UJ - kierunki, rekrutacja, studia - WĄTEK ZBIORCZY - Strona 15 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Szkoła i edukacja > Studia

Notka

Studia Miejsce dla osób, które są zainteresowane studiami. Chcesz dowiedzieć się jak wygląda życie studenckie? Dołącz do nas, podziel się doświadczeniem.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2015-02-21, 17:51   #421
Winston_Smith
Rozeznanie

Dot.: UJ - kierunki, rekrutacja, studia - WĄTEK ZBIORCZY

Witam,
Chciałbym zapytać jak wygląda sprawa z lektoratami na Jagiellońskim. Wybieram się w tym roku na psychologie stosowaną i w opisie kierunku znalazłem coś takiego - "50 – kursy niepsychologiczne (w tym lektorat z języka angielskiego zakończony egzaminem – 10 punktów), (...)". Przyznam, że nie wiem jak to interpretować - czy lektorat z angielskiego jest obowiązkowy, czy wystarczy zdać egzamin z angielskiego(zapewne poziom b2) i wtedy będę mógł wybrać inny język(zdecydowanie wolałbym lektorat z francuskiego)? Będę wdzięczny, jeśli ktoś mi wyjaśni tę kwestię.
Winston_Smith jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-02-21, 18:58   #422
Justine1989
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez linguaphile Pokaż wiadomość
Padłam. Po to się robi matury próbne - zwłaszcza oficjalne, z CKE - by uczniów do tej matury przygotować, czy nie? Skoro z próbnych uzyskuję 80%+, to jestem spokojna o swoją maturę z matematyki. Czy będę pisać z polskiego, okaże się w marcu (olimpiada).
Pffe, ja sobie z maturą poradzę, a Ty w relacjach z innymi niekoniecznie, wymądrzając się i nie uznając innego punktu widzenia.
na przyszłość radzę nie wdawać się w dyskusję z pffe, jest bezproduktywna
a Tobie życzę powodzenia na maturze i dostania się na wymarzone studia
Stary 2015-02-22, 00:58   #423
NaWrobleStrach
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez siwy24 Pokaż wiadomość
NaWróbleStrach - notariusz zarabia krocie? Wątpię...
Możesz mi zacytować choćby jedną moją wypowiedź, w której twierdzę, że notariusz zarabia krocie? Bo zdaje się, że napisałam jedynie swoje przypuszczenie, skąd w autorce ten pęd do zawodu notariusza - pomyślałam, że może jej rodzina twierdzi, że notariusze zarabiają krocie. Ja sama tak nie twierdzę, napisałam zresztą o niezdrowej konkurencji w tym zawodzie. Czytanie ze zrozumieniem jest w tym zawodzie naprawdę ważne.
NaWrobleStrach jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-02-22, 01:32   #424
Majka1503
EDUkator

Cytat:
Napisane przez Winston_Smith Pokaż wiadomość
Witam,
Chciałbym zapytać jak wygląda sprawa z lektoratami na Jagiellońskim. Wybieram się w tym roku na psychologie stosowaną i w opisie kierunku znalazłem coś takiego - "50 – kursy niepsychologiczne (w tym lektorat z języka angielskiego zakończony egzaminem – 10 punktów), (...)". Przyznam, że nie wiem jak to interpretować - czy lektorat z angielskiego jest obowiązkowy, czy wystarczy zdać egzamin z angielskiego(zapewne poziom b2) i wtedy będę mógł wybrać inny język(zdecydowanie wolałbym lektorat z francuskiego)? Będę wdzięczny, jeśli ktoś mi wyjaśni tę kwestię.
U mnie na WBiNOZ lektorat jest na II roku, możesz zdać sam egzamin, bez chodzenia na ang (ale wtedy musisz za egzamin coś zapłacić).
Ale dopytaj dokładnie, bo u mnie za egzamin z ang są tylko 4 punkty
2x w tyg, po 1,5h i 4pkt i tyle samo co na B2 chociaż chodzę na C1
U TŻ w INPiSM z kolei raz w tyg, nie wiem za ile punktów.
Więc w teorii JCJ jeden, ale co wydział to swoje zasady.

Drożdże: 10 III -10 VI; 09 VII-26 IX; 29 X - 26 XII 2012; 01 II-01 IV 2013; 12 IV - 12 VII 2014.
Dbam o włosy: od III 2012.
CG: od 5 VII 2012.

Majka1503 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-02-22, 13:56   #425
gallina1
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Winston_Smith Pokaż wiadomość
Witam,
Jeżeli jest napisane, że masz obowiązkowy lektorat, to musisz na ten angielski chodzić i na sam koniec zdajesz egzamin, na większosci kierunków jest to obligatoryjne do zaliczenia całego etapu studiów. Na francuski możesz się zapisać już tylko płatnie
gallina1 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-02-22, 14:26   #426
linguaphile
Raczkowanie

A ja mam do studentów UJ pytanie. Może znajdzie się tu ktoś studiujący filologię szwedzką?
Pytania mam takie: Czy opłaca się ten kierunek studiować? Czy jest grupa z niemieckim od podstaw? I czy dla osoby wiążącej przyszłość z językami lepsze byłoby to, czy lingwistyka stosowana?
linguaphile jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-02-22, 14:42   #427
Majka1503
EDUkator

Cytat:
Napisane przez gallina1 Pokaż wiadomość
Jeżeli jest napisane, że masz obowiązkowy lektorat, to musisz na ten angielski chodzić i na sam koniec zdajesz egzamin, na większosci kierunków jest to obligatoryjne do zaliczenia całego etapu studiów. Na francuski możesz się zapisać już tylko płatnie
Jak pisałam, na przykład u mnie jest możliwe po prostu zapłacenie za przystąpienie do egzaminu z ang na B2, a ramach ECTSów dostanie żetonów na inny język.
A jest napisane (Zasady Kształcenia Językowego JCJ - § 9), że obecność obowiązkowa - więc dotyczy to całego UJ (wszystkich, a nie większości kierunków wg przepisów), a skoro u mnie da się to załatwić w ten sposób, to może u autorki również.

Więc lepiej popytać, może i starsze roczniki, niż zakładać "tak jest napisane, tak musi być". Bo nie jest to jednoznacznie określone.

Drożdże: 10 III -10 VI; 09 VII-26 IX; 29 X - 26 XII 2012; 01 II-01 IV 2013; 12 IV - 12 VII 2014.

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2015-02-22, 14:43   #428
201702092106
Konto usunięte

Cytat:
A ja mam do studentów UJ pytanie. Może znajdzie się tu ktoś studiujący filologię szwedzką?
Pytania mam takie: Czy opłaca się ten kierunek studiować? Czy jest grupa z niemieckim od podstaw? I czy dla osoby wiążącej przyszłość z językami lepsze byłoby to, czy lingwistyka stosowana?
Wiem, że kilka lat temu była grupa niezaawansowana z niemieckim, a tak poza tym to bardzo dobry kierunek.
201702092106 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-02-22, 15:43   #429
linguaphile
Raczkowanie

Mam na nie już indeks dzięki Olimpiadzie Języka Angielskiego, ale nie znam niemieckiego i nie wiem, czy to mi nie uniemożliwi studiowania tego kierunku.
Stary 2015-02-22, 17:27   #430
gallina1
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Majka1503 Pokaż wiadomość
Jak pisałam, na przykład u mnie jest możliwe po prostu zapłacenie za przystąpienie do egzaminu z ang na B2, a ramach ECTSów dostanie żetonów na inny język.
A jest napisane (Zasady Kształcenia Językowego JCJ - § 9), że obecność obowiązkowa - więc dotyczy to całego UJ (wszystkich, a nie większości kierunków wg przepisów), a skoro u mnie da się to załatwić w ten sposób, to może u autorki również.

Więc lepiej popytać, może i starsze roczniki, niż zakładać "tak jest napisane, tak musi być". Bo nie jest to jednoznacznie określone.
Dziwne, nie spotkałam się z tym. Mogę spytać co/na jakim wydziale studiujesz?
gallina1 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-02-23, 00:41   #431
Majka1503
EDUkator

WBiNOZ

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2015-02-23, 10:58   #432
siwy24
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez NaWrobleStrach Pokaż wiadomość
Możesz mi zacytować choćby jedną moją wypowiedź, w której twierdzę, że notariusz zarabia krocie? Bo zdaje się, że napisałam jedynie swoje przypuszczenie, skąd w autorce ten pęd do zawodu notariusza - pomyślałam, że może jej rodzina twierdzi, że notariusze zarabiają krocie. Ja sama tak nie twierdzę, napisałam zresztą o niezdrowej konkurencji w tym zawodzie. Czytanie ze zrozumieniem jest w tym zawodzie naprawdę ważne.
A czy ja poddałem w wątpliwość Twoją opinię, czy opinię nt. zarobków notariusza ogólnie? Jaki był kontekst mojej wypowiedzi? Nieładnie oskarżać kogoś o brak zrozumienia, jeśli samemu się go nie ma.
Jam nieudacznik grafoman i śmieć
Tylko tu możesz być bogiem – na wszystkich podnosisz nogę
Załatwiasz te sprawę jak pies
siwy24 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-02-23, 11:19   #433
Winston_Smith
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Majka1503 Pokaż wiadomość
U mnie na WBiNOZ lektorat jest na II roku, możesz zdać sam egzamin, bez chodzenia na ang (ale wtedy musisz za egzamin coś zapłacić).
Ale dopytaj dokładnie, bo u mnie za egzamin z ang są tylko 4 punkty
2x w tyg, po 1,5h i 4pkt i tyle samo co na B2 chociaż chodzę na C1
U TŻ w INPiSM z kolei raz w tyg, nie wiem za ile punktów.
Więc w teorii JCJ jeden, ale co wydział to swoje zasady.
Cytat:
Napisane przez gallina1 Pokaż wiadomość
Dziękuję za odpowiedzi. No nic, postaram się poszukać studentów/ek ze starszego rocznika i wypytać ich o to. Lektorat i tak jest dopiero na drugim roku, więc jeszcze mam czas, by się wszystkiego dowiedzieć.

Edytowane przez Winston_Smith
Czas edycji: 2015-02-23 o 11:53
Winston_Smith jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-02-24, 09:27   #434
1Patty
Raczkowanie

Hej

Ktoś studiuje ekonomie na UJ? Jakie są wasze opinie?

Waham się między UJ a UEK

Powrót na forum.
1Patty jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-02-24, 15:00   #435
NaWrobleStrach
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez siwy24 Pokaż wiadomość
A czy ja poddałem w wątpliwość Twoją opinię, czy opinię nt. zarobków notariusza ogólnie? Jaki był kontekst mojej wypowiedzi? Nieładnie oskarżać kogoś o brak zrozumienia, jeśli samemu się go nie ma.
Twoja wypowiedź:
Cytat:
NaWróbleStrach - notariusz zarabia krocie? Wątpię...
świadczy o tym, że wątpisz w moje rzekome zdanie o tym, że notariusze zarabiają krocie. Nie ma w Twojej wypowiedzi nic, co sugerowałoby, że wypowiadasz się odnośnie ogólnych wyobrażeń o zarobkach notariuszy. Także nie zmieniaj sensu swojej poprzedniej wypowiedzi i nie zarzucaj mi braku umiejętności czytania ze zrozumieniem. A jeśli rzeczywiście odnosiłeś się do wyobrażenia wielu ludzi o zarobkach notariuszy, a nie do mojej opinii na ten temat (co i tak byłoby zbędne, zważywszy na to, że przecież napisałam, że powszechne przekonanie o zarobkach notariuszy ma niewiele wspólnego z prawdą), to następnym razem może dokładniej formułuj swoje myśli.
NaWrobleStrach jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-02-24, 15:57   #436
pffe
BAN stały

Cytat:
Napisane przez 1Patty Pokaż wiadomość
Hej

Ktoś studiuje ekonomie na UJ? Jakie są wasze opinie?

Waham się między UJ a UEK
Już zmieniasz kierunek? A byłaś taka zadowolona To tak btw. Trochę mnie rozbawiłaś. Tak walczyłaś o to, że można coś po Twoim kierunku osiągnąć, że tak super Ci się go studiuje a tu proszę, jednak nie jest tak cudownie
pffe jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-02-24, 18:50   #437
1Patty
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez pffe Pokaż wiadomość
Już zmieniasz kierunek? A byłaś taka zadowolona To tak btw. Trochę mnie rozbawiłaś. Tak walczyłaś o to, że można coś po Twoim kierunku osiągnąć, że tak super Ci się go studiuje a tu proszę, jednak nie jest tak cudownie
pffe
... skąd w Tobie tyle żółci... skoro masz swoją ukochaną informatykę. Czytałam Twoje wcześniejsze posty. Nie rób z siebie osoby wszystkowiedzącej o kierunkach i przyszłości z nią związaną.

Nie zmieniam kierunku, zaczynam studiować drugi.

Proszę, nie wypowiadaj się jeśli nie umiesz odpowiedzieć na zadane przeze mnie pytanie.

Powrót na forum.
Stary 2015-02-24, 19:01   #438
pffe
BAN stały

Cytat:
pffe
... skąd w Tobie tyle żółci... skoro masz swoją ukochaną informatykę. Czytałam Twoje wcześniejsze posty. Nie rób z siebie osoby wszystkowiedzącej o kierunkach i przyszłości z nią związaną.

Nie zmieniam kierunku, zaczynam studiować drugi.

Proszę, nie wypowiadaj się jeśli nie umiesz odpowiedzieć na zadane przeze mnie pytanie.
Nie uważam siebie za geniusza w tej kwestii, sama zmieniłam kierunek.
Po prostu dziwi mnie, że uważałaś swój za taki genialny, taki owocny jak tylko się chce. Ba! miałaś pomysł na siebie. taaa... widać. Czas zacząć studiować coś sensownego słuszna decyzja.
Stary 2015-02-24, 19:05   #439
1Patty
Raczkowanie

Cytat:
Nie uważam siebie za geniusza w tej kwestii, sama zmieniłam kierunek.
Po prostu dziwi mnie, że uważałaś swój za taki genialny, taki owocny jak tylko się chce. Ba! miałaś pomysł na siebie. taaa... widać. Czas zacząć studiować coś sensownego słuszna decyzja.
Po prostu lubię administrację. W połączeniu z ekonomią będzie stanowiła idealny duet.

Powrót na forum.
Stary 2015-02-24, 19:14   #440
201702092106
Konto usunięte

Cytat:
Po prostu lubię administrację. W połączeniu z ekonomią będzie stanowiła idealny duet.
W sumie według mnie słusznie kombinujesz, połączenie całkiem spoko.

Znam osobę łączącą stosunki międzynarodowe z biologią. :O

Edytowane przez 201702092106
Czas edycji: 2015-02-24 o 19:17
Stary 2015-02-24, 20:34   #441
pffe
BAN stały

Cytat:
Napisane przez ToniaZhivago Pokaż wiadomość
W sumie według mnie słusznie kombinujesz, połączenie całkiem spoko.

Znam osobę łączącą stosunki międzynarodowe z biologią. :O
Ale łączącą czy robiącą drugi kierunek jako pasję? Bo łączyć to jedno. A jak faktycznie łączy to powiedz jak, bo serio, bardzo jestem ciekawa takich połaczeń, wręcz egzotyczne.

---------- Dopisano o 21:34 ---------- Poprzedni post napisano o 21:33 ----------

Cytat:
Osobiście myślę, że zwyczajnie dojrzałaś do tego, że administracja to za mało. Ale to moje zdanie.
Tak czy inaczej, uważam, że to dobry pomysł. W końcu coś sensownego a nie tylko wmawianie wszystkim dookoła, że administracja to przyszłościowy kierunek.
Stary 2015-02-24, 21:38   #442
1Patty
Raczkowanie

Exclamation Dot.: UJ - kierunki, rekrutacja, studia - WĄTEK ZBIORCZY

Cytat:
Ale łączącą czy robiącą drugi kierunek jako pasję? Bo łączyć to jedno. A jak faktycznie łączy to powiedz jak, bo serio, bardzo jestem ciekawa takich połaczeń, wręcz egzotyczne.

---------- Dopisano o 21:34 ---------- Poprzedni post napisano o 21:33 ----------

Osobiście myślę, że zwyczajnie dojrzałaś do tego, że administracja to za mało. Ale to moje zdanie.
Tak czy inaczej, uważam, że to dobry pomysł. W końcu coś sensownego a nie tylko wmawianie wszystkim dookoła, że administracja to przyszłościowy kierunek.
Spoko pffe, widzę że znasz lepiej moje myśli ode mnie. Nie skomentuje ;D

Ponawiam pytanie, które sie gdzieś zagubiło:

Jeśli ekonomia to UJ czy UEK ??

plusy i minusy. Ktoś studiuje?

Powrót na forum.

Edytowane przez 1Patty
Czas edycji: 2015-02-24 o 21:46
Stary 2015-02-24, 21:45   #443
201702092106
Konto usunięte

pffe, łączyć w znaczeniu studiować jedno i drugie. Jakbyś to chciała połączyć w znaczeniu funkcjonalnym? To raczej nijak się ma do siebie
Stary 2015-02-25, 06:22   #444
pffe
BAN stały

Cytat:
Napisane przez ToniaZhivago Pokaż wiadomość
pffe, łączyć w znaczeniu studiować jedno i drugie. Jakbyś to chciała połączyć w znaczeniu funkcjonalnym? To raczej nijak się ma do siebie
Dlatego spytałam. Być może można to połączyć, tego nie wiesz.
I skoro drugi robi z pasji to sorry, ale nie ogarniam skąd u Ciebie wzburzenie, że studiuje da tak różne kierunki
Stary 2015-02-25, 15:43   #445
Majka1503
EDUkator

Prosiłabym jeszcze raz o powrót do tematu i skończenie z wypominaniem poprzednich postów.

Moim zdaniem jak ekonomia to UEK.

Stary 2015-02-25, 15:48   #446
linguaphile
Raczkowanie

Tak, można to połączyć - można pracować nad bronią biologiczną wpływającą na stosunki międzynarodowe XDDD
Stary 2015-02-25, 16:55   #447
viva91
na przekór do celu

Cytat:
Tak, można to połączyć - można pracować nad bronią biologiczną wpływającą na stosunki międzynarodowe XDDD
Już wszyscy się pośmialiśmy, a teraz prosimy o powrót do tematu.

Ja o UJ nie wiem nic, ale co nieco zorientowałam się w temacie UEKu i jeśli ekonomia to nie zastanawiałabym się długo i wybrałabym UEK
Stary 2015-02-25, 18:53   #448
201702092106
Konto usunięte

Cytat:

Tak, jak ekonomia to weź raczej UEK, ale dla pewności sprawdz sobie program studiów na kierunku ekonomia UJ i UEK, zobaczysz jakie przedmioty, ile godzin języka ect.
Stary 2015-03-07, 17:57   #449
julielane
Przyczajenie

Talking Dot.: Uniwersytet Jagielloński, Stosunki Międzynarodowe I rok - egzaminy

..

Edytowane przez julielane
Czas edycji: 2016-05-17 o 19:47
julielane jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-03-10, 09:07   #450
jestemkasia94
Raczkowanie

Dot.: Uniwersytet Jagielloński, Stosunki Międzynarodowe I rok - egzaminy

cięzko się dostać na ekonomie UJ? Moje wyniki: matematyka podstawa 50, ang podst. 80 ang rozszerzenie 45, geo. Rozsz. 35, myslicie ze mam szanse? Slyszalam ze biorą jak leci ale ciężko sie utrzymac, to prawda?

Edytowane przez jestemkasia94
Czas edycji: 2015-03-10 o 10:10
jestemkasia94 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Studia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości