Mamusie Majowe 2015! Cz. 5 - Strona 86 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2015-01-28, 17:48   #2551
mykofenolan mofetilu
Zadomowienie

Dot.: Mamusie Majowe 2015! Cz. 5

Loluśka pewnie tak jak mówisz ja byłam pierwszy raz, musiałabym trochę pochodzić

Cytat:
Napisane przez jagodowa07 Pokaż wiadomość
A mi tak brzuch stwardniał, wszystko kłuje boli, wzięłam magnez i nospę i leżę, mam nadzieję że szybko przejdzie, w sumie tak pierwszy raz nie wiem od czego może za dużo siedzę, bo w pracy i jakaś taka połamana. Ale maluch kopie i podskakuje, więc to najważniejsze

I do dziś byłam przekonana że w moim zimowym płaszczu nie widać brzucha i jakiś pan w tramwaju powiedział mi jak wstawałam z miejsca siedzącego że widzi że stan błogosławiony i że pięknie, gratuluje!
ładnie się pan zachował i mam nadzieję, że szybko przejdzie, siedzenie w pracy nie pomaga
Cytat:
Napisane przez majaa86 Pokaż wiadomość
Myko nowa kolekcja z nexta chyba zacznę kupować na 68..
a swoją drogą to na tej stronie nie ma wyprzedaży, prawda?
mykofenolan mofetilu jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-01-28, 18:02   #2552
karol_ak
Raczkowanie

no to z tym nextem to dowaliłyście
karol_ak jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-01-28, 18:07   #2553
Santilia
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez loluska Pokaż wiadomość
No dobra, patrzcie i podziwiajcie me łowy dzisiejsze, a ja zabieram się za nadrabianie

Zakupy z pepco (zdj 1-4) Upolowałam ostatni kocyk! i pieluchę flanelową
Reszta SH (ff, h&m, next...)
Kombinezon z ostatniego zdjęcia jest na 18-24 m, ale za 7 zł nie mogłam przejść obojętnie, bardzo mi się spodobał...

Za wszystko jakieś 120 zł.
widzę, że z rozmiarami też już szalejesz
ten kombinezon - wypas!

Cytat:
Napisane przez pani_pierozkowa Pokaż wiadomość
Santi - mam pytanie do Ciebie, czy to Ty miałaś taką sytuację że Cię okulista wysłał na laseroterapię siatkówki czy coś mi się pokićkało?
si, ja o tym pisałam tylko mam iść do okulistki w 30-32tc i wtedy się okaże co z tym laserem, czy jest konieczny
zastanawia mnie jedna rzecz, ostatnio mama była u mojej starej okulistki, pytała o ten laser - i o ile potwierdziła wszystko, ze trzeba zbadać dno oka itp w tym 30-32 tc, tak na laser zrobiła oczy i powiedziała, że o tym nie słyszała
a Ty masz skierowanie?

haha Nadzieja, myślę, ze teraz każda przed przystąpieniem do Nas pójdzie po zaświadczenie od lekarza

a tak odnośnie Nexta - słyszałam ostatnio, że jest jakaś polska stronka, na której sprzedają ubrania z nexta taniej. tylko ni kuta nie mogę jej znaleźć

M

Santilia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-01-28, 18:11   #2554
pani_pierozkowa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Santilia Pokaż wiadomość
widzę, że z rozmiarami też już szalejesz
ten kombinezon - wypas!

si, ja o tym pisałam tylko mam iść do okulistki w 30-32tc i wtedy się okaże co z tym laserem, czy jest konieczny
zastanawia mnie jedna rzecz, ostatnio mama była u mojej starej okulistki, pytała o ten laser - i o ile potwierdziła wszystko, ze trzeba zbadać dno oka itp w tym 30-32 tc, tak na laser zrobiła oczy i powiedziała, że o tym nie słyszała
a Ty masz skierowanie?

haha Nadzieja, myślę, ze teraz każda przed przystąpieniem do Nas pójdzie po zaświadczenie od lekarza

a tak odnośnie Nexta - słyszałam ostatnio, że jest jakaś polska stronka, na której sprzedają ubrania z nexta taniej. tylko ni kuta nie mogę jej znaleźć
No właśnie byłam dzisiaj u okulistki i mam zmiany zwyrodnieniowe na siatkówce. Dostałam właśnie skierowanie do poradni żeby mi zrobili ten laser. Bez zrobionej tej laseroterapii na pewno nie będę mogła rodzić SN. Ale zastanawiam się czy nie olać tego lasera i po prostu nie pójść do Medicoveru gdzie raczej dostanę skierowanie na CC bez problemu Bo dzisiaj u tej okulistki byłam na NFZ i ona się strasznie tłumaczyła że teraz już nie tak łatwo z tymi skierowaniami na CC bo ginekolodzy nie lubią bla bla bla. Nie wiem sama

26 lipca - kolejny rok razem!

Julek - 10.05.2015r. 21:40

pierogowamama.com
pani_pierozkowa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-01-28, 18:13   #2555
Santilia
Wtajemniczenie

Cytat:
No właśnie byłam dzisiaj u okulistki i mam zmiany zwyrodnieniowe na siatkówce. Dostałam właśnie skierowanie do poradni żeby mi zrobili ten laser. Bez zrobionej tej laseroterapii na pewno nie będę mogła rodzić SN. Ale zastanawiam się czy nie olać tego lasera i po prostu nie pójść do Medicoveru gdzie raczej dostanę skierowanie na CC bez problemu Bo dzisiaj u tej okulistki byłam na NFZ i ona się strasznie tłumaczyła że teraz już nie tak łatwo z tymi skierowaniami na CC bo ginekolodzy nie lubią bla bla bla. Nie wiem sama
omg.. hmmm no mi powiedziała, że po laserze 2 tyg i wtedy będzie wiadomo co i jak. ja byłam w CMP - to jest placówka współpracująca i ta babka mi tak powiedziała.. no i moja gin też powiedziała, że robią ten laser w ciąży, więc już kurde sama nie wiem
i miałam iść w 30-32tc, ale nie wiem, czy nie wybrać się trochę wcześniej, bo później czekać kolejne 2 tyg. to ja osiwieję :/

M

Stary 2015-01-28, 18:19   #2556
dorka607
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Madeleine05 Pokaż wiadomość
Ja mam od koleżanki laktator elektryczny Canpol. Mówi, że była z niego bardzo zadowolona - a nowy wcale nie jest taki drogi - ok. 150zł.
Moja koleżanka też taki miała i zachwaliała
Cytat:
Napisane przez Nadzieja87 Pokaż wiadomość
Dziewczynki!

Weron, Capriola, Ola!
Dziś nasza 100 dniówka!

Super klask i: laseczki:roza :

Cytat:
Napisane przez ola_la_7676 Pokaż wiadomość
Powtórka z rozrywki, zwiększyła mi dawkę euthyroxu
Ola łączę się w bólu, ja też wczoraj dostałam większą dawkę Letroxu . TSH spadło mi ładnie do 1,33 ale za to Ft4 mam poniżej normy dalej... załamuje mnie to wszystko...
że miłość można zobaczyć "

dorka607 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-01-28, 18:21   #2557
pani_pierozkowa
Zakorzenienie

Cytat:
omg.. hmmm no mi powiedziała, że po laserze 2 tyg i wtedy będzie wiadomo co i jak. ja byłam w CMP - to jest placówka współpracująca i ta babka mi tak powiedziała.. no i moja gin też powiedziała, że robią ten laser w ciąży, więc już kurde sama nie wiem
i miałam iść w 30-32tc, ale nie wiem, czy nie wybrać się trochę wcześniej, bo później czekać kolejne 2 tyg. to ja osiwieję :/
No mi powiedziała że po tym laserze siatkówka się goi 4-6 tygodni i dopiero po tym okresie czasu wiadomo co i jak
Ale chyba zrobię tak że pójdę najpierw do Medicoveru zobaczę co mi tam powiedzą, a jak tam też mnie odeślą na ten laser to pójdę na laser ale jakoś nie jestem do tego wszystkiego przekonana. Chyba bym po prostu wolała dostać skierowanie na CC i się nie stresować że nie wiadomo jak będę rodzić

pierogowamama.com
Stary 2015-01-28, 18:24   #2558
Santilia
Wtajemniczenie

Cytat:
No mi powiedziała że po tym laserze siatkówka się goi 4-6 tygodni i dopiero po tym okresie czasu wiadomo co i jak
Ale chyba zrobię tak że pójdę najpierw do Medicoveru zobaczę co mi tam powiedzą, a jak tam też mnie odeślą na ten laser to pójdę na laser ale jakoś nie jestem do tego wszystkiego przekonana. Chyba bym po prostu wolała dostać skierowanie na CC i się nie stresować że nie wiadomo jak będę rodzić
kurde, to ja chyba zbiorę dupkę w troki i pójdę szybciej:/ bo ona mi powiedziała, że goi się 2 tygodnie i wtedy jest decyzja :/
i ogólnie powiedziała, że nie tylko w przypadku ciąży robi się ten laser, każdy, u którego są zmiany zwyrodnieniowe powinien przejść ten zabieg, bo to jest zabezpieczenie przed dalszym postępowaniem...
cholera wie już teraz:/

M

Stary 2015-01-28, 18:27   #2559
fistaszek24
Zakorzenienie

Hit na mamusiach lutowych przeczytajcie ostatnia stronę .
fistaszek24 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-01-28, 18:28   #2560
Kinga_20
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez truskawkaxx Pokaż wiadomość
Kwestia wyjazdów jak dla mnie jest uzależniona od samego dziecka. W pierwszym miesiącu raczej się z nim nigdzie nie wybieram, a później... uzależniam to od tego jakie będzie. Jak będzie znosiło jazdę samochodem chociażby do lekarza, czy pobyt (choćby krótki) w innym miejscu niż dom. Są dzieci, które nie czują różnicy i są spokojne, są takie, które tylko w "swoim" miejscu czują się bezpiecznie i są spokojne.

Natomiast wiem czego bym dziecku przynajmniej do roku życia (choć ja z różnych powodów taką wyprawą zakładam jak będzie miało dopiero około 5-ciu) nie zaserwowała: podróży samolotem. Jeżdżąc na wakacje dość się naoglądałam takich maluszków, które najpierw się męczyły na strefie bezcłowej po odprawie, no bo na zagranicę trzeba szybciej przyjechać. W samolocie płakały bo zatyka uszka, więc nie wiedziały co się dzieje. Dla mnie to już przesada i nie rozumiem decyzji takich rodziców. Bo jeśli sami podróżują to wiedzą jak lot wpływa na ciało człowieka i nietrudno dodać dwa do dwóch żeby przypuszczać, że dla dziecka będzie to uciążliwe, niemiłe, może się bać.
Ty możesz nie rozumieć, a my byliśmy i lecielismy 10h w jedną stronę trzeba mieć trochę oleju w głowie i się przygotować. Nasza młoda 90% lotu przespała i była najspokojniejszym dzieckiem w samolocie.

If the sun shuts down and decided not to shine no more, I would still have You...

Kinga_20 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-01-28, 18:31   #2561
Santilia
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez fistaszek24 Pokaż wiadomość

M

Stary 2015-01-28, 18:32   #2562
Kinga_20
Zakorzenienie

Ciśnienie mi się aż podniosło

Znalazłam dzisiaj w zarze fajny komplet na 74 cm ale w końcu nie kupiłam, czekam chyba do 30 tc ciąży i ostaniego usg na takie 100% potwierdzenie

If the sun shuts down and decided not to shine no more, I would still have You...

Stary 2015-01-28, 18:33   #2563
fistaszek24
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Kinga_20 Pokaż wiadomość
Ty możesz nie rozumieć, a my byliśmy i lecielismy 10h w jedną stronę trzeba mieć trochę oleju w głowie i się przygotować. Nasza młoda 90% lotu przespała i była najspokojniejszym dzieckiem w samolocie.
Ja te ż nie uważam, żeby to było złe moi znajomi i rodzina lataja z małymi dziećmi. Co za różnica samolot samochód autobusem jedynie bym nie chciała o niekomfortowo.

---------- Dopisano o 18:33 ---------- Poprzedni post napisano o 18:32 ----------

Cytat:
Ciśnienie mi się aż podniosło

Znalazłam dzisiaj w zarze fajny komplet na 74 cm ale w końcu nie kupiłam, czekam chyba do 30 tc ciąży i ostaniego usg na takie 100% potwierdzenie
.
Stary 2015-01-28, 18:34   #2564
pani_pierozkowa
Zakorzenienie

Cytat:
kurde, to ja chyba zbiorę dupkę w troki i pójdę szybciej:/ bo ona mi powiedziała, że goi się 2 tygodnie i wtedy jest decyzja :/
i ogólnie powiedziała, że nie tylko w przypadku ciąży robi się ten laser, każdy, u którego są zmiany zwyrodnieniowe powinien przejść ten zabieg, bo to jest zabezpieczenie przed dalszym postępowaniem...
cholera wie już teraz:/
Tylko wiesz co mnie wkurza najbardziej, ona mi powiedziała "Kiedyś to z takimi zmianami z automatu bym Pani wypisała skierowanie na CC" no kurde, to co oni, narażają wzrok pacjentek bo komuś tam nie pasuje cesarka??? Ja się teraz mam stresować i wydzwaniać i terminów szukać żeby potem się powiedzmy w 36 czy 37 tygodniu dowiedzieć że i tak cesarka??? Ja sobie to po porodzie zrobię bez problemu, ale teraz to nie mam ochoty szczerze mówiąc się tym martwić.

pierogowamama.com
Stary 2015-01-28, 18:35   #2565
Kinga_20
Zakorzenienie

Cytat:
Ja te ż nie uważam, żeby to było złe moi znajomi i rodzina lataja z małymi dziećmi. Co za różnica samolot samochód autobusem jedynie bym nie chciała o niekomfortowo.

---------- Dopisano o 18:33 ---------- Poprzedni post napisano o 18:32 ----------

.
Na lutowych dziewczynce siusiak wyrósł hehe na 100% teraz czekam haha

Stary 2015-01-28, 18:36   #2566
fistaszek24
Zakorzenienie

Cytat:
Na lutowych dziewczynce siusiak wyrósł hehe na 100% teraz czekam haha
Mojemu chyba nie zasyśnie .
Stary 2015-01-28, 18:37   #2567
Kinga_20
Zakorzenienie

No i zgadzam się z Tobą fistaszku zerowa różnica samochodem, samolotem czy busem, jak się jedzie w góry to też uszy zatyka itp.

---------- Dopisano o 18:37 ---------- Poprzedni post napisano o 18:37 ----------

Cytat:
Mojemu chyba nie zasyśnie .
Oby - tyle nakupiłaś

Stary 2015-01-28, 18:37   #2568
strzalka44
Wtajemniczenie

GG do strzalka44

Ja już nic różowego nie kupuję same unisexy teraz !
Ale jajca

...Liwia ur. 3.05.2015, 3820 g, 58 cm...
strzalka44 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-01-28, 18:43   #2569
weron1
Rozeznanie

Hej dziewczyny Idę nadrabiać 6 stron- mam nadzieję, że szybko sie uwinę
weron1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-01-28, 18:48   #2570
truskawkaxx
Zadomowienie

Cytat:
Może moje zdanie to kwestia moich złych doświadczeń, a raczej złych obserwacji. Bo niestety kilka razy latałam w samolocie z maleńkimi dziećmi i za każdym razem te dzieci histerycznie wręcz płakały.

Mi ten płacz nie przeszkadzał, było mi tych dzieciaków po prostu szkoda.

Może to kwestia przygotowania, jak mówisz, może znajomości możliwości własnego dziecka. Może wtedy rzeczywiście jest różnica.

Ja wspomnienia z tych lotów mam koszmarne. Przez 3 czy 4h ciągły ryk... dziecko miało gardło zdarte na amen. I stąd moje przekonanie, że sama bym się na to nie zdecydowała bo mi tego malucha by było żal.
Stary 2015-01-28, 18:48   #2571
Santilia
Wtajemniczenie

Cytat:
Tylko wiesz co mnie wkurza najbardziej, ona mi powiedziała "Kiedyś to z takimi zmianami z automatu bym Pani wypisała skierowanie na CC" no kurde, to co oni, narażają wzrok pacjentek bo komuś tam nie pasuje cesarka??? Ja się teraz mam stresować i wydzwaniać i terminów szukać żeby potem się powiedzmy w 36 czy 37 tygodniu dowiedzieć że i tak cesarka??? Ja sobie to po porodzie zrobię bez problemu, ale teraz to nie mam ochoty szczerze mówiąc się tym martwić.
no właśnie, mi to samo powiedziała bo teraz ich bardziej sprawdzają z tymi skierowaniami na cc. to kurde jeśli chodzi o wzrok, to można ryzykować, a jak ktoś ma od psychiatry skierowanie, ze się boi, to tego już nie podważają..
niech się czegoś innego lepiej przyczepią a nie dodatkowych stresów nam przysparzają :/

M

Stary 2015-01-28, 18:52   #2572
pani_pierozkowa
Zakorzenienie

Cytat:
no właśnie, mi to samo powiedziała bo teraz ich bardziej sprawdzają z tymi skierowaniami na cc. to kurde jeśli chodzi o wzrok, to można ryzykować, a jak ktoś ma od psychiatry skierowanie, ze się boi, to tego już nie podważają..
niech się czegoś innego lepiej przyczepią a nie dodatkowych stresów nam przysparzają :/
Niech sobie dupy zalaserują te urzędasy!
No na poniedziałek umówiłam się do Medicoveru na powtórkę badania dna oka, dam Ci znać co tam mi powie okulistka.

pierogowamama.com
Stary 2015-01-28, 18:52   #2573
Santilia
Wtajemniczenie

Pierozkowa a powiedz mi jeszcze jak wyglądało te badanie do sprawdzenia tej siatkówki?
bo nie wiem, czy TŻ ze sobą ciągnąć..

M

Stary 2015-01-28, 18:53   #2574
Kinga_20
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez truskawkaxx Pokaż wiadomość
Może moje zdanie to kwestia moich złych doświadczeń, a raczej złych obserwacji. Bo niestety kilka razy latałam w samolocie z maleńkimi dziećmi i za każdym razem te dzieci histerycznie wręcz płakały.

Mi ten płacz nie przeszkadzał, było mi tych dzieciaków po prostu szkoda.

Może to kwestia przygotowania, jak mówisz, może znajomości możliwości własnego dziecka. Może wtedy rzeczywiście jest różnica.

Ja wspomnienia z tych lotów mam koszmarne. Przez 3 czy 4h ciągły ryk... dziecko miało gardło zdarte na amen. I stąd moje przekonanie, że sama bym się na to nie zdecydowała bo mi tego malucha by było żal.
Bardzo łatwo widzę Ci osądzać, a nie pomyślałaś, że te rodziny z dziećmi nie mają np wyboru i muszą latać z niemowlakami? Bo idąc tokiem Twojego rozumowania to mój tato poznałby wnuczke po 5 latach dopiero, teściowie nie poznaliby wnuka, bo szwagierka też za granicą. I oczywiście uważasz, że niemowlę siedząc w domu w ogóle nie płacze - choćby godzinami...... Twoim sąsiadom pewnie też będzie szkoda Twojego dziecka jak będzie płakać, a raczej mu się krzywda dziać nie będzie, prawda? Trochę więcej empatii.

Stary 2015-01-28, 18:54   #2575
pani_pierozkowa
Zakorzenienie

Cytat:
Pierozkowa a powiedz mi jeszcze jak wyglądało te badanie do sprawdzenia tej siatkówki?
bo nie wiem, czy TŻ ze sobą ciągnąć..
Badanie dna oka? Takie kropelki Ci wpuszczają które rozszerzają źrenicę, siedzisz z nimi tak ze 20 minut i ona Ci potem tam świeci po oczach i wszystko ogląda. Po wszystkim możesz nieostro widzieć i nie wolno prowadzić samochodu, więc ja bym na Twoim miejscu wzięła kogoś ze sobą żeby Cię odebrał

A to Ty nie miałaś tego badania? I tak bez oceny stanu siatkówki Cię na laser posłali?

pierogowamama.com

Edytowane przez pani_pierozkowa
Czas edycji: 2015-01-28 o 18:55
Stary 2015-01-28, 18:56   #2576
Santilia
Wtajemniczenie

Cytat:
Badanie dna oka? Takie kropelki Ci wpuszczają które rozszerzają źrenicę, siedzisz z nimi tak ze 20 minut i ona Ci potem tam świeci po oczach i wszystko ogląda. Po wszystkim możesz nieostro widzieć i nie wolno prowadzić samochodu, więc ja bym na Twoim miejscu wzięła kogoś ze sobą żeby Cię odebrał
tak
Dzięki dzisiaj zapiszę się na wcześniejszą wizytę, bo przecież jak są zmiany zwyrodnieniowe, yo chyba nic nie zmieni jakbym poszła za miesiąc na wizytę.. no i czekam na info z Twojej poniedziałkowej wizyty

M

Stary 2015-01-28, 18:56   #2577
LuckyLove
Zadomowienie

Cytat:
aleee dżajca haha
Stary 2015-01-28, 18:58   #2578
Santilia
Wtajemniczenie

Cytat:

A to Ty nie miałaś tego badania? I tak bez oceny stanu siatkówki Cię na laser posłali?
nie, nie nie.... mi okulistka powiedziała, jak to ogólnie wygląda. a że wtedy byłam samochodem sama - nie mogła zrobić tego badania. i kazała przyjść w 30-32tc, i jeśli będą te zmiany zwyrodnieniowe - laser w ciągu 1-2tyg i po kolejnych 2 tyg (chociaż Twoja stwierdziła, że dłużej) okaże się, czy te zmiany zostały prawidłowo zabezpieczone.
Nie wiem, mam jeszcze kontakt do innej okulistki, która podobno nie robi problemów ze skierowaniem w razie czego

M

Stary 2015-01-28, 19:00   #2579
jagodowa07
Zadomowienie

Cytat:
no to się teraz trochę zestresowałam. ja na spokojnie zapisałam się do okulisty dopiero na 19 lutego i oczywiście na nfz też muszę siatkówkę i dno oka zbadać i teraz się boję, że ze wszystkim się nie wyrobię, w razie jak też będą kazali mi ten laser nie chce się później bać że w ostatniej chwili okaże się nie mogę rodzić sn, albo że coś może pójść nie tak ze wzrokiem, nie chce być bardziej ślepa
Stary 2015-01-28, 19:00   #2580
pani_pierozkowa
Zakorzenienie

Cytat:
tak
Dzięki dzisiaj zapiszę się na wcześniejszą wizytę, bo przecież jak są zmiany zwyrodnieniowe, yo chyba nic nie zmieni jakbym poszła za miesiąc na wizytę.. no i czekam na info z Twojej poniedziałkowej wizyty
Ja myślę że lepiej iść wcześniej, bo jak coś i będziesz musiała zrobić ten laser to też terminów raczej nie ma tak hop-siup, a po co potem się stresować że nie ma czasu
Ja dzisiaj zaczęłam 25 tc i zmiany były, więc jak u Ciebie coś ma być to myślę że też już się pokaże

pierogowamama.com
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości