Oszczędzanie niejedno imię ma - i nie będąc żyłą z klasą żyć się da! cz II - Strona 60 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe > Wizażowe Społeczności

Notka

Wizażowe Społeczności Wizażowe społeczności to forum, na którym poznasz osoby w swoim wieku, spod tego samego znaku zodiaku, szkoły. Dołącz do nas i daj się poznać.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2015-02-18, 11:49   #1771
MiniMonix
Zakorzenienie

Dot.: Oszczędzanie niejedno imię ma - i nie będąc żyłą z klasą żyć się da! cz II

Cytat:
Napisane przez _Aneta Pokaż wiadomość
Zawsze można poprosić o totolotki my się zdecydujemy albo na książki albo właśnie kupony lotto. A nuż coś wygramy.
My też już zamiast kwiatów dawalismy wina i totolotki. Sobie puszczalismy te same numery, ale nic nie wygraliśmy. Właściwie to do twj pory puszczam dla siebie, ale nic z tego ja tylko milion albo pół bym chciała.

U mnie wydatek o nazwie remont. Po drodze oczywiście wyszła nieoczekiwana wizyta hydraulika i zmiana fachmena od płytek. Chcieliśmy oszczędzić na fachowcu co bierze 20zl za m2, no i kijowo wyszedł WC.

4 V 2013
Żona
31.III.2016 Córeczka !

MiniMonix jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-02-18, 11:50   #1772
lekkaatletka
Zadomowienie

Dot.: Oszczędzanie niejedno imię ma - i nie będąc żyłą z klasą żyć się da! cz II

Cytat:
Napisane przez Ojoanna29 Pokaż wiadomość
Kiedyś powiedziałam do tż, że jak będziemy brać ślub to też mają nam dać książki zamiast kwiatów to spojrzał na mnie jak na wariatkę
My prosiliśmy (ustnie, nic na zaproszeniach nie pisaliśmy) o czekoladki zamiast kwiatów i jakieś 80% gości się dostosowało, mieliśmy zapas pysznych bombonierek i czekolad na pół roku, a tych kilkanaście bukietów zmieściło się w 2 wazonach i było ozdobą.
lekkaatletka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-02-18, 11:58   #1773
scarlett26
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Antii89 Pokaż wiadomość
Chyba zamiast książek lepiej prosić o wino, bo dla gości mniej kłopotu. My dostaliśmy dużo wina i tylko kilka bukietów.
Byłby kłopot dla mnie co mam z tym zrobić, bo oboje nie pijemy żadnego alkoholu. To juz lepsze kwiaty, jak mam cos wynosić na śmietnik, lżejsze niż pełne butelki.

- 100/2017 (28304 strony)
- 143/2018 (35435 strony)
- 45/2019 (9833 strony)
scarlett26 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-02-18, 12:05   #1774
Antii89
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez scarlett26 Pokaż wiadomość
Byłby kłopot dla mnie co mam z tym zrobić, bo oboje nie pijemy żadnego alkoholu. To juz lepsze kwiaty, jak mam cos wynosić na śmietnik, lżejsze niż pełne butelki.
Nie no wiadomo, jak ktos nie pije wina to nie ma sensu o nie prosić.
Stary 2015-02-18, 12:09   #1775
xxxescapismxxx
Pani Pech

Cytat:
Napisane przez Antii89 Pokaż wiadomość
Nie no wiadomo, jak ktos nie pije wina to nie ma sensu o nie prosić.
Ale mozna zostawic na prezenty
Stary 2015-02-18, 12:28   #1776
scarlett26
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez xxxescapismxxx Pokaż wiadomość
Ale mozna zostawic na prezenty
Tez do bani bo potem trzeba odmawiać jak ktoś nim częstuje.

- 45/2019 (9833 strony)
Stary 2015-02-18, 13:30   #1777
Futbolowa
Zakorzenienie

GG do Futbolowa

Cytat:
Napisane przez ineska86 Pokaż wiadomość
Czy dobrze rozumiem że prezent to 500 zł/dziecko?
Tak, dokładnie. Ale jeszcze nie wiem, co kupimy, więc może trochę mniej i np. z tych uzbieranych pieniędzy fundnę sobie również sukienkę czy coś Trochę mam zgryz, bo jesteśmy razem chrzestnymi dla jednego z tych dzieciaków i boję się, że jego nadziani rodzice będą oczekiwać od nas dwóch prezentów.

Cytat:
Napisane przez mycha9393 Pokaż wiadomość
ja jak szłam do komunii miałam jedną wielką zrzutę na kompa.. w sumie od 25 gości wyszło 2 tysiące.
Jak teraz piszecie, że chrzestny laptopa kupuje to jestem w szoku..
Chociaż znajoma mówiła, że jej brat dostał quada na komunię od chrzestnych. I do tego jeszcze prezenty od innych..
Teraz to prawdziwa komedia z tymi prezentami. Ja cieszyłam się z zegarka i kompletu encyklopedii
Futbolowa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-02-18, 13:38   #1778
aneidra
catsanova

Hej ho Czytam Wasz wątek po cichu, a teraz postanowiłam się ujawnić
Pieniądze niestety nie bardzo chcą się mnie trzymać, ale staram się być nieugięta na pewne zachcianki. Najgorzej jak przechodzę koło księgarni, wyglądam jak glonojad przyssany do szyby
Już nawet specjalne założyłam konto oszczędnościowe w innym banku, z którego pinindzy nie da się wyjmować w każdej chwili.

Cytat:
Napisane przez _Aneta Pokaż wiadomość
Zawsze można poprosić o totolotki my się zdecydujemy albo na książki albo właśnie kupony lotto. A nuż coś wygramy.
Gdyby mi się kiedyś okazało, że przyjdzie i czas na mnie, to też bym prosiła o książki i totolotka żadnych kwiatów, bo one przeminą i niewiele z nich zostanie, a na wino nie mam zębów

---------- Dopisano o 14:38 ---------- Poprzedni post napisano o 14:38 ----------

Cytat:
Napisane przez Ciocia_Andzia Pokaż wiadomość
Ja, rzecz jasna, swoją listę książkowych must have układam od kilku lat, więc po prostu udostępnię ją potencjalnym gościom i będzie po kłopocie Wina nie chcę, bo i po co mi tyle? Ale te totolotki... Kusząca myśl!
Może ja też zacznę na wszelki wypadek
Stary 2015-02-18, 13:58   #1779
Futbolowa
Zakorzenienie

GG do Futbolowa

My na zaproszeniach ślubnych napisaliśmy coś w tym stylu: 'Chętnych do obdarowania nas kwiatami w sekrecie informujemy, że smaczne wino preferujemy, w planszowe gry chętnie gramy, a w wolnych chwilach książki czytamy'. Na szczęście niewiele kwiatów dostaliśmy - głównie wina
Futbolowa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-02-18, 14:02   #1780
aneidra
catsanova

Cytat:
Napisane przez Futbolowa Pokaż wiadomość
My na zaproszeniach ślubnych napisaliśmy coś w tym stylu: 'Chętnych do obdarowania nas kwiatami w sekrecie informujemy, że smaczne wino preferujemy, w planszowe gry chętnie gramy, a w wolnych chwilach książki czytamy'. Na szczęście niewiele kwiatów dostaliśmy - głównie wina
Ojej, ładnie sformułowane
Stary 2015-02-18, 14:09   #1781
_Aneta
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez MiniMonix Pokaż wiadomość
My też już zamiast kwiatów dawalismy wina i totolotki. Sobie puszczalismy te same numery, ale nic nie wygraliśmy. Właściwie to do twj pory puszczam dla siebie, ale nic z tego ja tylko milion albo pół bym chciała.

U mnie wydatek o nazwie remont. Po drodze oczywiście wyszła nieoczekiwana wizyta hydraulika i zmiana fachmena od płytek. Chcieliśmy oszczędzić na fachowcu co bierze 20zl za m2, no i kijowo wyszedł WC.
Ale co innego jak sama sobie puszczasz a co innego jak zaprosisz kilkudziesięciu gości i każdy Ci zafunduje 10 zakładów moi znajomi kilka stówek na tym nazbierali. Zawsze coś. No i większa szansa na trafienie jakiejś kumulacji.
W ogóle to moja koleżanka pracowała w takim kiosku/saloniku prasowym i mówiła że 2 razy w miesiącu przychodził gościu, który jednorazowo wydawał 700 zł właśnie na lotto. Nie wiem ile musiałabym zarabiać żeby tak hajs przepuszczać.

Niestety na niektórych rzeczach nie ma co oszczędzać bo się mści my też planujemy remont łazienki, ale póki co to daleka przyszłość

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2015-02-18, 15:09   #1782
kamisha
Zakorzenienie

Cytat:

Rower to super pomysł
dlatego chce sie zlozyc bo wiem ze rower by chciala. myslalam o takiej holenderce

Cytat:
Napisane przez Ojoanna29 Pokaż wiadomość
Kiedyś powiedziałam do tż, że jak będziemy brać ślub to też mają nam dać książki zamiast kwiatów to spojrzał na mnie jak na wariatkę :
a czemu nie?
ja byla, ostatnio na weselu to chcieli wino lub ksiazki

my chcemy wino..

Wysłane z mojego LG-P710 przy użyciu Tapatalka
kamisha jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-02-18, 17:33   #1783
Ojoanna29
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kamisha Pokaż wiadomość
dlatego chce sie zlozyc bo wiem ze rower by chciala. myslalam o takiej holenderce

a czemu nie?

my chcemy wino..

Wysłane z mojego LG-P710 przy użyciu Tapatalka
Jego rodzina nie należy do czytających, więc na pewno mieliby problem z kupnem książek, poza tym dużo bardziej wolałby wino
Ale my jeszcze nawet nie zaręczeni, więc nie ma co myśleć o ślubie
Ojoanna29 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-02-18, 20:49   #1784
mycha9393
Zakorzenienie

moje oszczędzanie poszło się walić. kupiłam lustrzankę
kociara
kosmetyko&świecoholiczka

insta

Jesteś odpowiedzialny za to co oswoiłeś..
mycha9393 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-02-18, 21:00   #1785
201607111632
Konto usunięte

Cytat:
Jaką ? ; )
201607111632 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-02-18, 21:57   #1786
Alillah
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez kamisha Pokaż wiadomość

my chcemy wino..
Haha, my tez chcieliśmy wino lub książki, ale te książki to w zasadzie to rymu :P nie lubię jak ktoś mi kupuje książki, bo sama mam ich grubo ponad 1,5 tys, duża szansa, że coś się powtórzy, zajmuje to kupę miejsca, a poza tym preferuję czytanie na kindlu.

Ja mam o tyle łatwiej z prezentami na wesela, że my mieliśmy jakby jako pierwsi z naszych znajomych i teraz po prostu będziemy dawać tyle samo kasy co oni nam dali mniej wiadomo, że nie można, a wiecej też nie wypada za bardzo, bo mogliby się poczuć źle, że np za mało nam dali.

Co do komunii, to zrobiłabym wywiad co kto kupuje. Jak byłabym ważną osobą (np. chrzestną), to nie ściboliłabym pieniędzy tylko kupiła dziecku tableta, laptopa albo dobry rower, ewentualnie dała kasę, w końcu krew mi oczami nie idzie dziecko nie zrozumie moich zapędów "kupowania właściwych prezentów na właściwą okazję". Jak będę mieć chrześniaków, to pewnie z najbliższej rodziny (od siostry) i zamierzam rozpieszczać
Alillah jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-02-19, 07:31   #1787
tassia
Zakorzenienie

Ja mam komunie chrzesniaka za rok lub dwa (nie ma decyzji czy w drugiej czy w trzeciej klasie)....
TŻ ma za rok, a potem jeszcze dwie komunie za 3-4 lata....
Juz raz byliśmy na komuni i kupił złote kolczyki... Był pisk i radość.
Innym razem aparat fotograficzny (koszt ok 400zl)...
Ja swojemu chrzesniakowi podarowalam 100 euro na chrzciny i ubranko/szatkę itd.

Nie uważam żeby samo pismo święte było ok bo jednak niestety ale komunia to tez rewia prezentów w klasie i pomimo mojego nonkonformistycznego podejścia myślę ze dziecku ciężko wytłumaczyć ze wszyscy dostali turbo klady a ono łańcuszek i pismo.
Ale tez jestem przeciwnikiem jakichś kladów i innych kosmicznych prezentów.
.... Ale co rodzina to inny zwyczaj albo inna presja... Nawet do zastaw się a postaw się...

---------- Dopisano o 08:31 ---------- Poprzedni post napisano o 08:13 ----------

Juz dziś przekroczyła miesięczny budżet o 200zl

[/RIGHT]
tassia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-02-19, 07:33   #1788
Alillah
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez tassia Pokaż wiadomość

Nie uważam żeby samo pismo święte było ok bo jednak niestety ale komunia to tez rewia prezentów w klasie i pomimo mojego nonkonformistycznego podejścia myślę ze dziecku ciężko wytłumaczyć ze wszyscy dostali turbo klady a ono łańcuszek i pismo.
Ale tez jestem przeciwnikiem jakichś kladów i innych kosmicznych prezentów.
.... Ale co rodzina to inny zwyczaj albo inna presja... Nawet do zastaw się a postaw się...
Dokładnie - też trzeba np. wziąć pod uwagę, czy rodzina dziecka jest religijna, czy chodzi do kościoła itp. Bo to właśnie wcale nie takie oczywiste! Bardzo wiele jest rodzin, które do kościoła nie chodzą, ale dziecko do komunii idzie, bo reszta dzieci też idzie. Wątpię, czy takie dziecko doceni Biblię czy też jakąś ksiażkę religijną

Co do złotych kolczyków - ja tez takie na komunię dostałam i się cieszyłam, ale będąc ostatnio na dwóch komuniach w rodzinie, złote kolczyki ani ładny zegarek nie cieszyły się powodzeniem za to tablet jak najbardziej
Alillah jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-02-19, 09:27   #1789
GrumpyCat
Wredny kotecek

My prosiliśmy o winko albo książkę I bukiet dostałam tylko od teściowej, nie mam jej za złe, piękne słoneczniki no i fajnie że jeden. Miałabym problem z kilkudziesięcioma wiązankami ale jedna spoko
Dostaliśmy tak 1/4 książek reszta winko Zaraz 2 rocznica a w szafie jeszcze 20 butelek

---------- Dopisano o 10:24 ---------- Poprzedni post napisano o 10:21 ----------

Cytat:
Napisane przez Alillah Pokaż wiadomość
Co do złotych kolczyków - ja tez takie na komunię dostałam i się cieszyłam, ale będąc ostatnio na dwóch komuniach w rodzinie, złote kolczyki ani ładny zegarek nie cieszyły się powodzeniem za to tablet jak najbardziej
Co roku jest gorzej ;p niby kryzys a prezenty coraz bardziej wypasione :P
Ja na komunię dostałam rower, małe radio na kasety i złoty medalik z krzyżykiem od babci z torbą cukierków A swojej chrześnicy już smartfona kupiłam Akurat chwilę przed miałam zwrot podatku i całe 400zł które dostałam poszło na ten telefon

---------- Dopisano o 10:25 ---------- Poprzedni post napisano o 10:24 ----------

Cytat:
Fajnie, ale to pewnie początek wydatków Tż jak kupił lustrzankę to zaraz chciał obiektyw który jest jeszcze droższy od tego aparatu :/ Zaraz statyw się chce i inne takie :P

---------- Dopisano o 10:27 ---------- Poprzedni post napisano o 10:25 ----------

A co do kasy na ślub jeszcze.. u nas była większość kopert niepodpisanych. Chamsko wg mnie dawać kartkę z najlepszymi życzeniami a nie podpisywać się :/ I czasem sobie te kartki oglądam i czytam i jakoś tak dziwnie że nie wiem od kogo
GrumpyCat jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-02-19, 09:29   #1790
mycha9393
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez amelsss Pokaż wiadomość
Jaką ? ; )

sony alfa 58

taki dla amatorów

Cytat:
Napisane przez GrumpyCat Pokaż wiadomość
Fajnie, ale to pewnie początek wydatków Tż jak kupił lustrzankę to zaraz chciał obiektyw który jest jeszcze droższy od tego aparatu :/ Zaraz statyw się chce i inne takie :P
jak patrzyłam na obiektywy to trafedii nie ma, na razie chce podstawy ogarnąć.

w temacie komunijnym. Obslugiwałam na komunii gdzie byl DJ jak na weselu. Ludzie podobno pytali kto takie chuczne poprawiny robi xD
kociara
kosmetyko&świecoholiczka

insta

Jesteś odpowiedzialny za to co oswoiłeś..
mycha9393 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-02-19, 09:30   #1791
GrumpyCat
Wredny kotecek

Cytat:
A powiedzcie ile "wypada" dać na: wesele? komunię? Ja rzadko chodzę na tego typu imprezy, wiadomo że ilośc kasy w kopercie zależy od wielu czynników, ale jakie są obecnie "normy" i jakie minimum np. za osobę na wesele?
Teoretycznie tyle żeby zwróciło się za talerzyk + prezent :P Ale moje wesele uświadomiło mnie jak bardzo się mylę (nie liczyłam na żaden zwrot kosztów bo rodzice płacili za wesele a nie my) Dostawaliśmy głównie 200zł od pary i głównie te koperty nie były podpisane Jak w sierpniu my jechaliśmy na wesele to daliśmy 400zł + sami opłaciliśmy sobie nocleg.
Stary 2015-02-19, 09:32   #1792
Suivi
Zadomowienie

Jak dobrze, że mnie omijają w życiu te przyjemności jak komunie czy śluby

Suivi jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-02-19, 09:33   #1793
GrumpyCat
Wredny kotecek

Cytat:
Napisane przez Suivi Pokaż wiadomość
Jak dobrze, że mnie omijają w życiu te przyjemności jak komunie czy śluby
U nas wesele wypada średnio raz w roku więc da się przeżyć
Stary 2015-02-19, 09:35   #1794
Suivi
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez GrumpyCat Pokaż wiadomość
U nas wesele wypada średnio raz w roku więc da się przeżyć
Ja bym nie przeżyła...
Byłam w życiu na dwóch weselach i nie chcę już więcej. Może czeka mnie jeszcze kiedyś ślub brata mojego męża i na ten pewnie będę musiała iść. Resztę sobie odpuszczę

Stary 2015-02-19, 09:37   #1795
scarlett26
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Alillah Pokaż wiadomość
Haha, my tez chcieliśmy wino lub książki, ale te książki to w zasadzie to rymu :P nie lubię jak ktoś mi kupuje książki, bo sama mam ich grubo ponad 1,5 tys, duża szansa, że coś się powtórzy, zajmuje to kupę miejsca, a poza tym preferuję czytanie na kindlu.

Ja mam o tyle łatwiej z prezentami na wesela, że my mieliśmy jakby jako pierwsi z naszych znajomych i teraz po prostu będziemy dawać tyle samo kasy co oni nam dali mniej wiadomo, że nie można, a wiecej też nie wypada za bardzo, bo mogliby się poczuć źle, że np za mało nam dali.

Co do komunii, to zrobiłabym wywiad co kto kupuje. Jak byłabym ważną osobą (np. chrzestną), to nie ściboliłabym pieniędzy tylko kupiła dziecku tableta, laptopa albo dobry rower, ewentualnie dała kasę, w końcu krew mi oczami nie idzie dziecko nie zrozumie moich zapędów "kupowania właściwych prezentów na właściwą okazję". Jak będę mieć chrześniaków, to pewnie z najbliższej rodziny (od siostry) i zamierzam rozpieszczać
Uważam ze miedzy sciboleniem kasy, a wydaniem lekka ręka kilku tysięcy dla prezent dla gowniarza nawet bliskiego zeby miał czym sie chwalić kolegom jest jeszcze trochę możliwych opcji...

- 45/2019 (9833 strony)
Stary 2015-02-19, 09:49   #1796
GrumpyCat
Wredny kotecek

My tam lubimy wesela Z dyskotek już wyrośliśmy a chce się czasem pobawić

---------- Dopisano o 10:49 ---------- Poprzedni post napisano o 10:47 ----------

Cytat:
Napisane przez scarlett26 Pokaż wiadomość
Uważam ze miedzy sciboleniem kasy, a wydaniem lekka ręka kilku tysięcy dla prezent dla gowniarza nawet bliskiego zeby miał czym sie chwalić kolegom jest jeszcze trochę możliwych opcji...
Zgadzam się... i tak to się właśnie nakręca.... To dorośli rozwydrzają dzieci pozwalając na to. Może piszę jak stara jędza ale tak uważam. Przeżyłam szok jak mi chrześnica powiedziała, że marzy o conversach bo jest taka grupka "zaebistych" dziewczyn w klasie które mają i nikogo bez tego nie przyjmują w swoje grono i się nabijają to jest mentalność dzieci w podstawówce Rodzic moze tłumaczyć, uczyć dziecko od małego że rzecz nie jest najważniejsza i nie świadczy o człowieku, ale pójdzie do szkoły i wszystko sz* trafi..
Stary 2015-02-19, 09:52   #1797
lekkaatletka
Zadomowienie

Rok temu na komunie moj maz wydal na chrzesniaczke ok 1000 zl, pioro wieczne i zegarek na reke. Wiekszosc gosci skladalo sie na iPada ale maz ma niechec do takich prezentow
lekkaatletka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-02-19, 09:54   #1798
GrumpyCat
Wredny kotecek

Cytat:
Napisane przez lekkaatletka Pokaż wiadomość
Rok temu na komunie moj maz wydal na chrzesniaczke ok 1000 zl, pioro wieczne i zegarek na reke. Wiekszosc gosci skladalo sie na iPada ale maz ma niechec do takich prezentow
To na wesele "wypada" w takim razie dać więcej :P <ironia>
Już dawno mnie przestało dziwić że na komunię często idzie tyle co na małe wesele
Pamiętam kwiatki szlachetnej paczki z zeszłego roku W kilku opisach było coś w stylu "problemem rodziny są liczne zadłużenia, w tym kredyt zaciągnięty na komunię brajana"
Stary 2015-02-19, 09:58   #1799
Suivi
Zadomowienie

Kredyt na komunię, dżizaz...

Stary 2015-02-19, 10:00   #1800
ineska86
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Suivi Pokaż wiadomość
Ja bym nie przeżyła...
Byłam w życiu na dwóch weselach i nie chcę już więcej. Może czeka mnie jeszcze kiedyś ślub brata mojego męża i na ten pewnie będę musiała iść. Resztę sobie odpuszczę
Ja też nie lubię wesel, staram się unikać jak mogę, ale w tym roku 1 mnie czeka i nie chcę jakiejś gafy strzelić z tą kopertą :P

Nowe wątki na forum Wizażowe Społeczności

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości