będzie i nie ma się co spinać, co najwyżej szkoda mi mojego faceta, bo o ile dawno temu jego jedynym problemem była jakaś ocena, tak teraz zaczęło się prawdziwe życie i problemy a rodzice traktują to jak rzecz tej samej wagi.
Edytowane przez 201604181004 Czas edycji: 2015-01-28 o 01:38 |
|
|
|
|
|
#86 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() najlepsze jest to, ze zawsze ścinałam i farbowalam wlosy tesciowej nieodpłatnie (kolejna moja glupota) oo i takie podziękowanie dostalam. never again. raz na rok? to by bylo wspaniale! teście u nas ostatnio byli.. na urodzinach naszej corki. i to z wielka łaską no i jeszcze sie spóźnili. wątpie, zeby teść az tak sie fatygowal, zapewne trzeba by bylo po niego jechac a i tak by cos nie pasowalo
|
|
|
|
|
|
#87 | ||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
no widzisz, u was byli rok temu a u nas nigdy ![]() u nas się zaczęły kiedy ta buntowniczka drabina uznała że okej, raz można przegiąć, drugi raz przegiąć, no nawet trzeci raz przemilczałam wtopę typu używany prezent albo to że czekałam na kogoś pół godziny choć nie miałam czasu, żeby go zawieźć gdzieś tam, ale w końcu czwarty i piąty raz mi się znudził ![]() Cytat:
|
||
|
|
|
|
#88 |
|
Rozeznanie
|
Co do pomagania...
Gdy Tż pisałam pracę inżynierską, to zepsuł mu się komputer. Nie można było go już naprawić. Mamusi zaproponowała, że pożyczy mu pieniądze... I nie byłoby nic w tym dziwnego gdyby nie fakt, że Tż kończąc technikum i będąc na studiach (I/II rok) zarabiał dobre pieniądze i lwią część oddawał mamie ''bo to nasze wspólne oszczędności będą''. Niestety poza słowami, nie zobaczył ani grosza z tych pieniędzy. Na komputer dołożyłam mu ja ... *** Ślub-też temat rzeka. Naszym gościom na ślubie chcieliśmy podarować szampaniki (takie w butelkach 0,2) ze względu na to, że w USC w którym zawieraliśmy małżeństwo nie było możliwości poczęstunku szampanem. Teściowa wpadła na pomysł, aby kupić normalne szampany i rozlać je do plastikowych kieliszków (dodam, że ten USC znajduje się w parku ...). Jak usłyszała cenę za jedną osobę na przyjęciu, to oczywiście była przeciwna. Najbardziej przeżywała, że musi wydać pieniądze na strój dla siebie i fryzjera. Chyba powinniśmy zaproponować jej, że jej to opłacimy...Z naszego przyjęcia ślubnego wyszła 1,5 godziny przed końcem bo jeden z gości zgodził się ją podwieźć do domu. Następnego dnia usłyszawszy, że nie dostanie nic z jedzenia (bo porozdawaliśmy wszystko tym, którzy zostali do końca) była mocno tym faktem zbulwersowana. Żeby było jasne-do ślubu nie dołożyła się groszem bo na samym początku założyliśmy, że sami finansujemy tę imprezę. Edytowane przez lasubmersion Czas edycji: 2015-01-28 o 01:47 |
|
|
|
|
#89 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
moj tz od 13 roku zycia, chodząc do szkoly , pracowal. musial kupowac sobie ubrania i zakupy dla calej rodziny. teraz juz siada mu kręgosłup. wtedy bylo super, zero kłótni. czasami bylo tak, ze kupil jakies mięso na obiad, jego matka ugotowala i sobie jedli a dla nas nic nie zostawalo. |
|
|
|
|
|
#90 |
|
Konto usunięte
|
pfff, pieniądze na komputer
to w ogóle nawet nie brałabym pod uwagę, to jakaś fanaberia z twojej strony ![]() u nas był problem przykładowy gdy drukując pracę zaliczeniową padła mu drukarka, a że był po 12 godzinach pracy poprosił żeby mama albo ktoś z rodzeństwa zszedł z górki na przystanek autobusowy, to by podjechał autem i tylko wziął przez okno bo już było późno boże zapomnij to logiczne że musisz kręcić po górach i dolinach od tyłu żeby zaparkować i iść z buta nie iść tak daleko olaboga nie no w ogóle nieeeedit: no koniec końców mimo że miałam 50 razy dalej sama to wydrukowałam, zawiozłam mu osobiście i nie poszłam rano na wykład, ale było z głowy. |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Intymnie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:13.

chociaż moja teściowa ma czasem "przebłyski" i może się zachowywać jak człowiek, szkoda tylko, że tak rzadko, albo potem wszystko wraca ze zdwojoną siłą 

bowiązkiem babci jest zajmowanie się wnuczkiem, więc jej słowa traktowałam pobłażliwie. Szczerze mówiąc to ja nie widzę jej z malutkim dzieckiem i mam tylko nadzieję, że nie będzie robić cyrków, gdy zdecydujemy się na nianią czy żłobek.
staje się na rzęskach żeby się pokazać z dobrej strony, ale raz czy dwa dostanie się policzek to ci to przechodzi) no i się kiełbasi