Mamusie wrześniowe 2015 cz. II - Strona 149 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2015-02-23, 17:25   #4441
truskafffka91
Wtajemniczenie

Dot.: Mamusie wrześniowe 2015 cz. II

Cytat:
Napisane przez Martika_91 Pokaż wiadomość
.

Ja robię tylko usg, chyba, że na nim będzie coś niejasne.[COLOR="Silver"]

:
Ja również
truskafffka91 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-02-23, 17:28   #4442
Kissmisiaa
Zakorzenienie

Cytat:
Ja robię tylko usg, chyba, że na nim będzie coś niejasne.
Bo mam dylemat u mnie w rodzinie nie było przypadków chorób genetycznych ani dzieci niepełnosprawnych.
Lekarz prowadzący powiedział, że następnej wizycie pomierzymy sobie dzidziusia dokładniej, będzie do dłuższe usg i niż standardowo. Powiedział mi także, że jak będą jakieś wskazania do takich badań do mnie wyśle.
Tylko, że jak będę u niego to zacznę 13tc i będę miała tylko kilka dni na ich wykonanie. Zastanawiam się czy awaryjnie się nie umówić i wrazie czego odmówić.
Stary 2015-02-23, 17:31   #4443
Marlyn1990
Raczkowanie

Oj czytam i czytam to wszys tko, a nie było mnie tylko dobę! Zdolne jesteście, nie ma co Za każdym razem, zawsze coś się dowiem i zawsze mnie zaskoczycie! Wózek, chyba mam już wybrany, nie kupuje napewno kompletu 3w1. Fotelik samochodowy chcemy kupić z maxy cosi. Czytałam o Waszych listach zakupach. Nasza chyba będzie najdłuższa, bo to jest nasze pierwsze dzieciątko i nie mamy nic! Mój brat od razu zadeklarował się, że kupuje wózek! Mój tato robi drewniane łóżeczko z komodą i przewijakiem więc będę miała od razu zestaw

Badanie prenatalne mam za 2 tygodnie dzisiaj rano byłam pobrać krew i pani pielęgniarka pobierała krew z dwóch rąk bo tyle potrzebowała!!! No myślałam, że zejdę z tego fotela...

Wolę na razie nie myśleć co mnie może czekać przy porodzie bo dostanę depresji do samego porodu. Jestem zdania, że każda kobieta musi to przeżyć i dam jakoś radę.

Odezwę się później, bo jadę do zielonej. Zostało mi 2 dni pracy! i idę już na zwolnienie, męczyć się już nie będę.
Marlyn1990 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-02-23, 17:32   #4444
agu23gda
Wtajemniczenie

Dziewczyny, a czy jeśli w rodzinie nie było nigdy (wypytalam kogo sie da i nikt nic na ten temat nie slyszal u mnie w rodzinie) nie bylo zespolu downa, albo jakiejs innej dziwnej choroby genetycznej czy zeby dziecko bylo nie teges... to jest mozliwe żeby mimo to cos takiego mi sie przytrafilo? czy to jest uwarunkowane tylko i wylacznie genetycznie i jesli nic takiego nie bylo to moge byc spokojna ?
agu23gda jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-02-23, 17:33   #4445
ridja devojka
Zakorzenienie

Owieczko, czy to znaczy, że wszystkie foteliki z tej tabelki mają atesty? Bo szczerze mówiąc ta stronka jest dość nieczytelna moim zdaniem.
Stary 2015-02-23, 17:36   #4446
party_girl7
Zakorzenienie

Ja robie prenatalne, do gin chodzę na NFZ gdzie sprzęt średni, wiec nie będę oszczędzala i idę do dobrej kliniki i do dobrego specjalisty na te genetyczne. Będę miała jasno na papierze wyniki. No i uspokoje się trochę widząc dokładnie dzidziolka.
Stary 2015-02-23, 17:39   #4447
Martika_91
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Kissmisiaa Pokaż wiadomość
Bo mam dylemat u mnie w rodzinie nie było przypadków chorób genetycznych ani dzieci niepełnosprawnych.
Lekarz prowadzący powiedział, że następnej wizycie pomierzymy sobie dzidziusia dokładniej, będzie do dłuższe usg i niż standardowo. Powiedział mi także, że jak będą jakieś wskazania do takich badań do mnie wyśle.
Tylko, że jak będę u niego to zacznę 13tc i będę miała tylko kilka dni na ich wykonanie. Zastanawiam się czy awaryjnie się nie umówić i wrazie czego odmówić.
Spokojnie, jeśli będzie coś nie tak to lekarz na pewno tak Cię pokieruje, że badania będziesz miała tego samego dnia, albo w najbliższych i na pewno zdążysz, to tylko pobranie krwi, które też nie wiele powie, tylko pokaże statystyczne prawdopodobieństwo.

Cytat:
Napisane przez agu23gda Pokaż wiadomość
Dziewczyny, a czy jeśli w rodzinie nie było nigdy (wypytalam kogo sie da i nikt nic na ten temat nie slyszal u mnie w rodzinie) nie bylo zespolu downa, albo jakiejs innej dziwnej choroby genetycznej czy zeby dziecko bylo nie teges... to jest mozliwe żeby mimo to cos takiego mi sie przytrafilo? czy to jest uwarunkowane tylko i wylacznie genetycznie i jesli nic takiego nie bylo to moge byc spokojna ?
Zawsze jest kiedyś ten pierwszy raz więc możliwość jest, ale prawdopodobieństwo jest mniejsze niż u osób u których w rodzinie występowały choroby. Zresztą choroby genetyczne nie zawsze są dziedziczne to po pierwsze, a po drugie mogą również wystąpić wady wrodzone, które wynikają ze złego połączenia komórek lub zadziałania jakichś czynników teratogennych w pierwszych tygodniach, ale nie ma co panikować na zapas.
Stary 2015-02-23, 17:47   #4448
Kissmisiaa
Zakorzenienie

Cytat:
Spokojnie, jeśli będzie coś nie tak to lekarz na pewno tak Cię pokieruje, że badania będziesz miała tego samego dnia, albo w najbliższych i na pewno zdążysz, to tylko pobranie krwi, które też nie wiele powie, tylko pokaże statystyczne prawdopodobieństwo.

Zawsze jest kiedyś ten pierwszy raz więc możliwość jest, ale prawdopodobieństwo jest mniejsze niż u osób u których w rodzinie występowały choroby. Zresztą choroby genetyczne nie zawsze są dziedziczne to po pierwsze, a po drugie mogą również wystąpić wady wrodzone, które wynikają ze złego połączenia komórek lub zadziałania jakichś czynników teratogennych w pierwszych tygodniach, ale nie ma co panikować na zapas.
Maritka to co napisałaś to bardziej chodzi o test papp-a, a mnie chodzi o usg genetyczne.
Stary 2015-02-23, 17:54   #4449
truskafffka91
Wtajemniczenie

Dziewczyny, czy wzorki na paznokciach wodne można zrobić ze zwykłymi lakierami? Robiła któraś? Jakieś porady?
Stary 2015-02-23, 17:54   #4450
Martika_91
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Kissmisiaa Pokaż wiadomość
Maritka to co napisałaś to bardziej chodzi o test papp-a, a mnie chodzi o usg genetyczne.
No, ale ja rozumiem, że lekarz zrobi Ci usg genetyczne skoro powiedział, że pomierzy dzidziusia i że usg będzie dłuższe. Usg genetyczne przede wszystkim polega na zmierzeniu przezierności karkowej i ocenie kości nosowej. Dodatkowo mierzy się kości udowe, obwód główki, sprawdza przepływy i ogląda serduszko i mózg. Ale ryzyko trisomi określa się na podstawie pomiaru przezierności i ocenie kości nosowej i jestem prawie pewna, że normalnie Ci to zmierzy skoro powiedział, że będzie dłużej.

Poza tym napisałaś, że zaczniesz 13 tydzień, czyli rozumiem że będziesz 12tXd a usg z oceną przezierności można robić do 13t6d, czyli prawie dwa tygodnie będziesz miała...

Edytowane przez Martika_91
Czas edycji: 2015-02-23 o 17:57
Martika_91 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-02-23, 18:17   #4451
czarownica_tea
Zakorzenienie

Kissmisia- to na USG masz czas do 13t6d testy z krwi w razie czego spokojnie zrobisz później. Co do patogenezy zespołu Downa to nie jest on dziedziczny w potocznym rozumieniu. Są różne przyczyny trisomii (tu męczcie owieczkę) ale najczęściej jest tak, że powstaje nieprawidłowa gameta (plemnik lub komórka jajowa), która zamiast jednego chromosomu 21 ma dwa. I jak się połączy z prawidłową gametą która ma jeden chromosom 21 to powstaje dziecko, które ma trzy chromosomy 21 i wtedy ma zespół Downna (analogicznie Z. Pataua 3 chromosomy 13 i Z. Edwardsa 3 chromosomy 18). W przypadku Z. Downa jeśli oboje rodzice są zdrowi czyli mają zapis chromosomów 46 XX i 46XY to jest ok 1-2% ryzyka, że dziecko będzie miało trisomię. Ryzyko zwiększa się wraz ze wzrostem wieku matki a po 42 r.ż szybuje do góry. Ryzyko jest niskie ale jest dlatego robi się USG z przeziernością karku i oceną kości nosowej.

czarownica_tea jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2015-02-23, 18:22   #4452
agu23gda
Wtajemniczenie

Mam taką schize, że mnie coś takiego spotka, że mała bania. Niech już będzie 12-ty...
agu23gda jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-02-23, 18:23   #4453
kasiulaaa91
Raczkowanie

gratuluję wizyty
co do wózka to tak jak pisałam lupo comfort
fotelika osobno kupować nie będę gdyż nie mamy auta i pewnie od teściów dużo pożyczać nie będziemy
mam w planach dużo spacerować..
ja mam dzisiaj fatalny dzień.. cały czas mdłości...
zwracałam wszystko co zjadłam..
a w ogóle śnił mi się mój poród...nacinali mnie piłą mechaniczną hahaha!
jak się obudziłam to sobie pomyślałam"to tylko sen a do porodu dużo czasu"
co do listy zakupów też nasze pierwsze dziecko i nic nie mamy..
boję się tylko że teściowa wpadnie w szał zakupów i nie wiele mi zostanie do wyboru
a tak w ogóle to dzisiaj 8tydzień i 6 dzień to już 3 miesiąc?

Cytat:
Napisane przez Sandrusia91 Pokaż wiadomość
5.39 cm dwie nogi i rączki i ogolnie wszystko dobrze :-D i na usg juz widać czlowieczka. Spojrzał też na siusiaka i stwierdził że bardziej wygląda mu to na chlopca ale poczekamy jeszcze dzidziuś się ruszał i przebieral nóżkami więc zadowolona bardzo jestem :-D :-D :-D

Edytowane przez kasiulaaa91
Czas edycji: 2015-02-23 o 18:24
kasiulaaa91 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-02-23, 18:25   #4454
truskafffka91
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez kasiulaaa91 Pokaż wiadomość
gratuluję wizyty
co do wózka to tak jak pisałam lupo comfort
fotelika osobno kupować nie będę gdyż nie mamy auta i pewnie od teściów dużo pożyczać nie będziemy
mam w planach dużo spacerować..
ja mam dzisiaj fatalny dzień.. cały czas mdłości...
zwracałam wszystko co zjadłam..
a w ogóle śnił mi się mój poród...nacinali mnie piłą mechaniczną hahaha!
jak się obudziłam to sobie pomyślałam"to tylko sen a do porodu dużo czasu"
co do listy zakupów też nasze pierwsze dziecko i nic nie mamy..
boję się tylko że teściowa wpadnie w szał zakupów i nie wiele mi zostanie do wyboru
a tak w ogóle to dzisiaj 8tydzień i 6 dzień to już 3 miesiąc?
Tak, witamy w 3 miesiącu
Stary 2015-02-23, 18:27   #4455
Martika_91
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez czarownica_tea Pokaż wiadomość
Kissmisia- to na USG masz czas do 13t6d testy z krwi w razie czego spokojnie zrobisz później. Co do patogenezy zespołu Downa to nie jest on dziedziczny w potocznym rozumieniu. Są różne przyczyny trisomii (tu męczcie owieczkę) ale najczęściej jest tak, że powstaje nieprawidłowa gameta (plemnik lub komórka jajowa), która zamiast jednego chromosomu 21 ma dwa. I jak się połączy z prawidłową gametą która ma jeden chromosom 21 to powstaje dziecko, które ma trzy chromosomy 21 i wtedy ma zespół Downna (analogicznie Z. Pataua 3 chromosomy 13 i Z. Edwardsa 3 chromosomy 18). W przypadku Z. Downa jeśli oboje rodzice są zdrowi czyli mają zapis chromosomów 46 XX i 46XY to jest ok 1-2% ryzyka, że dziecko będzie miało trisomię. Ryzyko zwiększa się wraz ze wzrostem wieku matki a po 42 r.ż szybuje do góry. Ryzyko jest niskie ale jest dlatego robi się USG z przeziernością karku i oceną kości nosowej.
Najnowsze badania mówią, że prawdopodobieństwo wystąpienia zespołu downa zwiększa się również wraz z wiekiem ojca, z tym, że u kobiet to jest powyżej 35 roku życia, a u mężczyzn po 40-którymś.

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2015-02-23, 18:29   #4456
truskafffka91
Wtajemniczenie

Slyszałyscie o zmianach w ustawie o urlopie macierzynskim, który ma "wejść" w życie od lipca?
Stary 2015-02-23, 18:30   #4457
ridja devojka
Zakorzenienie

Wiecie co, im dłużej czytam o fotelikach tym jestem głupsza i tym ciężej mi coś znaleźć... powierzę to mężowi jest inżynierem, niech kombinuje. Ja się zajmę wózkiem
Stary 2015-02-23, 18:31   #4458
SugarbabyLove
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ania_2019 Pokaż wiadomość
Dziewczyny zdarzaja Wam sie takie nagle bezsensowne zmiany nastrojow czyt. doły ???
Bo mnie wlasnie taki zlapal nie wiadomo skad az sie poryczalam nie wiem z jakiego powodu az sie glupio czuje normalnie jakis taki lek i stres mnie ogarnal bez podstaw ... bo nawet nie wiem dlaczego
Oj mam doły mam senność mam złość krzyczę i płacze na zmianę

Cytat:
Napisane przez misiskuku Pokaż wiadomość
oplułam monitor! w pracy :P

w czwartek wizyta nie mogę się doczekać

hahs ja też mało się nie popiłam

Cytat:
Napisane przez Panna Izabela Pokaż wiadomość
Ja robię usg genetyczne i tyle.

Wysłane z mojego D6503 przy użyciu Tapatalka

Ja nie robiłam nic z dodatkowych glukoza będzie potem co wizytę mam usg i usg 3 d . Co jakis czas kontrola krwi i tarczycy to styka. Noc mi I tak nie da pewności 100 procent czy drugie dziecko też będzie chore czy zdrowe tak mi lekarz tłumaczył jakby było coś nie tak to badania standardowe wykażą

Cytat:
Napisane przez truskafffka91 Pokaż wiadomość
Dziewczyny, czy wzorki na paznokciach wodne można zrobić ze zwykłymi lakierami? Robiła któraś? Jakieś porady?
Da się m zrób kropkę i igła lub wykakaczka zrób wzór tak moja koleżanka robi
Stary 2015-02-23, 18:32   #4459
TusiaeM
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez owieczkaa Pokaż wiadomość
Trochę za mały do tego pełnego prenatalnego, ale fajnie że już spojrzała na przezierność
Mój lekarz też do mojego dzidziola rozmawia, mi aż głupio bo sama do tego jeszcze nie "dojrzałam" a on normalnie sobie rozmawia:
"No widzisz, muszę cię szybko obejrzeć bo rodzice się spieszą"

My tak samo
Moja też rozmawia z fasolką i ostatnio mówi No pokazuj się tam, bo mama już zmęczona Ale ja powiedziałam, że mogą tak leżeć i patrzeć

Byłam dziś na drugim usg genetycznym i jestem już spokojna Wszystko ok Rączki i nóżki są (lekarz mówił, że to ostatnio częste pytanie). Płci nie było dokładnie widać, ale... Powiedział, że nie widać aby coś tam wisiało Jak chce mieć pewność to mam przyjść za 7 - 10 dni
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg DSC_0967.jpg (40,2 KB, 33 załadowań)

I like my money right where I can see it... hanging in my closet!

My life is happening now, not in a one or two years, but now.
TusiaeM jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-02-23, 18:49   #4460
owieczkaa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez party_girl7 Pokaż wiadomość
No akurat nie znam za dobrze żony kuzyna, ale z tego co wiem to pochodzi z bardzo wierzącej rodziny, bardzo dobrze się uczy i jest bardzo mądra, raczej bym się bardzo zdziwiła gdyby paliła kiedykolwiek a co dopiero w ciąży! Także z doświadczenia mi to nie pasuje. I nie łączylabym bezdechu jej dziecka z paleniem.
Śmierć łóżeczkowa bardzo często jest związana z paleniem albo przynajmniej przebywaniem w zadymionym środowisku, alkoholizmem ale także wszelkich schorzeniach dotykających układ nerwowy. Także u wcześniaków. Ale czasem zdarzają się po prostu takie sytuacje, że nie ma jasnej przyczyny.
Cytat:
Napisane przez ridja devojka Pokaż wiadomość
Widzę, że jesteś obeznana w temacie
Spędziłam chyba 3 dni na czytaniu o fotelikach ufff!
Cytat:
Napisane przez agu23gda Pokaż wiadomość
Akurat zespół Downa rzadko "chodzi rodzinnie", bo to nie jest taka dokładnie genetyczna choroba (związana z genami), a chromosomalna. Także jak najbardziej jest to możliwe, bo 70% dzieci z ZD rodzą kobiety poza obszaru ryzyka (czyli 35 lat lub więcej) - USG "genetyczne" wykonać się powinno obowiązkowo, co do testu PAPP-A to zdania są podzielone.
Cytat:
Napisane przez ridja devojka Pokaż wiadomość
Owieczko, czy to znaczy, że wszystkie foteliki z tej tabelki mają atesty? Bo szczerze mówiąc ta stronka jest dość nieczytelna moim zdaniem.
Jak są kreski zamiast oceny to znaczy że fotelik nie był testowany a jedynie wiadomo, że taki jest na rynku.
Ta strona i tak jest najbardziej przejrzysta ze wszystkich, jakiś koszmar jest z tymi stronami jakby chcieli żeby nikt się niczego nie dowiedział.
Cytat:
Napisane przez czarownica_tea Pokaż wiadomość
Nic dodać nic ująć.
Tak czy siak błąd tworzy się przed poczęciem, przy wytworzeniu gamet (czyli jajeczka/plemnika).
Stary 2015-02-23, 19:01   #4461
kasiulaaa91
Raczkowanie

nie mogę się napatrzeć na wasze usg.. już malutkie człowieczki widać.
ciekawe czy u mnie będzie coś więcej widać.. idę za tydzień to będzie 9tydzień6dzień..
kasiulaaa91 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-02-23, 19:03   #4462
czarownica_tea
Zakorzenienie

Odebrałam glukometr i zaczynam sie jutro kłuć. Już mnie palce bolą na sama myśl brrrrr

Wysłane z mojego iPhone przez Tapatalk

Stary 2015-02-23, 19:03   #4463
olkka16
Rozeznanie

Hej ja dzisiaj po badaniach prenatalnych. Z małym wszystko okej, dalej nie wiadomo skąd te powracające plamienia. Żadnych krwiaków itd. Mały ma 63,7 mm i wg USG jestem w 12tyg6d ciąży. Jedyna „nowość” dla mnie to informacja, że mam tyłozgięcie macicy o czym nie miałam pojęcia wcześniej.
Stary 2015-02-23, 19:05   #4464
Marlyn1990
Raczkowanie

Cytat:
No niby można, bo ja z siostrą kiedyś kombinowałam, ale trzeba mieć wprawę, i efekt czasami nie taki jak oczekujemy! Ale czasami wychodzą paznokcie szałowe! Trzeba próbować
Marlyn1990 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-02-23, 19:09   #4465
Martika_91
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez TusiaeM Pokaż wiadomość

Moja też rozmawia z fasolką i ostatnio mówi No pokazuj się tam, bo mama już zmęczona Ale ja powiedziałam, że mogą tak leżeć i patrzeć

Byłam dziś na drugim usg genetycznym i jestem już spokojna Wszystko ok Rączki i nóżki są (lekarz mówił, że to ostatnio częste pytanie). Płci nie było dokładnie widać, ale... Powiedział, że nie widać aby coś tam wisiało Jak chce mieć pewność to mam przyjść za 7 - 10 dni
Sliczne zdjęcie

Cytat:
Napisane przez olkka16 Pokaż wiadomość
Hej ja dzisiaj po badaniach prenatalnych. Z małym wszystko okej, dalej nie wiadomo skąd te powracające plamienia. Żadnych krwiaków itd. Mały ma 63,7 mm i wg USG jestem w 12tyg6d ciąży. Jedyna „nowość” dla mnie to informacja, że mam tyłozgięcie macicy o czym nie miałam pojęcia wcześniej.
Ale dzisiaj dużo wizyt, gratulacje

Dziewczyny, a któraś ma jutro wizytę czy jestem jedyna?
Stary 2015-02-23, 19:10   #4466
Sandrusia91
Zadomowienie

Cytat:
Też miałam w 1 ciąży i lekarz kazał mi na brzuchu leżeć leżałam tak do 12 tygodnia. A Ty jakie masz zalecenia na to?

JULEK 16.08.2015
http://s10.suwaczek.com/201508161756.png
Sandrusia91 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-02-23, 19:16   #4467
czarownica_tea
Zakorzenienie

Martika- ja mam jutro USG prenatalne

Wysłane z mojego iPhone przez Tapatalk

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2015-02-23, 19:17   #4468
truskafffka91
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Marlyn1990 Pokaż wiadomość
No niby można, bo ja z siostrą kiedyś kombinowałam, ale trzeba mieć wprawę, i efekt czasami nie taki jak oczekujemy! Ale czasami wychodzą paznokcie szałowe! Trzeba próbować
A jakie są inne lakiery?
Stary 2015-02-23, 19:19   #4469
olkka16
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Sandrusia91 Pokaż wiadomość
Też miałam w 1 ciąży i lekarz kazał mi na brzuchu leżeć leżałam tak do 12 tygodnia. A Ty jakie masz zalecenia na to?
Na prenatalnym byłam w zupełnie innej klinice nie u swojego lekarza i nic poza tym nie powiedział- tylko, że przez to mniej wyraźnie widać. Skupił się na oglądaniu małego. W czwartek idę do swojego gin to może coś więcej mi powie- ale dziwne dla mnie bo chodzę do ginekologów regularnie od 15 roku życia a nigdy tego żaden nie zauważył
Stary 2015-02-23, 19:19   #4470
party_girl7
Zakorzenienie

Cytat:
Da się spokojnie, ja kiedyś robiłam sobie

Cytat:
Tez mam tylozgiecie. Sporo kobiet to ma, ale ponoć nie ma z tego powodu specjalnych problemów, jedynie lekarz ma trudniej zbadać na fotelu.
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości