|
|||||||
| Notka |
|
| Wizażowe Społeczności Wizażowe społeczności to forum, na którym poznasz osoby w swoim wieku, spod tego samego znaku zodiaku, szkoły. Dołącz do nas i daj się poznać. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1561 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Oszczędzanie niejedno imię ma - i nie będąc żyłą z klasą żyć się da! cz II
Ja kupuje odkamieniasz w rossmanie. Nie używam do każdego prania a raz na 2 miesiące puszczam sama pralke z odkamieniaczem i jest jak nowka..
|
|
#1562 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Oszczędzanie niejedno imię ma - i nie będąc żyłą z klasą żyć się da! cz II
Cytat:
Dzięki za rady. Rozejrzę się jednak za czymś z bawełny. Podrepczę do Biedronki zobaczyć tą walentynkową pościel. |
|
|
|
|
#1563 |
|
Raczkowanie
|
Zmieniając troszkę temat - ostatnio podejmuję inne kroki ku oszczędzaniu, a mianowicie staram się zmienić pracę na lepiej płatną
|
|
|
|
#1564 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Ale jak to w pracy - po paru latach nasila się wrażenie, że trudno będzie znaleźć coś "lepszego" od tego co się zna i już dobrze umie Wiem że to mało twórcze myślenie, coś na zasadzie "gdzie ja się będę nadawała". To też może syndrom pierwszej "normalnej" stałej pracy po studiach... Ja po prostu chyba boję się zmian!
Edytowane przez ineska86 Czas edycji: 2015-02-09 o 20:23 |
|
|
|
|
#1565 |
|
Zakorzenienie
|
Ja przez ostatnie dni miałam załamkę związaną z tym że jeszcze nie miałam umowy o pracę i w związku z tym boję się kredytu ale przyjaciółki mi uświadomiły że tak bardzo zafiksowałam się na wizji spłaty w 5 lat że nie widzę bezpieczniejszych (dluższych) opcji pozwalających i kupić mieszkanie i założyć rodzinę... Wiecie ale może z Mężem informatykiem tak mogę ale co dopiero muszą przeżywać inne kobiety troszcząc się o przyszłość
Tak więc pozdrawiam wszystkie kupujące
Edytowane przez Ilsa Lund Czas edycji: 2015-02-09 o 20:39 |
|
|
|
#1566 |
|
Zakorzenienie
|
Ja też zmieniam pracę
Co prawda niewiele lepiej płatną, ale wyrwałam się już ze sklepu, więc liczę na to, że w razie czego w przyszłości będzie łatwiej zahaczyć się w jakimś biurze albo korpo.. Najbardziej marzy mi się własny biznes, ale nie wiem czy dałabym radę psychicznie W starej pracy strasznie męczyli mnie ludzie, irytowała mnie ich nieporadność, to że traktowali mnie jak służącą.. W grudniu dziękowałam Bogu, że mam nocki i nie muszę się użerać z ludźmi, którzy nie rozumieją, że nie są pępkiem świata i nie porzucę innych klientów, bo oto pojawił się właśnie on Mam nowe postanowienie - zakładam nowe konto oszczędnościowe i zbieram na studia zaoczne. W międzyczasie zdecyduję się na kierunek
|
|
|
|
#1567 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1568 |
|
Zakorzenienie
|
Ja mam dzisiaj istny "dzień bankowy".
Otworzyłam sobie konto i lokatę na 5% w Deutsche Banku. Zamykam swoje dotychczasowe główne konto w Getin Banku. Otwieram nowe główne konto w ING (jakieś 100zł na start dają, może się załapię ) Uff....
|
|
|
|
#1569 |
|
Zakorzenienie
|
Tutaj fajna promocja: http://bankobranie.blogspot.com/2015...wej-karty.html
Tylko nie wiem czy mam jak wziąć udział, bo dostaję teraz macierzyński, a tam trzeba dochody przedstawić...
|
#1570 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Fajnie że masz takie propozycje, oczywiście "na gotową" ofertę pracy i stanowisko lepiej płatne zgodziłabym się bez wahania! W sumie przeglądam oferty pracy co jakiś czas, ale trochę się zasiedziałam w tej obecnej, w sumie lubię to co robię, ale kwestie kasy i odłożenia dużej kwoty na mieszkanko motywują do zmian...
|
|
|
#1571 |
|
Zakorzenienie
|
Ja właśnie też mam problem ze zmianami, tym bardziej że czekam na swoją pierwszą umowę o pracę więc nawet gdybym odeszła to też dostałabym czasową umowę i jeszcze bym się musiała uczyć nowych rzeczy
|
|
|
|
#1572 |
|
Zakorzenienie
|
Ja się z mojej pracy nigdzie nie wybieram. Zbyt długo czekałam na jakąś normalną ofertę i teraz najzwyklej w świecie bałabym się ryzykować, nawet gdyby trafiło się coś- na pierwszy rzut oka -lepiej płatnego. Dla mnie pieniądze to nie wszystko, jeśli chodzi o pracę. Liczy się, by robić to, co się lubi, znaleźć swoje miejsce (bo pracować gdzieś trzeba), pracować w dobrej atmosferze, lubić swoich współpracowników i z uśmiechem na twarzy chodzić do pracy. Skąd miałabym pewność, że w nowej pracy mi się spodoba?! Może i jestem tchórzem, ale co tam
Nie trzeba mi wiele do szczęścia ;-)
|
|
|
|
#1573 |
|
Zakorzenienie
|
ja pracuję w sklepie (drogerii) mam umowę o pracę ale i tak się zastanawiam ile tam jeszcze pociągnę, boję się o swoją przyszłość zawodową. Co to będzie za te 10 lat. Nie mam kompletnie pomysłu na siebie ;/ a mam już 28 lat. Póki co jestem na macierzyńskim i zaczęły mnie prześladować wizje przyszłości...
Bardzo chciałabym mieć pracę biurową. Super by było pracować tak jak moja mama od poniedziałku do piątku do 15-16stej. ehh decyzje decyzje
|
|
|
|
#1574 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1575 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Akurat umowę o pracę mam, pracę swoją bardzo lubię, ale choćbym zmieniła miejsce pracy, na wyższe zarobki nie mam co liczyć. Rozważam jeszcze studia podyplomowe, ale tu trzeba najpierw sporo kasy włożyć, żeby później więcej zarabiać... |
|
|
|
|
#1576 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1577 |
|
Zadomowienie
|
tak nawiazujac do tematu pracy... ja jestem troszke załamana faktem, że za prace w moim zawodzie ( jestem położną), gdzie pracuje w świeta, noce, weekendy i co najważniejsze odpowiadam za ludzkie życie.. dostaje o 200złoty wiecej pensji niż mój TŻ pracujący w sklepie odzieżowym...
|
|
|
|
#1578 | |
|
Żona Idealna :)
|
Cytat:
ale o wypłacie wolę nie myśleć szkoda, że tak ważny i odpowiedzialny zawód jest tak niedoceniany, ale chyba tylko w Polsce
|
|
|
#1579 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
tak właśnie kojarzyłam, że któraś z Was jest położną
|
|
|
|
|
#1580 |
|
Zakorzenienie
|
Moja mama jest pielęgniarką, pracuje w szpitalu w zmianach dzień/noc/2 dni wolne i dla mnie to jest żałosne, że za tak ciężką pracę dostaje tyle co ja w sklepie. Nie wyobrażam sobie takiego funkcjonowania do końca życia - jak utrzymać rodzinę, kupić mieszkanie.. Jej pensja wystarczyłaby na sam wynajem mieszkania, a gdzie inne rzeczy? Oczywiście można sobie dorabiać w innych placówkach albo przychodniach, mama czasem mi opowiada o pielęgniarkach w moim wieku, które po skończeniu dyżuru w przychodni biegną na chwilę do domu, a potem na nockę do szpitala. Ja jestem zbyt leniwa na coś takiego
Co do zmiany pracy - boję się Nowa praca ma mnóstwo plusów, nie dość, że odrobinę więcej zarobię, to jeszcze wszystkie weekendy wolne, nie ma w okolicy żadnych sklepów, więc nie będę wydawać pieniędzy No teraz będę musiała trochę wydać, obkupić się ubraniowo, po sklepie biegałam w trampkach, bo było wygodniej, a w biurze chociaż baleriny założę
|
|
|
|
#1581 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1582 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ostatnio rozmawiałam z mamy koleżanką, też pielęgniarką, dostaje 1,5 tysiąca do ręki, a musi dźwigać dorosłych ludzi, przewijać ich, myć.. Wiem, że można mieć powołanie do takiej pracy, ale wynagrodzenie jest poniżej godności.
|
|
|
|
|
#1583 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Juz pisałam chyba, że zarabiam 1100zl. Za noce to jakieś 400zl na rękę. W marcu jest rotacja i będę przy znieczuleniach na bloku, więc zarobie tylko 1100zl. To będą ciężkie 3 miesiące
|
|
#1584 |
|
|
ja pracuję na noworodkach.. też mamy ciężkie przypadki, nieraz musiałam reanimować, itd.. nocki są ciężkie zwłaszcza jak jesteśmy we dwie, a dzieci jest np 15 i każdemu trzeba czas poświęcić.. uwielbiam swoją pracę, ale zdecydowanie jest zbyt kiepsko płatna .. ktoś kto nie ma powołania pewnie rzuciłby to w cholerę i poszedł do lżejszej pracy, mniej odpowiedzialnej i za takie same lub często lepsze pieniadze....
|
|
#1585 |
|
Zadomowienie
|
Hej chciałabym do Was dołączyć
![]() Ja niedługo rodzę swoje pierwsze dziecko i mam ostatnio sporo obserwacji dotyczących pracy położnych i uważam, że początkujące położne powinny zarabiać minimum 4 tysiące na rękę - to, jaka odpowiedzialna jest opieka nad kobietą w ciąży, nad noworodkiem, nadzorowanie przebiegu porodu....... Uważam, że te zawody powinny być bardzo dobrze wynagradzane, trudna, piękna praca. Czytałyście książkę "Mundra" Sylwii Szwed? Jest tam rozmowa z położną pracującą w Danii i tam jest to bardzo poważany i świetnie opłacany zawód. Istnieje nawet osobne słowo oznaczające "mąż położnej" co oznacza mężczyznę, którego utrzymuje żona i który nie musi pracować, może się zajmować łowiectwem, wędkowaniem albo innym hobby i prowadzi dom. Także Dziewczyny warto się Danią zainteresować Chciałabym zapytać te z Was, które są Mamami - na czym w rzeczach dla dziecka można oszczędzić, a na czym nie warto? Mam sprzeczne informacje dotyczące np pieluch, jedni mówią, że nie warto oszczędzać i niestety warto kupować najdroższe Pampers Premium, a inni mówią, żeby zacząć od dyskontowych DADA, a jak dziecko odparzą to dopiero wtedy zainwestować w droższe. Jakie jest Wasze zdanie? |
|
|
|
#1586 | |
|
|
Cytat:
![]() co do pieluch, co prawda nie mam własnego brzdąca jeszcze, ale z obserwacji na oddziale mogę powiedzieć, że to, ze pieluchy będą z tych najdroższych nie gwarantuje tego, że dziecku się pupa nie odparzy bądź nie wystąpi uczulenie, często te tańsze się lepiej sprawdzają moja dobra koleżanka, też położna, od urodzenia syna używała DADA i nie narzeka, nie zamieniłaby ich na żadne inne raz dostała Papmersy i Małemu cały tyłek obsypało , także nie ma reguły..
|
|
|
#1587 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#1588 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() jeśli chodzi o pieluchy to ja używam Dada i nic się ze skórą dziecka nie dzieje. Wg mnie warto sprawdzić właśnie te tańsze a ewentualnie zamienić na droższe uważam też że można zaoszczędzić na ciuszkach kupując je w second hand'ach, większość jest prawie jak nowa a maluszek wyrasta momemtalnie, niekiedy jeen ciuszek założy raz albo w ogóle ![]() jeśli chodzi o jakieś kosmetyki to ja kupuję żel do mycia w Rossmannie, oliwkę mam z Hippa bo jest bez parafiny i innych sztucznych substancji ---------- Dopisano o 10:17 ---------- Poprzedni post napisano o 10:15 ---------- Cytat:
nie idzie się czasami oprzeć
|
||
|
|
|
#1589 | |||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Kupiłam do szpitala rozmiar 1 Pampersy, ale 2 chyba wezmę Dada i będę mieć porównanie wtedy. W dużym mieście rodzę, więc jakby co TZ poleci coś kupić. Cytat:
Najgorzej, że przy pierwszym dziecku to nie wiadomo, co jest pierdołą i niepotrzebnym gadżetem, a co się faktycznie przyda Nastawiam sie na KP, a tam chyba mniej gadżetów niż do karmienia MM. Kupiłam 2 opakownia wkładek laktacyjnych Babydream, staniki do karmienia, laktator pożyczony.Cytat:
![]() Ubranek kupilam kilka sztuk w Lidlu, bo bardzo dużo dostałam od siostry i koleżanki, takich na rok do przodu ![]() Problemem dla mnie w oszczędzaniu na ciuchach jest to, że od dzieciństwa mam uraz do używanych ubrań i nie korzystam z second handów Byłam najmłodszym dzieckiem w całej rodzinie, także dalszym i dużo rzeczy dostawałam po starszych kuzynkach, i już jako kilkulatka płakałam Bo nie lubiłam po kimś tylko nowe |
|||
|
|
|
#1590 | |
|
only smart shopping
|
Cytat:
Wiem, co piszę - moja córka jest nastolatką!
![]() |
Nowe wątki na forum Wizażowe Społeczności
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:03.

[/RIGHT]

Wiem że to mało twórcze myślenie, coś na zasadzie "gdzie ja się będę nadawała". To też może syndrom pierwszej "normalnej" stałej pracy po studiach... Ja po prostu chyba boję się zmian!
Tak więc pozdrawiam wszystkie kupujące
13.03.2008
W starej pracy strasznie męczyli mnie ludzie, irytowała mnie ich nieporadność, to że traktowali mnie jak służącą.. W grudniu dziękowałam Bogu, że mam nocki i nie muszę się użerać z ludźmi, którzy nie rozumieją, że nie są pępkiem świata i nie porzucę innych klientów, bo oto pojawił się właśnie on

szkoda, że tak ważny i odpowiedzialny zawód jest tak niedoceniany, ale chyba tylko w Polsce 
Nowa praca ma mnóstwo plusów, nie dość, że odrobinę więcej zarobię, to jeszcze wszystkie weekendy wolne, nie ma w okolicy żadnych sklepów, więc nie będę wydawać pieniędzy