|
|||||||
| Notka |
|
| Dom, mieszkanie, nieruchomości Szukasz domu, mieszkania lub nieruchomości? Masz już upatrzone lokum i czeka cię remont? Dobrze trafiłeś - tutaj wymieniamy się wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3811 | |
|
DOMator
|
Dot.: Wybieramy projekt domu - oceny, opinie, porady
Cytat:
Jedynie jako taras nad garażem ma jakiś sens. Ale ile ty tam czasu będziesz spędzał. Godzinę tygodniowo od wiosny do jesieni? Będziesz miał taras na dole i ogród do dyspozycji.
|
|
|
#3812 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
z przyzwyczajenia, że to babskie forum, ubzdurałam sobie, że ty też babka jesteś ![]() Taras na górze hmmm ale właściwie po co? chyba, że lubisz mieć dodatkowe miejsce do odśnieżania. No albo masz super widok, który trzeba podkreślić i z góry będzie lepiej widoczny. Taras na górze nie jest trafionym pomysłem, jest bardzo ale to bardzo niepraktyczny. Imprezy tam nie zrobisz bo komu chce sie latac po schodach do kuchni po jedzenie? Fajnie jest mieć z tarasu zejście do ogrodu. No można biegać przez dom ale po co? Ten domek, taki o bez szału, projekt przejedzony wiele, wiele razy. Identyczne były 10-15 lat temu. |
|
|
|
|
|
#3813 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: zaczynam budowę domu
Muszę przeczytać ten wątek.
Dziś z TZtem świętujemy, bo zaakceptowaliśmy projekt domu Ma 109 m2, parterowy, jest taki jak chcieliśmy |
|
|
|
|
#3814 |
|
DOMator
|
Podzielisz się szczegółami, jakimiś rzutami i elewacjami kiedy projekt będzie gotowy? Chyba, że już masz wydruk roboczy zaakceptowanej wersji. Chętnie pooglądamy i pokomentujemy
![]()
|
|
#3815 |
|
Zadomowienie
|
też chętnie bym zobaczyła. Dużo drożej wyszedł wam projekt indywidualny?
|
|
#3816 |
|
Zakorzenienie
|
tez bym chciala zobaczyc projekt
![]() a nasz domek juz ma elewacje i w ogole... 3-4miesiace i bedzie odbior techniczny )) (nie wiem czy ktos pamieta, ale tu szukalam z Wami blizniaka pod wrocławiem i kombinowałam jak z 3 zrobic 4 sypialnie...)
|
|
#3817 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#3818 |
|
Zakorzenienie
|
chyba faktycznie nie...
![]() pół blizniaka w takim rozkładzie
|
|
#3819 |
|
lubi eks swojego męża
|
czy mi się zdaje, czy macie może na parterze łazienkę większą od kuchni?
|
|
#3820 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
|
#3821 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
[/QUOTE]a) tak to mozliwe... aczkowiek kuchnia otwarta na salon i wiecej nam ludziom gotujacym nie trzeba, a na dole w lazience bedzie wanna + miejsce na suszenie ubran (pod schodami z frontem w lazience jest miejsce na pralke:P) b) tak to okno tez mnie drazni.. nic taki projekt, dom stał, deweloper nie chcial zmienic.. coż ja biedna moglam. jak kiedys zechce to sobie zamuruje.. :P
|
|
|
#3822 |
|
lubi eks swojego męża
|
planujecie tam mimo wszystko prysznic?
|
|
#3823 |
|
Zakorzenienie
|
nie... to na rysunku to wanna 130x130
![]() planuje wanne pod tym oknem:P
|
|
#3824 |
|
lubi eks swojego męża
|
ano tak, faktycznie skala rysunku mocno to sugeruje, ja po prostu nie dopuszczam do świadomości istnienia narożnych wanien i tak to wyszło
|
|
#3825 |
|
Zakorzenienie
|
Moi rodzice mają okno w brodziku, ale takie małe i wysoko. Nie widzę w tym nic dziwnego, no chyba, że jest pełnowymiarowe...
|
|
#3826 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
) jestem wyjaśniam ![]() generalnie projekt jak same zauważyłyście idealny nie jest, ale zalezało nam na 4 sypialniach, a mało który blizniak miał to w projekcie... czesto 3 i koniec żadnych możliwosci przeróbek ![]() ten nas zadowala - 140m, garaz, blisko wroclawia, 2 lazienki a nie lazienka i toaleta, kuchnia otwarta na salon, garderoba ![]() spełnił nasze chyba wszystkie minimalne wymagania (dodam, że prawie wybrany projekt odpadł bo w ostatnim momencie moj TZ 'odkrył" ze nie bardzo jest miejsce na suszarkę na pranie, a brac dom 140m i suszyc w salonie to przesada )wiec cieszymy sie z tego jakbyscie miały jakies rady co jak urządzić to piszcie (szczegolnie lazienke na dole gdzie prosto sie wchodzi na zlew;/) chcialam tam dac jakas szafke cos...polke.. ale kurcze sciana tam ma chyba 7cm tylko ewentualnie mniejsze drzwi zrobimy... nie wiem..
Edytowane przez sQuaara Czas edycji: 2015-02-07 o 18:18 |
|
|
|
|
|
#3827 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#3828 |
|
Zakorzenienie
|
widzicie.. jak to było w jakiejs ksiażce "trzeba myslec nieszablonowo.... odgłos kopyt to nie zawsze stado koni... to mogą być zebry...trzeba zawsze myslec o zebrze" (a propo bycia dobrym lekarzem...
)
|
|
#3829 | |
|
lubi eks swojego męża
|
Cytat:
|
|
|
#3830 |
|
Zakorzenienie
|
wiesz co no na pralke jest ta wnęka pod schodami (to jest dziura w scianie, front pralki bedzie w lazience a cala pralka pod schodami
)a suszarka bedzie sie miescila w tej lazience na dole. wiem ze czasami beda goscie... poki nie beda tam moje koronkowe majty wisiały to beddzie sobie stała tam. dlatego tez mam tak usytuowaną toaletę (radzili nam dać toalete tak zeby siedziec bokiem do drzwi a nie przodem) ale uznalalm ze jak bedzie pranie to nikt przodem do niego nie bedzie sie załatwiał ![]() aczkolwiek tak...tam znalazlam miejsce na suszarkę wejdzie całą rozłożona ;-)(dodam ze nie bedzie tam stała cały czas, tylko jak bedzie suszenie )
Edytowane przez sQuaara Czas edycji: 2015-02-07 o 20:54 |
|
|
|
|
#3831 |
|
DOMator
|
Dobrze, że od razu myślicie o miejscu również na tak prozaiczne sprawy jak pranie czy przechowywanie rzeczy. Wiele osób myśli o domach na pokaz, z wielkim salonem czy stołem na 12 osób, a jak przyjdzie co do czego, to dom okazuje się mało funkcjonalny i pranie wisi sobie w salonie, a buty tworzą równy rządek w przedsionku, bo miejsca na szafkę nie przewidziano.
A może byście oddzielili jakoś tę część z wanną i tam urządzili suszarnię z linkami pod sufitem i suszarką stojącą, a wannę ustawilibyście wzdłuż większego okna? Nie wiem tylko czy tak się wszystko zmieści, bo wymiarów brak. O gości się nie martw, dom jest do mieszkania i przede wszystkim jest dla jego mieszkańców. Goście przeżyją jakoś nawet widok suszącej się bielizny
|
|
#3832 |
|
Zakorzenienie
|
Wolalam wstawic funkcjonalny niz z wymiarami.. nie tam sie nie zmiesci bez zastawiania pralku... Tak jest ok
Chyba myslelismy o wszystkim choc to wyjdzie przy faktycznym urzadzaniu domku
|
|
#3833 |
|
Zakorzenienie
|
dodaje z wymiarami
![]() najwazniejsze ze juz stoi i powoli czeka na urządzanie
|
|
#3834 |
|
Zadomowienie
|
Mi by nie przeszkadzało okienko w łazience. Wolę naturalne światło w łazience niż ciemną norkę.
Jestes na 100% pewna, że taka kuchnia wam wystarczy? Musisz bardzo dobrze przemyśleć jej układ, ilość szafek, żeby zmieściło CI się wszystko Chyba spróbowałabym coś pokombinować z tą łazienką na dole. Umywalka jest centralnie w drzwiach, będziesz musiała zrobic jakąś wąską bo będzie nie niewygodnie, chociaż by z koszem na pranie chodzić. Ogólnie łazienka na dole będzie pewnie taką "roboczą" łazienką. Coś bym zrobiła z tą umywalką.
Nigdy nie szczekam ale zdarza mi się warknąć. Edytowane przez Nameria Czas edycji: 2015-02-08 o 11:17 |
|
|
|
|
#3835 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
kwesita w kuchni przechowywania naczyń w sumie pozostanie i takich uzywanych rzeczy typu 1 paczka mąki, makaron ![]() mysle ze bedzie okej ![]() co do lazienki to ten zlew faktycznie w drzwiach, ale chcac miec miejsce na suszarkę nie bardzo miałam gdzie go przesunąć... zrobimy drzwi chyba mniejsze i wtedy bedzie to tez inaczej wygladało... ![]() lazienka na dole jest opytamlnie przemyslana (normalnie byla malutka bez tej czesci z wanną i sasiedzi wstawili tam prysznic 80x70 ![]() lazienka na dole ma byc toaletą dla gosci, wanna dla dzieci (ja i TZ nie uzywamy ) i miejsce na pranie, wiec mały zlew tam wystarczy![]() jak bedziemy robic to Wam powstawiam zdjątka (jesli to odpowiedni wątek... )aczkolwiek oczywiscie bardzo dziekuje za wszelkie uwagi to nie tak ze bronie swojego i mowie ze Wasze uwagi zle zle niedobrze![]() aczkolwiek ogarnialismy 1000 projektów w tej czesci miasta i byl to wybór przez odrzucanie gorszych wiec jestem bardzo zadowolona tak ogolnie...poza tym oknem...i zlewem w drzwiach... i waskimi schodami... no
Edytowane przez sQuaara Czas edycji: 2015-02-08 o 11:32 |
|
|
|
|
|
#3836 | |||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]() Ja się tobie wcale nie dziwię, że już przymknęłaś oko na tych kilka mankamentów. Wiem jak trudno jest znaleźć gotowca i odrzucanie najgorszych, tak aż w końcu zostanie ten, który spełnia najwięcej kryteriów jest chyba najlepszą taktyką. Sama ją stosowałam.
|
|||
|
|
|
|
#3837 |
|
Zakorzenienie
|
) generalnie pani projektantka (mielismy mozliwosc ogarniecia scian niektorych/prądu wg naszego widzimisie..mimo gotowca i pani byla narzucona :/) marudzila ze toaleta tak blisko sciany (podobno za blisko i w ogole..)ale ogolnie pani mądrością nie grzeszyła. przerabialam lazienke vs korytarz tak aby zmeiscila sie i szafa wnękowa w przedsionku i wanna w lazience i mowie jej "niech pani mi zrobi tak zebym miala wanne 130, to wtedy bedzie 60 na szafe i 10 wolnego zeby prosto w szafe nie wchodzic" "yy przykro mi ale wanien 130cm nie ma" wiec wyslalam jej strone wanien (pomijam ze moglabym sobie wg projektu wanne trzasnąćc!) i kazalam zrobic. albo dialog -prosimy kontakt na dworze, na tarasie -oh nie uwazam ze to dobry pomysl.. -ale jak bedziemy pracowac na tarasie sobie to do laptopow sie przyda, oswietlenie jakies na letnie grile cos.. elektryczny gril?! -nie nie..to maja panstwo kontat zaraz obok drzwi tarasowych to mozna przy przymknietych drzwiach miec prąd -a jak bede miala dziecko? nie bede chciala przymknietych tylko zamkniete! -prosze pani... jak pani wyjedzie na urlop to sąsiad sie pod ten kontakt podlaczy i bedzie za pani pieniądze sobie kosił..odradzam no myslalam ze rozszarpie! kontakt mam...wanne też
|
|
#3838 |
|
Konto usunięte
|
Zawsze można kontakt zamknąć drzwiczkami na kłódkę.
|
|
|
|
|
#3839 |
|
Zakorzenienie
|
można ja to wiem..ale liczylam ze p.Projektant cos sie wykaze zaproponuje nowinki..a to ja musialam ją przekonywac do swoich logicznych wg mnie całkiem pomysłów
|
|
#3840 | |
|
DOMator
|
Cytat:
![]() Kurczę, że ja nie pomyślałam o tym, że skoro sąsiedzi wyjeżdżają czasem na urlop, to mogłabym przedłużacz do nich przerzucić i na ich koszt kosić. Zaoszczędziłabym ze 2 złote, może nawet więcej A tak na marginesie, to ja żałuję, że moi rodzice kiedyś nie wyprowadzili gniazdek elektrycznych na zewnątrz. Przydałyby się przed domem np. do podłączenia dekoracji świątecznych. Za domem mam gniazdko w altanie i szklarni, które służą do podłączenia kosiarki, dodatkowej lampki czy radia. Brakuje mi też sieci wodociągowej poprowadzonej wgłąb ogrodu. Jedyny kran na zewnątrz jest na bocznej ścianie domu, na wysokości kotłowni, co oznacza konieczność prowadzenia wielu metrów węża ogrodowego, by podlać cokolwiek w ogrodzie warzywnym. Zważywszy na to, że nasza działka ma w sumie z 45-50 m długości, to jest to kłopotliwe.
http://elfickizakatek.wordpress.com Edytowane przez Elfia4 Czas edycji: 2015-02-08 o 17:01 |
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Dom, mieszkanie, nieruchomości
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:17.

z przyzwyczajenia, że to babskie forum, ubzdurałam sobie, że ty też babka jesteś 

ewentualnie mniejsze drzwi zrobimy... nie wiem..

)