|
Notka |
|
Dom, mieszkanie, nieruchomości Szukasz domu, mieszkania lub nieruchomości? Masz już upatrzone lokum i czeka cię remont? Dobrze trafiłeś - tutaj wymieniamy się wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Elwirka-Elmirka :D
|
Drewniany domek/ domek holenderski.
Czy ma któraś z Was - lub z Waszych znajomych domek drewniany/ holenderski całoroczny?
Niby trzeba mieć tylko działkę i tyle wystarczy, ale czy na pewno? Jak wygląda sprawa z elektryką, ogrzewaniem, kanalizacją itp? Czy na taki domek można dostać kredyt np. hipoteczny? https://www.google.pl/search?q=domek...w=1366&bih=643
Majlo 13.03.2013 r. Melman Pers Cham Figiel-z zepsutą łapką Papugi 23 Króliki Maksiu 20.11.2010 MałeKróliki Edytowane przez Nimfa20 Czas edycji: 2014-09-02 o 16:34 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
BAN stały
|
Dot.: Drewniany domek/ domek holenderski.
Chyba najlepiej jak zapytasz o to wszystko w Urzędzie Miasta czy Gminy w odpowiednim referacie.
Domki do 25 m. kw. powierzchni nie potrzebują pozwolenia lecz trzeba je zgłosić. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 | |
na drugie mam Irena
|
Cytat:
tobie chodzi o dom drewniany czy malutki domek letniskowy?
![]() |
![]() |
#4 |
Konto usunięte
|
normalnie potrzebujesz pozwolenia, jak na murowany
![]() elektryka itp jest przecież taka sama jak w murowanym, czemu miałaby się różnić ![]() dostaniesz hipoteczny na taki domek ![]() choć też nie we wszystkich bankach dają ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 | ||
|
Cytat:
![]() Cytat:
domkach holenderskich domkach letniskowych domkach letniskowych całorocznych domkach drewnianych Mnie chodziło bardziej o 'letniskowy całoroczny' , ale to w zasadzie jak 'domek drewniany' . Powierzchnia ok. 50-70 m2 , optymalnie 60. Parterowy lub z poddaszem użytkowym- zależy też od ceny. [1=af6a7928a10f2efb7030deb f852af0b1c87659cc;4798356 2]normalnie potrzebujesz pozwolenia, jak na murowany ![]() elektryka itp jest przecież taka sama jak w murowanym, czemu miałaby się różnić ![]() dostaniesz hipoteczny na taki domek ![]() choć też nie we wszystkich bankach dają ![]() Też doczytałam o kredycie i bankach. Miałam kupić mieszkanie od sąsiadów z dołu, ale po pierwsze : nie określają się kiedy będą sprzedawać - tzn. mieli się wyprowadzać do 2 mieszkania, ale na razie robią zieleń wokół itd. i nie wiem ile może to potrwać. Mnie zależy jak najszybciej, bo chcę zabrać do siebie babcię, która do końca grudnia musi określić się z kupnem swojego mieszkania . Babci mieszkanie nie na rękę, bo (niby 10 tys. ale co najmniej drugie tyle w remont) babcia jest starsza, nie chce zabawy w remont i kupno tego mieszkania więcej narobi bigosu niż jest warte (podział rodzeństwa itd.). Po drugie, niby chcą sprzedać, ale właścicielka nic nie napomina o sprzedaży, ostatnio rozmawiałam z nią w czerwcu, do tego czasu cisza, a ja nie chcę też tam 'co chwila' biegać i się dopytywać. O mieszkanie pytałam już w marcu. Po trzecie: na początku stwierdziłam, że ulica ok. 4 m od domu nie będzie mi przeszkadzać, bo mieszkam na górze i jestem przyzwyczajona. Z czasem doszłam do wniosku , że może być problem, bo mam 3 koty , z których 2 są chętne do wychodzenia i boję się, że kiedyś nie upilnuję i któryś albo ucieknie, albo wpadnie pod auto. 4. Teraz była robiona elewacja budynku. Od strony podwórka w narożniku ściany zbiera się woda i jak pada widać, jak mokry jest od dołu budynek. Przed elewacją ściana od dołu do góry była zielona z wilgoci. Nie chcę się świadomi pchać w takie coś. Poza tym, obecni właściciele robili samodzielnie coś przy piecu i wzywali niedawno straż, bo im się palić w piecu nie chciał- dym cofał na mieszkanie. Póki co, wydaje mi się, że lepiej zainwestować w taki domek, o którym mowa wyżej. Cena za mieszkanie z dołu byłaby ok. 100- 150 tys. max , a za tyle to ja bym miała domek + działka. Co do działki: rodzice mają wykupioną , więc z działką teoretycznie nie ma jak na razie problemu. Za ogródkiem jest nieużytkowana działka, ale jest własnościowa. Mam dane właścicielki i będę próbowała się z nią skontaktować. Nie wiem, będę próbowała. Dzięki za odpowiedzi ![]() ![]() To działka rodziców, mniej- więcej tak to wygląda:
Majlo 13.03.2013 r. Melman Pers Cham Figiel-z zepsutą łapką Papugi 23 Króliki Maksiu 20.11.2010 MałeKróliki Edytowane przez Nimfa20 Czas edycji: 2014-09-05 o 08:58 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
BAN stały
|
Muszą być zachowane odpowiednie określone prawem budowlanym odległości od sąsiednich budynków, dróg dojazdowych, słupów.
Trzeba też pomyśleć czy linie wodociągowe, gazowe, telefoniczne, kanalizacyjne są w odpowiedniej odległości nawet jeśli są podziemne. Nie zniechęcam Cię tylko dużo spraw jest do koniecznego sprawdzenia przy planowaniu budowy. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#8 |
BAN stały
|
I co będzie z Twoim domkiem ?Dowiadywałaś się w urzędach czy możesz się budować?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Raczkowanie
|
A zaglądałaś może na strony firm, które zajmują się budową takich domów? Dość dobre opinie zbiera chociażby Drewnolandia. Moja przyjaciółka zamawiała u nich domek letniskowy i muszę przyznać, że prezentuje się naprawdę świetnie.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Przyczajenie
|
Dom drewniany, jak każdy inny, potrzebuje pozwolenia. Mi bardzo podobają się takie domy i moim marzeniem jest zamieszkać w takim.
![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:42.