|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#4441 |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Mamusie wrześniowe 2015 cz. II
|
|
|
|
#4442 |
|
Zakorzenienie
|
Bo mam dylemat u mnie w rodzinie nie było przypadków chorób genetycznych ani dzieci niepełnosprawnych.
Lekarz prowadzący powiedział, że następnej wizycie pomierzymy sobie dzidziusia dokładniej, będzie do dłuższe usg i niż standardowo. Powiedział mi także, że jak będą jakieś wskazania do takich badań do mnie wyśle. Tylko, że jak będę u niego to zacznę 13tc i będę miała tylko kilka dni na ich wykonanie. Zastanawiam się czy awaryjnie się nie umówić i wrazie czego odmówić.
|
#4443 |
|
Raczkowanie
|
Oj czytam i czytam to wszys tko, a nie było mnie tylko dobę!
Zdolne jesteście, nie ma co Za każdym razem, zawsze coś się dowiem i zawsze mnie zaskoczycie! Wózek, chyba mam już wybrany, nie kupuje napewno kompletu 3w1. Fotelik samochodowy chcemy kupić z maxy cosi. Czytałam o Waszych listach zakupach. Nasza chyba będzie najdłuższa, bo to jest nasze pierwsze dzieciątko i nie mamy nic! Mój brat od razu zadeklarował się, że kupuje wózek! Mój tato robi drewniane łóżeczko z komodą i przewijakiem więc będę miała od razu zestaw Badanie prenatalne mam za 2 tygodnie dzisiaj rano byłam pobrać krew i pani pielęgniarka pobierała krew z dwóch rąk bo tyle potrzebowała!!! No myślałam, że zejdę z tego fotela... Wolę na razie nie myśleć co mnie może czekać przy porodzie bo dostanę depresji do samego porodu. Jestem zdania, że każda kobieta musi to przeżyć i dam jakoś radę. Odezwę się później, bo jadę do zielonej. Zostało mi 2 dni pracy! i idę już na zwolnienie, męczyć się już nie będę.
|
|
|
|
#4444 |
|
Wtajemniczenie
|
Dziewczyny, a czy jeśli w rodzinie nie było nigdy (wypytalam kogo sie da i nikt nic na ten temat nie slyszal u mnie w rodzinie) nie bylo zespolu downa, albo jakiejs innej dziwnej choroby genetycznej czy zeby dziecko bylo nie teges... to jest mozliwe żeby mimo to cos takiego mi sie przytrafilo? czy to jest uwarunkowane tylko i wylacznie genetycznie i jesli nic takiego nie bylo to moge byc spokojna ?
|
|
|
|
#4445 |
|
Zakorzenienie
|
Owieczko, czy to znaczy, że wszystkie foteliki z tej tabelki mają atesty? Bo szczerze mówiąc ta stronka jest dość nieczytelna moim zdaniem.
|
#4446 |
|
Zakorzenienie
|
Ja robie prenatalne, do gin chodzę na NFZ gdzie sprzęt średni, wiec nie będę oszczędzala i idę do dobrej kliniki i do dobrego specjalisty na te genetyczne. Będę miała jasno na papierze wyniki. No i uspokoje się trochę widząc dokładnie dzidziolka.
|
#4447 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
|
|
#4448 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#4449 |
|
Wtajemniczenie
|
Dziewczyny, czy wzorki na paznokciach wodne można zrobić ze zwykłymi lakierami? Robiła któraś? Jakieś porady?
|
|
|
|
#4450 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Poza tym napisałaś, że zaczniesz 13 tydzień, czyli rozumiem że będziesz 12tXd a usg z oceną przezierności można robić do 13t6d, czyli prawie dwa tygodnie będziesz miała...
[CENTER] II kreseczki - 2.01.2015 Edytowane przez Martika_91 Czas edycji: 2015-02-23 o 17:57 |
|
|
|
|
#4451 |
|
Zakorzenienie
|
Kissmisia- to na USG masz czas do 13t6d testy z krwi w razie czego spokojnie zrobisz później. Co do patogenezy zespołu Downa to nie jest on dziedziczny w potocznym rozumieniu. Są różne przyczyny trisomii (tu męczcie owieczkę) ale najczęściej jest tak, że powstaje nieprawidłowa gameta (plemnik lub komórka jajowa), która zamiast jednego chromosomu 21 ma dwa. I jak się połączy z prawidłową gametą która ma jeden chromosom 21 to powstaje dziecko, które ma trzy chromosomy 21 i wtedy ma zespół Downna (analogicznie Z. Pataua 3 chromosomy 13 i Z. Edwardsa 3 chromosomy 18). W przypadku Z. Downa jeśli oboje rodzice są zdrowi czyli mają zapis chromosomów 46 XX i 46XY to jest ok 1-2% ryzyka, że dziecko będzie miało trisomię. Ryzyko zwiększa się wraz ze wzrostem wieku matki a po 42 r.ż szybuje do góry. Ryzyko jest niskie ale jest dlatego robi się USG z przeziernością karku i oceną kości nosowej.
|
#4452 |
|
Wtajemniczenie
|
Mam taką schize, że mnie coś takiego spotka, że mała bania. Niech już będzie 12-ty...
|
|
|
|
#4453 | |
|
Raczkowanie
|
gratuluję wizyty
![]() co do wózka to tak jak pisałam lupo comfort fotelika osobno kupować nie będę gdyż nie mamy auta i pewnie od teściów dużo pożyczać nie będziemy mam w planach dużo spacerować.. ja mam dzisiaj fatalny dzień.. cały czas mdłości... zwracałam wszystko co zjadłam.. a w ogóle śnił mi się mój poród...nacinali mnie piłą mechaniczną hahaha! jak się obudziłam to sobie pomyślałam"to tylko sen a do porodu dużo czasu" ![]() co do listy zakupów też nasze pierwsze dziecko i nic nie mamy.. boję się tylko że teściowa wpadnie w szał zakupów i nie wiele mi zostanie do wyboru ![]() a tak w ogóle to dzisiaj 8tydzień i 6 dzień to już 3 miesiąc? ![]() Cytat:
Edytowane przez kasiulaaa91 Czas edycji: 2015-02-23 o 18:24 |
|
|
|
|
#4454 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4455 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#4456 |
|
Wtajemniczenie
|
Slyszałyscie o zmianach w ustawie o urlopie macierzynskim, który ma "wejść" w życie od lipca?
|
|
|
|
#4457 |
|
Zakorzenienie
|
Wiecie co, im dłużej czytam o fotelikach tym jestem głupsza i tym ciężej mi coś znaleźć... powierzę to mężowi
jest inżynierem, niech kombinuje. Ja się zajmę wózkiem
|
#4458 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
hahs ja też mało się nie popiłam Cytat:
Ja nie robiłam nic z dodatkowych glukoza będzie potem co wizytę mam usg i usg 3 d . Co jakis czas kontrola krwi i tarczycy to styka. Noc mi I tak nie da pewności 100 procent czy drugie dziecko też będzie chore czy zdrowe tak mi lekarz tłumaczył jakby było coś nie tak to badania standardowe wykażą Da się m zrób kropkę i igła lub wykakaczka zrób wzór tak moja koleżanka robi
|
|
#4459 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Byłam dziś na drugim usg genetycznym i jestem już spokojna Wszystko ok Jak chce mieć pewność to mam przyjść za 7 - 10 dni
|
Okazje i pomysĹy na prezent
|
|
#4460 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Spędziłam chyba 3 dni na czytaniu o fotelikach ufff! Cytat:
Cytat:
Ta strona i tak jest najbardziej przejrzysta ze wszystkich, jakiś koszmar jest z tymi stronami jakby chcieli żeby nikt się niczego nie dowiedział. Cytat:
Tak czy siak błąd tworzy się przed poczęciem, przy wytworzeniu gamet (czyli jajeczka/plemnika). |
||||
|
|
|
#4461 |
|
Raczkowanie
|
nie mogę się napatrzeć na wasze usg.. już malutkie człowieczki widać.
ciekawe czy u mnie będzie coś więcej widać.. idę za tydzień to będzie 9tydzień6dzień.. |
|
|
|
#4462 |
|
Zakorzenienie
|
Odebrałam glukometr i zaczynam sie jutro kłuć. Już mnie palce bolą na sama myśl brrrrr
![]() Wysłane z mojego iPhone przez Tapatalk
|
#4463 |
|
Rozeznanie
|
Hej ja dzisiaj po badaniach prenatalnych. Z małym wszystko okej, dalej nie wiadomo skąd te powracające plamienia. Żadnych krwiaków itd. Mały ma 63,7 mm i wg USG jestem w 12tyg6d ciąży. Jedyna „nowość” dla mnie to informacja, że mam tyłozgięcie macicy o czym nie miałam pojęcia wcześniej.
|
#4464 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Trzeba próbować
|
|
|
|
|
#4465 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
Dziewczyny, a któraś ma jutro wizytę czy jestem jedyna?
|
|
#4466 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
leżałam tak do 12 tygodnia. A Ty jakie masz zalecenia na to?
|
|
#4467 |
|
Zakorzenienie
|
Martika- ja mam jutro USG prenatalne
![]() Wysłane z mojego iPhone przez Tapatalk
|
|
#4468 |
|
Wtajemniczenie
|
|
|
|
|
#4469 |
|
Rozeznanie
|
Na prenatalnym byłam w zupełnie innej klinice nie u swojego lekarza i nic poza tym nie powiedział- tylko, że przez to mniej wyraźnie widać. Skupił się na oglądaniu małego. W czwartek idę do swojego gin to może coś więcej mi powie- ale dziwne dla mnie bo chodzę do ginekologów regularnie od 15 roku życia a nigdy tego żaden nie zauważył
|
#4470 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 05:59.

Zdolne jesteście, nie ma co
Za każdym razem, zawsze coś się dowiem i zawsze mnie zaskoczycie!

Jak chce mieć pewność to mam przyjść za 7 - 10 dni