|
|||||||
| Notka |
|
| Pielęgnacja - pytania do kosmetyczki Miejsce, w którym rozmawiamy o pielęgnacji twarzy i ciała oraz sprawdzonych kosmetykach. Masz pytanie? Zadaj je kosmetyczce. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1 |
|
Wtajemniczenie
|
Po czym poznac czy do mlodej cery, czy nie?
Nie wiedzialam jak nazwac temat bo watku juz dawno nei zakladalam, dlatego nie do konca precyzyjny
![]() Po czym poznac, czy krem do twarzy nadaje sie do mlodej (18-letniej) cery? Bo jak sadze, niektorych skladnikow nie powinny zaierac. Najczesciej sprawdzam cos na KW, ale gorzej jak nie bede miala przez pewnien czas netu ![]() Prosze o odpowiedzi i pozdrawiam
|
|
|
|
|
#2 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Po czym poznac czy do mlodej cery, czy nie?
Jesli jest do mlodej cery to zwykle jest to napisane na opakowanku
ale niestety innych sposobow rozpoznawania nie znam
|
|
|
|
|
#3 |
|
Raczkowanie
|
krem do młodej buzi na pewno nie bedzie zawierał retinolu ani żadnych innych koenzymów Q10 ;-p a tak poza tym to zwykle na opakowaniu pisze czy kosmetyk jest do młodej cery
|
|
|
|
|
#4 |
|
Wtajemniczenie
|
Tyle to ja wiem
ale neistety malo ktory ma taka informacje, tym bardziej jesli nie chodzi o przeciwtradzikowe Poza tym malo ktory, zakwalifikowany na KW do kat -do cery w kazdym wieku, ma wlasnie taka informacje na opakowaniudziekuje za odp
|
|
|
|
|
#5 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
1. Nazwa kremu "do cery młodej/dojrzałej" jest czysto umowna i wynika z określonej przez producenta polityki marketingowej, wymierzonej w konkretną grupę klientek. Innymi słowy w ogóle nie ma pokrycia w rzeczywistości, bo krem to tylko krem, niewiele może oprócz PIELĘGNACJI zastanego stanu rzeczy, niczego nie zrewolucjonizuje. Gdyby miał takie właściwości, musiałby być sprzedawany na receptę, jako lek (co wynika z ustawy o kosmetykach; zainteresownych odsyłam do "Dziennika Ustaw"); 2. Retinol to słabsza wersja kwasu retinowego (jeden i drugi związek to postać witaminy A), obecnego w kremach/maściach na receptę, stosowanego z równym powodzeniem do leczenia trądziku młodzieńczego jak i ... zmarszczek Taki spryciarz z niego. Retinol więc NA PEWNO Ci NIE ZASZKODZI, może tylko pomóc.3. Konezym Q10 (o istnieniu innych koenzymów nic mi nie wiadomo ) to substancja, która ma rzekomo wspomagać prawidłowy podział komórkowy. Obecna w zdrowej, młodej skórze, w starszej zaczyna jej ubywać. Suplementowanie zewnętrzne jest co najmniej dyskusyjne (najprawdopodobniej w ogóle nie dociera do skóry właściwej!), podobnie z resztą jak wewnętrzne (żadne tabletki z koenzymem Q10 nie są na receptę, co oznacza tylko jedno: brak jasnych dowodów ich działania).4. Pielęgnacja skóry w każdym wieku jest niemal identyczna: przede wszystkim ochrona przeciwsłoneczna (kremy z wysokimi, stabilnymi filtrami chroniacymi przed UVA, najlepiej aptecznych firm typu LPR, Vichy, Bioderma, SVR - one są najskuteczniejsze), zwłaszcza jeśli zdecydujesz się na retinol/tretinoinę (uwrażliwia skórę na słońce), nigdy więcej solarium + antyoksydanty - zarówno od wewnątrz, pod postacią warzyw, owoców i nienasyconych kwasów tłuszczowych, jak i od zewnątrz, czyli kremy z wit. C i E (co najmniej kilka procent zawartości). Kremy stricte nawilżające tylko w razie potrzeby i o w miarę prostym składzie (dużo chemii = duże ryzyko podrażnienia lub alergii, co nadwręża naturalny system obronny skóry). Można próbować dołożyć ostrożne zabiegi złuszczania chemicznego i/lub kwasy AHA w wyższych stężeniach. Reklamowane szeroko kremy "z fitohormonami", "botoksopodobne" etc. sezonowe nowości to li i tylko marketingowa ściema, naprawdę niewiele mogą, a fitohormony ostatecznie zadziałają jako antyoksydant (związek chroniący przed wolnymi elektronami tlenu, które wiążą się w niekontrolowane związki z innymi pierwiastkami i mogą być nawet rakotwórcze, a powstają w wyniku...spalania komórkowego, czyli oddychania, czyli życia. Takie śmieci organiczne. )Uff. Miało być krótko, bom senna i późno... Na pewno będą pytania, ja nie odpowiem do poniedziałku, bo wyjeżdżam na weekend , polecam za to wyszukiwarkę... |
|
|
|
|
|
#6 |
|
Wtajemniczenie
|
Pixie, dziekuje bardzo
wyczerpujaca odpowiedz i na razie tyle mi wystarczy, a jak pragnelabym cos wiecej i dokladniej-np z chemicznego puntktu widzenia-to juz poszukam w ksiazkach lub na google.pl ![]() pozdrawiam
|
|
|
|
|
#7 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
))))
|
|
|
|
|
|
#8 |
|
Raczkowanie
|
[QUOTE=pixie7]
2. Retinol to słabsza wersja kwasu retinowego (jeden i drugi związek to postać witaminy A), obecnego w kremach/maściach na receptę, stosowanego z równym powodzeniem do leczenia trądziku młodzieńczego jak i ... zmarszczek Taki spryciarz z niego. Retinol więc NA PEWNO Ci NIE ZASZKODZI, może tylko pomóc.[QUOTE] czytałam że retinol stosuje sie w kremach przeciwzmarszczkowych, ale nigdzie nie znalazłam żeby go też upychali do kremów przeciwtrądzikowych ale kłócić się nie będę bo dermatologiem to ja nie jestem
|
|
|
|
|
#9 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
pozdarwiam
|
|
|
|
|
|
#10 |
|
Raczkowanie
|
poszukam, bo powiem szczerze, że mnie zainteresowałyście
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Pielęgnacja - pytania do kosmetyczki
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:01.

Poza tym malo ktory, zakwalifikowany na KW do kat -do cery w kazdym wieku, ma wlasnie taka informacje na opakowaniu

ale kłócić się nie będę bo dermatologiem to ja nie jestem