|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3331 | ||
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Mamusie wrześniowo-październikowe 2013! cz. XVI
Dzis tza ujrzymy
on na niego ma dziwny dźwięk. Nie wiem jak to sie nazywa![]() Cytat:
![]() mnie by nie martwiło nie sikanie na nocnik czy jedzenie tylko ręką a nie widelcem bo nie wiąże sie to ze zdrowiem.Co do chodzenia i sal zabaw to chyba taki wiek. Ja biorę leo po nogach ale wtedy ja chodzę za nim nie musze isc nic załatwić i pozwalam mu chodzić gdzie on chce na sali zabaw to moze będziemy miały spokój za 2lata jak juz dzieci beda mogły wszędzie wejść i sobie poradzą![]() Cytat:
|
|
#3332 |
|
Zakorzenienie
|
Misia, zdrówka dla Antosia
![]() Co do tego nakręcania się, że jedne dzieci już coś potrafią a moje jeszcze nie lub mniej to też mnie denerwuje. Dziewczyny, wyluzujcie... To są dopiero niespełna 1,5 roczne dzieci Za to jak któraś się pochwali że jej dziecko ładnie mówi to cieszę się razem z nią i w ogóle mi to nie przeszkadza. Nie odbieram tego jako jakiś wyścig szczurów. To naturalne, że każda mama się cieszy z postępów swojego dziecka ![]() Co do chodzenia... Julek ma rozmiar 23 i nauczył się chodzić w wieku 13,5 miesiąca. Myślę, że gdyby nie późno zdiagnozowane wzmożone napięcie mięśniowe chodziłby wcześniej
|
|
|
|
#3333 |
|
Zakorzenienie
|
Nie wydaje mi sie zeby tu byla mama której przeszkadzaja postępy innych dzieci. Bez przesady, nie zazdroszczę komuś ze dziecko mówi juz20słów co Najwyzej spokoju i pewności ze z mowa jest dobrze. Nie chce sie kłócić wiec jeśli o mnie chodzi nie bede juz poruszać tego tematu tutaj(poza forum nikomu tego nie mówiłam) skoro moje "biadolenie" tak działa innym na nerwy i jest odbierane jako wyścig szczurów.
|
#3334 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A tej która napisała o "rezolutnych dziewczynkach i ułomnych chłopcach" (jakbym słyszała znajomą, mamę a niezwykle "genialnej" córuni) radzę zaczekać jeszcze kilka lat bo teraz to się dzieckiem łatwo chwali, gorzej jak zacznie dorastać i pokazywać pazurki. Wychować dzieciaka na człowieka nie taka łatwa sprawa. Cytat:
|
||
|
|
|
#3335 |
|
Zakorzenienie
|
Motyl Maja ma rozmiar 22/23 a chodzić zaczęła w styczniu
Mi nie spodobało się to, że jak dziecko czegoś nie robi to je s t głupie ![]() Dla mnie moje dziecko jest najcudowniejsze na świecie choć rozwój ma przeciętny a jak coś jest nie t a k, to nie Jej wina tylko trzeba pomóc.
|
|
|
|
#3336 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Naprawdę niektóre mamy mają jakieś mega ciśnienie na rozwój dziecka. Dajcie żyć innym i dajcie się w spokoju rozwijać swoim dzieciem w ich własnym tempie. Jeszcze się dzieciaki narobią, naumieją i napracują - w końcu teraz wszystko przyspiesza a dzieciństwo jest krótkie i trwa tylko chwilę. |
|
|
|
|
#3337 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
myślę że jak nie ma gorączki to chyba nie jest konieczny lekarz, spróbuj odciagac czy psikac woda morską albo zagotuj garnek wody i wsyp łyżeczkę tymianku i łyżeczkę majeranku i tak zostaw niech się gotuje na malutkim ogniu, super się oddycha wtedy Cytat:
Cytat:
|
|
#3338 |
|
Zakorzenienie
|
Jula ma rozmiar 19/20 a zaczela nawet nie chodzić a od razu śmigać na 14 miesiecy
|
#3339 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
|
||
|
|
|
#3340 |
|
Zakorzenienie
|
a co do rozwoju dzieci to serio nie ma sie co spinać, teraz każde dziecko rozwija sie w swoim tempie, a za rok to juz tych róznic po prostu nie będzie
|
#3341 |
|
Zadomowienie
|
Amelka nosiła 20 jak zaczęła chodzić, miała 11 miesięcy bez tygodnia. Teraz ma 22.
Ale mi się wydaje, że to trochę bardziej skomplikowane niż rozmiar stopy, charakter też swoje robi. Jedne dzieci bardziej ostrożne i długo przy meblach chodzą inne wstają i idą. Teraz nie możemy się doczekać, aż dzieci zaczną gadać, a zaraz będzie tak jak z chodzeniem: najpierw się doczekać nie mogłyśmy a później każda marzyła o tym żeby dziecko usiadło na 5 minut
|
#3342 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ja się lepiej czuje w towarzystwie facetów U nas zielona trawa i wiosna słońce ładnie świeci a ja w pracy od 11 do 19 Cytat:
także nie denerwuj się
|
|
#3343 |
|
Zakorzenienie
|
Laryska
szkoda ze pracujesz ale moze jutro nadrobicie my po spacerze, leos sie wściekał jak szliśmy pod słońce a boi sie siedzieć pod buda![]() Śniegu juz chyba nie bedzie bo czuć wiosnę ![]() ---------- Dopisano o 13:44 ---------- Poprzedni post napisano o 13:42 ---------- I ptaki wracają, leos jest nimi oczarowany jak Milosz inwersji bylam na cmentarzu i zaczął sie denerwować jak obrabiałam pomnik no i te ptaki uratowały sytuację bo miał widowisko na 10minut tyle ich bylo
|
#3344 |
|
Zadomowienie
|
U nas to samo z budą od spacerówki, ale w parasolce już może mieć zasłonięte i jest ok.
|
#3345 |
|
Zakorzenienie
|
On nie lubi byc w małych pomieszczeniach. Np jak na basenie sie przebieramy to płacze jak zaciagne zasłonę. W sklepie tez nie wezmę go do przymierzalni. A w windzie byla niezła afera wiec unikam całkowicie
|
#3346 |
|
Zakorzenienie
|
No i czuję się "wezwana do tablicy" za to, że napisałam o mowie Emilki
![]() Emilka jako jedna z ostatnich dzieci wątkowych zaczęła się przekręcać, siedziała pewnie w wieku 9, 10 miesięcy, chodziła na niecałe 13, także dużo później niż Wasze dzieci A o mowie pisałam, bo bardzo się z tego cieszyłam i chciałam się tym podzielić, ale skoro to komuś przeszkadza, to już nie muszę o tym pisać
|
#3347 |
|
Zakorzenienie
|
Iwonka, pisz
chwal się masz do tego prawo
|
|
|
|
#3348 |
|
Zakorzenienie
|
Hejho
Mostly muszę cie zmartwic.... Dzieci nigdy nie są posłuszne tak jakby oczekiwali tęgi rodzice... A sprzątaczka po sobie nie będzie nawet w wieku 3 lat... Może czasem, ale napewno nie na życzenie rodziców i nie samodzielnie Poza tym polecam artykuł http://agnieszkastein.pl/dlaczego-wy...posluszenstwa/ U nas sobota... Byliśmy na basenie I u dentysty Spedzam dziś walentynki z przyjaciółką wiec w planie mule, zupa yum yum i jeszcze jakiś deser muszę wykminic
|
|
#3349 |
|
Zadomowienie
|
|
|
|
|
#3350 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
chętnie czytam o nowych umiejętnościach dzieci. Inne mamy powinny mieć trochę dystansu do tego jeśli nie ma konkretnych przesłanek do tego ze może być jakis problem
|
|
#3352 |
|
Zadomowienie
|
jej ile chorowitków, zdrówka maluszki
![]() o....o....! co to za spinka w temacie chłopiec/dziewczynka
|
|
|
|
#3353 |
|
Zakorzenienie
|
Zgadzam sie ja tez lubie czytac co dzieci juz potrafia i nie mam zadnego problemu jesli Hania czegos nie robi: )
|
|
|
|
#3354 | ||||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 15:27 ---------- Poprzedni post napisano o 15:24 ---------- Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 15:28 ---------- Poprzedni post napisano o 15:27 ---------- Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 15:29 ---------- Poprzedni post napisano o 15:28 ---------- Cytat:
|
|
#3355 |
|
Zakorzenienie
|
dziewczyny wiecie jak mam smarowac buzie tą gencjaną? zwyklym patyczkiem wystarczy czy to specjalnie musze jakimś gazikiem?(lekarka mi nie powiedziala a ja zapomnialam zapytac
![]() wlasnie poszla z dziadkiem na spacer, wysmarowane ma usta całe na fioletowo
|
#3356 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() U mnie jeszcze 20-30 cm sniegu, ale tonieje, bo słońce świeci. Mam nadzieje, że już sypać nie będzie ![]() Jaika myślę, że nikomu nie przeszkadza to co napisałaś o postępach w mowie Emilki. Pisz, pisz
|
||
|
|
|
#3357 | |||
|
Zakorzenienie
|
Czyli w większości przypadków to mit
![]() Tusia na rok miała rozm 21, a zaczęła chodzić jak miała 11 miesięcy i tydzień (próbowała wcześniej, ale się dygała, a widocznie napatrzyłą się na Gorgulka Miłoszka i ruszyła ).Cytat:
za podkreślone ![]() ![]() Cytat:
Przecież to forum o dzieciach, przecież oprócz chorób i ogólnych porad można chyba pisać o tym co robią dzieci? Ja osobiście uwielbiam czytać o tym co robią Wasze dzieciaki, uwielbiam ich wybryki, często opowiadam mężowi o tym. Skoro moje dziecko (na szczęście tfu tfu): raczej nie choruje raczej nie ma problemów rozwojowych; to co ja niby mam tu pisać? Już milion razy coś napisałam, bo chciałam też się podzielić tym co robi moje dziecko, a potem się z tym źle czułam.I doskonale wiem,że przez niektórych bywa to odbierane negatywnie.No i mi się odechciewa...Przecież to chore... Jeszcze śmieszniejsze,że niektorych denerwują "przechwałki", a niektórych "biadolenie". No to o czym u licha można tu pisać,żeby nikogo nie denerwowało? Cytat:
I słusznie, pisz o tym ![]() Dziewczyny, tak to niedawno to forum umrze... Mało tu piszemy o pracy i innych rzeczach, najwięcej o dzieciach. Jak już każda się będzie powstrzymywać przed pisaniem tego lub tamtego, to się wątek rozleci...
|
|
#3358 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
![]() ![]() klask i:
|
||
|
|
|
#3359 |
|
Wtajemniczenie
|
Oezuuuu a tu znowu bajzel
Ustalmy ze w kwestii dzieci można/trzeba się chwalić a nawet przechwalac!!!!! Jak komu nie pasuje nie musi komentować. Kazdy jest dumny ze swojego dziecka i chce się tym podzielić co nie? Z resztą co ja się tu będę. Temat oklepany jak baranie jaja ---------- Dopisano o 18:41 ---------- Poprzedni post napisano o 18:35 ---------- TASSIA super artykuł
09 października 2013 18:45 Ninka |
|
|
|
#3360 |
|
Zakorzenienie
|
Nena, podoba mi się określenie "bajzel"
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 08:57.

on na niego ma dziwny dźwięk. Nie wiem jak to sie nazywa

mnie by nie martwiło nie sikanie na nocnik czy jedzenie tylko ręką a nie widelcem bo nie wiąże sie to ze zdrowiem.

ja się lepiej czuje w towarzystwie facetów 

[/RIGHT]

klask i: