|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3271 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Mamusie wrześniowo-październikowe 2013! cz. XVI
Hej
![]() Piękna pogoda, ulepiliśmy z Filipem bałwana, tzn. ja lepiłam bo on wolał pochodzić po śniegu ![]() Głowa troche mnie boli, jeszcze dzisiaj wieczorem idziemy na zakończenie sezonu u tżta więc pójdę półtomna, bo dopiero ok. 21 idziemy. Cytat:
![]() U nas jest szał na popatrz i znajdź w domu. Więc dokupuje jeszcze na wsi i w mieście. Ale bardziej opłaca mi się w arosie bo tam 6.59. A wezmę chyba jeszcze wiosne na ulicy czereśniowej. Cytat:
U nas Filip nic nie powtarza, tzn. powie ne (nie) i aa aa. Ale wykonuje czynności, które mu powiem. Podaj, przynieś, pokaż, włóż, itp.. Czasem mnie oleje, ale wiem, że zrozumiał co do niego powiedziałam. Jeżeli nie wykonuje czynności, to może coś ze słuchem nie tak? Cytat:
Cytat:
|
||||
|
|
|
#3272 |
|
dryfuję słowami
|
Sąsiadka alzheimer znów mi się do drzwi dobija...
Swoją drogą niedawno dostała odpowiedź w sprawie miejsca w DPSie, także widac dzieci faktycznie jakieś podanie złożyły. Pokazywała list drugiej sąsiadce,bo sama nie wiedziała o co chodzi. Odpowiedź odmowna. Stwierdzili, że ona ma opiekę, bo dzieci przyjeżdżają i sąsiedzi się nią zajmują. Witki nam opadły. ![]() Mało tego było tam napisane, że ustalono to podczas wywiadu środowiskowego i rozmów z sąsiadami, a żadnych wywiadów nie było i w ogóle nikt nie zajrzał do niej ani do nas z opieki.
|
|
#3273 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Albo gadka, że ich dziecko na roczek to sikało już do nocnika.. Jaika, super, że jesteś zadowolona z teściowej i, że teściowa jest dobrą babcią
|
|
|
|
|
#3274 | |
|
dryfuję słowami
|
![]() ---------- Dopisano o 12:04 ---------- Poprzedni post napisano o 12:00 ---------- Cytat:
Moja szanowna Pani matka przez lata powtarzała mi jaki to ja tłumok byłam, bo bardzo długo sikałam w pieluchę i żadne z moich kuzynów tak długo nie sikało. I dopiero jak kuzynka do mnie przyjechała, a ona ją poprosiła żeby siadła na nocnik i ona niechętnie (bo już sikała normalnie na wc), ale siadła, to w końcu załapałam. Jak byłam młodsza, to ten temat był mi obcy, nie wiedziałam kiedy dzieci zazwyczaj ogarniają sprawę. Teraz przy okazji przeglądania tego albumu "Od kołyski do mundurka", patrzę, a w rubryczce kiedy zaczęła korzystać z nocnika jak wół wysmarowała "13 m-cy". No aż mną grzmotnęło!! Miłosz to nawet nie chce usiąść na nocniku. Jak w domu matka wyciągnęła i chciała go posadzić to od razu wyrywał się i płakał. A ta ciągle dupe mu tłukła, że kiedy zacznie siusiać na nocniczek i że już powinien... ![]() A jeszcze bardziej mnie grzmotnęło, jak w rubryczce kiedy zaczęłam siadać było napisane "4 m-ce", ale to już aż żal komentować. I potem się dziwić, że zaczęłam chodzić sama dopiero na 20 m-cy. No, ale to też przecież moje lenistwo oczywiście...
Albert Einstein Edytowane przez inwersja Czas edycji: 2015-02-13 o 12:05 |
|
|
|
|
#3275 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Podrzucaj małego na weekendowe konwersacje z babcią ![]() Ja mojej teściowej (która widzi wnuka raz w miesiącu) jak mi powiedziała, że jej synki już w 12 miesiącu smoczka nie jadły... powiedziałam, że zapraszam do siebie - niech oduczy, skoro tak jej to przeszkadza, bo ja widać jestem w tej materii niewydolna jako matka ![]() Dziwi mnie tylko, że wszystkie mamy i teściowe to zawsze miały do czynienia z dziećmi, które nie płakały, nie miały kolek, nie chorowały, zaczynały chodzić w 6 miesiącu życia, w tym samym sikały na nocnik, mówiły pełnymi zdaniami w 12 miesiącu... |
|
|
|
|
#3276 |
|
Zadomowienie
|
Mostly mi się wydaje że z tym słuchaniem ciebie to trochę za dużo od niego wymagasz. On jeszcze nie ma 1,5 roku, świat wokół niego jest mega ciekawy i nie zawsze to co mówi mama jest akurat najciekawsze
Pokazywać, mówić i mieć nadzieję że załapie Inwersja mi się wydaje, że jedyne co możemy zrobić to gadać do dziecka, czy tak o luźno, czy czytając. One sobie zapisują słówka a później będą to wykorzystywać (tak przynajmniej gdzieś czytałam ). Moja babcia cały czas mi mówi, że moja mama na 2 lata nic nie mówiła, a później nagle bach i wszystko trajkotała ![]() Amela też jakoś za wiele nie mówi, raczej pojedyncze słowa, a czasami się jej zdarzy "zapyskować" ale to już po swojemu, śmiesznie to wygląda bo się tak pochyli do przodu i zaczyna nadawać
|
#3277 | ||
|
dryfuję słowami
|
Cytat:
---------- Dopisano o 12:13 ---------- Poprzedni post napisano o 12:08 ---------- Cytat:
Znaczy ja ogólnie na moją teściową nie narzekam.. Sama z ciekawości pytałam kiedy mąż zaczął mówić, więc nie było w tym zdaniu nic złośliwego z jej strony. ![]() Jest parę rzeczy, z którymi się nie zgadzam, ale nie jest źle. Za to teść działa mi na nerwy. ![]() ---------- Dopisano o 12:14 ---------- Poprzedni post napisano o 12:13 ---------- Jest po 12h, E. wciąż nie ma, młody śpi... mam nadzieję, że sie obudzi zanim przyjdą
|
|
|
#3278 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Tak tak, dalej uważam że jeszcze nie czas się martwić. Aczkolwiek nie to że słabo mówią jest problematyczne, tylko to że nie ma rozwoju w tej materii. Aktualnie słówek nam nie przybywa i to mnie ciut zastanowiło. A może ambitnie bym chciała żeby już tak gadał jak niektóre tu dziewczynki ![]() Bardziej to jego zachowanie mnie zmartwiło, że się robi jakby złośliwy. Słyszy bardzo dobrze. Nie mam żadnych wątpliwości. Wykonuje tylko te polecenia, które mu pasują. Jak go np poproszę żeby ładnie odłożył butelkę na stół, to potrafi nią rzucić o podłogę. Jak jest na mnie zły za coś czego nie pozwoliłam mu zrobić, to mam taką reakcję pewną. ---------- Dopisano o 12:24 ---------- Poprzedni post napisano o 12:14 ---------- Cytat:
|
||
|
|
|
#3279 | |
|
Rozeznanie
|
Hejo.
U nas pogoda paskudna jak na 13 piątek przystało a miałam iść z małym na miasto bo Tż ma jutro urodziny a my nie zdążyliśmy mu kupić prezentu przez tą chorobę Wika.Ewacia zdrówka dla Sebusia Cytat:
ogólnie mały nerwus z niego i potrafi mi usiąść na chodniku jak nie idę w tą stronę co on chce, jak mu czegoś zabrabiam to często wymusza darciem - bo to nie płacz tylko darcie i już czasem nie wiem jak mam z nim postępować ![]() Macie jakieś sposoby albo rady jak poskromic takiego zlosnika?
|
|
#3280 |
|
Zakorzenienie
|
Ojoj... Ale się dzieciaczków pochorowało
Zdrówka dla wszystkich chorowitków W kwestii rozwoju mowy myślę, że nie ma się co spinać póki co. Mowa rozwija się głównie po 18 miesiącu życia. Julek na przykład rozumie bardzo dużo co się do niego mówi, pokazuje części ciala u siebie, u nas, w książeczkach na misiach itp. No generalnie widzę, że rozumie sporo i jak go o coś pytam często opowiada "ta" albo "nie". Słowa jakimi się posługuje nie są jakieś imponujące, bo "mama", "tata", "cześć", "ciocia", "baba", "dziadzia", "nie ma","tam", "aaaa" (jak chce spać albo nas przytula), "ja", naśladuje dźwięki "brum", "muu", "miau", hau hau nie umie tylko robi takie "ta ta" dziwnie intonowane Z trudnych słów zdarzyło mu się powiedzieć kilka razy "pociąg", "księżyc" i "jabłko" ale teraz już nie chce Do tego jak mu się chce to powie coś w stylu "lampa" Ja się nie spinam, wiem że ma jeszcze czas
|
|
|
|
#3281 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3282 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3283 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
leo tez tak niekiedy robi i mnie to stresuje![]() ---------- Dopisano o 13:16 ---------- Poprzedni post napisano o 13:15 ---------- U mnie w biedro tez sa kartony z pieluchami. Książęczek co polecala angelikada nie bylo. Za to pelno takich z puzzlami.
|
|
#3284 |
|
Rozeznanie
|
Adaś też nic nie mówi. Niby ma jeszcze czas. Głośno się nie spinam, ale po cichu się martwię, czy aby napewno będzie zdrowy. Nikomu o tym nie mówiłam. (Mam w rodzinie osoby niepełnosprawne, jeden wogóle nie mówi)
|
|
|
|
#3285 |
|
Raczkowanie
|
Agusiowata, Poziomkowa
A od dawna wasze chłopaki samodzielnie chodzą? Bo to ponoć ma znaczenie. Gdzieś czytałam w tych wywodach terapeutyczno-psychologicznych, że rozwój motoryki właśnie chodzenia jest jakby kamieniem milowym do mówienia. Coś takiego, że jeśli nie chodzi albo dopiero niedawno zaczął, to i rozwój mowy nie będzie postępował. Może to i racja bo dziecko musi najpierw samodzielne "wyjść do świata", żeby zechcieć się z nim komunikować. |
|
|
|
#3286 |
|
Rozeznanie
|
Zdrowka dla wszystkich chorowitkow
strasznie ich dużo ![]() Nam tfu tfu na razie odpuscilo i oby juz tak zostało, bo 3 tygodnie mi wystarczy ![]() Pięknie juz mówią dzieciaczki ale właśnie ponoć dziewczynkom idzie to łatwiej. U nas mowa nie jest super rozwinięta, ale są postępy na tym polu. Standardowo mama. tata. baba. dziadzia. Umie zdrabniac mami, Mamus, babus, dziadziuś. Monia - monika, bach, momo-smok, si gorące, zi-zimne, siii siusiu. Dziadu dziadu - jak jest ciemno, nunu i pokazuje palcem, cius cius tak, nie, daj, cyk cyk to zegarek, brum to samochód, hau, miau. Naśladuje jeszcze konia, lwa, kure, kaczkę, sowe, węża. .. jak chce jeść to cmoka ![]() jest coraz lepiej i po woli zaczyna łączyć wyrazy np. ostatnio powiedział baba brum jak jechaliśmy do babci. Natchniona przez Logoasie i Misie odzewyczajam od wczoraj go od smoczka. Najpierw obcielam koncoweczke smoka i juz nie chciał go wziąć do buzi. Powiedziałam, że nasz pies odgryzl Wieczorem płakał jak zasypial i trwało to prawie 1.5 godziny ale zasnął. Nocka w miarę, obudził się ok 5, ale usnal z nami. Nie dostał tez butli. teraz w południe zasypial niecałe pół godziny. A i rano sam wyrzucił brzydkiego monia do kosza ![]() Szkoda mi go strasznie jak tak płaczę, ale nie mogę odpuścić. tłumacze, opowiadam co się stało z moniem. Mam nadzieje, ze szybko zapomni ![]() A w ogóle nauczył się pokazywać, gdzie mama ma brzuszek i ze w środku siedzi dzidzia. Jak leżę podchodzi, podnosi mi bluzkę do góry, robi mój brzuszek- głaska go, daje buziaka i zakrywa ![]() czasem robi też aty aty, ale leciutko i ostatnio świecił latarka, bo mu pokazałam i bardzo mu się podobało
|
|
#3287 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Co do smoczka, kompletnie nie mogę się za to zabrać, bo nie jestem konsekwentna. Nie mogę patrzeć jak płacze, więc dla mnie taka metoda odpada. Chciałabym zrobić to łagodnie, dla niego przede wszystkim i dla siebie. Po powrocie z uk będę myślała już intensywnie jak pozbyć się smoka (stwierdziłam, że do samolotu może się przydać ).---------- Dopisano o 14:01 ---------- Poprzedni post napisano o 13:59 ---------- Właśnie zrobiłam torcik dla męża na Walentynki. Robiłam masę rafaello i wyszła mi mega słodka :/ chociaż dałam mniej cukru niż w przepisie. Ale już za późno, trzeba taki zjeść. |
|
|
|
|
#3288 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3289 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
#3290 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Jak dla mnie nie ma co snuć teorii. Każde dziecko rozwija się inaczej. Ważne żeby nie wymagać od 1,5 rocznego dziecka żeby mówiło zdaniami. Ale też zainteresować się jeśli mając 2lata nie mówi zupełnie nic.
|
|
|
#3291 |
|
Zakorzenienie
|
Ogadalam właśnie gazetkę biedronki na przyszły tydzień na plotkowym i będą dady w promocji w karonach,50zl,rozmiary standardowe
|
#3292 | |||
|
czyli Endżi
|
Cytat:
![]() Cytat:
Opiekowałam się dziś 2,5 letnią córcią koleżanki, która biegła na rozmowę kwalifikacyjną. Z 1 godziny zrobiło się 7, bo okazało się, że dziewczyna pracuje od jutra więc jeszcze szkolenie BHP... Jezu, jak ja nie mam drygu do żadnych innych dzieci niż Julo Koleżanka była bardzo szczęśliwa i wdzięczna, najważniejsze, że się udało i dzieci przeżyły ![]() ---------- Dopisano o 17:15 ---------- Poprzedni post napisano o 17:05 ---------- Cytat:
Ja kupiłam dziś duży karton domek za niecałe 50zł. Rozmiar 4 chyba 108 sztuk
pachnę Edytowane przez your Angel Czas edycji: 2015-02-13 o 17:06 |
|||
|
|
|
#3293 |
|
Zakorzenienie
|
Linku nie wstawię,bo pisze z tel a przy moim Urwisie nie da sie włączyć laptopa
![]() Forum - Kobieta - Plotkowy - wątek Biedronki ---------- Dopisano o 17:57 ---------- Poprzedni post napisano o 17:33 ---------- http://www.biedronka.gazetkapromocyj...promocyjna.php Udało się
|
#3294 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
U mnie juz dzis były wystawione.
|
|
#3295 |
|
Zakorzenienie
|
hej
weekend ![]() Ja-ika super, że teściowa się spisuje, ja też moją uwielbiam ![]() Amelka to ja Ci zrobię konkurencję i daję cynka, że w kauflandzie są pampersy za 49,99zł te większe paki strona 6-7 ![]() http://issuu.com/iulotka.pl/docs/kau...73891/11372354
|
#3296 | |||
|
dryfuję słowami
|
Cytat:
Cytat:
Młody się oczywiście wstydził gości. Pod koniec ciągnął Olkę (córkę koleżanki, w maju 3l. skończy) za kitki i rękami za twarz ją przyciągał, bo chciał pocałować ją. Widać wyznaje zasadę, że za łeb i do jaskini! ---------- Dopisano o 20:11 ---------- Poprzedni post napisano o 20:09 ---------- Cytat:
![]() a żeby było jeszcze weselej to powiem Ci, że połowa miesiąca jest nawet
|
|
|
#3297 |
|
Zakorzenienie
|
Inwersja jaki caluśny chłopiec
|
#3298 |
|
Zakorzenienie
|
hej
![]() u nas nic sie nie zmienilo nocki tragiczne, dnie równie beznadziejne.Dzis tez caly dzien przepłakany ![]() Bylam z Julka u lekarza to wszystkie trójki idą na potęge i stan zapalny całej jamy ustnej az po migdałki mam jej dawac przeciwbole, smarowac gencjaną dziąsła, psikać tantum verde i do picia dawac blf 100 a na te suche placki alergiczne na plecach dostala Julka masc, mam nadzieje ze tez to zniknie a ja odebralam sobie wyniki badan, znowu wyniki tarczycy beznadziejne, lekarka podejrzewa ze te moje zawroty glowy to przez niedoczynnosc wiec musze znowu sie umowic do endo. lece nadrabiac
|
#3299 |
|
dryfuję słowami
|
Moją koleżankę też całował.
No lubi buziaki. Nie raz stanie koło mnie i jak akurat jestem w gaciorach i mam gołe nogi to mnie po nich całuje. ![]() Podoba mi się ta reakcja, bo synek znajomych od dawien dawna jest mega zazdrosny o matkę i jak tylko tata się da mamy zbliży to już jest wściekły i go odgania. Także mam nadzieję, że Miłoszowi się nie odmieni to.
|
|
#3300 |
|
Zakorzenienie
|
Moj zas nie uznaje całowania. Kiedyś otwierał buzię i to były calusy a teraz jak słyszy buzi buzi to moment i juz go nie ma. Tak go to przeraża.
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:44.

Z trudnych słów zdarzyło mu się powiedzieć kilka razy "pociąg", "księżyc" i "jabłko" ale teraz już nie chce 

ale właśnie ponoć dziewczynkom idzie to łatwiej.