Listopadowe Mamy 2014- część II - Strona 40 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2015-01-27, 17:11   #1171
GoniaaaS
Rozeznanie

Dot.: Listopadowe Mamy 2014- część II

Cytat:
Napisane przez Zanet84 Pokaż wiadomość
Futbolowa moja tez raz miala polewke z mojego turbanu

Nadia spala dzisiaj 2 razy w lozeczku w ciagu dnia po 1 i 2h

W tym raz usnela sama
Gratuluję dzielna już jest
GoniaaaS jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-01-27, 17:11   #1172
Zanet84
Zakorzenienie

Drugi raz posta chcialo mi dodac tego samego heh

Edytowane przez Zanet84
Czas edycji: 2015-01-27 o 17:13
Zanet84 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-01-27, 17:12   #1173
GoniaaaS
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez 91Agulina91 Pokaż wiadomość
Któraś z Was jest może ze Szczecina?
Sweet chyba i jeszcze ktoś nie pamiętam bo tpo nie moje rejony
Stary 2015-01-27, 17:56   #1174
91Agulina91
Raczkowanie

Zanet84 Od kiedy Twoja Nadia przesypia noce? Śpi ze smoczkiem? Zastanawiam się czy swojej nie oduczyc spania ze smoczkiem, bo gdy jej wypadnie to budzi się i płacze.
91Agulina91 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-01-27, 18:19   #1175
My Sweet Little Precious
Zadomowienie

Ja moją też noszę czasem pleckami do brzucha podpierając głowę. Ale krótko bo mi niewygodnie W ogóle to ja zapominam ciągle z nią ćwiczyć... Ortopeda mówił żeby robić żabki nóżkami 3 razy dziennie to robię... może z 2 razy... Główkę przekręcać na obie strony, ale ona sama ładnie obraca główką to co będę dziecko męczyć heh... A na brzuszku nie lubi ale główkę też ładnie trzyma jak ją położę. To jest powiedziane że TRZEBA ćwiczyć w ten sposób?

Cytat:
Jaaa jaa! Ty też? To super, będzie nas już 4, my i jeszcze Alekaz i Justyna z okolic

Update z wczoraj, Majka znów odrzuciła cyca, damn it
Stary 2015-01-27, 18:25   #1176
91Agulina91
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez My Sweet Little Precious Pokaż wiadomość
Ja moją też noszę czasem pleckami do brzucha podpierając głowę. Ale krótko bo mi niewygodnie W ogóle to ja zapominam ciągle z nią ćwiczyć... Ortopeda mówił żeby robić żabki nóżkami 3 razy dziennie to robię... może z 2 razy... Główkę przekręcać na obie strony, ale ona sama ładnie obraca główką to co będę dziecko męczyć heh... A na brzuszku nie lubi ale główkę też ładnie trzyma jak ją położę. To jest powiedziane że TRZEBA ćwiczyć w ten sposób?

Jaaa jaa! Ty też? To super, będzie nas już 4, my i jeszcze Alekaz i Justyna z okolic

Update z wczoraj, Majka znów odrzuciła cyca, damn it
Oo jak fajnie Z której części jestes? Zapytalam, bo miło by bylo poznać jakąś mamę, z którą mogłabym chodzić na spacery. Przeprowadziłam się z okolic Goleniowa i nie znam tutaj nikogo Tz duzo pracuje i praktycznie jestem caly czas sama z małą.
Stary 2015-01-27, 18:54   #1177
Zanet84
Zakorzenienie

Cytat:
Zanet84 Od kiedy Twoja Nadia przesypia noce? Śpi ze smoczkiem? Zastanawiam się czy swojej nie oduczyc spania ze smoczkiem, bo gdy jej wypadnie to budzi się i płacze.
Tak ok 8 tygodnia spala do 4 rano a od ok 12/13 tygodnia do 6-7, czasem zdarzy sie do 8. Ostatnie karmienie zwykle konczy sie 21.30-22.00

Spi bez smoczka

---------- Dopisano o 19:54 ---------- Poprzedni post napisano o 19:51 ----------

Cytat:
Oo jak fajnie Z której części jestes? Zapytalam, bo miło by bylo poznać jakąś mamę, z którą mogłabym chodzić na spacery. Przeprowadziłam się z okolic Goleniowa i nie znam tutaj nikogo Tz duzo pracuje i praktycznie jestem caly czas sama z małą.
Ooo, mam rodzine w Goleniowie i okolicznych wioskach i miasteczkach m.in stepnica

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2015-01-27, 19:08   #1178
91Agulina91
Raczkowanie

Cytat:
Tak ok 8 tygodnia spala do 4 rano a od ok 12/13 tygodnia do 6-7, czasem zdarzy sie do 8. Ostatnie karmienie zwykle konczy sie 21.30-22.00

Spi bez smoczka

---------- Dopisano o 19:54 ---------- Poprzedni post napisano o 19:51 ----------

Ooo, mam rodzine w Goleniowie i okolicznych wioskach i miasteczkach m.in stepnica
Jej zazdroszcze.. Ja jestem wykonczona ciaglym wstawaniem w nocy, bo Nadii wypadl smoczek

No prosze jaki ten swiat maly a z jakich wiosek?
Stary 2015-01-27, 19:10   #1179
Kostka09
Zakorzenienie

Rosalie - jak echo serduszka?

Dziewczyny nastraszylyscie mnie z tym napieciem teraz bede obserwowac Jerza, jak to czlowiek bez was zylby w nieswiadomosci

Paulinka - znalazlam dzisiaj luske kakaowa ale tak jak Ci mowilam drozsza niz w tym hurcie 5,90 kosztuje a przesylka nie wiem nawet ile by wyszla..ja moge Ci kupic i wyslac nie ma problemu tylko sprawdz czy na stronie CYBA nie wyjdzie Ci to taniej.
Kostka09 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-01-27, 19:21   #1180
My Sweet Little Precious
Zadomowienie

Cytat:
Ja też najczęściej jestem sama z małą i mam kilka koleżanek z którymi rzadko się widuję... Mieszkam na granicy Niebuszewa i Warszewa, a Ty?
Stary 2015-01-27, 19:28   #1181
91Agulina91
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez My Sweet Little Precious Pokaż wiadomość
Ja też najczęściej jestem sama z małą i mam kilka koleżanek z którymi rzadko się widuję... Mieszkam na granicy Niebuszewa i Warszewa, a Ty?
Oj to daleko ja mieszkam w Zdrojach

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2015-01-27, 19:34   #1182
Zanet84
Zakorzenienie

Cytat:
Jej zazdroszcze.. Ja jestem wykonczona ciaglym wstawaniem w nocy, bo Nadii wypadl smoczek

No prosze jaki ten swiat maly a z jakich wiosek?
Stepnica, milowo, zielonczyn, zarnowko
Stary 2015-01-27, 19:39   #1183
91Agulina91
Raczkowanie

Cytat:
Stepnica, milowo, zielonczyn, zarnowko
Aa to nie, ja mieszkałam w Pucicach

Nadia 27.11.2014
Zaręczyny 24.12.2014
Ślub 19.08.2017
Stary 2015-01-27, 19:47   #1184
Futbolowa
Zakorzenienie

GG do Futbolowa

Cytat:
Futbolowa moja tez raz miala polewke z mojego turbanu
Haha, to słodkie jest

Cytat:
Moja bez smoczka nie uśnie Ale nie bulwersuje się, jak wypadnie, na szczęście. No, chyba że jeszcze nie zaśnie, to wtedy tak...
Futbolowa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-01-27, 19:49   #1185
Zanet84
Zakorzenienie

Cytat:
Aa to nie, ja mieszkałam w Pucicach

A to niestety nie kojarze
Moj tata pochodzi z zarnowka i ma spora rodzine w tamtych okolicach.... Wstyd przyznac ale kilka lat tam nie bylam

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2015-01-27, 19:49   #1186
silesianna
Zakorzenienie

dziewczyny, odnośnie napięcia mięśniowego, znalazłam taką stronkę pani, która jest rehabilitantem, przejrzałam i naprawdę jest wg mnei rewelacyjnym źródłem informacji co i jak, w dodatku z przykłądami na zdjeciach i obrazkach. polecam i sama też w wolnych chwilach będę czytać, bo mega dużo ciekawej wiedzy.

to o rozwoju ruchowym niemowląt:
http://www.terapia-ndt.waw.pl/rozwoj.php

o odruchach i o tym, jak się niekiedy "źle" z nimi obchodzimy:
http://www.terapia-ndt.waw.pl/odruchy.php
i to: http://www.terapia-ndt.waw.pl/npielegnacja.php

o tym, co powinno budzić niepokój:
http://www.terapia-ndt.waw.pl/ndynamika.php

i tak na szybko - "syrenka" wygląda tak:

nogi są oderwane od podłoża, prawie łącznie z miednicą - to źle.

ulożenie odgięciowe na boku:

jeśli dziecko w ten sposób odgina głowę, to ma zbyt mocno napięte mięśnie tylnej części ciała;

obniżone napięcie mieśniowe w obrębie twarzy to jak Futbolowa napisała - w konsekwencji nawykowe oddychanie przez usta, wysuszona śluzówka jamy ustnej i nawracające infekcje, ale też w przyszłosci problemy z żuciem, połykaniem, utrzymaniem pokarmu w buzi, problemy z artykulacją. to wszystko to naczynia połączone i jedno wynika z drugiego.

Jezu komu ja wiszę masaż logopedyczny? której obiecałam?
bo ja cały czas go skanuję dużo tego nie ma ale idzie mi jak krew z nosa bo musze nad tym stać
obiecuję że jutro skończę i wyślę...
silesianna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-01-27, 19:54   #1187
Zanet84
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Futbolowa Pokaż wiadomość
Haha, to słodkie jest

Moja bez smoczka nie uśnie Ale nie bulwersuje się, jak wypadnie, na szczęście. No, chyba że jeszcze nie zaśnie, to wtedy tak...
Pewnie zastanawiala sie co mamie na glowie wyroslo

Z kolei u meza lubi chyba patrzec na jego okulary
Stary 2015-01-27, 19:56   #1188
91Agulina91
Raczkowanie

Cytat:
A to niestety nie kojarze
Moj tata pochodzi z zarnowka i ma spora rodzine w tamtych okolicach.... Wstyd przyznac ale kilka lat tam nie bylam
Ze Śląska to daleko, więc się nie dziwię

---------- Dopisano o 19:56 ---------- Poprzedni post napisano o 19:54 ----------

Cytat:
Napisane przez Futbolowa Pokaż wiadomość
Haha, to słodkie jest

Nadia gdy tylko jej wypadnie od razu ryczy nie wiem już co robić

Nadia 27.11.2014
Zaręczyny 24.12.2014
Ślub 19.08.2017
Stary 2015-01-27, 21:22   #1189
AnetkaIzabell
Rozeznanie

mały fajnie rośnie ...rozmiar 68
wizyta kolejnego szczepienia 19 luty...ortopeda 3 marca
coraz więcej gaworzy...chce dość często na rączki, ale zauważyłam, że czasem wystarczy mu jak mnie po prostu widzi...
np. jak potrzebuję 2 rąk do zrobienia obiadu to mały leży w leżaku i się przygląda mamusi

Cytat:
Napisane przez anuszka21 Pokaż wiadomość
Anetka to poradź coś na dłuższe nocne spanie xd
Cytat:
Napisane przez paulina119a Pokaż wiadomość

Aneta to co Ty robisz ze tak Ci przesypia noc? ???
tylko proszę mnie nie krytykować...bo się w sobie zamknę
Różne rzeczy... i nie codziennie ta sama metoda działa...
nasz maluch śpi w gondolce przy naszym łóżku... oczywiście jest tam kocyk i pielucha
oczywiście spowijam..myślę, że istotny jest sposób spowijania..u nas działa książkowy sposób (słynny pan K)
bardzo lubi gdy do polika mu coś dotyka...kocyk lub pieluszka
ogólnie jak mu się zrobi taki nazwijmy to "turban" na głowie..to tak jakby się wtyczkę wyciągnęło.. albo jak mu się pieluchę tetrową na 2-3 sekundy na twarz położy..to też jak "ręką odjął" zamyka oczy i śpi...no ale tego nie muszę stosować..taką tylko ciekawostkę zauważyłam

Ponadto wiele takich czynników jak:
zgaszone światło...
temperatura powietrza i wilgotność....
czy dziecko jest tuż po spowinięciu karmione
u mnie to ma tez wpływ na to co jem..żeby małego brzuszek nie bolał, czy bąków nie miał... (my nie mamy kolek..i problemów z bąkami etc)

wydaje mi sie, ze choćby jeden czynnik nie jest spełniony np temperatura..to mały z zimna lub gdy mu za gorąco ..również się obudzi...

uważam też że dziecko wyczuwa.. gdy mama jest zdenerwowana, bo np z tatą się pokłóci.. .u mnie jest dzień w dzień..spokój relakx..wspólne zabawy spacerki..mam wsparcie męża.. jestem wypoczęta.. i z chęcią i rozkoszą do małego podchodzę...czasem on grzecznie leży..a ja mam ochotę go wyściskać wycałować..normalnie "zjeść"

po spowinięciu...np gdy płacze...to jak go wezmę na chwilę to się uspokaja..trochę go po tule i do wyrka..no i po prostu śpi...
jak go uspokajam..to nawet ma znaczenie na jakiej wysokości jego główka leży czy przy łokciu czy wyżej...
dzisiaj np usnął po przeczytaniu jednej strony książki ..polecam "Wirus umysłu"...
myślę, że może mieć też wpływ ogólnie jak z dzieckiem dzień spędzamy..ile wrażeń miało... od humorku dziecka... nasz ogólnie lubi muzykę..ale raz miał taki dzień, że płaczem zareagował ..
prędzej czy później wszystkie zaczną ładnie przesypiać nocki
u nas jest teraz tak że po kąpieli jedzenie i kokon śpi od 20.30 do
1.30 (5,5h) potem od 2 razu śpi dalej do 5-6 nad ranem tu jest różnie.. potem o 9.00 ..
dzisiaj wyjątkowy dzień, bo oddelegowałam maluszka spać 2 h szybciej (tak sytuacja wymusiła na mnie) no i mały śpi na razie 3,5h... więc nie wiem jak się nocka potoczy... pewnie dzień od 6 zaczniemy

Cytat:
Napisane przez eclariss Pokaż wiadomość
A ja bym chciala drugie dziecko ale mam traume po skomplikowanej ciazy i porodzie i na sama mysl ze by znow tak mialo byc to mi slabo i nie dobrze...
ja marzę o drugim naszym dzieciątku,..ale wizja tego prawie 3 dniowego porodu co miałam w regularnych skurczach...płacze na samą myśl...i to jedyny powód dla którego nie będę miała drugiego dziecka..a tak bym chciała
nie tylko komplikacje podczas ciąży... nie pisałam Wam, ale ze mną nie jest dobrze po ciąży... cytologia 3a..torbiel jedną mi usunęli.. kolejna się pojawiła... na szczęście sama się wchłonęła
zróbcie to dla waszych pociech i idźcie te które jeszcze nie były po porodzie .. do gina .. ja się dowiem teraz co ze mną na początku lutego...
pozdrawiam
AnetkaIzabell jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2015-01-27, 21:23   #1190
alekaz1
Zakorzenienie

Cytat:
Ja szczecin

Cytat:
Zawadzkiego
Stary 2015-01-27, 21:42   #1191
LolaMontez
Wtajemniczenie

Dziewczyny pytanko, jak usypiacie dzieci na noc? Jak nakarmicie wykapiecie? Ja lulam na rekach lub nogach sobie lezy, kolysanka i zasypia. A Wy?
Stary 2015-01-27, 21:46   #1192
Frau Gizela
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Keithlyn Pokaż wiadomość
Ufff ale nadrabiania z 8 stron miałam !

Rosalie kciuki a echo!
Gonia takich ludzi ze świecą szukać ...Powodzenia u chirurga!
Lola ja mam.nadmiar na brzuchu i rozstrpy ale tylko na jednej stronie wyszly mi tydzien po porodzie! Nie wiem co ja z tym brzuchem mam zrobic...to juz chyba sie nie wsyśnie

Frau Dżizela znasz jakiegoś dobrego gastroenterologa w CZD ?albo chociaż pediatrę? chce zasięgnac opini innego lekarza w sprawie Lilkowego brzucha
Lekarka moich dzieci jest z soru. Przyjmuje w epione na Kijowskiej. Z gastro nie znam.nikogo.

Cytat:
Napisane przez Mamulunda Pokaż wiadomość
Chciałam zapytać czy nosicie swoje pociechy ich plecami do waszego brzucha tak ze dziecko na patrzy w tym kierunku co wy. Chyba wiecie o co mi chodzi??😀
Chodzimy, dzieć lubi ;-)
Frau Gizela jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-01-27, 22:46   #1193
fiorella22
Zadomowienie

Silesianna iFutbolowa napisaly juz wszystko. Dodam tylko ze oddychanie przez usta moze byc spowodowane obnizonym napieciem miesniowym ale tez alergiami, niedroznym nosem lub przerostem migdalkow (choc migdaly dotycza najczesciej dzieci w wieku przedszkolnym).

Trzeba zwrocic na to uwage i najlepiej powiedziec lekarzowi bo w konsekwencji dlugotrwalego nawyku oddychania przez usta powoduje, oprocz obnizeia napiecia miesniowego, plaskie ulozenie jezyka i uposledza rozwoj klatki piersiowej, narzadow oddychania i krazenia.

Tymczasem zeby zapobiegac oddychaniu przez usta mozna (podczas spacerow) zawiazac czapeczke pod brodka lub wlozyc pod brodke zwinieta pieluszke. Jesli dziecko spi w domu to domykac usta lub pomaga tez ukladanie na boku (wtedy zuchwa nie opada i nie tworza sie wypisane przez dziewczyny anomalie).

Aha, oddychanie ustami moze tez byc spowodowane tym,ze dziecko ma zbyt ciasne ubranko w obrebie klatki piersiowej. Wtedy jej ruchomosc jest utrudniona poprzez skrepowane miesnie klatki. I wtedy dziecko oddycha ustami bo jest mu tak latwiej.

Ale nie ma co sie martwic, moze to byc zwykly katar dlatego malucha powinien obejrzec pediatra.

Mam nadzieje, ze mozna cos z tego co napisalam zrozumiec.

---------- Dopisano o 23:25 ---------- Poprzedni post napisano o 23:08 ----------

Dodam jeszcze tylko, ze mojemu M. zdarzylo sie wczesniej pare razy otworzyc usta w trakcie snu (rozluznaja sie wtedy miesnie zuchwy). Ale palcem przytrzymalam chwile brodke i spal dalej z zamknieta buzia

---------- Dopisano o 23:46 ---------- Poprzedni post napisano o 23:25 ----------

Cytat:
Napisane przez LolaMontez Pokaż wiadomość
Dziewczyny pytanko, jak usypiacie dzieci na noc? Jak nakarmicie wykapiecie? Ja lulam na rekach lub nogach sobie lezy, kolysanka i zasypia. A Wy?
tez tak. kapie, karmie, spiewam/nuce kolysanki, lulam na rogalu na kolanach i tak usypia.

You are not alone
I am here with you...
MJ
fiorella22 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2015-01-27, 23:02   #1194
ela_86
Wtajemniczenie

Jasiek ma 38,9...
Jak zyc?
Stary 2015-01-27, 23:20   #1195
martha330
Zakorzenienie

SilesiAna dzieki za linki! Gdy tylko bede miala chwile to popatrze.

No i strasznie mnie zmartwilo... moja Hania od poczatku spi z otwartymi usteczkami...w ciagu dnia tez czesto ala dziubek i buzia otwarta .... mam powiedziec pediatrze? I glowki nadal nie podnosi, ale rusza cala dupke do gory i na nozki probuje prostowac. To tez zle?

martha330 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-01-28, 00:25   #1196
GoniaaaS
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez silesianna Pokaż wiadomość

bo ja cały czas go skanuję dużo tego nie ma ale idzie mi jak krew z nosa bo musze nad tym stać
Mnie ale ja jestem cierpliwa i domyślam się ze czasochłonne jeszcze przy dzieciach takze bez stresu

A tak glowke moja czasem kładzie jak za cycem rusza w poszukiwania. ... zazwyczaj ma prosto... sporadycznie dopuszczalne?

---------- Dopisano o 01:25 ---------- Poprzedni post napisano o 01:17 ----------

Cytat:
Napisane przez AnetkaIzabell Pokaż wiadomość
nie pisałam Wam, ale ze mną nie jest dobrze po ciąży... cytologia 3a..torbiel jedną mi usunęli.. kolejna się pojawiła... na szczęście sama się wchłonęła
zróbcie to dla waszych pociech i idźcie te które jeszcze nie były po porodzie .. do gina .. ja się dowiem teraz co ze mną na początku lutego...
pozdrawiam
Wspolczuje problemow poporodowych trzymam kciuki aby wszystko się unormowalo.

Swoją drogą mi gin powiedziala ze mam sie zgłosić na cytologie jam skoncse kp powinnam zrobic wcześniej?

Edytowane przez GoniaaaS
Czas edycji: 2015-01-28 o 00:30
Stary 2015-01-28, 01:07   #1197
91Agulina91
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez LolaMontez Pokaż wiadomość
Ja Nadie klade na boczku ze smoczkiem i pieluszka, po chwili zasypia

Nadia 27.11.2014
Zaręczyny 24.12.2014
Ślub 19.08.2017
Stary 2015-01-28, 06:35   #1198
Kostka09
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez silesianna Pokaż wiadomość
dziewczyny, odnośnie napięcia mięśniowego, znalazłam taką stronkę pani, która jest rehabilitantem, przejrzałam i naprawdę jest wg mnei rewelacyjnym źródłem informacji co i jak, w dodatku z przykłądami na zdjeciach i obrazkach. polecam i sama też w wolnych chwilach będę czytać, bo mega dużo ciekawej wiedzy.

to o rozwoju ruchowym niemowląt:
http://www.terapia-ndt.waw.pl/rozwoj.php

o odruchach i o tym, jak się niekiedy "źle" z nimi obchodzimy:
http://www.terapia-ndt.waw.pl/odruchy.php
i to: http://www.terapia-ndt.waw.pl/npielegnacja.php

o tym, co powinno budzić niepokój:
http://www.terapia-ndt.waw.pl/ndynamika.php

i tak na szybko - "syrenka" wygląda tak:

nogi są oderwane od podłoża, prawie łącznie z miednicą - to źle.

ulożenie odgięciowe na boku:

jeśli dziecko w ten sposób odgina głowę, to ma zbyt mocno napięte mięśnie tylnej części ciała

obniżone napięcie mieśniowe w obrębie twarzy to jak Futboloapisała - w konsekwencji nawykowe oddychanie przez usta, wysuszona śluzówka jamy ustnej i nawracające infekcje, ale też w przyszłosci problemy z żuciem, połykaniem, utrzymaniem pokarmu w buzi, problemy z artykulacją. to wszystko to naczynia połączone i jedno wynika z drugiego.

Fajnie to wszystko opisane i pokazane chyba wszystkie mozliwe zle przyklady ale dobrego zadnego nie widzialam i nie wiem juz jak nosic i co robic Zeby nie bylo zle..

Moj kurcze ostatnio jak sie go nosi odgina raczki do tylu taki samolocik i na pleckach jak lezy to sie napreza i prostuje nogi...to pewnie tez zle...

Anetka nie przestaniesz mnie zaskakiwac, nie tylko masz idealne dziecko ale meza tez i chyba sama jestes idealem
A serio no to fajnie, ze u was dalej wszystko swietnie
Kostka09 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-01-28, 06:36   #1199
martha330
Zakorzenienie

zasypiane.... tylko z piersią w buzi...jak zyc? jak zmienić?

martha330 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-01-28, 06:51   #1200
anuszka21
Zakorzenienie

Anetka zawsze możesz załatwić cc lub choćby znieczulenie. Trochę dziwna wymówka skoro tak bardzo chcesz.

Ale wy dziewczyny zazdrosne ;p
anuszka21 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości