|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3241 | |||||
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Mamusie wrześniowo-październikowe 2013! cz. XVI
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
proste zwroty typu chodź, napij sie herbatki, idziemy myć ręce, idziemy jeść jak mu mowie daj to nie daje ale chyba rozumie. O sprzątaniu nie mowie nawet bo nigdy sie nie doczekam zeby zabawki leciały w druga stronę pudła. W sensie do a nie z.Cytat:
|
|
#3242 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
dużo siły Ci zycze!!
|
|
#3243 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#3244 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
super że jesteś tak zadowolona z opieki nad emilką ![]() ---------- Dopisano o 09:30 ---------- Poprzedni post napisano o 09:13 ---------- Cytat:
|
|
#3245 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
No to trochę mnie pocieszyłyście. Bo jak czytam szczególnie o tych rezolutnych dziewczynkach tutaj, co to tak ładnie się komunikują to ręce mi opadają. Może jednak chłopaki są jacyś ułomni w tej materii bez kitu. Polecenie daj na pewno synek rozumie, bo jak czasami chowam mu smoczka, to w złości i na skraju roztrzęsienia umie nawet sam go użyć. Ale to już w skrajnych sytuacjach. Na co dzień woli palcem pokazać i wydać z siebie dźwięk "yyyy" albo "eeee". Natomiast jak siedzimy razem i się bawimy, np. układam coś z klocków i proszę go żeby mi jakiś podał, używając słowa "daj" i wskazując ręką, to zazwyczaj ma to gdzieś... może z raz w historii naszych zabaw się zdarzyło, że mi coś podał jak go o to poprosiłam... |
|
|
|
|
#3246 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
#3247 | |
|
dryfuję słowami
|
Cytat:
Smiem twierdzic, ze tu zadna nauka nie jest mozliwa. Albo dziecko jest juz na tyle dojrzale do tego zeby samo uczyc sie slowek albo nie. Niemniej jednak mi przykro,bo wyxhodzi na to,ze.my olewamy temat i nie robimy nic w tej sprawie.
|
|
|
#3248 | |
|
Zakorzenienie
|
Leos ma zabawny zwyczaj
jak cos go zaboli np przyczasnie palce to leci do mnie zeby podmuchać ale jak uderzy sie główką to i tak pędzi do mnie z wyciągniętą ręką żebym mu raczke podmuchala Cytat:
Dzięki zobaczę
|
|
#3249 | |
|
dryfuję słowami
|
Cytat:
Slowo "DAJ" to abstrakcja jakas dla nas. Tez pokazuje palcem i krzyczy "yyyy" albo "eeee".
Albert Einstein Edytowane przez inwersja Czas edycji: 2015-02-13 o 10:45 |
|
|
|
|
#3250 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#3251 |
|
dryfuję słowami
|
Ja sie tylko zastanawiam w jakim wieku dziexi powinny opanowac umiejetnosc powtarzania.
|
|
#3252 |
|
Zadomowienie
|
Ledwo żyję...w nocy w ogóle nie spałam, praktycznie całą noc przechodziłam/przesiedziałam z Szymonkiem na rękach. Nie wiem co jest grane, czy aby to na pewno zęby (trójki). Tak mocno się ślini, że w nocy dwa razy go przebierałam, siebie z resztą też. Do tego gorączka 38-39, ale najbardziej niepokoi mnie chrapanie, on wręcz się przydusza i ma momenty, gdzie jest kompletna cisza i dopiero po chwili łapie powietrze. Zasnąć nie może, bo nie może swobodnie oddychać, charczy, chrapie, co chwilę się wybudza.
logoasia, bajka u nas też problem z migdałkami, przede wszystkim z trzecim. W październiku pediatra powiedziała, że na razie mamy poczekać, psikać allergocromem kiedy jest zdrowy (czyli ostatnio w ogóle:/) i zobaczymy co będzie dalej. Też coś mówiła o usuwaniu, ale to dopiero jak mały podrośnie. A może te chrapanie to od migdałka? W sumie wcześniej nigdy tak nie miał, więc nie wiem... |
|
|
|
#3253 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Zresztą u nas przy każdym zębie pojawia się od razu katar i kaszel, charczy itd ![]() Młody teraz odsypia a ja ratuję się kawą ![]() Igor też nie używa czasownikó wcale mówi: mama, tata, baba, dziadzia, dzidzi, amam, pi -na picie a od kilku dni mówie pije brum brum, papa, laula (Laura), ka (Kamil), alo alo (halo), na psa zamiast hau hau robi coś w stylu A A a na kota zamiast miauu coś w stylu aaaaaaa - tylko intonuje to tak jakby miauczał ba - piłka balon i wszytsko co jest okrągłe nawet pomarańcza czy jabłko, pa-lampa, puk puk, aaaaa - jak mówie że idziemy spać, bamam - banan, jak chce żeby coś gdzieś postawić to mówi bam i pokazuje palcem, tam i gwiazda ale tak że tylko ja wiem że chodzi o gwiazdę nawet nie jestem w stane napisać jak to brzmi no i tak i nie zazwyczja mówi 'nie nie' i kręci głową... bo ja tak robię jak czegoś nie wolno sprzątanie to też abstrakcja ale mnie to nie martwi... siostrzenice tż maja 3 i 5 lat i mało kiedy sprzątają... Igor jak mu powiem to wrzuci ze 2 zabawki a 3 wyciągnie bo przecież jak zajrzy do kosza z zabawkami to nagle wszystko tam jest takie ciekawe jak trzeba sprzątać ![]() ---------- Dopisano o 10:44 ---------- Poprzedni post napisano o 10:42 ---------- Cytat:
i też mu śmierdziało przez jakiś czas z buzi. Ale było to przy wychodzeniu 4. Jak wyszły to problem zniknął
|
|
|
#3254 |
|
Zadomowienie
|
Dzięki Brydzia, trochę mnie uspokoiłaś
|
|
|
|
#3255 |
|
Wtajemniczenie
|
nadrobie was pewnie wieczorkiem
![]() byłam z sebciem u lekarza i mamy zmiany w okrzelach i antybiotyk biedny mój teraz śpi |
|
|
|
#3256 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3257 |
|
Wtajemniczenie
|
ps z zaciekaweniem czytam wszystkie skróty jakie wasze dzieciaczki tworza i co one oznaczają bo od dłuzszego czasu próbuje rozszyfrowac co u sebcia znaczy kika. mówi tak czesto ale za nic nie wiem co to
|
|
|
|
#3258 |
|
Zadomowienie
|
W temacie mówienia i powtarzania przez dzieci, to z Szymkiem da się "dogadać"
Niektóre wyrazy mówi całe, inne tylko początki albo końcówki albo jakieś swoje określenia wymyśla, ale raczej wiadomo o co kaman. W standardzie jest mama, tata, baba, dziadzia, ciocia, miś, iść, pić, didi (smoczek), mniam no i ulubiona "kalka" czyli pralka. Ostatnio coraz częściej słyszę dada (jak podchodzi do drzwi), gigi (tygrys), pipi lub pi-pa czyli hipcia, nie ma, nie, pa (lampa), siii (siku-nocnik) czasami chwilę mi zajęło zanim zrozumiałam o co dokładnie chodzi, śmieszne to momentami było, bo Szymek wręcz krzyczał i się irytowal, a ja nie mogłam odgadnąć co on ma na myśli mówiąc np pipi
Edytowane przez jo_asiek Czas edycji: 2015-02-13 o 11:19 |
|
|
|
#3259 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3260 | |||||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
słowa daj nie mówi tylko bierze mnie za reke i pokazuje mówiac tooooo o budowaniu nie ma mowy bo trzeba rozwalać wiec nie wiem jak ssie z nim bawic ...czasem coś przez 2 min buduje i bummmmm rozwala , podawać podaje ...sprzątać sprzata ale tylko po to aby wyrzucić z powrotem wszystko a najbardziej lubi sprzatac szafke adriana i wyciągać zielone dresy i sobie ubieracCytat:
Cytat:
![]() Cytat:
---------- Dopisano o 11:19 ---------- Poprzedni post napisano o 11:16 ---------- Cytat:
|
|||||
|
|
|
#3261 |
|
Rozeznanie
|
|
|
|
|
#3262 | |
|
dryfuję słowami
|
Cytat:
Lubi książeczki, ciągle jakies wyciąga z półki i ogląda, ale na czytanie jest za wczesnie. Wczoraj jak przyszła paczka z arosa to tak szeroko otworzył buzie z radości, że mogłabym do niej wskoczyć. Potem zaczął piszczeć. ![]() Ma dziś do nas przyjść moja koleżanka ze studiów z córką, ostatnio były jak byłam jeszcze w ciąży. Na Śląsku mieszkają i akurat byli u rodziny. Najpierw miala przyjsc na 14, a teraz przełozyla na 12, ciesze sie, ale kurcze mam nadzeje,ze sie spozni.. Miłosz obudzil sie jakos 6:30-6:45 a to zdecydowanie nie jego godziny, takze wstał niewyspany, a nie dało sie go uspic pownownie. Połozylam go jakos zaraz po 11h i chcialabym zeby choc troche pospał. Inaczej będzie sajgon.
Albert Einstein Edytowane przez inwersja Czas edycji: 2015-02-13 o 11:34 |
|
|
|
|
#3263 |
|
Zadomowienie
|
Ewacia
|
|
|
|
#3264 |
|
Rozeznanie
|
Adaś dopiero od niedawna jest zaciekawiony książeczkami. Zaczynam czytać od takich z twardymi okładkami, by w razie czego mógł sobie zabrać.
|
|
|
|
#3265 | |
|
dryfuję słowami
|
Cytat:
A tak to "mama", "tata" (bywa, że mu się myli i mówi na mnie tata i na męża mama), różne słowotwroy od mama - czyli "amam", zamiast nie ma rozkłada ręce i woła "ma". Przy pokazywaniu palcem mówi czasem "to", "tu". Od tygodnia mówi tak, choć bardziej "ta" . K raczej nie wymawia. Dwa dni umiał na kotka miauczeć, a potem zapomniał i nie mówi już nic. Na swoje ukochane ptaki woła, że robią "pipipi". A tak, to nic nie powtarza, nie potrafi naśladować głosów zwierząt, choć za każdym razem mówiąc nazwę mówimy jak dane zwierze robi.
|
|
|
#3266 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3267 |
|
Rozeznanie
|
Adaś mało co powtarza. Na razie się nie spinam. Dużo czytam i widzę, że to przetrawia.
|
|
|
|
#3268 | |
|
dryfuję słowami
|
Cytat:
No i u nas to nie ma tak, że ciągiem mogę z nim usiąść i pobawić sie czy pooglądać książki godzinę czy nawet pół. On po kilku minutach ucieka, zaczyna się bawić sam, a potem znów na kilka minut przychodzi. Nie potrafi skupić uwagi na jednej czynności tak długo. Ja z kolei bardzo szybko mowiłam. Jak w domu byłam przejrzałam taki album, ktory matka mi prowadziła "od kołyski do mundurka" i pierwszy zapis w sprawie mowy jest jak mialam 12 mcy, wtedy mówiłam "Ani" co znaczyło "Ania". Na 14 i 15 m-cy to już był szereg słów i wcale nie łatwych, nie pamiętam ich wszystkich, bo na prawdę było ich sporo. W głowę wbiło mi się np. pelargonia. Na 18 mcy było napisane, że próbuje składać zdania. A jakoś przed koło 22 mce, że mówię wszystko wyraźnie i pełnymi zdaniami.
Albert Einstein Edytowane przez inwersja Czas edycji: 2015-02-13 o 11:53 |
|
|
|
|
#3269 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3270 | |
|
dryfuję słowami
|
Cytat:
|
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:44.

Moja też coś takiego gada 

brum brum, papa, laula (Laura), ka (Kamil), alo alo (halo), na psa zamiast hau hau robi coś w stylu A A a na kota zamiast miauu coś w stylu aaaaaaa - tylko intonuje to tak jakby miauczał