|
|
#481 |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Mamusie Lipcowe 2015, cz.2 :)
Też proszę o dopisanie do listy- termin na 2. 07 oraz termin badania polowkowego 24.02
.
|
#482 |
|
Zakorzenienie
|
Też się z tym zgadzam! Ja po prostu czytam etykiety, mięso kupuję w sprawdzonych źródłach, nie jem syfu.
|
|
|
|
#483 |
|
Rozeznanie
|
Ja wychodzę z założenia, że nic mi się nie stanie jeśli przez 9 miesięcy odmówię sobie serów pleśniowych, wątróbki i innych zakazanych rzeczy, bo gdyby NIEDAJBOŻE coś się stało, to w życiu sobie nie daruję.
Alkohol też pijecie? |
|
|
|
#484 |
|
Zadomowienie
|
Podejrzewam , że alko nie pije żadna z nas.
|
#485 |
|
Zakorzenienie
|
Ja z watrobka nie mam problemu bo nigdy jej nie lubilam
|
|
#486 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
alkohol, papierosy to co innego, ale nie dajmy się zwariować - myślicie, że nasze mamy tak uważały na to, co jedzą w ciąży? A rodziły zdrowe dzieci. Wątróbka raz na jakiś czas nie zaszkodzi, wszystko z umiarem...
|
|
|
|
|
#487 |
|
Rozeznanie
|
Wątrobka rządzi ;-) a tak serio jak leżałam na patologii ostatnio to wątrobke serwowali na obiad i nawet kiszke bleee (gdzie już mocno się dziwilam :-o)
|
|
#488 |
|
Rozeznanie
|
a co to kiszka?
|
|
|
|
#489 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ja nie popadam w paranoję. Tak samo z soją - wykluczyłam ją z diety (swoją drogą, radzę czytać etykiety, bo w różnych produktach występuje soja), ale olej sojowy aplikowany przez skórę, na pewno nie zawiera aż tylu fitoestrogenów, żeby uszkodzić męski płód... Ale każdy zajmuje się sobą i swoją ciążą i podejmuje własne decyzje. I tego się trzymajmy
|
|
|
|
|
#490 |
|
Zakorzenienie
|
Jedno piwko dziennie to i na nerki dobre
|
|
#491 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
A tak serio....niby wit A nie wolno, a co z sokiem marchwiowym? Mnie dwóch lekarzy zalecało
|
|
#492 |
|
Zakorzenienie
|
Alko pjje. Jak najdzie mnie taka ciazowa zachcianka to sobie nie odmawiam
![]() KurcZe jade do rodzicow pociagiem i nawet nie wyobrazacie sobie jak tu jest zimno... Gorzej niz na dworze. Jak spytalam konduktora czy tu nie ma ogrzewania to odp ze jest ale cieplo ucieka przez szpary... Taaaa.... Ach te polskie koleje
|
|
#493 |
|
Zakorzenienie
|
O ser pleśniowy pytałam mojego lekarza i pod warunkiem, ze z mleka pasteryzowanego, mam zielone światło.
Zdrowy umiar i rozsądek we wszystkim wskazany. Oczywiście, ze alkoholu nie pije, ale nie porównujmy drinka np do kawałka wątróbki. O ile dobrze pamietam, orzechy tez nie były wskazane, bo mogą powodować alergie. Jadłam a Gabi odpukać absolutnie żadnych problemow skórnych i alergicznych nie miała. Myśle, ze ta dyskusja jest jałowa i do niczego nie prowadzi. Każdy ma swój rozum, swoje przekonania, jest dorosły i postępuje zgodnie ze swoim sumieniem.
|
#494 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
) więc jeśli masz krem bez retinolu to stosuj bez obawWiadomo, że każdy robi co uważa za stosowne. Ja nikogo nie będę nawracać, ani pouczać, tylko czasem trochę mnie dziwi podejście niektórych i tyle. Może to moje zboczenie zawodowe, bo czasem w aptece spotykam się z taką bezmyślnością ludzi, że nie macie pojęcia |
|
|
|
|
#495 |
|
Zakorzenienie
|
|
#496 |
|
Rozeznanie
|
|
|
#497 |
|
Rozeznanie
|
Aaaaa, kaszankę znam
też nie lubię nie spotkałam się nigdy z nazwą "kiszka", pewnie z innych rejonów Polski pochodzimy |
|
|
|
#498 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Mojej córce włączyło się plucie na mnie może kolejne ząbki w natarciu i dlatego bo obie miałyśmy złą noc;/Ja uciekam za kilka godzin na 15.00 na wizytę u lekarza,dziś umówimy się na USG i na kolejnej wizycie może uda się podejrzeć kto zamieszkuje mój brzuch a potem idziemy coś zjeść z mężem.Mam ochotę na rybkęniezalogowana ja też słyszałam tylko kaszanka i za pierwszym razem jak usłyszałam to słowo to nie wiedziałam co to jest hehe.
"Pokochać to największe ryzyko ze wszystkich, to oddanie swojej przyszłości i swojego szczęścia w ręce drugiego człowieka, to zaufanie bez reszty, to odsłonięcie swoich słabości..."Zapuszczam paznokcie dzień:2
Edytowane przez Kropkaa Czas edycji: 2015-01-30 o 18:16 |
|
|
|
|
#499 |
|
Raczkowanie
|
Ja ogólnie nie należę do amatorów alkoholu, ale pech tak chciał, że 30 października mąż obchodził 30 urodziny i 3 dni pod rząd piłam z gośćmi... wino co prawda, ale konkretne kielichy. Do porodu pewnie spokojna nie będę, czy to nie wpłynęło na dziecko. Jakby mi powiedzieli, że ma FAS to chyba bym umarła. Oczywiście odkąd wiem o ciąży ani kieliszka nalewki!
Ale miałam dobrą PIZZĘ!!!! taka jestem szczęśliwa i nie mam mdłości, jak mało kiedy po jedzeniu. Jupi raz na jakiś czas nawet fast food nie zaszkodzi
|
|
|
|
#500 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
#501 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
takze nie masz sie co martwic
|
|
|
#502 |
|
Rozeznanie
|
Tak, masz rację, bo chodzi o pleśń, a nie mleko
|
|
|
|
#503 |
|
Zakorzenienie
|
Całe życie wiedziałam, ze chodzi o listerie i tak tez w pierwszej ciazy mówił mi mój pan prof prowadzący ciąże, nomen omen rowniez wykładowca, bo pracował w szpitalu uniwersyteckim 😉
KaZdy je i robi to co chce
|
#504 |
|
Raczkowanie
|
ale mam pytanko jakie witaminy w tabletkach bierzecie? jestem już po 3 miesiącu więc czas już na jakiś suplement diety... co prawda ginekolog przepisał mi Omegamed Pregna DHA choć widzę że Optima ma lepszy skład... nie wiem jakie kupić, więc zdradźcie mi w jakich tabletkach znajdę najwięcej witaminek dla nas i w dobrej z cenie???? jakie polecacie? Edytowane przez Marita1203 Czas edycji: 2015-01-30 o 19:12 |
|
|
|
#505 |
|
Zakorzenienie
|
U nas na Śląsku kiszka to zsiadłe mleko
także co region to inaczej
|
|
|
|
#507 | ||||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
. Komoda potem normalnie służyła do użytkowania i nie była dzieciowa. Cytat:
![]() U nas nie praktykujemy tego, za to TŻ obiecuje mi inny prezent na urodzenie syna...ale mam za to niemały dylemat czy to warte świeczki. Bo mi szkoda trochę $ Cytat:
Ja 3 lata karmienia nie piłam alkoholu ani kropli, wcześniej 9mcy ciąża tez 0... w przerwie między przerwaniem karmienia syna a staraniami nad drugim wypiłam 3 piwa... (przez kilka mcy) i to takie co mają najmniej % poużywałam sobie zycia po 4 latach abstynencji a teraz znów ze 4 lata smieje sie ze jak napije sie 1 piwa po tych czasach...to bede jak wariatka pijana Cytat:
|
||||
|
|
|
#508 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
tylko nogawki brakuje
|
|
|
|
|
#509 |
|
Zadomowienie
|
A propos jedzenia- ostatnio bardzo dokładnie studiowałam temat.
Ryzyko listerii jest naprawdę nikłe- wg. statystyk 0,012 na 100 000 ciężarnych zachoruje na listeriozę. Wg raportu w 2012 roku tylko 0,06% badanych próbek serów miękkich zawierało listerię. W większości przypadków wykrywano listerię w wyrobach rybnych, mięsie (głównie wieprzowina z tego co pamiętam) i na samym końcu w serach (głównie kozich i owczych). W 2012 roku w polsce zgłoszono 64 przypadki listeriozy wśród zwierząt. Także ryzyko jest znikome. Tyle statystyki. Listeria jest bakterią lodówkową. Można przywlec ją po prostu ze sklepu np. na opakowaniu jogurtu. Występuje w wodzie i glebie. Źródłem potencjalnego zakażenia są: - wiadomo- sery pleśniowe (robione z mleka pasteryzowanego, ale są to sery miekkię, dojrzewającei listeria może się na nich rozwinąć. Co więcej, wg raportu do wielu zakażeń żywności dochodzi podczas pakowania), surowe mięso, ryby wędzone na zimno, śledzie,wędliny typu salami, szynka parmeńska, biała kiełbasa, kiełbasa typu metka -surowe owoce i warzywa, przede wszystkim sałata (bakteria ginie w temp powyżej 45stopni, ale już w 36stopniach jest znacznie osłabiona, ale wiadomo, że sałaty w gorącej wodzie nie opłuczemy) - wszelkie produkty mięsne, lub dania przechowywane w lodówce dłużej niż 48h -dania gotowe, lody, fast foody -lodówka, blaty kuchenne, deski do przygotowywania żywności To tyle w skrócie. Informacje z raportów i prac naukowych . Mam nadzieję, że komuś się przyda ![]()
25. 06. 2011-" "to love and to cherish 'till the death will do us a part" happiness is on the way. Edytowane przez mcdulka Czas edycji: 2015-01-30 o 19:18 |
|
|
|
#510 |
|
Zadomowienie
|
Ja to mam dobrze,bo ani owocow morza,ani sushi,alni surowego miesa ani serow plesniowych,ani nawet wedzonego lososia po prostu nie lubie. Watrobki nie jadlam juz dawno,bo nie mam sprawdzonego zrodla...
Ktoras z was pisala,ze ma ochote na somersby jablkowy...w razie czego nasze wiosenne mamuski 2012 znalazly piwo bavaria....jablkowe bezalkoholowe-i po,oc rzeczywiscke nie ma alko... Nikogo nie namawiam,bo i sama teraz bym sie bala,choc przyznaje,ze jak juz Mloda nie jadla w nocy,to wieczorem w lecie zdarzalo mi sie zgrzeszyc takim piwem. |
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:51.

alkohol, papierosy to co innego, ale nie dajmy się zwariować - myślicie, że nasze mamy tak uważały na to, co jedzą w ciąży? A rodziły zdrowe dzieci. Wątróbka raz na jakiś czas nie zaszkodzi, wszystko z umiarem...

nie spotkałam się nigdy z nazwą "kiszka", pewnie z innych rejonów Polski pochodzimy
Czy któraś mama tak ma ze jak się kładzie, przekręca w łóżku i wstaje to jej się helikopter włącza? :/
) które pozwalały jej na "ściśnięcie" przewijaka na łóżeczku i nic się nie przesuwało. No ale może nie wszystkie takie są?