|  2015-02-04, 23:18 | #1 | 
| Wizażowy Kot Igor Zarejestrowany: 2012-08 Lokalizacja: po drugiej stronie lustra 
				 | EMPiK- Kolos na glinianych nogach?

Buszując w sieci natrafiłam na Gazecie na taki artykuł: http://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomos...placze.html#MT Jako dość częsta bywalczyni jednego z większych EMPiKowych salonów miałam, niestety, okazję dostrzec degrengoladę lub równię pochyłą tej sieciówki. Jako fąfel pamiętam, że jeśli szukało się jakiejś mniej mainstreamowej pozycji literackiej, szło się jak w dym do EMPiKu. Zawsze był też jakiś asystent klienta, który pomógł wyszukać żądaną pozycję, wskazał adekwatny dział itp. Działy tematyczne były obszerne, zaaranzowane w sposób logiczny i przejrzysty. Do EMPiKu szło się przede wszystkim i ponad wszystko by nabyć książkę, płytę (a wybór był ogromny także jeśli chodzi o niszowych wykonawców), grę lub film. Owszem, artykuły papiernicze, maskotki/durnostojki były, jednak zajmowały niewielką część przestrzeni. Teraz...cóż. Przyznam, że jako klient omijam salon szerokim łukiem. Zaznaczam, że jest to jeden z większych salonów. Dlaczego? 1. Działy tematyczne ustawione tak nielogicznie, jak tylko się da. W dodatku aranżacja ulega stałym zmianom. Po lekturze artykułu przynajmniej już wiem, dlaczego. Przeciętny pracownik sam się gubi w zmienianej co chwilę topografii sklepu. Plus w górach książek sztabkami zalegających obok regałów i tworzących coraz węższe przesmyki dla klientów ( a autorka do postawnych nie należy). 2. Literatura. W bród. Do wyboru, do koloru. Ale jedno zastrzeżenie: komercja, komercja i komercja. Ambitniejsze pozycje pojawiają się w śladowych ilościach a w razie pytań zaczyna się szukanie po innych salonach. Za to głupawych poradników w dziale Lifestyle- ile się chce i na każdy najgłupszy temat, w którym przeciętnie myślący człowiek porady nie potrzebuje. 3. Autor artykułu słusznie porównuje EMPiK do Pepco. Zaparzacze do herbaty, termofory (sama widziałam!), suszarki do sałaty, chińskie maskotki i inny chłam zajmują coraz więcej miejsca w salonie. Oczywiście za kosmiczną cenę. Czekamy na prezerwatywy i papier toaletowy (obym nie w złą godzinę...) 4. Ceny. Osobiście spotkałam się z praktyką naklejania ceny na cenę sugerowaną tylko po to, by w "promocji" powrócić znow do ceny sugerowanej. 5. Autor artykułu udowadnia wyraźnie, że ostatnią rzeczą, na którą pracownik ma czas jest obsługa klienta. EMPiKi stają się bowiem takimi samymi obozami pracy, jak kiedyś osławione Biedronki. 6. Powyższe punkty były jedynie trawestacją argumentów wysuniętych przez Autora artykulu. Moje własne przygody: - po godzinnym poszukiwaniu książki we wszystkich mozliwych dzialach (historia/literatura piekna obca) w końcu udaje mi się dostać do działu informacji (kolejny kwadrans oczekiwania). Komputer wykazuje, że powinny być w salonie dwa egzemplarze żądanej pozycji w dziale Romans (chyba, w każdym razie jakim cudem ta pozycja zawędrowała do tego działu pozostaje zagadką). Asystentka naprawde chętna do niesienia pomocy, grzeczna, choć obłed wyziera już z jej oczu poszła sprawdzić. Niestety- żadnego z teoretycznie dostępnych egzemplarzy tam nie było. Znalazły się w sztabkach ułożonych obok działu Literatura Obca. - przed Bożym Narodzeniem pracują dwie kasy z pięciu. Do obu kłębi się gigantyczny tłum a nawet nie są to godziny szczytu handlowego. Raczej wczesno przedpołudniowe. Całość opóźnia rozpaczliwe wciskanie klientom breloczkow/figurek/... przy kasach. Ostatnio byłam w EMPiku właśnie w grudniu. Od tego czasu nie zaglądam. Zakupy książkowe robię w Muzie lub zamawiam przez internet. Jakie są wasze spostrzeżenia i przygody związane z EMPiKiem? 
				__________________ I don't have time for that! I'm a cat. We are rather busy you know? Zanim założysz wątek, zajrzyj tu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1269209 Warto wsłuchać się w Słowo: https://www.youtube.com/channel/UC5n...oyrF8xorb-IqVw No pasaran! | 
|     |   | 
|  2015-02-04, 23:47 | #2 | 
| damn good coffee Zarejestrowany: 2012-07 
				 | 

Dot.: EMPiK- Kolos na glinianych nogach?

Do tej pory nie miałam problemów z Empikiem - najczęściej robiłam zakupy przez internet, wygodnie mi było odbierać je w salonie. Co prawda strasznie irytuje mnie to, że zanim dojdę do działu z książkami i płytami muszę ominąć milion półek z foremkami na muffinki i innymi pierdółkami. I to, że płyt i książek jest tam coraz mniej. Ale powiem szczerze, że artykuł mnie zaszokował. Szkoda, że Empik nie ma żadnej konkurencji. Nie ma żadnej innej sieci w której byłyby dostępne i książki, i płyty, i gry, i prasa. Możemy tylko gdybać, co by było, gdyby teraz na rynku pojawiła się konkurencyjna sieć - podejrzewam, że wiele by się zmieniło   | 
|     |   | 
|  2015-02-05, 00:00 | #3 | 
| Konto usunięte Zarejestrowany: 2008-01 
				 | 

Mnie empik zraził jakiś czas temu, po opublikowaniu w prasie warunków współpracy wydawnictw z siecią. Omijam monopolistów i sieci dymające kontrahentów szerokim łukiem.

| 
|     |   | 
|  2015-02-05, 00:13 | #4 | 
| Czarna owca Zarejestrowany: 2014-05 Lokalizacja: Underground 
				 | 

Ja zamówiłam ostatnio kubek przez Internet, poza tym raczej omijam. W artykule wspomniany jest Litza z Luxtorpedy i na fb zespołu jest genialne zdjęcie wokalisty z rachunkiem. Cenią się w tych Empikach   Kiedyś zostawiałam tam sporo pieniędzy na książki, teraz zaglądam czasem po pudełka do decoupage, jak potrzebuję czegoś na szybko...  Pracownicy są zabiegani, ale jak udało mi się czasem kogoś dorwać, traktowali mnie przyjaźnie i profesjonalnie. Szkoda czytać, co tam przechodzą. | 
|     |   | 
|  2015-02-05, 00:24 | #5 | 
| Konto usunięte Zarejestrowany: 2011-01 
				 | 

A ja od ponad roku mam problem z emipikiem. Nigdy nikt nie potrafi mi pomoc z laska wskazujac co najwyzek kat w krorym jest ksiazka i na kolanach szukam sama godzine. Denerwuje mnie empik nie chodze tam. Nikt nie ma dla mnie czasu i ogolnie klienta maja w doopie. Wazniejszs sa kalendarze z chodakowska niz malo popularna powiesc krorej szukam gdzies za smietnikiem ---------- Dopisano o 00:24 ---------- Poprzedni post napisano o 00:22 ---------- A empik na matarnii w gdansku to jakas farsa. Ani razu nikti nie pomogl. Nie wiem czy oni czasu nie maja czy co. Nie obchodzi mnie to. Haslo "tego trzeba szukac na literaturze mlodziezowej" jest malo pomocne bo nawet nie wiem gdzie to jest a ksiazka rzadko kiedy jest na miejscu | 
|     |   | 
|  2015-02-05, 00:41 | #6 | 
| Ekspert GotowaniaNaGazie Zarejestrowany: 2008-02 Lokalizacja: Wsi spokojna, wsi wesoła... 
				 | 

Mnie w Empiku zabił raz zwyczaj mówienia kasjera do klienta po imieniu - imię odczytane z mojej karty. Miałam oczy jak pięciozłotówki. Empik to jeden wielki bajzel i sławny post o tej sieci dość logicznie wyjaśnia dlaczego. | 
|     |   | 
|  2015-02-05, 00:42 | #7 | 
| Konto usunięte Zarejestrowany: 2010-01 
				 | 

Ja w empiku to co najwyżej gazetę kupię. Jak byłam dzieckiem, te 10-15 lat temu, to było dla mnie miejsce wyjątkowe, uwielbiałam. A teraz? Dobrze to ten facet podsumował, to już nie jest księgarnia. Jakieś mydło i powidło, więcej pierdół kuchennych niż książek, płyt. I ceny są po prostu totalnie z kosmosu... Już się nauczyłam, że książkę kartkuję w empiku albo w ogóle nie kartkuję, tylko zamawiam na allegro albo w jakiejś internetowej księgarni. To samo tyczy się płyt, gier.

| 
|     |   | 
|  2015-02-05, 00:51 | #8 | 
| Czarna owca Zarejestrowany: 2014-05 Lokalizacja: Underground 
				 | 

| 
|     |   | 
|  2015-02-05, 00:56 | #9 | 
| Przyczajenie Zarejestrowany: 2013-11 
				 | 

Bo z tymi kartami to taki "Zachodni styl"   Pamiętam że jakis czas temu będąc w empiku chciałam kupić bilety i siłą rzeczy porozmawiałam z dziewczyną pracującą przy kasie. Rzuciłam mimochodem że chyba fajna praca chociaż ruch spory (galeria w centrum miasta) to naopowiadała mi o kierownictwie i ich poejściu.. Współczuję ludziom tam pracującym | 
|     |   | 
|  2015-02-05, 01:48 | #10 | 
| Konto usunięte Zarejestrowany: 2012-06 
				 | 

Papier toaletowy też jest. :P Ale taki fajny, ozdobny wręcz. Szkoda, że taki drogi, bo bym kupowała.    | 
|     |   | 
|  2015-02-05, 03:30 | #11 | 
| Zakorzenienie Zarejestrowany: 2008-01 Lokalizacja: Warszawa 
				 | 

Do empiku już praktycznie nie chodzę, a szkoda bo kiedyś uwielbiałam. Teraz znaleźć jakąkolwiek książkę jest trudno, jeden wielki bajzel i do tego ten kiermasz durnostrojek, które teraz już chyba pół sklepu zajmują.  Mijanou zgadzam się z Tobą w kwestii ich asortymentu. Komercha, bestsellery, lansowane 'książki' celebrytów i lektury szkolne. Nic więcej. 
				__________________ So much internet so little time. | 
|     |   | 
|  2015-02-05, 06:08 | #12 | 
| BAN stały Zarejestrowany: 2012-06 
				 | 

Chodzę regularnie do Empiku, ale nic tam nie kupuję. Oglądam, dotykam, ale zamawiam najczęściej w internetowych sklepach, bo zazwyczaj mają te same towary dużo taniej, a na dodatek nie wciskają mi tysiąca badziewi przy kasie. Też uważam, że zrobienie z salonu z muzyką, grami, literaturą i filmami jakiegoś bazaru z niepotrzebną, koszmarnie drogą tandetą za skandal. Natomiast po przeczytaniu tego artykułu do listy zarzutów dołączam traktowanie pracowników i na pewno nie będę wspierać Empiku.

| 
|     |   | 
|  2015-02-05, 07:16 | #13 | 
| Wizażowy Kot Igor Zarejestrowany: 2012-08 Lokalizacja: po drugiej stronie lustra 
				 | 

[1=397c2675f3cdfd9a8d96949  5a6edd4aafb32f2d2_655aa1f  83943f;50099647]Papier toaletowy też jest. :P Ale taki fajny, ozdobny wręcz. Szkoda, że taki drogi, bo bym kupowała.   [/QUOTE] No i wykrakałam  Osobiście papieru w empiki jeszcze nie widziałam. Ale jeśli ktoś czegoś nie widział to przecież nie oznacza, że tego nie ma, czyli wierzę na słowo. Co do pracownikow: nie mam do nich żalu. Nawet przed lekturą artykułu zauważyłam, że mają niezły zasuw i nieraz oblęd w oczach. Mimo to nigdy nie spotkałam się z niegrzecznością z ich strony, co najwyżej z totalnym zakręceniem. I uważam, ze takie traktowanie pracownika (mobbing, stawka 7 zł za godzinę) jest hańbą. Pracownik nie może płacić za błędne decyzje szefostwa (choć jak zawsze płaci ten na końcu lańcucha pokarmowego). Świata nie zmienię, ale z EMPiKu więcej korzystać nie będę. Te same książki dostanę w Muzie. I taniej i bez strasu poszukiwania. Salony może mniejsze (z pewnością tak) ale za to oferowane ksiązki bardziej "wybrane". Czyli mniej, ale za to ciekawiej. Suma summarum, jeśli odjąć dział lifestyle (lub uszczuplić go o 3/4) i inne głupoty to wyjdzie na to samo. Zostają też inne księgarnie internetowe poza EMPiKiem, gdzie dostanę też płyty i filmy. I w tej kwestii też Media Markt. 
				__________________ I don't have time for that! I'm a cat. We are rather busy you know? Zanim założysz wątek, zajrzyj tu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1269209 Warto wsłuchać się w Słowo: https://www.youtube.com/channel/UC5n...oyrF8xorb-IqVw No pasaran! | 
|     |   | 
|  2015-02-05, 08:36 | #14 | 
| Konto usunięte Zarejestrowany: 2011-01 
				 | 

to wszystko przez likwidację flo jak było flo to ten śmietnik był w nim zlikwidowali to przerzucili na empik te rzeczy są fajno i często kupuje z wyprzedaży kubki i inne bzdury ale na boga to jest księgarnia | 
|     |   | 
|  2015-02-05, 09:30 | #15 | 
| Konto usunięte Zarejestrowany: 2012-04 
				 | 

No niestety ja miewam często problemy z empikiem online i stacjonarnymi sklepami. I faktycznie nie mogłam często dopytać nikogo z obsługi bo albo stali na kasie, albo rozpakowywali towar, a jak już się o coś chciałam dopytać, to często nie wiedzieli nawet w jakiej kategorii/dziale tego szukać i odsyłali do sklepu online.  Co do empiku online, parokrotnie zdarzyło się, że ceny produktów były źle wprowadzane, a potem nagle moje zamówienie było "anulowane" nie przeze mnie. Żadnego maila, przeprosin, nic - wszystko wyszło gdy weszłam na swoje konto. Swego czasu dzięki temu prowadziłam obszerną konwersację z pracownikami i kierownikiem, ale nie przyznali się do błędu itp. (mimo prt scr :P ). Hitem było gdy chciałam odebrać przesyłkę i zajęłam 15 miejsce w kolejce (jakiś tydzień temu, środek dnia). W całym sklepie jedna kasjerka + jedna dziewczyna szwendająca się po zapleczu... Koleżanka pracująca w empiku, również mówi, że jest nie za różowo, te nieszczęsne umbrelle trzeba wciskać (choć nie słyszałam, żeby pracownicy dla wykonania targetu musieli je kupować), pensje marne, kierownictwo straszne. No i pomijam też mocno zawyżone ceny niektórych produktów... Teraz kupuję w empiku tylko, gdy dostanę ich kartę prezentową. Sama z siebie omijam szerokim łukiem. | 
|     |   | 
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|  2015-02-05, 09:36 | #16 | 
| Zakorzenienie Zarejestrowany: 2008-01 
				 | 

nie wiem jak w waszych miastach jest, u mnie w mieście na starówce akurat na parterze są płyty, gry, gazety i te wszystkie pierdoły, a na piętrze nietknięta księgarnia bez żadnych dodatków i mimo że książek jest mnóstwo to jednak jest bałagan i czasem trzeba się naszukać aby znaleźć to co nas interesuje. choć w empiku już dłuższy czas nic nie brałem, wolę Matras choćby przez to że łatwiej cokolwiek znaleźć samemu albo przy pomocy pracownika który sam zaraz doskakuje no i taniej niż w Empiku. a pamiętam czasy gdy człowiek wchodził do Empiku, a tam na każdym dziale był przynajmniej jeden pracownik który stał i w razie potrzeby doradzał, lub siedział przed komputerem w dziale obsługi klienta i na kasie cały czas była jedna lub dwie osoby, najwięcej pracowników w Empiku to chyba tylko przed gwiazdką jest   | 
|     |   | 
|  2015-02-05, 09:41 | #17 | |
| Zakorzenienie Zarejestrowany: 2012-04 
				 | 

Cytat: 

__________________ | |
|     |   | 
|  2015-02-05, 10:05 | #18 | |
				 | 

Cytat: 
 No ale papier toaletowy??? 
				__________________ I don't have time for that! I'm a cat. We are rather busy you know? Zanim założysz wątek, zajrzyj tu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1269209 Warto wsłuchać się w Słowo: https://www.youtube.com/channel/UC5n...oyrF8xorb-IqVw No pasaran! | |
|     |   | 
|  2015-02-05, 10:21 | #19 | |
| Zakorzenienie Zarejestrowany: 2007-02 
				 | 

Cytat: 
 komiksy gru muzyka itd Teraz: bajzel, chinskie durnostojki i strasznie ciasno! Jest tak ciasno ze jedna osoba nie wyminie drugiej. Nawalone towaru w absurdalnych cenach ( czekoladki za 18 zl, bukiet z 15 zelkow na patyczkach 20 zl  ) sprzedawcy nie maja czasu pomoc. Kiedy znajomi pracowali w empiku w Gkazimierz w Krk i byli bardzo zadowoleni. No ale to bylo pare lat temu. | |
|     |   | 
Okazje i pomysĹy na prezent
|  2015-02-05, 10:28 | #20 | |
| Szara Eminencja Zarejestrowany: 2006-10 Lokalizacja: Paradise 
				 | 

Cytat: 
  Już od kilku lat nie kupuję w empiku  Zamawiam na allegro używane książki. Teraz w empiku można nawet perfumy zakupić, dla mnie to takie ekskluzywne pepco. | |
|     |   | 
|  2015-02-05, 10:29 | #21 | |
| Konto usunięte Zarejestrowany: 2006-02 
				 | 

Cytat: 
  , który zajmował chyba 4 przestronne piętra. Ostatnio byłam w Empiku w krakowskiej i kazimierz, bardzo się zdziwiłam właśnie ilością durnostojek, przestało to w ogóle przypominać księgarnię, bardziej sklep papiernio-dekoratorski. | |
|     |   | 
|  2015-02-05, 10:33 | #22 | |
| Rozeznanie Zarejestrowany: 2014-08 
				 | 

Cytat:   
				__________________ Lubię czytać  Każdy kot to czarodziej, w którego głowie dzieje się więcej, niż możemy sobie wyobrazić.   | |
|     |   | 
|  2015-02-05, 10:39 | #23 | 
| Zakorzenienie Zarejestrowany: 2007-02 
				 | 

| 
|     |   | 
|  2015-02-05, 10:49 | #24 | 
| Zadomowienie Zarejestrowany: 2007-11 Lokalizacja: Łódź 
				 | 

Zdarza mi się zamówić przez net książki i odebrać w Empiku. Kupić na miejscu nie ma jak, bo na półkach zalega Kalicińska i pokrewne barachło. Szkoda.  Sto lat temu, przedsiębrało się wyprawy do Empiku po płyty z muzyką klasyczną, jazzem, bluesem- teraz nie ma czego tam szukać. Bo barachło leży. Kiedyś, jak czegoś w Empiku nie było, to znaczyło, że po prostu nie istniało. Obecnie w Empiku brakuje tylko spożywki. 
				__________________ "Bynajmniej" nie znaczy "przynajmniej"  Bazarek na rzecz Azylu dla świń "Chrumkowo" Edytowane przez Vilqa Czas edycji: 2015-02-05 o 10:50 | 
|     |   | 
|  2015-02-05, 11:01 | #25 | 
| Zakorzenienie Zarejestrowany: 2011-09 Lokalizacja: Warszawa i okolice 
				 | 

ja ostatnio kupowalam prezent na gwiazdke i placilam karta, po swietach dostalam sms, ze wygralam bon 100zl do empik.com   no dobra, fajnie. Jak zaczelam czegos szukac na ich stronie, to wymięklam. W koncu zamowilam dwie rzeczy, odeslalam jedna, chcialam zamowic, znowu dwie, jedna po zamowieniu okazala sie niedostepna.. i tak dalej. Pojawil sie dzial z kosmetykami i perfumami, ponad polowa produktow permamentnie niedostepna. Co do samych sklepow, mnie to az tak bardzo nie dziwi, ze sprzedaja tam wszystko. Na samych ksiazkach i plytach zapewne zbyt dlugo by nie pociagneli, a jest to sklep ktory czasami zajmuje kilka pięter. Najbardziej dziala mi tam na nerwy scisk, tlumy ludzi jak w super pharmie i delikatnie mowiac dziwna ochrona, z ktora swoje przejscia opisywalam juz na innym watku. 
				__________________ I like my money right where I can see it .. hanging in my closet   | 
|     |   | 
|  2015-02-05, 11:04 | #26 | |
| Rozeznanie Zarejestrowany: 2014-11 
				 | 

Cytat: 
   aczkolwiek bezpośrednio pretensji do kasjerki/kasjera bym nie miała, bo to pewnie odgórne zalecenia... a słyszałyście o zmuszaniu pracowników do kupowania kalendarzy chodakowskiej z ich pensji, zeby wyrobić normy oO? | |
|     |   | 
|  2015-02-05, 11:13 | #27 | 
| Zakorzeniona Zarejestrowany: 2010-02 
				 | 

Nie kupuję w Empiku stacjonarnie nigdy, bo ceny są szokujące. Jeśli już u nich kupuję, to online, bo praktycznie zawsze jest taniej. A co do bałaganu - niestety tworzą go klienci, którzy nie potrafią odłożyć książki czy płyty na miejsce. Jeśli Empik jest mały, to może pracownicy są w stanie kontrolować wszystkie produkty, ale są i takie, które zajmują 3 piętra i moim zdaniem niewykonalne jest wtedy kontrolowanie każdej pojedynczej przegródki.

| 
|     |   | 
|  2015-02-05, 11:51 | #28 | |
| Zakorzenienie Zarejestrowany: 2010-12 
				 | 

Cytat: 
 Z tego co wyczytałam to Matras wobec wydawnictw stosuje dokładnie tę samą politykę, więc też go omijam. Swoja drogą, czy ktoś ma jakieś informacje czy księgarnie Świat Książki też tak traktują wydawców? Pamietam, że po liceum, gdy szukałam pracy, chciała pracować w EMPiKu. Jak ja się cieszę, że mnie wtedy nie chcieli   | |
|     |   | 
|  2015-02-05, 11:52 | #29 | 
| Zakorzenienie Zarejestrowany: 2012-03 Lokalizacja: Warszawa 
				 | 

Moja siostra pracowała w empiku. Po projekcie LEAN kazali zwolnić 4 osoby z ekipy 18. W to wlicza się dyrektor sklepu i sekretarka odpowiadająca za rozliczenie wszystkich kas. Na zmianie są max 4 osoby, kierownik sklepu + 3 kasjerów. Skargi klientów, że kolejki i bałagan to już norma, ale trudno oczekiwać od pracowników żeby np. nie chodzili na przerwę ani do łazienki czy napić się. Nadgodziny proszę bardzo, można robić, do odbioru godzin, których później nie ma kiedy odebrać, bo ktoś jest na zaległym urlopie, ktoś inny na zwolnieniu lekarskim.. Na awans nie ma szans - moim hitem jest ściągnięta na kierownika działu artykuły papiernicze koleżanka dyrektora, która nawet nie wiedziała co to jest decoupage i wszystkiego musiały ją nauczyć pracownice, którym odmówiono awansu...

| 
|     |   | 
|  2015-02-05, 11:56 | #30 | 
				 | 

Albo wykorzystaj do rozrywki umysłowej w razie kłopotów z "dwójką"   Za tę cenę to każde sudoku drukowane na papierze powinno być inne hihihi 
				__________________ I don't have time for that! I'm a cat. We are rather busy you know? Zanim założysz wątek, zajrzyj tu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1269209 Warto wsłuchać się w Słowo: https://www.youtube.com/channel/UC5n...oyrF8xorb-IqVw No pasaran! Edytowane przez Mijanou Czas edycji: 2015-02-05 o 12:00 | 
|     |   | 
|  | 
|  Nowe wątki na forum Forum plotkowe | 
|  | 

| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
| 
 | 
 | 
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:40.

wytrzyj pupke i poczuj sie jak bogacz
wytrzyj pupke i poczuj sie jak bogacz