Drewniany domek/ domek holenderski. - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Dom, mieszkanie, nieruchomości

Notka

Dom, mieszkanie, nieruchomości Szukasz domu, mieszkania lub nieruchomości? Masz już upatrzone lokum i czeka cię remont? Dobrze trafiłeś - tutaj wymieniamy się wiedzą i doświadczeniem.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2014-09-02, 16:32   #1
Nimfa20
Elwirka-Elmirka :D

Drewniany domek/ domek holenderski.

Czy ma któraś z Was - lub z Waszych znajomych domek drewniany/ holenderski całoroczny?

Niby trzeba mieć tylko działkę i tyle wystarczy, ale czy na pewno?

Jak wygląda sprawa z elektryką, ogrzewaniem, kanalizacją itp?

Czy na taki domek można dostać kredyt np. hipoteczny?

https://www.google.pl/search?q=domek...w=1366&bih=643
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg domek.jpg (37,5 KB, 98 załadowań)

Edytowane przez Nimfa20
Czas edycji: 2014-09-02 o 16:34
Nimfa20 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-09-03, 10:14   #2
przylaszczka50
BAN stały

Dot.: Drewniany domek/ domek holenderski.

Chyba najlepiej jak zapytasz o to wszystko w Urzędzie Miasta czy Gminy w odpowiednim referacie.
Domki do 25 m. kw. powierzchni nie potrzebują pozwolenia lecz trzeba je zgłosić.
przylaszczka50 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-09-03, 12:00   #3
evela28
na drugie mam Irena

Cytat:
Napisane przez Nimfa20 Pokaż wiadomość
Czy ma któraś z Was - lub z Waszych znajomych domek drewniany/ holenderski całoroczny?

Niby trzeba mieć tylko działkę i tyle wystarczy, ale czy na pewno?

Jak wygląda sprawa z elektryką, ogrzewaniem, kanalizacją itp?

Czy na taki domek można dostać kredyt np. hipoteczny?

https://www.google.pl/search?q=domek...w=1366&bih=643
jeśli ma to być domek całoroczny, musi być na fundamentach, więc sprawy papierkowe wyglądają tak samo jak w przypadku domu murowanego.
tobie chodzi o dom drewniany czy malutki domek letniskowy?

kiedy życie daje ci w twarz
uśmiechnij się i z politowaniem powiedz:
bijesz się jak ciota
evela28 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-09-03, 12:14   #4
af6a7928a10f2efb7030debf852af0b1c87659cc
Konto usunięte

normalnie potrzebujesz pozwolenia, jak na murowany

elektryka itp jest przecież taka sama jak w murowanym, czemu miałaby się różnić

dostaniesz hipoteczny na taki domek o ile oczywiście wszystkie formalności (z pozwoleniem) będziesz miała załatwione
choć też nie we wszystkich bankach dają
af6a7928a10f2efb7030debf852af0b1c87659cc jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-09-05, 08:38   #5
Nimfa20

Cytat:
Napisane przez przylaszczka50 Pokaż wiadomość
Chyba najlepiej jak zapytasz o to wszystko w Urzędzie Miasta czy Gminy w odpowiednim referacie.
Domki do 25 m. kw. powierzchni nie potrzebują pozwolenia lecz trzeba je zgłosić.
Byłam dzisiaj Dostałam odpowiedni 'papier' do wypełnienia, później do geodezji itd.
Cytat:
Napisane przez evela28 Pokaż wiadomość
jeśli ma to być domek całoroczny, musi być na fundamentach, więc sprawy papierkowe wyglądają tak samo jak w przypadku domu murowanego.
tobie chodzi o dom drewniany czy malutki domek letniskowy?
Widziałam, że są różne rodzaje. Nie wiem jak jest dokładnie z tymi nazwami, bo czytałam o :

domkach holenderskich
domkach letniskowych
domkach letniskowych całorocznych
domkach drewnianych

Mnie chodziło bardziej o 'letniskowy całoroczny' , ale to w zasadzie jak 'domek drewniany' . Powierzchnia ok. 50-70 m2 , optymalnie 60.
Parterowy lub z poddaszem użytkowym- zależy też od ceny.

[1=af6a7928a10f2efb7030deb f852af0b1c87659cc;4798356 2]normalnie potrzebujesz pozwolenia, jak na murowany

elektryka itp jest przecież taka sama jak w murowanym, czemu miałaby się różnić

dostaniesz hipoteczny na taki domek o ile oczywiście wszystkie formalności (z pozwoleniem) będziesz miała załatwione
choć też nie we wszystkich bankach dają [/QUOTE]

Też doczytałam o kredycie i bankach.

Miałam kupić mieszkanie od sąsiadów z dołu, ale po pierwsze : nie określają się kiedy będą sprzedawać - tzn. mieli się wyprowadzać do 2 mieszkania, ale na razie robią zieleń wokół itd. i nie wiem ile może to potrwać. Mnie zależy jak najszybciej, bo chcę zabrać do siebie babcię, która do końca grudnia musi określić się z kupnem swojego mieszkania . Babci mieszkanie nie na rękę, bo (niby 10 tys. ale co najmniej drugie tyle w remont) babcia jest starsza, nie chce zabawy w remont i kupno tego mieszkania więcej narobi bigosu niż jest warte (podział rodzeństwa itd.).

Po drugie, niby chcą sprzedać, ale właścicielka nic nie napomina o sprzedaży, ostatnio rozmawiałam z nią w czerwcu, do tego czasu cisza, a ja nie chcę też tam 'co chwila' biegać i się dopytywać. O mieszkanie pytałam już w marcu.

Po trzecie: na początku stwierdziłam, że ulica ok. 4 m od domu nie będzie mi przeszkadzać, bo mieszkam na górze i jestem przyzwyczajona. Z czasem doszłam do wniosku , że może być problem, bo mam 3 koty , z których 2 są chętne do wychodzenia i boję się, że kiedyś nie upilnuję i któryś albo ucieknie, albo wpadnie pod auto.

4. Teraz była robiona elewacja budynku. Od strony podwórka w narożniku ściany zbiera się woda i jak pada widać, jak mokry jest od dołu budynek.
Przed elewacją ściana od dołu do góry była zielona z wilgoci.
Nie chcę się świadomi pchać w takie coś. Poza tym, obecni właściciele robili samodzielnie coś przy piecu i wzywali niedawno straż, bo im się palić w piecu nie chciał- dym cofał na mieszkanie.

Póki co, wydaje mi się, że lepiej zainwestować w taki domek, o którym mowa wyżej. Cena za mieszkanie z dołu byłaby ok. 100- 150 tys. max , a za tyle to ja bym miała domek + działka.

Co do działki: rodzice mają wykupioną , więc z działką teoretycznie nie ma jak na razie problemu.
Za ogródkiem jest nieużytkowana działka, ale jest własnościowa. Mam dane właścicielki i będę próbowała się z nią skontaktować.

Nie wiem, będę próbowała. Dzięki za odpowiedzi

To działka rodziców, mniej- więcej tak to wygląda:
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg IMG_0416.jpg (143,0 KB, 48 załadowań)

Edytowane przez Nimfa20
Czas edycji: 2014-09-05 o 08:58
Stary 2014-09-05, 11:08   #6
przylaszczka50
BAN stały

Muszą być zachowane odpowiednie określone prawem budowlanym odległości od sąsiednich budynków, dróg dojazdowych, słupów.
Trzeba też pomyśleć czy linie wodociągowe, gazowe, telefoniczne, kanalizacyjne są w odpowiedniej odległości nawet jeśli są podziemne.
Nie zniechęcam Cię tylko dużo spraw jest do koniecznego sprawdzenia przy planowaniu budowy.
Stary 2014-09-05, 22:47   #7
Nimfa20

Cytat:
Napisane przez przylaszczka50 Pokaż wiadomość
Muszą być zachowane odpowiednie określone prawem budowlanym odległości od sąsiednich budynków, dróg dojazdowych, słupów.
Trzeba też pomyśleć czy linie wodociągowe, gazowe, telefoniczne, kanalizacyjne są w odpowiedniej odległości nawet jeśli są podziemne.
Nie zniechęcam Cię tylko dużo spraw jest do koniecznego sprawdzenia przy planowaniu budowy.
Wiem, że jest masa załatwiania Niestety, spróbować muszę.

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2014-09-29, 12:47   #8
przylaszczka50
BAN stały

I co będzie z Twoim domkiem ?Dowiadywałaś się w urzędach czy możesz się budować?
Stary 2015-02-04, 10:30   #9
kasprzyk
Raczkowanie

A zaglądałaś może na strony firm, które zajmują się budową takich domów? Dość dobre opinie zbiera chociażby Drewnolandia. Moja przyjaciółka zamawiała u nich domek letniskowy i muszę przyznać, że prezentuje się naprawdę świetnie.

kasprzyk jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-07-27, 10:43   #10
Oktana
Przyczajenie

Dom drewniany, jak każdy inny, potrzebuje pozwolenia. Mi bardzo podobają się takie domy i moim marzeniem jest zamieszkać w takim. Te są bardzo ładne moim zdaniem
Oktana jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Dom, mieszkanie, nieruchomości

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości