Mamusie Majowe 2015 -Cz. 6 - Strona 15 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2015-02-06, 20:05   #421
Baset
Zakorzenienie

GG do Baset
Dot.: Mamusie Majowe 2015 -Cz. 6

Cytat:
Napisane przez Lily ofthe Valley Pokaż wiadomość
Dziewczyny a tych rożków i otulaczy to ile kupujecie?
Ja otulaczy nie mam.

Rożek mam jeden, bo w sumie po co więcej.
Nad otulaczami się zastanowię jeszcze.

Marianna
27.05.2015 godz. 8.24
Baset jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-02-06, 20:06   #422
LuckyLove
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Nadzieja87 Pokaż wiadomość
Pełna rozpacz
Chodzę po kuchni, zaglądam do lodówki, zamrażarki, szafek... I tak z 20 razy i nie ma nic na co miałabym ochotę co ciekawe lodówka wcale nie świeci pustkami

Jak żyć?!
Skąd ja to znam a dzisiaj wchodzę do piekarni a pani zza lady woła: 2 pączki z bita śmietaną ! pakujemy ?! hahaha a ja ależ oczywiście. I mowię jej że za to że mi je ostatnio zaproponowała to bedzie musiała chodzić ze mną na siłownie i się odchudzać haha. a ona dobra to zapraaszam jeszcze w tłusty czwartek odlożę pani najlepsze śmiała się ze mnie że od kilku dni kupuję to samo więc juz mnie pamięta haha 2 pączki z bitą śmietaną, chleb i bułki orkiszowe lub żytnie - wyśpiewała mi moje zakupy
Stary 2015-02-06, 20:08   #423
pani_pierozkowa
Zakorzenienie

Cytat:
truskawkaxx
pani_pierozkowa
zgadzam się z wami, ale też jest tak że ile ludzi tyle opini i co do lekarzy i co do szpitali niezależnie czy się płaci czy nie
a mnie wkurza to, że właśnie w prawie pacjenta czy coś jest zapis, że każdej z nas przysługuje opieka położnej i to od 24 tyg jak się nie mylę, która powinna nam pomagać nawet w domu! Ale to już nieważne, tylko dlaczego muszę płacić komuś żeby po prostu dobrze wykonywał swoją pracę i mi pomógł? No bo położna taką wybrała sobie pracę nie po to żeby jeszcze kasę na boku dostawać za bycie ludzkim.. a każdy kogo spotykam pyta się czy mam już wykupioną położną nie mam bo z jakiej racji?
Masz rację, mnie też to mega frustruje że muszę tę kasę wywalić bo nie są to małe pieniądze. Ale brałam u siebie w mieście dwa szpitale pod uwagę, w jednym bez wykupionej położnej dzieją się jakieś masakry w czasie porodu - widać to po opiniach - dziewczyny z położną wychwalają szpital, dziewczyny bez, jadą po nim jak po psie. Drugi szpital jest tak oblegany że bez wykupionej położnej najprawdopodobniej by mnie stamtąd odesłali.
Gdybym już rodziła i wiedziała mniej więcej czego mam się spodziewać to jakoś bym przeżyła i położną potworzycę, no ale to mój pierwszy raz i zwyczajnie się boję.

26 lipca - kolejny rok razem!

Julek - 10.05.2015r. 21:40

pierogowamama.com
pani_pierozkowa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-02-06, 20:08   #424
Lily ofthe Valley
Zadomowienie

GG do Lily ofthe Valley

Cytat:
Napisane przez Baset Pokaż wiadomość
Ja otulaczy nie mam.

Rożek mam jeden, bo w sumie po co więcej.
Nad otulaczami się zastanowię jeszcze.
no własnie nie wiem, bo narazie nie kupuję podusi ani kolderki bo własnie chciałam żeby mały spał w takim rożku, ale do wózka też chciałabym rożek a nie wiem czy to trochę nie higieniczne żeby tak spał w tym co na powietrzu będzie? Nie wiem nie znam się ;(
Stary 2015-02-06, 20:10   #425
dorka607
Wtajemniczenie

scotasia za wizytę
Lily na NFZ-odziwo dzwoniłam na początku stycznia to mi powiedzieli, że kwiecień-po czym powiedziałam, że w kwietniu to mi kardiolog nie potrzebny tylko ginekolog bo będę rodziła. Rozmowa ta chwilę trwała, po czym powiedziałam, że mają obowiązek mnie przyjąć wcześniej bo na skierowaniu mam, że jestem w ciąży więc pani poburczała jeszcze trochę i zapisała mnie na luty. Ginekolog mi powiedział, że jak na skierowaniu jest "pacjentka w ciąży" to musza szybciej przyjąć. Ale dopóki im nie uświadomisz że wiesz o tym mają Cię w
że miłość można zobaczyć "

dorka607 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-02-06, 20:13   #426
Lily ofthe Valley
Zadomowienie

GG do Lily ofthe Valley

Cytat:
Napisane przez dorka607 Pokaż wiadomość
scotasia za wizytę
Lily na NFZ-odziwo dzwoniłam na początku stycznia to mi powiedzieli, że kwiecień-po czym powiedziałam, że w kwietniu to mi kardiolog nie potrzebny tylko ginekolog bo będę rodziła. Rozmowa ta chwilę trwała, po czym powiedziałam, że mają obowiązek mnie przyjąć wcześniej bo na skierowaniu mam, że jestem w ciąży więc pani poburczała jeszcze trochę i zapisała mnie na luty. Ginekolog mi powiedział, że jak na skierowaniu jest "pacjentka w ciąży" to musza szybciej przyjąć. Ale dopóki im nie uświadomisz że wiesz o tym mają Cię w
o to spoko też mam napisane, że w ciąży i to ma być diagnostyka dotycząca porodu czy SN czy CC no tylko jak się umówić jak nie odbierają
Stary 2015-02-06, 20:13   #427
LuckyLove
Zadomowienie

http://allegro.pl/show_item.php?item...b14#tabsAnchor

hahahahhahaahaa Ruska patrz ! z głupoty popatrzyłam na to , patrze... jest poniżej minuty... no to wklepałam cenę i wygrałam tylko kto teraz za to zapłaci
Stary 2015-02-06, 20:15   #428
TienShan
Zakorzenienie

Cytat:
Jestem głodna.
Przeraża mnie to, nie chce utyć nie wiadomo ile.
Ale kurde, równo co 3 h jestem głodna.

TŻ się nie odzywa, martwię się ciut...

Parówkę bym sobie zjadła
ale jedzenie co 3h jest bardzo zdrowe

Cytat:
mam jeden rożek po synku i jeden otulacz
Cytat:
no własnie nie wiem, bo narazie nie kupuję podusi ani kolderki bo własnie chciałam żeby mały spał w takim rożku, ale do wózka też chciałabym rożek a nie wiem czy to trochę nie higieniczne żeby tak spał w tym co na powietrzu będzie? Nie wiem nie znam się ;(
ciuszki też będziesz miała na dwór i po domku? poza tym rożek w maju, czerwcu, lipcu na dwór to może być za dużo

TienShan jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-02-06, 20:17   #429
LuckyLove
Zadomowienie

oj, trzeba to uczcić bo to mój 2x kiedy wygrałam licytację
tylko potrzebuję teraz kogoś kto mi zapłaci za to.
Stary 2015-02-06, 20:17   #430
ruskaa
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez TienShan Pokaż wiadomość
ale doula to co innego niż położna, chyba, że u Was są 2w1 no i w takiej sytuacji ona o niczym nie może decydować a jak masz typowo położną to ona się Tobą zajmuje i może podejmować decyzje... no chyba, że u Was jeszcze inaczej to funkcjonuje bo generalnie doula nie musi mieć nawet wykształcenia kierunkowego

a to musisz pytać położnej albo szpitala jakie mają zasady i czy w ogóle można wynająć położną
dokładnie, w poniedziałek tam zadzwonię i się dowiem
bo jak wyczytałam, że indywidualna opieka podczas porodu to 1200 zł to szczerze ? wolę powiedzieć położnej, która będzie ze mną, że jej zapłacę za opiekę ale nie tyle no bez jaj.. co to jest kuźwa ..

Cytat:
Napisane przez LuckyLove Pokaż wiadomość
Skąd ja to znam a dzisiaj wchodzę do piekarni a pani zza lady woła: 2 pączki z bita śmietaną ! pakujemy ?! hahaha a ja ależ oczywiście. I mowię jej że za to że mi je ostatnio zaproponowała to bedzie musiała chodzić ze mną na siłownie i się odchudzać haha. a ona dobra to zapraaszam jeszcze w tłusty czwartek odlożę pani najlepsze śmiała się ze mnie że od kilku dni kupuję to samo więc juz mnie pamięta haha 2 pączki z bitą śmietaną, chleb i bułki orkiszowe lub żytnie - wyśpiewała mi moje zakupy
hahaha dobra babeczka

Ja ostatnio jak weszłam do piekarni i miałam rozpiętą kurtkę i obcisłą bluzkę więc brzuszek było widać to Pani mnie bardzo miło obsłużyła i pytała na co mam ochotę, słodkości to mi wszystkie wymieniła haha

21.09.2013 ' i, że Cię nie opuszczę..'
godz.15:00

29.05.2015 wyczekiwany dzień..
Leoś nasza miłość
3620 g 55 cm
godz. 14:41
ruskaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-02-06, 20:18   #431
jagodowa07
Zadomowienie

scotasia Duża dziewczynka

Cytat:
Napisane przez pani_pierozkowa Pokaż wiadomość
Masz rację, mnie też to mega frustruje że muszę tę kasę wywalić bo nie są to małe pieniądze. Ale brałam u siebie w mieście dwa szpitale pod uwagę, w jednym bez wykupionej położnej dzieją się jakieś masakry w czasie porodu - widać to po opiniach - dziewczyny z położną wychwalają szpital, dziewczyny bez, jadą po nim jak po psie. Drugi szpital jest tak oblegany że bez wykupionej położnej najprawdopodobniej by mnie stamtąd odesłali.
Gdybym już rodziła i wiedziała mniej więcej czego mam się spodziewać to jakoś bym przeżyła i położną potworzycę, no ale to mój pierwszy raz i zwyczajnie się boję.
Pierożkowa na Ty będziesz rodzić na żelaznej? I tam położną wykupujesz? A drugi szpital ten ze słabymi opiniami to który? Bo ja się ciągle zastanawiam gdzie rodzić, różne opcje biorę pod uwagę a im więcej o tym myślę tym bardziej się boję - i chyba własnie nie samego bólu, tylko atmosfery, podejścia, opieki...
Stary 2015-02-06, 20:18   #432
Lily ofthe Valley
Zadomowienie

GG do Lily ofthe Valley

Cytat:
ale jedzenie co 3h jest bardzo zdrowe

mam jeden rożek po synku i jeden otulacz

ciuszki też będziesz miała na dwór i po domku? poza tym rożek w maju, czerwcu, lipcu na dwór to może być za dużo
nie śmiej się ze mnie chlip chlip nie no wiesz to jak piżamka, jest tylko do spania, sama nie wiem pogoda różna bywa to może rzeczywiście jeden rożek jeden otulacz
Stary 2015-02-06, 20:20   #433
ruskaa
Wtajemniczenie

Cytat:
http://allegro.pl/show_item.php?item...b14#tabsAnchor

hahahahhahaahaa Ruska patrz ! z głupoty popatrzyłam na to , patrze... jest poniżej minuty... no to wklepałam cenę i wygrałam tylko kto teraz za to zapłaci
Cytat:
oj, trzeba to uczcić bo to mój 2x kiedy wygrałam licytację
tylko potrzebuję teraz kogoś kto mi zapłaci za to.
haha widzisz jaki Ci wyczaiłam otulaczek za wygraną aaa i znalazłam poduchę ciążową na licytacji licytacja stanęła na 4,50 zł i 20 zł przesyłka :P

Leoś nasza miłość
3620 g 55 cm
Stary 2015-02-06, 20:24   #434
LuckyLove
Zadomowienie

http://allegro.pl/otulaczek-dla-nowo...052609035.html

Tu macie gdyby któraś chciała dla dziewczynki

---------- Dopisano o 20:24 ---------- Poprzedni post napisano o 20:21 ----------

Z resztą mój ten wylicytowany to kolorem też bardziej pasuje do dziewczynki no ale cóż
Stary 2015-02-06, 20:25   #435
TienShan
Zakorzenienie

Cytat:
nie śmiej się ze mnie chlip chlip nie no wiesz to jak piżamka, jest tylko do spania, sama nie wiem pogoda różna bywa to może rzeczywiście jeden rożek jeden otulacz
ja się nie śmieję, ustawiam Cię na właściwe tory dzieci początkowo często i śpią i cały dzień przebywają w jednym ubranku to już zależy od rodziców mój do południa był w pajacu a jak wychodziłam to go przebierałam w coś wyjściowego a mojej koleżanki syn czy to noc czy dzień - pajac przez pierwsze pół roku w zasadzie

Edytowane przez TienShan
Czas edycji: 2015-02-06 o 20:27
Stary 2015-02-06, 20:27   #436
Lily ofthe Valley
Zadomowienie

GG do Lily ofthe Valley

Cytat:
ja się nie śmieję, ustawiam Cię na właściwe tory dzieci początkowo często i śpią i cały dzień przebywają w jednym ubranku to już zależy od rodziców mój do południa był w pajacu a jak wychodziłam to go przebierałam w coś wyjściowego
wiem wiem i dziękuję bo czuję się takim nie ogarem że ehhh
Stary 2015-02-06, 20:27   #437
pani_pierozkowa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez jagodowa07 Pokaż wiadomość
scotasia Duża dziewczynka

Pierożkowa na Ty będziesz rodzić na żelaznej? I tam położną wykupujesz? A drugi szpital ten ze słabymi opiniami to który? Bo ja się ciągle zastanawiam gdzie rodzić, różne opcje biorę pod uwagę a im więcej o tym myślę tym bardziej się boję - i chyba własnie nie samego bólu, tylko atmosfery, podejścia, opieki...
Tak, ja uderzam na Żelazną I tam wykupuję położną
Brałam jeszcze pod uwagę Inflancką, ale niestety sporo mają kiepskich opinii na gdzierodzic.info, i na forach też czytałam jaki jest rozrzut w opiece porównując dziewczyny które wykupiły położną i te które jej nie wykupiły. Więc stwierdziłam że skoro i tak i tak muszę wykupić położną to wybieram Żelazną

Myślałam jeszcze o Madalińskiego, bo tam jest opcja żeby sobie wykupić salę jednoosobową poporodową z możliwością noclegu partnera, ale tam nie ma jednoosobowych sal porodowych a nie wyobrażam sobie rodzić z inną pacjentką za parawanem

pierogowamama.com
Stary 2015-02-06, 20:29   #438
TienShan
Zakorzenienie

Cytat:
Brałam jeszcze pod uwagę Inflancką, ale niestety sporo mają kiepskich opinii na gdzierodzic.info, i na forach też czytałam jaki jest rozrzut w opiece porównując dziewczyny które wykupiły położną i te które jej nie wykupiły. Więc stwierdziłam że skoro i tak i tak muszę wykupić położną to wybieram Żelazną
a ten szpital świętej rodziny? chyba spoko? czy nie?

Stary 2015-02-06, 20:32   #439
Baset
Zakorzenienie

GG do Baset

Cytat:
wiem wiem i dziękuję bo czuję się takim nie ogarem że ehhh
Też się tak czuje...

Marianna
27.05.2015 godz. 8.24
Stary 2015-02-06, 20:33   #440
pani_pierozkowa
Zakorzenienie

Cytat:
a ten szpital świętej rodziny? chyba spoko? czy nie?
To jest właśnie na Madalińskiego
Ogólnie opinie ma dobre, ale nie wszystkie sale porodowe są jednoosobowe, niektóre są z dwoma stanowiskami oddzielonymi parawanami, dlatego ja zrezygnowałam, to nie byłoby dla mnie komfortowe

pierogowamama.com
Stary 2015-02-06, 20:36   #441
jagodowa07
Zadomowienie

Cytat:

Myślałam jeszcze o Madalińskiego, bo tam jest opcja żeby sobie wykupić salę jednoosobową poporodową z możliwością noclegu partnera, ale tam nie ma jednoosobowych sal porodowych a nie wyobrażam sobie rodzić z inną pacjentką za parawanem
Dzięki to ja muszę się dobrze nad tym wszystkim zastanowić i na coś zdecydować. W sumie nie myślałam o wykupieniu położnej, ale teraz to już sama nie wiem, a czas leci
Stary 2015-02-06, 20:37   #442
Lily ofthe Valley
Zadomowienie

GG do Lily ofthe Valley

Cytat:
Też się tak czuje...
to cieszę się, że nie jestem sama

matko od pół godziny płoną mi uszy takiego objawu jeszcze nie miałam ale okropne uczucie
Stary 2015-02-06, 20:39   #443
TienShan
Zakorzenienie

Cytat:
To jest właśnie na Madalińskiego
Ogólnie opinie ma dobre, ale nie wszystkie sale porodowe są jednoosobowe, niektóre są z dwoma stanowiskami oddzielonymi parawanami, dlatego ja zrezygnowałam, to nie byłoby dla mnie komfortowe
no właśnie doczytałam
ja rodziłam w szpitalu gdzie niestety nie ma całkiem osobnych sal, są ścianki - ja miałam szczęście i większość porodu byłam sama a jak później zrobiło się tłoczno to nawet nie zauważyłam obecności innych rodzących, byłam w swoim świecie jednak na pewno osobne sale są fajniejsze

Stary 2015-02-06, 20:41   #444
Baset
Zakorzenienie

GG do Baset

Cytat:
to cieszę się, że nie jestem sama

matko od pół godziny płoną mi uszy takiego objawu jeszcze nie miałam ale okropne uczucie
U mnie się mówi, że ktoś Cię obgaduje, jak płoną uszy :P

Marianna
27.05.2015 godz. 8.24
Stary 2015-02-06, 20:41   #445
pani_pierozkowa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez jagodowa07 Pokaż wiadomość
Dzięki to ja muszę się dobrze nad tym wszystkim zastanowić i na coś zdecydować. W sumie nie myślałam o wykupieniu położnej, ale teraz to już sama nie wiem, a czas leci
Ja się wahałam, ale myślę że mi to nie zaszkodzi a tylko pomoże

Cytat:
no właśnie doczytałam
ja rodziłam w szpitalu gdzie niestety nie ma całkiem osobnych sal, są ścianki - ja miałam szczęście i większość porodu byłam sama a jak później zrobiło się tłoczno to nawet nie zauważyłam obecności innych rodzących, byłam w swoim świecie jednak na pewno osobne sale są fajniejsze
Też mi się tak wydaje, że lepszy komfort jednak Szkoda że nie jest to jeszcze standardem w Polsce.

pierogowamama.com
Stary 2015-02-06, 20:42   #446
Nadzieja87
Zakorzenienie

Cytat:
Na prawdę? Jeju myślałam, że to tylko ja tak mam okropne uczucie no...
Ale już zjadłam z braku laku sandwiche z serem i ketchupem i zagryzalam ogórkiem

A pani w piekarni pierwsza klasa mnie tak babka kojarzyła jak przed ciążą precle solone sztuk 2 kupowałam wracając z pracy
Stary 2015-02-06, 20:43   #447
Emilia 25
404 Not Found

Kurcze, jakiś kaszel mały mi się przypałętał.
Mąż robi mi mleko z miodem.
Stary 2015-02-06, 20:45   #448
Lily ofthe Valley
Zadomowienie

GG do Lily ofthe Valley

Cytat:
U mnie się mówi, że ktoś Cię obgaduje, jak płoną uszy :P
no ja wiem! tylko kto by się odważył
Stary 2015-02-06, 20:45   #449
ruskaa
Wtajemniczenie

kupiłam na lato dwa kocyki żebym miała w razie co oprócz pieluszek tetrowych i flanelowych, a że cena ok to wzięłam

http://allegro.pl/2x-kocyk-niemowlec...062195514.html

Lucky masz tu link to poduszki
http://allegro.pl/poduszka-ciazowa-r...035415553.html

Leoś nasza miłość
3620 g 55 cm
Stary 2015-02-06, 20:46   #450
scotasia
Wtajemniczenie

Dziękuję dziewczyny

Cytat:

Odebrałam wyniki glukozy
Na czczo: 4,49 (norma od 4,11-5,89)
Po 1h: 7,08
Po 2h: 4,91
i dopisek - prawidłowa tolerancja glukozy po 120min (przy obciążeniu 75g glukozy) <7,8 więc spoko, mogę wcinać

Morfologia też spoko, bez szału ale wyniki są porównywalne do tych miesiąc temu, więc żadnych spadków co mnie cieszy Mocz też ok.
za wyniki

Dziewczyny a jak pójdę na glukozę w skończonym 27 tyg to nie będzie za późno?

Cytat:
Napisane przez truskawkaxx Pokaż wiadomość

A mam wrażenie, że tak właściwie to zjadłam za mało, ostatnio sobie policzyłam kcal z całego dnia i wyszło mi tylko 1600. Tyle, że przed ciążą jadłam 1200/1300. Może dlatego czuję się przejedzona.

Zapisuję sobie w tym tygodniu co jem w jakich ilościach i skonsultuję się z moim ginkiem. Bo za tydzień kończy się 6-ty miesiąc, w czasie którego nie przytyłam ani grama... A ogólnie są te 3kg, choć czasami waga i tyle więcej nie pokazuje.

Sama waga mi nie przeszkadza. Wiadomo, nikt nie marzy o tym, żeby przytyć 20 kg. Po prostu obawiam się, że mogę nieświadomie zrobić mojej kruszynie krzywdę, bo jem za mało chociaż tego nie czuję

--
Jak maleństwo się dobrze rozwija to moim zdaniem nie ma się co martwić. Moja teściowa miała czworo dzieci i zawsze tyła ok 6 kg

Cytat:
Jestem głodna.
Przeraża mnie to, nie chce utyć nie wiadomo ile.
Ale kurde, równo co 3 h jestem głodna.

TŻ się nie odzywa, martwię się ciut...

Parówkę bym sobie zjadła
No to prawidłowo, ja też co 3 godz jem

Cytat:
Ja mam dwa rożki po synku. Przydały się, młody spał na rożku i czasem się przesikiwał. Wtedy podmianka i już

Cytat:
ja się nie śmieję, ustawiam Cię na właściwe tory dzieci początkowo często i śpią i cały dzień przebywają w jednym ubranku to już zależy od rodziców mój do południa był w pajacu a jak wychodziłam to go przebierałam w coś wyjściowego a mojej koleżanki syn czy to noc czy dzień - pajac przez pierwsze pół roku w zasadzie
Hehe ja też na początku miałam dylemat, czy powinnam dziecko na noc przebierać w piżamkę Ale tak jak piszesz, kilka tyg to zmieniałam ciuszki tylko po np. zasikaniu. Ewentualnie na wyjścia coś ładniejszego

Zgagę mam po rybie smażonej

scotasia jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości