Mamusie Kwietniowe 2015! cz.XI - Strona 101 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2015-02-03, 17:37   #3001
soniuska
Zakorzenienie

Dot.: Mamusie Kwietniowe 2015! cz.XI

Cytat:
Napisane przez Majka232 Pokaż wiadomość
U nas też się nazbiera ok.30 osób
Pewnie jakies dzieci w rodzinie? U nas brak na szczescie
soniuska jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-02-03, 17:38   #3002
kamilove
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez soniuska Pokaż wiadomość
Byloby u nas mniej gdyby nie to ze mam 3pary dziadkow, zapraszam przyjaciolke jako chrzestna z mezem i moj ojciec bedzie ze swoja "dziewczyna"
No tak rozumiem, u mnie też dochodzi dwoje dzieciaczków mojej chrzestnej ale za to chrzestnego nie zaprosze bo kontaktów nie utrzymujemy w sumie. Dziadków juz nie mamy, tylko 2 babcie moja i męża
Stary 2015-02-03, 17:39   #3003
siempre
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Hanka20 Pokaż wiadomość
Dzięki tez uwielbiam jej książki! A ta jest chyba jakaś nowa? Bo nie kojarzę żebym czytała.

Wróciłam ze spacerku pięknie jest na dworze lekki mrozik, słońce... trochę głupio mi było tak samej bez celu spacerować wiec po drodze z parku wstapilam do lumpka i zakupiłam kurteczke dla małego z Georga nie wiem co prawda czy ja wykorzystam bo jest na 3-6 miesięcy a tu akurat będzie lato ale może we wrześniu jeszcze w nią wejdzie
Śliczna kurteczka

Cytat:
Napisane przez MaŁa_Sylwia Pokaż wiadomość
prosze to sa zdjecia.

moze poszukam pozniej aukcji to pokaze ide sie teraz ogarnac bo mamy dzis SR, to przy okazji do mamy na kawe wjedziemy milego wieczoru dziewczyny!
Świetna paczka Gratuluję wylicytowania

Cytat:
Napisane przez madzixx88 Pokaż wiadomość
Siempre-wklejam fotki albumu
Dziękuję

Cytat:
Black i na pewno bede dokupowac ciuszki jak sie maly urodzi i zobacze ze czegos mi brak, teraz mam tak minimalistycznie tych ciuchow
Sonia a mówiłaś, że masz tyle prania i prasowania dla dzidziusia Ciekawa jestem tej ilości

Edytowane przez siempre
Czas edycji: 2015-02-03 o 17:41
siempre jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-02-03, 17:40   #3004
Majka232
Zakorzenienie

Ja jestem za emolientem, dlatego, że później nie trzeba juz niczym smarować, a i kąpiel jest łatwiejsza bo nic nie trzeba spłukiwać.
Emolient nawilża delikatna skórę noworodka, nie musi to być skóra alergiczna, taka skóra jest po prostu bardzo bardzo delikatna
Stary 2015-02-03, 17:40   #3005
kamilove
Zakorzenienie

Nie widzę fotek, zaraz postaram się na kompie podejrzeć ale mąż dziś w domu i okupuje lapka
Stary 2015-02-03, 17:42   #3006
Majka232
Zakorzenienie

Cytat:
Pewnie jakies dzieci w rodzinie? U nas brak na szczescie

To bez dzieci, jak dzieci doliczę to wyjdzie dodatkowe 10 osób (dzieci ok.2-6 lat)
Stary 2015-02-03, 17:42   #3007
kamilove
Zakorzenienie

Cytat:
Ja jestem za emolientem, dlatego, że później nie trzeba juz niczym smarować, a i kąpiel jest łatwiejsza bo nic nie trzeba spłukiwać.
Emolient nawilża delikatna skórę noworodka, nie musi to być skóra alergiczna, taka skóra jest po prostu bardzo bardzo delikatna
No tak ale czy skóra nie przyzwyczaja się? Bo ja właśnie nasluchalam się takich opinii i stad moje podejście teraz.. Ale może mnie odwiedziesz od niego
Stary 2015-02-03, 17:43   #3008
FlightlessBird
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez gossip_girl21 Pokaż wiadomość
wiecie co dziwnego zauważyłamm? chyba że to jedno i drugie nie ma na siebie wpływu ale jak mi sie macica stawia to siku mi się chce okropnie wtedy lub odwrotnie jak mi się chce siku to mi się stawia ma to sens? :P
chyba coś w tym jest, bo mam tak samo
Cytat:
Napisane przez kamilove Pokaż wiadomość
Hanka i ja mam takie podejście do emolientow jak Ty dokładnie
ja też

idę grać z mężem w Remika

FlightlessBird jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-02-03, 17:46   #3009
soniuska
Zakorzenienie

Cytat:
No tak rozumiem, u mnie też dochodzi dwoje dzieciaczków mojej chrzestnej ale za to chrzestnego nie zaprosze bo kontaktów nie utrzymujemy w sumie. Dziadków juz nie mamy, tylko 2 babcie moja i męża

no tak i sie zbiera

Cytat:
Napisane przez siempre Pokaż wiadomość
Śliczna kurteczka

Świetna paczka Gratuluję wylicytowania

Dziękuję

Sonia a mówiłaś, że masz tyle prania i prasowania dla dzidziusia Ciekawa jestem tej ilości
no ale tu tez posciele do wyprasowania sa..pieluchy tetrowe..wiec sie zbiera.
Ciuszkow nie mam duzo jak patrze ile Sylwia,czy Gosia czy Maja maja ale ogolem pewnie sa takie ktore maja mniej niz ja.

Cytat:
To bez dzieci, jak dzieci doliczę to wyjdzie dodatkowe 10 osób (dzieci ok.2-6 lat)
O mamo!

---------- Dopisano o 17:46 ---------- Poprzedni post napisano o 17:45 ----------

Cytat:
Napisane przez FlightlessBird Pokaż wiadomość
chyba coś w tym jest, bo mam tak samo

ja też

idę grać z mężem w Remika
Bawcie sie dobrze
Stary 2015-02-03, 17:47   #3010
Majka232
Zakorzenienie

Cytat:
No tak ale czy skóra nie przyzwyczaja się? Bo ja właśnie nasluchalam się takich opinii i stad moje podejście teraz.. Ale może mnie odwiedziesz od niego

Wydaje mi sie ze tak skóra może sie do wszystkiego przyzwyczaić - do mydła, balsamu itd.
Dla mnie mycie jakimś mydełkiem lub w płynie do kąpieli który potem trzeba spłukać czysta wodą byłoby wielkim utrudnieniem.
Skóra noworodka jest tak cienka i delikatna że nie chciałabym jej traktować zwykłym mydełkiem choćby był on z napisem - od pierwszych dni zycia, ale to moje zdanie i każdy może mieć inne i co innego dla kogoś być wygodne
Stary 2015-02-03, 17:48   #3011
siempre
Wtajemniczenie

Ja zapraszam na chrzciny rodziców, rodzeństwo, babcie i wyjdzie maks 20 os razem z nami A z racji tego, że wszyscy muszą dojechać i będą nocować u nas to chrzciny organizujemy w domu Więc przeważnie i tak jest tyle osób na imieninach itp. A że Tż jest kucharzem to z gotowaniem nie ma problemu Tylko nie wiemy jeszcze jaki termin
Stary 2015-02-03, 17:48   #3012
cashmere
Zakorzenienie

Cytat:

Cashmere - jak sie czujesz? Leki trochę pomogły?
Przespalam sie, leki tez chyba zrobily swoje i jest duzo lepiej. Dzieki!

Ale dzis juz nic nie robie, leze i wieczorem lykne jeszcze nospe i magnez. Oby bol nie powrocil

jestem mamą
cashmere jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-02-03, 17:49   #3013
soniuska
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez cashmere Pokaż wiadomość
przespalam sie, leki tez chyba zrobily swoje i jest duzo lepiej. Dzieki!

ale dzis juz nic nie robie, leze i wieczorem lykne jeszcze nospe i magnez. Oby bol nie powrocil
😘😘😘😘😘
Stary 2015-02-03, 17:52   #3014
siempre
Wtajemniczenie

Cytat:
Cytat:
Wydaje mi sie ze tak skóra może sie do wszystkiego przyzwyczaić - do mydła, balsamu itd.
Dla mnie mycie jakimś mydełkiem lub w płynie do kąpieli który potem trzeba spłukać czysta wodą byłoby wielkim utrudnieniem.
Skóra noworodka jest tak cienka i delikatna że nie chciałabym jej traktować zwykłym mydełkiem choćby był on z napisem - od pierwszych dni zycia, ale to moje zdanie i każdy może mieć inne i co innego dla kogoś być wygodne

Właśnie też się zastanawiam nad tym emolienem, bo do jednak do skóry z problemami jest. A jak już od początku przyzwyczaimy dziecko do emolienów to jak się pojawi jakiś problem to emolieny już nie pomogą a z drugiej strony wygodne na pewno są bo nie trzeba już niczym innym nawilżać hmmm i co tu wybrać też mam zamiszkę.
Stary 2015-02-03, 17:54   #3015
soniuska
Zakorzenienie

Cytat:
Właśnie też się zastanawiam nad tym emolienem, bo do jednak do skóry z problemami jest. A jak już od początku przyzwyczaimy dziecko do emolienów to jak się pojawi jakiś problem to emolieny już nie pomogą a z drugiej strony wygodne na pewno są bo nie trzeba już niczym innym nawilżać hmmm i co tu wybrać też mam zamiszkę.
Mi masowanie balsamikiem czy oliwka dziecka nie sprawi trudnosci,a radosc
Takiego bobasa posmarowac to chwilka
Stary 2015-02-03, 17:55   #3016
fo3kaa
Raczkowanie

Dziewczyny a czym smarujecie brzuszki? Ja mam troszke starych rozstępòw po pierwszej ciąży, nowe jeszcze sie nie pojawiły ale sumiennie codziennie smaruje sie oliwka rossmannoską babydrem fur mama, na początku byłam nakręcona na bio oil ale miała średnie opinie jak na taka cene a ze jako kosmetyczka mam zboczenie czytania składów to powiem szczerze że skład oliwki rossmannoskiej bardziej przpadl mi do gustu i cena tez jest mega. Mam nadzieje ze mnie nie wysypie za mocno rozstępami bo przed ciąża rzuciłam fajki i przybyło mi jakieś 5 kilo teraz juz 13 kilo mam na plusie wiec to w sumie juz 18 kilo a do końca jeszcze 2 miechy.. Aż strach pomyśleć ile czasu mnie bedzie kosztować wrócenie do figury sprzed roku. Nie wspomnę już o cellulicie który mam już wszędzie chyba tylko na twarzy go nie mam, nawet na ramionach robi mi sie kalafior.. Bleeee a ćwiczyć nie moge bo trzeba dbać o szyjkę :\
Stary 2015-02-03, 18:00   #3017
siempre
Wtajemniczenie

Ja dziś dokończyłam porządki w szafach, popakowałam w worki próżniowe tylko okazało się, że z niektórych powietrze uchodzi Mam nadzieję, że Tż dziś w miarę wcześniej skończy bo nie lubię siedzieć wieczorami sama.

O 19 zaplanowałam sobie domowe spa

---------- Dopisano o 18:00 ---------- Poprzedni post napisano o 17:57 ----------

Cytat:
Ja wolę takie dzieciaczki co już potrafią dobrze główkę trzymać zobaczymy jak to będzie z moim może nie będą za bardzo przerażona na poczatku
Stary 2015-02-03, 18:03   #3018
Majka232
Zakorzenienie

Cytat:

Ale dzis juz nic nie robie, leze i wieczorem lykne jeszcze nospe i magnez. Oby bol nie powrocil
Dobrze, że już lepiej

Cytat:
Ja do tego podchodzę tak, ze lepiej zapobiegać niz leczyć i uważam że taki emolient moze zapobiec ewent.problemom skórnym

Cytat:
No, mega przyjemność, zwłaszcza jak maluch nie lubi być goły i wiszczy

Cytat:
Napisane przez fo3kaa Pokaż wiadomość
Dziewczyny a czym smarujecie brzuszki? Ja mam troszke starych rozstępòw po pierwszej ciąży, nowe jeszcze sie nie pojawiły ale sumiennie codziennie smaruje sie oliwka rossmannoską babydrem fur mama, na początku byłam nakręcona na bio oil ale miała średnie opinie jak na taka cene a ze jako kosmetyczka mam zboczenie czytania składów to powiem szczerze że skład oliwki rossmannoskiej bardziej przpadl mi do gustu i cena tez jest mega. Mam nadzieje ze mnie nie wysypie za mocno rozstępami bo przed ciąża rzuciłam fajki i przybyło mi jakieś 5 kilo teraz juz 13 kilo mam na plusie wiec to w sumie juz 18 kilo a do końca jeszcze 2 miechy.. Aż strach pomyśleć ile czasu mnie bedzie kosztować wrócenie do figury sprzed roku. Nie wspomnę już o cellulicie który mam już wszędzie chyba tylko na twarzy go nie mam, nawet na ramionach robi mi sie kalafior.. Bleeee a ćwiczyć nie moge bo trzeba dbać o szyjkę :\
Tołpa, ziaja
Stary 2015-02-03, 18:04   #3019
fo3kaa
Raczkowanie

A i mam jeszcze pytanie do dziewczyn które miewają silne skurcze : czy wam też podczas skurczu brak powietrza? Ja mam takie dziwne uczucie że jak zaczyna mi twardniec brzuch to czuje jak by mi ktoś na klacie siedział i mam problem z nabraniem powietrza, przechodzi po kilku-kilkunastu sekundach jak skurcz puszcza ale boje się jak to będzie podczas porodu bo nie przepominam sobie takiego problemu w pierwszej ciąży...
Stary 2015-02-03, 18:04   #3020
gossip_girl21
Zakorzenienie

Cytat:
Ja tylko rodzicow,dziadkow, chrzestnych synka i rodzenstwo nasze zapraszam. I bedzie 20-22 osoby.
Bo...moi rodzice rozwiedzeni. Mam 3pary dziadkow no i moja siostra nie bedzie chrzestna
no u mnie najbliższa rodzina wychodzi 20 osób ale do tego teściowa zaprosi swoje rodzeńtwo bo to u Tż w rodzinie normalne takie zapraszanie wszystkich i mnie to z lekka przeraża... A jak nie zaprosisz to sie zobrażają......

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Nasz skarb 26.04.2015
gossip_girl21 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-02-03, 18:07   #3021
kamilove
Zakorzenienie

Cytat:
ok przyjęłam no poczytam jeszcze sobie za i przeciw, nie zaszkodzi

Cytat:

no oby nie powrócił

Cytat:
co nie? dla mnie to trochę tak jakby smarować skórę kremem na odparzenia gdy ich nie ma, choć z drugiej str używamy kremów przeciw starzeniowych by zapobiegać przedwczesnym zmarszczkom pokręcone to ja jednak spróbuję najpierw zwykły żel do kąpieli z tych dla dzieci, jak będzie potrzeba to wkroczę z tymi aptecznymi

Cytat:
Napisane przez fo3kaa Pokaż wiadomość
ja od początku używałam balsamu ziajii mamma mia, później dołączyłam na zmianę właśnie oliwkę rossmanowską i krem palmersa, ważne chyba by systematycznie nawilżać i cały czas czuć coś na skórze
kamilove jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-02-03, 18:08   #3022
lekkaatletka
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez kana158 Pokaż wiadomość
O to super! A czy możesz napisać później jakie masz wrażenia z tego spotkania?
Rozmawiałam z lekarzem prowadzącym moją ciążę i bez ogródek powiedział mi, że dla dziecka to najlepsze ubezpieczenie na przyszłość... zwłaszcza jeśli brać pod uwagę choroby przebyte w rodzinie i historię mojego leczenia (białaczka, rak piersi, a w moim przypadku hematologia).

Z drugiej strony Lekkaatletka ma rację - jak narazie dane nt. wykorzystania krwi pępowinowej nie są przekonujące - zwłaszcza biorąc pod uwagę ceny za przechowywanie.

Powiem Wam, że mamy dylemat, mój M mówi, że jak poskąpimy i w przyszłości okaże się, że w ten sposób mogliśmy uratować życie lub zdrowie Małej, to nigdy sobie tego nie wybaczymy - i racja.
Weź pod uwagę to, że krew pępowinowa jest przydatna dla rodzeństwa dziecka, a nie dla niego samego. W Polsce dotychczas nie przeprowadzono ani jednej transfuzji własnych komórek macierzystych dziecku, którego życie było zagrożone. Krew pępowinowa jest używana głównie w terapii białaczek dziecięcych - ale białaczki u dzieci mają charakter genetyczny, więc nie można dziecku podać jego własnych komórek, bo w tych komórkach z pępowiny też są już komórki nowotworowe.
Czyli nawet jeśli człowiek te komórki pobierze, a dziecko będzie miało białaczkę, to i tak jego komórek nie będzie można mu podać

Po drugie, ilość pobranej z pępowiny komórek macierzystych jest wystarczająca do terapii dziecka do mniej więcej 10 roku życia. Jest ich zbyt mało, aby pomóc dziecku starszemu lub osobie dorosłej. Czyli jest to polisa dla rodzeństwa dziecka, ale też tylko dopóki siostra/brat będzie mały.

Gdzieś mam linki na ten temat, jeśli sobie życzycie, podrzucę jutro. Poważnie o tym myślałam, bo byłam na spotkaniu z konsultantką z banku krwi, czytałam artykuły naukowe i wyrobiłam sobie opinię na podtsawie naukowych źródeł, nie reklam.
Cytat:
Też mnie irytują takie syt. ale z drugiej strony - oni chcą dobrze. Nie da sie im wytłumaczyć, że macie inną wizję?
Ja mam garderobę ale ciuszki dzieci bedą w swoich pokojach, jeden jest z garderobą, a w drugim zrobimy sporą szafę.
Naszą garderobę musimy powiększyc, bo sami sie w niej nie mieścimy, chociaż moze wystarczy ja posprzątać
O tak, sprzątanie też nam się przyda.

My tłumaczymy ciągle, ale to ma być ich pierwsza wnuczka i chyba dlatego się tak jarają Tylko niech to dla siebie zachowają
lekkaatletka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-02-03, 18:28   #3023
gosiak0512
Zakorzenienie

KAMILOVE no to racja. Wymiana tylko standardowych części które się po prostu zużywają nic po za tym.. my teraz z racji powiększenia rodziny myślimy o cmaxie.

Co do emolietów to ja z przezorności od nich zacznę bo niby my z mężem nie alergicy ale u chłopaków i alergie i pokarmówki i azs.. więc wolę małą od razu w emoliet wsadzić. Po za tym często gęsto u dzieci występuje rumień noworodkowy i emoliet pomaga też wtedy, no i ciałko delikatne i nie przyzwyczajone do ubranek więc jakaś ta barierka jest wtedy.

---------- Dopisano o 18:28 ---------- Poprzedni post napisano o 18:27 ----------

a w ogóle to gadałam z mężem bo jest w hotelu już i się zwyłam jak bóbr

gosiak0512 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-02-03, 18:29   #3024
kana158
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez lekkaatletka Pokaż wiadomość
Weź pod uwagę to, że krew pępowinowa jest przydatna dla rodzeństwa dziecka, a nie dla niego samego. W Polsce dotychczas nie przeprowadzono ani jednej transfuzji własnych komórek macierzystych dziecku, którego życie było zagrożone. Krew pępowinowa jest używana głównie w terapii białaczek dziecięcych - ale białaczki u dzieci mają charakter genetyczny, więc nie można dziecku podać jego własnych komórek, bo w tych komórkach z pępowiny też są już komórki nowotworowe.
Czyli nawet jeśli człowiek te komórki pobierze, a dziecko będzie miało białaczkę, to i tak jego komórek nie będzie można mu podać

Po drugie, ilość pobranej z pępowiny komórek macierzystych jest wystarczająca do terapii dziecka do mniej więcej 10 roku życia. Jest ich zbyt mało, aby pomóc dziecku starszemu lub osobie dorosłej. Czyli jest to polisa dla rodzeństwa dziecka, ale też tylko dopóki siostra/brat będzie mały.

Gdzieś mam linki na ten temat, jeśli sobie życzycie, podrzucę jutro. Poważnie o tym myślałam, bo byłam na spotkaniu z konsultantką z banku krwi, czytałam artykuły naukowe i wyrobiłam sobie opinię na podtsawie naukowych źródeł, nie reklam.
Będę wdzięczna za linki! Dotychczas plusów i minusów krwi pępowinowej jest na równi.
Lekarz (który nie ma w tym interesu oraz nie rekomenduje konkretnego banku-więc reklama odpada) jest na TAK, natomiast koleżanka, która ma doktorat z biotechnologii (i też siedzi "w temacie") odradza - dla swoich dzieci zresztą nie skorzystała z tej opcji (a pieniądze raczej nie były tu problemem). Może jak poczytam, to podejmę jakąś konkretną decyzję.
Prawdą jest również to, że badania nad komórkami macierzystymi to przyszłość nowoczesnej medycyny i za parę lat mogą mieć o wiele szersze zastosowanie niż obecnie.
kana158 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-02-03, 18:37   #3025
Majka232
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez gosiak0512 Pokaż wiadomość
KAMILOVE no to racja. Wymiana tylko standardowych części które się po prostu zużywają nic po za tym.. my teraz z racji powiększenia rodziny myślimy o cmaxie.

Co do emolietów to ja z przezorności od nich zacznę bo niby my z mężem nie alergicy ale u chłopaków i alergie i pokarmówki i azs.. więc wolę małą od razu w emoliet wsadzić. Po za tym często gęsto u dzieci występuje rumień noworodkowy i emoliet pomaga też wtedy, no i ciałko delikatne i nie przyzwyczajone do ubranek więc jakaś ta barierka jest wtedy.

---------- Dopisano o 18:28 ---------- Poprzedni post napisano o 18:27 ----------

a w ogóle to gadałam z mężem bo jest w hotelu już i się zwyłam jak bóbr
Dlaczego Ci smutno?
Stary 2015-02-03, 18:41   #3026
gosiak0512
Zakorzenienie

Cytat:
Dlaczego Ci smutno?
aj bo mi tęskno jest
rzadko się rozstajemy, ma wyjazdy służbowe z obecnej roboty ale wtedy jedzie ze swoją znaną ekipą i wiem że nie jest tam sam, a teraz siedzi sam i nawet nie ma do kogo dzioba otworzyć..

Stary 2015-02-03, 18:41   #3027
kamilove
Zakorzenienie

Gosiak bo ja nie w temacie, gdzie wyjechał Twój mąż?
Stary 2015-02-03, 18:43   #3028
Majka232
Zakorzenienie

Cytat:
aj bo mi tęskno jest
rzadko się rozstajemy, ma wyjazdy służbowe z obecnej roboty ale wtedy jedzie ze swoją znaną ekipą i wiem że nie jest tam sam, a teraz siedzi sam i nawet nie ma do kogo dzioba otworzyć..
A na długo pojechał?
Stary 2015-02-03, 18:46   #3029
gosiak0512
Zakorzenienie

MAJKA no niby nie bo w czwartek wraca..

KAMILOVE mąż siedzi w Katowicach, pojechał po odbiór auta i sprzętu bo firmę otworzył i 2 dni szkolenie na maszynach jeszcze zalicza żeby wiedzieć co do czego

Stary 2015-02-03, 18:49   #3030
Majka232
Zakorzenienie

Cytat:
MAJKA no niby nie bo w czwartek wraca..

KAMILOVE mąż siedzi w Katowicach, pojechał po odbiór auta i sprzętu bo firmę otworzył i 2 dni szkolenie na maszynach jeszcze zalicza żeby wiedzieć co do czego

Oj to zaraz wraca
Nie smutaj się

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości