METAMORFOZY POKOI - opinie, porady, inspiracje - część II - Strona 19 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Dom, mieszkanie, nieruchomości

Notka

Dom, mieszkanie, nieruchomości Szukasz domu, mieszkania lub nieruchomości? Masz już upatrzone lokum i czeka cię remont? Dobrze trafiłeś - tutaj wymieniamy się wiedzą i doświadczeniem.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2015-01-22, 00:24   #541
Kamilaa21
Bang Bang Lucky Luck !

Dot.: METAMORFOZY POKOI - opinie, porady, inspiracje - część II

Cytat:
Napisane przez bernikula Pokaż wiadomość
Jak dla mnie odpada, po co podkreślać czerwone czerwonym? Nie ma tutaj sensu powtarzać koloru, który na samej kanapie jest mocnym akcentem. Lepiej jak ściany w tym wypadku będę stonowane.
Chyba mnie przekonałyście, że jednak czerwień odpada nawet na jednej ścianie. Tylko ten kolor ciężko będzie wybrać niestety... bo dodatkami raczej się nie martwię bo nie chce zbytnio duperelami pokoju zagracać a jedynie po przemalowaniu to rolety będą potrzebne pod kolor ścian najwyżej albo jakiś uniwersalny trochę żeby w razie czego znowu kiedyś pasowały do pokoju hehehehe

Zastanawiam się nad tym szarym, ale kurcze cały pokój szary ? Nie będzie za zimno i ponuro w nim ?
Kamilaa21 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-01-22, 08:21   #542
bernikula
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Kamilaa21 Pokaż wiadomość
Chyba mnie przekonałyście, że jednak czerwień odpada nawet na jednej ścianie. Tylko ten kolor ciężko będzie wybrać niestety... bo dodatkami raczej się nie martwię bo nie chce zbytnio duperelami pokoju zagracać a jedynie po przemalowaniu to rolety będą potrzebne pod kolor ścian najwyżej albo jakiś uniwersalny trochę żeby w razie czego znowu kiedyś pasowały do pokoju hehehehe

Zastanawiam się nad tym szarym, ale kurcze cały pokój szary ? Nie będzie za zimno i ponuro w nim ?
Szarość ma różne odcienie- od chłodnych po cieplejsze. Ale jak się obawiasz szarości to weź ciepły beż.

Insta
bernikula jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-01-22, 14:50   #543
Kamilaa21
Bang Bang Lucky Luck !

Cytat:
Szarość ma różne odcienie- od chłodnych po cieplejsze. Ale jak się obawiasz szarości to weź ciepły beż.
Chyba dzisiaj popatrzę na stronach na ten kolor z jakąś taką szarą kanapą jak to wygląda,żeby chociaż sobie to wyobrazić ten beż a szary to wiadomo różne odcienie są więc tutaj też temat rzeka z tym kolorem... Bo na ścianach mam zamiar mieć jedynie 1 półkę , lustro i może tv chyba,że będzie półeczka mała a na nim tv. Aha i jedynie mała antyrama, nic więcej :P Nie lubię jak mi zagraca wszystko na półkach czy ścianach - miliony obrazków itd hehehe Więc dlatego przy tej szarości obawiam się, że to będzie taka surowizna na ścianach jak ten kolor będzie...
Kamilaa21 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-01-24, 15:35   #544
diabelek666
Wtajemniczenie

Czy ktos mi doradzi?
Jestem studentka i wynajmuje maly pokoik. Niestety wlasciciel nie pozwala przemalowac scian i siedze w bialej klatce :/ co prawda mam swoje meble i kanape ale te sciany mnie przytlaczaja... macie jakic pomysl? Jedyna ozdoba ro zegar i mala polka ktora ledwo sie trzyma bo nie moglam sie przewiercic :p

I never made promises lightl...
diabelek666 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-01-24, 15:52   #545
daydreaming_
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez diabelek666 Pokaż wiadomość
Czy ktos mi doradzi?
Jestem studentka i wynajmuje maly pokoik. Niestety wlasciciel nie pozwala przemalowac scian i siedze w bialej klatce :/ co prawda mam swoje meble i kanape ale te sciany mnie przytlaczaja... macie jakic pomysl? Jedyna ozdoba ro zegar i mala polka ktora ledwo sie trzyma bo nie moglam sie przewiercic :p
Naklejki na ścianę, obraz, plakaty w antyramie, kolaż ze zdjęć.

daydreaming_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-01-24, 17:58   #546
Nameria
Zadomowienie

Powieś sobie coś na ścianie, ewentualnie możesz coś nakleić.
Nameria jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-01-24, 18:32   #547
adrijah
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez diabelek666 Pokaż wiadomość
Czy ktos mi doradzi?
nie pozwolił na malowanie a na wiercenie się zgodził? teraz są jakieś taśmy, które ponoć całkiem nieźle trzymają, a jak się znudzą, to można je bez problemu odkleić. Command chyba, ale nie jestem pewna
Stary 2015-01-25, 18:34   #548
Nameria
Zadomowienie

Są takie haczyki na taśmy. Koleżanka używa, trzymajś sie dobrze, nie wiem jak ze ściąganiem. Ponoć nie uszkadzaja ścian.
Stary 2015-01-26, 10:50   #549
Wika333
Przyczajenie

Diabelek zobacz na strone xxx oni maja fajne tapety samoprzylepne. Sama jedna nakejalam w pokoju corki. Po trzech miesiacach przemeblowalam pokoj i odkleilam te tapete - i nie dosc, ze nie zostawila sladow to jeszcze udalo mi sie ja przekleic w drugim miejscu- jak na razie sie idealnie trzyma. Maja tam duzo wzorow mysle, ze spokojnie cos Ci sie uda wybrac...aa jeszcze maja rolety okienne - drukowane - wzorow tez co nie miara (mozesz taka sama grafike jak na scianie zrobic sobie w formie rolety)- Taka rolete spokojnie mozesz powiesic na oknie - bez wiercenia i ingerowania w stolarke czy sciane. looknij tam - mam nadzieje, ze pomoglam

Edytowane przez Elfia4
Czas edycji: 2015-01-26 o 19:42 Powód: reklama firmy
Wika333 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-01-26, 18:20   #550
niemodnaPOLKA
Raczkowanie

dziewczyny, zamawiała moze któraś z was na allegro dywan shaggy? interesuje mnie jak wygląda w real kolor cappucino( wiadomo że fotki na aukcjach często kłamia )
niemodnaPOLKA jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-01-27, 13:01   #551
Nameria
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez niemodnaPOLKA Pokaż wiadomość
dziewczyny, zamawiała moze któraś z was na allegro dywan shaggy? interesuje mnie jak wygląda w real kolor cappucino( wiadomo że fotki na aukcjach często kłamia )
Najlepiej jak masz możliwośc to sprawdź firmę i wybierz się do sklepu z dywanami.
Jesteś pewna, że chcesz shaggy? Ja mam i już nigdy więcej bym nie kupiła. Co z tego, że ładny ale utrzymać to w czystości to istne piekło. Co roku oddaję do prania i co roku jestem przerażona ile brudu z niego wycieka a odkurzam go przynajmniej dwa razy w tygodniu. W tym roku zamierzam dwa razy go uprać. Oczywiście tez nie da rady prać go samemu.
Stary 2015-01-27, 23:39   #552
niemodnaPOLKA
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Nameria Pokaż wiadomość
Najlepiej jak masz możliwośc to sprawdź firmę i wybierz się do sklepu z dywanami.
Jesteś pewna, że chcesz shaggy? Ja mam i już nigdy więcej bym nie kupiła. Co z tego, że ładny ale utrzymać to w czystości to istne piekło. Co roku oddaję do prania i co roku jestem przerażona ile brudu z niego wycieka a odkurzam go przynajmniej dwa razy w tygodniu. W tym roku zamierzam dwa razy go uprać. Oczywiście tez nie da rady prać go samemu.
no boje sie też że beda włosy i syf w tych kłaczkach ale tak i tak odkurzam co 2 dni
Stary 2015-02-02, 04:51   #553
marcingronet
Przyczajenie

przymierzamy się do remontu po zakupie domu, pierwszy idzie salon przeglądam mnustwo stro w celach inspiracji jedno w tej chwili wiem na pewno będzie oświetlenie wbudowane w sufit podwieszany, znalazłem coś takkigo - http://lampomaniak.pl/29-lampy-techniczne, co myślicie o tych ledowych?
marcingronet jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-02-02, 10:11   #554
Nameria
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez marcingronet Pokaż wiadomość
przymierzamy się do remontu po zakupie domu, pierwszy idzie salon przeglądam mnustwo stro w celach inspiracji jedno w tej chwili wiem na pewno będzie oświetlenie wbudowane w sufit podwieszany, znalazłem coś takkigo - http://lampomaniak.pl/29-lampy-techniczne, co myślicie o tych ledowych?
Masz już ten podwieszany sufit, czy dopiero będziesz robiła?
Stary 2015-02-02, 15:24   #555
Wika28
Zakorzenienie

Dziewczyny, jak ożywić pokój w którym są meble w kolorze olchy miodowej i piaskowe ściany? Jest pomarańczowy dywan i biała firanka z małymi elementami pomarańczowego. Na razie nie chcę zmieniać mebli ani malować ścian, bo mieszkanie nie jest mieszkaniem docelowym, ale brakuje mi trochę jakiegoś mocnego akcentu. Chcę kupić narzutę na łóżko, powiesić kilka zdjęć ślubnych na jednej pustej ścianie, może wymienić dywan i firankę. Na pewno nie chcę koloru niebieskiego w żadnym odcieniu. Myślałam o ciemnym brązie, wenge, ale może jeszcze jakieś inne kolory?
Wika28 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-02-03, 08:55   #556
bernikula
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Wika28 Pokaż wiadomość
Dziewczyny, jak ożywić pokój w którym są meble w kolorze olchy miodowej i piaskowe ściany? Jest pomarańczowy dywan i biała firanka z małymi elementami pomarańczowego. Na razie nie chcę zmieniać mebli ani malować ścian, bo mieszkanie nie jest mieszkaniem docelowym, ale brakuje mi trochę jakiegoś mocnego akcentu. Chcę kupić narzutę na łóżko, powiesić kilka zdjęć ślubnych na jednej pustej ścianie, może wymienić dywan i firankę. Na pewno nie chcę koloru niebieskiego w żadnym odcieniu. Myślałam o ciemnym brązie, wenge, ale może jeszcze jakieś inne kolory?
Jeśli chcesz ożywić to brąz odpada. Olchę dobrze ożywia jasna zieleń. Mógłby być dywanik w tym kolorze, zasłonki, narzuta na kanapę bądź jakieś ozdoby typu wazon itd.

Insta
Stary 2015-02-03, 13:37   #557
Wika28
Zakorzenienie

Cytat:
Jeśli chcesz ożywić to brąz odpada. Olchę dobrze ożywia jasna zieleń. Mógłby być dywanik w tym kolorze, zasłonki, narzuta na kanapę bądź jakieś ozdoby typu wazon itd.
tak myślałam, że brąz niewiele zmieni. Ta zieleń też za mną chodziła, więc chyba w tym kierunku pójdę zastanawiam się jeszcze, czy bardzo źle by wyglądało, gdybym ten pomarańczowy dywanik zostawiła (rolety też są pomarańczowe) i dała tylko zieloną narzutę na łóżko, zielone zasłonki, osłonki na doniczki i zdjęcia na ścianę - mamy dużo zdjęć w plenerze, gdzie dominuje zieleń. Zieleń z pomarańczem też się powinna ładnie komponować, tylko czy to już nie za dużo będzie
Stary 2015-02-03, 13:50   #558
bernikula
Zakorzenienie

Cytat:
tak myślałam, że brąz niewiele zmieni. Ta zieleń też za mną chodziła, więc chyba w tym kierunku pójdę zastanawiam się jeszcze, czy bardzo źle by wyglądało, gdybym ten pomarańczowy dywanik zostawiła (rolety też są pomarańczowe) i dała tylko zieloną narzutę na łóżko, zielone zasłonki, osłonki na doniczki i zdjęcia na ścianę - mamy dużo zdjęć w plenerze, gdzie dominuje zieleń. Zieleń z pomarańczem też się powinna ładnie komponować, tylko czy to już nie za dużo będzie
Jeśli pomieszczenie jest małe to może być trochę za dużo kolorów. Będzie kontrastowo, ale i kolorowo. P.S. Rolety najlepiej dawać w neutralnych kolorach, bo przy zmianie aranżacji mogą pozostać

Insta
Stary 2015-02-03, 14:12   #559
Nameria
Zadomowienie

Cytat:
jak tylko narzuta będzie zielona, myślę, że będzie ok. Będzie stanowiła akcent.
Ważne, żebyś już żadnego innego koloru nie wprowadzała.
Stary 2015-02-03, 14:59   #560
Wika28
Zakorzenienie

Dzięki Dziewczyny za podpowiedzi to szukam na pierwszy ogień ładnej zielonej narzuty
Stary 2015-02-03, 19:41   #561
Elfia4
DOMator

Zieleń w pomarańczem bywa ryzykownym połączeniem. W zależności od odcieni może wyjść ok, ale łatwo o efekt marchewki z groszkiem, a to już ładne nie jest.
Ja bym jednak zneutralizowała ten pomarańcz i ciepłe kolory bielą lub granatem. Oba kolory wyglądają ładnie z czystym pomarańczem.
Elfia4 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-02-04, 15:55   #562
Wika28
Zakorzenienie

Cytat:
Jeśli pomieszczenie jest małe to może być trochę za dużo kolorów. Będzie kontrastowo, ale i kolorowo. P.S. Rolety najlepiej dawać w neutralnych kolorach, bo przy zmianie aranżacji mogą pozostać
pomieszczenie nie jest za duże, więc może być faktycznie kolorowo. Tym bardziej, że mam dużo książek, więc półki same w sobie są już dosyć kolorowe. Co do rolet, to słusznie, ale nie wzięłam tego pod uwagę przy zakupie - nowe mieszkanie będę urządzać inaczej W dzień rolet nie widać, na noc zasłaniam tylko jedną, więc może da się jakoś z nimi pogodzić.

Cytat:
Napisane przez Elfia4 Pokaż wiadomość
Zieleń w pomarańczem bywa ryzykownym połączeniem. W zależności od odcieni może wyjść ok, ale łatwo o efekt marchewki z groszkiem, a to już ładne nie jest.
Ja bym jednak zneutralizowała ten pomarańcz i ciepłe kolory bielą lub granatem. Oba kolory wyglądają ładnie z czystym pomarańczem.
Nad bielą też myślałam, choć z bielą będzie trochę "mdło". Bo rozumiem, że narzuta też byłaby w kolorze białym? O granacie nie pomyślałam, bo pierwotnie pokój był w połączeniu z niebieskim i ten niebieski dosyć mocno mnie już zmęczył Została w nim niebieska wersalka, która służy za łóżko i którą teraz chcę całkiem zakryć narzutą, by nie było widać niebieskiego No ale może granat jednak najmniej ryzykowny będzie.

Wklejam zdjęcie z dokombinowaną przeze mnie zieloną narzutą. Nie mam przekonania czy jednak taka. Może ciemniejsza?

Mebelki są stare, ale nie chcę ich wymieniać, bo jesteśmy w trakcie szukania nowego mieszkania. Będą tylko wymienione te z kulkami zamiast uchwytów - na szafę z metalowymi uchwytami (z takimi, jak przy biurku), bo taką szafę mamy w przedpokoju (a przedpokój remontujemy).
To, w co jestem w stanie zainwestować - firanka, dywan, narzuta, zasłonki, jakieś dodatki typu obraz, oprawione zdjęcia, lampa, może przemalowanie ścian

https://wizaz.pl/forum/attachment.ph...5&d=1423061593

Edytowane przez Wika28
Czas edycji: 2015-02-04 o 15:59
Stary 2015-02-04, 21:53   #563
Elfia4
DOMator

Ten pomarańcz to raczej rudy.
Szare ściany z wklejonej wizualki wyglądałby u ciebie świetnie. Mogłyby być nawet jaśniejsze, bo pokój wąski.
Zaczęłabym od białych zasłon, zupełnie gładkich, długich, najlepiej od ściany do ściany (tylko ten karnisz przeszkadza - jest za krótki). Do tego granatowa narzuta pasowałaby, podobnie jak grafit czy szarość, a dla ożywienia poduszki w odcieniach pomarańczowych.
Zieleń też nie najgorzej, chociaż przy szarych ścianach wyglądałaby dużo lepiej.
Pomieszczenie jest wysokie? Przez puste ściany wydaje się jeszcze wyższe i węższe. Może powieś nad łóżkiem ze dwa plakaty w dużych ramach (70x100 cm). Jeśli wprowadzisz akcent szary czy granatowy, to fajnie zagrają tam minimalistyczne kolorystycznie plakaty wasilewskiego http://www.wasilewski.art.pl/plakaty.html

Zieleń przydałaby się tak czy inaczej w postaci ciekawej rośliny.

Na marginesie podziwiam porządek i brak bibelotów. U mnie książki i segregatory niemal wysypują się z półek, a kosmetyki zawsze wypełzają z szuflady i to w tempie godnym sprintera.
Elfia4 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-02-04, 23:19   #564
Wika28
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Elfia4 Pokaż wiadomość
Ten pomarańcz to raczej rudy.
Szare ściany z wklejonej wizualki wyglądałby u ciebie świetnie. Mogłyby być nawet jaśniejsze, bo pokój wąski.
Zaczęłabym od białych zasłon, zupełnie gładkich, długich, najlepiej od ściany do ściany (tylko ten karnisz przeszkadza - jest za krótki). Do tego granatowa narzuta pasowałaby, podobnie jak grafit czy szarość, a dla ożywienia poduszki w odcieniach pomarańczowych.
Zieleń też nie najgorzej, chociaż przy szarych ścianach wyglądałaby dużo lepiej.
Pomieszczenie jest wysokie? Przez puste ściany wydaje się jeszcze wyższe i węższe. Może powieś nad łóżkiem ze dwa plakaty w dużych ramach (70x100 cm). Jeśli wprowadzisz akcent szary czy granatowy, to fajnie zagrają tam minimalistyczne kolorystycznie plakaty wasilewskiego http://www.wasilewski.art.pl/plakaty.html

Zieleń przydałaby się tak czy inaczej w postaci ciekawej rośliny.

Na marginesie podziwiam porządek i brak bibelotów. U mnie książki i segregatory niemal wysypują się z półek, a kosmetyki zawsze wypełzają z szuflady i to w tempie godnym sprintera.
pomysł bardzo mi się podoba pokój nabierze charakteru Białe zasłony na całą ścianę to jest to, czego głównie mi brakowało, bo ta ściana jest taka pusta. Do tej pory stał tam kwietnik rozporowy. Zastanawiam się czy nie wystarczyłaby np. sama biała firanka na całą ścianę- mam tak w dużym pokoju i całkiem fajnie to wygląda. Malowanie ścian będę mogła zrobić dopiero latem, bo wcześniej będzie remont przedpokoju (Mąż pewnie padnie, bo jeszcze rok nie minął od ostatniego malowania )
Pomieszczenia są wysokie - 2,80 m. Na ścianę myślałam jednak dać nasze zdjęcia - mam sporo fajnych z sesji. Albo w kolorze, gdyby potrzebny był akcent zielony, albo czarno-białe (przy narzucie granatowej lub szarej).
Nie mogę sobie tylko nadal wyobrazić koloru tej narzuty. Przy szarych ścianach to chyba jednak granatowa lub zielona. Choć z pomarańczowymi poduchami mogłaby być i szara.
Plakat Wasilewskiego przyda mi się w przedpokoju
Dziękuję Ci bardzo za tyle fajnych pomysłów

co do bibelotów, to też je lubię: anioły, obrazy, kolorowe doniczki, rzeźby - mam kilka kartonów na strychu w mieszkaniu staram się trzymać niewiele, co pewien czas tylko je wymieniam
a książki i segregatory też mi się ledwo mieszczą,

Edytowane przez Wika28
Czas edycji: 2015-02-16 o 08:59
Stary 2015-02-05, 19:00   #565
niemodnaPOLKA
Raczkowanie

dziewczyny,malowała z Was może któraś farbą z decoral jasny beż/lody waniliowe albo bita śmietana? bo nie wiem którą wybrać
Stary 2015-02-07, 11:30   #566
Nameria
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez niemodnaPOLKA Pokaż wiadomość
dziewczyny,malowała z Was może któraś farbą z decoral jasny beż/lody waniliowe albo bita śmietana? bo nie wiem którą wybrać
jak bardzo się zastanawiasz kup próbkę farby.
Ja ostatnio tak robiła, tylko duluxem malowałam. Kupiłam farbę,przyniosłam do domu. Na próbniku wydawała się jasna, prawie biała a na ścianie wyszła żółtawa rozrabiałam ją z białą. Po tym kupiłam próbki i kolejne farby już kupowałam według tych próbek.
Lepiej wydac 5 zł na próbkę niż 50 na całe wiadro farby
Stary 2015-02-08, 13:15   #567
yamkar89
Przyczajenie

Red face Projekt pokoju, pomożecie?

Witam, jak w temacie, czy któraś z Pań/panów zechcieliby pomóc mi w urządzaniu pokoju ? pytam teraz,zanim wymierzę i sporządzę szkic pokoju pomoc czysto koleżeńska, liczę na wspólną pracę. Mieszkam w nim od paru ładnych lat, co pół roku robię przemeblowanie i po prostu szaleję powoli.. pozdrawiam serdecznie
yamkar89 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-02-08, 20:14   #568
dezire
Zakorzenienie

Dot.: Projekt pokoju, pomożecie?

A chodzi o 'zlecenie' pracy czy o pomoc na forum.

2004 - Boisz się, że ludzie z internetu odnajdą cię w prawdziwym życiu.

2014 - Boisz się, że ludzie z prawdziwego życia odnajdą cię w internecie.

dezire jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-02-08, 20:25   #569
yamkar89
Przyczajenie

Zwyczajna pomoc
yamkar89 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-02-08, 20:45   #570
Nameria
Zadomowienie

poczytaj sobie podobne wątki, wiele osób tu otrzymało pomoc ocenisz, czy chcesz takiej pomocy

Nowe wątki na forum Dom, mieszkanie, nieruchomości

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości