Oszczędzanie niejedno imię ma - i nie będąc żyłą z klasą żyć się da! cz II - Strona 56 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe > Wizażowe Społeczności

Notka

Wizażowe Społeczności Wizażowe społeczności to forum, na którym poznasz osoby w swoim wieku, spod tego samego znaku zodiaku, szkoły. Dołącz do nas i daj się poznać.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2015-02-13, 08:10   #1651
_Aneta
Zakorzenienie

Dot.: Oszczędzanie niejedno imię ma - i nie będąc żyłą z klasą żyć się da! cz II

My musimy mieć auto. Wprawdzie ja mam autobus do pracy, jedzie tylko 10 minut dłużej niż samochodem. Ale ma beznadziejne godziny. Samochodem mnie nie ma 12,5h w domu a autobusem 14,5. Tż w ogóle nie ma żadnego autobusu do roboty. Poza tym wcześniej mieszkał z rodzicami pod miastem. Niby jeszcze miasto ale "wiejska" dzielnica. Stamtąd w ogóle nie było się jak ruszyć, mieli 3 auta żeby normalnie funkcjonować ;P
Stary 2015-02-13, 08:54   #1652
xxxescapismxxx
Pani Pech

Dot.: Oszczędzanie niejedno imię ma - i nie będąc żyłą z klasą żyć się da! cz II

Jak ktos musi to tak ;-) ja mam autobusy co 30 min wiec nie tak zle i jakies 2-3 km do przystanku z ktorego mam co 10 min autobusy

Najlepszym sposobem na oszczedzanie jest nie chodzenie po sklepach i nie wlaczanie komputera
Stary 2015-02-13, 09:24   #1653
manxon
Przyczajenie

Ja miałam problem przez skradzione dokumenty – dowód osobisty, prawo jazdy, wszystkie karty i pieniądze. Wszystko wyrobiłam od nowa i nie było większego problemu, aż do czasu kiedy chciałam założyć kartę kredytową. Jakie było moje zdziwienie kiedy dowiedziałam się że zostałam wpisana do Biku bo jak to stwierdzili nie uregulowałam płatności wobec jakiejś firmy... W dalszym toku mojego śledztwa okazało się, że na moje dokumenty ktoś pozamawiał usługi – które oczywiście nie zostały pospłacane. Wysłałam list wyjaśniający, lecz do dzisiaj nic to nie dało. <reklama>

Edytowane przez alkaxy
Czas edycji: 2015-02-13 o 14:25
manxon jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-02-13, 10:15   #1654
rybkaa90
Zakorzenienie

My takie miedziak tzn. wszystkie pieniążki poniżej 1zł zbieramy do skarbonki. Raz do roku opróżniamy skarbonkę i idziemy do Tesco na zachciankowe zakupy. Mają tam takie kasy co same liczą pieniądze. Byłam w szoku jak ostatnio uzbierało nam się z tego ponad 100zł.

06.09.2014
rybkaa90 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-02-13, 11:06   #1655
_Aneta
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez rybkaa90 Pokaż wiadomość
My takie miedziak tzn. wszystkie pieniążki poniżej 1zł zbieramy do skarbonki. Raz do roku opróżniamy skarbonkę i idziemy do Tesco na zachciankowe zakupy. Mają tam takie kasy co same liczą pieniądze. Byłam w szoku jak ostatnio uzbierało nam się z tego ponad 100zł.
Zawsze tam wrzucam wszystkie miedziaki z portfela

Dzwonił nasz znajomy mechanik. 1000 zł za auto. To by było tyle z oszczędzania w tym miesiącu jeden plus z całej sytuacji - dzwonił do mnie tż (jest w pracy) i podziękował, że nauczyłam go oszczędzać. Powiedział, że przejrzał na oczy jak usłyszał ile za to auto wyjdzie. I uświadomił sobie, że gdyby sam gospodarowal kasą to w życiu by nie dał rady za to zapłacić (no chyba że rozbilby to na raty bo mechanik to nasz kumpel więc dałoby radę). Cóż, wcześniej przewalal cała wypłatę na głupoty. Do tej pory nie wiem jak skoro mieszkał z rodzicami. Jestem z siebie dumna że go nawróciłam
Stary 2015-02-13, 11:13   #1656
Ilsa Lund
Zakorzenienie

I dlatego ja strasznie naciskam Męża na nowe auto jak już przyjdzie nasza pora; jak ktoś ma stare to ciągle słyszę ile już władował, koleżance nawet się zapaliła kierownica A widziałam na onecie listę aut które kosztują do 30 tysięcy więc też nie jest to wielka różnica niż ktoś kto kupi za 15 i od razu ładuje się w mechaników

Ilsa Lund jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-02-13, 11:28   #1657
_Aneta
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Ilsa Lund Pokaż wiadomość
I dlatego ja strasznie naciskam Męża na nowe auto jak już przyjdzie nasza pora; jak ktoś ma stare to ciągle słyszę ile już władował, koleżance nawet się zapaliła kierownica A widziałam na onecie listę aut które kosztują do 30 tysięcy więc też nie jest to wielka różnica niż ktoś kto kupi za 15 i od razu ładuje się w mechaników
Ja tam uwielbiam nasze auto i nie chciałabym innego poza tym to też nie jest pewne, koleżanka ma Opla Insignie, auto ma 3 lata a miesiąc temu musiała włożyć w niego 1500 zł
Stary 2015-02-13, 12:10   #1658
scarlett26
Zakorzenienie

Cytat:
A za przeglądy gwarancyjne i ac i inne pierdoły dopłacisz jeszcze 10. W życiu nie kupiłabym nowego nawet mając kase, bo szkoda by mi kasy było, po 3 latach chyba ma juz 50% wartości. No ale ja bym nawet za 15 nie kupiła tylko dla siebie, jeżdzę matizem za 5, nawet jak wymaga jakiś napraw (średnio raz w roku )to kosztuje to pojedyncze setki.

- 100/2017 (28304 strony)
- 143/2018 (35435 strony)
- 45/2019 (9833 strony)
scarlett26 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-02-13, 12:49   #1659
GrumpyCat
Wredny kotecek

Cytat:
Napisane przez scarlett26 Pokaż wiadomość
A za przeglądy gwarancyjne i ac i inne pierdoły dopłacisz jeszcze 10. W życiu nie kupiłabym nowego nawet mając kase, bo szkoda by mi kasy było, po 3 latach chyba ma juz 50% wartości. No ale ja bym nawet za 15 nie kupiła tylko dla siebie, jeżdzę matizem za 5, nawet jak wymaga jakiś napraw (średnio raz w roku )to kosztuje to pojedyncze setki.

Mój szwagier kupił toyotę prosto z salonu i ile już w niego włożył to tylko on wie Teraz są tak samochody robione, że MA się zepsuć i koniec
U nas pod blokiem stoi około 40letni biały mercedes, ani śladu rdzy! Nie jest garażowany, deszcz czy śnieg - stoi :P A teraz samochody zżera rdza zanim dobrze się rozjeżdżą to już blachy gniją
GrumpyCat jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-02-13, 13:19   #1660
_Aneta
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez GrumpyCat Pokaż wiadomość

Mój szwagier kupił toyotę prosto z salonu i ile już w niego włożył to tylko on wie Teraz są tak samochody robione, że MA się zepsuć i koniec
U nas pod blokiem stoi około 40letni biały mercedes, ani śladu rdzy! Nie jest garażowany, deszcz czy śnieg - stoi :P A teraz samochody zżera rdza zanim dobrze się rozjeżdżą to już blachy gniją
Dokładnie, teraz to właściwie wszystko robią tak żeby za chwilę się zepsuło, najlepiej zaraz z końcem gwarancji części nie są długowieczne w żadnym aucie, nawet jak się nowke z salonu weźmie to i tak wszystko się zużywa, z czasem trzeba wymienić i pompowac kasę. My akurat robiliśmy remont zawieszenia, stąd taka kwota. Ale generalnie o naszym aucie można powiedzieć wszystko oprócz tego że jest ekonomiczne coś za coś
Stary 2015-02-13, 13:21   #1661
_agg_
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez _Aneta Pokaż wiadomość
Dokładnie, teraz to właściwie wszystko robią tak żeby za chwilę się zepsuło, najlepiej zaraz z końcem gwarancji części nie są długowieczne w żadnym aucie, nawet jak się nowke z salonu weźmie to i tak wszystko się zużywa, z czasem trzeba wymienić i pompowac kasę. My akurat robiliśmy remont zawieszenia, stąd taka kwota. Ale generalnie o naszym aucie można powiedzieć wszystko oprócz tego że jest ekonomiczne coś za coś
tak z ciekawości co to za auto?
_agg_ jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2015-02-13, 13:42   #1662
_Aneta
Zakorzenienie

Chrysler 300m. Czarny, bo tż twierdzi, że jak nie czarne to nie auto (nie pytajcie, też tego nie kumam). Szczerze mówiąc najpierw nie byłam przekonana, jak zobaczyłam silnik 3.5 to zaraz zaczęłam się zastanawiać ile to będzie żrec. Ale nie chciałam się wtrącać, bo nie byliśmy razem za długo, mieszkaliśmy osobno, nie wracaliśmy się sobie do finansów. No ale jak zaczęłam nim jeździć to się przekonałam. Człowiek się szybko przyzwyczaja do wygód ;P a wcale nie był drogi
Stary 2015-02-13, 14:08   #1663
MiniMonix
Zakorzenienie

Cytat:
A kiedy kończy Ci się czasowa ?
Umowa skończy się dopiero w styczniu 2016r. Zleci mi szybko
Cytat:
Napisane przez lekkaatletka Pokaż wiadomość
To chyba wiem skąd jesteś moje okolice. Trzymam kciuki za podniesienie wynagrodzenia!

Ostatnio teść nas uświadomił, że za dnia między 13-15 mamy taryfę nocną prądu, więc staram się w miarę możliwości w tych godzinach wstawiać pranie, zmywanie, pieczenie chleba, piekarnik elektryczny. Polecam się zorientować, czy u Was też tak jest, chociażby w weekend można skorzystać. Zawsze to parę groszy.
Dzięki
U teściowej była nocna, ale zrezygnowali bo wcześnie kładą się spać. Niestety rachunki znacznie wzrosły. Nie mam pojęcia dlaczego... Może ktoś wie?
Cytat:
Napisane przez sylvi_86 Pokaż wiadomość
Nawet nie mowcie o autach. Meza auto co miesiac jest u mechanika. I co miesiac srednio 300zl w plecy :/
Strasznie dużo! Może bardziej będzie opłacało się go pozbyć?
Cytat:
Napisane przez Ojoanna29 Pokaż wiadomość
W upc, ale to chyba tylko dlatego taka kwota, bo syn właściciela tam pracuje i jako pracownik ma taniej. Czasem jak szykuję się do pracy to sobie coś włączę żeby leciało w tle, ale w sumie to bez sensu - nie wiem o co chodzi w programie, a prąd leci

My bez samochodu, ale tż chce koniecznie uzbierać - coś za dużo już tych rzeczy na które musimy odłożyć..

Powiedzcie mi, jak to jest z zaległym urlopem? Zwolniłam się z pracy, a mam w sumie 6 dni urlopu, zapłacą za to jak za normalne 6 dni pracy? Czy jak to jest? Nie znam się
Powinnaś ten urlop wykorzystać i za niego dostać pieniądze jak za normalne dni w pracy

4 V 2013
Żona
31.III.2016 Córeczka !

MiniMonix jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-02-13, 14:31   #1664
sylvi_86
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez MiniMonix Pokaż wiadomość

Strasznie dużo! Może bardziej będzie opłacało się go pozbyć?
probowalam namowic meza ale niestety nie wyszlo, twierdzi ze to nie jest nowe auto i po prostu wszystko sie powoli zuzywa,poza tym on robi na nim tyle km (wczesniej do pracy onad 100km dziennie, na ta chwile jest to 60 km) ze pewnie nie jedno auto bedzie sie psuc/zuzywac.
sylvi_86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-02-13, 15:02   #1665
lilianna90
Kocia i psia mama :)

Kurcze jak tak czytam o Waszych samochodach i ile musicie w nie ładować pieniędzy to aż się mi wierzyć nie chce

My kupiliśmy dwa lata temu samochód używany, kosztował 9 tysięcy z małym kawałkiem i od dwóch lat raz tylko był w naprawie coś tam trzeba było wymienić i zapłaciliśmy chyba 300 zł. Warto wspomnieć, że samochód ma 16 lat
lilianna90 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-02-13, 15:33   #1666
201607111632
Konto usunięte

Ja mam auto kupione za bagatela 3.5 kafla
Mały,udokumentowany przebieg też ma na pewno znaczenie, no i to, że jest bardzo zadbane jak na swoje 15 lat.
Na razie dolewałam płyny, za jakiś czas muszę wymienić sprzęgło, ale w tym autku to nie będzie bardzo duży koszt.
201607111632 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-02-13, 15:36   #1667
semantique
Zadomowienie

Cytat:
probowalam namowic meza ale niestety nie wyszlo, twierdzi ze to nie jest nowe auto i po prostu wszystko sie powoli zuzywa,poza tym on robi na nim tyle km (wczesniej do pracy onad 100km dziennie, na ta chwile jest to 60 km) ze pewnie nie jedno auto bedzie sie psuc/zuzywac.
No właśnie, zazwyczaj to nie zależy aż tak bardzo od samochodu, jak od przejeżdżanych codziennie kilometrów, bzdurą jest porównywać auto, które jeździ 100 km dziennie, a takie którym podjeżdża się do pracy czy na zakupy i to też nie codziennie.
Stary 2015-02-14, 08:02   #1668
kalwinka
Zadomowienie

Cytat:
Każdy kupuje to, co uważa za najlepsze. Ja wolę kupić tańszy, używany samochód a kasę władować w co innego. Ale my rzadko płacimy za mechanika -TŻ prawie wszystko robi sam, teść ma garaż z kanałem więc jest łatwiej. Teraz czeka nas wydatek za poprawki lakiernicze - ślubnemu zamknęły się drzwi od garażu przy wyjeżdżaniu

Cytat:
Moim zdaniem i tak sporo was kosztuje samochód. My mamy 16 letni samochód, TŻ dojeżdża nim do pracy więc robi codziennie ponad 100 km a od roku poza eksploatacyjnymi rzeczami takimi jak płyny, wycieraczki itp włożyliśmy w niego jakieś 300 zł - akumulator i jakiś pasek napinający. To nie jest tak, że jak samochód ma więcej lat i większy przebieg to musi kosztować. Jeśli auto jest za drogie w utrzymaniu zmienia się je i kupuje bardziej zadbane.
kalwinka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-02-14, 08:27   #1669
mycha9393
Zakorzenienie

Niekoniecznie. Czasem jest czas, gdy zbieraja się na raz wszystkie naprawy. Mój Tż przez 6 lat nie musiał praktycznie nic z autem robić.. teraz ja robie ponad tys km miesiecznie + jego jazda po miescie i czesci sie zuzywaja szybciej... Na dodatek trzeba powymieniac rzeczy, ktore od kupna nie były ruszone.. tak więc niedawno do wymiany poszły półosie, amortyzatory, wydech, klocki... trzeba podwozie zakonserwować...
kociara
kosmetyko&świecoholiczka

insta

Jesteś odpowiedzialny za to co oswoiłeś..
mycha9393 jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2015-02-14, 08:52   #1670
_Aneta
Zakorzenienie

Wczoraj po odbiorze samochodu przestałam przeżywać ten 1000 w niego włożony. Wcześniej twierdziłam, że się komfortowo jeździ ale teraz to bajka ;P

Zapomniałam chyba zakręcić kaloryfer jak wychodziłam rano z domu. A będziemy dopiero po 21 :/ notorycznie o tym zapominam. A odkrecam tylko rano właściwie, bo w dzień jest ciepło. Chyba sobie postawię jakąś wielką kartkę gdzieś.
Stary 2015-02-14, 11:46   #1671
201607111632
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez _Aneta Pokaż wiadomość
Wczoraj po odbiorze samochodu przestałam przeżywać ten 1000 w niego włożony. Wcześniej twierdziłam, że się komfortowo jeździ ale teraz to bajka ;P

Zapomniałam chyba zakręcić kaloryfer jak wychodziłam rano z domu. A będziemy dopiero po 21 :/ notorycznie o tym zapominam. A odkrecam tylko rano właściwie, bo w dzień jest ciepło. Chyba sobie postawię jakąś wielką kartkę gdzieś.
Dlatego fajną sprawą są automatyczne regulatory ogrzewania, ja mam ustawiony teraz tak, że poniżej 18.5 stopnia włącza się sam i grzeje.
Stary 2015-02-14, 13:01   #1672
LustForLife
Zadomowienie

Hej, któraś kiedyś wspominała o zakupie nozy Fiskars. Akurat jest fajna promocja w Agata Meble, z 229 chyba na 99 zł, z tym że do 15 lutego. Mi się zepsuł laptop, a że już leciwy i w ogóle plus od jakiegoś czasu myślałam o zmianie to chyba jest ten moment...także papa oszczędności :/
LustForLife jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-02-14, 13:05   #1673
xxxescapismxxx
Pani Pech

Cytat:
Napisane przez LustForLife Pokaż wiadomość
Hej, któraś kiedyś wspominała o zakupie nozy Fiskars. Akurat jest fajna promocja w Agata Meble, z 229 chyba na 99 zł, z tym że do 15 lutego. Mi się zepsuł laptop, a że już leciwy i w ogóle plus od jakiegoś czasu myślałam o zmianie to chyba jest ten moment...także papa oszczędności :/
Ja kupowalam poleasingowy z gwarancja na pol roku za 1.200 zl a normalnie nowy kolo 3 tys. A dziala juz poltora roku

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2015-02-14, 15:33   #1674
LustForLife
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez xxxescapismxxx Pokaż wiadomość
Ja kupowalam poleasingowy z gwarancja na pol roku za 1.200 zl a normalnie nowy kolo 3 tys. A dziala juz poltora roku
Dzięki, poszperam w temacie . Ogólnie myślę o ultrabook'u, bo jest cieńszy, lżejszy i szybszy. Akurat komputera używam do pracy i przeglądania internetu, więc zależy mi żeby działał szybko i sprawnie, bajerów mieć nie musi .
LustForLife jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-02-14, 17:58   #1675
sylvi_86
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kalwinka Pokaż wiadomość

Moim zdaniem i tak sporo was kosztuje samochód. My mamy 16 letni samochód, TŻ dojeżdża nim do pracy więc robi codziennie ponad 100 km a od roku poza eksploatacyjnymi rzeczami takimi jak płyny, wycieraczki itp włożyliśmy w niego jakieś 300 zł - akumulator i jakiś pasek napinający. To nie jest tak, że jak samochód ma więcej lat i większy przebieg to musi kosztować. Jeśli auto jest za drogie w utrzymaniu zmienia się je i kupuje bardziej zadbane.
ano jedno sie psuje inne nie, niestety trafilismy na psujace sie, a nigdy nie wiadomo jak sie kupi inne jakie jest dobrze ze raz wymieniona czesc poki co nie popsula sie drugi raz.... poza tym to alfa romeo wiec wiecie a jak nie wiecie spytajcie swoich facetow :P

---------- Dopisano o 18:58 ---------- Poprzedni post napisano o 18:57 ----------

a w ramach oszczenosci kupilismy wczoraj tv w media 13 % taniej;] :haha:
sylvi_86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-02-14, 23:11   #1676
mycha9393
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez LustForLife Pokaż wiadomość
Dzięki, poszperam w temacie . Ogólnie myślę o ultrabook'u, bo jest cieńszy, lżejszy i szybszy. Akurat komputera używam do pracy i przeglądania internetu, więc zależy mi żeby działał szybko i sprawnie, bajerów mieć nie musi .
ja mam i bardzo chwalę. Jedyna wada-brak cd room-u
kociara
kosmetyko&świecoholiczka

insta

Jesteś odpowiedzialny za to co oswoiłeś..
mycha9393 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-02-14, 23:21   #1677
GrumpyCat
Wredny kotecek

Poszalałyście na walentynki?
Stary 2015-02-14, 23:28   #1678
201607111632
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez GrumpyCat Pokaż wiadomość
Poszalałyście na walentynki?
Nie, chyba że szaleństwem są tulipanki z Biedry i pizza na kolację
Stary 2015-02-14, 23:34   #1679
GrumpyCat
Wredny kotecek

Cytat:
Napisane przez amelsss Pokaż wiadomość
Nie, chyba że szaleństwem są tulipanki z Biedry i pizza na kolację
No są jeśli walentynkowe Ja dostałam bukiet róż, byliśmy na obiedzie na starówce i kupiliśmy winko i draże
Stary 2015-02-15, 05:08   #1680
_Aneta
Zakorzenienie

My byliśmy w pracy i zamiast wydawać zarabialismy a na kolację po 12h pracy szczytem moich możliwości było odgrzanie zamrozonych resztek z jakiegoś obiadu. Romantycznie

Nowe wątki na forum Wizażowe Społeczności

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości