Mamusie wrześniowe 2015 cz. II - Strona 141 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2015-02-22, 16:37   #4201
owieczkaa
Zakorzenienie

Dot.: Mamusie wrześniowe 2015 cz. II

Cytat:
Napisane przez truskafffka91 Pokaż wiadomość
Z tego co slyszalam od ich sąsiadki to źle nie maja. Jakbyscie zobaczyli ta matkę. Makijaż zawsze. Paznokcie wymalowane ( a jak na czerwono!!!) . " wyciagaja kilka tysięcy. on i ona nie pracują...

---------- Dopisano o 17:35 ---------- Poprzedni post napisano o 17:34 ----------

Fakt patologii tam nie ma
Takich ludzi mi totalnie nie żal. Tak samo jak ludzi, którzy nigdy nie zniżyli się pójściem do pracy, zasiłki idą na alkohol a oni mówią, że "chcą godnie żyć". Tylko dzieci mi żal w takich rodzinach bo wyjście z takiego modelu życia jest niemal niemożliwe.
Stary 2015-02-22, 16:41   #4202
mysza007
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez owieczkaa Pokaż wiadomość
To, że facet "musi" i nie obchodzi go antykoncepcja to z ciężką biedą ale jakośtam potrafię zrozumieć, niektóre chłopy takie są. Ale że kobieta się na to godzi zamiast sama zadbać o antykoncepcję...
owieczko tez tak uważam

mysza007 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-02-22, 17:39   #4203
truskafffka91
Wtajemniczenie

Przyznać się bez bicia!ktora wstawila zdjęcie USG na facebooka?
truskafffka91 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-02-22, 17:45   #4204
melawen
Rozeznanie

Cytat:
To Kraków jest tańszy
Oj chyba dawno temu szukałaś czegoś w Krakowie. 1200zł za 2 pokojowe jest praktycznie nierealne nawet na Nowej Hucie. My przed zakupem wynajmowaliśmy kawalerkę - 1000zł + opłaty wychodziło 1200-1300zł miesięcznie i to była bardzo dobra cena, bo w centrum i dość duża (45m2).

Przy Was czuję się zacofana zakupowo My jeszcze nie mamy nic totalnie. Raczej nie mamy też widoków na datki od rodziny, bo to raczej my będziemy pierwsi. Ja jestem jedynaczką, Mój mąż jest najstarszy z rodzeństwa. A nikt z kuzynów jeszcze nie ma dzieci. Najmłodsze dzieci w rodzinie mają po 14 lat.
Planujemy zresztą zrobić tylko podstawowe zakupy. Nie ukrywam, że liczę na rodziców, że kupią nam wózek, chciałabym też mieć kołyskę, kilka ubranek, podobno dziecko szybko wyrasta. Jak myślicie ile kompletów jest potrzebne na początek, w tym najmniejszym rozmiarze?
I pytanie czy kołyska na początku może zastąpić łóżeczko? Nie mamy specjalnie miejsca na jedno i drugie.

Edytowane przez melawen
Czas edycji: 2015-02-22 o 17:47
melawen jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-02-22, 17:45   #4205
ridja devojka
Zakorzenienie

Cytat:
Zawsze się zastanawiam co ludzie żyjący w takich warunkach sobie myślą decydując się na kolejne dzieci (nie mówię o tej konkretnie sytuacji, tylko tak w ogóle). Nie mają pracy, często w grę wchodzą uzależnienia, gromadę dzieci, jeden zasiłek na wszystkich echh a dzieci same się "robią".
Cytat:
To, że facet "musi" i nie obchodzi go antykoncepcja to z ciężką biedą ale jakośtam potrafię zrozumieć, niektóre chłopy takie są. Ale że kobieta się na to godzi zamiast sama zadbać o antykoncepcję...
Kiedyś oglądałam film dokumentalny o takiej wielodzietności w rodzinach cygańskich na Słowacji. Dziennikarz pytał kobietę, która urodziła chyba ósme czy dziewiąte dziecko o to, jak to się dzieje, że mają tyle dzieci skoro ich nie stać. Odpowiedziała zupełnie szczerze, że "nie śpi obok kłody". Ludzie wychowani w takich warunkach nie mają pewnej świadomości. Facet myśli, że jak go najdzie ochota to żona jest do dyspozycji. Ona myśli, że tak musi być i koniec.

Kiedyś mnie bardzo wściekła sytuacja. Podeszła do mnie na ulicy kobieta w widocznej ciąży, widać było, że trochę patologia, i mówi, że jest głodna i bezdomna a w ciąży musi spać na ławce i czy mam jakąś kasę i coś do jedzenia. Odmówiłam. Kilka kroków dalej uświadomiłam sobie, że mam kanapki w torebce i już chciałam wrócić żeby jej dać, ale pomyślałam sobie, kurde, jak ktoś ci tego dzieciaka robił to ci nie przeszkadzało, że nie masz dachu nad głową? Dałaś się zapłodnić w parku na ławce? wściekłość mnie ogarnęła, bo ona zamiast iść do jakiejś parafii, domu pomocy samotnej matce, MOPS'u albo noclegowni, woli opowiadać ludziom na ulicy łzawe historie i brać ich na brzuch. Jakby jej zależało na zdrowiu dziecka to by chyba tak nie postępowała... okropne są takie patologie i brak świadomości ludzi.

Cytat:
Ja nie, i nie wiem czy się odważę. Prędzej jak będę miała jakieś pierwsze zdjęcie z widocznym brzuszkiem to może wrzucę. Bo na razie wiedzą tylko bliscy znajomi i rodzina.
Stary 2015-02-22, 17:46   #4206
truskafffka91
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez melawen Pokaż wiadomość
Oj chyba dawno temu szukałaś czegoś w Krakowie. 1200zł za 2 pokojowe jest praktycznie nierealne nawet na Nowej Hucie. My przed zakupem wynajmowaliśmy kawalerkę - 1000zł + opłaty wychodziło 1200-1300zł miesięcznie i to była bardzo dobra cena, bo w centrum i dość duża (45m2).

Przy Was czuję się zacofana zakupowo My jeszcze nie mamy nic totalnie. Raczej nie mamy też widoków na datki od rodziny, bo to raczej my będziemy pierwsi. Ja jestem jedynaczką, Mój mąż jest najstarszy z rodzeństwa. A nikt z kuzynów jeszcze nie ma dzieci. Najmłodsze dzieci w rodzinie mają po 14 lat.

To w centrum Warszawy taka kawalerka to najmniej 2 tys + rachunki.
Stary 2015-02-22, 17:48   #4207
ridja devojka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez melawen Pokaż wiadomość
My też nic, ja tylko oglądam w necie wózki bo przeraża mnie i wybór, i ceny. Ale moi rodzice są bardzo skorzy do dołożenia się do wózka. Teściowie też coś pewnie dorzucą, chociaż mój teściu jest specjalistą od wszystkiego i już mi wmawia, że wózek za 1500zł to jakieś szaleństwo bo on widział wózki za 600zł... tylko pewnie zwykły z samą gondolą, a mi wmawia jak fachowiec, że to był wózek 3w1 i że się nie znam i że wymyślam ceny z kosmosu ale przy ślubie było to samo, co nie kupiliśmy twierdził, że cena z kosmosu mimo, że generalnie nie szastaliśmy kasą na wesele. Taki typ
Stary 2015-02-22, 17:48   #4208
truskafffka91
Wtajemniczenie

.

Ja nie, i nie wiem czy się odważę. Prędzej jak będę miała jakieś pierwsze zdjęcie z widocznym brzuszkiem to może wrzucę. Bo na razie wiedzą tylko bliscy znajomi i rodzina.[/QUOTE]

Ja też właśnie. Zastanawiałam się czy tylko ja jestem malo odważna ...
Stary 2015-02-22, 17:48   #4209
ridja devojka
Zakorzenienie

Cytat:
To w centrum Warszawy taka kawalerka to najmniej 2 tys + rachunki.
Ale w Warszawie też średnie zarobki są inne... nikogo z przeciętną wypłatą nie byłoby stać nawet na wynajem kawalerki.
Stary 2015-02-22, 17:52   #4210
mysza007
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ridja devojka Pokaż wiadomość
My też nic, ja tylko oglądam w necie wózki bo przeraża mnie i wybór, i ceny. Ale moi rodzice są bardzo skorzy do dołożenia się do wózka. Teściowie też coś pewnie dorzucą, chociaż mój teściu jest specjalistą od wszystkiego i już mi wmawia, że wózek za 1500zł to jakieś szaleństwo bo on widział wózki za 600zł... tylko pewnie zwykły z samą gondolą, a mi wmawia jak fachowiec, że to był wózek 3w1 i że się nie znam i że wymyślam ceny z kosmosu ale przy ślubie było to samo, co nie kupiliśmy twierdził, że cena z kosmosu mimo, że generalnie nie szastaliśmy kasą na wesele. Taki typ
ja na all widzialam wozki za 600zl, 3w1 i po komentarzach widzialam ze ludzie sobie chwalą to ze wozek jest tani, wcale nie musi oznaczac ze jest jakims bublem

Ja takze na razie nic nie kupuje, i nie mam sily przez samopoczucie, i jakos sie jeszcze obawiam czy wszystko będzię dobrze

mysza007 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-02-22, 17:52   #4211
truskafffka91
Wtajemniczenie

Cytat:
Ale w Warszawie też średnie zarobki są inne... nikogo z przeciętną wypłatą nie byłoby stać nawet na wynajem kawalerki.
Średnie zarobki... Dobre... Ja pracowałam na umowę zlecenie.
I tak " zapier.....dala" od rana do wieczora. Jak masz 10zl netto \h to max. Jak łatwo wyliczyc etat to ,albo 1680zl.

Pracując w Sądzie nie było mnie stać na kawalerke.

Edytowane przez truskafffka91
Czas edycji: 2015-02-22 o 17:55

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2015-02-22, 17:55   #4212
ridja devojka
Zakorzenienie

Cytat:
Średnie zarobki... Dobre... Ja pracowałam na umowę zlecenie.
I tak " zapier.....dala" od rana do wieczora. Jak masz 10zl netto \h to max. Jak łatwo wyliczyc etat to ,albo 1680zl.
Ale zarobki średnie w Warszawie są wyższe, niż w reszcie Polski. To są dane.
Stary 2015-02-22, 17:57   #4213
truskafffka91
Wtajemniczenie

Cytat:
Ale zarobki średnie w Warszawie są wyższe, niż w reszcie Polski. To są dane.
A kto podwyższa te "zarobki"?
Ja jem mielone , Ty jesz ryż, a ktoś inny kapustę -> średnio wszyscy jemy gołąbki.
Wiec statystyka - statystyka ....
Stary 2015-02-22, 18:01   #4214
ridja devojka
Zakorzenienie

Ale ktoś wynajmuje te kawalerki, i nie są to raczej prezesi
Stary 2015-02-22, 18:02   #4215
truskafffka91
Wtajemniczenie

Cytat:
Ale ktoś wynajmuje te kawalerki, i nie są to raczej prezesi
Tak, najczęściej pary....
Patrzymy na mediane, a dominanta jest inna.
Stary 2015-02-22, 18:05   #4216
ridja devojka
Zakorzenienie

Cytat:
Tak, najczęściej pary....
Patrzymy na mediane, a dominanta jest inna.
Ale dwie osoby z minimalną (1200+1200) nie zapłacą 2000 za mieszkanie. Czyli muszą zarobić tyle, że po opłaceniu mieszkania i rachunków coś jeszcze im zostanie. Wiadomo, że średnia jest zawsze optymistyczna i odbiega od rzeczywistości.
Stary 2015-02-22, 18:07   #4217
truskafffka91
Wtajemniczenie

A prezesi nie wynajmują mieszkania tylko je kupują
Na po przeciętnego człowieka, który zarabia ŚREDNIA krajową nie stać (chyba, ze ma kredyt na 20-30lat)

---------- Dopisano o 19:06 ---------- Poprzedni post napisano o 19:05 ----------

Cytat:
Ale dwie osoby z minimalną (1200+1200) nie zapłacą 2000 za mieszkanie. Czyli muszą zarobić tyle, że po opłaceniu mieszkania i rachunków coś jeszcze im zostanie. Wiadomo, że średnia jest zawsze optymistyczna i odbiega od rzeczywistości.
Czytalaś całość? Chyba nie... (Ceny w centrum Warszawy) ..

---------- Dopisano o 19:07 ---------- Poprzedni post napisano o 19:06 ----------

A minimalna kwota jest wyższa.
Stary 2015-02-22, 18:11   #4218
ridja devojka
Zakorzenienie

Cytat:
A prezesi nie wynajmują mieszkania tylko je kupują
Na po przeciętnego człowieka, który zarabia ŚREDNIA krajową nie stać (chyba, ze ma kredyt na 20-30lat)

---------- Dopisano o 19:06 ---------- Poprzedni post napisano o 19:05 ----------

Czytalaś całość? Chyba nie... (Ceny w centrum Warszawy) ..

---------- Dopisano o 19:07 ---------- Poprzedni post napisano o 19:06 ----------

A minimalna kwota jest wyższa.
No o to mi chodzi prezesi nie wynajmują mieszkań, a wynajmują, zwłaszcza kawalerki, ludzie młodzi i raczej na niewysokich stanowiskach. Więc jeśli młodego człowieka stać na wynajem kawalerki za 2000zł to nie może zarabiać 1200.

Na rękę jest 1200 albo 1300 teraz (minimalna krajowa).
Stary 2015-02-22, 18:17   #4219
truskafffka91
Wtajemniczenie

Cytat:
No o to mi chodzi prezesi nie wynajmują mieszkań, a wynajmują, zwłaszcza kawalerki, ludzie młodzi i raczej na niewysokich stanowiskach. Więc jeśli młodego człowieka stać na wynajem kawalerki za 2000zł to nie może zarabiać 1200.

Na rękę jest 1200 albo 1300 teraz (minimalna krajowa).
Cena min.2000zl. To cena mieszkania 2 pokojowego ( 35-40m2). Przy 3 osobach to srednio 700zl + opłaty ( to i tak malo).

---------- Dopisano o 19:17 ---------- Poprzedni post napisano o 19:15 ----------

Mój TŻ zarabiał ponad średnia krajowa - o wiele. Ja z racji, ze studiowalam dorabialam sobie. Czyli średnio nam wychodziło kolo 2tys. na osobę. Z tym, że mnie nie było by stać nawet na pokój... Ale średnia krajowa jest? Jest...
Stary 2015-02-22, 18:18   #4220
Sandrusia91
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez SugarbabyLove Pokaż wiadomość
O matko to niesamowite ale tu w Niemczech powiem wam też dużo zależy od wynajemcy my myślimy nad domkiem 4 pokoje lub kredyt wziąść i kupić dom ale czy kredyt dostaniemy to już inna sprawa
Kredyt tutaj zależy od banku i zarobków..
Żeby kupić dom trzeba mieć 20% własnego wkładu.. Więc to też nie mało. Najlepiej i najpewniej się dostaje jak oboje pracuje.

Sama myślałam nawet o tym ze jak mi przedłuża teraz umowe po 5 msc, a muszą przedłużyć to kredyt i dom sobie kupimy. Tylko my mamy tak, że bank nam pobiera msc 110€ na dom i firma doplaca jakieś 100€ nie odciagajac z wyplaty i do tego miasto na każdą osobę do 400€
Dowiedz się jak to u was wygląda, bo to jest super sprawa

A zauważyłam że dużo ludzi mieszkających tu od niedawna nie wie na czym można skorzystać będąc np w ciąży. Tak samo ty, jak jestes na bezrobotnym to 6 tyg czy 8 przed porodem należy ci się co miesiąc 310€ od Krankenkasse

Ps. Jak czegoś nie wiesz to możemy pogadać bo od jakiś 3 lat się dowiaduje że przy 1 ciąży tyle pieniędzy mi przeszło koło nosa ze za ta kase bym wszystko dla malej kupila i jeszcze by mi zostało

A co do mieszkania to wiem że na 4 osoby jest 90m2 jeśli chce się liczyć na pomoc od JC. ale tak jak mówisz, dużo zależy od wynajemcy.. My np mamy 130m2 i płacimy 700€ WM i nie mieszkamy w mieście..

JULEK 16.08.2015
http://s10.suwaczek.com/201508161756.png
Sandrusia91 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-02-22, 18:22   #4221
truskafffka91
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Sandrusia91 Pokaż wiadomość
Kredyt tutaj zależy od banku i zarobków..
Żeby kupić dom trzeba mieć 20% własnego wkładu.. Więc to też nie mało. Najlepiej i najpewniej się dostaje jak oboje pracuje.

Sama myślałam nawet o tym ze jak mi przedłuża teraz umowe po 5 msc, a muszą przedłużyć to kredyt i dom sobie kupimy. Tylko my mamy tak, że bank nam pobiera msc 110€ na dom i firma doplaca jakieś 100€ nie odciagajac z wyplaty i do tego miasto na każdą osobę do 400€
Dowiedz się jak to u was wygląda, bo to jest super sprawa

A zauważyłam że dużo ludzi mieszkających tu od niedawna nie wie na czym można skorzystać będąc np w ciąży. Tak samo ty, jak jestes na bezrobotnym to 6 tyg czy 8 przed porodem należy ci się co miesiąc 310€ od Krankenkasse

Ps. Jak czegoś nie wiesz to możemy pogadać bo od jakiś 3 lat się dowiaduje że przy 1 ciąży tyle pieniędzy mi przeszło koło nosa ze za ta kase bym wszystko dla malej kupila i jeszcze by mi zostało

A co do mieszkania to wiem że na 4 osoby jest 90m2 jeśli chce się liczyć na pomoc od JC. ale tak jak mówisz, dużo zależy od wynajemcy.. My np mamy 130m2 i płacimy 700€ WM i nie mieszkamy w mieście..
700e? Za 130m2 ? Wiem , ze w nl jak wynajmujesz mieszkanie do kwoty 710e to państwo "oddaje" Ci ok.300e. I jest to " huurtoegslag". Nawet jak wnajmujesz od osoby prywatnej.
Wiec z tym, też się popytaj.
Stary 2015-02-22, 18:24   #4222
Sandrusia91
Zadomowienie

Cytat:
700e? Za 130m2 ? Wiem , ze w nl jak wynajmujesz mieszkanie do kwoty 710e to państwo "oddaje" Ci ok.300e. I jest to " huurtoegslag". Nawet jak wnajmujesz od osoby prywatnej.
Wiec z tym, też się popytaj.
Tylko że ja nie mieszkam w NL, napisałam już wyżej.. Na pomoc z państwa nie mam co liczyć bo dla rodziny 4 osobowej m2 nie mogą przekraczać 90m2. A nas jest 3 więc jest to 80m2 spokojnie sobie radzimy moje mieszkanie kosztuje 700€ z wodą i ogrzewaniem więc jak na taki m2 i ogrzewanie to niedrogo

JULEK 16.08.2015
Stary 2015-02-22, 18:25   #4223
kasiulaaa91
Raczkowanie

ja nie będę wrzucała na pewno zdjęć na fejsa z usg.. to moja prywatna sprawa
może potem z brzuszkiem ale też nie jestem pewna.
co do mieszkania do moi rodzice mają mieszkanie w NOwej Hucie.. i wynajmujemy za 750zł+media.. więc mega tanio.. kawalerka..
kasiulaaa91 jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2015-02-22, 18:26   #4224
truskafffka91
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Sandrusia91 Pokaż wiadomość
Tylko że ja nie mieszkam w NL, napisałam już wyżej.. Na pomoc z państwa nie mam co liczyć bo dla rodziny 4 osobowej m2 nie mogą przekraczać 90m2. A nas jest 3 więc jest to 80m2 spokojnie sobie radzimy moje mieszkanie kosztuje 700€ z wodą i ogrzewaniem więc jak na taki m2 i ogrzewanie to niedrogo
Wiem, wiem pisalas, że w De
Jak Wam się cos należy to czego nie.
Stary 2015-02-22, 18:27   #4225
Kissmisiaa
Zakorzenienie

Cytat:
A ty dodałaś? Bo ja w życiu nie dodam.
Stary 2015-02-22, 18:28   #4226
Sandrusia91
Zadomowienie

Cytat:
Wiem, wiem pisalas, że w De
Jak Wam się cos należy to czego nie.
Przedtem tak, ale teraz juz nie wiecej zarabiamy itd

JULEK 16.08.2015
Stary 2015-02-22, 18:29   #4227
truskafffka91
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Kissmisiaa Pokaż wiadomość
A ty dodałaś? Bo ja w życiu nie dodam.
Nie, nie dodałam... Wiedzą tylko te osoby, którym chciałam powiedzieć. Większość moich koleżanek się " chwaliło"... Dlatego się zapytalam Was o opinie... Myślałam, ze to tylko ja nie "wrzuciłam" zdjęcia USG
Stary 2015-02-22, 18:30   #4228
Sandrusia91
Zadomowienie

Cytat:
Nie, nie dodałam... Wiedzą tylko te osoby, którym chciałam powiedzieć. Większość moich koleżanek się " chwaliło"... Dlatego się zapytalam Was o opinie... Myślałam, ze to tylko ja nie "wrzuciłam" zdjęcia USG
Ja też nie dałam i nie zamierzam tak samo jak zdjęcie testów co niektórzy daja..

Ale jak ktoś lubi chwalic sie całemu swiatu to czemu nie :-P

JULEK 16.08.2015
Stary 2015-02-22, 18:34   #4229
truskafffka91
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez kasiulaaa91 Pokaż wiadomość
ja nie będę wrzucała na pewno zdjęć na fejsa z usg.. to moja prywatna sprawa
może potem z brzuszkiem ale też nie jestem pewna.
co do mieszkania do moi rodzice mają mieszkanie w NOwej Hucie.. i wynajmujemy za 750zł+media.. więc mega tanio.. kawalerka..
To bardzo mało... U mnie na "zadupiu" - gdzie psy doopami szczekaja tyle kosztują. I każdy z mojej miesciny ucieka.... Pracy 0 , a jak ktoś ma pracę to na umowę cywilno-prawna.

---------- Dopisano o 19:34 ---------- Poprzedni post napisano o 19:32 ----------

Ja najbardziej się boje renty/emerytury. Do niej niby jeszcze tyle czasu.
Niby zagwarantowane mamy renciny, ale wszytko regulują ustawy. ( wiec ile jej będzie to nie wiadomo)
Stary 2015-02-22, 18:35   #4230
Kissmisiaa
Zakorzenienie

Cytat:
Dla mnie jest to zbyt intymna sprawa aby całe fb dowiedziało się ze jestem w ciąży.
Wiedza tylko najbliżsi i kilka najbliższych koleżanek i tyle.
Więc dołączamy do grona tych dziwnych 😆

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości