|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3631 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Sapią, chrapią, ulewają, mamy bardzo je kochają - październikowe maluchy 2014
Słuchajcie, Dziewczyny! Mam taki problem. Ewcia rozwija się ekspresowo. I zrobiła się teraz taka inna. Całe dnie jest aktywna, rusza się, pełza okrężnie, eksploruje. I praktycznie je po odrobince przez cały dzień. Bierze cycka na kilka chwil, przełknie i dalej zaczyna mi się kręcić. Jak karmię ją na leżąco to próbuje się obrócić na brzuch z moim cyckiem w buzi. Jak się kapnie że się nie da to rezygnuje z jedzenia. Jak karmię ją w innych pozycjach to po chwili kończy się karmienia a zaczyna wiercenie się i ostatecznie wybiera aktywność, leży na brzuchu i młóci rękami i nogami. A wieczorem... Dziewczyny, to jest nie do opisania... Rzuca się na cycka jak dzika, jak jakieś wygłodniałe zwierzę. I je i je i je. Jakby dna nie miała. Potrafi przed snem aktywnie ssać (jeść!) przez 2 godziny. Je i je i je. To nie żadne międolenie cycka tylko ona tyle je (je, ssie, przełyka, jestem pewna). Jak zrobiłam eksperyment ile mleka może z cycków wylecieć przez 2 godz. (laktatorem) to mi wyszła jakąś kosmiczna ilość (dziecko wysysa około 20-30% więcej mleka niż laktaor). Wyszło że moja Ewcia przed snem to wypija jakieś 0,5 litra mleka... To jakiś kosmos. Gdzie to się mieści? I wiecie co, ona jak już się naje to idzie spać i śpi do 3-4 rano, czasem do 5. A karmienie zaczynamy około 20.00. Ale moje cycki pobudzone tym dzikim ssaniem przez 2 godziny to prawie eksplodują w nocy. Ja mam wrażenie że to jakieś dziwne jest. W dzień jakby nie czuła głodu a wieczorem to wszystko nadrabia?
|
|
|
|
#3632 |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Sapią, chrapią, ulewają, mamy bardzo je kochają - październikowe maluchy 2014
A nie ulewa po takiej ilości mleka?
|
#3633 |
|
Raczkowanie
|
Nie, bo usypia pod koniec tego żarcia, śpi na plecach, jak się tak naje to dopiero nad ranem zaczyna sapać chrapać mlaskać itp. i ewentualnie się przekręca. W dzień to ulewa po troszeczku bo na brzuch się kładzie i nawet jak zje odrobinę to ulewa leżąc na brzuchu. A w nocy nie, bo śpi na plecach.
|
|
|
|
#3634 |
|
Zadomowienie
|
Masakra. Nie wiem co Ci doradzić. Z pierwszą też tak miałaś?
|
#3635 |
|
Zakorzenienie
|
Putkas wow,faktycznie duzo je.
Bioderka ok. Bylam tez w lumpku, za 10 rzeczy dla Mai 16 zl
|
#3636 |
|
Wtajemniczenie
|
Dobry wieczór
Oli śpi z małą przerwą od 19 40. Marudny troszkę był po wczorajszym szczepieniu ale daliśmy radę Magsik, 4,5 miesiąca i musi już siadać sam ?Co do szczepienia to nie wiem, myślę, że każde dziecko może inaczej przejść kolejne szczepienia ![]() Co do wagi, to Oli się urodził prawie 4kg więc wagowo cięższy od Michasia Elianka Mi się po prostu wydaje, że Oli nie rośnie jak powinien. Ale mam za duże wymagania wobec tego wszystkiego, obiecuję poprawę ![]() Co do kosmetyków z Dady, to ja od kiedy weszły, kupiłam ten balsamik do ciała i jestem zachwycona. Na prawdę fajnie nawilża ciało, nie ma zapachu, ma fajną konsystencję Co prawda czytam Srokę i poleca dzieciom z początkiem AZS ale Oli ma delikatną skórę i dosyć suchą więc u nas się sprawdza Co do rozszerzania diety Czarkowi- myślę, że zrobisz to co podpowiada Ci serce.rozum/matczyna intuicja. Każda z nas powinna tak zrobić. My doskonale znamy nasze dzieci i wiemy co jest dla nich najlepsze i kiedy powinny jeść coś innego. A z tą nagonką laktacyjną to masz racje akurat. U mnie w szkole rodzenia była okropna. Jednej jest dane, innej nie. Daszna, Malunia Bidulka! Zeszło trochę to zaczerwienienie ? Różne mogły być przyczyny, ale zdecydowanie orzeszki mogły zrobić swoje ! A jaki krem użyłaś ? Może jakiś nowy ? Agnieszkakr, ja raz miałam z chusteczki z lidla i oddałam mamie do kurzów Oli miał odparzoną pupę o wokół jajek. Ja używam Dady albo cleanik ale dada zdecydowanie nam pasuje Dziewczyny co do podnoszenia Olego to on to dziś świetnie robił Ale podczas zmiany każdej pieluszki ćwiczyliśmy i będziemy ćwiczyć i za każde podniesienie głowy dostawał całusa od mamusi więc się cieszył ![]() Isgaard, Ty masz tyle mleka, że wykarmiłabyś nasze dzieci ![]() Obejrzałam 4 Twoje filmiki w klubie, fajne ćwiczonka, ale mój Oli by się już tak nie dał Matko dziewczyny oszaleję ! Czemu moja pediatra kazała mi z nim tak ćwiczyć ? Wy odradzacie...Może faktycznie się przejdę do jakiegoś rehabilitanta...Tylko weź w mojej mieścinie znajdź dobrego... ![]() Co do jedzenia ja jem wszystko w sumie..Ostatnio pistacji mi tż kupił, bałam się uczulenia ale luz. Pomidorówkę kocham i jem od początku, a ogórkową jadłam Katrina już po 1 msc taką delikatną... Nowa, wprowadzaj po malutku sobie coś do diety. Maja już nie jest maleństwem. A i ją będziesz przyzwyczajać do innych pokarmów. Spróbuj na kanapkę pomidorka (chociaż te pomidory teraz to masakra, wiosną na pewno będą lepsze) Putkas o kurcze ! Faktycznie dziwne...Bo to, że je po odrobince co chwila to jedna kwestia, ale to, że na noc zjada taką ilość...Najada się porządnie, widocznie tyle potrzebuje po całym dniu szaleństw, ale czy to bezpieczne dla jej brzuszka ? Ja się nie znam, Oli to moje pierwsze dziecko...Miewa problemy z brzuszkiem, jakieś bóle, kolki, gazy, ulewanie ? Jeśli nie, to może "po prostu tak ma" ? Nowa fanie, że bioderka ok A ciuszki ? super ! Zazdroszczę takich lumków
|
#3637 |
|
Zadomowienie
|
Pur krem już kilka dni używamy więc obwiniam orzeszki 😜
Jak cwiczysz z Olim? Wyjasnisz dokładniej?
|
#3638 |
|
Zakorzenienie
|
Pur jak biore Maje pod barki tez podnosi, za/raczki jak tak lekko probowalam to nie chce. Takze niecrobie tego.
Jutro mamy pediatre, zapytam. Co do ciuszkow kupuje jak moge , takie wieksze juz. Sukieneczke kupilam, geterki takie wieksze, bluzeczki, body i z 3 pajace do spania. Jak zrobie foty pokaze. Nawet 2 zl za szt nie wyszlo A co do jedzenia to jem raczej wszystko oprocz tych mogacych alergizowac. Smazone tez sie/zdarzalo.
|
#3639 |
|
Zadomowienie
|
Nowa brawo za bioderka 😊
Ja kupiłam 2 siaty lumpow za jakieś 7o zeta bo mała mi powyrastala 😉 najlepiej czuje się w body i polspiochach a mam tyle sukienek i małych dzinsikow że chyba zacznę ja stroic 😁
|
#3640 |
|
Zakorzenienie
|
Daszna my dzis na bioderka ubralismy dziny, bluza z myszka minnie
A Maja dzis tak zaczepiala pana dr ze szok A nie pisalam Wam. Jak po alergo ostatnio pojechalam do apteki po ten latopic. To pytam sie pani pseudo farmaceutki jak to podawac ? Ona ze sie rozpuszcza. Ja: ona na piersi , to moge w mleku? Ona; to pani nie dopaja ??????????? :O ile ma dziecko? Ja :3 mc. Ona: 3 mc i nie daje pani wodym herbatki???? Ja; nie !!!!! Jest na piersi, a jesli by Pani sie dobrze orientowala to na piersi nie trzeba zadnej wody itd, pokarm jest najpierw wodnisty, zeby dziecko moglo sie napic... Patrzyla na mnie jak na debila :-D Maja spi od 21. Ciekawr na jak dlugo...
|
#3641 |
|
Wtajemniczenie
|
Nowa może jakaś starej daty albo bezdzietna? Ale ludzie mają fiola na punkcie tego przepajania i dokarmiania i rozszerzania diety. Aż szlag trafia... A gdybyś jeszcze nie doczytala to możesz spokojnie rozpuszczać ten Latopic w swoim mleku. No i najlepiej trzymać go w lodówce. Do 25 st. też można, ale trzeba zużyć w ciągu miesiąca, a strzezonego... wiadomo
|
|
|
|
#3642 |
|
Zadomowienie
|
Mnie już też wszyscy pytali czy dopajam - i babcie i młode ciocie. Jakaś obsesja. I czy daje jabłuszko 😛
|
#3643 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Zeszło Polci już to zaczerwienienie ? Wiesz, to nie są jakieś wielkie ćwiczenia. To nasz pierwszy dzień, poza tym żaden ze mnie rehabilitant, żeby mówić, że ćwiczymy. Ale: przy każdej możliwej okazji, kiedy Oli leży na plecach, daję mu swoje kciuki w piąstki (baardzo chętnie łapie), nachylam się troszkę i mówię, żeby dał mi całuska i mówię do niego. Nie ciągnę go za rączki ale on sam podnosi tą główkę a kiedy podniesie wtedy go chwalę i śpiewam i w ogóle. A jak leży plecami na mnie, na moim brzuchu, to też mu daje palce a wtedy jeszcze łatwiej jest mu się podnieść. Wtedy zachęca go do tego moja mama. Nie wiem, czy dobrze robimy. Może faktycznie odwiedzę jakiegoś rehabilitanta. Ufam mojemu pediatrze więc nie wiem, czy to, że kazała mi tak robić jest dobre czy złe ![]() Nowa, masakra ta kobita w aptece. A "przed użyciem skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą". Masz babo placek, karze dopajać 3- miesięczne dziecko Co ci ludzie z tym dopajaniem, dokarmianiem, że cycem się nie najada, że niepełnowartościowe, że chude, że grube, że głodne, że jeszcze coś
|
|
#3644 |
|
Zadomowienie
|
Nowa mamy bluzę z minnie ale nosimy do spiochow 😁 nie umiem jej wcisnąć w dziny 😵
---------- Dopisano o 22:40 ---------- Poprzedni post napisano o 22:38 ---------- Pur zeszło zeszło uff Mnie też nikt nie pochwalił ze kp tylko ciągle uwagi... Tzn mama się cieszy Ale wtyka się ze pilnuje przerw między posiłkami. A najwięcej mają do powiedzenia ci co nie karmili 😛😛
|
#3645 |
|
Zakorzenienie
|
Ja też nie ogarniam tej obsesji dopajania o.o
Co do dżinsów to my mamy takie miękkie, z szeroką gumą. Na wyjścia Pisklakowi zakładam Mamy też takie sztruksy. Najbardziej lubię ogrodniczki mamy kilka par bo mu w nich wygodniej niż w zwykłych spodniach w domu młode jest w pajacu albo w body i miękkich spodenkach.
|
#3646 |
|
Zadomowienie
|
Daszna a Pola nie ma azs? Bo jesli tak, to ja bym na razie unikala wlasnie orzechow, kakao, cytrusow. I obserwowala przy innych potrawach. Lubia uczulac selery, ryby, pomidory, maliny, ale jablka i marchew czasem tez.
Nova ja w sobote za 17 ciuszkow zaplacilam 17 zl. Ja nie wiem, czy zdaze wytroicwe wszystmo moja panne, zanim z tego wyrosnie. A ja ze nie dopajam, to nasza pediatra oczy wystawila
|
#3647 |
|
Zadomowienie
|
Mamad właśnie ma ... Na razie po tych fistaszkach porażka. Kakao nie jem. Pomidory i reszta ok. Ale będę obserwować. A jak dbać o skórę?
|
#3648 |
|
Zakorzenienie
|
Mamad no to pediatra jeszcE lepsza ehhh.
Pani "fatprmaceutka" miala max 35 lat... Nie wiem ... Czy glupia czy starej daty... Daszna te nasze dziny na gumce i z takiego miekkiego materialu.
|
#3649 |
|
Zadomowienie
|
Daszna azs czesto idzie w parze z alergia wlasnie.
Skore trzeba regularnie nawilzac, natluszczac. Najlepiej emolientami. Ale co bedzie pasowac Poli, to mozesz dojsc jedynie metoda prob i bledow. Nie mam jak teraz podeslac Ci linkow, ale wpisz sobie w wyszukiwarke "wyklad dr ireny grzesiak". To powinno Ci wiele wjasnic. Na pewno jest gdzies w formie pisemnej, wiec szukaj. Nie brkuje tez stron poswieconych azs.
|
#3650 |
|
Rozeznanie
|
Więc imo gorszy nie jest terror laktacyjny (z którym ja się nigdy nie spotkałam), tylko terror mm, dopajania i marchewek z jabłkiem i brak wiedzy o kp
![]() U mnie tylko pielęgniarka pytala miesiac temu, jak z dietą Małego, powiedziałam, że tylkp kp. I spoko. Zasugerowała, że można jabłko czy marchewkę. Po co? Przyrosty szalone ma. Rodzice moi popierają, rodzice TŻ też. Jestem wredna, stanowcza i nie kombinują. Poza tym nawet jak mają jakies uwagi, to olewam, bo wiem swoje. Nie "wydaje mi się", tylko wiem, przeczytałam, mam dane. Jedziemy teraz rano do chirurga na kontrole pepka. Boję się, że Mały jakieś cholerstwo złapie w szpitalu. I boję się, jak go nakarmię, bo on teraz tylko w jednym pokoju chce jeść. I boję się, że będzie straszna kolejka... Proszę o kciuki. Elianka - słuchaj siebie z rozszerzaniem. Poza tym, czy dzieci na mm też nie powinny wylącznie mleka przez pół roku, a potem delikatnie, bo do roku mleko stanowi podstawę żywienia? |
|
|
|
#3651 |
|
Zakorzenienie
|
Gargantruiczna kciuki.
Daszna jak bedxiesz w pl kup sobie to mydelko co ja
|
#3652 |
|
Wtajemniczenie
|
Dzień dobry! Obudzila nas mega kupa ale to dobrze.zaraz jade z tata do mechanika bo mi sie auto popsulo a mama posiedzi z Olinkiem.
Na tapecie rady,moja pediatra,starej daty jak ja spytalam o wprowadzanie czegoa innego powiedziala ze absolutnie nie i ze mamy na to czas. I slytala ktora babcia chce juz w Oliwiera cos pakowac skoro o to pytam i zadnych soczkow herbatek. Woda w ostateczności niewielkie ilości. Gargantuiczna kciukasy! Wiem co znacza kolejki u chirurga. Ale chyba nir wylapalam,co macie z pepuszkiem?
|
#3653 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Już w domu. Kolejka była, ale dzieci do roku mają nr zero i idą bez kolejki. Miło. Z pępkiem ok, dalej trochę wystaje. Mamy obserwować i przyjść w okolicach 1. urodzin
|
||
|
|
|
#3654 |
|
Zadomowienie
|
Nowa jakie mydelko?
Gargantuiczna wciagnie się. U nas tak było 😊
|
#3655 | ||
|
Zakorzenienie
|
Dziś moje dziecko rano o 4.30 wymyśliło sobie zabawę roku. Mamusia nie bawiła się tak dobrze jak synek. Otóż posiadł niedawno umiejętność wyjmowania łapką smoczka z dzioba i czasem nawet udaje mu się umieścić go tam z powrotem ta sama drogą. Wiec od 4.30 Pisklę wyciągało smoczek, odkładało go na bok i zaczynało miałczeć. Matka wsadzała smoczek, młode przysypiało na 5 minut i znowu ręka leciała do dzioba i od nowa. Do 7.30 spalam trzymając go za rączki
Jak jutro będzie tak robić to pójdzie spać związany ![]() Cytat:
Ale u mnie to przez to, ze Czarko taki pyzaty jest i każdy na niego reaguje 'ooo jaki tłusty" ![]() Cytat:
U mnie 'wiem czytałam" się nie sprawdza, bo moja mama zaczyna agresywny najazd " ty i te twoje książki! Zdrowy rozsadek trzeba mieć!" Zdrowy rozsądek to znaczy to co ona uważa za stosowne Ale nie mam co narzekać, naprawdę ostatnio wyluzowała. Co do mm przez pół roku - wyczytałam tak tylko w jednym źródle, żeby nie rozróżniać rodzaju mleka, ale to nie było nic naukowego (książka Bobas Lubi wybór). reszta źródle milczy. WHO zaleca rozszerzać od 5 miesiąca.
|
|
#3656 |
|
Raczkowanie
|
Witajcie, u nas dzisiaj super nocka, po kilku takich nieciekawych w końcu cała noc przespana
od razu człowiek inaczej się czuje, a teraz mały leży i się bawi zabawką. Może skok się skończył? i przestało go swędziec.... oby oby, gorzej jak to tylko na chwilę ![]() Dziś mamy bioderka, raczej się nie martwimy, bo ostatnio było wszystko ok. A zapomniałam jeszcze napisac, ostatnio jak byliśmy u tego alergologa to Wiktor miał granatowe body i ona powiedziała nam, żebyśmy mu absolutnie nie ubierali takich ciemnych rzeczy (tych co przylegają do ciała), bo są farbowane i również mogą powodowac alergie i problemy ze skórą. Akurat w tym dniu kupiłam mu 2 pary ciemnych bodów ale nie oderwałam jeszcze metek więc wymienię je na jaśniejsze. Przed chwilą też czytałam artykuł właśnie o tym jakim szajsem są farbowane ubrania i może faktycznie coś w tym jest.a tak z innej parafii to wpadł mi wczoraj telefon do kibla !!!
|
|
#3657 | |||||||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
U mnie w okolicy znalazłam jeden używany po 40zł, nowy jest po 49 więc okazja, że hoho ![]() Cytat:
![]() Cytat:
Ja jem pomidory normalnie, wczoraj miałam karkówkę w sosie pomidorowym. Surowe też jadłam już, ale raczej mało, bo nie lubię tych zimowych. Jak tak myślę, to chyba jadłam już wszystkie alergeny (orzechy, miód, czekolade), do mleka też już wróciłam i póki co nic się nie dzieje, uff Cytat:
Cytat:
za bioderka.Poka co kupiłaś ![]() Cytat:
![]() Ja się spotkałam i z jednym i z drugim, ale w poważaniu mam, ja wiem lepiej, co jest dobre dla moich dzieci. I też na szczęście mam Tżta po swojej stronie ![]() Cytat:
![]() Tymek wreszcie wczoraj poszedł spać normalnie, czyli po 20! Żeby nie było za dobrze, budzil się częściej na jedzonko. Teraz odsypia, ciekawe jak długo. Czy Wasze maluchy też plują? Tymek jak się złości lub niecierpliwi, to zbiera ślinę na ustach i robi takie brrr
|
|||||||
|
|
|
#3658 |
|
Zakorzenienie
|
A ja chyba doszlam ze Maja na mleko chyba uczulona! Bo napilam sir wczoraj tak na ratyn moze z pol kubka. I co dzis zaczerwenione lokcir. Takzr nie proszek, nie materac, tylko mleko. Jak zejdzie po jakims czasie jak nie tkne sie mlekamto wszystkp jasne.
Z tego sie wyrasta jak cos ??????? Purn u nas taka kupa rano, ze kapiel musiala byc Body umiejetnie sciagniete bez ubrudzenia Morti pochwale sie ale pozniej, bi kolo 11 pediatra, ---------- Dopisano o 09:35 ---------- Poprzedni post napisano o 09:27 ---------- Daszna mydelko avène. Naprawde super.
|
#3659 |
|
Zakorzenienie
|
nowa - wyrasta się ok 2 roku życia. Chociaż nietolerancja laktozy może jej zostać, 70% ludzi ją ma.
mój młody ma teraz taka ładna buzie, ze szok. Jeszcze się trochę ta sapka utrzymuje, ale to nie to co było.. Czyli tez laktoza/mleko.
|
#3660 |
|
Zadomowienie
|
Nowa rozejrze sie. Mają tu kosmetyki avene
Mamad dzięki 😊 zaraz poszukam tego wykladu
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 02:12.

Mi się po prostu wydaje, że Oli nie rośnie jak powinien. Ale mam za duże wymagania wobec tego wszystkiego, obiecuję poprawę 
Oli miał odparzoną pupę o wokół jajek. Ja używam Dady albo cleanik ale dada zdecydowanie nam pasuje
A ciuszki ? super ! Zazdroszczę takich lumków 

Zeszło Polci już to zaczerwienienie ? 
Jak jutro będzie tak robić to pójdzie spać związany