![]() |
#1171 |
Rozeznanie
|
Dot.: Listopadowe Mamy 2014- część II
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1172 |
Zakorzenienie
|
Drugi raz posta chcialo mi dodac tego samego heh
Edytowane przez Zanet84 Czas edycji: 2015-01-27 o 17:13 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1173 |
Rozeznanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1174 |
Raczkowanie
|
Zanet84 Od kiedy Twoja Nadia przesypia noce? Śpi ze smoczkiem?
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1175 |
Zadomowienie
|
Ja moją też noszę czasem pleckami do brzucha podpierając głowę. Ale krótko bo mi niewygodnie
![]() Jaaa jaa! ![]() ![]() Update z wczoraj, Majka znów odrzuciła cyca, damn it ![]()
![]() |
#1176 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1177 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Spi bez smoczka ![]() ---------- Dopisano o 19:54 ---------- Poprzedni post napisano o 19:51 ---------- Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1178 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() No prosze jaki ten swiat maly ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1179 |
Zakorzenienie
|
Rosalie - jak echo serduszka?
Dziewczyny nastraszylyscie mnie z tym napieciem teraz bede obserwowac Jerza, jak to czlowiek bez was zylby w nieswiadomosci ![]() Paulinka - znalazlam dzisiaj luske kakaowa ale tak jak Ci mowilam drozsza niz w tym hurcie 5,90 kosztuje a przesylka nie wiem nawet ile by wyszla..ja moge Ci kupic i wyslac nie ma problemu tylko sprawdz czy na stronie CYBA nie wyjdzie Ci to taniej. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1180 |
Zadomowienie
|
Ja też najczęściej jestem sama z małą i mam kilka koleżanek z którymi rzadko się widuję... Mieszkam na granicy Niebuszewa i Warszewa, a Ty?
![]() |
#1181 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1182 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1183 |
Raczkowanie
|
Aa to nie, ja mieszkałam w Pucicach
![]()
![]() |
#1184 | |
Zakorzenienie
|
Haha, to słodkie jest
![]() ![]() Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#1185 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#1186 |
Zakorzenienie
|
dziewczyny, odnośnie napięcia mięśniowego, znalazłam taką stronkę pani, która jest rehabilitantem, przejrzałam i naprawdę jest wg mnei rewelacyjnym źródłem informacji co i jak, w dodatku z przykłądami na zdjeciach i obrazkach. polecam i sama też w wolnych chwilach będę czytać, bo mega dużo ciekawej wiedzy.
to o rozwoju ruchowym niemowląt: http://www.terapia-ndt.waw.pl/rozwoj.php o odruchach i o tym, jak się niekiedy "źle" z nimi obchodzimy: http://www.terapia-ndt.waw.pl/odruchy.php i to: http://www.terapia-ndt.waw.pl/npielegnacja.php o tym, co powinno budzić niepokój: http://www.terapia-ndt.waw.pl/ndynamika.php i tak na szybko - "syrenka" wygląda tak: ![]() nogi są oderwane od podłoża, prawie łącznie z miednicą - to źle. ulożenie odgięciowe na boku: ![]() jeśli dziecko w ten sposób odgina głowę, to ma zbyt mocno napięte mięśnie tylnej części ciała; obniżone napięcie mieśniowe w obrębie twarzy to jak Futbolowa napisała - w konsekwencji nawykowe oddychanie przez usta, wysuszona śluzówka jamy ustnej i nawracające infekcje, ale też w przyszłosci problemy z żuciem, połykaniem, utrzymaniem pokarmu w buzi, problemy z artykulacją. to wszystko to naczynia połączone i jedno wynika z drugiego. Jezu komu ja wiszę masaż logopedyczny? której obiecałam? bo ja cały czas go skanuję ![]() ![]() obiecuję że jutro skończę i wyślę... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1187 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1188 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 19:56 ---------- Poprzedni post napisano o 19:54 ---------- Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#1189 | |
Rozeznanie
|
mały fajnie rośnie ...rozmiar 68
wizyta kolejnego szczepienia 19 luty...ortopeda 3 marca coraz więcej gaworzy...chce dość często na rączki, ale zauważyłam, że czasem wystarczy mu jak mnie po prostu widzi... np. jak potrzebuję 2 rąk do zrobienia obiadu to mały leży w leżaku i się przygląda mamusi ![]() tylko proszę mnie nie krytykować...bo się w sobie zamknę ![]() Różne rzeczy... i nie codziennie ta sama metoda działa... nasz maluch śpi w gondolce przy naszym łóżku... oczywiście jest tam kocyk i pielucha oczywiście spowijam..myślę, że istotny jest sposób spowijania..u nas działa książkowy sposób (słynny pan K) ![]() bardzo lubi gdy do polika mu coś dotyka...kocyk lub pieluszka ogólnie jak mu się zrobi taki nazwijmy to "turban" na głowie..to tak jakby się wtyczkę wyciągnęło.. albo jak mu się pieluchę tetrową na 2-3 sekundy na twarz położy..to też jak "ręką odjął" zamyka oczy i śpi...no ale tego nie muszę stosować..taką tylko ciekawostkę zauważyłam Ponadto wiele takich czynników jak: zgaszone światło... temperatura powietrza i wilgotność.... czy dziecko jest tuż po spowinięciu karmione u mnie to ma tez wpływ na to co jem..żeby małego brzuszek nie bolał, czy bąków nie miał... (my nie mamy kolek..i problemów z bąkami etc) wydaje mi sie, ze choćby jeden czynnik nie jest spełniony np temperatura..to mały z zimna lub gdy mu za gorąco ..również się obudzi... uważam też że dziecko wyczuwa.. gdy mama jest zdenerwowana, bo np z tatą się pokłóci.. .u mnie jest dzień w dzień..spokój relakx..wspólne zabawy spacerki..mam wsparcie męża.. jestem wypoczęta.. i z chęcią i rozkoszą do małego podchodzę...czasem on grzecznie leży..a ja mam ochotę go wyściskać wycałować..normalnie "zjeść" ![]() po spowinięciu...np gdy płacze...to jak go wezmę na chwilę to się uspokaja..trochę go po tule i do wyrka..no i po prostu śpi... jak go uspokajam..to nawet ma znaczenie na jakiej wysokości jego główka leży czy przy łokciu czy wyżej... dzisiaj np usnął po przeczytaniu jednej strony książki ..polecam "Wirus umysłu"... myślę, że może mieć też wpływ ogólnie jak z dzieckiem dzień spędzamy..ile wrażeń miało... od humorku dziecka... nasz ogólnie lubi muzykę..ale raz miał taki dzień, że płaczem zareagował .. prędzej czy później wszystkie zaczną ładnie przesypiać nocki ![]() u nas jest teraz tak że po kąpieli jedzenie i kokon śpi od 20.30 do 1.30 (5,5h) potem od 2 razu śpi dalej do 5-6 nad ranem tu jest różnie.. potem o 9.00 .. dzisiaj wyjątkowy dzień, bo oddelegowałam maluszka spać 2 h szybciej (tak sytuacja wymusiła na mnie) no i mały śpi na razie 3,5h... więc nie wiem jak się nocka potoczy... pewnie dzień od 6 zaczniemy Cytat:
nie tylko komplikacje podczas ciąży... nie pisałam Wam, ale ze mną nie jest dobrze po ciąży... cytologia 3a..torbiel jedną mi usunęli.. kolejna się pojawiła... na szczęście sama się wchłonęła zróbcie to dla waszych pociech i idźcie te które jeszcze nie były po porodzie .. do gina .. ja się dowiem teraz co ze mną na początku lutego... pozdrawiam |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1190 |
Zakorzenienie
|
Ja szczecin
Zawadzkiego
![]() |
#1191 |
Wtajemniczenie
|
Dziewczyny pytanko, jak usypiacie dzieci na noc? Jak nakarmicie wykapiecie? Ja lulam na rekach lub nogach sobie lezy, kolysanka i zasypia. A Wy?
![]() |
#1192 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Chodzimy, dzieć lubi ;-) |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1193 |
Zadomowienie
|
Silesianna iFutbolowa napisaly juz wszystko. Dodam tylko ze oddychanie przez usta moze byc spowodowane obnizonym napieciem miesniowym ale tez alergiami, niedroznym nosem lub przerostem migdalkow (choc migdaly dotycza najczesciej dzieci w wieku przedszkolnym).
Trzeba zwrocic na to uwage i najlepiej powiedziec lekarzowi bo w konsekwencji dlugotrwalego nawyku oddychania przez usta powoduje, oprocz obnizeia napiecia miesniowego, plaskie ulozenie jezyka i uposledza rozwoj klatki piersiowej, narzadow oddychania i krazenia. Tymczasem zeby zapobiegac oddychaniu przez usta mozna (podczas spacerow) zawiazac czapeczke pod brodka lub wlozyc pod brodke zwinieta pieluszke. Jesli dziecko spi w domu to domykac usta lub pomaga tez ukladanie na boku (wtedy zuchwa nie opada i nie tworza sie wypisane przez dziewczyny anomalie). Aha, oddychanie ustami moze tez byc spowodowane tym,ze dziecko ma zbyt ciasne ubranko w obrebie klatki piersiowej. Wtedy jej ruchomosc jest utrudniona poprzez skrepowane miesnie klatki. I wtedy dziecko oddycha ustami bo jest mu tak latwiej. Ale nie ma co sie martwic, moze to byc zwykly katar ![]() Mam nadzieje, ze mozna cos z tego co napisalam zrozumiec. ---------- Dopisano o 23:25 ---------- Poprzedni post napisano o 23:08 ---------- Dodam jeszcze tylko, ze mojemu M. zdarzylo sie wczesniej pare razy otworzyc usta w trakcie snu (rozluznaja sie wtedy miesnie zuchwy). Ale palcem przytrzymalam chwile brodke i spal dalej z zamknieta buzia ![]() ---------- Dopisano o 23:46 ---------- Poprzedni post napisano o 23:25 ---------- tez tak. kapie, karmie, spiewam/nuce kolysanki, lulam na rogalu na kolanach i tak usypia.
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#1194 |
Wtajemniczenie
|
Jasiek ma 38,9...
Jak zyc?
![]() |
#1195 |
Zakorzenienie
|
SilesiAna dzieki za linki! Gdy tylko bede miala chwile to popatrze.
No i strasznie mnie zmartwilo... moja Hania od poczatku spi z otwartymi usteczkami...w ciagu dnia tez czesto ala dziubek i buzia otwarta .... mam powiedziec pediatrze? I glowki nadal nie podnosi, ale rusza cala dupke do gory i na nozki probuje prostowac. To tez zle? ![]()
![]() |
![]() |
#1196 | ||
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() A tak glowke moja czasem kładzie jak za cycem rusza w poszukiwania. ... zazwyczaj ma prosto... sporadycznie dopuszczalne? ---------- Dopisano o 01:25 ---------- Poprzedni post napisano o 01:17 ---------- Cytat:
Swoją drogą mi gin powiedziala ze mam sie zgłosić na cytologie jam skoncse kp powinnam zrobic wcześniej? Edytowane przez GoniaaaS Czas edycji: 2015-01-28 o 00:30 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1197 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#1198 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Moj kurcze ostatnio jak sie go nosi odgina raczki do tylu taki samolocik i na pleckach jak lezy to sie napreza i prostuje nogi...to pewnie tez zle... ![]() Anetka nie przestaniesz mnie zaskakiwac, nie tylko masz idealne dziecko ale meza tez i chyba sama jestes idealem ![]() A serio no to fajnie, ze u was dalej wszystko swietnie ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1199 |
Zakorzenienie
|
zasypiane.... tylko z piersią w buzi...jak zyc?
![]()
![]() |
![]() |
#1200 |
Zakorzenienie
|
Anetka zawsze możesz załatwić cc lub choćby znieczulenie. Trochę dziwna wymówka skoro tak bardzo chcesz.
Ale wy dziewczyny zazdrosne ;p |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:32.